Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Bau Hapak Baju Tiada walaupun 2 Hari Terlupa Nak Sidai

Bau Hapak Baju Tiada walaupun 2 Hari Terlupa Nak Sidai

Bau Hapak Baju Hilang | MV pasti anda pernah terlupa bahawa anda mempunyai pakaian dalam mesin basuh, dan terbiar di dalam mesin selama beberapa hari dan bau hapak baju tu memang tak boleh tahan kan?. Kalau pakaian berwarna putih boleh la gunakan peluntur, tetapi bagaimana pula dengan pakaian berwarna?

Penyelesaian yang paling cepat adalah menambah lebih banyak bahan pencuci, dan basuh semula cucian. Tapi kalau bau hapak baju tu masih tidak hilang apa yang perlu dilakukan?

BERKAITANHilangkan bau Hapak Baju Agar Tidak Menjadi ‘tikaman’ Orang

Jika itu tidak cukup untuk menghilangkan bau, ikuti langkah-langkah yang MV kongsikan ini untuk menghilangkan bau hapak baju tu.

Anda memerlukan :

  • Cuka
  • Serbuk penaik

Langkah-langkah untuk hilangkan bau hapak baju:

  1. Masukkan pakaian dan bahan pencuci ke dalam mesin basuh seperti biasa.
  2. Tambah secawan cuka putih atau serbuk penaik ke dalam air.
  3. Putarkan mesin basuh seperti biasa.
  4. Setelah campuran serbuk penaik @ cuka putih sebati dengan baju, hentikan putaran dan biarkan sekurang-kurangnya sejam. Overnight lebih baik.
  5. Kemudian teruskan membasuh sehingga habis
  6. Apabila bau dah hilang, keringkan pakaian seperti biasa.

Ni MV kongsikan video untuk panduan anda semua yea  🙂

Idea dan Tips tambahan

Mahukah ibu-ibu sekalian mengetahui rahsia untuk hilangkan bau hapak baju walaupun 2 hari terlupa nak sidai? Ataupun ibu-ibu mencari penyelesaian bau hapak baju di musim hujan sekarang ni? Betul ka ibu-ibu nak tahu?

Tadaaaa! Inilah sabun pencuci yang boleh membantu ibu-ibu menyahkan bau hapak baju walau dalam situasi apa sekalipun.

Bau Hapak Baju

Nama sabun pencuci ni Fresh Laundry Concentrate. Namanya saja pun dah tahu mampu menyegarkan cucian pakaian kita. Nampak tak 88 loads. Maknanya boleh basuh sampai 88 kali basuhan tau. (Sila ikut arahan sukatan yang diberikan).

Testimoni Puan Lin Chalo “..sekarang kan cuaca tak menentu. Kadang hujan beberapa hari. Baju yang tak kering sepenuhnya selalu ada bau hapak. Tapi surprisingly, saya perasan baju saya nampak lebih bersih dan tak berbau (hapak) walaupun tak tersidai lebih sehari…”

Bau Hapak Baju

Testimoni Puan Arnie @ GenkiMomma dan Puan Mai @ MyNutrisi

bau hapak baju

Ha, amacam best tak MV kongsikan penyelesaian untuk ibu-ibu di luar sana. Anda masih lagi mahu diselubungi masalah macam ni setiap hari ke? Kalau anda teruja maka wajibla bertindak SEKARANG!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik Selepas Bersalin

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik | Ramai wanita yang sudah melahirkan anak bimbang apabila mengalami masalah bahagian sulit ‘longgar’, hilang daya kemutan dan tidak lagi sehebat seperti malam pertama.

Masalah alat sulit longgar bukanlah sesuatu yang baru di kalangan kaum wanita. Ia sebenarnya perubahan hormon selepas melahirkan cahaya mata. Jika dibiarkan berlarutan, ia boleh menjejaskan keinginan seksual dan menimbulkan masalah dalam rumah tangga.

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik dan Mengetatkan Vagina

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Jika senaman kegel diamalkan setiap hari, ia akan menguatkan Otot ‘Pelvic Floor’yang menyokong Rahim, Pundi Kencing dan Usus.

