Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Bebas Jerawat Bila Hati Sihat!

Bebas Jerawat Bila Hati Sihat

Bebas jerawat bila hati sihat | Bagi remaja usia belasan yang sedang dalam masa pertumbuhan, hormon-hormon pertumbuhan yang penting untuk masa perkembangan dan pertumbuhan adalah salah satu faktor penentu kesihatan seseorang. Namun ada kalanya tubuh memproduksi hormon pertumbuhan secara berlebih sehingga seringkali mengakibatkan banyak masalah kulit.

Peranan Hormon dalam Menyebabkan Jerawat yang Teruk!

Hormon yang dihasilkan dan dikeluarkan oleh badan adalah untuk fungsi yang berbeza. Salah satu fungsi androgen adalah untuk merangsang kelenjar sebaceaous supaya ‘facial sebum’ dirembeskan ke permukaan kulit. Jumlah ‘facial oil’ yang dihasilkan dan dikeluarkan oleh kelenjar ‘hand-in-hand’ dengan jumlah hormon androgen yang dikeluarkan oleh badan.

Ketidakseimbangan hormon membawa kepada peningkatan pengeluaran ‘facial oil’. Facial sebum yang berlebihan mudah menyebabkan liang tersumbat. Apabila liang dipenuhi dengan facial oil terlalu banyak dan unsur-unsur lain seperti kotoran, pembentukan jerawat bermula apabila jangkitan bakteria dan keradangan berlaku.

Bebas Jerawat Bila Hati Sihat

Apabila terlalu banyak hormon androgen dihasilkan dan dirembeskan ke dalam aliran darah anda, kelenjar sebaceous anda menjadi isyarat mengatakan “Produce more oil!We need more!” maka kelenjar minyak akan mula menghasilkan lebih banyak sebum.

Bagaimana untuk Mengoptimakan fungsi Hati supaya Hormon yang berlebihan Boleh ditapis dan Dihapuskan!

Untuk menghilangkan jerawat dan mempunyai kulit yang sempurna, kita perlu mengekalkan fungsi kecekapan hati. Tetapi apa yang kita boleh lakukan untuk meningkatkan fungsi hati anda?

#1. Bekalkan badan dengan nutrien omega-3, zink, magnesium dan kalsium saccharate. Anda boleh dengan mudah mendapatkan semua nutrien ini dengan mengambil suplemen.

Bebas Jerawat Bila Hati Sihat

#2. Milk thistle adalah salah satu makanan tambahan herba detoksifikasi hati yang terbaik.

“The milk thistle plant and its milky, white sap have been used medicinally for several thousand years, traditionally recommended to protect the liver and treat liver disease. The plant contains a biologically active compound called silymarin, a phytochemical classified as a flavonoid. Silymarin is a natural antioxidant that also has anti-inflammatory activity, according to the University of Maryland Medical Center”

Evidence

Research suggests that milk thistle might help improve several liver problems, including cirrhosis and alcoholic liver disease. In a review published in “Forschende Komplementarmedizin,” a German journal, the authors examined 65 clinical studies with silymarin extracted from milk thistle. They concluded that silymarin could help improve symptoms of liver cirrhosis and other liver problems, and may also protect the liver from damage caused by toxins in poisonous mushrooms.

#3. Kurangkan makanan berlemak, makanan ringan, minuman soda & berkarbonat serta makanan yang diproses.

#4. Minum lebih banyak air dan lebihkan makan sayuran berdaun serta buah-buahan.

DTX™ Complex Detoksifikasi Hati Dengan Selamat!

Bebas Jerawat Bila Hati Sihat

DTX™ Complex merupakan formulasi yang dipaten yang menggunakan 6 jenis bahan semulajadi yang membantu detoks hati dengan cara yang selamat. Ia mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari Milk Thisle seed yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut menggabungkan 5 herba lain iaitu Schizandra & Cendawan Reishi; antioksida paling kuat dan Dandelion, Kunyit, Artichoke untuk mengekalkan aliran hempedu.

Omega-3 dan Pembelajaran

Omega-3 dan Pembelajaran

Omega-3 dan pembelajaran | Apakah faktor utama yang menyebabkan minda menjadi cergas atau lemah? Bagaimanakah cara terbaik untuk mendapat­kan otak yang berfungsi dengan baik?

Amalan pengambilan makanan daripada sumber yang mengandungi lemak omega-3, antioksidan dan vitamin B membantu untuk menggalakkan fungsi otak berkembang dengan baik.

Omega-3 dan Pembelajaran

“Omega-3 fatty acids are important structural component of the brain.”

