Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Kawal Diabetes TANPA Suntikan Insulin

Kawal Diabetes TANPA Suntikan Insulin

Kawal Diabetes TANPA Suntikan Insulin | Sebut saja pasal diabetes pasti akan mengingatkan MV pada insan tersayang suami MV iaitu ayahnya. Dia mengalami penyakit darah tinggi, diabetes Jenis 2 serta gout.

Kawal Diabetes TANPA Suntikan Insulin

Diabetes merupakan satu sindrom atau penyakit akibat kekurangan hormon insulin. Insulin membolehkan glukosa memasuki sel-sel dalam badan. Sel-sel ini kemudiannya menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga. Tanpa insulin, paras glukosa darah akan meningkat.

Insulin is a hormone our body makes. It is made by beta cells in the pancreas. It helps to maintain our blood glucose levels within the normal range.

Setakat ini belum ada ubat yang dapat menyembuh penyakit diabetes tetapi penyakit ini boleh dikawal dengan cara :

  • Penjagaan pemakanan dan berat badan
  • Kerap bersenam
  • Pengubatan
  • Pemakanan seharusnya kurang lemak serta diet seimbang.

Wujudkah Alternatif Lain Untuk Kawal Diabetes Selain Suntikan Insulin?

Kawal Diabetes TANPA Suntikan Insulin

Ramai yang tidak tahu ada vitamin yang dapat membantu mengawal diabetes secara semulajadi.

Selain dapat mengawal gula dalam darah, ia juga mampu membaik pulih sel-sel badan yang telah rosak dan secara tidak langsung merawat diabetes dari akarnya. Organ badan pula akan semakin terjaga kerana vitamin membantu biokimia dalam tubuh kembali efisien.

Kawal Diabetes TANPA Suntikan Insulin dengan Vivix®

Terdapat 2 cara resveratrol membantu pesakit diabetes:

Kawal Diabetes TANPA Suntikan Insulin

1. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin:

Rintangan insulin adalah satu daripada faktor penyumbang utama diabetes. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh memberhentikan diabetes.

Apabila tubuh kita hilang sensitiviti terhadap insulin, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal aras gula dalam darah. Jadi resveratrol pula mampu meningkatkan sensitiviti tubuh kita terhadap insulin oleh itu mengurangkan amaun insulin yang diperlukan untuk mengawal aras gula dalam darah.

2. Mengaktifkan enzim yang sangat berkuasa dalam tubuh kita.
Untuk mencegah atau menyembuhkan diabetes, satu enzim iaitu dikenali sebagai enzim SIRT1 (sirtuin 1) mestilah diaktifkan yang mana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan tahap sensitivitinya.

Kajian saintifik yang mengaitkan resveratrol dengan diabetes memang banyak. Tak percaya? Jom lihat testimoni di berikan oleh pengguna.

Kawal Diabetes TANPA Suntikan Insulin

“Salam, nak share testi vivix dr family. Last month blk kg bawak balik vivix bg ayah sbb kencing manis tinggi sampai mata pun rasa berselaput. Terjumpa pakcik alami masalah yang sama. Bg vivix tu kongsi dengan pakcik. Semalam bila tanya ayah dan pakcik, both bg positif feedback. ayah kencing manis dah turun, NO MORE INSULIN INJECTION, pakcik pula cakap makan vivix rasa sangat banyak perubahan. Mata dan badan sentiasa segar dan bacaan kencing manis menurun

Berminat? Hubungi MV untuk dapatkan keterangan lebih lanjut mengenai manfaat Vivix® untuk kesihatan yang premium!

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan diskaun sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM69 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Cyst Mengecut selepas 6 Bulan

Cyst Mengecut

Cyst Mengecut selepas 6 Bulan | Alhamdulillah. Jika anda gembira, MV sebagai distributor Shaklee double triple gembira dan bersyukur.

Apa fungsi Ovari?

Ovari mempunyai dua fungsi utama:

  • untuk melepaskan telur kira-kira setiap 28 hari sebagai sebahagian daripada kitaran haid
  • untuk melepaskan hormon seks wanita, estrogen dan progesteron, yang memainkan peranan penting dalam pembiakan wanita

Ovarian cyst boleh menjejaskan kedua-dua ovari pada masa yang sama, atau salah satu sahaja.

