Category Archives: Health Info

Bahaya Kandungan Overdue

Bahaya Kandungan Ovedue Bahaya kandungan overdue | Secara normalnya, wanita hamil akan melahirkan zuriat apabila kandungan mencecah antara 36 hingga 40 minggu. Tetapi sekiranya masih belum menunjukkan rasa sakit atau tanda ingin bersalin, itu tandanya kandungan sudah terlebih hari ataupun overdue. Risiko Overdue Proses bersalin menjadi sukar. Bayi yang melebihi tarikh jangkaan bersalin berisiko bersaiz… Read More »

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

Halitosis Penyakit Mulut Berbau  Halitosis Penyakit Mulut Berbau | Pernah tak seseorang menunujukkan rasa kurang selesa ketika berbual dengan anda? Lebih teruk lagi jika mereka memalingkan muka sambil mengerutkan dahi seola-olah mencium bau yang tidak menyenangkan. Mulut berbau selalunya disebabkan oleh peranan bakteria yang mengeluarkan gas sewaktu memecahkan protein-protein ‎makanan di dalam rongga mulut. Bakteria-bakteria… Read More »

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata | Lutein dan Zeaxanthin, 2 jenis zat makanan yang sering dikatakan sangat penting bagi memelihara kesihatan mata. Lutein dan zeaxanthin adalah dari jenis karotenoid, dari kumpulan kira-kira 600 karotenoid yang memiliki pigmen berwarna kuning, oren dan merah yang terdapat di alam semulajadi. Manfaat Lutein dan Zeaxanthin Lutein dan… Read More »

Perubahan Kulit Semasa Mengandung

Perubahan Kulit Semasa Mengandung Perubahan kulit semasa mengandung | BANYAK perubahan berlaku pada badan ibu semasa mengandung dan yang paling diberi perhatian adalah kulit. Perubahan hormon ketika hamil ni kekadang membuatkan kulit kita bermasalah seperti kering, berjerawat, gelap, jeragat dan sebagainya. Apa perubahan kulit yang berlaku sepanjang kehamilan? 1. Leher , Ketiak dan Kaki Hitam Semasa hamil,… Read More »

Singkirkan Whitehead dan Blackhead

Singkirkan Whitehead dan Blackhead Singkirkan whitehead dan blackhead | Bila berbicara tentang whitehead dan blackhead mesti tangan pun dok garu-garu kat batang hidung sendiri. Benci bila terasa kasar seperti ada pasir-pasir halus yang tersumbat di dalam kulit. Dalam kita dok bergaya nak cantik and apply makeup sampai 3inci tebal, kita kena jugak merawat wajah kita yang… Read More »