Otak terdiri dari 60% lemak, oleh sebab itu organ ini memerlukan asid lemak (DHA & EPA) dan lecithin agar berfungsi secara normal, terutama bagi bayi dan anak-anak. Justeru, pengambilan lemak yang betul boleh mempengaruhi kesihatan otak, perasaan dan kecemerla­ngan akademik. Disebabkan itu, asid lemak omega-3 diperlukan untuk perkembangan otak supaya ia dapat berfungsi dengan baik.

Adakah bukti kaitan Omega-3 dan Pembelajaran?

Kajian Durham yang dijalankan oleh Durham Local Education Authority mendapati kanak-kanak yang mengambil Omega-3 menunjukkan pengurangan daripada ciri-ciri perhatian gangguan-defisit hiperaktif ADHD daripada 32% kepada 18%. Sila rujuk kajian ini untuk info lanjut.

A University of South Australia study also found that supplements containing omega-3 and omega-6 decreased hyperactivity levels and boosted attention-span scores in a group of young children.

In a clinical study in Massachusetts, a group of young children with ADHD were given a daily dose of EPA and DHA of 10.8g and 5.4g respectively over 15 weeks. All the children showed increased attention span, lower hyperactivity levels, fewer impulsive tendencies and better conduct at the end of the trial.

Shaklee mempunyai suplemen Omega-3?

Omega-3 dan Pembelajaran

OmegaGuard merupakan suplemen omega-3 Shaklee. Ianya adalah minyak ikan paling tulen didunia. Ini kerana setiap kapsul OmegaGuard mengandungi 7 spektrum penuh asid lemak omega-3 semulajadi antaranya EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian OmegaGuard membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA. Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini yang melalui satu proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 paling tulen dan menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

Omega-3 dan Pembelajaran

Harga OmegaGuard ialah RM136.00/90 softgel

Saya memilih OmegaGuard Shaklee sebagai suplemen omega-3 kepada anak saya, dari anak saya di dalam kandungan, menyusu dan sehingga sekarang (masing-masing berumur 2 & 4 tahun). Anda bagaimana?

Baguskah Minuman Tenaga?

Baguskah Minuman Tenaga

Baguskah minuman tenaga | Anda selalu mengamalkan minuman tenaga seperti Red bull, Livita, Monster, mahupun Power Root? Pernah tak anda rasa bila selalu minum minuman tenaga untuk melakukan kerja, kita berasa ingin minum lagi pada esok hari?

Antara jenama-jenama minuman tenaga yang mendapat tempat di hati pengguna Malaysia ialah Red Bull, Livita, dan Power Root. Jika di Amerika Syarikat, produk-produk minuman tenaga sebegini sebenarnya bersepah, dan seringkali bungkusannya kelihatan ‘a little bit funky‘ yang bertujuan untuk menarik perhatian golongan remaja membelinya. Golongan remaja di sana merupakan pembeli utama minuman tenaga untuk memenuhi gaya hidup mereka sebagai remaja yang aktif.

Baguskah Minuman Tenaga

Namun, persoalan mula timbul, baguskah minuman tenaga ini? Bagaimana pula dengan kesan jangka masa panjangnya? Ini berikutan beberapa buah negara telah mengambil langkah mengharamkan penjualan minuman tenaga ini secara terbuka, di antaranya ialah Australia, New Zealand, dan beberapa buah negara Eropah yang lain.

Tahukah anda yang minuman tenaga ni mengandungi kandungan kafein dan gula yang tinggi? Menurut Roland Griffiths iaitu professor psikiatri dan pakar saraf dari Sekolah Perubatan Universiti Johns Hopkins, Amerika Syarikat, minuman dengan kandungan kafein yang sangat tinggi berpotensi mengganggu kesihatan. Ini kerana ia mampu mendorong peningkatan kadar gula darah, merosakkan gigi, menyebabkan pertambahan berat badan serta berisiko dehidrasi akibat penyerapan air ke dalam tubuh tersekat.

Baguskah Minuman Tenaga

Selain itu minuman tenaga ini juga mampu mengakibatkan tekanan darah meningkat dan jantung terasa berdebar-debar terutamanya bagi mereka yang sensitif. Kesan lain apabila meminum minuman tenaga ni ialah pening, mual, dan sakit kepala.

Bagi MV pula, sudah pastinya saya memilih Cinch® Energy Tea Mix sebagai sumber minuman tenaga! MV tak minum setiap hari cinch tea ni, minum bila bila badan terasa letih dan lesu sebab Cinch energy tea mix ini menjadi minuman tenaga segera bagi MV menggantikan Livita, Red Bull dan Power Root yang MV selalu ambil dulu.

