Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Jom Jadi Ahli Shaklee Sempena Program YES Shaklee!

Jom Jadi Ahli Shaklee Sempena Program YES Shaklee

Jadi Ahli Shaklee Sempena Program YES Shaklee | Apa YES ni?. Ini adalah Young Entrepreneur System yang dilancarkan Shaklee dan terbuka untuk ahli baru yang MENDAFTAR sebagai ahli Shaklee bermula Mei sehingga Oktober 2015 sahaja.

Jadi Ahli Shaklee Sempena Program YES Shaklee

PELUANG MENJADI JUTAWAN!

Young? Untuk orang muda sahaja? Bukan, Young itu bermaksud ahli baru yang masih muda dalam business Shaklee, masih hijau lagi bak kata Mr.Kelmen

Menerusi program YES ini Shaklee dengan berbesar hati menawarkan 5 insentif hebat untuk semua peserta yang mendaftar ahli Shaklee sejak Mei 2015 lalu.

Ini dia 5 Jenis Insentif yang ditawarkan dalam program YES

  • PERCUMA 1 botol Vita-Lea Multivitamin pertama di dunia sempena 100 tahun usia VitaLea Shaklee.

Untuk jadi ahli Shaklee, anda perlu membayar yuran keahlian seumur hidup berjumlah RM80. TETAPI RM80 yang anda bayar itu sebenarnya seakan-akan ‘dipulangkan semula’ kepada anda kerana setiap keahlian baru akan dapat percuma Vita-lea yang berharga RM88.75 sebotol. Ibarat anda join ahli secara PERCUMA sahaja, malah anda lagi untung RM8.75!

  • 4 pakej Set promosi YES Wellness Pack Shaklee yang paling hangat di pasaran dengan harga 5% diskaun tetapi UV point yang banyak.

Jadi Ahli Shaklee Sempena Program YES Shaklee

  • Hadiah tunai berganda (gandaan 100%) untuk peserta yang memenuhi syarat 100% bonus matching point. Contohnya anda layak menerima bonus tunai RM600, tetapi melalui program YES ini Shaklee membayar anda RM600 + 100% iaitu bersamaan RM1200 pada bulan ini.
  • Pendapatan tunai bulanan extra 10% sehingga 50% setiap bulan selama 13 bulan. Contohnya bulan May anda layak menerima pendapatan tunai sebanyak RM1000, tetapi melalui program YES ni Shaklee akan membayar anda RM1000 + 50% iaitu bersamaan RM1500 pada bulan ini.
  • Hadiah tunai sehingga RM18,000 untuk peserta program YES yang berjaya FOLLOW dan DUPLICATE sistem ini dengan cemerlang dalam tempoh 13 bulan.

Jadi Ahli Shaklee Sempena Program YES Shaklee

Gempak kan program YES Shaklee? Inilah masanya bagi yang sedang mencari-cari pendapatan tambahan, mencari peluang perniagaan dan yang mengimpikan menjadi JUTAWAN dalam masa terdekat untuk merealisasikan impian anda! Program YES semestinya akan memudahkan lagi laluan anda!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian YES WELLNESS PACK secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉 Kalau NAK DAFTAR AHLI sila gunakan ID 882633 sebagai introducer anda.

esell-shaklee-logo-500x351

Kekurangan Asid Folik Punca Berlakunya Kecacatan Spina Bifida

Kecacatan Spina Bifida

Kecacatan Spina Bifida | MV terdetik untuk menulis tentang tajuk ini apabila membaca satu artikel tentang bahaya kekurangan asid folik ketika hamil. Selalu dikaitkan dengan neural tube defects iaitu kecacatan spina bifidaanencephaly dan encephalocele.

Kecacatan Spina Bifida

Bagi ibu hamil, MV pasti ianya bukan sesuatu yang asing kan? Spina bifida bermaksud “sumbing tulang belakang”. Ia berlaku apabila tiub neural tidak berkembang dengan betul menyebabkan saraf tunjang tidak tertutup sepenuhnya dan terdapat jarak diantara vertebra. Saraf tunjang dan saraf-saraf juga tidak berkembang dengan sempurna. Ianya berlaku dibahagian bawah tulang belakang dan jarang berlaku dibahagian atas.

