Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Perbezaan Pengalaman Bersalin Normal dengan Ceasarean

Ada Perbezaan ke Bersalin Normal dengan Ceasarean ?

Perbezaan Bersalin Normal dengan Ceasarean ? | Anda dah baca pengalaman MV melahirkan anak secara pembedahan? Adakah anda juga ibu yang perlu melalui caesarean section utnuk melahirkan bayi? Siapa kata ibu bersalin secara caesarean tak hebat? Tahniah! anda memang wanita HEBAT!.

Apa yang dirasai semasa dan selepas pembedahan tidak sama antara satu sama lain. Ada orang yang menanggung sakit tetapi ada orang yang tidak langsung berasa sakit kerana mendapat ubat penahan sakit yang kuat. Namun, ada perkara yang kita sama iaitu berpantang selepas kelahiran pembedahan.

Bersalin Normal dengan Ceasarean

Pengalaman bersalin ceasarean section (C-sect) sebenarnya antara yang selalu cuba dielakkan oleh setiap wanita yang akan bergelar ibu. Bagi yang pernah melaluinya, pasti membayangkan…

  • Tidak boleh berbengkung
  • Tidak boleh berurut
  • Perut lambat susut
  • Luka lambat sembuh
  • Tempoh kehamilan seterusnya agak lama

MV melahirkan puteri pertama secara C-sect di Hospital Serdang dan puteri kedua secara normal di Hospital Perlis. Setelah melalui kedua-dua pengalaman bersalin normal dengan caesarean ni, dapat MV simpulkan beberapa perkara.

Bersalin Normal dengan Ceasarean

Ini anak sulung MV lahir secara pembedahan

Antaranya pengalaman berpantang setelah melahirkan secara normal lebih mudah dibandingkan dengan pengalaman berpantang setelah bersalin secara caesarean.

bersalin caesarean

Bersalin anak kedua secara normal..

Post-natal 
Tak boleh bangun lepas bersalin C-sect. Perut kena pegang, rasa bergoyang-goyang. Nak angkat badan dari baring pun takut sebab sakit. Kena bangun mengiring dan mesti kena pegang sesuatu. Kalau bersalin normal, cepat ja MV bangun, malahan siap boleh duduk bersila lagi..hohoi. Tapi MV tetap follow amalan berpantang selepas bersalin yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

Bengkung
Bersalin normal hanya sakit di bahagian luka perinium sahaja, jadi tiada masalah nak berbengkung selepas kelahiran dari perut ke kaki pun. Bersalin C-sect tidak boleh berbengkung 2 minggu selepas kelahiran kerana luka pembedahan di perut masih baru. Kalau pakai bengkung pun jenis yang kat perut saja. Macam MV memang pakai Premium Beautiful, simple.

Bersalin Normal dengan Ceasarean

Menyusukan anak
Posisi menyusukan anak lepas dibedah memang tak sama macam ibu bersalin normal. Sebab perut kan. Kena mengiring je boleh. Nak pangku tak berani, terletak kat perut yang baru lepas kena lapah tu, naya la. Tapi, kalau bersalin normal, tak kisah la nak buat posisi macam mana sekalipun janji selesa sudah.

Buang air besar
Masa bersalin C-sect dulu memang takut nak ke toilet, takut perut yang kat dalam terbuka..Punya la penakut MV ni..Tapi kalau bersalin normal relax ja MV nak ke toilet pun sebab luka perineum tak banyak.

Pemakanan semasa berpantang
Nak luka cepat sembuh? Orang dahulu kala kata, makan jeli gamat, pati harun kan? Sebab itu MV pulun makan pati ikan haruan POLLENEY. Tak tahu pula yang itu applicable untuk ibu bersalin normal sahaja. Kalau bersalin C-sect, kena elakkan sebab khuatir organ lekat dan keloid [ke´loid] tumbuh kat bekas jahitan tu. Kalau makan pati ikan dan gamat ni, ibarat kita memaksa sel-sel kulit bercantum secara tidak semulajadi.  Inilah yang berlaku pada MV, parut operate memang tak cantik langsung. Nanges kalau tengok.  😥

Berpantang
Masa MV berpantang normal jika pantang makan 44 hari ja, pantang bersama 100 hari kan. Tapi masa bersalin C-sect, dua-dua MV pantang 100 hari! Dan angkat berat memang pantang sampai bila-bila. Bahaya sebab ada kes angkat berat, jahitan terbuka!

