Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri | Anda pernah dengar seseorang diserang strok secara tiba-tiba? walhal umur muda lagi kot. Bila diperiksa mereka ni sebenarnya mempunyai kolesterol tinggi dalam badan. Sebab tu MV cukup beringat la bila nak makan benda berlemak dan high cholesterol ni, ye la umur dah melepasi model BMW 3 series kan!  😕

Ingat tak artis Faizal Yusof, Shamrin Fotograf dan Hani Mohsin? Mereka ni antara artis yang aktif bersukan juga tetapi ajal tak mengenal usia kan? Mereka meninggal di usia muda akibat serangan jantung. Masa tu anak-anak semua masih kecil, MV turut bersimpati dengan keluarga mereka.

Bahaya Plak kolesterol Di dalam Arteri dan Aterosklerosis

Plak kolesterol terbentuk dari proses atherosclerosis atau ‘hardening of the arteries’. Plak kolesterol ini terhasil dari” LDL or “bad cholesterol”. Proses ini tidak menyakitkan dan progresively membentuk plak kolesterol secara senyap dan perlahan.

BERKAITAN : Turunkan Bacaan Tahap Kolesterol Ke Paras Normal

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Mendapan kolestrol ini akan menghalang pengaliran darah sebab saluran darah dah menjadi semakin sempit, dan akhirnya tersumbat. Sumbatan ini menyempitkan salur darah atau arteri dan mengelakkan aliran darah ke seluruh badan menjadi lancar.

Akhirnya plak kolesterol ini akan menyekat aliran darah dan meningkatkan risiko serangan jantung atau strok.

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Serangan Jantung Dan Strok

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri 2

Serangan jantung dan strok berlaku apabila salur darah kita tersumbat akibat plak terjadi pada dinding arteri. Cuba lihat salur darah yang tak sihat, ia akan memberi tekanan pada aliran darah. Ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Jika keadaan ini sentiasa berlaku pada jantung, ia boleh membebankan jantung dan mengakibat serangan jantung yang tidak disangka-sangka.

Selain itu, aliran darah juga menjadi lebih deras akibat daripada tekanan darah yang tinggi. Jika ia berlaku di bahagian otak, ia boleh mengakibatkan saluran darah pecah dan berlakunya strok.

sumber : WebMB

BERKAITANKepentingan Asid Folik Menurunkan Risiko Strok

Anda nampak tak selama ini kita hanya ambil mudah dan tidak ambil peduli tentang soal pemakanan harian kita?

So, mulai hari ini, sila kawal pemakanan anda, seperti pepatah ini “What you eat today walks and talks tomorrow”

Mencari Penyelesaian Untuk Masalah Kolesterol?

Kolestrol tinggi dalam darah perlu dikawal. MV sarankan anda mencuba Set Singkir Kolesterol Shaklee. Mudah-mudah membantu menyelesaikan masalah anda.

Turunkan Bacaan Tahap Kolesterol ke Paras Normal

OmegaGuard – menurunkan kadar kolesterol ‘jahat’ LDL, disamping memelihara tekanan darah dan paras trigliserida dan kolesterol yang normal.

Phytocol-ST pula mengandungi phytosterol yang mampu bersaing dan mengalahkan kolesterol daripada menyerap ke dalam usus.

Garlic – Selain untuk menguatkan antibodi badan, bawang putih juga telah digunakan sejak turun-temurun untuk menurunkan kadar kolesterol.

Manfaat Lecithin Kepada Kesihatan

Lecithin bertindak dengan mengemulsi dan metabolisma lemak, kolesterol dan trigliserida dalam tubuh.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri Menyebabkan Strok dan Serangan Jantung!

13 thoughts on “Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri Menyebabkan Strok dan Serangan Jantung!

Comments are closed.