Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Mengurangkan Simptom Menopaus

Mengurangkan Simptom Menopaus

Mengurangkan Simptom Menopaus | Apabila wanita mencapai zon menopaus biasanya sekitar umur 50, pelbagai perubahan fisiologi dan gejala menopaus berlaku yang boleh memberi kesan yang mendalam kepada kehidupan mereka.

Menopaus adalah istilah yang merujuk kepada akhir haid, hasil daripada penurunan semula jadi dalam hormon yang dihasilkan dalam ovari.

Hot flashes, insomnia , kemurungan, insomnia , kekeringan faraj, cepat marah, perubahan mood dan sakit kepala memberi kesan tidak menyenangkan dan sukar untuk diuruskan.

Hormone therapy (HT) can help in the short term, but long-term HT can increase a woman’s risk of breast cancer, stroke, and heart attacks.

Antara nutrisi dan suplemen tambahan yang boleh diambil untuk mengurangkan simptom menopaus ialah:

✔ Soya — isoflavon membantu menyeimbangkan kadar hormon dan mempunyai aktiviti estrogenik.

✔ Vitamin B (B6 & B12 & Asid Folik) — membantu mood wanita melalui fasa menopaus
✔ Calcium — untuk menguatkan tulang kerana hormon estrogen semakin berkurang
✔ Vitamin D — Untuk menyerap kalsium

PATI MINYAK

✔ BORAGE/EPO/BLACK CURRANT OIL adalah sumber gamma-linolenik (GLA) yang dapat mempengaruhi sintesis prostaglandin.
✔  Vitamin E membantu mengurangkan gejala hot flashes dalam sesetengah wanita menopaus.
✔ Asid Lemak Omega-3 mengawal keseimbangan hormon wanita menopausdan mengurangkan kemurungan.

GLA Complex shaklee adalah diekstrak dari borage seed oil dan kandungan fatty acid gamma-linolenic acid (GLA) lebih tinggi jika dibandingkan dengan EPO dan Blackcurrant.

Mengurangkan Simptom Menopaus

Apakah Pati Minyak Biji Borage ni?

Borage is a leafy green herb commonly found in Mediterranean and cooler climates. The leaves can be eaten on their own, in a salad, or as a cucumber-like flavor for foods. The seeds oil is high in the essential fatty acid gamma linolenic acid, a nutrient that is important for a healthy, well-functioning body.

Taking in borage seed oil in food or as a supplement may be able to reduce discomforts related to menopause and PMS

Selanjutnya, MV panjangkan info di artikel ini

Jika anda adalah dikalangan yang mengalami fasa ini sekarang, sila grab peluang dapatkan GLA Complex dengan HARGA PROMOSI sehingga hujung bulan April ini.

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

Sila klik imej untuk membuat pembelian produk GLA!

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik | Apa itu Indeks Glisemik (G.I)?

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah.

Makanan Rendah Indeks Glisemik

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Makanan ini mengambil masa yang lama untuk dicerna maka anda akan berasa kenyang lebih lama. Badan perlahan-lahan akan menyerap nutrien supaya dapat mengelakkan kejatuhan gula secara mendadak dalam darah anda sehingga waktu makan berikutnya.

Produk Cinch telah melalui kajian Indeks Glisemik untuk menentukan nilai G.I produknya.

Untuk menentukan nilai G.I produk cinch choc shake, vanilla shake, peanut bar, lemon bar dan chocolate bar, seramai 10 orang sukarelawan berumur 18 – 45 tahun di pilih dari kalangan pelajar dan staf University of Sydney. Mereka ini disahkan sihat dan tidak mengalami implikasi kesihatan serta NON-smoking.

Sukarelawan ini makan seperti biasa pada malamnya dan berpuasa selama 10 jam sehingga keesokannya. Sampel darah diambil sebelum memulakan ujian ini.

Setiap mereka diberikan portion makanan produk cinch dan reference 50 gm bersama 250 gm air pada kadar yang selesa dalam masa 12 minit.

Sampel darah mereka diambil selepas selesai makan untuk kajian tempoh 2 jam, dan diuji paras glukosa dalam darah mereka. Nilai tersebut kemudiannya diplotkan mengikut blood sugar response curve for the two hour period(AUC).

A glycemic index (GI) value for each test product was then calculated for each subject by dividing their two-hour blood glucose AUC values for each test food by their average two-hour blood glucose AUC value for the reference food and multiplying by 100 to obtain a percentage value.

Apa keputusan kajian ini?

Cinch Shake Mix Shaklee yang diuji menghasilkan julat GI antara 16-29, meletakkan kesemua produk ini di dalam kategori GI rendah. Cinch Choc dan Cinch Vanilla sangat terkenal dalam pengurusan berat badan dan mengurangkan gastrik.

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Malah cinch shake juga rendah kadar Glycemic Load. (GL  ini mengira saiz makanan yang mengandungi karbohidrat dengan kombinasi nilai indeks glisemik)

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Baca kajian Shaklee Science dan gunakan jadual The American Journal of Clinical Nutrition untuk melihat GI index bagi setiap makanan.

Info ni sangat berguna bagi anda yang ingin diet rendah karbohidrat dan diet sihat kan?

Badan kita perlukan karbohidrat untuk membekalkan tubuh dengan tenaga, serat, vitamin B, magnesium dan nutrien penting lain.

Menyingkirkan terus karbohidrat daripada diet adalah TIDAK SIHAT.

Sebaliknya, memilih karbohidrat rendah GI akan mencernakan karbohidrat dengan perlahan supaya membantu mengekalkan gula darah dalam badan kita stabil. Perut akan rasa lebih kenyang, mempunyai tenaga yang lebih konsisten dan berasa lebih baik secara keseluruhan.

AWAS! KESAN SAMPINGAN CINCH SHAKE

Antara kesan sampingan yang akan anda alami setelah minum Cinch Shake termasuklah:

  • Rasa kenyang yang lama
  • Rasa bertenaga
  • Seluar mula longgar pada minggu pertama!

Baca juga cara mudah mempercepatkan metabolisma

Cinch Shake ni satu tin RM 183 je 😉

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Ada 3 perasa pula iaitu Cafe Latte, Chocolate dan Vanilla. Insya-Allah kenyang sepanjang hari 😀

Cuba bayangkan, anda versi slim, boleh muat baju kurung saiz S, seluar pun dah mula saiz 28.

Wow! Syok kan 😉

Tak dinafikan, memang ada orang yang tak rasa kenyang langsung bila minum Cinch Shake. Ia mungkin sebab tersalah bancuh.

Yang MENJADI (tak rasa nak makan, tak lapar) seperti yang dikongsikan rakan MV, Puan Mai :

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

– 2 scoop cinch + 1/2 scoop ESP + air masak – 2 scoop cinch + fresh milk – 1 atau 2 scoops cinch + air soya

Senaman harian digabungkan dengan Cinch Shake akan menghasilkan peha kecil dan bentuk badan cantik macam Marion Counter!  😎

Kalau nak peha slim, baik bertindak cepat, fikir lama-lama nanti lambat nak dapat shape.  😉

NAK ORDER CINCH SHAKE UNTUK KURUSKAN BADAN!

Cinch Shake TERBUKTI Rendah Indeks Glisemik

Klik Imej untuk buat pembelian 🙂

Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak

Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak

Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak | Makanan berkhasiat penting untuk perkembangan tumbesaran kanak-kanak. Bagaimanapun, lambakan makanan segera dilihat lebih menarik minat mereka berbanding makanan sihat seperti sayur dan buah-buahan. Ini ditambah pula dengan kebanjiran gajet yang ‘mele­nyapkan’ terus aktiviti fizikal kanak-kanak di luar rumah seperti bersukan, selain membataskan komunikasi antara mereka.

Makanan penentu perkembangan fizikal dan mental

Bayangkan otak anak anda seperti laluan di jalan raya. Khasiat nutrisi penting yang anda beri akan memastikan permukaan jalan raya yang licin tanpa lubang dan aktiviti yang anda lakukan untuk merangsang otaknya seperti bermain dan berinteraksi adalah kereta yang bergerak di atas jalan terbabit.

Kurang vitamin dan nutrisi ganggu perkembangan tahap fizikal kanak-kanak

Nutrisi pemakanan penting untuk tumbesaran kanak-kanak yang sihat dan cergas. Apabila makan pasti mengenyangkan. Namun sejauh mana kandungan nutrisi diperlukan tubuh menyumbang proses pembesaran mereka dan kesihatan yang sihat.

Sesetengah kanak-kanak kelihatan sihat dan montel, namun belum tentu mempunyai nutrisi dan vitamin yang diperlukan untuk membesar.

nutrisi sihat untuk tumbesaran kanak-kanak

10 Tanda anak sihat 

#1. Bertambah umur, bertambah berat dan tinggi
#2. Postur tubuh tegap dan otot padat
#3. Rambut berkilau dan kuat
#4. Kulit dan kuku bersih
#5. Wajah seria, mata bening dan bibir segar
#6. Gigi bersih dan gusi merah muda
#7. Nafsu makan baik dan buang air besar secara teratur
#8. Bergerak aktif dan berbicara lancar
#9. Penuh perhatian dan bereaksi aktif
#10. Tidur nyenyak

Apakah tindakan kita sebagai ibubapa?

Kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan nutrien penting bagi membantu tumbesaran yang sihat dan cergas. Jom pastikan anak-anak tergolong dalam kumpulan kanak-kanak yang sihat dengan memastikan semua nutrien dipenuhi dalam menu harian mereka.

Pakar pemakanan mencadangkan kanak-kanak mengambil 40mg vitamin C, 400mikrogram vitamin A, 10mg zat besi, 10mg zink dan 50 mikrogram folat setiap hari.

Cadangan Suplemen Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak

Shaklee menyediakan NUTRISI ASAS dan PENTING untuk memenuhi keperluan dan mengurangkan risiko dan mencegah pelbagai masalah kesihatan. Antaranya ialah Mealshakes, Omegaguard, Chewable Vita C, Lecithin & Vitalea for Children.

nutrisi sihat untuk tumbesaran kanak-kanak

Alhamdulillah anak-anak MV pun amalkan nutrisi suplemen yang terbaik ini, tidak mudah sakit, lebih fokus dan bijak.

nutrisi sihat untuk tumbesaran kanak-kanak

Jika anda ingin membuat belian terus, sila klik imej dibawah yea  😉

Order Shaklee

Malas beli online, Mahu beli terus dari MV? Hubungi kami terus!

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan | Bersempena dengan April yang super HOT akibat GST (Good Shopping Time), maka dengan rasminya Shaklee perkenalkan promosi paling banyak pada bulan ni. Bertuahnya pengguna tegar shaklee. Macam tau pula ramai yang nak save budget akibat GST (Get Shaklee Today) dengan harga JIMAT.

Seingat MV belum pernah rasanya promosi sebanyak ini dan itemnya juga lain dari biasa. Ini memang mampu milik ok dan tahan berbulan-bulan. Penjimatan yang lebih dengan pembelian secara set. Apa dia promosi kali ni dari Shaklee?

Sangat sesuai untuk anda yang nak CANTIK berseri, nak DIET, nak DETOX hati dan untuk ANAK tersayang  😉

Pakej Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

Pakej Promosi Shaklee April Penuh Kejutan : Beli 4 pada Harga 3 untuk DTX Complex, Vita-lea for Children dan Cinch Shake Mix (Chocolate/Cafe Latte)

Pakej Promosi Shaklee April Penuh Kejutan : Beli 7 pada Harga 6 & Twinpack 5% Less untuk Lecithin dan GLA Complex.

#1. Lecithin

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

Lecithin – MV sangat suka Lecithin ni, kerna ianya pembakar lemak degil tau. Dan menurunkan kadar kolesterol juga. Perlu konsisten selama 3 bulan untuk lihat hasilnya. Selain itu Lecitin juga membantu menguatkan daya ingatan.

#2. GLA Complex

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

GLA Complex – fokus untuk kesuburan, kesihatan wanita seperti betulkan kitaran period, betulkan hormon, cyst, dan juga untuk kecantikan.

#3. DTX™ Complex

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

DTX™ Complex – Ini juga terbaik untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan, Kasi detoks semua kotoran di dalam hati.

#4. Vitalea for children.

