Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Bengkak Susu Ketika Berpantang

Bengkak Susu Ketika Berpantang

Bengkak susu ketika berpantang | Sakit akibat bengkak susu memang sukar untuk digambarkan. Bagi mereka yang pernah mengalainya ketika berpantang, memang boleh terasa betapa sakitnya. Payudara meradang, mengeras serta timbul urat. Suhu badan meningkat rasa macam hendak demam. Memang mencabar minda dan fizikal apabila terjadinya bengkak susu ketika berpantang ni.

Bengkak Susu Ketika Berpantang

“A blocked milk duct (also known as a plugged or clogged milk duct) is a complication that can occur in women who are breastfeeding. The main symptom of a blocked milk duct is the formation of a hard lump in the breast, usually near the areola or nipple. The lump will usually be painful when touched, and the skin around the lump may become red.” source: homeremediesweb

Bagaimana Pembengkakan Berlaku?

Bengkak susu kerap kali terjadi ketika payudara padat dengan susu. Ini berlaku jika susu tidak mengalir keluar melalui penghisapan bayi atau pemerahan. Ramai ibu mengalami keadaan ini selepas seminggu bersalin, selepas megeluarkan kolostrum dan susu matang terhasil.

Tanda-tanda pembengkakan

Tanda-tanda anda mengalami bengkak susu ialah apabila payudara membengkak, payudara meradang, semakin kemerahan dan rasa sakit berdenyut, terasa berketul serta berasa penuh, berat dan tidak selesa. Kadang-kala bengkak itu sampai ke bawah ketiak.

Cara Atasi Bengkak Susu Ketika Berpantang melalui pengalaman sendiri!

PENGALAMAN MV pula, bukan tahap bengkak biasa-biasa saja, tapi sehingga suhu badan naik, ada tompok-tompok merah kat payudara. Rasa yang sangat sakit dan panas kalau tersentuh.

Kali pertama MV terkena bengkak susu ketika berpantang melahirkan Rania. Sakitnya tak dapat nak digambarkan. Memang menangis la MV masa tu. Anak pula tak pandai nak menghisap, pam susu pun tak nak keluar. 😥

Macam-macam try. Guna daun sireh yang dilayurkan dengan minyak dan ditekapkan ke atas payudara, sikat payudara dan gunakan bekas panas untuk meredakan bengkak payudara. Namun, sakit tetap berdenyut denyut.

Semasa MV berpantang anak kedua, masalah yang sama turut menghantui. Cuma masa ni MV agak bersedia. Ia terjadi ketika berpantang hari ke-36. Syukur Alhamdulillah, masa ni MV dah dapat cari maklumat awal dari internet tentang bagaimana nak hadapi bengkak susu ketika berpantang.

After ‘breasfeeding’, MV akan pam susu sehingga kedua-dua breast betul-betul kosong. One of my own tips untuk mengelakkan terjadinya bengkak susu. One of the reason why terjadinya bengkak susu badan, sebab kita tidak mengosongkan breast kita dalam jangka masa yang agak lama.

Semasa berpantang anak kedua, MV menggunakan sepenuhnya Set Berpantang Shaklee yang ada Vita-C Plus. Tambahan lecithin MV order sebab ia adalah ’emulsifier’ yang berkesan.

  • Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun dan membantu mengurangkan keradangan.
  • Lecithin meningkatkan jumlah asid lemak politaktepu di dalam susu ibu, yang menyebabkan susu kurang ‘sticky’. Ia boleh membantu untuk membuka saluran susu tersumbat dan juga mencegah daripada bengkak susu berlaku lagi.

Jom kita berkongsi pengalaman ibu berpantang yang mencuba Lecithin dan terbukti membantunya mengatasi masalah bengkak susu ketika berpantang. 😉

Bengkak Susu Ketika Berpantang

Bagaimana pula dengan anda?

Adakah anda pernah mengalami bengkak susu ketika berpantang? Bagaimana anda merawatnya? Berkongsi dengan MV dalam komen di bawah supaya MV boleh membantu ibu-ibu lain yang menghadapi masalah ini.

