Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi | Kita hanya tahu sebut sel darah merah saja kan? tetapi kita kurang nakk ambil tahu apa ada dalam sel darah merah dan fungsinya kepada badan kita. Hemoglobin adalah sejenis protein yang terdapat di dalam darah badan kita, yang mengangkut oksigen ke tisu-tisu dalam badan kita. Ia penting untuk badan kita kerana ia menjalankan fungsi yang sangat penting. Tisu-tisu dalam badan kita memerlukan oksigen untuk hidup.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Seringkali mereka yang mempunyai hemoglobin yang rendah dikaitkan dengan anemia. Masalah kesihatan seperti kegagalan buah pinggang, kehilangan darah, kanser, kecacatan sum-sum tulang dan penggunaan ubat tertentu juga menurunkan paras hemoglobin.

Tahap hemoglobin normal dalam darah dikira gm/dl. Bacaan untuk lelaki dan perempuan adalah berbeza.

  • 14-18g/dl – lelaki
  • 12-16g/dl – wanita

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah kita. Diet yang kaya dengan zat besi adalah salah satu cara terbaik untuk memastikan paras hemoglobin yang baik.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Menurut kajian, kekurangan zat besi dalam badan kita adalah sebab terbesar untuk tahap rendah yang hemoglobin. Meningkatkan pengambilan makanan zat besi. Sumber daging, boleh didapati dalam hati lembu, daging lembu, daging ayam, ayam belanda, ikan, tiram dan kerang. Untuk sumber bukan daging, kita mempunyai bayam, sayur-sayuran berdaun hijau, kentang dengan kulit, roti bijirin yang diperkaya dengan zat besi, kacang dan buah-buahan kering seperti prun dan kismis.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Untuk meningkatkan paras zat besi, pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin C boleh membantu tubuh badan menyerap zat besi. Sumber yang sangat baik dari vitamin C adalah jeruk buah-buahan seperti oren, nanas dan grapefruits. Sayur-sayuran seperti tomato, kubis, kentang dan bayam juga mempunyai vitamin C.

Amalan gaya hidup yang sihat seperti tidur yang berkualiti dan minum air yang mencukupi, tidak merokok dan menghadkan pengambilan alkohol juga mempengaruhi paras hemoglobin.

Apakah Vitamin Shaklee yang Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi?

Terdapat pengambilan suplemen tertentu yang membantu meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah kita. Suplemen ini termasuk zat besi, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, dan asid folik.

Shaklee memang ada suplemen yang membantu meningkatkan paras hemoglobin dalam sel darah merah iaitu vita-lea dan B-complex.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

MV dulu masa pregnancy sulung mesti bacaan HB low. Confirm kena dengar bebelan misi sebab bila Hb di bawah 11.0 risiko sangat tinggi kepada ibu dan bayi.

Memang MV risau sangat, puas dah makan kerang sampai nak termuntah pun ada. Makan bayam sayur kegemaran popeye pun tiada beza juga. Tiap hari kena la makan ikan tongkol goreng, punya la nak naikkan HB kan!.  😎

Namun semasa pregnant anak kedua dan berkenalan dengan 3 suplemen ni, bacaan HB MV memang tiap kali check-up cantik ja. Kiranya dalam lingkungan no 11.0 tu la..hihi

Mesti anda cakap..” jual shaklee pun Hb tak cantik juga ka?”. Yup, Hb MV memang tak cantik sebab kuantitinya tak cukup untuk bekalkan darah kepada bayi dalam kandungan. Bila dah buat eksperimen ke badan sendiri baru tahu macammana nak makan 3 serangkai ni dengan betul.

MV percaya ujian ni didatangkan kepada MV sebab nak membantu anda yang mempunyai masalah yang sama macam MV. Jika anda ibu hamil yang memang mempunyai masalah Hb low,jangan malu dan segan nak contact MV.

Apa kata lihat testimoni pengguna pula…

Testimoni Puan HanizahBacaan Hb saya pada mingu ke-25 dan minggu ke-28. HB 12.3 adalah ideal bagi ibu hamil tetapi Hb 10.8 ditandai dengan pen merah menunjukkan kandungan Hb menurun ke paras rendah.”

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Testimoni Puan Yaya “..masa kandungan saya 4 bln, HB saya drop dr 14.00 turun 9.93 & nurse sahkan sy mghidap MILD ANEMIA.Paut bdn saya letih yg amat…utk naikkan HB, saya consume Vitalea,Bcomp,Oste,Vit C,OmegagGuard, ESP. Alhamdulillah 2 minggu kemudian saya check HB saya hr ni naik 11.3!..”

