Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Kajian TELOMERE dan Kaitannya dengan Usia Manusia

Kajian TELOMERE | Telomere merupakan unit kecil DNA yang terletak di kedua-dua hujung DNA.

kajian telomere

Kajian TELOMERE dan Kaitannya dengan Usia Manusia

Bahasa mudah nak faham cuba perhatikan tali kasut kita.

Bahagian hujung tali kasut disalut dengan plastik keras sebagai perlindungan kepada tali kasut agar ia berfungsi dengan baik. Betul tak?

Apa akan berlaku jika bahagian tali kasut itu dibiarkan terbuka tanpa penutup keras berplastik itu ataupun plastik tu terkoyak?

Sekurang-kurangnya 3 perkara ni akan terjadi pada tali kasut kita:

  1. Susah nak masukkan tali kasut pada lubang-lubang kasut.
  2. Tali kasut akan cepat terburai.
  3. Tali kasut akan rosak dan kita terpaksa ganti yang baru

Macam tu juga dengan telomere ni, mudah kan nak faham?

Kajian Telomere: Peramal penuaan dan penyakit

Ramai saintis percaya telomere boleh dijadikan sebagai penanda kelanjutan umur (marker of longevity) atau penanda penuaan biologi (marker of biological aging).

Kajian sains mendapati ada kaitan antara telomere pendek dengan pelbagai penyakit berkaitan penuaan seperti kanser, strok, dementia, penyakit kardiovaskular, obesiti, osteoporosis dan diabetes. Perlu diketahui, kaitan tidak serupa dengan penyebab.

Kemungkinan penyakit itu menyebabkan saiz telomere menjadi pendek, bukan sebaliknya.

Namun terdapat pelbagai kajian menunjukkan nutrien tertentu mampu memainkan peranan penting dalam menjaga malah mampu menambah saiz telomeres dengan menjadikannya semakin panjang.

Keadaan tersebut seterusnya dipercayai memberi kesan positif kepada proses penuaan yang dipercayai menambah bilangan jangka hayat atau usia seseorang.

Kajian Telomere : The Shaklee Telomere Research Landmark Study II

Shaklee telah bekerjasama dengan Dr.Elizabeth Blackburn pemenang The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009 yang menemui bagaimana kromosom dilindungi oleh telomeres dan enzim telomerase.

Kajian telomere ini telah menguji kepanjangan telomeres.

Landmark Study II yang dijalankan oleh Shaklee membuktikan pengambilan supplemen yang konsisten (Vitalizer, Vivix and Cinch) setiap hari selama 5 tahun dapat mengurangkan kadar pemendekan TELOMERE sebanyak 40% !

kajian telomeres

Pengguna shaklee mempunyai kepanjangan telomere seperti orang yang umur 40 tahun. Amazing! 40 tahun lebih muda tau. Ini menunjukkan vivix membantu untuk mengekalkan kemudaan, keremajaan, dan membantu mengelakkan dari penyakit-penyakit disebabkan oleh usia yang semakin meningkat.

kajian telomeres

Pengguna suplemen yang MV kongsikan tadi menunjukkan mereka mempunyai 11% telomere lebih panjang kalau dibandingkan even the healthies people.

Telomere mengandungi KOD usia kita berdasarkan tahap usia sel kita. (Ini tidak termasuk jika meninggal akibat kemalangan ye, itu cerita lain kerana ajal maut di tangan Allah s.w.t).

Vivix dan Telemore

kajian telomeres

Sudah terbukti vivix ni mampu membantu merendahkan kadar pemendekan telomere dan sekaligus memperbaiki sel DNA manusia.

Jadi, tidak perlu ada keraguan lagi dengan vivix kerana ianya bukan suplemen yang dibuat hari ini esok dah dijual. Ada kajian oleh saintis hebat dan juga jurnal yang diterbitkan.

So, ambil langkah pertama untuk menikmati nikmat kesihatan yang telah dikurniakan kepada kita. Ikhtiar dengan yang terbaik, pastinya dengan izin Allah kita akan sentiasa sihat.

