01
- March
2018
Posted By : noriza rahman
Bayi Tak Berak Seminggu walaupun Menyusu Susu Ibu. Normal ke?

Semalam checkup dengan doktor di Klinik Kesihatan Nilai. MV ada suarakan juga kebimbangan baby Ayra yang membuang selang 2-3 hari sekali. Doktor cakap ikut trend bayi juga, ada bayi yang memang membuang setiap hari sampai 3-4 kali. Ada yang seminggu baru membuang. Sebenarnya tak perlu risau selagi bayi hanya minum susu ibu sahaja. Tiada masalah yang rumit.

Baby menyusu badan tidak berak selama 1-12 hari adalah normal. Kadang-kadang ada yang tak berak sampai sebulan. Hal ini adalah disebabkan susu ibu yang diminum diserap oleh badan baby sepenuhnya dan takda bahan yang perlu disingkirkan.

MV mesti lah risau sebab anak-anak yang sebelum ni takda pula masalah macam ni.

Asalkan baby aktif, perutnya tak kembung, kencing macam biasa dan kerap kentut. Selagi ada semua tu takyah risau dah. Fuhhh, lega…

Tapi kita sebagai ibu kena ambil perhatian juga kalau baby jenis yang tak berak ni. Antara perkara-perkara yang perlu diambil perhatian adalah:

  1. Pastikan baby kencing seperti biasa. Ayra memang kencing seperti biasa. Menyusu banyak kencing pun banyak.
  2. Perut tidak kembung atau keras. Perut Ayra keras bila time dia nak berak. Kalau hari ni perut dia mengeras esoknya mesti dia berak. Dan najisnya pun still warna biasa. Cuma kuantiti banyak dan berbau emmmmmm…
  3. Baby ada kentut. Ayra memang selalu kentut. Pagi2 bangun dah kentut lepas tu buat muka tak bersalah. Bau kentut tak payah nak habaq la. hihi.. Tapi bagusla ada kentut boleh buang angin.
  4. Baby aktif dan tidak kerap menangis. Menangis mungkin disebabkan oleh banyak faktor, kenal pasti faktor-faktor tersebut sebelum membuat kesimpulan. Bayi asyik menangis mungkin petanda kembung perut.
  5. Susukan baby dengan kerap dan pastikan baby mendapat foremilk dan hindmilk yang secukupnya.

If baby tak berak berhari-hari dan ada simptom-simptom di bawah terus rujuk dengan doktor ye. Antara simptomnya:

  • Baby sering menangis
  • Perut baby kembung dan keras
  • Baby tidak mahu menyusu
  • Baby kerap muntah – susu mungkin tidak masuk ke saluran usus dan memenuhi perut.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Category:

Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.