Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Penyakit Kayap Bertempiaran Lari Meninggalkan Muka

Penyakit Kayap | Kayap? Memang menyakitkan dan si penghidap tidak selesa. Siapa yang pernah kena akan faham perasaannya. Kalau boleh nak tinggal kat rumah saja, jumpa orang pun tak nak.

Tanda-Tanda Penyakit Kayap

Kayap selalunya menyebabkan keradangan satu urat saraf (dermatome) pada satu bahagian badan sahaja. Ia lazimnya melibatkan bahagian dada (thoracic) dan muka (trigeminal).

  • rasa sakit
  • kebas
  • panas di bahagian urat saraf yang terlibat
  • demam
  • keletihan
  • sakit kepala.

Simptom tersebut dialami sebelum tanda-tanda kulit timbul. Ia akan berterusan untuk 3 hingga 5 hari.

Macam mana nak bantu pulihkan kayap dan sekaligus hilangkan parut akibat dari kayap ?

MV kongsikan kisah benar dari Pn Nohayati, bekas pesakit kayap.

Penyakit Kayap
Ingat lagi Ramadhan 2011, tragedi diserang penyakit kayap. kene tang muke plak tu. Habis separuh muke sebelah kanan melepuh2. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak. Makan ubat Anti-Viral Acyclovir 5x sehari. So, mmg tak boleh menunaikan ibadah berpuasa langsung!

Lepas kene discharge, selain teruskan makan Acyclovir dan sapu dalam mata, Along Hadhatina Mkb bagi makan NUTRIFERON..

NUTRIFERON ni untuk boost balik sistem imunisasi yang dah jatuh/lemah. Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee dari Along, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muke..

LECITHIN pun consume jugak lepas tu sebab kayap ni tinggalkan parut hitam kat kawasan yang di’jajah’ kayap tu. Memang jadi “two Face” bile daftar masuk LLB di UiTM. Belajar tetap Belajar. Ubat makan jugak. Dalam 5 bulan berturut-turut makan LECITHIN dan juga B COMPLEX, warna kulit muka dah sekata balik. Dah takde ‘two face’.

Thanks to Emak Hajjah Nur Huda yang tak henti2 menjaga kakak time berkayap tu, Along- sebab buat research pasal kayap and bagi supplement SHAKLEE NUTRIFERON, LECITHIN & B COMPLEX tu… serta adik beradik laien yang menggembirekan hati dengan menggelar kakak si KAYAPA. Kikikikiki~

Pn Nohayati konsisten mengambil NUTRIFERON semasa belaku kayap. Kenapa Nutriferon ? dan apa vitamin lain yang boleh membantu penyakit kayap ini pulih dan tidak meninggalkan parut yang hodoh?

Semasa menghidap penyakit kayap, suplemen yang penting adalah Nutriferon dan Garlic Complex. Dua suplemen ini membantu untuk meningkatkan tahap imun dan menguatkan ketahanan badan semasa serangan kayap. Garlic bersifat antibakteria, antibiotik dan mengahalang dari serangan kuman lebih teruk.

Jika pesakit tidak mampu untuk telan banyak suplemen, boleh ambil VIVIX. Vivix membantu ketika serangan kayap dan baik pulih sel kulit selepas serangan. Vivix membantu memperbaiki sel-sel yang rosak akibat penyakit kayap dan menggantikan dengan sel yang lebih sihat.

Penyakit Kayap

Semalam pun MV dah order set penyakit kayap ini untuk ibu kepada customer MV. Mudah-mudahan beliau segera sembuh.

Penyakit Kayap

Jika ada saudara kita menghidapi penyakit ini, segeralah mendapatkan rawatan untuk mempercepat penyembuhan dan mengelakkan terjadinya komplikasi penyakit.

esell-shaklee-logo-500x351

Minuman Tenaga Iced Minty Performance Drink

Minuman Tenaga Iced Minty | Maaf la sekian lama duk menyepi baru ni lah ada masa untuk update blog. Sihat ka semuanya? Tak sangka dah 13 hari kita berpuasa?Syukur kerana Allah S.W.T masih beri kesempatan kepada kita untuk menikmati bulan yang mulia ini.

