Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan | Doa Harian ini adalah himpunan doa-doa yang mudah tetapi penting di dalam pekerjaan dan amalan seharian kita. Himpunan doa-doa para nabi dari Al-Quran. Mari kita amalkan bersama.

Oleh kerana semua bacaan doa dan zikir tersebut dalam Bahasa Arab, maka disarankan kepada anda agar mempelajari bacaan teks doa atau zikir daripada orang yang boleh atau memahami bahasa arab agar setiap kalimat yang dibaca betul dari segi bacaan dan maknanya kerana apabila bacaan berubah, maka ertinya juga akan berubah.

Doa dalam bahasa arab yang bererti, memanggil, memohon atau meminta. Orang yang berdoa ertinya orang yang mengajukan permohonan kepada Allah tentang kebaikan diri, keluarga dan harta benda,urusan dunia, agama dan akhirat. Meminta turunnya rahmat dan terhindar dari bencana.

Dalam Al-Qur’an banyak doa dari para nabi dan orang orang soleh yang boleh kita amalkan sebagai doa dalam slat atau diluar solat. Berikut ini yang dapa MV kumpulkan untuk pedoman dan amalan kita semua.

credit kepada pemilik blog yufidia.com atas perkongsian ini.

Doa Taubat Para Nabi, Keampunan & Mohon Pertolongan Allah

#1. Doa Taubat

Doa Nabi Adam A.S.

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan

Doa Nabi Yunus A.S.

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 6

#2. Doa Mohon Pertolongan Allah

Doa Nabi Zakaria

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 5

Doa Nabi Ayyub

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 3

Doa Nabi Sulaiman

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 4

#3. Doa Keampunan

Doa Nabi Nuh

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 1

Doa Nabi Yusuf

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 2

Demikianlah beberapa doa didalam Al-Qur’an yang boleh kita hafal dan jadikan bacaan atau wirid doa harian setiap hari. Semoga bermanfaat. Aamiin

Rambut Gugur Sampai Botak, Tak Risau Ke?

Rambut Gugur Sampai Botak?

Rambut Gugur Sampai Botak | Tajuk MV pagi ni tak boleh blah kan?. Botak? Jangan main-main tau rambut gugur boleh menyebabkan botak. Tambah buruk kalau kulit kepala turut hadapi masalah kelemumur. Kelemumur juga boleh menambahkan lagi masalah rambut gugur dan menyebabkan rambut semakin menipis.

Rambut gugur sampai botak

Rambut adalah mahkota kita. Tidak kira lelaki atau wanita rambut merupakan suatu anugerah berharga yang penting. Rambut membuat wajah seseorang menjadi lebih berseri. Justeru rambut gugur, nipis atau botak menjadi satu masalah yang sangat merisaukan. Bayangkan jika rambut anda kusut masai, dipenuhi dengan kelemumur, gugur sana sini dan sebagainya, apakah pandangan orang yang ingin menjalankan urusan dengan anda?

Punca Kepada Masalah Rambut Gugur

Ramai yang beranggapan silap memilih syampu, pengambilan serbuk perasa MSG dalam masakan serta faktor penuaan sebagai sebab utama keguguran rambut, namun itu hanya penyebab sampingan.

Realitinya, tekanan dalam kerjaya atau kehidupan menjadi pencetus kepada masalah keguguran rambut yang serius kepada golongan lelaki.

Wanita pula mengalami masalah rambut gugur melalui perubahan hormon ketika mengandung dan melahirkan anak serta tekanan di tempat kerja mahupun di rumah.

Lebih memeranjatkan, orang yang lebih muda termasuk kanak-kanak juga mengalami masalah ini disebabkan oleh faktor genetik dan perubahan gaya hidup.

Selain tekanan dan faktor genetik, faktor pemakanan tidak seimbang, penyakit tiroid, masalah sistem imunisasi, pengambilan dadah atau ubat-ubatan tertentu, kurang penjagaan rambut, trauma dan jangkitan kulit kepala boleh menyumbang kepada keguguran rambut dan botak.

Nak biar rambut gugur sampai botak, Tak risau ke orang mengata kita?

