Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Turunkan Tekanan Darah Tinggi Secara Semulajadi

Turunkan Tekanan Darah Tinggi Secara Semulajadi

Turunkan tekanan darah tinggi secara semulajadi | Tekanan darah tinggi, yang juga dikenali ‘hypertension’, adalah suatu keadaan yang serius dan boleh membawa kepada penyakit yang mengancam nyawa seperti serangan jantung, strok, jantung atau kegagalan buah pinggang dan banyak lagi. Tekanan darah tinggi juga disebabkan oleh merokok, pengambilan garam yang berlebihan, tekanan, alkohol dan juga kerana sejarah keluarga.Oleh sebab itu, adalah penting untuk mengubah suai diet dan gaya hidup untuk kesihatan yang panjang.

6 perubahan diet yang mudah ini boleh membantu menurunkan tekanan darah anda secara semulajadi tanpa menggunakan ubat-ubatan.

1. Diet yang seimbang

Diet adalah satu punca tekanan darah tinggi atau ‘hypetension’. Pengambilan makanan yang kaya dengan natrium boleh menyebabkan tekanan darah meningkat. Diet seimbang yang kaya dengan sumber mangan, potasium dan serat sangat disyorkan untuk pesakit hipertensi. Elakkan makan terlalu banyak lemak atau daging.

2. Makan Banyak Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah berkesan dalam mata pencukur daripada bacaan tekanan darah anda. Saya tidak mahu pergi ke terperinci dakwah mengapa buah-buahan dan sayur-sayuran adalah baik untuk anda; anda sudah tahu. Colorful, hasil gelap berwarna seperti buah beri, anggur, kale, dan lada juga kaya dengan antioksidan, yang memberi manfaat dalam melindungi saluran darah anda.

3. Bawang putih

Bawang putih mempunyai banyak manfaat perubatan kerana anticarcinogenic, anti bakteria dan anti-kulat. Ia digunakan untuk merawat tahap kolesterol yang tinggi, tekanan darah tinggi dan arteriosclerosis.

turunkan tekanan darah tinggi secara semulajadi

4. Kawal Berat Badan

Obesiti adalah salah satu punca utama tekanan darah tinggi. Disebabkan oleh pemendapan lemak berlebihan, maka ada tekanan pada jantung untuk mengepam darah dari pembuluh darah. Jadi sentiasa mengekalkan berat badan yang normal dengan mengekalkan diet yang seimbang dan senaman yang sederhana.

turunkan tekanan darah tinggi secara semulajadi

5. Bersenam dengan kerap

Apabila anda seorang pesakit hipertensi, terdapat tekanan pada jantung untuk mengepam lebih banyak darah ke kapilari darah dan ia meningkatkan tekanan darah. Untuk mengekalkan tahap normal tekanan darah (120 / 80mm Hg), senaman adalah satu kemestian. Tdak perlu menghabiskan berjam-jam di gym, hanya lakukan termasuk senaman mudah seperti mendaki tangga, berenang, berjoging atau bermain sukan.

6. Mengurangkan tekanan

Tekanan merupakan sebahagian yang tidak dapat dielakkan dalam kehidupan kita yang menyebabkan masalah mental dan fizikal. Tetapi lama-kelamaan, tekanan boleh membawa kepada tekanan darah tinggi untuk jangka panjang. Jadi, ia adalah sangat penting untuk mengawal tekanan dan emosi anda.

Sarapan Smoothie yang Sihat untuk turunkan tekanan Darah Tinggi secara Semulajadi

turunkan tekanan darah tinggi secara semulajadi

1/2 cawan Fresh Milk
1/2 Yogurt
1/2 Strawberi
1 biji Pisang
1 biji Kiwi

Gunakan resipi ini sebagai rawatan tambahan untuk memantau bacaan tekanan darah anda.

Apa perubahan yang telah membantu mengurangkan tekanan darah anda? Kongsi kisah anda dalam komen di bawah!

Maklumat lanjut berkaitan produk & order:
================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Rambut Gugur Selepas Bersalin

Rambut Gugur Selepas Bersalin

Rambut gugur selepas bersalin | Masalah rambut gugur selepas bersalin bukan satu perkara aneh. Kata orang tua apabila anak mula pandai buat ‘buih’, rambut si ibu akan banyak gugur. Mungkin itu sekadar mitos kerana terdapat faktor tertentu kenapa masalah kerap berlaku kepada ibu-ibu yang baru melahirkan bayi. Ia adalah rambut adalah normal kerana tahap estrogen semakin menurun.

Apa yang Mama perlu buat untuk Mencegah rambut gugur Selepas Bersalin?

Untuk mengatasi masalah rambut gugur, MV kongsikan dengan anda beberapa tip penjagaan rambut yang betul dari sumber wikihow

Rambut Gugur Selepas Bersalin

#1 Elakkan gaya rambut yang menarik atau meregangkan rambut anda

Tocang atau pengikat rambut yang ketat boleh menarik rambut dan menyebabkan tekanan kepada kulit kepala.

Rambut Gugur Selepas Bersalin

#2 Amalkan diet yang sihat

Buah-buahan dan sayur-sayuran bukan sahaja meningkatkan kesihatan rambut secara semula jadi, tetapi ia juga mengandungi flavinoids dan antioksidan yang melindungi folikel rambut.

Rambut Gugur Selepas Bersalin

#3 Tambah vitamin dan nutrien ke dalam diet anda

Vitamin B-complex, vitamin E , vitamin C dan zinc membantu meningkatkan kesihatan dan kekuatan rambut.

Rambut Gugur Selepas Bersalin

#4 Pilih syampu dengan bahan-bahan yang berkualiti.

syampu yang mengandungi Biotin meningkatkan kesihatan rambut dan merangsang pertumbuhan folikel.

Rambut Gugur Selepas Bersalin

#5 Sikat rambut YANG basah dengan sikat bergigi lebar.

Sikat bergigi lebar mengurangkan jumlah tekanan yang menarik rambut anda semasa rambut masih basah.

Rambut Gugur Selepas Bersalin

#6 Kurangkan juga penggunaan alat pendandan

Alat pendandan yang panas seperti alat pengeriting rambut dan pengering boleh meningkatkan keguguran rambut.

Rambut Gugur Selepas Bersalin

#7 Memotong rambut.

Potong rambut menjadi pendek dan rambut yang bercabang. Rambut bercabang menyebabkan rambut anda menjadi kurang sihat. Potongan rambut pendek mengurangkan tekanan ke atas folikel rambut.

Rambut Gugur Selepas Bersalin

#8 Elakkan tekanan.

Mempunyai bayi yang perlu dijaga boleh mewujudkan tekanan yang lebih kepada ibu.

Vitamin untuk Rambut Gugur Selepas Bersalin : Set Rawatan Penjagaan Rambut Shaklee

Vitamin Shaklee boleh membantu mengatasi masalah rambut gugur dan juga membantu rambut tumbuh semula dengan berkesan. Jangan biar ia berlarutan.

Vitalea RM88.75
~ untuk masalah kekurangan zat besi

B-Complex RM53.75
~ Biotin, satu komponen dalam B-complex menggalakkan pertumbuhan rambut dan menghalang keguguran.

Zinc Complex RM33.75
~ Membina sel-sel sihat dan mengawal hormon

ESP RM150
~ Protein merupakan asas binaan rambut yang terbina dari gabungan asid amino. ESP membekalkan keperluan protin dengan penyediaan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia yang membantu pertumbuhan rambut dan memelihara rambut yang kuat dan sihat

Prosante
~ Set penjagaan rambut dan kulit kepala dari Shaklee yang dilengkapi dengan vitamin dan mineral penting yang diperlukan untukkesihatan rambut dan kulit kepala.

[Testimoni] Tiada lagi rambut gugur dengan mengamalkan vitamin Shaklee

Rambut Gugur Selepas Bersalin

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Manfaat Lecithin Kepada Kesihatan Keseluruhan

Manfaat Lecithin Kepada Kesihatan Keseluruhan

Manfaat lecithin kepada kesihatan keseluruhan | Lecithin sebenarnya adalah campuran yang berlaku secara semula jadi phospholipid. Walaupun ia bukan nutrien yang penting, ia mempunyai beberapa faedah kesihatan yang menjadikannya bernilai termasuk sebagai sebahagian daripada nutrien tambahan setiap hari. Ia melindungi sel-sel anda dengan memudahkan pergerakan lemak, bahan buangan, nutrien dan ion keluar masuk sel, sambil mengekalkan struktur sel yang kuat untuk mengekalkan bentuknya.

Sebenarnya banyak manfaat lecithin kepada kesihatan keseluruhan, antaranya:

Memperbaiki fungsi otak. Nutrien utama yang terdapat dalam lecithin adalah phosphatidylcholine. Ia adalah sebahagian daripada membran yang mengelilingi sel-sel dan badan dan dipecahkan menjadi kolina, yang amat penting untuk kesihatan otak anda. National Academy of Sciences Canada telah membuktikan bahawa kolina amat penting dalam diet manusia kerana kolina menyokong fungsi otak, hati, jantung dan kesihatan reproduktif.

Lecithin merupakan kolina semulajadi. Ia adalah lipid yang terdiri daripada kolina dan inositol. Kolina adalah nutrien penting yang dapat membantu fungsi normal sel-sel badan, metabolisma hati, otak dan fungsi saraf serta membantu mengangkut nutrien melalui badan. Inositol atau lebih dikenali sebagai Vitamin Bh adalah bahan asas membran sel dan diperlukan untuk fungsi yang betul bagi saraf, otak dan otot dalam badan serta membantu sel-sel berkomunikasi antara satu sama lain supaya badan berfungsi dengan baik dan memberikan tahap kesihatan yang bagus.

Menggalakkan penurunan berat badan yang sihat. Lecithin mempercepatkan pemecahan lemak, membantu keseluruhan proses dan hasilnya boleh meningkatkan metabolisme. Ia telah digunakan dengan berkesan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat untuk menggalakkan penurunan berat badan. Selain sumber terbaik dan semulajadi, lecithin membolehkan badan anda untuk menurunkan berat badan dengan berkesan tanpa bergantung kepada ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan anda.

Merendahkan kolesterol. Ia mengawal aliran nutrien keluar masuk ke dalamr sel-sel dan menghalang penggumpalan lemak pada dinding jantung, arteri dan otak dengan pemecahan lemak. Atas sebab ini, ia bukan sahaja memberi manfaat kepada paras kolesterol, tetapi juga kepada kesihatan kardiovaskular.

Penting untuk kesihatan hati. Lecithin dan kolina kedua-duanya penting untuk fungsi kesihatan jantung. Kedua-duanya boleh menghalang lemak daripada terkumpul.

Bagaimana untuk dapatkan Manfaat Lecithin kepada kesihatan TANPA kesan sampingan!

Terdapat tiga perkara yang perlu dipastikan apabila memilih suplemen lecithin.

  1. Pilih soya yang mematuhi garis panduan ketoksikan yang ketat. Pilih pengilang yang mematuhi Good Manufacturing Practices bagi produk makanan seperti yang ditubuhkan oleh US FDA, the European Commission dan the World Health Organization’s CODEX.
  2. Pastikan soya diperam. Penapaian soya mengurangkan risiko-risiko ini tetapi masih mengekalkan semua nutrien yang baik diperlukan untuk menjadi lebih sihat.
  3. Soya tidak diubahsuai secara genetik. organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO) menimbulkan risiko kesihatan yang besar. Oleh yang demikian, sentiasa pastikan sumber soya tidak diubah suai secara genetik.

Kenapa LECITHIN Shaklee adalah yang terbaik?

Manfaat Lecithin Kepada Kesihatan

Lecithin diekstrak dari kacang soya Non-GMO. Setiap kapsulnya mengandungi 520mg soya LECITHIN termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol. Hanya RM52 (180 biji).

Lecithin Shaklee yang Best! Jom baca apa kata mereka tentang Lecithin Shaklee yang best ini  🙂

Manfaat Lecithin Kepada Kesihatan

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Kalsium Magnesium Atasi Masalah Insomnia

Kalsium Magnesium Atasi Masalah Insomnia

Kalsium Magnesium atasi masalah insomnia | Pasti anda semua pernah mengalami masalah sukar tidur malam kan?. Pusing sana pusing sini, tak juga tidur-tidur. Inilah yang dikatakan INSOMNIA.

Kalsium Magnesium Atasi Masalah Insomnia

Kebiasaannya mereka yang mengalami insomnia akan mengalami simptom seperti dibawah ini.

  1. Susah untuk tidur
  2. Bangun kerap di waktu malam dan sukar untuk tidur semula
  3. Bangun terlalu awal di waktu pagi
  4. Keletihan apabila bangun tidur

Penyebab kepada insomnia adalah :

☃ Stress (kehilangan pekerjaan, kematian orang tersayang, perceraian)
☃ Persekitaran (bising, cahaya, terlalu sejuk atau panas)
☃ Pengambilan ubat-ubatan (untuk astma, darah tinggi, alergi)
☃ Sakit
☃ Gangguan pada jadual tidur normal

Bagaimana OsteMatrix membantu anda tidur lena

Pengambilan kalsium dan magnesium ini pula memang lebih elok jika diambil bersama-sama. Kerana magnesium berfungsi untuk memudahkan penyerapan kalsium dalam tubuh. Sebab itu penting supaya kita mencari suplemen kalsium yang diperkayakan dengan magnesium. Semua itu sudah tentu anda boleh dapat dari sebotol OsteMatrix ini!

Ostematrix mengandungi kalsium yang diperkaya dengan magnesium dan Vitamin D. Ramai yang tak sedar bahawa mineral juga boleh membantu untuk tidur lena.

“A lack of the nutrient calcium and magnesium will cause you to wake up after a few hours and not be able to return to sleep.”

“Calcium helps the brain use the amino acid tryptophan to manufacture the sleep-inducing substance melatonin. This explains why dairy product, which contain both tryptophan and calcium, are one of the top sleep-inducing foods.”

sumber : medicalnewstoday

Magnesium memainkan peranan penting dalam aturan tidur. Kekurangan magnesium boleh membuatkan anda kerap terjaga di waktu malam. Kajian juga ada menunjukkan yang kekurangan magnesium dalam tubuh boleh menghalang otak dari berehat di waktu malam.

Jadi, penting untuk kita seimbangkan pengambilan kalsium dan magnesium untuk kesihatan menyeluruh tubuh kita. Ia bukan sekadar untuk tulang dan gigi semata-mata, malah memang lebih dari itu.

Masih tidak percaya dengan kelebihan OsteMatrix ini? Jom kita lihat testimoni Puan Hadhatina yang sangat awesome!

Kalsium Magnesium Atasi Masalah Insomnia

Tidur yang lena sangat penting untuk memastikan badan sentiasa segar bertenaga keesokan harinya. Barulah bangun pagi dengan ceria dan kerja pun tip top!

Anda mahu mendapatkan suplemen hebat ni? Bulan ni dengan PROMOSI hebat anda boleh dapatkannya dengan belian BUY 6 FREE 1 @ TWIN PACK!

Maklumat lanjut berkaitan produk & order:
================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

Berapa Banyak Kuantiti Susu untuk Bayi

Berapa Banyak Kuantiti Susu untuk Bayi

berapa banyak kuantiti susu untuk bayi | Persoalan berapa banyak susu cukup untuk anak saya sering menghnatui ibu kan? Bila anak menagis ibu mula resah dan terfikir, kenapa anak masih lagi menangis sedangkan sudah diberi susu, lampin pun sudah ditukar. Mungkin tak cukup susu untuk diakot, betul tak?

Seringkali ibu menyuarakan kebimbangan susu badan yang dihasilkan tak cukup untuk bayinya, lebih-lebih lagi bagi yang pertama kali bergelar ibu. Bertambah risau lagi bila bayi cuma menyusu sekejap. Sebenarnya kuantiti susu ibu yang diperlukan oleh bayi berbeza-beza mengikut usianya dan akan meningkat seiring dengan pertambahan usianya.

Gambar di bawah ni menunjukkan jumlah susu yang diperlukan oleh seorang bayi mengikut umur. Ramai ibu yang baru melahirkan merasakan bahawa susu mereka sedikit dan tak mencukupi. Bayi tak puas menyusu dan sebagainya. Mengakibatkan mereka memberikan susu di dalam botol. Sama ada susu ibu atau susu formula. Perlu diingat bahawa tindakan memberikan susu dalam botol terlalu awal boleh menyebabkan bayi mengalami kekeliruan puting (Nipple confuse) dan menggaggu kejayaan proses penyusuan.

berapa banyak kuantiti susu untuk bayi

Pengeluaran susu adalah mengikut keperluan bayi. Oleh itu, ibu tak perlu risau yang susu tak mencukupi. Minum air secukupnya. Luangkan lebih masa dengan bayi. Ini kerana, pada awal kelahiran, bayi suka melekap pada ibunya kerana dunia ini adalah baru bagi mereka. Mereka suka menempel pada dada kita untuk dengar bunyi degupan jantung ibu yang selalu dekat dengan mereka ketika masih dalam kandungan.

Hanya ibu yang mengetahui dengan lebih baik tentang keperluan bayinya. Jadi usah bimbang sekiranya bayi menyusu terlalu sekejap kerana bayi akan melepaskan puting payudara ibu dengan sendiri apabila sudah kenyang. Sentiasa berlapang dada dan yakinlah bahawa susu badan yang dihasilkan mencukupi untuk bayi.

MV juga mengalami kegagalan dalam penyusuan anak pertama, Nur Rania Zahra. MVkekurangan ilmu penyusuan dan anak tidak pandai menghisap susu. MV hanya mampu memberikan susu kepadanya sampai 8 bulan umurnya. Rasa menyesal. Tapi bila disahkan mengandung kali kedua, MV nekad ingin menyusukan anak sehingga usianya 2 tahun. Masa tu lah MV mula amalkan pengambilan makanan yang baik dan suplemen Set Kehamilan Shaklee sepanjang tempoh hamil. Doa dan terus berdoa sehingga kelahiran Nur Dhiya Humaira. Humaira mula menyusu selepas MV menlahirkannya. Sangat pandai menyusu. Alhamdulillah. Susu cukup tak?Alhamdulillah. Allah sentiasa mendengar rintihan MV. Susu MV mencukupi untuknya sehingga la sekarang usianya dah 2 tahun 1 bulan. Bahagia sangat bila dapat merasai nikmat penyusuan ini. MV pun berterima kasih dengan suami yang support penyusuan susu ibu ni dan juga suplemen Set Penyusuan Shaklee.

Maklumat lanjut berkaitan produk & order:
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)