Category Archives: Obesity

Apa itu Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA?

Bila bicara tentang lemak, pastinya ramai yang salah anggap kan? Ramai beranggapan istilah lemak ini akan menambahkan ukur lilit pinggang dan menghodohkan pandangan. Tapi, sebenarnya tak semua lemak bersifat macam tu. Lainlah jika setiap hari kita makan burger keju dan kek cawan, sampai terpaksa beli seluar baru!. Namun dari sudut positif, tidak semua lemak itu JAHAT.… Read More »

Bagaimana Cara untuk Kurangkan Visceral Fat

Entry sebelum ni MV sentuh pasal bahaya visceral fat berlebihan dan cara pengukuran visceral fat yang praktikal. Hari ni MV ingin berkongsi pula bagaimana cara untuk kurangkan visceral fat dalam badan. Lemak visceral dikenali juga dengan nama Belly fat. Lemak perut ini bukan sahaja hodoh tetapi pada masa yang sama ia menimbulkan ketidakselesaan kepada empunya diri.… Read More »

Pengukuran Visceral Fat Yang Lebih Praktikal

Semua orang tahu bahawa lemak adalah salah satu perkara yang paling sukar untuk disingkirkan. Lemak visceral adalah jauh lebih sukar untuk dikurangkan dan berbeza daripada lemak subkutaneus. Ia juga merupakan satu faktor yang diketahui yang menyebabkan banyak masalah kesihatan yang serius kerana visceral fat berlebihan adalah tidak sihat. Oleh kerana lemak ini mengelilingi organ-organ dan… Read More »

Visceral Fat Berlebihan Adalah Tidak Sihat

Ramainya yang tak pernah ambil tahu bahawa beberapa jenis lemak berlebihan yang disimpan di sekitar organ-organ boleh menyumbang kepada penyakit jantung, demensia, kanser, kemurungan dan pelbagai penyakit lain. Apa itu Visceral Fat? Visceral fat ialah pengumpulan tisu intra-abdominal berlebihan di bawah otot perut anda dan sekitar organ-organ utama seperti hati, pankreas dan usus. Dalam erti kata mudah,… Read More »

Pilihan Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih

Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih | Boleh ke kita hidup sehari TANPA gula? Atau sememangnya kita ni jenis Sweet Tooth yang sukar nak singkirkan gula dari kehidupan seharian? Gula ni memang komponen yang penting dalam diet harian kita, sama ada nak minum teh atau kopi ataupun sebagai bahan tambahan nak baking, buat desserts dan sebagainya. Tanpa gula, pastinya tak cukup… Read More »