06
- May
2017
Posted By : noriza rahman
Bagaimana Nak Tahu Buah Pinggang Sudah Tidak Berfungsi?

Gejala penyakit buah pinggang adalah berbeza bagi setiap individu. Malah, ada orang yang mempunyai penyakit buah pinggang mungkin tidak berasa sakit, atau mereka tidak boleh sedar tentang perubahan yang berlaku. Selalunya, sesetengah orang mungkin mula berasa kurang sihat, sehingga fungsi buah pinggang mereka telah merosot dengan ketara. Itulah sebabnya penyakit buah pinggang kadang-kadang dipanggil penyakit “senyap”.

Amaran Tanda Awal Buah Pinggang Anda Tidak Berfungsi dengan Baik

Adakah Anda Mengalami gejala-gejala Ini?

1. Bengkak pada Kaki, pergelangan kaki, muka, Atau Lain-lain anggota badan

Buah pinggang berhenti mengeluarkan cecair tambahan daripada badan apabila mereka berhenti berfungsi dengan betul. Ini akan membawa kepada bengkak di kaki, pergelangan kaki, muka, tangan dan bahagian-bahagian badan yang lain.

2. Perubahan Dalam air kencing

Buah pinggang berfungsi untuk membersihkan darah dan mineral berasid lain dari badan dan bahan kumuhan melalui air kencing.

Jadi sekiranya anda melihat mana-mana perubahan berikut, ia mungkin isyarat masalah buah pinggang:

  • sukar membuang air kecil
  • darah di dalam air kencing.
  • kurang kerap membuang air kecil, dan apabila buang air kecil warna sangat hitam.
  • Air kencing kelihatan berbuih atau berbuih.
  • bangun pada waktu malam (kadang-kadang lebih dari sekali) dengan keperluan mendesak untuk pergi membuang air kecil.

3. Loya Dan Muntah

Apabila toksin dan bahan buangan lain hadir dalam sistem, individu itu akan merasa loya dan mahu muntah (istilah untuk fenomena ini adalah “uremia”).

4. Keletihan dan Kelesuan Sepanjang Hari

Fungsi buah pinggang yang lemah akan memberi kesan kepada sistem dalaman yang membawa peningkatan dalam keletihan, kurang tumpuan, sangat kurang tenaga dan tidak aktif. Keletihan ini disebabkan oleh kekurangan hormon erythropoietin atau EPO. Fungsi utama EPO adalah untuk merangsang pengeluaran sel-sel darah merah dan sel darah merah membawa tenaga oksigen kepada sel-sel ke seluruh badan anda.

5. Rasa Logam dalam Mulut

Pengumpulan toksin dalam aliran darah akibat daripada fungsi buah pinggang yang lemah juga boleh menyumbang kepada rasa logam dalam mulut atau nafas busuk. Ini akan mengurangkan selera makan anda, yang seterusnya boleh menyebabkan penurunan berat badan.

6. Jangkitan kulit

Penyakit kulit seperti gatal-gatal, alahan kulit, kulit kering dan masalah kulit yang lain adalah gejala utama penyakit buah pinggang kerana ia disebabkan oleh toksik, asid urik dan komponen sisa lain dilepaskan ke dalam darah kerana fungsi buah pinggang rosak.

Semua tanda di atas timbul berikutan buah pinggang tidak lagi mampu menyingkirkan bahan toksik dalam darah.

Bahan toksik ini lama kelamaan meracuni tubuh pesakit dan menimbulkan pelbagai komplikasi kesihatan.

Walaupun teknologi perubatan semakin canggih, kegagalan buah pinggang tiada ubatnya.

Apa Yang Terjadi Apabila Buah Pinggang Mula Gagal Berfungsi?

Jika buah pinggang anda secara beransur-ansur kehilangan fungsinya, perkara berikut akan berlaku:

  • Buah pinggang tidak menapis darah anda dengan baik
  • Buah pinggang tidak mengeluarkan lebihan cecair dengan baik
  • Ia boleh memberi kesan kepada tekanan darah anda
  • Ia boleh menyebabkan anemia dan penyakit tulang

sumber

BAGAIMANA VIVIX SHAKLEE MEMBANTU DALAM MEMPERBAIKI MASALAH BERKAITAN BUAH PINGGANG?

Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan oleh keseluruhan tubuh kita termasuklah untuk semua organ berfungsi dengan baik. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.

Selain melakukan aktiviti seharian seperti pergerakan tubuh, tenaga dalam bentuk ATP ini juga untuk proses penghadaman, perkumuhan dan segala aktiviti di peringkat sel. Tanpa tenaga ATP, sel-sel tubuh akan mati. Jika banyak sel yang mati dalam organ, ia menyebabkan kegagalan fungsi organ.

Akhirnya organ tersebut tidak berfungsi langsung. Inilah yang berlaku pada pesakit buah pinggang, yang terpaksa menjalani hemodialisis kerana sel-sel buah pinggangnya telah mati dan membentuk parut (fibrosis) sehingga menyebabkan buah pinggangnya menjadi kecil dan kecut.

Jadi punca kegagalan organ dan penyakit kronik yang lain ialah apabila mitokondria gagal menghasilkan tenaga ATP yang secukupnya, menyebabkan sel tidak mempunyai cukup tenaga untuk menjalankan tugasnya sebagai sel yang aktif.

Testimoni Pesakit Buah Pinggang (diabetes dan tekanan darah tinggi) yang Mengamalkan Suplemen Vivix

“My mom pun ada problem kidney because of diabetics and high blood. That’s normal consequence of that penyakit. Tapi cara nak lambatkan dan preserve kidney tu ada, jaga makan, krangkan potassium dan protein. Kawal penyakit yang menyebabkan kidney overwork, ie kawal diabetes, high blood. Dan ubat2an kena jaga, every ubat yang kena makan tanya specialist doc ada side effect to kidney ke tak. And 1 more, i bagi my mom makan supplement vivix dah almost 3 years and alhamdulillah her kidney getting better.

Mengapa Tunggu Sehingga Buah Pinggang Anda Rosak?

Jadi SEKARANG Adalah Masanya Untuk “Manjakan” Buah Pinggang Anda.

Jom order vivix

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.