Hari ni MV just nak buat warming-up entry saja. Berkongsi resipi minuman tenaga yang boleh membuatkan badan terasa segar sepanjang berpuasa.

Jom MV berkongsi resipi Minuman Tenaga Iced Minty dengan Performance Drink

Kenapa perlu Performance Drink? Bahan lain tak boleh ke?

Boleh kalau nak replace Performance Drink dengan sirap atau oren, tapi kesannya tak sama tau. Sebab kandungan Performance Drink sangat berbeza dengan bahan lain dan ia adalah minuman yang menyihatkan.

Minuman Tenaga Iced Minty

Kelebihan Performance Drink

  1. Minuman isotonik, iaitu mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Ini memudahkan proses penyerapan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah.
  2. Tidak berkarbonat
  3. Kurang kandungan gula
  4. Tiada pewarna atau perasa tiruan
  5. mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh badan

Terbukti secara klinikal

Baguskah minuman tenaga Performance® Natural Orange ni?! Ujian klinikal membuktikan bahawa rumusan eksklusif OptiCarb yang sudah dipatenkan ini akan meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberikan tenaga dan memelihara sirkulasi bendalir dalam badan. Berbanding dengan minuman sukan yang lain, Performance Drink mempunyai lebih 67% otot glikogen (sumber tenaga) dan menyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera.

Mudah saja nak sediakan dan yang penting menyegarkan tekak kita. Part paling best time berpuasa ni tentunya mengembalikan tenaga tubuh badan kita untuk solat terawikh dan bangun awal pagi untuk bersahur. Recommended untuk dijadikan resipi minuman berbuka puasa sepanjang zaman tau.

Minuman Tenaga Iced Minty

Kalau nak sedap lagi kena bancuh Performance® Natural Orange ni bersama Cinch® Energy Tea Mix dan buah lychee. Jom tonton video ni.

Kalau teringin nak mencuba, boleh klik imej dibawah ni untuk membuat pesanan. 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Tips Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa

Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa | Pejam celik pejam celik dah masuk hari ke-3 umat Islam berpuasa kan?. Walaupun berpuasa, tugas-tugas harian tetap perlu dijalankan seperti biasa tambah pula kita disunatkan untuk menjalankan amalan-amalan sunat seperti solat sunat tarawih, sunat tahajjud, bertadarrus dan banyak lagi kan?.

Sebab tu penting untuk kita kekal cergas bertenaga ketika berpuasa sepanjang hari.

Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa

Hari ni MV nak berkongsi tips kekal cergas bertenaga ketika berpuasa dari instagram Kevin Zahri. Supaya kebarangkalian nak melepek disiang hari berpuasa tu kurang dan kita masih mampu menjalani aktiviti seharian dengan produktif! ?

Tips Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa di Bulan Ramadhan

Ketika kita berpuasa, kesegaran tubuh badan akan berkurangan. Kita akan mudah terasa letih dan mengantuk. Selain itu bibir akan mula mengelupas dan kulit juga akan menjadi kering. Ini berpunca akibat dehidrasi dan kekurangan nutrien dalam badan kita.

Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa

Ketika Sahur

  • Jangan skip sahur.
    Sahur penting untuk bekalkan nutrisi, air dan tenaga untuk amalan berpuasa.
  • Carbohydrate Complex.
    Pastikan karbohidrat kompleks menjadi pilihan diet anda semasa bersahur. Kenapa Karbohidrat kompleks bekalkan sumber tenaga yang lebih perlahan dan lebih mengenyangkan.
    Contoh sumber: Roti perang, nasi perang atau nasi putih yang ada serat dan rendah GI (glycemic indeks)
  • Target Kalori: dalam 500kcal
    Secara purata, target pengambilan kalori untuk hidangan sahur dalam lingkungan 500kcal. Pastikan ada sumber protein dan karbohidrat berserat.
  • Protein yang bersih.
    Makanan berprotein seperti ayam, ikan sangat mengenyangkan dan mengambil masa berjam untuk lalui proses penghadaman.
  • Elak Garam.
    Garam adalah penyerap atau penyimpan air. Ya betul ia penting untuk kurangkan dehydration semasa bersukan tapi dalam keadaan berpuasa, pengambilan sumber makanan bergaram seperti biskut, kicap, masakan bergoreng etc ia lagi cepatkan dehyration dan akan buat kita cepat berasa haus.
  • Elak Kafein
    Kafein dalam minuman seperti teh tarik, teh hijau, Nescafe, kopi, milo dan lain-lain adalah diuretik – kualiti yang memaksa badan buang air. Ini lagi mempercepatkan dehydration semasa berpuasa.
  • Kenali kandungan kafein minuman
    Air gas, teh dan coklat pun biasa mengandungi kafein. Kandungan kafein dalam setiap minuman berbeza-beza. Jadi kalau nak minum air coklat (contohnya) tidaklah menjadi masalah yang besar tapi kalau boleh, kurangkan kuantiti pengambilan.
  • Jangan minum banyak sangat!
    Lagi banyak kita minum, lagi cepat badan akan membuangnya dan lagi lah cepat kita anda berasa haus.

Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa

Ketika Berbuka

  1. Bermula dengan kurma ~ Kurma istimewa dengan gabungan gula ringkas (tenaga cepat) dan serat (tenaga lebih lama). 1-3 kurma saiz sederhana sudah cukup untuk bekalan tenaga
  2. The 20 minit Rule! ~ Dari suapan kurma semasa berbuka sehingga berasa kenyang ambil masa 20minit. Kalau kita melantak makanan sepanjang 20minit, kemungkinan besar kita akan makan berlebihan.
  3. Target Kalori: dalam 700kcal ~ Target pengambilan kalori untuk berbuka dalam lingkungan 700kcal. Tapi tak kira betapa sedap kuih-muih dan manis-manisan yang disediakan, bermula lah dengan hidangan yang seimbang untuk kawal nafsu makan dan elak makan berlebihan.
  4. Tiga Jenis Air ~ Semasa berbuka, sediakan tiga jenis air. Air panas untuk bantu “panaskan” sistem penghadaman yang telah berehat lebih kurang 12jam. Air kosong untuk hilangkan dahaga dan ia tidak berkalori. Air manis untuk nafsu tapi JANGAN berlebihan.

Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa

Senaman ketika berpuasa

Lakukan senaman ringan lebih-lebih lagi ketika hampir ke waktu berbuka.

Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa

Inilah dia Set Ramadan Shaklee yang sangat sesuai untuk seisi keluarga, dari kanak-kanak, dewasa hinggalah warga emas.

Set Ramadhan Shaklee membantu untuk Kekal Cergas Bertenaga Ketika Berpuasa

  1. Energizing Soy Protein (ESP) – Merupakan asid amino protein yang membantu memastikan fungsi tubuh berfungsi sempurna. Membekalkan tenaga sepanjang siang hari berpuasa. Membantu mengurangkan rasa lapar.
  2. Meal Shakes – Minuman multivitamin yang lengkap dengan vitamin, mineral dan serat untuk menampung kelompongan zat daripada diet harian. Mengganti semula tenaga semasa berpuasa untuk aktiviti ibadat dimalam hari.
  3. Performance Drink – Membantu mengekalkan hidrasi tubuh untuk memastikan fungsi sel berjalan dengan lancar. Mengurangkan kelesuan semasa berpuasa.
  4. Lecithin – popular bagi mereka yang nak turunkan berat badan sebab fungsinya sebagai pemecah lemak dalam badan. Tapi ramai yang tak tahu, Lecithin juga sangat baik untuk kesihatan minda, kecantikan kulit dan merendahkan kolesterol.

Kebetulan sekarang tengah ada promosi LECITHIN dan MEAL SHAKES, so automatik Set Ramadhan jadi MURAH.

Semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan kesihatan dan kecergasan yang optimum.

Anda berminat nak dapatkan nutrisi terbaik untuk kesihatan keluarga sepanjang ramadan?

Jom dapatkan KEAHLIAN SEUMUR HIDUP PERCUMA dengan pembelian 2 SET Ramadan ini (SAH sehingga 30 Jun 2016)

esell-shaklee-logo-500x351

Diet Detoks Singkirkan Logam Berat

Diet Detoks Singkirkan Logam Berat | Ketoksikan logam adalah salah satu masalah kesihatan yang serius hari ini.