Ovarian cyst ni adalah kantung berisi cecair di dalam ovari yang biasanya terbentuk semasa ovulasi. Saiznya berbeza dari sekecil kacang peas sehingga la sebesar buah oren.

Punca yang paling biasa menyebabkan terjadinya ovarian cyst ini termasuklah Masalah hormon, Endometriosis, Mengandung dan Jangkitan pelvis yang teruk.

Ovarian cyst ni sebenarnya tidak menghalang seseorang utnuk hamil, walaupun adakalanya memang sukar untuk mengandung.

Testimoni : Ovarian Cyst Mengecut Setelah 6 Bulan mengamalkan GLA Complex, Vitamin C dan Vitamin E

Puan Siti ni menghubungi MV pada 2 Disember 2014, untuk mencuba GLA Complex bagi mengecutkan cyst. Ini adalah mesej darinya:

cyst mengecut

“Bersalin 2 tahun lepas, skrg x..baru tahu ada cyst, saiz 3cm, doc x suggest czer pun..monitor dulu nxt appointment tgk cmne..skrg tgh period..”

Cyst Mengecut

Jadi, buat permulaan, MV cadangkan mencuba sebotol GLA Complex dahulu. Banyak manfaat GLA daripada minyak biji borage ni. Selepas sebulan mencuba, Puan Siti nak try Vitamin C dan repeat order 2 botol GLA Complex.

Cyst Mengecut

Dalam bulan Mei, Puan Siti hubungi MV lagi untuk mencuba Vitamin E pula..Ini pun selepas MV ada berkongsi dengannya kejayaan seorang customer Puan Arnie yang mempunyai masalah yang sama dengannya.

Cyst Mengecut

Selasa lepas, 2/6/2015 :

Genap 6 bulan selepas beliau mencuba 3 botol GLA Complex, beliau terus sms MV dan berkongsi kegembiraan selepas pulang dari medical check-up. Alhamdulillah, cyst dah mengecut daripada 3.77cm kepada 2.43cm dan tinggal 1 sahaja. Syukur.

Cyst Mengecut

Ini antara yang MV summarykan dari apa yang Puan Siti beritahu dalam perbualan kami semalam :

“Salam noriza, sy ada berita gembira nak shared..cyst dr 2 tinggal 1..and cyst pun dah mengecik..nnt sy bg gambo scan, n bg testimoni..semoga Allah melapangkan rezeki Allah seluas langit n sedalam lautan dan seperti bilangan ikan dilaut”

Itu pengalaman customer MV yang mempunyai masalah cyst dan alhamdulillah, sembuh dan mengecut tanpa perlu kepada pembedahan..segalanya dengan izin Allah jua..

Moga jadi inspirasi pada mereka yang ada cyst dan ingin mencuba vitamin, bolehla dapatkan GLA sekarang!

Datang Haid Selepas Buang Implanon

Datang Haid Selepas Buang Implanon

Datang Haid Selepas Buang Implanon | Pastinya anda buntu memikirkan masalah tak datang haid selepas pasang implanon kan? MV pun ada masalah yang sama 2 tahun 4 bulan yang lepas..

Tapi rata-rata member yang MV tanya mereka cakap normal sebab implanon memang akan mengganggu hormon kita..Ada yang bleeding selepas pasang, ada pula yang datang haid sekejap saja. Tapi macam MV maybe hormon prolaktin tinggi kot dalam badan sebab menyusukan anak kedua ni..

MV menggunakan implanon kaedah perancang kehamilan selepas kelahiran anak kedua..

Masalah haid dengan Implanon?

MV memang tidak datang haid langsung sepanjang breastfeeding anak selama 2 tahun 4 bulan ni. Lama kan? Sampai ada kalanya MV risau juga, normal ka macam ni..Then, bila berkongsi bersama kawan-kawan yang lain, ada juga yang mempunyai masalah yang sama. Ada pula yang pakai implanon, bleeding berpanjangan..Kiranya MV ni patut bersyukur la…

After remove implanon, MV up kan dos vitamin yang MV selalu makan sebab MV nak datang haid dan merancang untuk kehamilan yang seterusnya sebelum masuk fasa 40-an.