Zuriat
Kalau bersalin normal memang tiada masalah nak tambah ahli TAPI macam MV ni memang kena jarakkan kehamilan, sekurang-kurangnya 2 tahun untuk bagi luka & jahitan sembuh. Tapi dah rezeki Allah nak bagi MV mengandung anak kedua masa anak sulung umur setahun lapan bulan.

Bentuk badan
Semasa MV bersalin normal, memang banyak kelebihan. Boleh berbengkung jawa, keretapi, lilit, zig zag, just name it! Dari pinggang ke kaki dibengkung, lepas 44 hari badan boleh cun macam Marion Rose..hihi. Tapi pengalaman selepas bersalin C-sect dulu memang struggle nak turun berat badan,apatah lagi nak bentuk badan persis anak dara dulu. Memang bermimpi di siang hari la.

Kewanitaan
Ada sesetengah ibu yang boleh bersalin normal tapi dia pilih nak bersalin operate atas alasan taknak bahagian sulit tu ‘berubah’. Tapi bagi MV, sama ja pun kalau bersalin normal dengan caesarean ni, bahagian sulit memang akan ada perubahan juga. Yang penting kena pandai ‘maintain’ untuk suami la..

Pesan MV sekiranya anda dah pernah melalui fasa pembedahan caesarean di kelahiran pertama, jangan risau, anda boleh berusaha untuk bersalin secara normal pula di kelahiran akan datang. MV pun pernah melaluinya.

Apapun risiko yang dihadapi, yakinlah dengan kekuasaan Allah..hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Doa dan Tawakkal semoga proses kelahiran kita dipermudahkanNYA.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Jangkitan Kuman dan Pengaliran Darah Tersekat Menyebabkan Risiko Gangren !

Jangkitan dan Kekurangan Pengaliran Darah Meningkatkan Risiko Gangren !

Risiko Gangren | Pernah dengar kan pasal gangren ni? Gangren adalah kerosakan atau kematian organ atau tisu yang disebabkan oleh kehilangan bekalan darah.

Risiko gangren ini terjadi apabila seseorang mengalami luka, jangkitan atau masalah kesihatan yang kronik seperti diabetes dan atherosclerosis.

Anggota badan yang diserang gangren memang agak mengerikan. Kalau dah mencapai tahap kronik, kulit atau tisu akan berubah menjadi coklat gelap atau kehitaman. Pesakit juga turut menderita kesakitan yang amat sangat.

Kebanyakan orang dewasa penghidap kencing manis atau atherosclerosis berisiko diserang gangren ekoran kekurangan darah yang mengalir ke anggota badan tertentu.

risiko gangren

“Biasanya kaki gangrene lebih sinonim dengan mereka yang menghidap diabetes.

Bagaimanapun, sekiranya kaki anda menjadi gangrene secara tiba-tiba tanpa sebarang gejala, ini menandakan pengaliran pada pembuluh darah arteri anda bermasalah.”

Atherosclerosis menjadi punca berlakunya peripheral arterial disease (PAD) yang menyebabkan dinding saluran darah menebal dan kurang elastik. Bahagian yang tebal dengan pemendakan lemak ini dikenali sebagai plak.

risiko gangren

Jika pemendakan terlalu tebal atau pecah, serpihan ini boleh menyumbat kelancaran darah dalam saluran darah arteri. Kerosakan pada dinding saluran darah arteri sekali gus mengganggu kelancaran aliran darah yang boleh berlaku bukan sahaja pada tangan dan kaki malahan saluran darah jantung, otak dan buah pinggang.

