09
- April
2015
Posted By : noriza rahman
Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik | Apa itu Indeks Glisemik (G.I)?

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah.

Makanan Rendah Indeks Glisemik

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Makanan ini mengambil masa yang lama untuk dicerna maka anda akan berasa kenyang lebih lama. Badan perlahan-lahan akan menyerap nutrien supaya dapat mengelakkan kejatuhan gula secara mendadak dalam darah anda sehingga waktu makan berikutnya.

Produk Cinch telah melalui kajian Indeks Glisemik untuk menentukan nilai G.I produknya.

Untuk menentukan nilai G.I produk cinch choc shake, vanilla shake, peanut bar, lemon bar dan chocolate bar, seramai 10 orang sukarelawan berumur 18 – 45 tahun di pilih dari kalangan pelajar dan staf University of Sydney. Mereka ini disahkan sihat dan tidak mengalami implikasi kesihatan serta NON-smoking.

Sukarelawan ini makan seperti biasa pada malamnya dan berpuasa selama 10 jam sehingga keesokannya. Sampel darah diambil sebelum memulakan ujian ini.

Setiap mereka diberikan portion makanan produk cinch dan reference 50 gm bersama 250 gm air pada kadar yang selesa dalam masa 12 minit.

Sampel darah mereka diambil selepas selesai makan untuk kajian tempoh 2 jam, dan diuji paras glukosa dalam darah mereka. Nilai tersebut kemudiannya diplotkan mengikut blood sugar response curve for the two hour period(AUC).

A glycemic index (GI) value for each test product was then calculated for each subject by dividing their two-hour blood glucose AUC values for each test food by their average two-hour blood glucose AUC value for the reference food and multiplying by 100 to obtain a percentage value.

Apa keputusan kajian ini?

Cinch Shake Mix Shaklee yang diuji menghasilkan julat GI antara 16-29, meletakkan kesemua produk ini di dalam kategori GI rendah. Cinch Choc dan Cinch Vanilla sangat terkenal dalam pengurusan berat badan dan mengurangkan gastrik.

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Malah cinch shake juga rendah kadar Glycemic Load. (GL  ini mengira saiz makanan yang mengandungi karbohidrat dengan kombinasi nilai indeks glisemik)

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Baca kajian Shaklee Science dan gunakan jadual The American Journal of Clinical Nutrition untuk melihat GI index bagi setiap makanan.

Info ni sangat berguna bagi anda yang ingin diet rendah karbohidrat dan diet sihat kan?

Badan kita perlukan karbohidrat untuk membekalkan tubuh dengan tenaga, serat, vitamin B, magnesium dan nutrien penting lain.

Menyingkirkan terus karbohidrat daripada diet adalah TIDAK SIHAT.

Sebaliknya, memilih karbohidrat rendah GI akan mencernakan karbohidrat dengan perlahan supaya membantu mengekalkan gula darah dalam badan kita stabil. Perut akan rasa lebih kenyang, mempunyai tenaga yang lebih konsisten dan berasa lebih baik secara keseluruhan.

AWAS! KESAN SAMPINGAN CINCH SHAKE

Antara kesan sampingan yang akan anda alami setelah minum Cinch Shake termasuklah:

  • Rasa kenyang yang lama
  • Rasa bertenaga
  • Seluar mula longgar pada minggu pertama!

Baca juga cara mudah mempercepatkan metabolisma

Cinch Shake ni satu tin RM 183 je 😉

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Ada 3 perasa pula iaitu Cafe Latte, Chocolate dan Vanilla. Insya-Allah kenyang sepanjang hari 😀

Cuba bayangkan, anda versi slim, boleh muat baju kurung saiz S, seluar pun dah mula saiz 28.

Wow! Syok kan 😉

Tak dinafikan, memang ada orang yang tak rasa kenyang langsung bila minum Cinch Shake. Ia mungkin sebab tersalah bancuh.

Yang MENJADI (tak rasa nak makan, tak lapar) seperti yang dikongsikan rakan MV, Puan Mai :

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik
– 2 scoop cinch + 1/2 scoop ESP + air masak – 2 scoop cinch + fresh milk – 1 atau 2 scoops cinch + air soya

Senaman harian digabungkan dengan Cinch Shake akan menghasilkan peha kecil dan bentuk badan cantik macam Marion Counter!  😎

Kalau nak peha slim, baik bertindak cepat, fikir lama-lama nanti lambat nak dapat shape.  😉

NAK ORDER CINCH SHAKE UNTUK KURUSKAN BADAN!

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik
Klik Imej untuk buat pembelian 🙂

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.