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Komplikasi Sewaktu Berpantang

Komplikasi Sewaktu Berpantang

Komplikasi sewaktu berpantang | Aspek penjagaan diri bagi ibu bersalin semakin dipandang remeh dan diambil mudah oleh ramai wanitahri ini, terutama amalan berurut, bertungku, bertangas, berbengkung dan berbarut. Tidak dinafikan amalam ni agak leceh tetapi kesan dan hasilnya berpanjangan. Para ibu yang telah selamat melahirkan tidak kira secara normal ataupun caesarean perlu mengetahui komplikasi sewaktu berpantang ni.

Apakah komplikasi sewaktu berpantang yang boleh berlaku?

#1. Kontraksi rahim yang berterusan ~ Kontraksi rahim berterusan berlaku untuk  mengecilkan saiznya.Ia mengambil masa selama enam minggu untuk kembali kepada saiz asalnya. Kesakitan ini boleh dikurangkan dengan bertungku di atas abdomen kawasan bawah pusat.

#2. Buasir dan Sembelit ~ Kehamilan memberi tekanan kepada kawasan intra-abdomen dan boleh menyebabkan buasir. Ini boleh dikurangkan dengan mengambil makanan tnggi fiber dan minum air secukupnya serta bergerak selepas bersalin.

#3. Masalah membuang air kencing ~ Sewaktu kelahira, bayi menekan kawasan pundi kencing dan uretra menyebabkan pembengkakan. Senaman kegel dapat membantu kekuatan otot pelvis dipulihkan.

#4. Darah Nifas ~ Darah nifas sepatunya berhenti setelas sebulan bersalin. Pendarahan yang masih ada selepas enam minggu perlu diperiksa lanjut oleh doktor.

#5. Sakit Bahagian Kemaluan ~ Kesakitan ini berlaku akibat episiotomi pada kawasan faraj. Penyembuhan luka jahitan memerlukan jagaan ringkas dan tuala wanita juga perlu kerap ditukar.

#6. Bengkak Payudara ~ Payudara menjadi penuh dengan pengumpulan susu. Tanpa pengeluaran susu mencukupi, payudara menjadi bengkak dan menyebabkan kesakitan. Masalah ini boleh dikurangkan dengan penyusuan secara kerap atau mengepam susu.

#7. Baby Blues ~ Selalunya dialami oleh ibu bersalin sulung. Keadaan ini selalunya berlaku beberapa minggu sahaja dan pulih sendirinya. Jika masih belum pulih, perlu segera berjumpa doktor sebelum bertukar kepada kemurungan.

Walaupun zaman sudah berubah, namun amalan berpantang selepas bersalin masih lagi relevan dengan masyarakat sekarang. Terdapat pelbagai pilihan untuk set berpantang Shaklee, sesuai dengan keperluan dan manfaat yang boleh diperolehi di dalamnya.

Set Berpantang Shaklee TERHANGAT di pasaran!

Komplikasi Sewaktu Berpantang

Ada 8 suplemen dalam Set Berpantang Shaklee, anda boleh pilih nak ambil semua, atau ambil beberapa sahaja. Kalau tak nak pakai bengkung, ambil lah semua 😉

Pilis pun tak payah  😀

Kebaikan Set Berpantang Shaklee bukan sahaja diakui oleh ibu berpantang yang dah menggunakannya, tetapi juga diakui berkesan dan selamat oleh doktor perubatan. Rujuk blog Dr Zubaidi untuk membaca

Testimoni Set Berpantang Shaklee Yang Membuatkan Orang Tidak Percaya

#1. Puan DiyanaMuka tak pucat & badan nampak cergas selepas bersalin”

Komplikasi Sewaktu Berpantang

#2. Puan IlyanaWithin 1 week++ dah boleh bt kerja rumah

Komplikasi Sewaktu Berpantang

#3. Puan Diyana ” Sihat dan bertenaga tak mcm org pantang”

Komplikasi Sewaktu Berpantang

Jadi bagaimana? Apa verdict anda untuk Set Berpantang Shaklee ini? Tak Percaya?? Percayalah.  😆

JOM BERPANTANG DENGAN SET BERSALIN SHAKLEE!