BERKAITANBahaya Plak Kolesterol di dalam Arteri Menyebabkan Strok dan Sakit Jantung!

Kesannya, bahagian tubuh yang tidak dapat menerima oksigen ini akan mula rosak dan boleh mati.

Pesakit diabetes pula cenderung untuk mengalami masalah luka di kaki kerana kewujudan ulser akibat luka yang tidak dirawat awal. Apabila luka berkenaan dijangkiti kuman dan aliran bekalan darah tidak sampai ke bahagian kaki yang terjejas, maka risiko gangren adalah tinggi.

Pesakit kencing manis mempunyai 15% risiko untuk dipotong kaki mereka. Apabila berlaku gangren, anggota badan yang berkenaan perlu dipotong untuk menyelamatkan nyawa dan bahagian anggota lain. Kelewatan rawatan boleh menyebabkan kehilangan nyawa mereka!

BERKAITANKawal Diabetes TANPA Insulin

Apa perasaan anda bila tengok gambar macam ni? Ngilu dan pedih kan? Apa lagi insan yang menanggungnya. Ini adalah testimoni pesakit diabetes kronik yang menjalani pembedahan memotong satu jari kaki akibat luka yang dah dijangkiti bakteria.

“..kaki yang sblum tu doktor br lps operate buang 1 jari. slps tu dktor ambik kulit di bahagian peha utk tampal dibahagian kaki..sblm tu mmh xley nk duduk sbb sakit kat kaki n peha..alhamdulillah lps ambik vivix pertama luka cepat sembuh.dibahagian peha pulih sepenuhnya..di bhagian kaki mcm dlm pic..”

risiko gangren

Sekiranya anda mempunyai saudara yang mempunyai penyakit kencing manis, nasihatkan mereka untuk segera berjumpa doktor sekiranya kaki mereka terluka.

Selain menjaga pemakanan dan aktif beriadah bagi mengawal paras gula dalam darah, penghidap diabetes juga disaran sentiasa membersihkan dan memeriksa keadaan kaki dan keseluruhan tapak kaki setiap hari supaya luka baru dapat dirawat dengan segera.

BERKAITAN : Paras Gula Dalam Darah Stabil

Jika berminat mendapatkan Vivix®, sila hubungi MV dengan kadar SEGERA!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Siapa Kata Ibu Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat ?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat ? | Kalau ditanya kepada wanita mengandung, majoriti memilih untuk bersalin secara kaedah normal. Walaupun bersalin normal perlu melalui fasa sakit kontraksi yang amat sakit tetapi bakal ibu lebih rela menanggungnya berbanding membiarkan perut di’potong’ untuk mengeluarkan bayi.

Sebelum MV mengulas lebih lanjut mengenai caesarean section, jom kita tengok apa Uncle Google cakap tentang makna caesarean section dalam term medical dictionary ;

“A cesarean section is a surgical procedure in which incisions are made through a woman’s abdomen and uterus to deliver her baby.”

Ramai Cakap Bersalin Secara Caesarean Tak Sakit! Biar Betul?

Anda yang dah melahirkan anak mesti pernah dengar kan?

MV jatuh dalam kategori bersalin caesarean secara kecemasan kerana fetal distress. Mentally tak bersedia. Jadi birth plan yang diprepare sejak sekian lama dah ke laut sebab tak plan untuk dibedah sebab MV sentiasa berharap kelahiran normal.

Siapa Kata Ibu Bersalin Secara Caesarean Tak Sakit? Bagi MV, orang yang bagi jawapan tu adalah kategori tidak pernah melahirkan anak secara pembedahan atau Pernah melahirkan anak secara pembedahan tetapi dia sembunyikan rasa sakit tu.

Agak tragis pengalaman MV masa bersalin dulu sebab sepatutnya EDD 8 Mei 2011 tapi MV dah overdue 12 hari. Memang tak terasa nak bersalin langsung. Sampai ja kat hospital 18 Mei 2011, tukar baju apa semua nurse bagitau doktor nak buat CTG dan check dah buka brapa cm…hohoho….perasaan time tu speechless. Anak sulung kan!