Di dalam tubuh kita terdapat enzim dan hormon yang penting bagi meningkatkan metabolik tubuh. Metabolik bererti kadar tubuh menggunakan tenaga. Proses makanan dan zat makanan masuk ke dalam sel dan sel menggunakannya bagi pembinaan tubuh badan. Itu dipanggil proses metabolik. Jika cukup vitamin dalam makanan seharian tapi dalam badan tidak cukup hormon dan enzim maka kadar metabolik juga rendah. Segala vitamin yang dimakan akan sia-sia kerana ia akan keluar semula sebagai bahan buangan.

Kulit kepala juga perlukan vitamin yang cukup untuk kekal sihat tanpa sebarang masalah.

Bagi mendapatkan nutrisi rambut yang baik amalkan makanan yang rendah karbohidrat dan berprotein tinggi seperti kekacang, tiram, ubi, telur dan bayam.

Jika anda risau tidak memperolehi zat yang cukup melalui pemakanan, anda boleh mencuba suplemen Vita-Lea® Iron Formula, B-complex with Acid Folic, Zinc Complex dan ESP.

BERKAITANAtasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin & Rambut Gugur Selepas Bersalin

Rambut gugur sampai botak

Ini la set penjagaan rambut yang memang MV amalkan since pregnant until now. Dulu, memang rambut bertebaran lapenuh rumah sampai suami potpet cakap rambut siapa la penuh rumah. But, now MV gumbira dah berkurangan masalah rambut gugur. MV juga amalkan Set Penjagaan Rambut Prosante Shaklee. Memang rambut terasa lembut dan licin.

MV juga ada testimoni mereka yang ada masalah rambut gugur ni.

Testimoni Puan Aisyah. “..Dah mcm2 jnis shampoo sy try..Kdg2 dah fedup..Rmbut nipis giler..Nk g yun nam mahal..Lpas try ZINC after 2 weeks rmbut gugur dah kurg…”

Rambut gugur sampai botak

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Kepentingan Asid Folik Menurunkan Risiko Strok

Kepentingan Asid Folik

Kepentingan Asid Folik | Asid folik ni selalu dikaitkan dengan kesuburan dan kehamilan. Banyak kajian yang dibuat mendapati asid folik membantu mengurangkan risiko kecacatan kelahiran termasuk kecacatan tiub neural. Namun, tidak ramai yang sedar bahawa asid folik juga mempunyai manfaat lain termasuk sokongan kepada kesihatan jantung dan kesihatan otak kita.

kepentingan asid folik

Apa itu strok?

Strok adalah satu keadaan dimana berlakunya penyempitan salur darah ke bahagian otak atau salur darah pecah. Sebahagian dari tisu otak akan rosak disebabkan kekurangan bekalan oksigen. Apabila bahagian tisu otak tersebut rosak, ia akan mati lalu fungsi otak akan hilang.

Strok adalah antara penyebab utama kematian dan kehilangan keupayaan bekerja di Malaysia. Statistik hospital kerajaan menunjukkan peningkatan ketara pesakit strok dan kematian akibatnya. Anda boleh merujuk kajian yang diterbitkan didalam Malaysian Journal of Pulic Health Medicin 2007, Vol. 7(2):53-58.

Apakah jenis-jenis strok?

Terdapat 2 jenis utama strok:

kepentingan asid folik

  • Ischemic stroke – Ia berlaku apabila salur darah arteri ke bahagian otak tersumbat.
  • Hemorrhagic stroke – Ini berlaku apabila salur darah arteri ke bahagian otak pecah

Kepentingan Asid folik Turunkan Risiko Strok

Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2007 juga mendapati bahawa suplemen asid folik dengan ketara mengurangkan risiko strok sebanyak 18%. Dr. Suzanne Steinbaum, seorang pakar kardiologi di Hospital Lenox Hill di New York City, memberitahu Medicine Net.

“Jika semua yang diperlukan untuk mencegah ancaman kesihatan terbesar di seluruh dunia adalah vitamin, maka kita perlu mengambil kira pemeriksaan tahap asid folik darah pesakit dan menambahkan asid folik jika diperlukan.”

Kajian terbaru yang diterbitkan oleh Journal of the American Medical Association menunjukkan asdi folik membantu mengurangkan risiko strok kepada mereka yang mengidap darah tinggi juga mengambil ubat enalarpil.

Bagaimana untuk Meningkatkan Tahap Folat Anda Secara Semulajadi?

