Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Keunikan Anggur Muscadine dan Manfaatnya

Siapa suka makan buah anggur, sila angkat keyboard ya. Ramai kan penggemar buah anggur termasuklah MV sekeluarga. Memang banyak jenis anggur di dunia. Salah satunya ialah anggur muscadine.

Anggur Muscadine! Sebenarnya ramai yang tak tahu dan mungkin juga tak pernah dengar langsung pasal anggur ni. MV pun cuma tengok kat encik google dan paper sahaja.

Anggur ni dikatakan anggur paling istimewa. Mengapa?

Muscadine Anggur (Vitis rotundifolia) berasal dari Amerika Syarikat tenggara dan merupakan spesies anggur asli pertama yang ditanam di Amerika Utara. Ia mempunyai warna deep reddish-purple yang menarik bila sudah matang.

Anggur ni dikenali sebagai ‘supergrapes’ kerana saiznya yang boleh mencecah hingga 5cm diameter dan boleh membesar sehingga sebesar BOLA GOLF.

anggur-muscadine

Ia sangat lasak kerana tumbuh semulajadi secara meliar ditempat yang panas dan lembab, jika dibandingkan dengan anggur lain yang memerlukan tempat sejuk dan dingin.

Anggur Muscadine adalah sangat unik! 

Pertama, perbezaan yang paling ketara adalah kulitnya yang keras dan tebal. Kulit tebalnya memberikan ketahanan semulajadi terhadap serangan penyakit, kulat, dan serangga.

Kedua, anggur ini mempunyai satu set kromosom tambahan yang mengandungi gen yang membolehkan mereka untuk menghasilkan keseimbangan fitonutrien yang unik yang hampir tidak ada dalam anggur lain.

anggur-muscadine

Ketiga, anggur muscadine mempunyai kuasa antioksidan yang lebih daripada buah-buahan lain berdasarkan pengukuran standard ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity).

anggur-muscadine

Keempat, aspek yang paling menarik ialah hanya muscadine SAHAJA yang mengandungi asid ellagic. Fitonutrien ini telah dikaji sebagai antioksidan dengan ciri-ciri anti-kanser dan anti-radang yang kuat.

Faedah dan Manfaat Kesihatan Anggur Muscadine

Anggur Muscadine adalah sumber yang kaya dengan polifenol dan nutrien lain.

Gallic acid, catechin dan epicatechin adalah fenolik utama dalam biji, manakala ellagic acid, myricetin, quercetin, kaempferol, dan trans-resveratrol adalah fenolik utama dalam kulit.

fb_img_1476926392458

Dalam kajian, resveratrol menunjukkan keupayaan untuk meningkatkan pengembangan salur darah, yang boleh membenarkan darah mengalir dengan lebih mudah melalui saluran darah.

Anggur Muscadine

Ia juga telah terbukti untuk merehatkan dinding saluran darah, menjadikannya diameter lebih besar, dengan itu menurunkan tekanan darah,dan membenarkan jumlah darah yang mengalir lebih tinggi melalui semua bahagian-bahagian badan, meningkatkan peredaran oksigen dan nutrien kepada sel-sel badan.

fb_img_1476926387112

Anggur Muscadine sarat dengan serat. Kulit berserabut anggur ini adalah sumber serat tidak larut. Serat tidak larut ini menyingkirkan bahan buangan dari badan dan melegakan sembelit.

Serat larut memperlahankan penghadaman, ia membantu membuat perut kenyang lebih lama dan mengekalkan kestabilan gula dalam darah dengan memastikan badan menyerap gula dengan cepat.

fb_img_1476926395044

Menurut American Institute of Kanser Research, asid Elagik mampu untuk menyekat penghasilan sel kanser. Ia mempunyai peranan dalam menghentikan bahan kimia penyebab kanser, anti-virus dan juda anti-bakteria.

fb_img_1476926379112

fb_img_1476926389706

Dan, terakhir kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol didalam anggur ini membantu meningkatkan gen dan jangka hayat.

fb_img_1476926381807

TAHUKAH ANDA?

