Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Cyst Mengecut selepas 6 Bulan

Cyst Mengecut

Cyst Mengecut selepas 6 Bulan | Alhamdulillah. Jika anda gembira, MV sebagai distributor Shaklee double triple gembira dan bersyukur.

Apa fungsi Ovari?

Ovari mempunyai dua fungsi utama:

  • untuk melepaskan telur kira-kira setiap 28 hari sebagai sebahagian daripada kitaran haid
  • untuk melepaskan hormon seks wanita, estrogen dan progesteron, yang memainkan peranan penting dalam pembiakan wanita

Ovarian cyst boleh menjejaskan kedua-dua ovari pada masa yang sama, atau salah satu sahaja.

Ovarian cyst ni adalah kantung berisi cecair di dalam ovari yang biasanya terbentuk semasa ovulasi. Saiznya berbeza dari sekecil kacang peas sehingga la sebesar buah oren.

Punca yang paling biasa menyebabkan terjadinya ovarian cyst ini termasuklah Masalah hormon, Endometriosis, Mengandung dan Jangkitan pelvis yang teruk.

Ovarian cyst ni sebenarnya tidak menghalang seseorang utnuk hamil, walaupun adakalanya memang sukar untuk mengandung.

Testimoni : Ovarian Cyst Mengecut Setelah 6 Bulan mengamalkan GLA Complex, Vitamin C dan Vitamin E

Puan Siti ni menghubungi MV pada 2 Disember 2014, untuk mencuba GLA Complex bagi mengecutkan cyst. Ini adalah mesej darinya:

cyst mengecut

“Bersalin 2 tahun lepas, skrg x..baru tahu ada cyst, saiz 3cm, doc x suggest czer pun..monitor dulu nxt appointment tgk cmne..skrg tgh period..”

Cyst Mengecut

Jadi, buat permulaan, MV cadangkan mencuba sebotol GLA Complex dahulu. Banyak manfaat GLA daripada minyak biji borage ni. Selepas sebulan mencuba, Puan Siti nak try Vitamin C dan repeat order 2 botol GLA Complex.

Cyst Mengecut

Dalam bulan Mei, Puan Siti hubungi MV lagi untuk mencuba Vitamin E pula..Ini pun selepas MV ada berkongsi dengannya kejayaan seorang customer Puan Arnie yang mempunyai masalah yang sama dengannya.

Cyst Mengecut

Selasa lepas, 2/6/2015 :

Genap 6 bulan selepas beliau mencuba 3 botol GLA Complex, beliau terus sms MV dan berkongsi kegembiraan selepas pulang dari medical check-up. Alhamdulillah, cyst dah mengecut daripada 3.77cm kepada 2.43cm dan tinggal 1 sahaja. Syukur.

Cyst Mengecut

Ini antara yang MV summarykan dari apa yang Puan Siti beritahu dalam perbualan kami semalam :

“Salam noriza, sy ada berita gembira nak shared..cyst dr 2 tinggal 1..and cyst pun dah mengecik..nnt sy bg gambo scan, n bg testimoni..semoga Allah melapangkan rezeki Allah seluas langit n sedalam lautan dan seperti bilangan ikan dilaut”

Itu pengalaman customer MV yang mempunyai masalah cyst dan alhamdulillah, sembuh dan mengecut tanpa perlu kepada pembedahan..segalanya dengan izin Allah jua..

Moga jadi inspirasi pada mereka yang ada cyst dan ingin mencuba vitamin, bolehla dapatkan GLA sekarang!

Datang Haid Selepas Buang Implanon

Datang Haid Selepas Buang Implanon

Datang Haid Selepas Buang Implanon | Pastinya anda buntu memikirkan masalah tak datang haid selepas pasang implanon kan? MV pun ada masalah yang sama 2 tahun 4 bulan yang lepas..

Tapi rata-rata member yang MV tanya mereka cakap normal sebab implanon memang akan mengganggu hormon kita..Ada yang bleeding selepas pasang, ada pula yang datang haid sekejap saja. Tapi macam MV maybe hormon prolaktin tinggi kot dalam badan sebab menyusukan anak kedua ni..

MV menggunakan implanon kaedah perancang kehamilan selepas kelahiran anak kedua..

Masalah haid dengan Implanon?

