Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

Halitosis Penyakit Mulut Berbau 

Halitosis Penyakit Mulut Berbau | Pernah tak seseorang menunujukkan rasa kurang selesa ketika berbual dengan anda? Lebih teruk lagi jika mereka memalingkan muka sambil mengerutkan dahi seola-olah mencium bau yang tidak menyenangkan. Mulut berbau selalunya disebabkan oleh peranan bakteria yang mengeluarkan gas sewaktu memecahkan protein-protein ‎makanan di dalam rongga mulut. Bakteria-bakteria ini mudah berkumpul di celah-celah gigi, di lubang-lubang gigi yang rosak, ‎pada gusi bermasalah, membengkak atau bernanah.

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

Halitosis adalah istilah perubatan bagi masalah mulut berbau. Ia merupakan suatu keadaan patofisiologi dari tubuh seorang manusia yang mengeluarkan bau-bauan yang berbeza dari rongga mulut.

Nafas berbau tanda penyakit?

Bagi mereka yang tidak mengalami sebarang penyakit mulut seperti tonsil, resdung, sakit tekak, selesema, demam, kencing manis, penyakit hati, penyakit buah pinggang, kanser mulut, dan sebagainya, nafas berbau ini selalunya berpunca daripada penjagaan oral (mulut) yang tidak betul.

Tips Menghilangkan Halitosis Penyakit Mulut Berbau

#1. Bersihkan gigi setiap hari ~ pastikan gigi diberus dengan betul bagi menyingkirkan sisa makanan dan membuang bakteria yang terdapat di dalam mulut. Ambil masa untuk bersihkan mulut dan gigi anda. Okay?

#2. Jaga kebersihan lidah ~ pembersihan lidah juga adalah penting kerana kebanyakkan bakteria busuk suka berada pada penghujung lidah. Jadi dapatkan tongue cleaner untuk membersihkan lidah.

#3. Berkumur ~ berkumur dengan air suam yang telah dicampurkan dengan serbuk penaik selama 30 saat dalam usaha menjaga masalah nafas berbau ini.

#4. Yogurt ~ pengambilan yogurt kerana makanan ini mengandungi vitamin D yang boleh melawan bakteria yang mengakibatkan nafas berbau.

#5. Mengunyah gula getahChewing gum sugarless boleh membantu melonggarkan makanan yang terselit di antara gigi serta menghindarkan mulut daripada berbau. Cuba amalkan, dan rasakan perubahannya nanti!

#6. Pemakanan ~ Pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin E dan C dapat menguatkan sistem imun badan.

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

#7. Minum banyak air ~ Amalkan pengambilan air putih sekurangnya 2 liter sehari. Dengan basahan mulut anda yang kerap, akan melemahkan bakteria untuk hidup selesa di dalam mulut anda. Jadi tiadalah bau nafas!

Sekiranya diamalkan, lambat laun akan menghilangkan nafas dan mulut dari berbau, mengembalikan kesegaran dalam pernafasan. Amalan ringkas tetapi berkesan !!! Selamat Mencuba !!!

Atasi Halitosis Penyakit Mulut Berbau dengan suplemen

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

  • Peppermint Ginger Plus – Berkesan membunuh bakteria penyebab bau mulut
  • Chewable Vita-C – Mengurangkan sakit gusi dan detoksifikasi yang bagus
  • Garlic Complex – Merupakan antibiotik semulajadi yang berfungsi memusnahkan bakteria
  • Alfalfa Complex – Membantu menyegarkan nafas dan mendetoksifikasikan bau

Antara testimoni pengguna yang mempunyai masalah bau nafas

Halitosis Penyakit Mulut Berbau

Nafas segar, yakin sentiasa.

Bercakap pun selesa!

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata | Lutein dan Zeaxanthin, 2 jenis zat makanan yang sering dikatakan sangat penting bagi memelihara kesihatan mata.

Lutein dan zeaxanthin adalah dari jenis karotenoid, dari kumpulan kira-kira 600 karotenoid yang memiliki pigmen berwarna kuning, oren dan merah yang terdapat di alam semulajadi.

Manfaat Lutein dan Zeaxanthin

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Lutein dan zeaxanthin adalah karotenoid yang bertindak menapis cahaya biru matahari berkuasa tinggi yang boleh memudharatkan organ mata.