Sebiji anggur muscadine boleh mencecah sehingga RM100. Jadi sangat tidak menghairankan sebotol vivix bernilai RM503.50

Shaklee menggunakan keseluruhan buah anggur; dari kulit sehingga ke bijinya kerana keistimewaan :-

  • Anti-oksida dan fitonutrien yang tinggi dalam kulit anggur
  • Kandungan Resveratrol yang tinggi di dalam biji anggur
  • Isinya yang penuh dengan nutrien utama

Ternyata anggur ini sangat unik dan istimewa. Begitu juga kesannya terhadap kesihatan kita.

Khasiat Chia Seed Dalam Diet Harian

Ch-ch-ch-chia! Bila terbaca perkongsian khasiat chia seed dari kak Jue di facebook hari tu, baru teringat yang MV pun ada beli organic chia seed kat tesco.

Then, since seminggu ni memang MV mulakan hari dengan minuman dan sarapan yang sihat dengan chia seed.

Chia seed telah menjadi salah satu superfoods yang paling popular dalam komuniti masyarakat Malaysia sekarang. Bila dah jadi trend, mesti ramai yang dah tahu khasiat chia seed ni kan? Jadi, cukuplah MV berkongsi point yang penting sahaja.

Profil Pemakanan Chia Seed.

Chia seed begitu bermanfaat adalah disebabkan oleh mereka kaya dengan serat, lemak omega-3, protein, vitamin dan mineral seperti :

  • Serat (11g – 42% nilai harian disyorkan)
  • Protein (4.4g – 9% RDV)
  • asid lemak Omega-3 (4915 mg)
  • asid lemak omega-6 (1620 mg)
  • Kalsium (77 mg – 18% RDV)
  • Copper (0.1 mg – 3% RDV)
  • Fosforus (265 mg – 27% RDV)
  • Kalium (44.8 mg – 1% RDV)
  • Zink (1.0 mg – 7% RDV)

Chia seed juga mengandungi asid lemak perlu alpha-linolenik dan asid linoleik, mucin, strontium, Vitamin A, B, E, dan D, dan mineral termasuk sulfur, besi, iodin, magnesium, mangan, niasin, tiamin, dan mereka adalah sumber yang kaya anti-oksida.

khasiat-chia-seed

Khasiat Chia Seed: 9 Sebab Untuk Tambah Chia Seed ke dalam Diet Harian

Penyelidikan telah membuktikan bahawa makanan superfoods yang kaya dengan pelbagai nutrien utama ini jika diamalkan secara berterusan boleh membantu meningkatkan kesihatan.

1. Untuk Kulit dan Penuaan

Chia seed mempunyai jumlah kepekatan fenolik semulajadi (antioksidan) yang tinggi dan ianya mampu menghentikan sehingga 70% daripada aktiviti radikal bebas.

Antioksidan mempercepatkan sistem pembaikan kulit, dan mencegah kerosakan yang lebih teruk. Sebab itu, ia boleh mencegah penuaan kulit pra-matang yang disebabkan oleh radikal bebas.

2. Sistem Penghadaman dan Pencernaan yang sihat

Chia seed mempunyai kandungan serat yang tinggi dan lemak yang sihat. Oleh sebab itu, ia amat membantu menggalakkan kekerapan membuang air besar dan najis yang sihat.

Serat ini juga melambatkan pencernaan dan membolehkan kita sentiasa berasa kenyang lebih lama.

3. Kesihatan Jantung

Chia seed amat bermanfaat untuk kesihatan jantung kerana ia berupaya untuk menentang keradangan, mengawal kolesterol dan menurunkan tekanan darah.

4. Bantuan Merawat Diabetes

Kajian dari penyelidik dari University of Litoral di Argentina menentukan bahawa chia seed yang kaya dengan asid alfa-linolenik dan serat boleh membantu mencegah gangguan metabolik seperti dyslipidemia (lemak yang berlebihan dalam darah) dan rintangan insulin.

5. Tingkatkan Tenaga & Metabolisme

Kajian yang diterbitkan didalam Journal of Strength and Conditioning membuat kesimpulan bahawa pengambilan chia seed untuk senaman yang berlangsung 90 minit dipertingkatkan metabolismanya dengan cara yang sama sugar-laden sports drink lakukan TETAPI tanpa gula.