MV memang tidak datang haid langsung sepanjang breastfeeding anak selama 2 tahun 4 bulan ni. Lama kan? Sampai ada kalanya MV risau juga, normal ka macam ni..Then, bila berkongsi bersama kawan-kawan yang lain, ada juga yang mempunyai masalah yang sama. Ada pula yang pakai implanon, bleeding berpanjangan..Kiranya MV ni patut bersyukur la…

After remove implanon, MV up kan dos vitamin yang MV selalu makan sebab MV nak datang haid dan merancang untuk kehamilan yang seterusnya sebelum masuk fasa 40-an.

Sampai la pada 24/5/2015 yang lepas, MV dapat FREE DTX™ Complex selepas join Euphoria Shaklee wellness fair. So, MV pun start makan malam tu juga dan setiap hari sebelum tidur MV makan 4 biji…

After 4 hari, muka MV mula la naik jerawat, badan pun sama..So, MV rasa ni healing crisis la.

MV pun buat research pasal bahan dalam DTX™ Complex ni..

Datang Haid Selepas Buang Implanon

DTX™ Complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari Milk Thisle seed yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut menggabungkan 5 herba lain iaitu SchizandraReishi Mushroom, Dandelion, Turmeric, Artichoke untuk mengekalkan aliran hempedu.

Bestnya ekstrak Turmeric dan Schizandra ini yang banyak membantu menstabilkan hormon dan menstrual MV. Jadi, kalau ada sesiapa yang ada masalah jerawat, senggugut, menopause atau cramp masa haid, memang highly recommended untuk ambil DTX™ Complex ni.

Paling best makan DTX™ Complex ni sebab ada Milk Thistle yang bertindak sebagai detoxifying agent dan memberi impak yang sangat besar pada organ hati kita. Sebabnya, detox hati singkirkan toksin dari tubuh dengan selamat dari badan kita.

Dan, akhirnya pada 31/5/2015, dengan rasminya MV kembali haid selepas 2 tahun 4 bulan menunggu, setelah 7 hari konsisten makan DTX™ Complex ni…

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan | Pastinya anda buntu memikirkan kaedah perancang keluarga selepas berpantang kan? MV pun sama, selepas bersalin anak kedua, macam-macam la doktor bagi nasihat pasal perancang keluarga ni. Doktor risau rahim tak sempat nak baik kalau mengandung dalam masa setahun selepas bersalin.

Sebabnya MV pernah operate bersalin anak sulung dulu.

Selepas MV habis berpantang 44 hari, terus MV pergi ke LPPKN dan pasang implanon dengan kos RM320. Itu pada tahun 2013 la. Now dah naik menjadi RM500 termasuk pemasangan.

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan Paling Effektif 

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Apa benda implanon ni? IMPLANON ialah kontraseptif hormon yang mengandungi 68 mcg etonogestrel dalam implan penghantar yang fleksibel untuk jangka panjang, iaitu tiga tahun. Ia sebesar batang mancis dan dipasang di bawah kulit lengan kiri (jika wanita itu menggunakan tangan kanan) atau sebaliknya jika wanita itu menggunakan tangan kiri.

Kebaikan Implanon

  • Anda terlindung dari kehamilan selama 3 tahun.
  • Pengguna tidak perlu melakukan apa-apa.
  • Implanon tidak mengganggu kehidupan seks anda.
  • Kesuburan anda kembali dengan cepat selepas Implanon dikeluarkan.
  • Cepat dan mudah untuk dipasang dan dikeluarkan.

Keburukan Implanon

Kemungkinan kecil, wanita yang menggunakan Implanon akan mengalami:

  • Waktu pendarahan yang berpanjangan dan yang tidak menentu
  • Amenorrhea (tidak datang haid) jika wanita itu memberi susu badan.

MV memang tidak datang haid langsung sepanjang breastfeeding anak selama 2 tahun 4 bulan ni. Lama kan? Sampai ada kalanya MV risau juga, normal ka macam ni..Then, bila berkongsi bersama kawan-kawan yang lain, ada juga yang mempunyai masalah yang sama. Ada pula yang pakai implanon, bleeding berpanjangan..Kiranya MV ni patut bersyukur la…

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

*Imej google* Macam ni la keadaan badan MV bila naik gegata tu

Cuma yang tak bestnya since pakai implanon ni MV terpaksa terima kesan naik gegata seluruh badan macam gambar kat atas tu. Setakat gatal biasa tak apa, tapi ini gatal yang memang tak boleh nak tahan sehingga wajib makan ubat tau!