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan | Doa Harian ini adalah himpunan doa-doa yang mudah tetapi penting di dalam pekerjaan dan amalan seharian kita. Himpunan doa-doa para nabi dari Al-Quran. Mari kita amalkan bersama.

Oleh kerana semua bacaan doa dan zikir tersebut dalam Bahasa Arab, maka disarankan kepada anda agar mempelajari bacaan teks doa atau zikir daripada orang yang boleh atau memahami bahasa arab agar setiap kalimat yang dibaca betul dari segi bacaan dan maknanya kerana apabila bacaan berubah, maka ertinya juga akan berubah.

Doa dalam bahasa arab yang bererti, memanggil, memohon atau meminta. Orang yang berdoa ertinya orang yang mengajukan permohonan kepada Allah tentang kebaikan diri, keluarga dan harta benda,urusan dunia, agama dan akhirat. Meminta turunnya rahmat dan terhindar dari bencana.

Dalam Al-Qur’an banyak doa dari para nabi dan orang orang soleh yang boleh kita amalkan sebagai doa dalam slat atau diluar solat. Berikut ini yang dapa MV kumpulkan untuk pedoman dan amalan kita semua.

credit kepada pemilik blog yufidia.com atas perkongsian ini.

Doa Taubat Para Nabi, Keampunan & Mohon Pertolongan Allah

#1. Doa Taubat

Doa Nabi Adam A.S.

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan

Doa Nabi Yunus A.S.

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 6

#2. Doa Mohon Pertolongan Allah

Doa Nabi Zakaria

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 5

Doa Nabi Ayyub

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 3

Doa Nabi Sulaiman

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 4

#3. Doa Keampunan

Doa Nabi Nuh

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 1

Doa Nabi Yusuf

Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkan 2

Demikianlah beberapa doa didalam Al-Qur’an yang boleh kita hafal dan jadikan bacaan atau wirid doa harian setiap hari. Semoga bermanfaat. Aamiin

Rambut Gugur Sampai Botak, Tak Risau Ke?

Rambut Gugur Sampai Botak?

Rambut Gugur Sampai Botak | Tajuk MV pagi ni tak boleh blah kan?. Botak? Jangan main-main tau rambut gugur boleh menyebabkan botak. Tambah buruk kalau kulit kepala turut hadapi masalah kelemumur. Kelemumur juga boleh menambahkan lagi masalah rambut gugur dan menyebabkan rambut semakin menipis.

Rambut gugur sampai botak

Rambut adalah mahkota kita. Tidak kira lelaki atau wanita rambut merupakan suatu anugerah berharga yang penting. Rambut membuat wajah seseorang menjadi lebih berseri. Justeru rambut gugur, nipis atau botak menjadi satu masalah yang sangat merisaukan. Bayangkan jika rambut anda kusut masai, dipenuhi dengan kelemumur, gugur sana sini dan sebagainya, apakah pandangan orang yang ingin menjalankan urusan dengan anda?

Punca Kepada Masalah Rambut Gugur

Ramai yang beranggapan silap memilih syampu, pengambilan serbuk perasa MSG dalam masakan serta faktor penuaan sebagai sebab utama keguguran rambut, namun itu hanya penyebab sampingan.

Realitinya, tekanan dalam kerjaya atau kehidupan menjadi pencetus kepada masalah keguguran rambut yang serius kepada golongan lelaki.

Wanita pula mengalami masalah rambut gugur melalui perubahan hormon ketika mengandung dan melahirkan anak serta tekanan di tempat kerja mahupun di rumah.

Lebih memeranjatkan, orang yang lebih muda termasuk kanak-kanak juga mengalami masalah ini disebabkan oleh faktor genetik dan perubahan gaya hidup.

Selain tekanan dan faktor genetik, faktor pemakanan tidak seimbang, penyakit tiroid, masalah sistem imunisasi, pengambilan dadah atau ubat-ubatan tertentu, kurang penjagaan rambut, trauma dan jangkitan kulit kepala boleh menyumbang kepada keguguran rambut dan botak.

Nak biar rambut gugur sampai botak, Tak risau ke orang mengata kita?

Di dalam tubuh kita terdapat enzim dan hormon yang penting bagi meningkatkan metabolik tubuh. Metabolik bererti kadar tubuh menggunakan tenaga. Proses makanan dan zat makanan masuk ke dalam sel dan sel menggunakannya bagi pembinaan tubuh badan. Itu dipanggil proses metabolik. Jika cukup vitamin dalam makanan seharian tapi dalam badan tidak cukup hormon dan enzim maka kadar metabolik juga rendah. Segala vitamin yang dimakan akan sia-sia kerana ia akan keluar semula sebagai bahan buangan.

Kulit kepala juga perlukan vitamin yang cukup untuk kekal sihat tanpa sebarang masalah.

Bagi mendapatkan nutrisi rambut yang baik amalkan makanan yang rendah karbohidrat dan berprotein tinggi seperti kekacang, tiram, ubi, telur dan bayam.

Jika anda risau tidak memperolehi zat yang cukup melalui pemakanan, anda boleh mencuba suplemen Vita-Lea® Iron Formula, B-complex with Acid Folic, Zinc Complex dan ESP.

BERKAITANAtasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin & Rambut Gugur Selepas Bersalin

Rambut gugur sampai botak

Ini la set penjagaan rambut yang memang MV amalkan since pregnant until now. Dulu, memang rambut bertebaran lapenuh rumah sampai suami potpet cakap rambut siapa la penuh rumah. But, now MV gumbira dah berkurangan masalah rambut gugur. MV juga amalkan Set Penjagaan Rambut Prosante Shaklee. Memang rambut terasa lembut dan licin.

MV juga ada testimoni mereka yang ada masalah rambut gugur ni.

Testimoni Puan Aisyah. “..Dah mcm2 jnis shampoo sy try..Kdg2 dah fedup..Rmbut nipis giler..Nk g yun nam mahal..Lpas try ZINC after 2 weeks rmbut gugur dah kurg…”

Rambut gugur sampai botak

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Kepentingan Asid Folik Menurunkan Risiko Strok

Kepentingan Asid Folik

Kepentingan Asid Folik | Asid folik ni selalu dikaitkan dengan kesuburan dan kehamilan. Banyak kajian yang dibuat mendapati asid folik membantu mengurangkan risiko kecacatan kelahiran termasuk kecacatan tiub neural. Namun, tidak ramai yang sedar bahawa asid folik juga mempunyai manfaat lain termasuk sokongan kepada kesihatan jantung dan kesihatan otak kita.

kepentingan asid folik

Apa itu strok?

Strok adalah satu keadaan dimana berlakunya penyempitan salur darah ke bahagian otak atau salur darah pecah. Sebahagian dari tisu otak akan rosak disebabkan kekurangan bekalan oksigen. Apabila bahagian tisu otak tersebut rosak, ia akan mati lalu fungsi otak akan hilang.

Strok adalah antara penyebab utama kematian dan kehilangan keupayaan bekerja di Malaysia. Statistik hospital kerajaan menunjukkan peningkatan ketara pesakit strok dan kematian akibatnya. Anda boleh merujuk kajian yang diterbitkan didalam Malaysian Journal of Pulic Health Medicin 2007, Vol. 7(2):53-58.

Apakah jenis-jenis strok?

Terdapat 2 jenis utama strok:

kepentingan asid folik

  • Ischemic stroke – Ia berlaku apabila salur darah arteri ke bahagian otak tersumbat.
  • Hemorrhagic stroke – Ini berlaku apabila salur darah arteri ke bahagian otak pecah

Kepentingan Asid folik Turunkan Risiko Strok

Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2007 juga mendapati bahawa suplemen asid folik dengan ketara mengurangkan risiko strok sebanyak 18%. Dr. Suzanne Steinbaum, seorang pakar kardiologi di Hospital Lenox Hill di New York City, memberitahu Medicine Net.

“Jika semua yang diperlukan untuk mencegah ancaman kesihatan terbesar di seluruh dunia adalah vitamin, maka kita perlu mengambil kira pemeriksaan tahap asid folik darah pesakit dan menambahkan asid folik jika diperlukan.”

Kajian terbaru yang diterbitkan oleh Journal of the American Medical Association menunjukkan asdi folik membantu mengurangkan risiko strok kepada mereka yang mengidap darah tinggi juga mengambil ubat enalarpil.

Bagaimana untuk Meningkatkan Tahap Folat Anda Secara Semulajadi?

Cara yang terbaik untuk meningkatkan tahap folat ialah melalui diet harian.

Tanpa ragu pemakanan yang bijak dan sayur-sayuran, adalah bentuk terbaik folat. Asparagus, bayam, lobak hijau dan brokoli adalah semua sumber yang baik, begitu juga dengan kacang, termasuk kacang merah dan kacang garbanzo.

Selain mengurangkan risiko strok, folat juga membantu mengekalkan tahap homocysteine. Sekiranya bacaan homocysteine tinggi, ia ​​boleh menyebabkan darah beku dalam arteri seterusnya meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Kebanyakan Strok boleh dicegah dengan gaya hidup yang lebih sihat.

Pendek kata, gaya hidup anda mempunyai kesan langsung kepada risiko strok anda, dan juga perubahan kecil boleh membuat perbezaan.

Sekiranya sukar mendapatkan sumber folat dari pemakanan, MV sarankan anda mengamalkan suplemen Vita-Lea® with Iron Formula dan B-Complex with Folic Acid. Kedua-duanya mengandungi 200mcg folate yang diperlukan.

kepentingan asid folik

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Bau Hapak Baju Tiada walaupun 2 Hari Terlupa Nak Sidai

Bau Hapak Baju Tiada walaupun 2 Hari Terlupa Nak Sidai

Bau Hapak Baju Hilang | MV pasti anda pernah terlupa bahawa anda mempunyai pakaian dalam mesin basuh, dan terbiar di dalam mesin selama beberapa hari dan bau hapak baju tu memang tak boleh tahan kan?. Kalau pakaian berwarna putih boleh la gunakan peluntur, tetapi bagaimana pula dengan pakaian berwarna?

Penyelesaian yang paling cepat adalah menambah lebih banyak bahan pencuci, dan basuh semula cucian. Tapi kalau bau hapak baju tu masih tidak hilang apa yang perlu dilakukan?

BERKAITANHilangkan bau Hapak Baju Agar Tidak Menjadi ‘tikaman’ Orang

Jika itu tidak cukup untuk menghilangkan bau, ikuti langkah-langkah yang MV kongsikan ini untuk menghilangkan bau hapak baju tu.

Anda memerlukan :

  • Cuka
  • Serbuk penaik

Langkah-langkah untuk hilangkan bau hapak baju:

  1. Masukkan pakaian dan bahan pencuci ke dalam mesin basuh seperti biasa.
  2. Tambah secawan cuka putih atau serbuk penaik ke dalam air.
  3. Putarkan mesin basuh seperti biasa.
  4. Setelah campuran serbuk penaik @ cuka putih sebati dengan baju, hentikan putaran dan biarkan sekurang-kurangnya sejam. Overnight lebih baik.
  5. Kemudian teruskan membasuh sehingga habis
  6. Apabila bau dah hilang, keringkan pakaian seperti biasa.

Ni MV kongsikan video untuk panduan anda semua yea  🙂

Idea dan Tips tambahan

Mahukah ibu-ibu sekalian mengetahui rahsia untuk hilangkan bau hapak baju walaupun 2 hari terlupa nak sidai? Ataupun ibu-ibu mencari penyelesaian bau hapak baju di musim hujan sekarang ni? Betul ka ibu-ibu nak tahu?

Tadaaaa! Inilah sabun pencuci yang boleh membantu ibu-ibu menyahkan bau hapak baju walau dalam situasi apa sekalipun.

Bau Hapak Baju

Nama sabun pencuci ni Fresh Laundry Concentrate. Namanya saja pun dah tahu mampu menyegarkan cucian pakaian kita. Nampak tak 88 loads. Maknanya boleh basuh sampai 88 kali basuhan tau. (Sila ikut arahan sukatan yang diberikan).

Testimoni Puan Lin Chalo “..sekarang kan cuaca tak menentu. Kadang hujan beberapa hari. Baju yang tak kering sepenuhnya selalu ada bau hapak. Tapi surprisingly, saya perasan baju saya nampak lebih bersih dan tak berbau (hapak) walaupun tak tersidai lebih sehari…”

Bau Hapak Baju

Testimoni Puan Arnie @ GenkiMomma dan Puan Mai @ MyNutrisi

bau hapak baju

Ha, amacam best tak MV kongsikan penyelesaian untuk ibu-ibu di luar sana. Anda masih lagi mahu diselubungi masalah macam ni setiap hari ke? Kalau anda teruja maka wajibla bertindak SEKARANG!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee