Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Punca Penyebab Jerawat yang perlu diketahui!

Punca Penyebab Jerawat

Punca penyebab jerawat | Jerawat disebabkan oleh beberapa faktor yang terdiri daripada genetik sehinggalah ketidakseimbangan hormon. Kajian menunjukkan bahawa ‘androgen’ boleh menyebabkan pengeluaran sebum berlebihan didalam kelenjar sebaceous.

Punca Penyebab Jerawat

Jadi apakah yang menjadi punca penyebab jerawat?

“Jerawat, whitehead, blackhead, dan kulit bermasalah adalah dari pengumpulan sisa badan (‘racun’) metabolisme badan yang belum dirembeskan daripada sistem perkumuhan.”

1. Toksik

Toksik adalah lebihan bahan-bahan yang tidak perlu dan bahan buangan metabolisme termasuk najis, air kencing, peluh dan bahan buangan gas (kentut) yang dihasilkan oleh badan kita. Sistem perkumuhan badan terdiri daripada buah pinggang, hati, usus besar, kulit dan juga kelenjar peluh. Sebarang kelemahan dalam sistem ini akan memberi kesan kepada pengumpulan sisa dalam badan kita.

“Bad digestion is when our body is not digesting and absorbing food properly. It leads to a build-up of waste and toxic in our body. When combined with poor blood circulation, humidity+ heat imbalance, and a weak excretory system, it the perfect environment for acne and pimples growth.”

“When combined with poor blood circulation, humidity+ heat imbalance, and a weak excretory system (eg constipation , lack of sweating through lack of exercise, and lack of urination from dehydration), it the perfect environment for acne and pimples growth.”

2. Perubahan hormon

Apabila berlaku perubahan hormon seperti zaman baligh remaja, mengandung, datang haid ataupun menopause bagi wanita, jerawat akan timbul disebabkan hormon dalam badan, iaitu hormon androgen yang ada dalam badan lelaki dan wanita. Kebiasaannya seawal seminggu sebelum kedatangan period sehingga seminggu setelah habis haid, jerawat akan mudah naik.

Punca Penyebab Jerawat

3. Gaya hidup dan diet

Gaya hidup dan diet memainkan peranan yang besar dalam mempengaruhi sistem penghadaman, peredaran darah dan metabolisme badan yang seterusnya memberi kesan kepada keseimbangan hormon dan juga kesihatan kulit!

Mencari Penyelesaian Punca Penyebab Jerawat dengan suplemen Shaklee?

MV cadangkan pengambilan detox suplemen iaitu Garlic Complex atau DTX complex untuk menyahtoksin racun dalam badan. Bagi yang mengalami masalah hormon, GLA Complex boleh membantu mengimbangi hormon dalam badan. Kepada yang selalu sangat STRESS, boleh mencuba B-Complex dan OmegaGuard.

Punca Penyebab Jerawat

Untuk penjagaan luaran boleh mengaplikasi set Enfuselle Basic System Normal-Oily

Testimoni Skin Care Enfuselle Shaklee : Kulit Tak Berminyak, Jerawat Kurang

Testimoni #1 ~ Muka lembap tapi tak berminyak

Punca Penyebab Jerawat

Testimoni #2 ~ Confident level naik

Punca Penyebab Jerawat

Dapatkan Pemulihan punca penyebab jerawat dari Shaklee HARI INI.

CARA ORDER br

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order:
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

Kenali Tahap Kesihatan Melalui Kedudukan Jerawat

Kenali Tahap Kesihatan Melalui Kedudukan Jerawat

Kenali tahap kesihatan melalui kedudukan jerawat | Bila bercerita tentang kedudukan jerawat, MV mempunyai pandangan mereka yang tiada jerawat pasti akan mempunyai masalah jerawat yang teruk di bahagian belakang, dan begitulah sebaliknya. Tapi jangan percaya pula sebab ini hanya andaian MV sahaja kerana rata-rata kawan MV ramai yang menghadapi situasi begini.

Ramai yang beranggapan masalah jerawat sekadar masalah ketidakseimbangan hormon atau masalah pori-pori tersumbat. Sebenarnya kedudukan lokasi jerawat adalah petunjuk bagi masalah-masalah yang berkaitan di dalam badan.

Apa yang jerawat anda cuba beritahu tentang kesihatan anda?

Kenali tahap kesihatan melalui kedudukan jerawat

Pemetaan muka, berdasarkan Ayurveda dan Perubatan kumo Cina, menunjukkan lokasi tertentu jerawat itu boleh memberi isyarat tentang kesihatan.

The practice, called “face mapping,” examines the location of skin diseases on the face to diagnose internal diseases.

Forehead

Penghadaman yang terganggu disebabkan oleh toksin dan kekurangan air. Minum air sepanjang hari dan mengelakkan minuman bergas dan berkafein. Teh hijau boleh membantu kerana ia dipenuhi dengan antioksidan yang meneutralkan toksin. Jerawat di kawasan ini juga dikaitkan dengan stress terutamanya di kalangan pelajar.

T-zone

Hidung dikaitkan dengan hati, jadi jerawat di sini berpotensi menandakan kegagalan hati.

Sekitar mata

Lingkaran gelap di bawah mata mungkin menunjukkan bahawa buah pinggang rosak atau yang badan mengalami dehidrasi.

Pipi

Jerawat di pipi ini kawasan yang paling biasa bagi orang yang mengalami ‘adult acne’. Selain daripada penghadaman dan metabolisme, penghidap jerawat pipi kebanyakannya orang-orang yang mempunyai masalah emosi atau tekanan yang berkaitan kehidupan mereka.

Jika anda mahu menyelesaikan masalah jerawat di pipi, sama ada bintik hitam, whiteheads, jerawat, liang roma besar, kulit berminyak, kering dan lain-lain, anda perlu terlebih dahulu memperbaiki tahap kesihatan, yang seterusnya boleh membantu mengawal emosi kita dan mengurangkan mental tekanan mental

Hidung

Hidung dikaitkan dengan jantung. Bengkak atau perubahan pada hidung menandakan tekanan darah tinggi. Bintik hitam dan jerawat di hidung dikaitkan dengan limpa dan bahagian dalam perut.

Telinga

Telinga dikaitkan dengan buah pinggang yang memberikan isyarat dehidrasi.

Dagu

Masalah jerawat di dagu adalah sukar sedikit dan boleh mengambil masa yang lama untuk sembuh. Jerawat di kawasan dagu dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon. Sekitar kiri dan kanan dagu pula dikaitkan dengan usus kecil.

Sumber : youbeuty & sproutuni

Sekiranya kita tahu punca jerawat kita, wajib merawat punca tersebut supaya jerawat tidak berulang lagi. Tapi masih ada cara untuk kita mencegah daripada mengubatinya, Hanya faktor perubahan hormon saja yang kita tak dapat elakkan dari jerawat keluar tetapi boleh di atasi dengan Set Kecantikan Shaklee.

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order:
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

Manfaat Stevia dan Xylitol Kepada Kesihatan

Manfaat Stevia dan xylitol kepada kesihatan | Amat sukar untuk berhenti dari minum TANPA gula halus kan?. Tetapi memandangkan gula ini sangat berbahaya, pastinya berbaloi jika kita berlaih kepada pemanis semulajadi pula. Terdapat beberapa pemanis ditemui dalam alam semula jadi yang sebenarnya baik untuk kesihatan. Pemanis ini rendah kalori, rendah fruktosa dan rasanya juga manis.

Pemanis Asli Stevia dan Xylitol Adakah Baik Untuk Kesihatan

Apakah Stevia?

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Stevia adalah tumbuhan berdaun hijau yang berasal dari Amerika Selatan. Ia adalah pemanis yang TIADA kalori.

Stevia Membantu Mengawal Tahap Gula Darah Dan Insulin

Ekstrak dari daun stevia telah digunakan berabad lamanya sebagai herba ubatan dalam rawatan tradisional kencing manis di Amerika Selatan. Berbanding dengan gula, penggunaan stevia sebelum makan mengakibatkan paras insulin dan glukosa jauh lebih rendah.

Stevia bukan sahaja pengganti gula selamat, tetapi satu sansitizer yang boleh membantu mengekalkan paras normal gula dan insulin dalam pesakit kencing manis.

Kajian menunjukkan bahawa Stevia Boleh Turunkan Tekanan Darah

Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil stevioside (satu sebatian manis stevia) sebagai suplemen boleh mengurangkan tekanan darah.

Dalam kajian ini, pesakit mengambil 500 mg stevioside atau plasebo (pil dummy), 3 kali sehari.

Ini adalah hasil selepas dua tahun kumpulan itu mengambil stevioside:

  • Tekanan darah sistolik : dari 150-140 mmHg.
  • Tekanan darah diastolik : dari 95 ke 89 mmHg.

Apa itu Xylitol? 

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Menurut Authority Nutrition, Xylitol dikelaskan sebagai gula alkohol kerana struktur kimianya sebahagian menyerupai gula dan sebahagian lagi menyerupai alkohol. Ia sebenarnya adalah karbohidrat yang bentuk dan rasa manisnya seperti gula. Ia mengandungi 2.4 kalori/gram.

Bagaimana Xylitol Melindungi Gigi

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Oral answers menerangkan xylitol melindungi gigi dengan menghalang glikolisis dalam bakteria yang hidup dalam mulut. Bakteria dalam mulut anda memecahkan gula ke dalam bentuk asid yang merosakkan gigi. Ia juga menjadikan bakteria polisakarida di dalam mulut tidak boleh melekat pada gigi dengan mudah.

Pernahkah anda cuba stevia dan xylitol sebagai pengganti gula?

Kalau belum anda patut mencuba Vita-lea for children Shaklee. Ianya boleh dikunyah, dan menariknya ia menggunakan pemanis yang semulajadi, iaitu Xylitol, so ia tidak mengundang kaviti dan selamat untuk kesihatan gigi.

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Vita-lea for Children memang berbeza dengan kebanyakan vitamin yang terdapat di pasaran. Mutivitamin kanak-kanak ni tidak mengandungi pewarna, pengawet, dan pemanis tiruan. Rasa semulajadi anggur yang sedap, semestinya disukai oleh kanak-kanak. Yang paling penting, ianya 100% SEMULAJADI dan GLUTEN FREE! Anak-anak anda pasti sukakannya seperti anak-anak kami jua!

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Rebut peluang mendapatkan Vita-Lea For Children dengan harga yang lebih ekonomi, kerana bulan Februari sedang menawarkan promosi BUY 3 Free 1 untuk produk ini.

esell-shaklee-logo-500x351

Detox Hati Singkirkan Toksin dari Tubuh!

Detox Hati Singkirkan Toksin

Detox hati singkirkan toksin | Pernahkah anda mengalami rasa gatal, alahan, sering keletihan, berasa lesu dan tidak bertenaga? ataupun sudah berbotol-botol suplemen produk untuk kuruskan badan anda cuba, bukan setakat itu, sudah beratus-ratus dihabiskan, slimming centre, gymnasium, namun masih tiada perubahan pada berat badan? Jadi anda terfikir, perlu tak detox hati?

Detox Hati Singkirkan Toksin

Setiap hari, badan kita dihujani oleh toksin dan bahan kimia dari alam sekitar di sekeliling kita. Bahan kimia, racun perosak, hormon dan bahan pencemaran lain yang ditemui dalam semua makanan yang diproses yang kita makan, yang membawa kepada penyakit kronik, kemurungan dan obesiti.

Dalam keadaan ini, tubuh akan kehilangan keupayaan semula jadi untuk membuang toksin pada kadar yang sama toksin masuk ke dalam badan. Inilah sebabnya mengapa badan kita perlu detox.

Detoksifikasi bertujuan meneutralkan toksin dan memulihkan keupayaan semula jadi badan untuk menyingkirkan toksin. Anggap detox sebagai butang reset untuk badan kita. Dalam dunia hari ini, ia adalah tidak realistik untuk menghapuskan semua toksin luaran sepenuhnya tetapi dengan memberi badan kita bantuan, kita boleh memulihkan keupayaan untuk mengendalikan secara semula jadi fungsi detoksifikasi.

Hasil dari detox yang selamat boleh mempunyai kesan yang baik pada semua sistem badan kita, kardiovaskular, otot, saraf, pernafasan, pembiakan, imun dan mental, dan menghapuskan pelbagai penyakit kronik yang melanda masyarakat moden.

Detox Hati Singkirkan Toksin

Detox Hati Dengan Makanan

#1 Kunyit : Kunyit membantu meningkatkan detox hati dengan membantu enzim yang aktif menyingkirkan racun.

#2 Dandelion : Akar Dandelion membantu hati menghasilkan asid amino untuk menghapuskan toksin.

#3 Bawang putih : Bawang putih dimuatkan dengan sulfur yang mengaktifkan enzim hati yang membantu badan mengepam keluar toksin. Bawang putih tinggi allicin dan selenium, dua sebatian semula jadi yang membantu dalam pembersihan hati.

#4 Teh Hijau : Teh hijau penuh dengan antioksidan tumbuhan dikenali sebagai catechin, sebatian yang dikenali untuk membantu fungsi hati.

#5 Milk thistle : Mengandungi ‘Silymarin’ yang berfungsi sebagai antioksida untuk melindungi hati daripada toksin

sumber : realfarmacy

Singkirkan Toxin Dengan DTX Complex Shaklee

DTX Complex dari shaklee menyediakan sokongan pemakanan untuk fungsi HATI yang sihat dan memelihara aliran hempedu. Makanan kesihatan ini telah dihasilkan dari gabungan 6 jenis herba terpilih dengan antioksida dan telah diuji secara klinikal untuk mengekalkan sel-sel hati yang sihat.

Ada pengguna kami yang dah mencuba DTX Complex ni dan ianya memberangsangkan!

#1 Kesan DTX Complex Melawaskan!

Detox Hati Singkirkan Toksin

Detox Hati Singkirkan Toksin

Hilangkan Blackhead dan Whitehead Degil!

Hilangkan Blackhead dan Whitehead

Hilangkan blackhead dan whitehead | Mesti ramai yang ada masalah whitehead and blackhead yang meriah membiak dengan sihatnya di muka, hidung dan dagu muka kita kan? Kulit pun mesti kasar ja bila sentuh. MV pun mengalami masalah yang sama bertahun-tahun! Siapa takde cuba angkat keyboard tu  😀

Hilangkan Blackhead dan Whitehead

Jom kita kenali sikit apa benda blackhead dan whitehead ni

Blackhead ~ Bintik hitam adalah kelenjar minyak yang terlalu aktif yang tersumbat dengan sebum, sel kulit mati, dan helaian rambut kecil dan kadang-kadang bakteria, yang semuanya bergabung dan membentuk plug. Cahaya dan udara berhubung di pembukaan liang pengoksidaan dan menukarnya menjadi blackhead. Dari situ terjadinya jerawat!

Whitehead ~ gumpalan sebum yang terjadi di bawah permukaan kulit wajah yang tersumbat dengan kotoran dan lemak. Permukaan tertutup sehingga sukar dikeluarka. Biasanya muncul di area T, di bawah mata dan pipi. Ia nampak putih kekuningan seperti benjolan kecil di bawah kulit. Jika dipicit, ia akan merangsangnya menjadi jerawat bernanah!

Anda boleh menggabungkan beberapa cara untuk hilangkan blackhead dan whitehead ke dalam regimen kecantikan harian anda dan dalam masa beberapa minggu sahaja pastnya anda akan mengalami pengurangan yang drastik. Mengekalkan kulit yang bersih dan cantik, mengambil masa, berusaha dan konsisten.

Petua untuk hilangkan whitehead and blackhead ni MV korek dari laman realfarmacy 

#1 Tomato ~ Tomato mempunyai ciri-ciri antiseptik semulajadi yang boleh menghilangkan blackhead dan whitehead. Sapukan isi tomato ke muka sebelum tidur dan basuh muka pada waktu pagi.

#2 Lemon ~ Cuci muka dengan air suam. Kemudian, perah jus limau ke dalam mangkuk. Masukkan secubit garam dan kacau campuran. Sapukan campuran kepada kawasan blackhead dan whiteheads. Biarkan selama 20 minit dan kemudian cuci muka dengan air suam.

#3 Yogurt – Campurkan tiga sudu besar yogurt biasa dengan dua sudu besar oat. Tambah satu sudu teh minyak zaitun dan satu sudu besar jus lemon untuk campuran. Kacau campuran dengan sempurna dan sapu ke kawasan yang bermasalah. Biarkan campuran selama 5-7 minit sebelum bilas dengan air sejuk.

#4 Ubat Gigi TANPA flourida – Ubat Gigi adalah penghilang blackhead dan whitehead yang berkesan. Sapukan ke kawasan yang dipenuhi masalah ini dan biarkan wajah untuk sekurang-kurangnya 25 minit. Anda mungkin akan rasa kesan terbakar tetapi ini adalah perkara biasa dan ia akan hilang dalam masa beberapa saat sahaja.

TAPI, nak tak kalau MV kongsi satu produk semulajadi yang boleh hilangkan blackhead dan whitehead di wajah anda???

NutriWhite Gentle Action Makeup Removal

Antara ciri-cirinya:

  • Menjadikan kulit anda licin, lembut dan berseri
  • Tunas Pokok Bic menghilangkan sel mati dengan lembut tanpa meninggalkan kesan
  • Aloe Vera menyegarkan dan menegangkan kulit
  • Lembut, tidak berminyak, dan kulit anda akan kelihatan lebih berseri

Kalau anda tak percaya dengan omogan MV ni, sila jenguk testimoni kat bawah ni!

#1 Daki putih keluar, muka terasa licin!

Hilangkan Blackhead dan Whitehead

 

#2 Keluar semua sel kulit mati, macam sental daki!

Hilangkan Blackhead dan Whitehead

Jadi, apa tunggu lagi..bertindak sekarang untuk kecantikan dan kesihatan anda!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351