Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Berpantang Secara MODEN

Berpantang Secara Moden

Berpantang secara modenSecara moden dekat sini bukan lah ala-ala cowboy berlenggang sana-sini. Makan tetap jaga, badan tetap jaga. Berpantang cara moden dengan ambil supplimen Shaklee 100% dan tak ambil jamu langsung.

Kenapa MV pilih Set Berpantang Shaklee?

Sebab MV yakin dengan kualiti yang terjamin, HALAL & selamat diambil seawal baru bersalin. Paling penting tak berbau dan tak pahit.

Set Berpantang Shaklee ni dari basic sampailah yang fullset sekali dengan penyusuan dan ianya sesuai diambil oleh mereka yang bersalin ceasar atau normal.

KANDUNGAN SET BERPANTANG SHAKLEE

Berpantang Secara MODEN

Vita-Lea® Iron Formula : Multivitamin dan multimineral lengkap yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan.

B-Complex : sebagai penenang (anti-stress), elak kemurungan (meroyan) & menstabilkan hormon.

Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin serta meningkatkan system imunisasi.

Zinc Complex : membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Selain itu, turut mengurangkan masalah rambut gugur.

Suplemen lain yang boleh diambil ialah:

Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP) : Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.

Ostematrix: Komposisi mineral yang tinggi dalam susu ibu ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf. Bagi ibu yang mengandung atau menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh.

Lecithin: Juga mengatasi masalah bengkak susu disamping membantu menguruskan badan kerana bertindak sebagai pemecah lemak.

Alfalfa : Untuk detoks dan penggalak susu

Berpantang Secara MODEN kini menjadi pilihan Ibu Muda Zaman Sekarang!

Jadi pada mereka yang nak berpantang secara moden macam MV boleh dapatkan set ini mengikut budget anda ye. UNIK kerana gabungan vitamin yang ada dalam set berpantang Shaklee ini membuatkan ibu lebih cergas, lebih bertenaga, lebih anggun dan cantik.  😉

#1. Puan Vivian “..saya ambil vit b, vit c, alfalfa, zinc dan vitaleaseminggu lebih luka episio dah sembuh dah boleh duduk bersila..”

Berpantang Secara MODEN

#2. Puan Su Annajah “..Memang banyak beza berpantang yg ke3 ni dgn abang2nya dulu. Hari ke 20++ dah rasa segar bugar, langsung takde demam..”

Berpantang Secara MODEN

#3. Puan Hifzan “..Bertenaga (Vitalea, SR vita C & esp), 3 hari luka dah kering & rambut tak gugur (zinc complex), tak stress walau pantang sendiri (B-complex), susu badan meriah (alfalfa), tak lenguh, sembelit (ostematrix)…”

Berpantang Secara MODEN

#4. Puan Anie “..alhamdulilah dah sembuh, rahim pn kecut cepat bbanding fist bby..”

Berpantang Secara MODEN

#5. Puan Wanie “..Saya amik vitalea, vit c, zinc, ostematrix, ESP, peformance drink n lecithin..berpantang kali ni lebih mudah dari 2 anak yg sebelum ni..”Berpantang Secara MODEN

Pengalaman Berpantang TANPA Jamu

Pengalaman Berpantang TANPA Jamu

Pengalaman berpantang tanpa jamu | Bila sebut sembelit lepas bersalin ni, MV rasa ramai yang fobia nak beranak bila ingat pengalaman membuang masa tu kan? Ramai yang takut dan ngeri sebab macam-macam pengalaman yang pernah dilalui.

Pengalaman berpantang MV untuk Rania dan Humaira jauh berbeza, berpantang anak sulung dulu dengan jamu bagai, sampaikan tak larat nak telan tapi tetap telan la, dah namanya pantang. Mana ada ubat atau jamu yang sesedap tiramisu kan?  😛

Kalau ingat memang serik betul nak beranak. Tup tup keluar pulak nombor dua.  😉

Membazir Beli Jamu.

Yang ini MV memang setuju 100%. Tapi nak cerita juga lah.

pengalaman berpantang TANPA jamu

Masa nak bersalin anak pertama, bukan main beli set jamu NR. Sebab itu yang paling menarik untuk MV try! Set mandian herba memang habis la diguna pakai, tapi yang pil Phytonatal dan Akar Herbanika tu makan sekali dua ja lepas tu memang tak makan dah sebab cirit birit. Badan MV tak sesuai kot dengan JAMU.