Jenis‐jenis Kecacatan Spina Bifida

Kecacatan Spina Bifida

a) Spina Bifida Occulta
Saraf tunjang adalah normal. Hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.

b) Meningocele
Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang selalunya sempurna.

c) Myelomeningocele
Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah.

Apa yang menyebabkan kecacatan Spina Bifida?

Ada yang mengaitkan kecacatan Spina Bifida disebabkan oleh faktor genetik dan juga persekitaran.

Jika seseorang itu mempunyai saudara terdekat (ibubapa, adik-beradik), mereka juga ada risiko 5 hingga 10 kali ganda berkemungkinan akan mempunyai bayi yang dilahirkan dengan spina bifida.

Kecacatan spina bifida juga berkait rapat dengan pengambilan folat (asid folik) oleh wanita sebelum dan semasa mengandung. Oleh sebab itu, wanita yang merancang untuk hamil perlu mengambil makanan dan suplemen asid folik.

Kecacatan Spina Bifida

Awas! Bahaya Kekurangan Asid Folik Ketika Hamil.

Kajian telah menunjukkan bahawa jika semua wanita yang mengambil multivitamin dengan asid folik setiap hari sebulan sebelum hamil dan tiga bulan pertama kehamilan, berupaya mengurangkan risiko terhadap kerosakan tiub saraf dan kecacatan spina bifida sehingga 72 peratus.

Credit : The Sydney Children’s Hospitals Network

Kecacatan Spina Bifida

Bila Perlu Ambil Asid Folik?

Sebaiknya asid folik diambil seawal 3 bulan sebelum hamil. Jadi sekiranya anda merancang untuk hamil ambillah asid folik dalam diet harian bagi mengelakkan kecacatan spina bifida ini. Pengambilan asid folik harus diteruskan sehingga habis trimester pertama. Namun, jika anda ingin teruskan sehingga di akhir kehamilan pun tidak menjadi masalah kerana asid folik sangat bagus dalam menambah kepekatan darah dan mengelakkan anemia sewaktu hamil.

Kecacatan Spina Bifida

Nak tahu asid folik pilihan MV? Pastinya MV memilih Vita-Lea® Iron Formula dan B-Complex Shaklee kerana ianya lengkap dengan 8 komponen penting Vitamin B, termasuk 100% biotin dan sudah semestinya folic acid! B-complex ini juga mempunyai kadar penyerapan bioaktif means ianya lebih mudah diserap oleh badan.

Oleh itu, merancang kehamilan sangat penting dan melengkapkan diri dengan bekalan asid folik amat perlu. Pengambilan asid folik yang banyak tidak menjadi racun tetapi pengambilan yang kurang boleh menjejaskan pertumbuhan bayi.

So bakal ibu, jangan lupa pengambilan asid folik harian anda. Better safe than sorry!

Perbezaan Pengalaman Bersalin Normal dengan Ceasarean

Ada Perbezaan ke Bersalin Normal dengan Ceasarean ?

Perbezaan Bersalin Normal dengan Ceasarean ? | Anda dah baca pengalaman MV melahirkan anak secara pembedahan? Adakah anda juga ibu yang perlu melalui caesarean section utnuk melahirkan bayi? Siapa kata ibu bersalin secara caesarean tak hebat? Tahniah! anda memang wanita HEBAT!.

Apa yang dirasai semasa dan selepas pembedahan tidak sama antara satu sama lain. Ada orang yang menanggung sakit tetapi ada orang yang tidak langsung berasa sakit kerana mendapat ubat penahan sakit yang kuat. Namun, ada perkara yang kita sama iaitu berpantang selepas kelahiran pembedahan.