6. Menguatkan Tulang

Kalsium adalah asas dalam kesihatan tulang dan membantu mengekalkan kekuatan tulang dan jisim. Chia seed juga mengandungi boron yang merupakan satu lagi nutrien penting untuk kesihatan tulang.

Boron membantu memetabolismekan kalsium, magnesium, mangan, dan fosforus untuk pertumbuhan tulang dan otot yang sihat.

7. Membina Otot dan Mengurangkan Berat Badan

Chia seed ialah sumber protein yang berasaskan tumbuhan. Ia menyediakan 9 asid amino penting untuk badan membina otot.

Ia membendung kelaparan dan menyekat selera makan dengan mengawal hormon leptin, yang juga boleh membawa kepada penurunan berat badan dan mengurangkan ketagihan gula.

8. Melawan Kanser Serviks dan Payudara

Chia seed kaya dengan asid alpha lineic (ALA) yang menghadkan pertumbuhan sel-sel kanser dalam kedua-dua kanser payudara dan kanser serviks.

9. Kesihatan Gigi

Chia seed penuh dengan kalsium, fosforus, Vitamin A dan zink yang penting untuk kesihatan gigi dan mulut yang sihat.

Cara Menyediakan Chia Seed ke dalam Diet Harian

Penyediaannya mudah sahaja, sangat versatil. Ikut kreativiti kita lah nak makan chia seed ni macam mana pun. Janji sedap!

Amalkan organic chia seed

MV biasanya rendam dengan air panas sebelum tidur. Bila bangun pagi, portion chia seed yang mengembang bak juara tu dibahagi sama banyak. Satu masukkan dalam overnight vivix mix rolled oat dan satu lagi masukkan dalam air masak 2 liter untuk bekalan sepanjang hari.

khasiat-chia-seed

Kalau terlebih rajin, dalam cinch tea pun MV masukkan juga chia seed ni, yang penting tak lebih dari 1 sudu pengambilan sahaja setiap hari.

Chia seed ni boleh dipelbagaikan dalam menu makanan harian kita juga.

  • Puding chia seed
  • On-the-go-snack
  • Tabur atas sajian salad atau makanan kegemaran
  • Sebagai bahan tambahan dalam minuman atau smoothies
  • Masuk kan dalam resepi seperti biskut, muffin atau kek
  • Sebagai bahan tambahan di dalam masakan stew untuk memekatkannya.
  • Chia Spread
  • Boleh juga digunakan sebagai scrub badan

Terdapat banyak sebab musabab untuk kita amalkan chia seed ni dalam diet harian dan bertindak SEKARANG untuk kehidupan yang lebih sihat!

Jadi dah tiada alasan terlepas makan makanan BERKHASIAT setiap hari.

Ketahui 5 Manfaat Resveratrol

Sekarang ni dah ramai yang beralih arah kepada rawatan alternatif selain ubat kan. Salah satunya ialah Resveratrol. Kalau buat pencarian dengan encik google banyak sangat manfaatnya. Tapi, MV hanya rajin nak kongsikan 5 Manfaat Resveratrol sahaja.

Apa itu resveratrol?

Dari pembacaan yang MV faham, resveratrol ni ialah stilbenoid, iaitu sejenis fenol semulajadi dan sejenis antioksidan yang dipanggil phytoalexin. Ia disintesis dalam tumbuh-tumbuhan sebagai pertahanan terhadap serangan kulat dan bakteria.

Resveratrol ni boleh ditemui daripada tumbuhan knotweed polyganum cuspidatum, kulit anggur, jus anggur ungu serta sumber-sumber lain termasuk kacang dan beri.

Dalam banyak-banyak spesies buah anggur, buah anggur jenis muscadine adalah anggur yang mempunyai tahap resveratrol paling tinggi.

Bagaimana Resveratrol Bertindak balas dengan Sistem Badan?

Pertama sekali, mengikut kajian klinikal, resveratrol sangat penting untuk memelihara DNA sel yang rosak akibat radikal bebas.

