13
- March
2015
Posted By : noriza rahman
AWAS! Bahaya Ulser Mulut Di Kalangan Kanak-Kanak

Bahaya Ulser Mulut

Bahaya Ulser Mulut | Ulser mulut dikalangan kanak-kanak boleh berlaku tanpa sebab yang spesifik. Ia mungkin disebabkan oleh penggunaan berus gigi yang kasar, tergigit bibir, stress ataupun demam.

“Mouth ulcers are painful round or oval sores that form in the mouth, most often on the inside of the cheeks or lips.”

Selalunya ulser mulut ni dibahagikan kepada tiga ketegori:

  • Minor aphthous ulcers (80-85% of recurrent aphthous ulcers [canker sores]) are 1-10 mm in diameter and heal spontaneously in 7-10 days.

  • Major aphthous ulcers (also called Sutton disease) constitute 10-15% of recurrent aphthous ulcers (canker sores). These lesions are greater than 10 mm in diameter, take 10-30 days or more to heal, and may leave scars.

  • Herpetiform ulcers (5-10% of recurrent aphthous ulcers [canker sores]) are multiple, clustered, 1-mm to 3-mm lesions that may coalesce into plaques. These usually heal in 7-10 days.

sumber : Medscape

Ulser mulut tiada kena mengena dengan masalah kekurangan air dalam badan. Sebenarnya apabila seseorang itu mengalami ulser, pengambilan air akan berkurangan akibat kesakitan dan ketidakselesaan yang dialami. Akibatnya tubuh akan kekurangan air dan masalah bibir kering dan tubuh lesu akan berlaku.

Kesakitan Berterusan

Jangkitan herpes iaitu jangkitan kuman pada mulut kanak-kanak dan jangkitan gusi akan menyebabkan ulser mulut. Kanak-kanak yang mengalami ulser mulut agak sukar ditenteramkan. Ini kerana kesakitan berterusan yang menyebabkan mereka sukar untuk makan dan minum.

Kesakitan ini boleh dikurangkan dengan menyapu gel anaesthetic di bahagian ulser. Ia membantu mengurangkan kesakitan tetapi tidak membantu mempercepatkan penyembuhan ulser itu.

Bolehkah ulser mulut dicegah?

Punca sebenar ulser mulut berulang tidak diketahui. Namun, perkara berikut boleh membantu mengurangkan risiko terkena ulser mulut:

  • Menggunakan berus gigi yang lembut untuk mengelakkan bahagian dalam mulut cedera.
  • Kekalkan kebersihan mulut yang baik , termasuk memberus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari
  • Pemakanan diet seimbang yang sihat yang kaya dengan vitamin

Ibubapa boleh mengawal pemakanan anak-anak dengan meningkatkan pengambilan vitamin B, C dan zat besi dalam diet harian mereka. Selain itu, pastikan kebersihan mulut anak-anak sentiasa terjaga dan lebihkan minum air kosong bagi mengekalkan kelembapan tubuh mereka.

Tingkatkan sistem imun anak-anak dengan Vita-lea for Children

Bahaya Ulser Mulut

  • Mengandungi pemanis semulajadi yang diekstrak dari buah anggur
  • Mengandungi xylitol yang melindungi gigi daripada kaviti
  • Mengandungi 18 jenis vitamin dan mineral perlu. 100% vitamin A, C, D dan E serta kesemua 8 vitamin B, Kalsium, magnesium, zinc, copper dan pelbagai mineral lain.

“Promosi Shaklee bulan mac 2015 : Vita-lea for children Beli 3 percuma 1

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.