Sampai la pada 24/5/2015 yang lepas, MV dapat FREE DTX™ Complex selepas join Euphoria Shaklee wellness fair. So, MV pun start makan malam tu juga dan setiap hari sebelum tidur MV makan 4 biji…

After 4 hari, muka MV mula la naik jerawat, badan pun sama..So, MV rasa ni healing crisis la.

MV pun buat research pasal bahan dalam DTX™ Complex ni..

Datang Haid Selepas Buang Implanon

DTX™ Complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari Milk Thisle seed yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut menggabungkan 5 herba lain iaitu SchizandraReishi Mushroom, Dandelion, Turmeric, Artichoke untuk mengekalkan aliran hempedu.

Bestnya ekstrak Turmeric dan Schizandra ini yang banyak membantu menstabilkan hormon dan menstrual MV. Jadi, kalau ada sesiapa yang ada masalah jerawat, senggugut, menopause atau cramp masa haid, memang highly recommended untuk ambil DTX™ Complex ni.

Paling best makan DTX™ Complex ni sebab ada Milk Thistle yang bertindak sebagai detoxifying agent dan memberi impak yang sangat besar pada organ hati kita. Sebabnya, detox hati singkirkan toksin dari tubuh dengan selamat dari badan kita.

Dan, akhirnya pada 31/5/2015, dengan rasminya MV kembali haid selepas 2 tahun 4 bulan menunggu, setelah 7 hari konsisten makan DTX™ Complex ni…

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan | Pastinya anda buntu memikirkan kaedah perancang keluarga selepas berpantang kan? MV pun sama, selepas bersalin anak kedua, macam-macam la doktor bagi nasihat pasal perancang keluarga ni. Doktor risau rahim tak sempat nak baik kalau mengandung dalam masa setahun selepas bersalin.

Sebabnya MV pernah operate bersalin anak sulung dulu.

Selepas MV habis berpantang 44 hari, terus MV pergi ke LPPKN dan pasang implanon dengan kos RM320. Itu pada tahun 2013 la. Now dah naik menjadi RM500 termasuk pemasangan.

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan Paling Effektif 

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Apa benda implanon ni? IMPLANON ialah kontraseptif hormon yang mengandungi 68 mcg etonogestrel dalam implan penghantar yang fleksibel untuk jangka panjang, iaitu tiga tahun. Ia sebesar batang mancis dan dipasang di bawah kulit lengan kiri (jika wanita itu menggunakan tangan kanan) atau sebaliknya jika wanita itu menggunakan tangan kiri.

Kebaikan Implanon

  • Anda terlindung dari kehamilan selama 3 tahun.
  • Pengguna tidak perlu melakukan apa-apa.
  • Implanon tidak mengganggu kehidupan seks anda.
  • Kesuburan anda kembali dengan cepat selepas Implanon dikeluarkan.
  • Cepat dan mudah untuk dipasang dan dikeluarkan.

Keburukan Implanon

Kemungkinan kecil, wanita yang menggunakan Implanon akan mengalami:

  • Waktu pendarahan yang berpanjangan dan yang tidak menentu
  • Amenorrhea (tidak datang haid) jika wanita itu memberi susu badan.

MV memang tidak datang haid langsung sepanjang breastfeeding anak selama 2 tahun 4 bulan ni. Lama kan? Sampai ada kalanya MV risau juga, normal ka macam ni..Then, bila berkongsi bersama kawan-kawan yang lain, ada juga yang mempunyai masalah yang sama. Ada pula yang pakai implanon, bleeding berpanjangan..Kiranya MV ni patut bersyukur la…

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

*Imej google* Macam ni la keadaan badan MV bila naik gegata tu

Cuma yang tak bestnya since pakai implanon ni MV terpaksa terima kesan naik gegata seluruh badan macam gambar kat atas tu. Setakat gatal biasa tak apa, tapi ini gatal yang memang tak boleh nak tahan sehingga wajib makan ubat tau!