Ironinya, kalau nak bajet pun MV cadangkan ESP dan Vitalea kerana ianya menepati keperluan nutrisi ibu yang dalam tempoh berpantang. Menariknya, dengan ESP ini, susu juga akan bertambah pekat selain menghilangkan stretch mark dan membantu ibu mendapatkan semula kulit yang anjal seperti sebelum mengandung 😀

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Bahaya Kandungan Overdue

Bahaya Kandungan Ovedue

Bahaya kandungan overdue | Secara normalnya, wanita hamil akan melahirkan zuriat apabila kandungan mencecah antara 36 hingga 40 minggu. Tetapi sekiranya masih belum menunjukkan rasa sakit atau tanda ingin bersalin, itu tandanya kandungan sudah terlebih hari ataupun overdue.

Risiko Overdue

Proses bersalin menjadi sukar. Bayi yang melebihi tarikh jangkaan bersalin berisiko bersaiz besar, malah tulang tengkorak juga akan menjadi keras sehingga menyebabkan ibu mengalami masalah ketika proses bersalin. Kandungan lebih hari berisiko bayi lemas.

Punca Overdue

#1 Sejarah keluarga ~ sesetengah wanita mempunyai genetik kehamilan panjang.

#2. Saiz kepala ~ jika bayi mempunyai kepala yang besar berbanding saiz pelvik

#3. Ketiadaan kontraksi ~ Rahim tidak mengecut seperti yang sepatutnya berlaku

PENGALAMAN BERSALIN ANAK PERTAMA..OVERDUE 12 HARI.

….pengalaman bersalin anak pertama selalunya menyakitkan dan agak susah, betul ke??…

Penyataan tu ada kebenaran dan mungkin juga tak terjadi kepada semua orang. Tapi untuk diri MV sendiri, memang agak ‘tragis’ dan penuh dengan ‘drama minggu ini’.

Sepatutnya MV dijangka bersalin paling awal 08/05/2011. Tapi Rania ditakdirkan bersalin 20/05/2011 disebabkan MV overdue 12 hari. Wah agak lama jugak kan?. Masih teringat-ingat MV peristiwa 4 tahun lepas bila MV dan suami asyik menghitung hari, tak sabar nak menantikan kelahiran anak sulung kami. Pertama kali kan, tentulah excitednya lebih. Ini cucu sulung disebelah keluarga suami. 😉

Setiap hari even sebelum overdue tu pun MV akan mengaji, buat solat hajat dan doa supaya Allah permudahkan urusan bersalin. Bila jadi overdue macam tu, tawakal pada Allah tu memang sangat tinggi. MV berserah je samada MV mati ke lepas bersalin, kena operate ke dan macam-macam lagi yang MV fikir.

Pada 16/5/2011, MV dah rasa lain macam, tapi bukan terkencing ke apa. So, MV teringat doktor pesan kalau ada keluar darah atau air, segera ke Hospital. MV kelam kabut bagitau suami dan mak. Barang memang dah ready packed dalam kereta. Kami siap and terus ke Hospital Serdang. Orang boleh tahan ramai jugala. Bila daftar kat area bilik bersalin tu, nurse mula la potpet bising bila tengok buku pink tu. MV memang malas nak lawan, diamkan je la.

Pendekkan cerita, bila check bukaan MV, hanya 1cm saja but perlu admit ward sebab MV dah terlebih hari. Selama 3 hari dalam ward tu setiap hari la check bukaan. MV ni berdoa la tak mau induce sebab sakit. Memang Allah Maha Mendengar, so tak perlu induce sebab masa doktor check tu dah 3cm.

