Category Archives: Bone Health

Ibu Menyusukan Bayi Risau Tidak Datang Haid ?

Ibu Menyusukan Bayi Risau Tidak Datang Haid Risau Tidak Datang Haid | Selepas melahirkan bayi, dan bersih dari darah nifas, kitaran haid selalunya tidak normal. Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak dengan susu formula, biasanya tiada masalah. Haid akan datang dalam masa terdekat dan akan lebih mudah stabil. Namun, berbeza bagi ibu menyusu. Tiada satu waktu yang… Read More »

Mempercepatkan Penyembuhan Luka Selepas Bersalin

Penyembuhan Luka Selepas Bersalin Penyembuhan Luka Selepas Bersalin | MV nak share penyembuhan luka selepas bersalin yang lambat sangat nak baik. Adui..siapa yang pernah rasa, pastinya terasa ngeri tu! Jahitan tu yang buat rasa tak selesa sikit. Dah la sebelum ni tak pernah dijahit seumur hidup, sekali dapat jahitan dekat tempat yang paling mengerikan. MV dapat rasakan betapa sangat tidak… Read More »

Apakah Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung?

Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung | Sedang enak dibuai mimpi tiba-tiba terjaga dan ARGHHH!!! Kejang Kaki!! Perit sangat kan? MV memanggilnya tarik mengkarung. Ada juga yang panggil simpul biawak. Tentu ramai dikalangan ibu hamil yang pernah mengalaminya kan?, MV pun tak terkecuali juga. Mengalami kekejangan kaki semasa hamil adalah perkara yang normal. Biasanya ia kerap… Read More »

Sindrom Carpal Tunnel Menyerang Pengguna Komputer?

Sindrom Carpal Tunnel  Sindrom Carpal Tunnel | Kerap sakit dan kebas-kebas tangan dan jari? Sehinggakan nak mengangkat barang pon mudah terjatuh? Atau anda merasa kebas di bahagian tangan iaitu pada ibu jari, jari telunjuk dan sebahagian daripada jari manis? Kalau jawapan anda ialah “ya”, anda mungkin mempunyai masalah Sindrom Carpal Tunnel (CTS). Apa itu Sindrom Carpal Tunnel? Menurut… Read More »

Amalan Berpantang Selepas Bersalin Yang boleh dan Tidak Boleh Dilakukan

Amalan Berpantang Selepas Bersalin Amalan Berpantang Selepas Bersalin | MV teruja nak bercerita dengan anda semua amalan berpantang ni sebab baru 2 hari lepas kawan MV selamat melahirkan seorang bayi lelaki. Sebelum ni pun seminggu sebelum raya, MV terima seorang anak saudara lelaki. Turn MV pula tak tahu la bila.  😉 Selepas melahirkan pastinya keterujaan menjadi… Read More »