Dari pemeriksaan, doktor cakap hanya 1cm buka, memang dahsyat. So, kena masuk ward la apalagi. Pagi 19 Mei 2011, MV dipanggil sekali lagi oleh doktor untuk check ‘bukaan jalan’. Dia kata kalau masih tak buka 3 cm MV kena induce. Dalam hati MV memang takut yang amat dan berdoa supaya dipermudahkan dan akhirnya ada berita gembira dah buka 3 cm. Alhamdulillah syukur.

Malam tu, MV disorong ke labor room sebab doktor cakap nak pecah air ketuban. Pukul 10 masuk labor room, then bila dah pecah air ketuban tu tunggu la sampai pukul 11.30pm. Bila doktor check balik dia cakap MV memang tiada tanda nak bersalin dan CTG pun display jantung baby berdegup pantas. So, kena tolak masuk O.T. segera.

Kalau orang bersalin normal, EPIDURAL adalah pilihan. Tetapi kalau kategori caesarean, janganlah sesekali cakap jangan, kalau cakap jangan, tahniah kerana anda sanggup dibelah perut tanpa bius. Orang bersalin normal nak meneran pun sakit, ini nak ‘potong’ perut kot?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat 1

Bayangkan perut kita yang berlapis-lapis macam ni nak kena ‘potong’

Dalam pada nervous nak kena belah perut tu, sempat lagi midwife cheer-up kan MV. Siap kata,

“Jangan risau ye puan, jangan panik, kejap je ni,”

Dalam tempoh tu, MV kena tandatangan surat pengesahan untuk bersalin secara pembedahan. Tanda tangan pun herot petot dah masa tu.

First time masuk O.T. bila tengok lampu yang macam kat tv tu terus dup dap dup dap jantung laju berbunyi. Semasa MV dalam bilik pembedahan tu, kena suntik EPIDURAL kat belakang, bius separuh badan. Jadi MV masih boleh mendengar & merasa sikit-sikit.

Kain tirai diangkat dari paras dada bagi menghalang MV nampak apa berlaku disebalik kain tu. Part yang paling MV tak boleh lupa bila perut ditoreh. MV ingat lagi MV terjerit cakap “Ya Allah, sakitnya” dan hanya Allah yang tahu betapa sakitnya time tu. Masa tu yang diingatkan hanya Allah, suami dan mama ayah.

Masa baby nak dikeluarkan memang terasa bahagian perut MV ditekan sekuat-kuatnya walaupun tak rasa sakit, tapi rasa ditekan tu macam orang tengah kopak buah durian. Ha macam tu lah rasanya. Masa jahit tu pon rasa perut digoyang-goyang. Bayangkan kalau dijahit di perut tanpa bius? Pergh, sadis bila ingat semula..hoho..

Tepat 12.30 pagi, 20 Mei 2011, lahirlah anak MV melalui kaedah pembedahan.

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat 1

*Abaikan date tu sebab adik lupa nak ejas* Ini dengan arwah mama MV,sanggup datang naik bas dari Kedah nak tengok cucu.

MV nampak baby dibawa keluar dan dibersihkan. Alhamdulillah masa nurse tunjuk jantina tu, syukur semuanya cukup sifat. Baby girl. Alhamdulillah, janji anak selamat dilahirkan dan gugurlah dosa ibu yang melahirkan bayi ibarat seperti daun kering yang gugur.

Lepas setengah jam direhatkan di bilik khas, MV ditempatkan di wad ibu bersalin, dan MV ternampak suami tengah menunggu kami di sana. Masa tu baru suami berpeluang nak mengazankan baby.