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

Vitalea for Children -vitamin untuk kanak-kanak ini sangat bagus diambil untuk anak-anak yang sering sakit, demam dan tidak selera makan.

#5. Cinch® Shake Mix

Promosi Shaklee April Penuh Kejutan

Cinch® Shake Mix – Protein ini sangat penting bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Gantikan sarapan dan makan malam anda dengan minuman berkalori rendah tetapi mengenyangkan dan tinggi protein. Lengkap dengan Leucine si PEMBAKAR LEMAK untuk mempercepatkan metabolisma.

Untungkan? sebab banyak sangat promosi..untung bagi mereka yang rebut. Jadi, jangan lepaskan peluang ok. Dengan mendaftar sebagai ahli, anda akan dapat lebih penjimatan! GET SHAKLEE TODAY  😎

Jika ingin membuat pembelian terus, anda hanya perlu klik pada imej eSell :

Protein ESP shaklee Memang Terkenal

Sila pilih produk yang anda inginkan*

Sakit Sendi Derita Sepanjang Hayat

Sakit Sendi Derita Sepanjang Hayat

Sakit Sendi Derita Sepanjang Hayat | Penyakit sendi dan tulang artritis secara umumnya dikenali sebagai keradangan sendi yang menyerang bahagian sendi termasuk pergelangan tangan, kaki, jari, siku, leher dan sebagainya.

Artritis Rheumatoid

Sakit Sendi Derita Sepanjang Hayat

Ia menyerang membran sinovial yang mengelilingi cecair pelincir dalam sendi. Sakit sendi biasa pula disebabkan oleh kurang bendalir dekat sendi-sendi tu, so sendi tu bergesel, kebiasaannya terjadi pada warga emas.

Gout

Sakit Sendi Derita Sepanjang Hayat

Gout pula disebabkan oleh kandungan asid urik yang tinggi. Kepekatan asid urik yang tinggi menyebabkan terbentuknya kristal yang terkumpul dibahagian sendi.

Peratusan wanita diserang artritis lebih tinggi berbanding lelaki dengan nisbah 3:1 manakala aum lelaki lebih berisiko diserang gout.

Jangan ingat sakit sendi ini hanya menyerang orang yang dah berusia. Yang muda pun tidak terlepas sakit sendi terutama mereka yang obes atau penggunaan sendi yang berlebihan seperti atlet ataupun orang yang suka bersukan.

MAKANAN UNTUK MEMBANTU MENGHILANGKAN SAKIT SENDI

#1 BUAH – BUAHAN

Vitamin C merupakan sumber terbaik untuk anti-oksidan dan mengelak osteoarthritis. Contoh makanan Vitamin C termasuk lah buah mangga, betik, oren dan kiwi

#2: IKAN

Minyak ikan mengandungi Omega yang melegakan sakit sendi dan kebas yang disebabkan oleh rheumatoid arthritis. Asid lemak omega-3 dalam ikan juga melindungi tulang rawan daripada haus.

#3: REMPAH & HERBA

Kunyit, jintan, kulit kayu manis dan bawang putih mempunyai bahan anti-radang yang membantu mengurangkan sakit sendi.

SET SENDI SHAKLEE – SEMULAJADI, SELAMAT & BERKESAN!

Sakit Sendi Derita Sepanjang Hayat

1. ADVANCED JOINT HEALTH TABLET 

Membantu mengisi semula bendalir lutut yang telah haus yang menyebabkan sakit di antara sendi apabila kita bergerak.

2. OSTEMATRIX

Membantu mempadatkan semula tulang yang mula lopong akibat kekurangan nutrisi kalsium harian dan juga disebabkan oleh faktor usia.

3. OMEGAGUARD

Meningkatkan pengeluaran prostaglandin yang mampu mengurangkan keradangn bagi melegakan kesakitan di sendi-sendi badan.

Jom saya kongsikan pengalaman pengguna yang pernah menggunakan Set Sendi Shaklee

Sakit Sendi Derita Sepanjang Hayat

Harga satu set ini hanya RM 350.86 sahaja termasuk pos.

Jika anda sudah hampir kehabisan MC dek kerana sakit sendi setiap bulan, dan ingin hidup tenang tanpa sebarang kesakitan, boleh mencuba Set Sendi Shaklee ini.