Tanpa kita sedari sebenarnya kita dikelilingi oleh logam berat, samada bahan pencuci, bahan kosmetik dan penjagaan diri, bahan memasak, air minuman, makanan, bahan industri, dan produk pengguna.

Diet Detoks Singkirkan Logam Berat

Menurut satu artikel baru-baru ini yang disiarkan dalam American Heart Journal, terdapat bukti epidemiologi untuk menyokong pendedahan kepada logam toksik meningkatkan risiko penyakit jantung dan komplikasi yang berkaitan.

Walaupun istilah “detox” digunakan secara meluas di kalangan orang ramai, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa istilah teknikal yang digunakan untuk menggambarkan detoksifikasi logam adalah “chelation”

Natural Detox Treatments Chelation therapy adalah cara yang paling berkesan untuk mengurangkan pendedahan logam berat yang serius.

Sebahagian daripada tanda-tanda amaran yang badan kita  dilanda keracunan logam berat termasuk:

  • Keletihan kronik
  • Penyakit autoimun
  • Gangguan neurologi
  • Brain fog
  • Kemurungan, bi-polar dan kebimbangan
  • Dementia
  • Insomnia

Diet Detoks Singkirkan Logam Berat dengan langkah mudah

Banyak langkah pemakanan yang boleh diambil untuk membebaskan diri kita bukan sahaja daripada logam berat tetapi toksin lain juga.

Langkah 1: Menyingkirkan toksin

Cara terbaik untuk memulakan detoks semulajadi adalah dengan berhenti mengambil toksin seperti alkohol dan tembakau. Juga mengurangkan minuman kafein dan hasil tanaman bukan organik.

Langkah 2: Membersihkan badan

Dalam Islam pun kita digalakkan berpuasa sunat pada 13-15hb setiap bulan kan?.

Ini adalah cara semulajadi untuk membersihkan badan dan mengeluarkan makanan yang tidak dihadam dari sistem tubuh kita.

Langkah 3: Minum air

Air adalah pembersih badan semula jadi.

Sesetengah dari kita tidak mahu dehidrasi dan tidak mahu minum terlalu banyak air, kerana ia boleh mengancam nyawa juga.

Jika kita bosan dengan minum air kosong, tambah beberapa potongan lemon segar dan beberapa keping timun.

Satu lagi sumber air adalah teh, teh hijau terutamanya yang kaya dengan antioksidan.

Diet Detoks Singkirkan Logam Berat

Ketumbar dan pasli mempunyai kesan chelating logam berat yang sangat baik.

Boleh try jus daun ketumbar, pasli, seleri dan lemon ini selama 14 hari detoksifikasi logam berat.

Diet Detoks Logam Berat

Minum jus herba ni secara konsisten akan membantu membersihkan keracunan logam berat seperti aluminium, arsenik, kadmium, merkuri, nikel, plumbum dan uranium dari badan kita.

Langkah 4: Tukar diet kita

Semasa proses detoks ni bukannya terhad kepada buah-buahan dan sayur-sayuran sahaja. Makan macam biasa, ada pengambilan karbohidrat, protein dan serat.

Namun, elakkan makanan hasil tenusu, bijirin dengan gluten, daging dan kerang. Juga elakkan pemanis tiruan, gula dan makanan yang tinggi lemak tepu.

Lebihkan makanan organik kerana ia bebas dari racun perosak.

Langkah 5: Dapatkan cukup vitamin dan mineral

Diet detoks singkirkan logam berat ni bukan sahaja menghapuskan toksin dan makanan yang berbahaya tetapi juga memberi tumpuan kepada mendapatkan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan kita untuk berfungsi pada tahap terbaik.

Jika kita bimbang tidak mendapat vitamin yang diperlukan dalam diet pemakanan, elok la pertimbangkan untuk mengambil suplemen multivitamin.

Langkah 6: Jangan lupa tentang herba dan rempah

Herba dan rempah dalam masakan juga boleh membantu badan kita menyingkirkan toksin dan mencerna makanan dengan betul.

