16
- May
2017
Posted By : noriza rahman
Bacaan Tiroid Ibu Semakin Menurun dan Menghampiri Normal!

Dua masalah paling biasa yang sering kita dengar tentang kelenjar tiroid ialah hipotiroidisme dan hipertiroidisme. Ia melibatkan pengeluaran normal hormon tiroid.

Apa itu kelenjar tiroid, dan apa fungsinya?

Kelenjar tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama yang terletak di bahagian tengah-tengah leher, hanya di bawah larinks kita. Ianya bersaiz kecil.

kelenjar-tiroid

Walaupun bersaiz kecil, kelenjar ini menghasilkan hormon tiroid yang memberi kesan yang besar kepada fungsi setiap sel, tisu dan organ dalam badan kita. Hormon-hormon ini membantu mengawal kadar jantung, tekanan darah, suhu badan dan kadar di mana makanan ditukarkan kepada tenaga.

Kelenjar tiroid memerlukan iodin untuk menghasilkan hormon.

Hormon perangsang tiroid (TSH)  dihasilkan apabila hypothalamus membebaskan bahan yang dipanggil hormon pembebasan thyrotropin (TRH). TRH kemudiannya merangsang kelenjar pituitari untuk membebaskan TSH. TSH akan menyebabkan kelenjar tiroid menghasilkan 2 hormon: thyroxine (T4)and triiodothyronine (T3).

T3 dan T4 membantu mengawal metabolisma badan manusia. Kedua-dua hormon ini juga diperlukan untuk perkembangan otak terutamanya seawal usia 3 tahun.

Satu lagi hormon penting yang dibuat oleh kelenjar tiroid ialah calcitonin, yang memainkan peranan dalam homeostasis kalsium.

Apabila kelenjar tiroid tidak berfungsi dengan betul dan menghasilkan lebih atau kurang daripada hormon yang diperlukan, ia boleh membawa kepada sama ada tiroid kurang aktif atau terlalu aktif.

Apa yang dimaksudkan dengan Hipotiroidisme?

Hipotiroidisme adalah gangguan yang disebabkan oleh kelenjar tiroid kurang aktif. Ia adalah suatu keadaan di mana kelenjar tiroid gagal menghasilkan hormon tiroid yang cukup untuk fungsi normal badan.

Beberapa gejala biasa hipotiroidisme termasuklah:

 • pertambahan berat badan,
 • keletihan,
 • kulit kering,
 • sembelit dan masalah pencernaan,
 • rambut nipis dan keguguran rambut,
 • kuku rapuh,
 • kadar jantung perlahan dan lemah,
 • masalah kesuburan dan haid tidak teratur,
 • kolesterol tinggi

Apa yang dimaksudkan dengan Hipertiroidisme?

Hipertiroidisme merupakan gangguan tiroid yang disebabkan oleh kelenjar tiroid terlalu aktif. Dalam kes ini, kelenjar tiroid menghasilkan tahap hormon tiroid yang luar biasa tinggi dan melepaskannya ke dalam aliran darah.

Antara gejala biasa hipertiroidisme adalah

 • degupan jantung yang pantas,
 • kelemahan otot,
 • hiperaktif,
 • penurunan berat badan secara tiba-tiba dan
 • meningkatkan selera makan.

Paras Normal Tiroid

Hipotiroidisme adalah lebih biasa daripada hipertiroidisme. Kedua-dua masalah ini biasanya didiagnosis melalui ujian darah untuk mengukur tahap T3, T4 dan TSH (hormon perangsang tiroid) dalam badan.

Tanpa rawatan, hipertiroidisme boleh membawa kepada komplikasi jantung dan menyebabkan kehilangan jisim tulang dan akhirnya membawa kepada osteoporosis.

Adakah anda mempunyai tanda-tanda penyakit tiroid seperti yang disenaraikan di atas atau anda kini telah didiagnos mempunyai penyakit tiroid dan sedang berusaha mencari penawar selain ubat? Usah risau! Anda boleh mencuba VIVIX dari Shaklee yang mengandungi resveratrol dengan kandungan antioksidan yang bertindak sehingga ke sel DNA!.

Testimoni di bawah adalah kisah yang dikongsi oleh pengguna yang mempunyai masalah tiroid.

 

Jika anda sedang mencari penawar tiroid dan dalam masa yang sama ingin mendapatkan kesihatan yang lebih baik, hubungi MV sekarang melalui http://norizarahman.wasap.my/.

Ataupun lebih mudah untuk anda mendapatkan vivix melalui atas talian, hanya klik pada ‘eSell’ dan pesanan anda akan terus sampai ke talian Shaklee. Happy shopping!

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.