Category Archives: Health Info

Sukar Memujuk Anak Makan Sajian Buah dan Sayuran?

Sebenarnya tidak sukar memujuk anak makan sajian sayur dan buah-buahan, namun MV juga tidak menyangkal banyak ibu bapa yang pening kepala kerana anak-anak kecil mereka tidak menyukai kedua-dua jenis makanan ini. Yang penting ibubapa TIDAK putus asa!. Apa yang perlu dilakukan hanyalah satu iaitu Be Creative. Berita baik adalah tidak mustahil. Tetapi berita buruk ianya memerlukan konsisten dan persistance… Read More »

Keunikan Anggur Muscadine dan Manfaatnya

Siapa suka makan buah anggur, sila angkat keyboard ya. Ramai kan penggemar buah anggur termasuklah MV sekeluarga. Memang banyak jenis anggur di dunia. Salah satunya ialah anggur muscadine. Anggur Muscadine! Sebenarnya ramai yang tak tahu dan mungkin juga tak pernah dengar langsung pasal anggur ni. MV pun cuma tengok kat encik google dan paper sahaja. Anggur ni dikatakan anggur paling istimewa. Mengapa? Muscadine Anggur… Read More »

Khasiat Chia Seed Dalam Diet Harian

Ch-ch-ch-chia! Bila terbaca perkongsian khasiat chia seed dari kak Jue di facebook hari tu, baru teringat yang MV pun ada beli organic chia seed kat tesco. Then, since seminggu ni memang MV mulakan hari dengan minuman dan sarapan yang sihat dengan chia seed. Chia seed telah menjadi salah satu superfoods yang paling popular dalam komuniti masyarakat Malaysia sekarang. Bila… Read More »

Ketahui 5 Manfaat Resveratrol

Sekarang ni dah ramai yang beralih arah kepada rawatan alternatif selain ubat kan. Salah satunya ialah Resveratrol. Kalau buat pencarian dengan encik google banyak sangat manfaatnya. Tapi, MV hanya rajin nak kongsikan 5 Manfaat Resveratrol sahaja. Apa itu resveratrol? Dari pembacaan yang MV faham, resveratrol ni ialah stilbenoid, iaitu sejenis fenol semulajadi dan sejenis antioksidan yang dipanggil phytoalexin. Ia… Read More »

Kenapa Air Kencing BERBUIH? Normal atau Tanda Penyakit?

Kenapa Air Kencing BERBUIH | Pernah tak korang perasan ada buih dalam air kencing setiap kali ke tandas? Keadaan ni normal ke atau petanda sesuatu penyakit? Air kencing ni dianggap sebagai salah satu petunjuk kesihatan seseorang. Sebarang perubahan dalam ciri-ciri yang biasa boleh memberi isyarat sesuatu yang luar biasa dalam sistem badan kita. Dan salah satu perubahan luar… Read More »