Category Archives: Tips

Kaedah Semulajadi Menghilangkan Jerawat TANPA Kos yang Mahal

Kaedah Semulajadi Menghilangkan Jerawat TANPA kos yang Mahal Kaedah Semulajadi Menghilangkan Jerawat | Rembesan sebum yang berlebihan oleh kelenjar minyak adalah punca utama di sebalik masalah ini. Jerawat biasanya berlaku di muka, leher, belakang dan bahu. Walaupun keadaan tidak begitu kritikal, namun jerawat boleh membuat seseorang merasa down kerana penampilan mereka. BERKAITAN : Kenali Tahap Kesihatan Melalui… Read More »

Ketahui Kepentingan Komponen B-complex

Kepentingan Komponen B-complex Kepentingan Komponen B-complex | Kita sering mendengar kepentingan vitamin B, terutama B12 dan sesetengah B complex yang lain. Kita juga sering diberitahu bahawa Biotin baik untuk rambut dan kuku begitu juga kepentingan mendapatkan asid folik yang cukup untuk wanita. Tetapi jarang kita ketahui kepentingan komponen B-complex secara detail kan? Secara ringkan, vitamin B memberikan… Read More »

Kekurangan Asid Folik Punca Berlakunya Kecacatan Spina Bifida

Kecacatan Spina Bifida Kecacatan Spina Bifida | MV terdetik untuk menulis tentang tajuk ini apabila membaca satu artikel tentang bahaya kekurangan asid folik ketika hamil. Selalu dikaitkan dengan neural tube defects iaitu kecacatan spina bifida, anencephaly dan encephalocele. Bagi ibu hamil, MV pasti ianya bukan sesuatu yang asing kan? Spina bifida bermaksud “sumbing tulang belakang”. Ia berlaku apabila… Read More »

Bila Masa Sesuai Untuk ‘Me-Time’ Nak Hilangkan Stress?

Bila Masa Sesuai Untuk ‘Me-Time’ Bila Masa Sesuai Untuk ‘Me-Time’ | Setiap hari kita keluar bekerja kan? Kalau yang surirumah bekerjaya macam MV ni lagi la 24/7 kot kerja  😛 . Kesian MV tengok mereka yang awal pagi dah keluar rumah, lewat malam baru sampai rumah. Bila balik anak isteri dah tidur. Bila masa nak… Read More »

Nutrien Penting Untuk Kulit Cantik Berseri

Nutrien Penting Untuk Kulit Cantik Berseri Nutrien Penting Untuk Kulit Cantik Berseri | Sebenarnya, kesihatan dan kecantikan kulit kita bukan sahaja bergantung kepada apa yang kita apply pada kulit, tetapi juga apa yang kita bekalkan ke dalam badan kita. Kulit kita adalah sangat halus dan mudah rosak oleh faktor-faktor luaran seperti sinaran UV, pencemaran dan kekotoran. Kulit memerlukan diet… Read More »