Jom promosi vivix ada lagi tau sampai hujung bulan ni. Tak rugi kalau beli sebotol. Kalau rasa ada yang nak berkongsi, terus beli twinpack saja la. Lagi jimat dan untung sebab layak dapat FREE membership dan FREE postage. Bulan depan siap ada bonus masuk dalam akaun bank.  😆

esell-shaklee-logo-500x351

Kempen Women’s Health Set Shaklee July 2016

Women’s Health Set Shaklee July 2016 | Sepanjang 3 bulan bermula Julai sehingga September ni boleh la berikan hadiah berbentuk suplemen kepada wanita yang tersayang dalam hidup kita.

Kenapa Shaklee buat promosi untuk WANITA sahaja?

Sebabnya wanita merupakan tulang belakang setiap keluarga. Merekalah yang bertanggungjawab menjaga hal ehwal rumahtangga, hal ehwal keluarga, makan pakai, anak-anak dan segala urusan rumahtangga. Kadang kala nak uruskan diri sendiri pun tak sempat kan. ?

Apa yang Amazing sangat dengan Kempen Women’s Health Set Shaklee July 2016 ni?

Women's Health Set Shaklee July 2016

Women’s Health Set Shaklee July 2016 ~ NutriWhite Skin Care System Set

  • Daily Defense Whitening Essence
  • Gentle Action Make-Up Remover
  • Gentle Deep Foaming Cleanser
  • Overnight Renewal Whitening Cream
  • Soothing Radiance Whitening Softener
  • Spot Whitening Treatment
  • Ultimate Protection Whitening Lotion
  • “Live Amazing” Paper Bag x2
  • Eco-Friendly Jute Bag

Women's Health Set Shaklee July 2016

Women’s Health Set Shaklee July 2016 ~ Gorgeous Set

  • Soy Protein Isolate Powder
  • Vita-Lea® Iron Formula
  • Sustained Release Vita-C Plus™
  • GLA Complex
  • Women Health Leaflet
  • Women Health Insertion
  • “Live Amazing” Paper Bag x2
  • Eco-Friendly Jute Bag

Women's Health Set Shaklee July 2016

Women’s Health Set Shaklee July 2016 ~ Prenatal Set

  • OsteMarix™
  • OmegaGuard™
  • Sustained Release Vita-C Plus™
  • B-Complex
  • Vita-Lea® Iron Formula
  • ESP – Soy Protein Isolate Powder
  • Women Health Leaflet
  • Women Health Insertion
  • “Live Amazing” Paper Bag x2
  • Eco-Friendly Jute Bag

Women's Health Set Shaklee July 2016

Women’s Health Set Shaklee July 2016 ~ Postnatal Set

  • OsteMarix™
  • OmegaGuard™
  • Vita-Lea® Iron Formula
  • ESP – Soy Protein Isolate Powder
  • Sustained Release Vita-C Plus™
  • Alfalfa Complex (S)
  • Women Health Leaflet
  • Women Health Insertion
  • “Live Amazing” Paper Bag x2
  • Eco-Friendly Jute Bag

Women's Health Set Shaklee July 2016

Women’s Health Set Shaklee July 2016 ~ Amazing Golden Set

  • OsteMarix™
  • OmegaGuard™
  • Vita-Lea® Iron Formula
  • ESP – Soy Protein Isolate Powder
  • GLA Complex
  • Vivix®
  • Women Health Leaflet
  • Women Health Insertion
  • “Live Amazing” Paper Bag x2
  • Eco-Friendly Jute Bag
Menariknya dengan pembelian mana-mana set dari kesemua 5 set ini kita LAYAK dapat percuma 2 unit paper bag #LiveAmazing yang comel itu.
Kita juga berpeluang membeli eco friendly jute bag yang stunning kat bawah ni dengan hanya RM12.72 (harga normal RM23) sahaja.
Women's Health Set Shaklee July 2016

Nak jadi “SUPERWOMAN & SUPERMOM” kan?

So rebutlah peluang untuk dapatkan mana-mana set Women’s Health Set Shaklee July 2016 yang anda suka.

Untuk suami pula, time ni lah nak hargai yang tersayang dengan Set Kesihatan Wanita Shaklee selain barang kemas la 😛

esell-shaklee-logo-500x351

 

Jangkitan Kudis Buta Anak Sudah Kering dan Sembuh

Jangkitan Kudis Buta | Salam Eidulfitri untuk semua rakan-rakan pembaca blog MV. Alhamdulillah, MV pun selamat beraya di kampung halaman di Kedah. Cuti seminggu juga la di kampung pasal nak beraya dengan adik beradik 10 orang yang tak ramai tu  😛

Tapi raya kali ni, habuan MV la anak-anak tak berapa sihat. First, kakak kena semput (asthma) malam raya tu, siap kena pergi sedut gas (nebulizer). Si adik pula, MV ingat dia terkena alahan, tapi rupa-rupanya terkena jangkitan kudis buta.

Kalau nak diikutkan, MV memang tak pernah berhadapan dengan isu kudis buta atau scabies ni. Jadinya, kurang la ambil tahu mengenai kisah jangkitan kudis buta ni. So, bila anak sendiri dah kena jangkitan kudis buta ni, wajib la tanya pakcik google dan rakan MV yang juga seorang doktor.

MV tak tahu istilah yang sebenar sebab bila google jumpa page DR Zubaidi, cakap kudis buta ni impetigo. Tapi bila tanya rakan MV dia cakap ini scabies.

Apa itu Jangkitan Kudis Buta?

“Biodata Sarcoptes Scabies:

Tengok gambar dekat bawah ni, itu la Sarcoptes Scabies. Kutu ni berbadan bulat dan mempunyai lapan kaki yang panjang. Kutu betina akan mengorek masuk kedalam kulit, kemudian ia akan bertelor dan mati, telor tersebut akan menetas menjadi kutu dan ia akan hidup selama 30 hari.”

jangkitan kudis buta

Tengok gambar pun dah geli kan, MV duk bayangkan kutu ni menggigit anak-anak MV, hadoi memang mengerikan.

Rasa gatal yang teramat sangat adalah respon alahan terhadap najis hama kudis buta yang berada di bawah lapisan kulit.

Lubang hama ini ditanam ke dalam kulit, kemudian membiak dan bertelur, menyebabkan gatal-gatal ruam dan sengit. Serangan jangkitan kudis buta ni merebak dengan cepat dan boleh menjangkiti sesiapa sahaja.

Tanda Jangkitan Kudis Buta pada Anak-anak

Biasanya kanak-kanak dan bayi yang terkena scabies ini akan mengalami kegatalan kulit pada waktu malam dan ada ruam merah yang gatal muncul. Ruam ni akan muncul di pergelangan tangan, siku, ketiak, bawah dada, punggung, lutut, jari dan kemaluan.

Kegatalan tersebut juga boleh menyebabkan kulit berkudis. Secara tidak langsung, kulit mudah sangat dijangkiti oleh bakteria.

Selain ruam merah yang gatal, penghidap kudis buta juga akan mengalami kulit melepuh.

Anak MV terkena jangkitan kudis buta ni pada mulanya di muka. Tapi selepas dia suka menggaru tanpa sedar kulit digaru sehingga luka, habis kudis tu merebak ke leher, kulit kepala, ketiak, celah paha dan lengan.

jangkitan kudis buta

Jangkitan kudis buta ni juga dah merebak ke kakaknya pula. So, terpaksa la MV uruskan untuk kedua-duanya sekali.

jangkitan kudis buta

Pencegahan dan Rawatan JANGKITAN KUDIS BUTA Sebelum Merebak Kepada Orang Lain

MV gunakan Gentamicin Cream yang doktor syorkan. Ubat ini MV sapu hanya waktu siang sahaja.

Selain dari mendapatkan rawatan doktor dengan ubat-ubatan, MV amalkan juga pencegahan untuk menghapuskan kegatalan kulit akibat jangkitan kudis buta ni.

  • Membersihkan semua tempat yang bermasalah

Semua cadar, selimut dan pakaian anak-anak MV basuh dan rendam dengan air panas dan bancuhan Basic H.

Rendaman Basic H dan air panas ni membantu mematikan kitaran hidup kutu Scabies tu.

Ini kerana hama scabies ini akan mati dalam keadaan suhu 60 darjah celcius.

  • Menjaga kebersihan diri

Kuku tangan dan kaki anak-anak semua di potong pendek. Si adik pula rambut la yang jadi mangsa ibu. Sebab bila rambut panjang tutup muka, dia cepat berpeluh. Bila berpeluh dia suka menggaru. Itu yang habis satu badan bakteria merebak.

  • Sapuan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

Krim serbaguna ni sangat baik untuk mengurangkan rasa gatal jangkitan kudis buta. Macam mana nak guna? Senang saja. Selepas mandi MV sapukan krim ni kat semua tempat yang terkena kudis buta.

  • Pencuci Serbaguna Organik Basic H2™

Basic-H ni pencuci serbaguna. MV gunakan untuk membasuh pakaian, tuala, selimut dan cadar yang digunakan anak-anak. Sangat jimat tau. Sebab apa setiap kali nak basuh tak payah guna banyak-banyak pun basic-H ni. Untuk setiap cucian menggunakan mesin basuh cukup 1 hingga 2 sudu besar basic-H sahaja.

  • Chewable Vita-C Plus™ 100 mg

Chewable Vita-C ni kegemaran anak-anak MV. Jadi tak sukar nak suruh makan. Vitamin C ni juga membantu meningkatkan sistem imun badan anak-anak MV yang terkena kudis buta. Bila dah sistem imun kuat insyAllah cepatlah sembuh kudis tu.

Cadangan Vitamin Menangkis Serangan Jangkitan Kudis Buta

MV sarankan kepada anda atau anak-anak yang ada masalah scabies ini untuk mencuba set ini untuk kegunaan dalaman dan luaran. Bagi membasmi hama kudis buta yang mungkin masih berada dalam kulit kita. Jangan biarkan ianya semakin melarat.

Pengambilan vitamin ini membantu kanak-kanak agar sentiasa sihat dan terhindar dari pelbagai jangkitan penyakit.

jangkitan kudis buta

Untuk kanak-kanak bawah 12 tahun:

  1. Meal Shakes – multivitamin berbentuk powder, detoksifikasi, agen antioksida yang bertindak melawan jangkitan, membekalkan nutrisi pada sel tubuh, mencantikkan kulit
  2. NutriFeron® – mengukuhkan sistem imun, berkesan melindungi tubuh dari virus, alergi
  3. Chewable Vita-C Plus™ 100 mg – menyokong sistem pertahanan semulajadi, mencantikkan kulit, mengurangkan alahan
  4. Herbal Blend® Multi-Purpose Cream – untuk kegunaan luar sahaja, boleh di sapu pada kulit yang bemasalah

Nak dapatkan vitamin untuk nyahkan dan mencegah kudis buta (scabies)?

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee? Join Ahli sekarang  😆

esell-shaklee-logo-500x351

Perbanyakkan Doa dan Amalan Bertemu Malam Lailatul Qadar

Perbanyakkan Doa dan Amalan Bertemu Malam Lailatul Qadar | Kita sudah memasuki fasa 10 Ramadan terakhir yang dijanjikan bermacam ganjaran pahala dari Allah SWT. Dalam memburu malam Lailatul Qadar, pastinya banyak doa dan amalan yang boleh kita amalkan.

Salah satu kelebihan yang Allah SWT berikan untuk kita sebagai umat Islam dibulan Ramadhan ialah ‘Malam al-Qadar’. Lailatul Qadar juga dikenali dengan nama ‘Lailatul Syaraf’ bermaksud malam kemuliaan dan ‘Lailatul Tajalli’ yang bermakna malam Allah melimpahkan cahaya dan hidayah-Nya kepada orang yang berpuasa pada siang hari dan beribadat pada sebelah malamnya.

Perbanyakkan Doa dan Amalan Bertemu Malam Lailatul Qadar

Dalam Surah al-Qadr, Allah berfirman ayat 1 hingga 3:“Sesungguhnya Kami menurunkannya (Al_Quran) pada Lailatul Qadar. Tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu? Lailatul Qadar adalah lebih baik daripada seribu bulan.”