Dalam tempoh berpantang, senaman Kegel boleh membantu memulihkan luka episiotomi dengan lebih cepat disamping menguatkan kembali otot pelvis.

BERKAITANAmalan Berpantang Selepas Bersalin

Senaman Kegel yang betul juga boleh membantu meningkatkan aliran darah ke rahim dan vagina. Bagi individu yang mengalami masalah membuang air kecil, senaman Kegel membantu mengatasi masalah pundi kencing lemah.

Bagaimana Melakukan Senaman Kagel?

1. Cari otot yang betul
Masukkan satu jari ke dalam Vagina anda dan tekan perlahan lahan otot otot di dalam sekeliling Vagina. Anda dapat merasakan lantai pinggul anda menguncup bila otot yang betul di tekan. Rehatkan otot dalaman anda apabila otot yang betul ditemui. Gerakan ini menyerupai menahan kencing

2. Mahirkan Diri dengan Senaman Kagel
Apabila anda telah mengenalpasti otot yang betul, kosongkan pundi kencing anda. Duduk atau Baring. Kuncupkan lantai pinggul anda seperti menahan kencing. Tahan selama 5 saat dan lepaskan. Rehat selama 5 saat. Lakukan sebanyak 4 hingga 5 kali. Cuba berlatih sehingga anda dapat menahan 10 saat dan rehat selama 10 saat.

3. Fokus
Untuk mendapat hasil yang lebih baik, fokus untuk menguncupkan lantai otot pinggul sahaja tanpa menguncupkan otot-otot yang lain seperti otot perut, paha dan punggung. Elakkan daripada menahan nafas semasa melakukan senaman, sebaiknya bernafas seperti biasa.

Untuk nampak lebih terperinci, MV kongsikan dengan anda video senaman Kagel.

Sekiranya anda mencari suplemen untuk membantu menguatkan otot pelvik dan mengetatkan Miss V, MV cadangkan amalkan la Alfalfa Complex! Anda akan merasai perubahannya dan persis seperti anak dara!  😎

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Jom kita lihat testimoni pengguna Alfalfa Complex untuk masalah keintiman…

Testimoni #1 “..alfalfa ini bertindak seperti kacip fatimah, merapatkan apa yg patut kan..tp baru2 ni encik suami mmg ada ckp..walau dh bersalin tp masih mcm anak dara..dan dia suka..sy lagilah suka kan..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Testimoni #2 “..saya dah amalkan alfalfa dkt 2 bln lepas sy bersalin ank ke3..ms bersama ngan en hubby..die kata mcm br mula2 kawin..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Testimoni #3 “….sya beli dan guna 1 minggu, kbetulan masa tu miss ‘P’ datang slama seminggu..minggu tu makn alfalfa…slpas miss P dh xde sya bersama dgn suami..mlm tu muka suami sya agk confuse gitu,mcm2 persoalan dia ajukan pd sya..dia tnya sya makan apa smpai jadi mcm ni..lain macam benar rasanya..hati sya berbunga2, ktawa dlm hati pun ada..sbb dia xpnh tgur pun..Miss V sya ada kelainan dan bbeza dr hari2 yg sbelumnya..hati happy sgt..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Bestkan?. Jangan tunggu lagi. TAWAN semula ‘KEKALAHAN’ itu. Pikat kembali hati suami anda dan tambatlah SERAPAT-RAPATNYA.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Amalan Berpantang Selepas Bersalin Yang boleh dan Tidak Boleh Dilakukan

Amalan Berpantang Selepas Bersalin

amalan berpantang selepas bersalin

Amalan Berpantang Selepas Bersalin | MV teruja nak bercerita dengan anda semua amalan berpantang ni sebab baru 2 hari lepas kawan MV selamat melahirkan seorang bayi lelaki. Sebelum ni pun seminggu sebelum raya, MV terima seorang anak saudara lelaki. Turn MV pula tak tahu la bila.  😉

Selepas melahirkan pastinya keterujaan menjadi seorang ibu itu sangat tinggi. Setiap kelahiran pastinya berbeza-beza antara setiap anak. Dengan keterujaan ini sudah pasti ia akan membawa anda ke arah dua keadaan yang  berbeza. Samada anda pulang ke rumah dengan badan yang amat letih ataupun sebaliknya.