Bersalin Normal dengan Ceasarean

Pengalaman bersalin ceasarean section (C-sect) sebenarnya antara yang selalu cuba dielakkan oleh setiap wanita yang akan bergelar ibu. Bagi yang pernah melaluinya, pasti membayangkan…

  • Tidak boleh berbengkung
  • Tidak boleh berurut
  • Perut lambat susut
  • Luka lambat sembuh
  • Tempoh kehamilan seterusnya agak lama

MV melahirkan puteri pertama secara C-sect di Hospital Serdang dan puteri kedua secara normal di Hospital Perlis. Setelah melalui kedua-dua pengalaman bersalin normal dengan caesarean ni, dapat MV simpulkan beberapa perkara.

Bersalin Normal dengan Ceasarean

Ini anak sulung MV lahir secara pembedahan

Antaranya pengalaman berpantang setelah melahirkan secara normal lebih mudah dibandingkan dengan pengalaman berpantang setelah bersalin secara caesarean.

bersalin caesarean

Bersalin anak kedua secara normal..

Post-natal 
Tak boleh bangun lepas bersalin C-sect. Perut kena pegang, rasa bergoyang-goyang. Nak angkat badan dari baring pun takut sebab sakit. Kena bangun mengiring dan mesti kena pegang sesuatu. Kalau bersalin normal, cepat ja MV bangun, malahan siap boleh duduk bersila lagi..hohoi. Tapi MV tetap follow amalan berpantang selepas bersalin yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

Bengkung
Bersalin normal hanya sakit di bahagian luka perinium sahaja, jadi tiada masalah nak berbengkung selepas kelahiran dari perut ke kaki pun. Bersalin C-sect tidak boleh berbengkung 2 minggu selepas kelahiran kerana luka pembedahan di perut masih baru. Kalau pakai bengkung pun jenis yang kat perut saja. Macam MV memang pakai Premium Beautiful, simple.

Bersalin Normal dengan Ceasarean

Menyusukan anak
Posisi menyusukan anak lepas dibedah memang tak sama macam ibu bersalin normal. Sebab perut kan. Kena mengiring je boleh. Nak pangku tak berani, terletak kat perut yang baru lepas kena lapah tu, naya la. Tapi, kalau bersalin normal, tak kisah la nak buat posisi macam mana sekalipun janji selesa sudah.

Buang air besar
Masa bersalin C-sect dulu memang takut nak ke toilet, takut perut yang kat dalam terbuka..Punya la penakut MV ni..Tapi kalau bersalin normal relax ja MV nak ke toilet pun sebab luka perineum tak banyak.

Pemakanan semasa berpantang
Nak luka cepat sembuh? Orang dahulu kala kata, makan jeli gamat, pati harun kan? Sebab itu MV pulun makan pati ikan haruan POLLENEY. Tak tahu pula yang itu applicable untuk ibu bersalin normal sahaja. Kalau bersalin C-sect, kena elakkan sebab khuatir organ lekat dan keloid [ke´loid] tumbuh kat bekas jahitan tu. Kalau makan pati ikan dan gamat ni, ibarat kita memaksa sel-sel kulit bercantum secara tidak semulajadi.  Inilah yang berlaku pada MV, parut operate memang tak cantik langsung. Nanges kalau tengok.  😥

Berpantang
Masa MV berpantang normal jika pantang makan 44 hari ja, pantang bersama 100 hari kan. Tapi masa bersalin C-sect, dua-dua MV pantang 100 hari! Dan angkat berat memang pantang sampai bila-bila. Bahaya sebab ada kes angkat berat, jahitan terbuka!

Zuriat
Kalau bersalin normal memang tiada masalah nak tambah ahli TAPI macam MV ni memang kena jarakkan kehamilan, sekurang-kurangnya 2 tahun untuk bagi luka & jahitan sembuh. Tapi dah rezeki Allah nak bagi MV mengandung anak kedua masa anak sulung umur setahun lapan bulan.