Baguskah Minuman Tenaga

Senang saja nak bancuh, MV tuangkan 1 sachet Cinch® Energy Tea Mix kedalam secawan air panas @ sejuk then minum. Kalau nak rasa sedap MV tambahkan madu dan lemon. Dalam masa 5 hingga 10 minit, badan MV akan kembali bertenaga  🙂

Satu lagi bila MV balik kampung, memang MV akan minum Cinch® Energy Tea Mix as an energy drink sebab suami MV selalu balik waktu malam, dia tak mau panas dan lebih tenang kerna anak-anak mudah tidur. Tapi bila terlalu damai, mata pun cepat mengantuk. Inilah peneman MV supaya tak mengantuk.

baguskah minuman tenaga

Sebenarnya khasiat Cinch® Energy Tea Mix ini bukan sahaja terhad kepada minuman tenaga segera, tetapi penciptaan asal produk ini adalah untuk program menurunkan berat badan. Sebab itu cinch tea ni ada dalam Set Kurus Shaklee. Cinch® Energy Tea Mix ini diekstrak dari 3 jenis teh, iaitu Exotic white, Red and Matcha green tea. Gabungan ini untuk meningkatkan kadar metabolisma seseorang yang sedang dalam program menurunkan berat badan supaya lebih bertenaga dan kalori dibakar dengan sempurna.

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
====================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Jangkitan Kayap Menyakitkan!

Jangkitan Kayap

Jangkitan kayap | Pernah dengar tentang kayap? atau pernah tengok siapa yang tubuhnya seperti gambar dibawah?

Jangkitan Kayap

KAYAP atau SHINGLES adalah disebabkan oleh jangkitan sejenis virus yang dikenali sebagai varicella-zoster virus dan bertindak menyerang seseorang yang mempunyai daya ketahanan badan yang lemah.

Kayap menyakitkan

Penyakit ini bermula dengan denyutan di bahagian tertentu dan apabila disentuh terasa sangat sakit, pedih dan panas sehingga selepas tiga hari muncul ruam merah dan gelembung berair seakan-akan cacar air (chikenpox). Gelembung ini muncul lebih banyak seperti rantaian seekor ular yang menjalar.

Tanda-tanda kayap

Pada peringkat awal, kayap dapat dikesan menerusi kesakitan pada bahagian tertentu seperti sakit yang menyucuk, pedih, denyutan apabila dipegang, panas serta rasa kebas. Ketika ini kesan pada kulit masih belum muncul sehingga beberapa hari kemudian timbul bintik merah di bahagian tubuh pesakit.

Ruam merah yang bertompok-tompok akan muncul dengan banyak dan pelbagai bentuk seakan-akan kesan melecur. Ruam merah yang bertompok itu mengandungi nanah sebelum pecah dan menyebabkan kulit jadi melecur. Setengah daripada kulit ini berdarah dan rasa sakit akan berterusan apabila ruam terus merebak di sekeliling tubuh.

Berbeza dengan cacar air, kayap tidak berjangkit pada individu lain kerana kuman yang menyebabkan berlakunya kayap berasal dari dalam tubuh individu itu sendiri.

Tips Untuk Penyembuhan semulajadi Kayap

Kayap disebabkan oleh sistem imun yang lemah. Bawang putih mempunyai ciri-ciri anti-virus dan anti-radang yang meningkatkan sistem imun dan membasmi virus.

Jangkitan Kayap

Bawang putih Rawatan Alternatif ‎Jangkitan Kurap

Bawang putih sudah dikenali sebagai pemampan sistem ‎kekebalan tubuh. Ia mengandungi asid amino, vitamin, zat gizi kelumit dan bahan-bahan belerang ‎organik. Antara bahan-bahan belerang organik yang sangat bermanfaat untuk kesihatan ialah ‎“allicin”.

“Garlic contains two compounds alliin and allinase that combines a compund called allicin, an antiviral properties to treat shingles”

Allicin akan terhasil apabila lapisan tisu dan isi bawang dipecahkan. Ia terhasil ‎dari tindakan enzim alliinase ke atas alliin. Cecair allicin yang jernih bening memiliki nilai-nilai ‎anti-virus, anti-bakteria, dan anti-kulat. Allicin ‎bertindak mengoksidasi dan mengganggu metabolisma kulat dengan cara menghalang aktiviti ‎beberapa jenis enzim untuk metabolisma kulat seperti protease, phenoloxidase, amylase ‎dan cellulose. Dengan demikian, kulat tidak mampu membiak dan seterusnya terhapus. ‎ ‎

Ada tak supplemen shaklee yang boleh menghalang jangkitan kayap?

jangkitan kayap

Garlic Complex mengandungi spearmint yang membantu meningkatkan sistem penghadaman dan fungsi jantung. Ia juga merupakan antibiotik semulajadi dan selamat dimakan untuk jangka panjang bagi meningkatkan sistem imun tubuh dan mengghalang penyakit berjangkit.

