23
- February
2018
Posted By : noriza rahman
Bayi Asyik Menangis, Petanda Kembung Perut ke? Ada TIPS untuk Mengatasinya?

“Alahai asyik menangis saja si kecil ni. Pampers dah tukar, susu pun dah beri. Apa nak buat kalau perut bayi kembung? Nak kena urutkah untuk keluarkan angin?”

Ada yang percaya bahawa menyusu badan adalah punca mengapa bayi berkelakuan begitu. Ada 2 pendapat yang boleh menjelaskan situasi ini.

Yang pertama, terdapat udara yang telah masuk semasa bayi menyusu dengan ibu. Jadi, ibu perlu berbuat sesuatu supaya bayi sendawa terlebih dahulu sebelum meletakkannya kembali atau menidurkan bayi . Ini supaya bayi akan terus selesa dan tidurnya tidak terganggu.

Pengalaman MV dengan anak yang pertama juga begitu. MV sangkakan bila menyusu badan, bayi tak perlu burp jadi sebaik selepas menyusu, MV baringkan tanpa sendawakan si kecil tu. Memang tidurnya tak nyenyak dan banyak nangis. Kembung perut memang tak pernah hilang. Sampai suami terpaksa beli Gripe Water untuk kurangkan masalah kembung perut baby.

Gripe water ni bentuknya macam air putih biasa jer. Boleh diberikan pada bayi seawal 1 bulan. Tapi terpulang kepada ibubapa masing-masing, kalau nak bagi ke tak air ni.

Pendapat kedua pula mengenai jenis makanan yang ibu makan yang menjadi punca bayi kembung perut. Sebab tu, orang tua sangat tak menggalakkan ibu-ibu mengambil makanan sejuk dan yang boleh membuatkan tubuh berangin. Apabila ibu makan semua jenis makanan tanpa pantang, ia akan turut memberi kesan kepada bayi.

TANDA BAYI KEMBUNG PERUT

Antara tanda bayi kembung perut adalah:

  1. Bayi menangis berterusan atau buat masa yang lama tanpa sebab yang jelas. Mungkin 2-4 jam dalam setiap hari. Selalu terjadi kepada bayi yang berusia 2-3 minggu dan beransur pulih apabila mencapai umur 3-4 bulan.
  2. Menangis sekuat hati, menarik kedua belah kaki ke bahagian perut dan tangannya digenggam.
  3. Biasanya tidak berkait dengan penyakit lain seperti demam, muntah, cirit-birit, atau perut buncit.

CARA BERKESAN ATASI MASALAH BAYI KEMBUNG PERUT

1. TEKNIK PENYUSUAN YANG BETUL

Sekiranya bayi menyusu badan, anda perlu memastikan bayi melekap pada puting susu dengan betul.

Pada awal kelahiran, bayi belum dapat membiasakan kaedah yang betul. Jadi pastikan mengetahui posisi penyusuan yang betul.

Ini akan membantu memberikan posisi yang paling selesa supaya bayi dapat menyusu tanpa menelan ‘angin’. Teknik lekapan yang baik juga mengelakkan ibu daripada melecet atau terkena ‘nipple crack’ yang amat pedih!

2. Dapatkan Puting dan Botol Susu yang Sesuai

Saiz puting botol yang tidak sesuai (bagi bayi yang menggunakan botol untuk menyusu) menyebabkan banyak udara ditelan serta masalah kembung perut pada bayi.

Bagi bayi yang menyusu menggunakan botol carilah puting yang sesuai sebab ada kemungkinan saiz lubang puting botol tu tak sesuai atau kedudukan botol salah ketika menyusu. Kini, kat pasaran dah bermacam jenis bentuk botol, bentuk puting susu. Dari harga mahal, sampai la yang murah. Mahal tak penting, asalkan bayi serasi. Puting botol sekarang ni banyak direka ada lubang “air system” untuk cegah bayi kembung.

MV menggunakan botol susu MAM. Botol ni memang sesuai untuk kurangkan bayi kembung perut.

3. TUKAR SUSU FORMULA

Sekiranya bayi diberi susu formula, pastikan ibu bapa menggunakan saiz puting yang bersesuaian. Saiz puting sesuai memberikan aliran susu yang baik dan keselesaan pada perut bayi.

Alahan terhadap susu formula tertentu menyebabkan masalah kembung. Sesetengah bayi mempunyai alahan terhadap protein susu lembu atau laktosa.

4. SENDAWAKAN BAYI SELEPAS MENYUSU

Bayi yang kurang disendawakan anda berpotensi mengalami kembung perut kerana mempunyai ‘angin’ terperangkap.

Gunakan teknik yang betul untuk sendawakan bayi dan jangan sekali-kali menggoncang badannya.

Muntah sedikit selepas menyusu seperti jeluak adalah biasa dan tidak berbahaya bagi bayi.

5. ELAKKAN MAKANAN BERANGIN BAGI IBU MENYUSU

Sekiranya baby breastfeeding sepenuhnya, ibu perlu mengelakkan makan sayuran seperti kubis, brokoli, produk susu, kafein, bawang, coklat, dan bawang putih dari diet harian. Sesetengah kajian telah menyarankan bahawa makanan ini meningkatkan risiko kembung perut.

6. DODOIKAN DENGAN LEMBUT

Kadangkala masalah kembung perut pada bayi boleh diatasi dengan memujuk bayi anda.

Cubalah berkata-kata dengannya, dan anda akan mendapati bayi seolah-olah memahami maksud anda.

Dodoikan bayi dengan lembut, dan jangan sesekali menaikkan suara pada bayi.

7. MENGURUT DENGAN MINYAK AROMATERAPI

Gunakan minyak yang sesuai untuk disapu pada perut bayi dan urutkan dengan lembut.

Sentuhan hangat yang kita berikan pada bayi akan memberi seribu satu keselesaan sehingga bayi berhenti menangis.

MV menggunakan balm Ronella newborn dan burp untuk kurangkan kembung bayi Ayra.

Tapi, pastikan kita mengurut bayi dengan Teknik Urutan Bayi yang betul.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.