08
- March
2018
Posted By : noriza rahman
Cara Pilih Pelembap Muka yang Betul dan Berkesan

Siapa yang tidak mahu kulit yang sihat, lembut, bercahaya?

Pelembab memainkan peranan yang amat penting untuk kulit wajah kita. Mencuci muka akan menurunkan nilai pH pada kulit wajah kita. Oleh itu, menggunakan pelembab dapat mengembalikan protein keratin pada kulit wajah.

Pelembap muka sememangnya rutin kecantikan yang biasa bagi semua wanita mahupun lelaki. Namun begitu apa yang berbeza adalah cara pemilihannya.

Tiga komponen penting yang diperlukan oleh pelembap

Pastikan pelembap anda mengandungi tiga komponen penting ini untuk memastikan ia berkesan:

  1. Humectant – menarik air (attracts water)
  2. Emollient – melembutkan kulit (softens skin)
  3. Antioksidan – melawan radikal bebas (fights free radicals)

Berikut beberapa tips memilih pelembab wajah yang tepat:

  1. Pastikan pelembap mengandungi pelindung matahari. Tak kira apa pun jenis kulit anda, anda wajib memilih krim pelembap muka yang mengandungi pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF30. Ini juga disarankan oleh semua pakar dermatologi. Dapatkan krim pelembap muka yang bebas minyak dan bebas pewangi.
  2. Gunakan pelembab yang dapat menjaga keanjalan kulit. Carilah pelembab yang mengandung glycerin, dimethicone, hyaluronic acid dan urea,20% untuk kulit wajah yang ekstra kering. Bahan-bahan tersebut boleh menjaga kulit agar tetap anjal dan terhidrasi.
  3. Pastikan ia adalah jenis kulit yang sesuai. Apa yang baik untuk badan tidak selalu baik untuk wajah dan sebaliknya. Jenis kulit yang anda miliki menentukan jenis pelembap yang anda pakai.
  4. Pilih pelembab yang ‘hypoallergenic’. Untuk menjaga kulit wajah terhindar dari tindakbalas alergi terhadap pewangi atau zat aditif lainnya, belilah pelembab yang ‘hypoallergenic’. Ini akan menghindari kulit wajah anda dari terhakis kerana alergi terhadap suatu produk yang akan membuatkan kulit wajah semakin kering serta bersisik.
  5. Antioksidan. Krim pelembap muka yang mengandungi antioksidan seperti teh hijau, chamomile, buah delima atau akar licorice akan membantu kulit anda menjadi lebih segar dan sihat. Antioksidan membantu untuk meneutralkan molekul radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan penuaan kulit.

Pastikan anda memilih produk skincare yang dihasilkan dengan ujian klinikal yang sahih, dihasilkan daripada bahan-bahan semulajadi dan sudah dipastikan tahap keselamatannya.

INGAT! Testimoni bukan penanda aras yang kuat dalam membuktikan tahap keberkesanan sesuatu produk melainkan testimoni tersebut adalah testimoni berasaskan ujian klinikal dan bukan sekadar testimoni SEBELUM dan SELEPAS.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

  • Terima kasih atas sharing ni..dulu saya antara yang malas nak pakai pelembap sbb kulit muka berminyak. Tapi sekarang dah ada Youth, pakai pelembap pun tak berkilat muka

  • Terima kasih atas sharing yang amat berguna untuk semua. Takde lah salah pilih pelembap nanti.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.