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

*Imej google* Bila pergi klinik, ubat anti histamine ni la yang doktor bagi kat MV

Then, MV discuss dengan suami untuk remove. Pada 12/5/2015, MV pergi ke LPPKN kajang. Masa nak buang ni kena bayar RM100. Agak susah nak keluarkan sebab implanon tu dah melekat dengan isi. Jenuh juga doktor nak keluarkan. Lebih 5 minit la. Pot pet doktor tu duk membebel sambil nak tarik keluar. Rupanya itu lah penyebab MV dapat gatal-gatal seluruh badan..ini berdasarkan apa yang doktor informed la.. 😎

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

*Imej google* Macam ni la cara implanon tu dikeluarkan dari lengan MV.

Now, Alhamdulillah dah beransur kegatalan dan MV teruskan dengan mengambil Set Gegata Shaklee iaitu B-complex, Vitamin C dan Alfalfa Complex..

Ada satu news yang MV nak kongsikan bersama anda semua, iaitu MV dah datang period selepas 2 minggu remove implanon ni dengan konsisten makan DTX Complex. MV ceritakan next entry yea…

Implanon Kaedah Perancang Kehamilan

Anda pun menggunakan Implanon sebagai perancang kehamilan? Jom kongsikan pengalaman anda..

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur!

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur

Kali ini MV nak cerita pasal basuh baju pula…MV yakin topik ni bakal mearik perhatian terutamanya para ibu yang runsing macam MV bila mencuci pakaian tapi still tak bersih..MV akan bagi petua hilangkan kesan kotoran tanpa menggunakan peluntur… 🙂

MV memang stress bila basuh baju anak guna washing machine berkali-kali tapi tak juga bersih..rendam dengan sabun pun still ‘degil’ juga kotoran tu nak hilang..masa tu mula la nak jadi radio buruk kat anak-anak..”kenapa makan comot sangat habis kena sambal ni??? tak reti minum elok-elok? ni mulut bocor ke apa minum pun boleh tumpah habis kena kat baju???”

Well itulah sifat semulajadi MV, bila badan penat, mulut memang nak membebel ja, asyik nak marah orang sana-sini.. MV rasa ibu-ibu diluar sana pun sama, setuju tak?  😀

Ada ibu-ibu nak mudahkan kerja gunakan peluntur..Namun, yang tak bestnya pakaian mudah reput..tangan pun merengsa ja lepas pakai peluntur…

Ini kisah MV 2 hari lepas, anak MV minum milo tin meleleh sampai habis kotor baju dia, pastu tambah makan coklat lagi..Ingatkan bila basuh guna mesin hilang la. rupanya macam tu juga.

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur

Basic H2™ Organic Super Cleaning Concentrate

So, bila masuk toilet ternampak la Basic H2™..baru la terfikir kenapa tak gunakan Basic H2™ sebagai peluntur kesan kotor ni..MV calit kat tempat kotor tu then masukkan 3 titik dalam bekas rendaman..

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur

Esoknya tu (semalam) MV bawa keluar dan genyeh-genyeh sikit lepas tu basuh saja macam biasa. Blink! Kesan kotoran hilang. Basuhan berbau segar! Dia tak bau wangi tau, dia bau segar. Memang best.

Hilangkan Kesan Kotoran TANPA Menggunakan Peluntur

Mahal ke Basic H2™ ni? Haih. Murah saja, MV pun dah guna 3 bulan baru habis. Kepekatannya tinggi, hanya guna beberapa titik sahaja. Dapat baju yang bersih, berbau segar, tanpa kandungan bahan kimia, kalau tak nak jaga alam sekitar pun yang pasti jaga badan kita sendiri. Memang berbaloi-baloi tau.

Berminat nak cuba? Anda boleh hubungi MV. Kalau nak lebih jimat boleh buat pilihan untuk jadi ahli Shaklee dan nikmati diskaun sehingga 20-25% untuk setiap barangan yang anda beli. Jadi ahli untuk guna sendiri pun berbaloi, tiada yuran tahunan diperlukan 😉

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee