Category Archives: Essential Nutrition

Promosi Sempena Bulan Kemerdekaan Sehati Sejiwa!

Promosi Sempena Bulan Kemerdekaan Promosi Sempena Bulan Kemerdekaan | Nak tahu Promosi Sempena Bulan Kemerdekaan untuk Bulan September 2015 ni? Ramai yang dah kecoh ni sebab bulan ni promosi ESP beli 7 tapi bayar untuk 6 canister sahaja. Kalau tak suka nak beli banyak-banyak, beli 2 canister ESP pun BOLEH dapat diskaun 5%. Protein ESP Shaklee memang… Read More »

Sindrom Carpal Tunnel Menyerang Pengguna Komputer?

Sindrom Carpal Tunnel  Sindrom Carpal Tunnel | Kerap sakit dan kebas-kebas tangan dan jari? Sehinggakan nak mengangkat barang pon mudah terjatuh? Atau anda merasa kebas di bahagian tangan iaitu pada ibu jari, jari telunjuk dan sebahagian daripada jari manis? Kalau jawapan anda ialah “ya”, anda mungkin mempunyai masalah Sindrom Carpal Tunnel (CTS). Apa itu Sindrom Carpal Tunnel? Menurut… Read More »

Kaedah Semulajadi Menghilangkan Jerawat TANPA Kos yang Mahal

Kaedah Semulajadi Menghilangkan Jerawat TANPA kos yang Mahal Kaedah Semulajadi Menghilangkan Jerawat | Rembesan sebum yang berlebihan oleh kelenjar minyak adalah punca utama di sebalik masalah ini. Jerawat biasanya berlaku di muka, leher, belakang dan bahu. Walaupun keadaan tidak begitu kritikal, namun jerawat boleh membuat seseorang merasa down kerana penampilan mereka. BERKAITAN : Kenali Tahap Kesihatan Melalui… Read More »

Ketahui Kepentingan Komponen B-complex

Kepentingan Komponen B-complex Kepentingan Komponen B-complex | Kita sering mendengar kepentingan vitamin B, terutama B12 dan sesetengah B complex yang lain. Kita juga sering diberitahu bahawa Biotin baik untuk rambut dan kuku begitu juga kepentingan mendapatkan asid folik yang cukup untuk wanita. Tetapi jarang kita ketahui kepentingan komponen B-complex secara detail kan? Secara ringkan, vitamin B memberikan… Read More »

Kekurangan Asid Folik Punca Berlakunya Kecacatan Spina Bifida

Kecacatan Spina Bifida Kecacatan Spina Bifida | MV terdetik untuk menulis tentang tajuk ini apabila membaca satu artikel tentang bahaya kekurangan asid folik ketika hamil. Selalu dikaitkan dengan neural tube defects iaitu kecacatan spina bifida, anencephaly dan encephalocele. Bagi ibu hamil, MV pasti ianya bukan sesuatu yang asing kan? Spina bifida bermaksud “sumbing tulang belakang”. Ia berlaku apabila… Read More »