Namun, tengah malam 19/5/2011, nurse datang katil bagitau doktor suruh turun labour room. So, kat labour room tu check la cardiotocography (CTG) lagi. Masa tu memang laju betul degupan jantung bayi dan MV pula bila check suhu, midwife cakap demam. Sampai masa doktor datang pecahkan air ketuban tu MV masih juga tak rasa nak bersalin lagi. Sampai sejam dah berlalu, then doktor datang balik cakap ‘bayi dah berak’ atau fetal distress so terpaksa tolak ke OT.

Bahaya Kandungan Overdue

Bayi MV bersama mak toknya..abaikan date tu sebab camera tak setting..hihi

Tepat jam 12.30am, 20/5/2011, maka lahirlah seorang puteri dengan berat 3.2kg.

Bahaya Kandungan Overdue

Details kelahiran anak sulung MV

Untuk ibu hamil yang terlebih hari, MV nasihatkan bertemu doktor segera dan berbincang kondisi kandungan untuk tindakan selanjutnya. Sentiasa peka dengan perubahan diri dan pergerakan bayi. Sentiasa pantau tanda-tanda kelahiran dan buat pemeriksaan pergerakan bayi dari semasa ke semasa.

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

Halitosis Penyakit Mulut Berbau 

Halitosis Penyakit Mulut Berbau | Pernah tak seseorang menunujukkan rasa kurang selesa ketika berbual dengan anda? Lebih teruk lagi jika mereka memalingkan muka sambil mengerutkan dahi seola-olah mencium bau yang tidak menyenangkan. Mulut berbau selalunya disebabkan oleh peranan bakteria yang mengeluarkan gas sewaktu memecahkan protein-protein ‎makanan di dalam rongga mulut. Bakteria-bakteria ini mudah berkumpul di celah-celah gigi, di lubang-lubang gigi yang rosak, ‎pada gusi bermasalah, membengkak atau bernanah.

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

Halitosis adalah istilah perubatan bagi masalah mulut berbau. Ia merupakan suatu keadaan patofisiologi dari tubuh seorang manusia yang mengeluarkan bau-bauan yang berbeza dari rongga mulut.

Nafas berbau tanda penyakit?

Bagi mereka yang tidak mengalami sebarang penyakit mulut seperti tonsil, resdung, sakit tekak, selesema, demam, kencing manis, penyakit hati, penyakit buah pinggang, kanser mulut, dan sebagainya, nafas berbau ini selalunya berpunca daripada penjagaan oral (mulut) yang tidak betul.

Tips Menghilangkan Halitosis Penyakit Mulut Berbau

#1. Bersihkan gigi setiap hari ~ pastikan gigi diberus dengan betul bagi menyingkirkan sisa makanan dan membuang bakteria yang terdapat di dalam mulut. Ambil masa untuk bersihkan mulut dan gigi anda. Okay?

#2. Jaga kebersihan lidah ~ pembersihan lidah juga adalah penting kerana kebanyakkan bakteria busuk suka berada pada penghujung lidah. Jadi dapatkan tongue cleaner untuk membersihkan lidah.

#3. Berkumur ~ berkumur dengan air suam yang telah dicampurkan dengan serbuk penaik selama 30 saat dalam usaha menjaga masalah nafas berbau ini.

#4. Yogurt ~ pengambilan yogurt kerana makanan ini mengandungi vitamin D yang boleh melawan bakteria yang mengakibatkan nafas berbau.

#5. Mengunyah gula getahChewing gum sugarless boleh membantu melonggarkan makanan yang terselit di antara gigi serta menghindarkan mulut daripada berbau. Cuba amalkan, dan rasakan perubahannya nanti!

#6. Pemakanan ~ Pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin E dan C dapat menguatkan sistem imun badan.

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

#7. Minum banyak air ~ Amalkan pengambilan air putih sekurangnya 2 liter sehari. Dengan basahan mulut anda yang kerap, akan melemahkan bakteria untuk hidup selesa di dalam mulut anda. Jadi tiadalah bau nafas!

Sekiranya diamalkan, lambat laun akan menghilangkan nafas dan mulut dari berbau, mengembalikan kesegaran dalam pernafasan. Amalan ringkas tetapi berkesan !!! Selamat Mencuba !!!

Atasi Halitosis Penyakit Mulut Berbau dengan suplemen

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

  • Peppermint Ginger Plus – Berkesan membunuh bakteria penyebab bau mulut
  • Chewable Vita-C – Mengurangkan sakit gusi dan detoksifikasi yang bagus
  • Garlic Complex – Merupakan antibiotik semulajadi yang berfungsi memusnahkan bakteria
  • Alfalfa Complex – Membantu menyegarkan nafas dan mendetoksifikasikan bau

Antara testimoni pengguna yang mempunyai masalah bau nafas

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

Nafas segar, yakin sentiasa.

Bercakap pun selesa!

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata | Lutein dan Zeaxanthin, 2 jenis zat makanan yang sering dikatakan sangat penting bagi memelihara kesihatan mata.

Lutein dan zeaxanthin adalah dari jenis karotenoid, dari kumpulan kira-kira 600 karotenoid yang memiliki pigmen berwarna kuning, oren dan merah yang terdapat di alam semulajadi.

Manfaat Lutein dan Zeaxanthin

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Lutein dan zeaxanthin adalah karotenoid yang bertindak menapis cahaya biru matahari berkuasa tinggi yang boleh memudharatkan organ mata.

Lutein, and zeaxanthin are all specific types of phytochemicals (micronutrients from plants) called carotenoids, which are structurally related to vitamin A. Our bodies do not make these micronutrients; however, plants make them, in part, to serve as antioxidants* that protect them from potentially harmful sunlight.

*Antioxidants are man-made or natural substances that may prevent or delay some types of cell damage. Antioxidants are found in many foods, including fruits and vegetables. They are also available as dietary supplements. (Source: Medline Plus)

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Retina banyak menyerap lutein dan zeaxanthin. Zeaxanthin merupakan komponen utama pada bahagian tengah Macula yang bertanggungjawab pada penglihatan dibahagian tengah mata. Lutein pula lebih pekat dibahagian persekitaran Retina, bertindak sebagai pelindung kepada retina dari kesan kerosakan radikal bebas yang dihasilkan oleh cahaya biru.

Satu kajian yang dilakukan oleh Stringham dan Hammond, disiarkan dalam Journal of Food Science, 2010 juga mendapati penglihatan mata menjadi lebih baik dan masalah silau mata juga berkurangan pada individu yang mengambil lutein 10 mg dan zeaxanthin 2 mg setiap hari.

sumber : webmd

CarotoMax® untuk kesihatan saraf mata!

Mengapa CarotoMax® berbeza dengan suplemen lain?

  • CarotoMax® mengandungi 6 khasiat variasi karotena
  • Khasiat karotena Carotomax diekstrak daripada bahan semulajadi seperti sayur-sayuran, buah-buahan yang kaya dengan anti-oksidan
  • CarotoMax® membekalkan 13mg (21,500 IU) karotenoid yang berfaedah berbanding dengan karotenoid lain yang hanya mengandungi 8 mg

CarotoMax® terdiri daripada 6 gabungan karotenoid terbaik iaitu alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang membantu memenuhi keperluan tubuh.

Antara testimoni CarotoMax® dengan penglihatan mata

Puan Wanie ” Tak sangka percubaan pertama cari supplement utk mata ayah akhirnye berjaya. Ayah ada brain tumor yg effect mata kanannya..Baru2 ni ayah ckp dia da leh nmpk semula walaupun kabur

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Puan Beeza “Ayah saya mempunyai masalah tekanan fluid yang tinggi dalam mata dlm kata laen boleh menyebabkan GLAUKOMA. Alhamdulillah, tekanan dalam mata sudah berada di paras normal

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Puan Ezanin ” MIL dah lama mengalami saraf mata..MIL tanye, ade tak vitamin utk mata? today tghari MIL cal, just to inform me that die dah blh mengaji lbh lame dr seblm ni..”

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Berapa harga CarotoMax®? ➺ RM74 sahaja!!

Anda juga ada mengalami masalah penglihatan? Cubalah CarotoMax® sekarang!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351