Pengalaman Berpantang TANPA Jamu Selepas Kelahiran Kedua

Untuk anak kedua, oleh kerana saya dah mendaftar Shaklee, saya pun berminat nak mencuba Set Berpantang Shaklee. MV memang tak beli langsung set bersalin tradisional sebab tak nak membazir.

pengalaman berpantang TANPA jamu

Beberapa jam selepas bersalin..siap duduk bersila..Ampunnn

Alhamdulillah anak kedua, Humaira lahir normal di Hospital Perlis. Pantang, macam tak pantang. Siap lepas keluar hospital tu singgah di kedai untuk beli barang keperluan sendiri sebelum pulang ke kampung di Kedah, memang tak serupa orang pantang. Cergas rasa.

NO MORE SEMBELIT!

Oh masa anak pertama, teringat lagi. Betapa seksanya sembelit tu. Bertapa dalam bilik air sambil rasa tertekan, bila nak selesai ni. Tandas cangkung je. Jenuh la duduk menyenget tak mau bagi sakit.

Tapi masa pantang anak kedua, Alhamdulillah NO MORE SEMBELIT! MV terkejut, mama lagi ‘double’ terkejut.

LUKA CEPAT SEMBUH

Alhamdulillah bersalin normal dan memang tak banyak luka pun, within 2 weeks luka dah sembuh, tak ngilu. Wowwww tak? 😉

Semasa berpantang, kita digalakkan makan ikan haruan kan? sebenarnya kandungan zink yang tinggi dalam ikan haruan itulah yang menyebabkan luka cepat pulih. Sebab itulah set berpantang shaklee ada zinc complex. So MV pun memang makan zinc setiap hari. Nak sihat cepat, kan? 😀

SUSU MERIAH 

MV rangsang penghasilan susu dengan minum ESP dan Alfalfa, Vitalea, B-Complex dan Vitamin C ambil jarak sikit sebab Vitalea tak boleh berkawan dengan kalsium, nanti ‘both’ tak dapat diserap dengan baik.

pengalaman berpantang TANPA jamu

Alhamdulillah dalam minggu pertama lagi stok susu dah memenuhi ‘fridge’ rumah mama. Sampaikan mama cakap dah pam berbotol-botol ni apa yang tinggal untuk anak?. MV sengih ja lepas tu MV terangkan pada mama kalau nak susu banyak kena rajin kosongkan ‘breast’. Anak punya dia suka yang ‘fresh’ ja dari ibunya. Dan dengan izin ALLAH, memang susu cukup untuk si kecil tu.

BENGKAK SUSU BERKURANG!

Time anak kedua ni, MV diserang bengkak susu semasa berpantang hari ke-36, compared to bersalin sulung dulu,minggu pertama dah kena. MV amalkan pengambilan Lecithin. Kisah ni ada MV kongsikan di artikel

Tanyalah ibu-iabu lain!

Sudah ramai ibu-ibu yang mengakui pengalaman berpantang TANPA jamu ini lebih menyelesakan, MV ada ‘share’ pada artikel lepas

ANDA DAH NAK BERSALIN?

Jom dapatkan Set Berpantang Shaklee 😀

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

Perut tetap buncit walaupun sudah penat berdiet | Diet sudah dilakukan, latihan intens pun sudah, berat badan sudah mulai turun, tapi mengapa perut masih membuncit ya? Itulah pertanyaan yang seringkali disampaikan oleh orang-orang yang sedang berdiet ketika menemukan permasalahan di atas.

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

Adakah perut buncit merupakan masalah kesihatan?

Ramai orang kerap bergurau dengan mengatakan perut buncit ini tanda bahagia tetapi yang pastinya perut buncit telah terbukti secara saintifik berkait rapat dengan banyak masalah kesihatan termasuklah masalah jantung. Timbunan pada bahagian perut iaitu ‘visceral fat’ meningkatkan risiko mendapat pelbagai penyakit berkaitan kardiovaskular.

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

Semakin buncit perut menandakan seseorang itu semakin tidak sihat. Ukur lilit ideal bagi lelaki normal ialah 90cm dan wanita 80cm.

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

“Persatuan Kajian Obesiti Jepun (JASSO) menjelaskan bahawa seorang wanita yang memiliki indeks jisim tubuh (BMI) di bawah 25 tetapi ukuran pinggangnya melebihi 80sm dianggap mempunyai berat badan berlebihan.”

Tidak ada cara selain menjaga pemakanan yang baik dan melakukan senaman secara konsisten bagi mengatasi masalah perut buncit.

MV ada juga kongsikan artikel yang bersangkut paut dengan pemakanan yang baik melalui artikel di bawah :

  • Cara Mudah Mempercepatkan Metabolisma

Kalau Perut tetap buncit walaupun sudah penat berdiet, apakata mencuba produk Shaklee pula  😉 

Anda mahu atasi perut buncit? Anda mahu kurus dan kempiskan perut? Saya sangat yakin anda sangat mahu, kan?

Untuk anda yang mempunyai masalah perut buncit ni, saya sangat-sangat sarankan agar anda mencuba Herb-Lax™. Herb-Lax™ membantu proses detoks dan melawaskan sistem penghadaman badan kita. Masalah penghadaman adalah punca perut buncit.

Lecithin memecahkan lelemak yang terdapat di dalam badan dan juga pemakanan anda.

Optinal : Cinch® Shake Mix adalah sumber protein yang mempunyai leucine bagi mengekalkan otot. Bahasa pasanrya, badan akan firm tanpa tayar spare disana sini.

Jom kita berkongsi pengalaman mereka yang sudah mengamalkan produk hebat ini dan TERBUKTI membantu mengempiskan perut buncit mereka!.

#1. Puan Nadiah berkongsi perasaan customernya ” …Alhamdulillah!. Buncit pun semakin surut. Makin lama mcm kempis dh

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

Selain memberikan kesan perut KEMPIS, ia juga membantu mengecilkan saiz badan dan pinggang dengan membuang lemak berlebihan.

#2. Puan Za “..Ramai yang dah pasan akan perubahannya..lately dapat pujian j, ckp da makin kurus..skarng dah pakai saiz 27 la..”

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

Jika anda ingin memiliki perut rata dan mantap, ingin kurus tanpa perlu berlapar, Cinch Shake Mix adalah pilihan yang tepat buat anda. Takkan nak biar perut tu membuncit macam perempuan mengandung 5 bulan pula kan. Baju cantik-cantik dalam gerobok tu bila nak pakai?

#3 Puan Haidawati “…baru 2 bulan ambik herb-lax + lecithin + cinch shake, dari baju saiz 50 dh bole palai saiz 46..”

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

#4 Puan Zabrina “..rakan blm sampai sebulan pun ikut program diet bjnya dah longgar n dh blh beli sluar jeans bjenama..”

Perut Tetap Buncit Walaupun Sudah Penat Berdiet

Seronok melihat perubahan positif mereka! ANDA bila lagi?

Maklumat lanjut berkaitan produk & order:
================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Hilangkan Bau Hapak Baju agar Tidak Menjadi ‘Tikaman’ Orang

Hilangkan Bau Hapak Baju

Hilangkan bau hapak baju | Baju hapak memang tak best. Busuk sangat! Ya, memang memalukan! Memakai pakaian yang berbau hapak boleh menyebabkan keyakinan seseorang menurun dan menyebabkan seseorang rasa tidak selesa kerana bau yang kurang menyenangkan.

Tapi ada ketika kita tak boleh nak elak. Letaklah macam-macam pencuci dan pewangi, masih lagi berbau hapak sampai semerbak satu rumah.  😛

Tip Hilangkan Bau Hapak Baju!

Lakukan 5 pekara ini untuk menghilangkan bau hapak pada baju agar anda kekal wangi dan tidak menjadi bahan ‘tikaman’ orang.

# 1 | JEMUR DI KAWASAN YANG PANAS
# 2 | JANGAN SEMBUR PEWANGI
# 3 | WANGI DAUN PANDAN
# 4 | RENDAM SEMULA
# 5 | KUASA BEDAK TABUR

Anda boleh baca petua ini di remaja.karangkraf melalui artikel di bawah :

Rahsia Kain Basuhan Sentiasa Berbau Segar 

Kebanyakan pencuci pakaian ada bahan kimia bahaya namanya Triethanolamine dodecylbenzenesulfonateBahan ni bahaya, kalau kena kat kulit boleh beri kesan terbakar. Kalau dihidu boleh menyebabkan asma dan batuk.

Keistimewaan Fresh Laundry Concentrate

✔️ Formula enzimnya yang semulajadi membantu pakaian yang dibasuh lebih bersih dan tiada bau hapak.
✔️ Dengan satu kotak mampu membuat basuhan hingga 88 basuhan. Hanya 1 sudu setiap 8 kg basuhan.
✔️ Selamat digunakan untuk membasuh pakaian bayi kerana selamat pada kulit bayi yang sensetif.
✔️ Sesuai untuk mereka yang berkulit sensitif dan alergi
✔️ Bau yang menyenangkan dan segar.
✔️ Berkesan untuk hilangkan daki di kawasan kolar baju.
✔️ Lembut pada tangan.
✔️ Hipoalergenik
✔️ Tiada klorin

Ramai kan yang kulit tangan jadi kering? Luckily, Fresh Laundry Concentrate tidak mengandungi bahan-bahan ini mahupun bahan berbahaya yang lain.

Pengalaman Pengguna Shaklee Hilangkan Bau Hapak Baju dengan Fresh Laundry Concentrate 

#1. Puan Lin Chalo “..saya perasan baju saya nampak lebih bersih dan tak berbau (hapak)..”

Hilangkan bau hapak baju

#2. Puan Natasya “…sidai dalam rumah pun bau masih harum,takde bau lembap atau hapak…”

Hilangkan bau hapak baju

Anda wajib Cuba! Pasti gembira dengan HASILNYA.

Harga: RM80 (2.49kg)

Maklumat lanjut berkaitan produk & order:
================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

AWAS! Bahaya Ulser Mulut Di Kalangan Kanak-Kanak

Bahaya Ulser Mulut

Bahaya Ulser Mulut | Ulser mulut dikalangan kanak-kanak boleh berlaku tanpa sebab yang spesifik. Ia mungkin disebabkan oleh penggunaan berus gigi yang kasar, tergigit bibir, stress ataupun demam.

“Mouth ulcers are painful round or oval sores that form in the mouth, most often on the inside of the cheeks or lips.”

Selalunya ulser mulut ni dibahagikan kepada tiga ketegori:

  • Minor aphthous ulcers (80-85% of recurrent aphthous ulcers [canker sores]) are 1-10 mm in diameter and heal spontaneously in 7-10 days.

  • Major aphthous ulcers (also called Sutton disease) constitute 10-15% of recurrent aphthous ulcers (canker sores). These lesions are greater than 10 mm in diameter, take 10-30 days or more to heal, and may leave scars.

  • Herpetiform ulcers (5-10% of recurrent aphthous ulcers [canker sores]) are multiple, clustered, 1-mm to 3-mm lesions that may coalesce into plaques. These usually heal in 7-10 days.

sumber : Medscape

Ulser mulut tiada kena mengena dengan masalah kekurangan air dalam badan. Sebenarnya apabila seseorang itu mengalami ulser, pengambilan air akan berkurangan akibat kesakitan dan ketidakselesaan yang dialami. Akibatnya tubuh akan kekurangan air dan masalah bibir kering dan tubuh lesu akan berlaku.

Kesakitan Berterusan

Jangkitan herpes iaitu jangkitan kuman pada mulut kanak-kanak dan jangkitan gusi akan menyebabkan ulser mulut. Kanak-kanak yang mengalami ulser mulut agak sukar ditenteramkan. Ini kerana kesakitan berterusan yang menyebabkan mereka sukar untuk makan dan minum.

Kesakitan ini boleh dikurangkan dengan menyapu gel anaesthetic di bahagian ulser. Ia membantu mengurangkan kesakitan tetapi tidak membantu mempercepatkan penyembuhan ulser itu.

Bolehkah ulser mulut dicegah?

Punca sebenar ulser mulut berulang tidak diketahui. Namun, perkara berikut boleh membantu mengurangkan risiko terkena ulser mulut:

  • Menggunakan berus gigi yang lembut untuk mengelakkan bahagian dalam mulut cedera.
  • Kekalkan kebersihan mulut yang baik , termasuk memberus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari
  • Pemakanan diet seimbang yang sihat yang kaya dengan vitamin

Ibubapa boleh mengawal pemakanan anak-anak dengan meningkatkan pengambilan vitamin B, C dan zat besi dalam diet harian mereka. Selain itu, pastikan kebersihan mulut anak-anak sentiasa terjaga dan lebihkan minum air kosong bagi mengekalkan kelembapan tubuh mereka.

Tingkatkan sistem imun anak-anak dengan Vita-lea for Children

Bahaya Ulser Mulut

  • Mengandungi pemanis semulajadi yang diekstrak dari buah anggur
  • Mengandungi xylitol yang melindungi gigi daripada kaviti
  • Mengandungi 18 jenis vitamin dan mineral perlu. 100% vitamin A, C, D dan E serta kesemua 8 vitamin B, Kalsium, magnesium, zinc, copper dan pelbagai mineral lain.

“Promosi Shaklee bulan mac 2015 : Vita-lea for children Beli 3 percuma 1