Bentuk badan
Semasa MV bersalin normal, memang banyak kelebihan. Boleh berbengkung jawa, keretapi, lilit, zig zag, just name it! Dari pinggang ke kaki dibengkung, lepas 44 hari badan boleh cun macam Marion Rose..hihi. Tapi pengalaman selepas bersalin C-sect dulu memang struggle nak turun berat badan,apatah lagi nak bentuk badan persis anak dara dulu. Memang bermimpi di siang hari la.

Kewanitaan
Ada sesetengah ibu yang boleh bersalin normal tapi dia pilih nak bersalin operate atas alasan taknak bahagian sulit tu ‘berubah’. Tapi bagi MV, sama ja pun kalau bersalin normal dengan caesarean ni, bahagian sulit memang akan ada perubahan juga. Yang penting kena pandai ‘maintain’ untuk suami la..

Pesan MV sekiranya anda dah pernah melalui fasa pembedahan caesarean di kelahiran pertama, jangan risau, anda boleh berusaha untuk bersalin secara normal pula di kelahiran akan datang. MV pun pernah melaluinya.

Apapun risiko yang dihadapi, yakinlah dengan kekuasaan Allah..hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Doa dan Tawakkal semoga proses kelahiran kita dipermudahkanNYA.

Jangkitan Kuman dan Pengaliran Darah Tersekat Menyebabkan Risiko Gangren !

Jangkitan dan Kekurangan Pengaliran Darah Meningkatkan Risiko Gangren !

Risiko Gangren | Pernah dengar kan pasal gangren ni? Gangren adalah kerosakan atau kematian organ atau tisu yang disebabkan oleh kehilangan bekalan darah.

Risiko gangren ini terjadi apabila seseorang mengalami luka, jangkitan atau masalah kesihatan yang kronik seperti diabetes dan atherosclerosis.

Anggota badan yang diserang gangren memang agak mengerikan. Kalau dah mencapai tahap kronik, kulit atau tisu akan berubah menjadi coklat gelap atau kehitaman. Pesakit juga turut menderita kesakitan yang amat sangat.

Kebanyakan orang dewasa penghidap kencing manis atau atherosclerosis berisiko diserang gangren ekoran kekurangan darah yang mengalir ke anggota badan tertentu.

risiko gangren

“Biasanya kaki gangrene lebih sinonim dengan mereka yang menghidap diabetes.

Bagaimanapun, sekiranya kaki anda menjadi gangrene secara tiba-tiba tanpa sebarang gejala, ini menandakan pengaliran pada pembuluh darah arteri anda bermasalah.”

Atherosclerosis menjadi punca berlakunya peripheral arterial disease (PAD) yang menyebabkan dinding saluran darah menebal dan kurang elastik. Bahagian yang tebal dengan pemendakan lemak ini dikenali sebagai plak.

risiko gangren

Jika pemendakan terlalu tebal atau pecah, serpihan ini boleh menyumbat kelancaran darah dalam saluran darah arteri. Kerosakan pada dinding saluran darah arteri sekali gus mengganggu kelancaran aliran darah yang boleh berlaku bukan sahaja pada tangan dan kaki malahan saluran darah jantung, otak dan buah pinggang.

BERKAITANBahaya Plak Kolesterol di dalam Arteri Menyebabkan Strok dan Sakit Jantung!

Kesannya, bahagian tubuh yang tidak dapat menerima oksigen ini akan mula rosak dan boleh mati.

Pesakit diabetes pula cenderung untuk mengalami masalah luka di kaki kerana kewujudan ulser akibat luka yang tidak dirawat awal. Apabila luka berkenaan dijangkiti kuman dan aliran bekalan darah tidak sampai ke bahagian kaki yang terjejas, maka risiko gangren adalah tinggi.

Pesakit kencing manis mempunyai 15% risiko untuk dipotong kaki mereka. Apabila berlaku gangren, anggota badan yang berkenaan perlu dipotong untuk menyelamatkan nyawa dan bahagian anggota lain. Kelewatan rawatan boleh menyebabkan kehilangan nyawa mereka!

BERKAITANKawal Diabetes TANPA Insulin

Apa perasaan anda bila tengok gambar macam ni? Ngilu dan pedih kan? Apa lagi insan yang menanggungnya. Ini adalah testimoni pesakit diabetes kronik yang menjalani pembedahan memotong satu jari kaki akibat luka yang dah dijangkiti bakteria.

“..kaki yang sblum tu doktor br lps operate buang 1 jari. slps tu dktor ambik kulit di bahagian peha utk tampal dibahagian kaki..sblm tu mmh xley nk duduk sbb sakit kat kaki n peha..alhamdulillah lps ambik vivix pertama luka cepat sembuh.dibahagian peha pulih sepenuhnya..di bhagian kaki mcm dlm pic..”

risiko gangren

Sekiranya anda mempunyai saudara yang mempunyai penyakit kencing manis, nasihatkan mereka untuk segera berjumpa doktor sekiranya kaki mereka terluka.

Selain menjaga pemakanan dan aktif beriadah bagi mengawal paras gula dalam darah, penghidap diabetes juga disaran sentiasa membersihkan dan memeriksa keadaan kaki dan keseluruhan tapak kaki setiap hari supaya luka baru dapat dirawat dengan segera.

BERKAITAN : Paras Gula Dalam Darah Stabil

Jika berminat mendapatkan Vivix®, sila hubungi MV dengan kadar SEGERA!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Siapa Kata Ibu Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat ?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat ? | Kalau ditanya kepada wanita mengandung, majoriti memilih untuk bersalin secara kaedah normal. Walaupun bersalin normal perlu melalui fasa sakit kontraksi yang amat sakit tetapi bakal ibu lebih rela menanggungnya berbanding membiarkan perut di’potong’ untuk mengeluarkan bayi.

Sebelum MV mengulas lebih lanjut mengenai caesarean section, jom kita tengok apa Uncle Google cakap tentang makna caesarean section dalam term medical dictionary ;

“A cesarean section is a surgical procedure in which incisions are made through a woman’s abdomen and uterus to deliver her baby.”

Ramai Cakap Bersalin Secara Caesarean Tak Sakit! Biar Betul?

Anda yang dah melahirkan anak mesti pernah dengar kan?

MV jatuh dalam kategori bersalin caesarean secara kecemasan kerana fetal distress. Mentally tak bersedia. Jadi birth plan yang diprepare sejak sekian lama dah ke laut sebab tak plan untuk dibedah sebab MV sentiasa berharap kelahiran normal.

Siapa Kata Ibu Bersalin Secara Caesarean Tak Sakit? Bagi MV, orang yang bagi jawapan tu adalah kategori tidak pernah melahirkan anak secara pembedahan atau Pernah melahirkan anak secara pembedahan tetapi dia sembunyikan rasa sakit tu.

Agak tragis pengalaman MV masa bersalin dulu sebab sepatutnya EDD 8 Mei 2011 tapi MV dah overdue 12 hari. Memang tak terasa nak bersalin langsung. Sampai ja kat hospital 18 Mei 2011, tukar baju apa semua nurse bagitau doktor nak buat CTG dan check dah buka brapa cm…hohoho….perasaan time tu speechless. Anak sulung kan!

Dari pemeriksaan, doktor cakap hanya 1cm buka, memang dahsyat. So, kena masuk ward la apalagi. Pagi 19 Mei 2011, MV dipanggil sekali lagi oleh doktor untuk check ‘bukaan jalan’. Dia kata kalau masih tak buka 3 cm MV kena induce. Dalam hati MV memang takut yang amat dan berdoa supaya dipermudahkan dan akhirnya ada berita gembira dah buka 3 cm. Alhamdulillah syukur.

Malam tu, MV disorong ke labor room sebab doktor cakap nak pecah air ketuban. Pukul 10 masuk labor room, then bila dah pecah air ketuban tu tunggu la sampai pukul 11.30pm. Bila doktor check balik dia cakap MV memang tiada tanda nak bersalin dan CTG pun display jantung baby berdegup pantas. So, kena tolak masuk O.T. segera.

Kalau orang bersalin normal, EPIDURAL adalah pilihan. Tetapi kalau kategori caesarean, janganlah sesekali cakap jangan, kalau cakap jangan, tahniah kerana anda sanggup dibelah perut tanpa bius. Orang bersalin normal nak meneran pun sakit, ini nak ‘potong’ perut kot?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat 1

Bayangkan perut kita yang berlapis-lapis macam ni nak kena ‘potong’

Dalam pada nervous nak kena belah perut tu, sempat lagi midwife cheer-up kan MV. Siap kata,

“Jangan risau ye puan, jangan panik, kejap je ni,”

Dalam tempoh tu, MV kena tandatangan surat pengesahan untuk bersalin secara pembedahan. Tanda tangan pun herot petot dah masa tu.

First time masuk O.T. bila tengok lampu yang macam kat tv tu terus dup dap dup dap jantung laju berbunyi. Semasa MV dalam bilik pembedahan tu, kena suntik EPIDURAL kat belakang, bius separuh badan. Jadi MV masih boleh mendengar & merasa sikit-sikit.

Kain tirai diangkat dari paras dada bagi menghalang MV nampak apa berlaku disebalik kain tu. Part yang paling MV tak boleh lupa bila perut ditoreh. MV ingat lagi MV terjerit cakap “Ya Allah, sakitnya” dan hanya Allah yang tahu betapa sakitnya time tu. Masa tu yang diingatkan hanya Allah, suami dan mama ayah.

Masa baby nak dikeluarkan memang terasa bahagian perut MV ditekan sekuat-kuatnya walaupun tak rasa sakit, tapi rasa ditekan tu macam orang tengah kopak buah durian. Ha macam tu lah rasanya. Masa jahit tu pon rasa perut digoyang-goyang. Bayangkan kalau dijahit di perut tanpa bius? Pergh, sadis bila ingat semula..hoho..

Tepat 12.30 pagi, 20 Mei 2011, lahirlah anak MV melalui kaedah pembedahan.

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat 1

*Abaikan date tu sebab adik lupa nak ejas* Ini dengan arwah mama MV,sanggup datang naik bas dari Kedah nak tengok cucu.

MV nampak baby dibawa keluar dan dibersihkan. Alhamdulillah masa nurse tunjuk jantina tu, syukur semuanya cukup sifat. Baby girl. Alhamdulillah, janji anak selamat dilahirkan dan gugurlah dosa ibu yang melahirkan bayi ibarat seperti daun kering yang gugur.

Lepas setengah jam direhatkan di bilik khas, MV ditempatkan di wad ibu bersalin, dan MV ternampak suami tengah menunggu kami di sana. Masa tu baru suami berpeluang nak mengazankan baby.

Habis operation dalam 1.00 pagi camtu, di wad baru nurse pakaikan beg kencing, lepas 1 hari baru tanggal. Pukul 6 petang esoknya baru boleh bangun, itu pun atas desakan nurse. Perut kena pegang, rasa bergoyang-goyang. Nak bergerak pun risau inikan pula nak angkat badan. Posisi menyusukan bayi pun kena mengiring ja. Nak pangku tak berani, nanti terletak kat perut yang baru lepas kena lapah tu, memang naya la. Serius ngeri takut ‘gam’ terbuka.

Kalau ibu bersalin normal takut jahitan episiotomy terbuka! Macam kes MV ni nak meneran buang air besar takut jahitan dalam rahim terbuka. Cuba bayangkan!

Mungkin ada yang tak tahu proses bersalin caesarean kan? Nah, MV kongsikan videonya.

Jadi, jika anda rasa ringan mulut nak kata bersalin operation adalah senang macam potong kek birthday dan tidak sakit, fikir dulu berulang kali. MV lebih rela bersalin normal kot.