BERKAITAN : Berpantang Secara Moden

Jom MV Berkongsi Amalan Berpantang Selepas Bersalin yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk panduan ibu-ibu diluar sana

#1. JANGAN jadi superwoman

Jika anda seorang yang memang multitasking, sudah tiba masanya untuk melepaskan ‘title’ itu buat sementara waktu. Menjaga bayi dan mendapatkan rehat yang cukup sahaja akan membuat anda sibuk setiap hari. Biarkan suami membantu melakukan kerja-kerja rumah.

Semuanya boleh ditangguhkan KECUALI jika ia memerlukan perhatian segera. Jangan melakukan apa-apa aktiviti yang berat seperti menyapu sampah.

BERKAITANPengalaman Berpantang TANPA Jamu

#2. JANGAN pergi ke gym

Badan anda masih belum bersedia untuk senaman berimpak tinggi untuk beberapa minggu.

Walaupun kebanyakan ibu-ibu biasanya boleh bergerak bebas dalam masa dua minggu melahirkan anak, adalah lebih baik menghadkan diri kepada aktiviti berimpak rendah. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi ramai ibu-ibu untuk melibatkan diri dalam senaman yoga semasa tempoh berpantang ini.

BERKAITAN : Komplikasi Sewaktu Berpantang

#3. Seks? TIDAK!

Selepas melahirkan anak sudah pastinya otot-otat dan urat saraf masih lagi terasa sangat sakit. Hubungan seksual perlu sebaik-baiknya hanya disambung semula selepas tempoh enam minggu jika boleh – ia yang terbaik! Ini juga memerlukan sokongan dari pihak suami.

#4. Aamalkan PEMAKANAN dan NUTRISI yang Berkhasiat

Kajian telah menunjukkan bahawa pemakanan yang baik dengan sokongan moral yang baik menghalang perubahan emosi dan dengan itu dapat mengurangkan kemurungan selepas bersalin.

#5. Minum AIR Secukupnya

Air yang cukup penting untuk mengepam keluar toksin dan membantu dalam penghadaman dan penyingkiran. Pengambilan air yang cukup juga membantu memudahkan pengeluaran susu ibu.

BERKAITANBengkak Susu Ketika Berpantang

#6. Dapatkan URUTAN selepas bersalin

Manfaat urutan adalah sepuluh kali ganda. Berurut bukan sahaja dapat membebaskan tekanan, melegakan sakit-sakit pada bahu dan leher, membantu rahim mengecut kepada saiz asal dan mengurangkan selulit tetapi ia juga membuatkan ibu terasa segar. Jika anda bersalin melalui pembedahan, boleh hadkan urutan kepada bahagian yang tertentu sahaja.

#7. Dapatkan REHAT yang secukupnya

Penyusuan akan mempengaruhi hormon badan si ibu. Kadangkala membuatkan si ibu tidak cukup rehat dan tidur. Sebab itu, bila bayi dah tidur ibu pun digalakkan untuk ‘catnapping’ untuk mengembalikan tenaga segera.

Sekiranya anda mencari Set Berpantang Shaklee. Nak ramping selepas bersalin. Nak rasa fully breastfeed. Nak rasa bertenaga sepanjang berpantang. Dan nak rasa kulit cantik gebu untuk baby dan ibu. Inilah set yang terbaik untuk anda. Sekiranya anda membuat pembeliat Set Postnatal Health, YES Wellness Pack dan mendaftar kealian, anda bakal menikmati diskaun 5% dari harga AHLI dan PERCUMA sebotol Vita-lea.

amalan berpantang selepas bersalin

Nikmati kedatangan si manja anda dan berehat dengan baik!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Runsing Masalah Haid Tidak Teratur?

Runsing Masalah Haid Tidak Teratur

Runsing Masalah Haid Tidak Teratur | Mungkin ada wanita pertengahan hingga lewat 20-an secara tiba-tiba mengalami masalah haid tidak teratur. Ada pula wanita yang hanya datang haid tiga bulan sekali dan kadang-kadang setahun sekali. Nak kata hamil tak pula, nak ke arah menopaus pun tak juga. Jadi apakah tanda ini?