The Agency for Healthcare Research and Quality telah menunjukkan bahawa herba dan rempah tertentu, seperti milk thistle (Silybum Marianum), bunga cengkih (Eugenia aromatica), bawang putih (Allium sativum) dan kunyit (Curcuma longa), mempunyai antioksidan dan anti-radang.

Hati, buah pinggang dan sistem gastrousus kita dicipta untuk membuang toksin, tetapi pencemaran, racun perosak dan bahan kimia berbahaya yang lain sangat mudah meresap masuk ke dalam badan.

Jadi, perlu untuk kita sebulan sekali melakukan diet detoks singkirkan logam berat ni dari badan kita.

 

Perut Kempis Selepas Detoks Tiada Lagi Sangkaan Hamil

Perut Kempis Selepas Detoks | Perut kempis selepas bersalin sangat la diimpikan oleh kaum wanita. Sebab bagi kami kaum wanita, perut buncit adalah nightmare. Boleh ‘nanges’ tau bila tengok perut tu.

Sebelum ni perut buncit sering diperli suami sendiri mahupun kawan-kawan, tetapi selepas melalui proses detoks dengan suplemen Shaklee, amazingly perut kembali kempis. Wow! Tiada lagi kata-kata perli yang diterima selepas itu.

Itu adalah di antara salah feedback yang diterima selepas mereka melakukan detoks ini.

Jom MV kongsikan beberapa testimoni perut kempis selepas detoks Shaklee:

Testimoni 1: Ummi dan detoks. Perut dah jadi kecik. Ummi selalu makan banyak, tapi sekarang, sepinggan nasi pun tak habis. Yang bestnye, perut jadi kempis. Takde la kene ejek lagi orang tanya ada baby lagi ke.

Perut Kempis Selepas Detoks

Testimoni 2: Pengalaman detox Shaklee 7 hari. Berat turun 1kg. Perut kempis sikit. Proses membuang lebih lancar dan teratur.

Perut Kempis Selepas Detoks

Testimoni 3: Baru 4 hari detox perut dah kempis, lepas ni jangan tanya ai mengandung berapa bulan lagi yer..

Perut Kempis Selepas Detoks

Perut Kempis Selepas Detoks dengan Suplemen DTX Complex

Apakah DTX Complex Shaklee?

DTX Complex Shaklee menyediakan makanan sokongan bagi fungsi hati yang sihat dengan satu formula herba yang unik dengana antioksidan dan mempertingkatkan ciri-ciri aliran hempedu yang digabungkan dapat melindungi dan merangsang keupayaan normal badan dalam mengekalkan sel-sel hati sihat.

Perut Kempis Selepas Detoks

DTX Complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih milk thistle seed yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut mengandungi bahan-bahan yang digabungkan secara unik dan saintifik, ekstrak daripada Schizandra dan Riesha Mushroom (herba yang kaya dengan anti-oksida) dan ekstrak daripada Dandelion, kunyit dan artichoke (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu)

Ha, dandelion didalam DTX complex ini lah yang membantu kempiskan perut kita. Akarnya digunakan sebagai bahan diuretik dan boleh membantu membersihkan badan daripada cecair berlebihan dan sisa bahan buangan produk.

Berita baik untuk semua, Shaklee sedang mengadakan Kempen Jom Detox The Shaklee Way yang dilancarkan pada bulan April hingga hujung bulan Jun ini.

Perut Kempis Selepas Detoks

Detoks ini sangat penting untuk membersihkan hati, usus dan ginjal kita. Penting untuk bersihkan semua ni daripada kerak toksin dan sisa makanan yang menempel di dinding organ kita selama bertahun-tahun ni.

Kenapa penting nak bersihkan semua toksin ni? banyak kebaikannya dan kita akan lalui kesan sepanjang proses detoks yang sangat awesome dan yang paling utama adalah untuk memantapkan hati kita.

Proses detoks ini sebenarnya membantu hati kita untuk melakukan proses penyingkiran toksin dengan lebih optimum.

Jom sihatkan hati dan kempiskan perut dengan DTX Complex HARI INI juga!

esell-shaklee-logo-500x351