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

*Imej google* Bila pergi klinik, ubat anti histamine ni la yang doktor bagi kat MV

Then, MV discuss dengan suami untuk remove. Pada 12/5/2015, MV pergi ke LPPKN kajang. Masa nak buang ni kena bayar RM100. Agak susah nak keluarkan sebab implanon tu dah melekat dengan isi. Jenuh juga doktor nak keluarkan. Lebih 5 minit la. Pot pet doktor tu duk membebel sambil nak tarik keluar. Rupanya itu lah penyebab MV dapat gatal-gatal seluruh badan..ini berdasarkan apa yang doktor informed la.. 😎

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

*Imej google* Macam ni la cara implanon tu dikeluarkan dari lengan MV.

Now, Alhamdulillah dah beransur kegatalan dan MV teruskan dengan mengambil Set Gegata Shaklee iaitu B-complex, Vitamin C dan Alfalfa Complex..

Ada satu news yang MV nak kongsikan bersama anda semua, iaitu MV dah datang period selepas 2 minggu remove implanon ni dengan konsisten makan DTX Complex. MV ceritakan next entry yea…

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Anda pun menggunakan Implanon sebagai perancang kehamilan? Jom kongsikan pengalaman anda..

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur!

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur

Kali ini MV nak cerita pasal basuh baju pula…MV yakin topik ni bakal mearik perhatian terutamanya para ibu yang runsing macam MV bila mencuci pakaian tapi still tak bersih..MV akan bagi petua hilangkan kesan kotoran tanpa menggunakan peluntur… 🙂

MV memang stress bila basuh baju anak guna washing machine berkali-kali tapi tak juga bersih..rendam dengan sabun pun still ‘degil’ juga kotoran tu nak hilang..masa tu mula la nak jadi radio buruk kat anak-anak..”kenapa makan comot sangat habis kena sambal ni??? tak reti minum elok-elok? ni mulut bocor ke apa minum pun boleh tumpah habis kena kat baju???”

Well itulah sifat semulajadi MV, bila badan penat, mulut memang nak membebel ja, asyik nak marah orang sana-sini.. MV rasa ibu-ibu diluar sana pun sama, setuju tak?  😀

Ada ibu-ibu nak mudahkan kerja gunakan peluntur..Namun, yang tak bestnya pakaian mudah reput..tangan pun merengsa ja lepas pakai peluntur…

Ini kisah MV 2 hari lepas, anak MV minum milo tin meleleh sampai habis kotor baju dia, pastu tambah makan coklat lagi..Ingatkan bila basuh guna mesin hilang la. rupanya macam tu juga.

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur

Basic H2™ Organic Super Cleaning Concentrate

So, bila masuk toilet ternampak la Basic H2™..baru la terfikir kenapa tak gunakan Basic H2™ sebagai peluntur kesan kotor ni..MV calit kat tempat kotor tu then masukkan 3 titik dalam bekas rendaman..

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur

Esoknya tu (semalam) MV bawa keluar dan genyeh-genyeh sikit lepas tu basuh saja macam biasa. Blink! Kesan kotoran hilang. Basuhan berbau segar! Dia tak bau wangi tau, dia bau segar. Memang best.

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur

Mahal ke Basic H2™ ni? Haih. Murah saja, MV pun dah guna 3 bulan baru habis. Kepekatannya tinggi, hanya guna beberapa titik sahaja. Dapat baju yang bersih, berbau segar, tanpa kandungan bahan kimia, kalau tak nak jaga alam sekitar pun yang pasti jaga badan kita sendiri. Memang berbaloi-baloi tau.

Berminat nak cuba? Anda boleh hubungi MV. Kalau nak lebih jimat boleh buat pilihan untuk jadi ahli Shaklee dan nikmati diskaun sehingga 20-25% untuk setiap barangan yang anda beli. Jadi ahli untuk guna sendiri pun berbaloi, tiada yuran tahunan diperlukan 😉

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Euphoria Shaklee Wellness Fair, Part 2

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Semalam MV dah kongsikan Euphoria Shaklee Wellness Fair, Part 1 kan? So, continue dengan Part 2 pula..dan yang terakhir..

Sesi petang start pukul 2.00ptg..Banyak aktiviti yang menarik..memang terasa sangat kemeriahan tu..ada yang datang bawa mak, ayah, adik dan kakak untuk join wellness fair ni..FREE ja pun..rugi la siapa yang tak datang kan!

Siap boleh join cabutan bertuah lagi tu..Grand Prize TV Panasonic 40’….

Tapi untuk join sesi ni kena mendaftar dulu dan as usual MV tetap jadi orang yang terawal..no 003..lepas tu dapat la GIFT 2 sachet collagen powder dan Cinch® Energy Tea Mix…Yeay!!!

Kat dewan pula dah siap teratur susunan hadiah lucky draw..memang  bertuah la siapa yang kena hari ni.. 😎

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Antara hadiah cabutan bertuah!

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Ini Puan Siti, bertuah sungguh dapat vivix!

Yang anak-anak semua dah mula kebosanan. Then, bila ada pengumuman PERTANDINGAN MEWARNA BAGI KANAK KANAK yang berumur 4-7 tahun dan 8-12 tahun, apalagi ketawa keriangan la semuanya..

Euphoria Shaklee Wellness Fair 7

Antara anak-anak yang terlibat dengan pertandingan mewarna

Perkongsian Topik Kesihatan oleh Nutritionist Shaklee, Puan Siti Sarah..mengisi kekosongan sesi petang. Potential customer pun tekun ja mendengar..

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Kat luar dewan pula semua sibuk nak periksa kesihatan masing-masing.

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Kaunter untuk ukur ketinggian dan berat

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Kaunter untuk periksa tekanan darah

Euphoria Shaklee Wellness Fair

MV pun sibuk juga duk dengar explanation dari penganjur

Pemeriksaan Kesihatan Menyeleruh, BMI, Visceral Fat, Body Fat % dan Body Age…

Surprising juga sebab MV dah lama tak buat health check-up ni..

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Body Mass Index = 23.0 ..nampaknya kena turunkan berat badan untuk dapatkan BMI 20 ni..

Body Fat Percentage = 37.5 (normal 20-39 for female)

Tekanan darah 127/87..selalu MV tak pernah lepas 120/79, maybe sebab excited kot..tekanan naik sikit BUT still normal range

Visceral Fat pula 5 (Normal 1-9)..tapi lepas ni kena kurangkan ‘nasi lemak’ dan ‘teh tarik’.kena lebihkan makan omegaguard dan phytocol la nampaknya… 😉

Body Age sama dengan umur sekarang, syukur la, tapi kalau muda 25 tahun kan bagus!..Maknanya apa tu? Kena telan VIVIX la…wee~

Dah habis check semua boleh la bawa borang berjumpa dapatkan consultation daripada Certified Product Trainer yang diiktiraf Shaklee..Surprised lagi dari kak N, sebab siapa yang bacaan Visceral Fat bawah 9 layak dapat Vita-lea..Hadiah FREE lagi.. 😎

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Dah selesai, MV pergi buatkan minuman kegemaran untuk Humaira supaya bagi perut kenyang dan mudah dia tidur..

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Tengok, riangnya wajah HUmaira dapat minum kan?

Kan MV dah cakap Humaira mesti tidur lepas minum Mealshakes & Performance Drink

Euphoria Shaklee Wellness Fair

MV pula bancuh cinch shake mix cafe latte..Ini percubaan pertama tau!…MV memang seorang yang addicted dengan caffein..thumbs up, memang sedap!

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Sementara peserta lain periksa tahap kesihatan mereka, kak N ada buat kuiz, So, MV pun try la jawab soalan matematik..Terror pula jawab soalan..Maka, dapatlah sebotol AJHT  😉

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Lastly, MV nak share door gift masa pergi wellness fair ni..

Euphoria Shaklee Wellness Fair

Vitamin E, Dtx complex, AJHT, Vita-lea Cinch tea 2 sachet Kolagen 2 sachet

Semuanya bernilai RM541.75…Alhamdulillah syukur, niat dihati menuntut ilmu sepenuh hati, tapi diberi cenderahati vitamin pilihan hati..walaupun ‘tak bertuah’ namun dah puas hati dengan vitamin ni..wah berpantun pula MV… 🙂