Apabila haid tidak teratur, ini mungkin menandakan yang hormon di dalam badannya adalah tidak seimbang dan ovulasi tiap-tiap bulan tidak berlaku seperti sepatutnya.

Mungkin anda tak tahu definisi haid tidak teratur ni kan? Jom MV berkongsi ilmu dengan anda, mana tahu ada wanita yang sedang membaca entry ni runsing masalah haid tidak teratur yang dialaminya sekarang. Mungkin anda boleh merujuk kepada poster kat bawah ni

Runsing Masalah Haid Tidak Teratur

Apa yang menyebabkan haid tidak teratur?

Terdapat beberapa sebab mengapa seorang wanita mempunyai haid yang tidak teratur menurut National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) :

  1. Dibetes yang tidak terkawal – Wanita yang menghidap diabetes dan tidak dikawal mungkin mempunyai haid yang tidak teratur kerana interaksi antara tahap gula dalam darah dan hormon boleh mengganggu kitaran haid wanita menurut sumber American Diabetes Asociation.
  2. Makan tidak teratur – Wanita dengan keadaan seperti anoreksia atau bulimia mungkin mempunyai haid yang tidak teratur atau tidak dijawab kerana tubuh mereka tidak menghasilkan dan beredar hormon yang cukup untuk mengawal kitaran haid
  3. Hyperprolactinemia – Wanita yang mempunyai terlalu banyak hormon prolaktin dalam darah mereka boleh mempunyai haid yang tidak teratur.
  4. Medications – ubat-ubatan tertentu, termasuk anti-epileptik dan antipsikotik-boleh menyebabkan haid yang tidak teratur
  5. Sindrom ovari Polycystic PCOS – disebabkan oleh hormon seks tidak seimbang, yang boleh mengganggu kitaran haid

Bila Anda Perlu Berjumpa Doktor sekiranya Anda Runsing Masalah Haid Tidak Teratur ini?

Ia mungkin masa untuk anda berbincang dengan doktor jika:

  • Tidak mengalami haid selama 90 hari
  • Haid tiba-tiba menjadi tidak teratur
  • Haid yang lebih kerap daripada setiap 21 hari
  • Haid yang kurang kerap daripada setiap 35 hari
  • Haid berlangsung lebih daripada seminggu
  • Haid menjadi luar biasa
  • Ada pendarahan semasa haid
  • Haid amat menyakitkan

Anda Runsing Masalah Haid Tidak Teratur dan Mencari Penyelesaian Secara Semulajadi?

Ini adalah cadangan dari MV untuk anda cuba sendiri. MV juga pernah runsing masalah haid tidak teratur selepas bersalin. Tetapi sebab MV menggunakan implanon untuk merancang keluarga, dan MV datang haid selepas buang implanon so itu dikira kes terpencil sikit.  🙂

  1. Diet – Amalkan pemakanan rendah lemak seperti minyak ikan, betik dan avokado. JANGAN makan makanan yang telah diproses terlalu banyak. Juga elakkan makanan berkafein dan tambahkan sumber protein untuk seimbangkan hormon dalam badan.
  2. Pengambilan Zat Besi – Kandungan zat besi yang rendah didalam darah akan mengurangkan aliran haid kerana zat besi penting dalam pembentukan sel darah merah
  3. Pengurusan berat badan – Pastikan berat badan ideal
  4. Elakkan tekanan
  5. Pengambilan jus – Jus anggur, lobak merah dan bitter gourd setiap hari membantu menstabilkan semula kitaran haid
  6. Kunyit – Pengambilan secara konsisten akan membantu menormalkan semula organ pembiakan yang merangsang aliran haid.

Seandainya anda tengah mencari suplemen, MV cadangkan Garlic Complex, GLA Complex dan Alfalfa Complex.

Runsing Masalah Haid Tidak Teratur

Untuk meyakinkan anda, MV kongsikan testimoni pengguna yang runsing masalah haid tidak teratur ini.