Cara yang terbaik untuk meningkatkan tahap folat ialah melalui diet harian.

Tanpa ragu pemakanan yang bijak dan sayur-sayuran, adalah bentuk terbaik folat. Asparagus, bayam, lobak hijau dan brokoli adalah semua sumber yang baik, begitu juga dengan kacang, termasuk kacang merah dan kacang garbanzo.

Selain mengurangkan risiko strok, folat juga membantu mengekalkan tahap homocysteine. Sekiranya bacaan homocysteine tinggi, ia ​​boleh menyebabkan darah beku dalam arteri seterusnya meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Kebanyakan Strok boleh dicegah dengan gaya hidup yang lebih sihat.

Pendek kata, gaya hidup anda mempunyai kesan langsung kepada risiko strok anda, dan juga perubahan kecil boleh membuat perbezaan.

Sekiranya sukar mendapatkan sumber folat dari pemakanan, MV sarankan anda mengamalkan suplemen Vita-Lea® with Iron Formula dan B-Complex with Folic Acid. Kedua-duanya mengandungi 200mcg folate yang diperlukan.

kepentingan asid folik

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Bau Hapak Baju Tiada walaupun 2 Hari Terlupa Nak Sidai

Bau Hapak Baju Tiada walaupun 2 Hari Terlupa Nak Sidai

Bau Hapak Baju Hilang | MV pasti anda pernah terlupa bahawa anda mempunyai pakaian dalam mesin basuh, dan terbiar di dalam mesin selama beberapa hari dan bau hapak baju tu memang tak boleh tahan kan?. Kalau pakaian berwarna putih boleh la gunakan peluntur, tetapi bagaimana pula dengan pakaian berwarna?

Penyelesaian yang paling cepat adalah menambah lebih banyak bahan pencuci, dan basuh semula cucian. Tapi kalau bau hapak baju tu masih tidak hilang apa yang perlu dilakukan?

BERKAITANHilangkan bau Hapak Baju Agar Tidak Menjadi ‘tikaman’ Orang

Jika itu tidak cukup untuk menghilangkan bau, ikuti langkah-langkah yang MV kongsikan ini untuk menghilangkan bau hapak baju tu.

Anda memerlukan :

  • Cuka
  • Serbuk penaik

Langkah-langkah untuk hilangkan bau hapak baju:

  1. Masukkan pakaian dan bahan pencuci ke dalam mesin basuh seperti biasa.
  2. Tambah secawan cuka putih atau serbuk penaik ke dalam air.
  3. Putarkan mesin basuh seperti biasa.
  4. Setelah campuran serbuk penaik @ cuka putih sebati dengan baju, hentikan putaran dan biarkan sekurang-kurangnya sejam. Overnight lebih baik.
  5. Kemudian teruskan membasuh sehingga habis
  6. Apabila bau dah hilang, keringkan pakaian seperti biasa.

Ni MV kongsikan video untuk panduan anda semua yea  🙂

Idea dan Tips tambahan

Mahukah ibu-ibu sekalian mengetahui rahsia untuk hilangkan bau hapak baju walaupun 2 hari terlupa nak sidai? Ataupun ibu-ibu mencari penyelesaian bau hapak baju di musim hujan sekarang ni? Betul ka ibu-ibu nak tahu?

Tadaaaa! Inilah sabun pencuci yang boleh membantu ibu-ibu menyahkan bau hapak baju walau dalam situasi apa sekalipun.

Bau Hapak Baju

Nama sabun pencuci ni Fresh Laundry Concentrate. Namanya saja pun dah tahu mampu menyegarkan cucian pakaian kita. Nampak tak 88 loads. Maknanya boleh basuh sampai 88 kali basuhan tau. (Sila ikut arahan sukatan yang diberikan).

Testimoni Puan Lin Chalo “..sekarang kan cuaca tak menentu. Kadang hujan beberapa hari. Baju yang tak kering sepenuhnya selalu ada bau hapak. Tapi surprisingly, saya perasan baju saya nampak lebih bersih dan tak berbau (hapak) walaupun tak tersidai lebih sehari…”

Bau Hapak Baju

Testimoni Puan Arnie @ GenkiMomma dan Puan Mai @ MyNutrisi

bau hapak baju

Ha, amacam best tak MV kongsikan penyelesaian untuk ibu-ibu di luar sana. Anda masih lagi mahu diselubungi masalah macam ni setiap hari ke? Kalau anda teruja maka wajibla bertindak SEKARANG!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik Selepas Bersalin

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik | Ramai wanita yang sudah melahirkan anak bimbang apabila mengalami masalah bahagian sulit ‘longgar’, hilang daya kemutan dan tidak lagi sehebat seperti malam pertama.

