Category Archives: Acne

Manfaat GLA daripada Minyak Biji Borage

Manfaat GLA daripada Minyak Biji Borage Manfaat GLA daripada minyak biji borage | Pernah tak bila berkunjung ke farmasi, berderet suplemen Evening Primrose Oil yang anda nampak? MV pun macam tu juga dulu, wajib beli suplemen ni setiap bulan. Tetapi MV tak pernah ambil tahu pun dari mana sumber GLA ni dan sumber apakah yang paling tinggi… Read More »

Punca Penyebab Jerawat yang perlu diketahui!

Punca Penyebab Jerawat Punca penyebab jerawat | Jerawat disebabkan oleh beberapa faktor yang terdiri daripada genetik sehinggalah ketidakseimbangan hormon. Kajian menunjukkan bahawa ‘androgen’ boleh menyebabkan pengeluaran sebum berlebihan didalam kelenjar sebaceous. Jadi apakah yang menjadi punca penyebab jerawat? “Jerawat, whitehead, blackhead, dan kulit bermasalah adalah dari pengumpulan sisa badan (‘racun’) metabolisme badan yang belum dirembeskan daripada sistem perkumuhan.”… Read More »

Kenali Tahap Kesihatan Melalui Kedudukan Jerawat

Kenali Tahap Kesihatan Melalui Kedudukan Jerawat Kenali tahap kesihatan melalui kedudukan jerawat | Bila bercerita tentang kedudukan jerawat, MV mempunyai pandangan mereka yang tiada jerawat pasti akan mempunyai masalah jerawat yang teruk di bahagian belakang, dan begitulah sebaliknya. Tapi jangan percaya pula sebab ini hanya andaian MV sahaja kerana rata-rata kawan MV ramai yang menghadapi situasi begini. Ramai yang beranggapan masalah… Read More »

Hilangkan Blackhead dan Whitehead Degil!

Hilangkan Blackhead dan Whitehead Hilangkan blackhead dan whitehead | Mesti ramai yang ada masalah whitehead and blackhead yang meriah membiak dengan sihatnya di muka, hidung dan dagu muka kita kan? Kulit pun mesti kasar ja bila sentuh. MV pun mengalami masalah yang sama bertahun-tahun! Siapa takde cuba angkat keyboard tu  😀 Jom kita kenali sikit apa… Read More »

Bawang Putih Penyembuh Semulajadi Jerawat

Bawang Putih Penyembuh Semulajadi Jerawat Bawang Putih Penyembuh Semulajadi Jerawat | Jerawat muncul apabila badan kita tidak mendapat ruang yang cukup untuk bernafas dan mengeluarkan semua toksin dari bahagian badan menyebabkan liang tersumbat akibatnya sel-sel kulit mati, minyak, sebum, tidak boleh dikeluarkan maka terjadilah pembentukan blackhead dan whitehead dan perlahan-lahan bertukar menjadi jerawat. Bawang Putih untuk Rawatan Jerawat Bawang putih… Read More »