Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Rahsia di Sebalik Kemanisan Coklat

Rahsia di Sebalik Kemanisan Coklat

Rahsia di sebalik kemanisan coklat | Siapa yang tidak gemarkan coklat? Voklat ini banyak digunakan didalam majlis keraian seperti majlis pertunangan dan juga perkahwinan. Bukan sahaja enak dimakan begitu sahaja namun juga sedap dijadikan minuman.

Kebaikan Coklat Gelap (Dark Chocolate)

Dark chocolate is loaded with nutrients that can positively affect your health. Made from the seed of the cocoa tree, it is one of the best sources of antioxidants on the planet.

Coklat dikatakan mempunyai khasiat tertentu kepada penggemarnya kerana ia mengandungi protein, karbohidrat, tenaga, vitamin dan mineral yang diperlukan. Coklat kaya dengan antioksidan seperti catechins dan phenols yang membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser.

Phenols dikatakan dapat melindungi daripada serangan sakit jantung, malah antioksidan yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas, namun ia turut menghalang pembentukan lemak yang boleh menyebabkan saluran darah jantung tersumbat.

Coklat juga boleh menguatkan sistem pertahanan badan serta menjadi penahan sakit kerana coklat mengeluarkan endorphins yang membuatkan kita rasa gembira.

Coklat gelap membantu aliran darah ke otak dan juga untuk jantung, jadi ia boleh membantu meningkatkan fungsi kognitif. Coklat gelap juga membantu mengurangkan risiko strok.

Coklat gelap mengandungi beberapa vitamin dan mineral  seperti Kalium, Copper, Magnesium dan zat besi dalam kepekatan yang tinggi. Tembaga dan kalium membantu mencegah penyakit strok dan kardiovaskular. Zat besi melindungi penggemarnya terhadap anemia iaitu kekurangan zat besi, dan magnesium dalam coklat membantu mencegah diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Makan coklat Semasa hamil?

Rahsia di Sebalik Kemanisan Coklat

Coklat juga bermanfaat untuk ibu hamil, ia boleh membantu mencegah komplikasi kehamilan yang serius atau dikenali sebagai pre-eclampsia atau tekanan darah yang tinggi dan kadar protein yang lebih didalam urin.

Lupakan apa yang anda pernah dengar tentang coklat menyebabkan jerawat. Coklat gelap sebenarnya adalah baik untuk kulit anda. Jenis antioksidan yang dipanggil flavonoid yang ditemui dalam coklat gelap menawarkan beberapa perlindungan daripada kerosakan UV dari matahari. Tapi, itu tidak bermakna anda tidak perlukan pelindung matahari!

Penggemar coklat juga mengatakan mereka berasa kurang stress dan memberikan mood yang baik apabila mereka menikmati kemanisan coklat!

sumber : authoritynutrition & fitday

Coklat yang berada dipasaran sekarang ini banyak mengandungi bahan-bahan tambahan lain seperti gula dan butter yang meningkatkan jumlah kalori. Pastikan sebelum anda membeli coklat, kandungan coklat adalah 70% atau lebih.

Tidur Lena Tanpa Gangguan Nyamuk!

Tidur Lena Tanpa Gangguan

Tidur lena tanpa gangguan | Sakit hati kan bila nak tidur, tapi ade benda halus berbisik-bisik di telinga? Asyik bunyi “ngeng..ngeng..ngeng”. Kalau zaman dulu, memang terus pasang kelambu tapi zaman dah serba moden ni tak ramai dah nak pasang kelambu. Nak pula anak jenis tidur golek-golek berposing sampai keluar dari ‘landasan’ katil. Nak berkelambu macam mana gayanya? Kesian bila tengok badan anak penuh merah kesan gigitan nyamuk, asyik bergaru sepanjang malam dan akibatnya tidur pun tak lena.

Instead of kita menepuk kedua belah tangan kita dengan perasaan geram ataupun kita bangun dan turun dari katil untuk capai Shieldtox, fumakilla dan segala bagai spray nyamuk tu, pastu spray dan bunuh mereka secara beramai-ramai, lebih elok bagi kita ambil alternatif lain kan? Lagipun, spray nyamuk ni akan bagi kesan kesihatan kepada mereka yang ada masalah dengan pernafasan seperti asma.

Alternatif ni MV bagi gelaran, “Elak gigitan nyamuk dengan cara yang lebih mendamaikan” 😉  Anda tahu tak dengan menyapu krim ekstrak lemon balm (Mellissa Officinalis) insyaAllah, nyamuk tidak akan gigit kita? MV tak tahu lah sama ada nyamuk tidak suka kepada benda yang wangi, itu MV tidak dapat pastikan. Tetapi ia memang sangat berkesan untuk menghalau nyamuk yang laparkan darah anda itu.

Tidur Lena Tanpa Gangguan

Mana nak cari ekstrak lemon balm ni? MV cadangkan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream, disamping memberi aroma yang tenang sewaktu hendak tidur, ia dapat juga menghalang nyamuk dari gigit anda. Lagipun tak rugi bila anda sapu lotion ni pada kulit anda, sebab kulit makin bertambah lembut halus dan mulus gitu.

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

  • Krim yang melegakan dan diuji secara klinikal ini berkesan untuk melembutkan kulit anda, termasuk kulit yang kasar dan keras pada lutut, siku dan kaki
  • Dengan kesejukan mentol dan tidak melekit
  • Dirumus daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sage, horse chestnut, yarrow dan rosemary

Petua Mudah Halau Nyamuk Tanpa Perlu Pasang Ubat Nyamuk dan Pasang Kelambu!

Tidur Lena Tanpa Gangguan

Sekiranya anda inginkan jalan penyelesaian yang mudah dan semulajadi untuk halang nyamuk gigit anda atau anak anda pada waktu malam, krim ini adalah pilihan tepat. Jangan kerana nyamuk, anak anda tidak tidur lena dan anda bangun lambat untuk ke tempat kerja kerana tak cukup tidur.

Yes, I Want To Order Right Now!

It’s Easy To Order…

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Penat Sental Kasut Sekolah di hujung Minggu?

Penat Sental Kasut Sekolah

Penat sental kasut sekolah | Tengah buat apa ibu-ibu semua? Melayan anak-anak cuti sekolah ka? Ha hari ini mai MV nak share sesuatu dengan ibubapa mahupun anak-anak yang sedang gembira cuti sekolah sempena Chinese New Year ni.

Bukan gimik ke apa tapi nak share sesuatu yang ISTIMEWA yang akan menyenangkan para ibubapa sekalian. Bunyi macam best, tapi apa barang ni?  🙂

Rahsia Mencuci Kasut Anak Tanpa Perlu Menyental

Setiap hari Jumaat atau Sabtu pastinya rutin anda mencuci kasut sekolah anak-anak kan?. Dah rendam dari 3 petang hingga ke malam pun, kotoran degil masih tak hilang juga! Penatnya nak berus stokin dan kolar baju sekolah anak-anak lagi kan? Berdaki je. Jenuh menyental sampai sakit belakang! Ibubapa yang ada masalah macam ni, jom MV nak tunjuk cara mudah basuh kasut sekolah anak-anak ni. MV nak tunjuk testimoni sendiri pun, anak-anak tak sekolah lagi  😉

#1 Hasil perkongsian BeautyMom di facebook

Penat Sental Kasut Sekolah

#2 Perkongsian Puan Mas

Penat Sental Kasut Sekolah

#3 Puan Nadia berkongsi kisah anaknya basuh kasut sekolah

Penat Sental Kasut Sekolah

Ajaib kan?

Bestnya, Basic H² tidak memudaratkan tangan dan jari anda. Tak kering atau yang kulit jari sensitif tu, lagi kesian. Sebab tak tahan bahan kimia yang setiap sabun ada, kulit jadi mengelupas,paling teruk..jadi luka. Terpaksa guna sarung tangan plak nak membasuh.

Selain gunanya untuk basuh kasut tanpa perlu disental, Basic H² juga boleh digunakan untuk cuci lantai, cuci tandas, tingkap dan sebagainya. Memang berbaloi sangat dengan harga sebab ia boleh digunakan dengan air yang banyak walaupun dititis sedikit sahaja.

Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate, Pencuci ajaib yang serbaguna..

1001 masalah selesai dengan satu botol Basic H² !! Tak payah nak sental sampai naik lenguh tangan dan urat belakang.

Hanya Satu Pencuci Untuk Ribuan Kerja Rumah

  • Ultra-pekat: 16 auns boleh dicairkan menjadi 48 gelen pencuci berkuasa tinggi.
  • Pencuci serba guna: menanggalkan kotoran, gris dan minyak daripada sebarang permukaan yang boleh dicuci, di dalam dan di luar rumah.
  • Mencuci kotoran berminyak dan gris yang paling degil, tanpa meninggalkan kesan comot.
  • Dua kali lebih pekat berbanding rumusan Basic H² asal – hanya gunakan separuh sahaja.
  • Tidak perlu dibilas, tidak meninggalkan sebarang sisa sabun atau kesan palitan.

Harga? RM46 (16oz). Mampu milik dan yang pastinya berbaloi. Jimat sebabnya Basic H² ni boleh tahan berbulan-bulan. Hanya guna beberapa titik sahaja. Jom jadikan Basic H² sebagai ‘maid’ anda di rumah!

SAYA NAK BELI BASIC H²!

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

Pudina Atasi Rasa Loya Semasa Hamil

Pudina Atasi Rasa Loya

Pudina atasi rasa loya | Daun pudina cukup meluas digunakan sebagai produk menyegarkan nafas seperti ubat gigi, penyegar mulut dan pewangi badan. Namun sifatnya yang berbau wangi dan segar tu mempunyai pelbagai kegunaan yang bermanfaat kepada kesihatan sistem pencernaan, gangguan pernafasanm rawatan kulit, mual dan sakit kepala, kesihatan mulut dan juga penyakit asma.

Pudina bersifat antiseptik, antiparasit dan antivirus. Amalan memakannya dapat merangsang pengeluaran peluh. Daun pudina yang dijadikan minyak membantu mengatasi mual, loya dan ‘morning sickness’.

Tips Mengatasi Rasa Loya ketika hamil

Pudina Atasi Rasa Loya

Kebanyakan wanita yang berada di fasa awal kehamilan akan mengalami loya pada waktu tertentu. Ada pada waktu pagi, malam dan ada juga sepanjang masa mengalami rasa loya ni. Alhamdulillah, sepanjang MV mengandung memang tiada morning sickness dan simptom loya ni.  🙂

Biasanya mabuk hamil ini akan berakhir sebaik masuk trimester ke-2. Tetapi jangan terkejut kerana ada juga yang terpaksa menanggungnya sehingga ke saat melahirkan bayi. Pakar perubatan masih belum dapat mengenal pasti penyebab sebenar masalah ini. Namun kebanyakan mengaitkan morning sickness dengan perubahan hormon estrogen yang meningkatkan fungsi deria bau sekali gus menimbulkan rasa mual dan loya.

MV ada sesuatu yang boleh dikongsikan dengan mereka yang tak lalu nak makan pudina atau halia mentah untuk membantu menghilangkan rasa loya ketika mengandung. Cuba amalkan pengambilan Peppermint-Ginger Plus Shaklee.

Apa hebatnya Peppermint-Ginger Plus ni? Ini kerana ia mengandungi 4 herba dari barat dan timur iaitu Pudina, Halia, Poko Adas (fennal) dan Cekur Manis (anise). Fungsinya ialah untuk membantu dalam mengurangkan mabuk, loya, gastrik atau masalah penghadaman.

Pudina ~ Melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang. Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/mabuk darat, melegakan gastrik, pedih ulu hati dan cirit birit. Selain itu, ia juga melegakan kesan2 sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan.

Halia ~ Melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual angin ketika mengandung dan ketika selepas bersalin iaitu sewaktu berpantang.

Cara makan Peppermint Ginger Plus untuk atasi rasa loya

Kesan yang lebih memuaskan, larutkan 3-5 biji Peppermint ke dalam air mendidih untuk dijadikan minuman herba asli. Nak ada perasa tambahkan teh. Anda akan rasa lega selepas meminumnya.

Antara testimoni pelanggan yang menggunakan Peppermint Ginger Plus untuk mengatasi rasa loya!

Pudina Atasi Rasa Loya

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Khasiat Teh Halia yang Melegakan!

Khasiat Teh Halia

Khasiat Teh Halia | Teh halia adalah minuman ‘spicy’ konvensional yang dinikmati setiap hari di seluruh Asia dan juga popular di seluruh dunia. Teh halia kaya dengan kalium, magnesium, vitamin B6 dan C, dan ia mengandungi banyak manfaat kesihatan termasuk penghadaman, mengurangkan keradangan sendi, migrain, loya, dan cirit-birit.

Teh halia bukan sahaja sedap untuk dinikmati, malah ianya turut memberikan banyak manfaat kesihatan kepada tubuh badan kita seprti yang MV kongsikan di bawah:

khasiat teh halia

#1. Mengubati selesema dan asma

Teh halia boleh membantu melegakan masalah pernafasan yang berkait dengan asma dan selesema. Pengamal perubatan tradisional mencadangkan pesakit ini mengunyah halia segar atau minum teh halia ataupun perahan jus akar halia bersama satu camca madu.

#2. Meningkatkan peredaran darah

Vitamin, mineral dan asid amino dalam teh halia boleh membantu memulihkan dan memperbaiki peredaran darah yang boleh membantu mengurangkan kejadian masalah kardiovaskular.

#3. Melegakan ketidakselesaan haid

Cara ini adalah untuk semua wanita yang mengalami senggugut. Cuba rendam tuala dalam teh halia panas dan letakkan ke bahagian bawah abdomen anda. Ini boleh membantu melegakan kesakitan dan melonggarkan otot.

#4. Mengatasi ketidakselesaan perut

Teh halia berguna dalam meningkatkan pencernaan dan meningkatkan penyerapan makanan selepas makan terlalu banyak.

#5. Melegakan loya

Minum secawan teh halia sebelum perjalanan boleh membantu menghilangkan loya dan mabuk. Ibu hamil yang sering ‘morning sickness’ juga digalakkan mengamalkannya.

#6. Meningkatkan sistem imun

Teh halia mengandungi sejumlah besar antioksidan yang menguatkan imuniti dan melindungi tubuh badan daripada jangkitan.

#7. Mengurangkan sakit sendi, sakit otot dan kolesterol

Sakit-sakit pada otot dan sendi juga dapat diatasi dengan penggunaan halia. Halia mempunyai ciri-ciri anti-radang yang menjadikannya ideal untuk mengurangkan masalah sendi dan tegang otot.

#8. Mengurangkan tekanan

Teh halia mempunyai sifat menenangkan yang boleh membantu mengurangkan tekanan dan ketegangan anda.

Cinch® Energy Tea Mix dan Peppermint-Ginger Plus yang Berkasiat dan Memberikan Tenaga Segera!

khasiat teh halia

Peppermint-Ginger Plus ~ kombinasi 4 herba iaitu pudina, halia, pokok adas (fennal) dan cekur manis yang dihasilkan dibawah prosedur standard dengan melalui teknologi sains yang terkini.

Cinch® Energy Tea Mix ~ adunan proprietari teh putih, merah, hijau, dan matcha yang umphh!. Ia diadun untuk  mewujudkan minuman ‘energy-booster’ yang luar biasa.

Cara minum Cinch® Energy Tea Mix dan Peppermint-Ginger Plus yang paling mudah!

Bahan
Campurkan 1 paket Cinch® Energy Tea Mix ke dalam 6-8oz air panas atau sejuk, tambahkan 2 biji tablet peppermint ginger plus, kacau hingga sebati dan nikmati dengan lazatnya. Kalau nak ada rasa manis, tambahkan sesudu teh madu. Mudah kan  🙂

Jom dapatkan Cinch Tea dan Peppermint Ginger HARI INI juga! Boleh dinikmati seisi keluarga.

esell-shaklee-logo-500x351