Lutein, and zeaxanthin are all specific types of phytochemicals (micronutrients from plants) called carotenoids, which are structurally related to vitamin A. Our bodies do not make these micronutrients; however, plants make them, in part, to serve as antioxidants* that protect them from potentially harmful sunlight.

*Antioxidants are man-made or natural substances that may prevent or delay some types of cell damage. Antioxidants are found in many foods, including fruits and vegetables. They are also available as dietary supplements. (Source: Medline Plus)

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Retina banyak menyerap lutein dan zeaxanthin. Zeaxanthin merupakan komponen utama pada bahagian tengah Macula yang bertanggungjawab pada penglihatan dibahagian tengah mata. Lutein pula lebih pekat dibahagian persekitaran Retina, bertindak sebagai pelindung kepada retina dari kesan kerosakan radikal bebas yang dihasilkan oleh cahaya biru.

Satu kajian yang dilakukan oleh Stringham dan Hammond, disiarkan dalam Journal of Food Science, 2010 juga mendapati penglihatan mata menjadi lebih baik dan masalah silau mata juga berkurangan pada individu yang mengambil lutein 10 mg dan zeaxanthin 2 mg setiap hari.

sumber : webmd

CarotoMax® untuk kesihatan saraf mata!

Mengapa CarotoMax® berbeza dengan suplemen lain?

  • CarotoMax® mengandungi 6 khasiat variasi karotena
  • Khasiat karotena Carotomax diekstrak daripada bahan semulajadi seperti sayur-sayuran, buah-buahan yang kaya dengan anti-oksidan
  • CarotoMax® membekalkan 13mg (21,500 IU) karotenoid yang berfaedah berbanding dengan karotenoid lain yang hanya mengandungi 8 mg

CarotoMax® terdiri daripada 6 gabungan karotenoid terbaik iaitu alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang membantu memenuhi keperluan tubuh.

Antara testimoni CarotoMax® dengan penglihatan mata

Puan Wanie ” Tak sangka percubaan pertama cari supplement utk mata ayah akhirnye berjaya. Ayah ada brain tumor yg effect mata kanannya..Baru2 ni ayah ckp dia da leh nmpk semula walaupun kabur

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Puan Beeza “Ayah saya mempunyai masalah tekanan fluid yang tinggi dalam mata dlm kata laen boleh menyebabkan GLAUKOMA. Alhamdulillah, tekanan dalam mata sudah berada di paras normal

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Puan Ezanin ” MIL dah lama mengalami saraf mata..MIL tanye, ade tak vitamin utk mata? today tghari MIL cal, just to inform me that die dah blh mengaji lbh lame dr seblm ni..”

Lutein dan Zeaxanthin adalah Zat Makanan untuk Mata

Berapa harga CarotoMax®? ➺ RM74 sahaja!!

Anda juga ada mengalami masalah penglihatan? Cubalah CarotoMax® sekarang!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Perubahan Kulit Semasa Mengandung

Perubahan Kulit Semasa Mengandung

Perubahan kulit semasa mengandung | BANYAK perubahan berlaku pada badan ibu semasa mengandung dan yang paling diberi perhatian adalah kulit. Perubahan hormon ketika hamil ni kekadang membuatkan kulit kita bermasalah seperti kering, berjerawat, gelap, jeragat dan sebagainya.

Apa perubahan kulit yang berlaku sepanjang kehamilan?

1. Leher , Ketiak dan Kaki Hitam

Semasa hamil, perubahan kulit akan terjadi seperti ketiak hitam ,leher hitam dan kaki hitam serta sebagainya. Tompok-tompok hitam ini lebih dikenali sebagai melasma @ Chloasma.

2. Jerawat

Hormon, hormon dan hormon! Inilah puncanya kenapa pencuci muka tak membantu sangat menghilangkan jerawat ketika mengandung. Jerawat ialah kesan sampingan yang normal ketika mengandung. Pertambahan jerawat disebabkan oleh peningkatan hormon oleh tubuh.

Minyak pada kulit yang keluar secara berlebihan akan memerangkap tisu kulit yang mati dan menutupi liang roma pada kulit. Akibatnya kuman pada kulit akan mudah membiak. Jangkitan kuman ini akan menyebabkan radang pada kulit dan membentuk jerawat.

3. Stretch marks.

Kesan rekahan, regangan atau “strecth marks” pada kulit di bahagian tertentu sewaktu hamil dan selepas bersalin memang sangat membimbangkan kaum wanita termasuklah MV. Masa mengandung, antara perkara yang susah nak elak, adalah stretchmark.

4. Pigmentasi

Pigmentasi adalah perubahan yang paling ketara. Ini disebabkan oleh hormon estrogen, progesteron dan melanocyte yang terlau tinggi ketika kehamilan. Bahagian yang paling biasa ialah di bahagian aerola, ketiak, kemaluan dan peha.

5. Ruam kulit

Jika gatal-gatal di kulit disertai dengan ruam, kemungkinan besar masalah gatal-gatal ini adalah “pembawaan” kehamilan. Ini dikenali dalam bahasa perubatan sebagai pregnancy-specific dermatosis (sejenis ruam di bahagian perut yang dikenali sebagai polymorphic eruption of pregnancy).

Biasanya ruam ini menyerang apabila kandungan berusia lapan bulan. Ia boleh merebak ke tangan dan kaki, tetapi tidak naik ke kulit muka atau kepala dan tidak melibatkan tapak tangan dan kaki.

Rahsia Kulit Cantik & Kesihatan yang Baik sepanjang Hamil

Ambil makanan yang sihat dan berserat tinggi seperti sayuran dan buah-buahan yang dapat membantu mencegah terjadinya “stretch marks”. Selain itu, amalkan juga makanan yang banyak mengandungi vitamin A, E dan C seperti susu, telur, kekacang, tomato, “oatmeal”, etc.

Elakkan stress. Stress akan memberi lebih kesan buruk pada hormon dan peredaran darah. Tenangkan fikiran atau ambil vitamin B Complex untuk anti stress.

For those yang nak memiliki kulit yang cerah, gebu dan flawless di samping kesihatan yang baik semasa hamil MV highly recommended anda consume Set Kehamilan Shaklee.

Testimoni kulit cantik ketika hamil dengan mengamalkan Set Kehamilan Shaklee

Puan Hanna ” Saya lebih bertenaga, tiada rasa loya, lebih cergas dan kulit saya semakin cantik tanpa pigmentation

Perubahan Kulit Semasa Mengandung

Singkirkan Whitehead dan Blackhead

Singkirkan Whitehead dan Blackhead

Singkirkan whitehead dan blackhead | Bila berbicara tentang whitehead dan blackhead mesti tangan pun dok garu-garu kat batang hidung sendiri. Benci bila terasa kasar seperti ada pasir-pasir halus yang tersumbat di dalam kulit. Dalam kita dok bergaya nak cantik and apply makeup sampai 3inci tebal, kita kena jugak merawat wajah kita yang dah seharian kita tempek makeup kan? Kotoran ni kalau dah melekat dekat muka mulala timbul whitehead dan blackhead yang menyebabkan jerawat.

Macam mana cara nak singkirkan whitehead dan blackhead ni ?

Pasti anda tercari-cari kaedah yang mudah dan berkesan bagaimana untuk singkirkan whitehead dan blackhead kan?. TAPI anda nak tahu kalau MV berkongsi satu produk yang natural yang boleh bantu anda singkirkannya dari wajah?

Singkirkan Whitehead & Blackhead 100% Berkesan dengan Nutriwhite Makeup Remover

Gentle Action Makeup Remover

  • Melicinkan, melembutkan dan menyerikan kulit anda
  • Tunas Pokok Bic bertindak lembut untuk menyingkirkan sel kulit mati dengan menyeluruh tanpa merosakkan kulit
  • Aloe menyegarkan dan menegangkan kulit
  • Rumusan ringan, tidak berminyak dengan aroma yang menyegarkan

Testimoni pengguna yang sudah berjaya singkirkan whitehead dan blackhead dengan Makeup Remover 

singkirkan whitehead dan blackhead

#1 Puan Faha “Yang menariknya bila sapu2 & gosok2 lembut daki keluar dr muka..pelik bin ajaib..Lepas cuci muka,whh..hilang sehala whitehead dan blackhead yang ada kat T-zone. Esoknya buat dekat suami..daki putih keluar masa saya gosok muka suami. Boleh cuba sendiri, pasti anda hepi.”

singkirkan whitehead dan blackhead

#2. Puan Oja ” Abes keluar semua kulit mati, macam sental daki tau..ngeri betul. Hidung yang menggerutu dengan blackhead selama seminggu terus licin

singkirkan whitehead dan blackhead

#3. Puan ErnaAda gentelan kelabu daripada kulit muka selepas erna apply pada wajah. Bye whitehead blackhead. Memang clear habis semua”

singkirkan whitehead dan blackhead

#4. Puan Nadra “Wah berkilatnya muka ibu..mcm ber’make up’..cepat2 ibunya tgk cermin, bila sentuh muka tak juga berminyak

Makeup Remover yang wajib anda ada, sama ada yang pakai makeup ataupun tidak. Highly recommended jika digabungkan bersama Gentle Deep Foaming Cleanser.

RM 95 untuk beberapa bulan kegunaan. Sungguh, gemuk tiub ni 😀

Nyahkan whitehead dan blackhead anda sebelum orang komen dari jauh ‘Eh, ko tak cuci muka ya?’ walhal anda gigih cuci muka sehari 2 kali 😉

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Kawal sebum berlebihan elakkan jerawat | Jerawat terjadi bila kelenjar minyak mengeluarkan terlalu banyak minyak dan sebum di kulit terutamanya di muka , dada dan belakang iaitu kawasan yang mempunyai banyak bulu roma.

Liang minyak yang tersumbat akan menjadi bintik putih jika ia terjadi di bawah kulit atau bintik hitam jika di lapisan luar kulit. Kulit akan menjadi kemerahan jika radang terbentuk di sekeliling liang tersebut.

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Masalah jerawat dikaitkan dengan kulit berminyak malah sebab utama ialah pengeluaran berlebihan daripada kelenjar yang terlalu aktif pada kulit. Sebum berlebihan ini mengakibatkan pori tersumbat dan kemunculan jerawat ini ternyata menyebabkan parut yang boleh menjejaskan keyakinan diri. Jawapannya untuk kulit bebas jerawat dan jerawat batu ialah pengawalan minyak.

Zink untuk Kulit Bersih Bebas Jerawat

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Zink adalah nutrien yang sangat penting untuk kulit bebas jerawat. Zink meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mencegah keradangan yang tidak diingini. Zink membantu mengawal jumlah minyak kelenjar yang dihasilkan oleh badan. Selain daripada itu, tubuh memerlukan zink untuk mengawal selia aktiviti kelenjar minyak. Zink memastikan aktiviti kelenjar sebum rendah dan atas sebab ini, membantu untuk mencegah dan menghilangkan jerawat. Ia membantu untuk mengurangkan jumlah minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum.

“A study that was conducted by a group of scientists found that within 4 weeks, 85% of the acne sufferers who take zinc supplement daily was able to clear up their skin.”

“zinc most likely promotes healthy skin by carrying vitamin A to your skin and by regulating your body’s hormonal balance.”

Katakan Tidak kepada Accutane, tetapi Ya kepada Vitamin A

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Vitamin A juga penting untuk kulit yang sihat, kerana ia membantu untuk mengurangkan pengeluaran minyak jika kelenjar terlebih stimulasi oleh androgen. Vitamin A mempengaruhi fisiologi kulit dengan menggalakkan pembezaan epidermis, modulasi faktor pertumbuhan kulit, menghalang aktiviti kelenjar sebum, dan menyekat pembentukan androgen. Ia juga bertindak sebagai antioksidan yang membantu melindungi sel dari radikal bebas.

“Vitamin A helps the skin repair itself and boosts the immune system to help you fight off bacteria that cause acne blemishes.”

Anda boleh mencuba Zinc Complex dan CarotoMax® untuk meredakan jerawat dan menyekat pengeluaran sebum yang berlebihan dalam badan.  Testimoni jerawat batu kering selepas 3 hari mengamalkan Zinc Complex Shaklee  😉 

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat