Category Archives: Health Info

Cara Mudah Hilangkan Demam dan Selsema TANPA Ubat

Hilangkan Demam dan Selsema TANPA Ubat | Dulu masa MV tak mengenali Shaklee kalau demam dan selsema pasti mencari paracetamol seperti panadol actifast, panadol soluble ataupun Vitamin C soluble kat farmasi. Paracetamol ni sebenarnya mengurangkan penghasilan tentera-tentera baik dalam badan kita. Kalau tentera pun tiada maka tiada la peperangan kan? Sebab tu badan kita bila makan paracetamol cepat lega demam. Padahal apa… Read More »

Merokok Mengurangkan Kualiti Sperma dan Menjejaskan Kesuburan

Merokok Mengurangkan Kualiti Sperma | Tahun lepas MV bersembang dengan kakak ipar sulung. Masa tu kakak MV baru sahaja melahirkan anak lelaki tunggal mereka (anak ke-5). Mereka berkahwin pada tahun yang sama namun dia masih belum diberi rezeki zuriat. Alhamdulillah mereka ni pasangan yang sangat sabar. Arwah mama dan ibunya juga berkali-kali suruh dia berubat, ambil… Read More »

Pilihan Green Smoothies untuk Mengawal Tekanan Darah Tinggi

Green Smoothies untuk Mengawal Tekanan Darah Tinggi | Oh! Hari baru bulan baru ni cuaca sungguh terik walau pun jam baru menunjukkan pukul 9.00 pagi! Nampaknya sinaran cahaya matahari menerangi seluruh Bangi ni dengan teriknya. Syukur ada juga matahari kan  🙄 Siapa yang suka smoothie? Mesti ramai kan yang suka smoothie, macam MV kalau ke Alamanda, Putrajaya memang… Read More »

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan | Mata berselaput memang sangat mengganggu penglihatan. Ia kelihatan seperti lemak putih. Masalah selaput mata atau ‘pterigium’ disebabkan oleh pertumbuhan fibriosis yang membentuk selaput nipis dari bahagian putih mata yang berbentuk segitiga dan membesar ke arah kornea. Masalah selaput mata ni pernah dialami oleh mak mertua MV tahun lepas. Ia menyebabkan… Read More »

Pemilihan Jantina Bayi Lelaki : Teknologi Sains atau Takdir?

Pemilihan Jantina Anak Lelaki | Biasanya kalau pasangan yang sudah dikurniakan anak sulung perempuan atau dah ada beberapa orang anak perempuan, pasti teringin nak hamil anak lelaki, betul tak? Hari ni MV nak berkongsi tips pemilihan jantina bayi lelaki, supaya kita boleh menambah more color untuk keluarga kita. Sudah tentu, perkara yang paling penting bukan jantina bayi kita, tetapi… Read More »