Radikal bebas merupakan atom yang tidak stabil yang terhasil dari proses pencemaran, cahaya matahari dan pembakaran lemak dalam badan. Ianya boleh menyebabkan pelbagai komplikasi termasuk kanser dan sakit jantung.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa faedah resveratrol juga termasuk menggalakkan replikasi sel normal .

Resveratrol juga menggalakkan tindak balas keradangan yang sihat dalam badan termasuk membantu untuk mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan yang boleh membawa kepada penuaan pramatang.

Kajian yang dijalankan juga menunjukkan resveratrol boleh membantu untuk melindungi dinding saluran darah terhadap pengoksidaan dan menggalakkan kesihatan kardiovaskular yang lebih baik.

Jom kita ketahui apa 5 manfaat resveratrol ni.

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

Bagaimana Kita Boleh Mendapat Manfaat dari Resveratrol?

Salah satu cara untuk mendapat manfaat daripada resveratrol adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi jumlah antioksidan yang tinggi seperti purple carrotpurple grapes, grape juice, peanuts dan juga cranberries

Kelas Sarapan Minda Bersama Blogger Eizil

Hari ni anak-anak bangun dengan gembiranya sebab nak pergi main kat playground shakeli (baca shaklee ye). Diorang tak tahu yang ibunya ni lebih excited sebab nak sarapan minda bersama blogger Eizil.

sarapan-minda-bersama-blogger

MV pernah jumpa blogger Eizil ni dalam majlis berbuka puasa anjuran Casa Ombak tahun ni tapi segan nak bertegur sapa. Ye lah, beliau blogger ‘tua’ yang banyak pengalaman kalau nak dibandingkan dengan MV yang baru nak tumbuh tunas gitu. Memang simpan aje lah niat nak bertegur sapa tu kan..

Eh,melalut pula MV ni.

Okey, kami gerak dari rumah pukul 9 pagi. Tapi, silap percaturan ada saja hal anak-anak syurga ni, kami sampai lewat 15 minit. Rugi dah ilmu yang ketinggalan tu.

Mana yang sempat MV kaut ilmu sajelah. Ngam-ngam ho time MV masuk tu cikgu tengah tanya soklan untuk tajuk artikel. Memang NO idea la. Kita duk kelam kelibut nak pasang laptop dengan connect sistem wifi Shaklee. Sampai kesudah la cikgu tak tanya soklan kat MV. Hahaha

Sarapan minda bersama blogger eizil

Sarapan Minda Bersama Blogger Eizil, Pakar WordPress

Sebenarnya banyak sangat TIPS dan ILMU berharga yang cikgu kongsikan bersama. Rupa-rupanya dalam masa tak sampai 60 saat pun pakcik gugel dah boleh index artikel dalam blog kita. Itupun kalau dipublishkan lah. Dan kena dengan strategi ya. Kalau kau buat pekasam artikel kau tu dalam draft memang sampai ke sudah la pakcik gugel tak baca.

Whoaaa banyaknya sarapan minda pagi ni. Memang kenyang dan sengkak dibuatnya. Itu baru BASIC belum masuk ilmu ADVANCE tau. InsyaAllah lepas ni boleh follow up dengan cikgu dalam group Whatsapp. Bestnya, siapa yang join sarapan minda hari ni.

Lepas ni kena praktik dan buat je. Cikgu pesan JANGAN percaya, TAPI buat sahaja!

 

Nutriwhite Transform Kulit Wajah Bertambah Cantik

Nutriwhite Transform Kulit | Teringat zaman paleolitik dulu pantang betul MV tengok kulit muka kawan-kawan cantik mulalah jadi inspektor conan tanya itu ini. Kau pakai apa eh muka putih melepak, kulit licin bersih bak puteri salju? padahal kita baru jumpa minggu lepas, kulit kau kusam masai macam aku jugak 😱

Tapi disebabkan sifat gelojoh nak CEPAT flawless, gorgeous PUTIH melepak macam snow white, maka TERBELI lah produk MURAH. Memang time beli tu tak sempat nak fikir panjang. Terus sambar satu set penuh. Nampak tak betapa eksaitednya kaum wanita ni bila NAK nampak cantik? 😨

Bila dah lelama pakai, muka pun menunjukkan perubahan HAMPA, mengelupas dan bersalin kulit macam snake. Muka rasa pedih dan perit. Hurmm memang bertabah. Sabarrr je dulu tanggung keperitan tu sebab nak LAWA punya pasal kannnn!

Tapi, kuharapkan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Muka tak shantek pun malah bertambah kusam dan berparut sana sinun ada lah. Jerawat pulak jangan cakap lah, parking sesuka hati tak bayar guna kupon pun. Huarghhh nangesss tepi bucu katil sambil gigit jari ler 😨

Nutriwhite Transform Kulit Saya 100 % TANPA Merosakkan Kulit

Namun itu dulu, sekarang tak lagi. Sebab dah jumpa pooojaan HATIKU gitew. Alhamdulillah memang ohsemmm dan best. Yang lagii penting takyah pening kepala nak menanggung azab derita pedih dan perit macam zaman batu dulu. Shuben MV lah insan pertama yang perahsan perubahan kulit muka nih.

Skin care NUTRIWHITE Pooojaaaan Hatiku!

First in my life selepas cuci muka, tiada langsung kegatalan miang ulat bulu dan muka panas. Ini lah huntongnya menggunakan natural ingredients and NO PARABEN!

Kedua, sebab harganya yang sangat berbaloi dengan kualiti. Satu tiub paling hina pun boleh bertahan 6 bulan lebih. Siapa yang extra suka berjimat, pakai sikit-sikit memang skin care ni sesuai amat untuk korang. Picit sikit, tahan SETAHUN.

Ketiganya, bila guna skin care ni takda kesan berminyak pun ditangan.

Korang mesti tak tau yang bahan-bahan didalam Nutriwhite ni adalah hasil Gabungan 16 jenis ramuan botani dari 16 buah negara. Boleh imagine tak betapa gigihnya saintis jepun dan U.S tu menjalankan R&D dan mencari ramuan terbaik untuk produk skin care ni?

MV tau korang mesti dah tazzzabar nak tau apa yang ada dalam produk Nutriwhite ni kan?

Nutriwhite Transform Kulit

  • Daily Defense Whitening Essence
  • Gentle Action Make-Up Remover
  • Gentle Deep Foaming Cleanser
  • Overnight Renewal Whitening Cream
  • Soothing Radiance Whitening Softener
  • Spot Whitening Treatment
  • Ultimate Protection Whitening Lotion

Nutriwhite Transform Kulit menjadi Lebih Segar dan Cantik

Mesti korang tertanya-tanya kan macam mana Set Penjagaan Kulit Nutriwhite ni bertindak kan..??Meh kita tengok cara nya.

Nutriwhite Transform Kulit

Korang cer tengok wajah ibu muda Puan Lyana Hisham ni, nampak tak kulit mukanya yang sangat gojesss dan flolesss tu? Beliau memang dah lama amalkan set penuh Nutriwhite ni. Cer bayangkan kalau korang pulak yang ambik fullset? Mesti kalah #JannaNick kan 😀

Nutriwhite Transform Kulit

Mahal ke set Nutriwhite Shaklee ni? Kalau nak diikutkan, mana-mana produk skincare yang terbukti berkesan memanglah harganya MAHAL. Apa salahnya melabur sikit untuk kecantikan diri untuk suami ke, kan bagus macam tu..🙂

Dengan pelaburan full set Nutriwhite ni, kita akan dapat:

  1. Tujuh (7) produk yang exclusive
  2. Keahlian Shaklee secara PERCUMA
  3. Rebat Tunai yang akan dibayar semula pada pertengahan bulan berikutnya
  4. Pembelian dengan kadar harga ahli yang jauh LEBIH MURAH untuk next purchase (untuk kesemua produk Shaklee)
  5. Peluang untuk buat bisnes (sekiranya berminat)

Korang yang sedang mencari the best skin care in the world, PLEASE try this. MV confirm korang akan PUAS HATI!

Hah, taknak ker? JANGAN tunggu! Dapatkan sekarang juga.

esell-shaklee-logo-500x351