Bacaan tekanan darah naik dan turun sangat membimbangkan, bukan? Bukan hanya warga emas, tetapi dikalangan orang muda pun dah ada simptom macam ni.

Suami MV salah seorang darinya. Sejak 30 September lepas MV terpaksa pantau bacaan tekanan darahnya. Mana tak risau, suami asyik cakap pening je since dia kena kerja waktu malam 22:00 sampai pukul 05:00 pagi.

Biology clock dah berubah jadi badan dia sukar nak adapt dengan cepat. Bila bawa jumpa doktor, sah bacaan tekanan darah tinggi suami mencanak naik sampai 170/110. Huarghhh!

Dah masuk kategori hipertensi stage 2 suami MV ni. Doktor informed tekanan bacaan yang tinggi macam ni mungkin akibat dari stress, kolesterol tinggi atau dari kenaikan berat badan.

Doktor juga ada bagitau kalau tekanan darah tinggi macam ni boleh akibatkan berlakunya strok dan merosakkan buah pinggang jika tak dikawal.

Doktor pesan masa terbaik untuk mengukur bacaan tekanan darah adalah dua jam selepas matahari terbit kerana ketika itu tekanan berada di kemuncak.

Ini adalah untuk pastikan tekanan darah tidak berlaku turun naik yang terlalu drastik kerana turun naik yang berlebihan merupakan tanda amaran masalah berkaitan jantung atau strok.

Syukur lah ada alat Blood Pressure Monitor arwah ayah mentua dulu. Jadi senang MV nak pantau dan membuat pemeriksaan tekanan darah suami pada bila-bila masa tanpa bergantung kepada pemeriksaan doktor semata-mata.

MV advice suami untuk tukar lifestyle dan diet pemakanan dia.

Sejak kerja malam ni memang suami jarang sangat dah buat habit dia dulu like cycling dan juga pergi gym. So, now dia start refreshing balik semua tu. Petang je dia akan buat power walk 30 minit kat taman area rumah ni. Pergi gym pulak waktu malam before dia punch in masuk kerja. Have to lah kalau nak back to normal balik bacaan tekanan darah dia kan.

Suami ni penggemar fast food tau. So that, MV rasa itu juga penyumbang kepada kenaikan tekanan darah dia tu. So, MV urged suami supaya STOP for a while or stop terus since pemakanan tu pun bukan baik untuk kesihatan kalau amalkan selalu.

So every time MV masak, MV akan swap out processed foods with fresh ones and try seasoning with herbs and spices, rather than salt.

Stress is a key driver yang menyumbang kepada tekanan darah suami mendadak naik.

Bila terlalu stressed, badan dia akan kekal dalam keadaan fight-or-flight mode. On a physical level, ini bermakna kadar jantung dia bergerak laju dan menyempitkan saluran darah. 

Itu yang suami bagitau dia sakit dibahagian belakang tengkok dan kepala.

Suami juga dah cut off terus minum air manis. Kalau tak, tiap hari lah request MV buat air teh O ais untuk dia.

Gula putih dengan tekanan darah tinggi ni ada kaitannya juga.

And it’s not just sugar — all refined carbs, macam roti putih, convert rapidly to sugar dalam saluran darah kita dan menyebabkan berlaku banyak masalah kesihatan.

So, dia just minum air suam dan air limau kasturi everyday without complaint.

MV pun cari rujukan juga untuk kes suami sendiri ni and found this recommendations.

Some natural supplements membantu untuk menurunkan tekanan darah.

Antaranya ialah:

1.     Coenzyme Q10 (CoQ10) – 100 mg twice per day

2.     Nattokinase – 50 mg twice per day

3.     Omega 3-Fish Oil – 2 to 3 gms per day

4.     Magnesium – 400 to 800 mg per day

5.     Garlic – 1,000 mg per day

6.     Hawthorne – 1,000 to 1,500 mg per day

7.     Vitamin D – 1,000 to 2,000 units per day

8.     Quercetin – 500 mg twice per day

9.     Folate – 800 mg per day

10.   Vitamin C – 1,000 mg per day

11.   Argenine – 2 g per day

12.   Crushed Flaxseed – 1 to 2 Tbsp per day

13.   Grapeseed extract 150 mg per day

So, atas saranan ni, MV list down suplemen yang sesuai buat suami.

  1. OmegaGuard
  2. Garlic Complex
  3. Vita-C
  4. Vita-E
  5. B Complex
  6. Ostematrix

Syukur dia jenis mudah nak makan cuma kita kena selalu ingatkan dia makan ‘on time’ suplemen ni.

Semua senarai suplemen ni MV dah susun baik-baik cara makan dan waktu yang sesuai diambil oleh suami.

Bagi memastikan bacaan pada kadar seimbang, MV akan pastikan suami mengambil bacaan sebelum sarapan dan mengambil suplemen.

Ini pula bacaan yang suami MV rekodkan dalam henfon dia sebagai rujukan. So, senang nak pantau bila time BP dia naik and bila time stabil.

Hope sangat this will help to reduce blood pressure suami. MV memang risau kalau dia sakit. Dah lah kita pun dengan perut boyot kan.

InsyaAllah this is usaha lah yang MV buat untuk suami. Cepatlah dia revover back to normal. Please pray for my husband ye.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Bacaan Tekanan Darah Suami Naik, Tak Boleh Ignore je!

10 thoughts on “Bacaan Tekanan Darah Suami Naik, Tak Boleh Ignore je!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.