Doa Yang Patut Dibaca Selalu, Khususnya Pada Bulan Ramadhan

Ramadhan dan pengampunan dosa tidak dapat dipisahkan. Malah, apabila ditanya oleh Aishah R.A tentang apakah yang harus dibaca olehnya sekiranya bertemu dengan Lailatul Qadar, Nabi S.A.W mengajarkan doa khusus berikut untuk memohon keampunan, iaitu:

Perbanyakkan Doa dan Amalan Bertemu Malam Lailatul Qadar

Macam tak percaya, kita sudah meniti 10 hari akhir Ramadhan. Jadi, perbanyakkan doa dan amalan bertemu malam lailatul qadar ini. Pecutan 10 malam terakhir sebelum berakhirnya bulan yang penuh keberkatan dam keampunan ini.

Perbanyakkan Doa dan Amalan Bertemu Malam Lailatul Qadar

Perbanyakkan Doa dan Amalan Bertemu Malam Lailatul Qadar

  1. Menggandakan amalan sunat pada 10 hari terakhir Ramadhan bagi mengharapkan keberkatan dan kebesaran malam ‘Lailatul Qadar’ seperti beriktikaf di masjid dan sebagainya.
  2. Menghidupkan malam-malam Ramadhan dengan mendirikan Qiamullail.
  3. Habiskan malam beramal ibadat di masjid (beriktikaf).
  4. Solat Qiamulail sebanyak mungkin.
  5. Solat Tarawih 20 rakaat, tanpa witir.
  6. Bermula 12 malam, Solat Tahajud 8 rakaat dan Solat Witir 3 rakaat.

Sekiranya, kita target nak khatam Al-Quran dibulan yang mulia ini, ikuti tips dibawah ini. Pasti mudah untuk kita khatam nanti.

Perbanyakkan Doa dan Amalan Bertemu Malam Lailatul Qadar

Jom memburu keredhaan dan keampunan dari Allah sepanjang 10 hari terakhir bulan Ramadhan ini. Semoga amalan kita diterima Allah.

Kurta Moden Pilihan Lelaki Exclusively by Rafie Ramli

Kurta Moden Pilihan Lelaki | Memakai kurta bukanlah satu gaya baru di negara kita kerana sebelum ini ia dikenali sebagai pakaian tradisional bagi penganut agama Hindu dan Sikh.

Kurta tidak melambangkan pakaian sesuatu agama sebaliknya ia adalah pakaian tradisional di negara Afghanistan, Pakistan, India, Bangladesh, Nepal dan Sri Langka.

Kalau nak tahu sebenarnya perkataan kurta itu asalnya daripada Bahasa Bengali.

Kurta selalunya dipakai bersama seluar panjang yang dipanggil paijama atau salwar dan di tepi kurta terdapat belahan panjang untuk memudahkan pergerakan si pemakai.

Kurta Moden Pilihan Lelaki Khas Untuk Yang Inginkan Penampilan Kemas & Versatile, Exclusive By Rafie Ramli

Untuk para isteri yang solehah, bolehlah hadiahkan untuk suami, anak lelaki, ayah dan ayah mertua.

Automatik jadi kacak! dengan Kurta Moden Pilihan Lelaki RR by Rafie Ramli.

Lengan panjang yang boleh dilipat lengannya.

Nak beraya boleh, bersiar-siar pun smart, pergi kenduri pun sesuai. Sentiasa nampak handsome sahaja.

Yang penting pakai seharian pun tak panas.

Kurta Plain by Rafie Ramli

Kurta Moden Pilihan Lelaki

Kurta Plain yang kemas jahitan dan elok terletak ini berharga RM99 sahaja.

Size available : S/M/L/XL

Kurta Moden Pilihan Lelaki

Material : Hakonei cotton

Kurta panel, Kurta Moden Pilihan Lelaki RR by Rafie Ramli

Kurta Moden Pilihan Lelaki

Stok handsome buat suami tersayang atau sedara lelaki yang dikasihi dah ada tau.

Price RM110

Material : Hakonei Cotton

Kurta Moden Pilihan Lelaki

Size available : S/M/L/XL

Kurta Moden Pilihan Lelaki

Kepada anda yang berminat dengan kurta moden pilihan lelaki RR by Rafie Ramli yang berkualiti dan berkonsep moden ni, anda boleh terus melayari laman web Felinna Boutique untuk belian laju-laju.