Category Archives: Heart Health

Apakah Tanda-tanda Kekurangan Asid Lemak Omega-3?

Asid lemak Omega-3 adalah lemak yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan ia memerlukan pengambilan secara kerap di dalam diet harian. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan tekanan darah, meningkatkan fungsi otak dan mempunyai ciri-ciri anti-radang. “Kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 mengurangkan keradangan dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti… Read More »

Manfaat Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA

Manfaat asid lemak Omega 3 EPA dan DHA kepada kesihatan manusia ni sangat banyak. Omega-3 ni sangat penting bukan sahaja kerana peranan mereka penting dalam mengekalkan metabolisme normal badan, tetapi juga untuk mengekalkan fungsi otak yang betul dan membolehkan pertumbuhan dan perkembangan yang normal berlaku. Asid lemak Omega-3 EPA dan DHA dijumpai dalam ikan air sejuk seperti… Read More »

Apa itu Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA?

Bila bicara tentang lemak, pastinya ramai yang salah anggap kan? Ramai beranggapan istilah lemak ini akan menambahkan ukur lilit pinggang dan menghodohkan pandangan. Tapi, sebenarnya tak semua lemak bersifat macam tu. Lainlah jika setiap hari kita makan burger keju dan kek cawan, sampai terpaksa beli seluar baru!. Namun dari sudut positif, tidak semua lemak itu JAHAT.… Read More »

Bagaimana Cara untuk Kurangkan Visceral Fat

Entry sebelum ni MV sentuh pasal bahaya visceral fat berlebihan dan cara pengukuran visceral fat yang praktikal. Hari ni MV ingin berkongsi pula bagaimana cara untuk kurangkan visceral fat dalam badan. Lemak visceral dikenali juga dengan nama Belly fat. Lemak perut ini bukan sahaja hodoh tetapi pada masa yang sama ia menimbulkan ketidakselesaan kepada empunya diri.… Read More »

Penyakit Kayap Bertempiaran Lari Meninggalkan Muka

Penyakit Kayap | Kayap? Memang menyakitkan dan si penghidap tidak selesa. Siapa yang pernah kena akan faham perasaannya. Kalau boleh nak tinggal kat rumah saja, jumpa orang pun tak nak. Tanda-Tanda Penyakit Kayap Kayap selalunya menyebabkan keradangan satu urat saraf (dermatome) pada satu bahagian badan sahaja. Ia lazimnya melibatkan bahagian dada (thoracic) dan muka (trigeminal). rasa sakit kebas… Read More »