Testimoni penyakit kayap kering selepas seminggu dengan Garlic Shaklee

Jangkitan Kayap

esell-shaklee-logo-500x351

Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma!

Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma

Cara mudah mempercepatkan metabolisma | MV nak berkongsi tentang cara mudah mempercepatkan metabolisma bagi membantu anda untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat tanpa menggunakan ubat yang mempunyai kesan sampingan kepada diri anda.

Faham apa itu metabolisma?

Metabolisme adalah mekanisme yang menukarkan makanan kepada sumber tenaga yang memberi tenaga kepada badan anda. Sekiranya metabolisme anda meningkat, badan anda boleh membakar lebih banyak kalori dalam badan anda pada kadar yang lebih cepat walaupun anda hanya duduk ataupun tidur. Ini akan membantu anda menurunkan berat badan dan kekal sihat dengan lebih mudah lagi.

10 cara mudah untuk mempercepatkan metabolisme anda

1. Pastikan bersarapan ~ Jika tidak anda akan melambatkan metabolisma badan dan menghantar signal ‘survival mode’ kerana badan berfikir yang anda kelaparan untuk jangka masa yang panjang. Pilih sarapan yang tinggi serat dan protein.

Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma

2. Pengambilan asid lemak omega-3 ~ mengurangkan risiko menjadi obes dan merangsang rembesan leptin, sejenis hormon yang membantu mengawal metabolisme. Omega-3 juga mengurangkan rasa lapar dan meningkatkan gula darah dan insulin. Jika anda tidak suka makanan laut, anda juga boleh mengambil suplemen omega-3.

Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma

3. Minum Teh Hijau ~ Gantikan cawan kopi atau teh tarik yang kedua itu dengan teh hijau. Teh hijau mengandungi kafein dan catechin yang mempercepatkan metabolisme untuk beberapa jam selepas minum teh. Anda perlu meminum 2-4 cawan sehari untuk melihat kesannya.

4. Bersenam ~ Apabila anda bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari, anda akan meningkatkan kadar metabolisme anda dalam tempoh 24 jam berikutnya. Contohnya berjalan lebih jauh apabila anda pergi membeli-belah, menggunakan tangga daripada menggunakan lif dan melakukan lebih banyak aktiviti di sekitar rumah.

5. Membina Otot ~ Lebih banyak otot yang anda miliki, lebih banyak kalori anda bakar tanpa mengira faktor-faktor yang lain. Amalkan makan makanan diet protien tinggi yang sihat serta digabungkan dengan senaman aerobik dan latihan berat badan.

6. Tidur yang cukup ~ Tidur sekurang-kurang 7 atau 8 jam setiap malam penting untuk mengekalkan metabolisme yang sihat. Kekurangan tidur boleh mengganggu kebolehan tubuh untuk membakar kalori.

7. Snek ~ Nikmati makanan ringan yang sihat di antara waktu makan atau membahagikan pengambilan makanan harian anda kepada lima atau enam hidangan kecil sepanjang hari.

Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma

8. Makanan Pedas ~ Makanan pedas akan memberi rangsangan yang cepat dan meningkatkan kadar metabolisma.

9. Makan Lebih Protein ~ Badan membakar kalori 2x ganda untuk mencerna protein berbanding lemak dan karbohidrat supaya berasa kenyang lebih lama.

10. Minum Air ~ Air adalah penting untuk metabolisme yang baik. Meminum 8 gelas air yang disyorkan oleh pakar pemakanan sebenarnya membantu tubuh anda untuk berfungsi pada tahap yang optimum.

Set Kurus Shaklee Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma Badan!

Berkongsi cerita dengan anda semua tentang pengalaman rakan MV, Puan Siti yang berjaya menurunkan berat badan menggunakan Set Kurus Shaklee disamping mengawal pemakanan, semoga sedikit sebanyak dapat memberi harapan dan sinar baru kepada anda supaya tidak pernah mengalah untuk berusaha mengembalikan bentuk badan anda kepada yang lebih baik dan menarik.

Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma

Set Kurus Shaklee bukan hanya fokus kepada penurunan berat, tetapi fokus kepada pengurangan inci!

Ukuran pada 21/12/2014
*Pinggang 36inci
*Punggung 44 inci
*Paha 26
Ukuran pada 2/3/2015
*Pinggang 33inci
*Punggung 41 inci
*Paha 23 1/2

Lebih menggembirakan lagi, beliau adalah pemenang 2nd Runner Up untuk JK1M di Penang!

Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma

Anda juga inginkan perubahan seperti ini? Jangan fikir lama-lama, dapatkan segera Set Kurus Shaklee, anda pasti akan berpuas hati. 🙂

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
==============================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)