Habis operation dalam 1.00 pagi camtu, di wad baru nurse pakaikan beg kencing, lepas 1 hari baru tanggal. Pukul 6 petang esoknya baru boleh bangun, itu pun atas desakan nurse. Perut kena pegang, rasa bergoyang-goyang. Nak bergerak pun risau inikan pula nak angkat badan. Posisi menyusukan bayi pun kena mengiring ja. Nak pangku tak berani, nanti terletak kat perut yang baru lepas kena lapah tu, memang naya la. Serius ngeri takut ‘gam’ terbuka.

Kalau ibu bersalin normal takut jahitan episiotomy terbuka! Macam kes MV ni nak meneran buang air besar takut jahitan dalam rahim terbuka. Cuba bayangkan!

Mungkin ada yang tak tahu proses bersalin caesarean kan? Nah, MV kongsikan videonya.

Jadi, jika anda rasa ringan mulut nak kata bersalin operation adalah senang macam potong kek birthday dan tidak sakit, fikir dulu berulang kali. MV lebih rela bersalin normal kot.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Doa Melembutkan Hati Anak dan Membentuk Peribadi Mulia

Doa Melembutkan Hati Anak

Doa Melembutkan Hati Anak | InsyaAllah entry hari ni MV nak berkongsi dengan anda semua doa melembutkan hati anak yang sangat mudah untuk diamalkan. MV terpanggil nak tulis macam ni selepas membaca perkongsian rakan MV, Oja Samid mengenai 10 Bahasa Dosa Penyebab Anak Degil dan Bermasalah, enam hari yang lepas. Perkongsian yang sangat menyentuh jiwa MV sebagai ibu.

Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita sebagai ibubapa selalu menunjukkan sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka. Kita suka mengherdik mereka dengan perkataan bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka. Inilah sebenarnya punca yang menyebabkan anak degil dan bermasalah dengan kita.

doa melembutkan hati anak

Bukan salah anak kalau dia degil dan bermasalah tetapi letakkan kesalahan itu kepada diri kita dahulu. Imbas kembali adakah kita sebagai anak pernah menyebabkan ibubapa kita berdukacita dengan sikap kita? Adakah kita pernah melanggar suruhan Allah s.w.t? Renungkan ini dahulu.

MV pernah mendengar ceramah Ustaz Azhar Idrus, beliau menerangkan jika kita pernah langgar perintah Allah di dunia ini, maka ada ketikanya Allah ‘bayar’ tunai dengan memberikan anak yang bermasalah. Nauzubillah.

Doa Melembutkan hati anak yang degil

Kita ni termasuk diri MV sendiri cepat menghukum anak walaupun untuk keasalahan yang kecil dan remeh.

Sedangkan Nabi s.aw. pun cukup hormat dan sayang kepada anak-anak apabila bertemu dengan mereka kerana mereka ini tidak berdosa. Inikan pula kita ibubapa yang banyak compang campingnya.

Ada pelbagai lagi cara dan pendekatan yang lemah lembut untuk mendidik anak-anak selain merotan dan mengherdik. Antaranya ialah dengan berdoa.

Inilah doa yang MV amalkan setiap malam ketika anak tidur. InsyaAllah MV yakin amalan doa ini boleh melembutkan hati anak-anak dan membentuk peribadi mereka. MV pasti anda juga mampu amalkan doa ini.

#1. Membaca surah Thaha ayat 1-5

doa melembutkan hati anak

#2. Membaca Surah Al-Insyirah

doa melembutkan hati anak

#3. Doa Nabi Daud 

doa melembutkan hati anak 2

#4. Ayat 19 Surah As-Syura

doa melembutkan hati anak

#5. Selepas solat lima waktu, amalkan ayat 40 daripada Surah Ibrahim
doa melembutkan hati anak

Ketika memasak, sentiasa membaca zikir ‘Ya Hayyu, Ya Qayyum, Ya Latiff dan Ya Rahman’ berulang-ulang sehingga makanan masak.

Mungkin ada banyak lagi doa yang boleh kita amalkan untuk melembutkan hati anak-anak dan juga kita sebagai ibubapa. MV berharap perkongsian ini sedikit sebanyak akan memberikan manfaat kepada anda semua.

Untuk peringatan MV dan juga semua, dengarkan lah pesanan dari Ustaz Zul Ramli ini. Betapa pentingnya kita menghormati ibubapa agar hidup tenang sentiasa.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri Menyebabkan Strok dan Serangan Jantung!

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri | Anda pernah dengar seseorang diserang strok secara tiba-tiba? walhal umur muda lagi kot. Bila diperiksa mereka ni sebenarnya mempunyai kolesterol tinggi dalam badan. Sebab tu MV cukup beringat la bila nak makan benda berlemak dan high cholesterol ni, ye la umur dah melepasi model BMW 3 series kan!  😕

Ingat tak artis Faizal Yusof, Shamrin Fotograf dan Hani Mohsin? Mereka ni antara artis yang aktif bersukan juga tetapi ajal tak mengenal usia kan? Mereka meninggal di usia muda akibat serangan jantung. Masa tu anak-anak semua masih kecil, MV turut bersimpati dengan keluarga mereka.

Bahaya Plak kolesterol Di dalam Arteri dan Aterosklerosis

Plak kolesterol terbentuk dari proses atherosclerosis atau ‘hardening of the arteries’. Plak kolesterol ini terhasil dari” LDL or “bad cholesterol”. Proses ini tidak menyakitkan dan progresively membentuk plak kolesterol secara senyap dan perlahan.

BERKAITAN : Turunkan Bacaan Tahap Kolesterol Ke Paras Normal

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Mendapan kolestrol ini akan menghalang pengaliran darah sebab saluran darah dah menjadi semakin sempit, dan akhirnya tersumbat. Sumbatan ini menyempitkan salur darah atau arteri dan mengelakkan aliran darah ke seluruh badan menjadi lancar.

Akhirnya plak kolesterol ini akan menyekat aliran darah dan meningkatkan risiko serangan jantung atau strok.

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Serangan Jantung Dan Strok

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri 2

Serangan jantung dan strok berlaku apabila salur darah kita tersumbat akibat plak terjadi pada dinding arteri. Cuba lihat salur darah yang tak sihat, ia akan memberi tekanan pada aliran darah. Ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Jika keadaan ini sentiasa berlaku pada jantung, ia boleh membebankan jantung dan mengakibat serangan jantung yang tidak disangka-sangka.

Selain itu, aliran darah juga menjadi lebih deras akibat daripada tekanan darah yang tinggi. Jika ia berlaku di bahagian otak, ia boleh mengakibatkan saluran darah pecah dan berlakunya strok.

sumber : WebMB

BERKAITANKepentingan Asid Folik Menurunkan Risiko Strok

Anda nampak tak selama ini kita hanya ambil mudah dan tidak ambil peduli tentang soal pemakanan harian kita?

So, mulai hari ini, sila kawal pemakanan anda, seperti pepatah ini “What you eat today walks and talks tomorrow”

Mencari Penyelesaian Untuk Masalah Kolesterol?

Kolestrol tinggi dalam darah perlu dikawal. MV sarankan anda mencuba Set Singkir Kolesterol Shaklee. Mudah-mudah membantu menyelesaikan masalah anda.

Turunkan Bacaan Tahap Kolesterol ke Paras Normal

OmegaGuard – menurunkan kadar kolesterol ‘jahat’ LDL, disamping memelihara tekanan darah dan paras trigliserida dan kolesterol yang normal.

Phytocol-ST pula mengandungi phytosterol yang mampu bersaing dan mengalahkan kolesterol daripada menyerap ke dalam usus.

Garlic – Selain untuk menguatkan antibodi badan, bawang putih juga telah digunakan sejak turun-temurun untuk menurunkan kadar kolesterol.

Manfaat Lecithin Kepada Kesihatan

Lecithin bertindak dengan mengemulsi dan metabolisma lemak, kolesterol dan trigliserida dalam tubuh.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.