Runsing Masalah Haid Tidak Teratur

“…Ramai yang cakap normal untuk ibu yang menyusukan baby. Tapi risau juga dalam hati saya ni. Sehingga bulan lepas saya langsung tak period. Kiranya saya tak period lebih dari 6 bulan. Risau juga kalau-kalau hamil. Banyak kali test kehamilan, tetapi tak hamil. Sepanjang bulan lepas saya konsisten makan GLA Complex selama sebulan. Alangkah terkejutnya saya 30/6 saya period. Suami pun terkejut..”

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Ramai Teruja dengan Keistimewaan Astaxanthin

Ramai Teruja dengan Keistimewaan Astaxanthin

Keistimewaan Astaxanthin | Setiap hari kalau MV menonton Jom Singgah atau Wanita Hari Ini mesti tengok segmen tajaan. MV suka tengok pengusaha makanan kesihatan berlumba-lumba mempromosi produk mereka. Dalam banyak-banyak tu ada la produk yang menggunakan Astaxanthin sebagai kandungan utamanya. Beria promoter tu menerangkan tentang keistimewaan Astaxanthin ni.

Astaxanthin adalah salah satu kumpulan pigmen semulajadi yang dikenali sebagai karotenoid. Ada 2 kelas karotenoid; caroten dan xanthophylls. karotin utama (α-carotene, β-karotena dan lycopene) terdiri daripada hanya karbon dan hidrogen, manakala xanthophylls (lutein, zeaxanthin, β-cryptoxanthin dan astaxanthin) mengandungi oksigen.

Keistimewaan Astaxanthin 1

Keistimewaan Astaxanthin dan kenapa kita memerlukannya?

  • 6000 kali lebih kuat dari Vitamin C
  • 800 kali lebih kuat dari CoQ10
  • 550 kali lebih kuat berbanding Vitamin E
  • 40 kali lebih kuat daripada Beta-karotena
  • 17 kali lebih baik daripada ekstrak biji anggur
  • Astaxanthin boleh sampai ke setiap bahagian sel badan, organ serta kulit, selain melindunginya daripada kerosakan oksidatif
  • Mempunyai aktiviti antiperoksidative membran yang kuat
  • Mengelakkan kerosakan DNA
  • Mengurangkan kesan penuaan
  • Menghindarkan dari penyakit kronik seperti kanser, diabetes, sakit jantung dan lain-lain
  • Makanan tambahan utama untuk kesihatan mata dan mencegah kebutaan.
  • Meningkatkan sistem imun

Mudah ke nak jumpa Astaxanthin ni, Shaklee ada ke?

Tahukah anda sebelum wujudnya Vivix, CarotoMax® merupakan vitamin yang sangat popular dalam mencegah dan merawat kanser. Sifat antioksidan yang sangat tinggi dalam CarotoMax® ini berupaya memelihara kesihatan penglihatan, kesihatan kulit dan mencegah kanser.

Keistimewaan Astaxanthin

CarotoMax® bukan sahaja mengandungi Astaxanthin tetapi juga 5 jenis karotenoid penting yang lain:

  1. Astaxanthin – Pigmen di dalam alga dan fitoplankton yang memberikan warna oren merah ikan salmon. Shaklee menuai karotenoid astaxanthin daripada mikroalga laut, sumber yang poten dan tulin. Melindungi kerosakan oksidasi LDL.
  2. Alpha Carotene – Untuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan.
  3. Beta Carotene – Memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka. Mempertingkatkan sistem imun, mengurang risiko kanser usus, payudara dan prostat.
  4. Lycopene – Bersifat antioksidan, menghalang penuaan organ. Untuk serviks yang sihat, kitaran jantung dan sistem imun. Mengurangkan penyakit kelenjar prostat.
  5. Lutein – Menyekat katarak, AMD (age-related muscular disease), glaukoma.
  6. Zeaxhanthin – Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya. Mengurangkan risiko kanser payudara, ovari, endometrial dan serviks.

Keistimewaan Astaxanthin

Anda mendapat kesemua manfaat ini dengan cara yang lebih mudah. Hanya telan 1@2 kapsul CarotoMax® setiap pagi, dan anda mampu mengharungi pelbagai aktiviti hidup sepanjang hari dengan ceria, sihat dan aktif!

Jom dapatkan CarotoMax® hari ini, cantik dan sihat harus seiring.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee