Ajaibnya Doa Sehingga Mampu mengubah Takdir. Maka Berdoalah!

Ajaibnya Doa Sehingga Mampu mengubah Takdir. Maka Berdoalah!

Diari MommaVogue
Aku ni ada penyakit 'lupa' tapi jauh sekali jika nak disamakan dengan nyanyuk atau nama glemernya Alzheimer. Kisah awal tahun ni. Aku LUPA TUTUP SUIS IRON Setiap kali aku iron baju, tabiat yang sukar nak dibuang ialah aku lupa nak switch off suis. Mesti ada benda yang disibukkan hingga aku lupa nak tutup suis tu. At last, terbiar macam tu ja. Hari permulaan anak sekolah selepas bercuti panjang hujung tahun turut mengheret hidup ibubapanya menjadi tunggang langgang (Ini spesifiknya aku lah). Pagi nak ke sekolah pagi tu lah baru nak iron baju sekolah. Bukan tak nak uruskan awal. Namun, selepas kematian ayah suamiku 4 hari sebelumnya menjadikan hidup kami agak 'out of contol'. Menguruskan hal kematian dan dalam masa yang sama uruskan hal hal defect rumah yang baru diduduki 19…
Read More
Setiap Hari Pastikan Kita Meluahkan Ucapan Terima Kasih

Setiap Hari Pastikan Kita Meluahkan Ucapan Terima Kasih

Diari MommaVogue
Tidak ramai yang ringan mulut mengucapkan "Terima Kasih". Masih ramai yang bakhil untuk menuturkannya. Seolah olah menyimpan sejongkong emas didalam mulut. Padahal ucapan ini tak sampai seminit pun untuk kita luahkannya. Badan yang letih akan terasa segar bila disuntik dengan cecair 'Terima Kasih' ini. Hati yang kosong terasa penuh diisi dengan kegembiraan apabila ucapan ini menjamah telinga. Allah yang Maha Kaya pun berterima kasih kepada hamba-Nya dengan menganugerahkan syurga atas sedikit amalnya yang ikhlas. Kenapa kita sebagai manusia berkira kira sesama kita? Aku dan suami menjadikan ucapan terima kasih sebagai resipi wajib dalam mendidik anak anak. Mereka sudah terbiasa melontarkan terima kasih dikala permintaan mereka ditunaikan. Semalam, usai hajat kakak ditunaikan untuk membeli selipar baru, dia terus cakap "Terima kasih ibu, terima kasih baba". Duit yang hilang dan penat melayan kerenah dek…
Read More
5 Fasa Peringkat Penyakit Buah Pinggang Kronik

5 Fasa Peringkat Penyakit Buah Pinggang Kronik

Health Info, Kidney failure
Setiap tahun, semakin bertambah individu yang mengalami masalah berkaitan kegagalan buah pinggang. Terdapat dua jenis kegagalan buah pinggang. Penyakit buah pinggang kronik juga dikenali sebagai kegagalan buah pinggang kronik di mana seseorang itu kehilangan fungsi buah pinggang. Ujian untuk penyakit buah pinggang kronik (CKD) CKD boleh didiagnosis menggunakan ujian darah dan air kencing. Ujian ini digunakan untuk melihat tahap bahan-bahan tertentu yang tinggi dalam darah dan air kencing yang menunjukkan tanda bahawa buah pinggang anda tidak berfungsi dengan betul. Apakah Kadar Penapisan Glomerular (GFR)? Tahap-tahap penyakit buah pinggang kronik adalah ditentukan oleh kadar penapisan glomerular. Penapisan glomerular adalah proses di mana buah pinggang menapis darah, membuang sisa dan cecair berlebihan. Kadar penapisan glomerular (GFR) adalah ujian terbaik yang menentukan sejauh mana darah ditapis oleh buah pinggang. Ia adalah salah satu cara untuk mengukur…
Read More