Masalah alat sulit longgar bukanlah sesuatu yang baru di kalangan kaum wanita. Ia sebenarnya perubahan hormon selepas melahirkan cahaya mata. Jika dibiarkan berlarutan, ia boleh menjejaskan keinginan seksual dan menimbulkan masalah dalam rumah tangga.

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik dan Mengetatkan Vagina

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Jika senaman kegel diamalkan setiap hari, ia akan menguatkan Otot ‘Pelvic Floor’yang menyokong Rahim, Pundi Kencing dan Usus.

Dalam tempoh berpantang, senaman Kegel boleh membantu memulihkan luka episiotomi dengan lebih cepat disamping menguatkan kembali otot pelvis.

BERKAITANAmalan Berpantang Selepas Bersalin

Senaman Kegel yang betul juga boleh membantu meningkatkan aliran darah ke rahim dan vagina. Bagi individu yang mengalami masalah membuang air kecil, senaman Kegel membantu mengatasi masalah pundi kencing lemah.

Bagaimana Melakukan Senaman Kagel?

1. Cari otot yang betul
Masukkan satu jari ke dalam Vagina anda dan tekan perlahan lahan otot otot di dalam sekeliling Vagina. Anda dapat merasakan lantai pinggul anda menguncup bila otot yang betul di tekan. Rehatkan otot dalaman anda apabila otot yang betul ditemui. Gerakan ini menyerupai menahan kencing

2. Mahirkan Diri dengan Senaman Kagel
Apabila anda telah mengenalpasti otot yang betul, kosongkan pundi kencing anda. Duduk atau Baring. Kuncupkan lantai pinggul anda seperti menahan kencing. Tahan selama 5 saat dan lepaskan. Rehat selama 5 saat. Lakukan sebanyak 4 hingga 5 kali. Cuba berlatih sehingga anda dapat menahan 10 saat dan rehat selama 10 saat.

3. Fokus
Untuk mendapat hasil yang lebih baik, fokus untuk menguncupkan lantai otot pinggul sahaja tanpa menguncupkan otot-otot yang lain seperti otot perut, paha dan punggung. Elakkan daripada menahan nafas semasa melakukan senaman, sebaiknya bernafas seperti biasa.

Untuk nampak lebih terperinci, MV kongsikan dengan anda video senaman Kagel.

Sekiranya anda mencari suplemen untuk membantu menguatkan otot pelvik dan mengetatkan Miss V, MV cadangkan amalkan la Alfalfa Complex! Anda akan merasai perubahannya dan persis seperti anak dara!  😎

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Jom kita lihat testimoni pengguna Alfalfa Complex untuk masalah keintiman…

Testimoni #1 “..alfalfa ini bertindak seperti kacip fatimah, merapatkan apa yg patut kan..tp baru2 ni encik suami mmg ada ckp..walau dh bersalin tp masih mcm anak dara..dan dia suka..sy lagilah suka kan..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Testimoni #2 “..saya dah amalkan alfalfa dkt 2 bln lepas sy bersalin ank ke3..ms bersama ngan en hubby..die kata mcm br mula2 kawin..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Testimoni #3 “….sya beli dan guna 1 minggu, kbetulan masa tu miss ‘P’ datang slama seminggu..minggu tu makn alfalfa…slpas miss P dh xde sya bersama dgn suami..mlm tu muka suami sya agk confuse gitu,mcm2 persoalan dia ajukan pd sya..dia tnya sya makan apa smpai jadi mcm ni..lain macam benar rasanya..hati sya berbunga2, ktawa dlm hati pun ada..sbb dia xpnh tgur pun..Miss V sya ada kelainan dan bbeza dr hari2 yg sbelumnya..hati happy sgt..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Bestkan?. Jangan tunggu lagi. TAWAN semula ‘KEKALAHAN’ itu. Pikat kembali hati suami anda dan tambatlah SERAPAT-RAPATNYA.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee