Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Siapa Kata Ibu Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat ?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat ? | Kalau ditanya kepada wanita mengandung, majoriti memilih untuk bersalin secara kaedah normal. Walaupun bersalin normal perlu melalui fasa sakit kontraksi yang amat sakit tetapi bakal ibu lebih rela menanggungnya berbanding membiarkan perut di’potong’ untuk mengeluarkan bayi.

Sebelum MV mengulas lebih lanjut mengenai caesarean section, jom kita tengok apa Uncle Google cakap tentang makna caesarean section dalam term medical dictionary ;

“A cesarean section is a surgical procedure in which incisions are made through a woman’s abdomen and uterus to deliver her baby.”

Ramai Cakap Bersalin Secara Caesarean Tak Sakit! Biar Betul?

Anda yang dah melahirkan anak mesti pernah dengar kan?

MV jatuh dalam kategori bersalin caesarean secara kecemasan kerana fetal distress. Mentally tak bersedia. Jadi birth plan yang diprepare sejak sekian lama dah ke laut sebab tak plan untuk dibedah sebab MV sentiasa berharap kelahiran normal.

Siapa Kata Ibu Bersalin Secara Caesarean Tak Sakit? Bagi MV, orang yang bagi jawapan tu adalah kategori tidak pernah melahirkan anak secara pembedahan atau Pernah melahirkan anak secara pembedahan tetapi dia sembunyikan rasa sakit tu.

Agak tragis pengalaman MV masa bersalin dulu sebab sepatutnya EDD 8 Mei 2011 tapi MV dah overdue 12 hari. Memang tak terasa nak bersalin langsung. Sampai ja kat hospital 18 Mei 2011, tukar baju apa semua nurse bagitau doktor nak buat CTG dan check dah buka brapa cm…hohoho….perasaan time tu speechless. Anak sulung kan!

Dari pemeriksaan, doktor cakap hanya 1cm buka, memang dahsyat. So, kena masuk ward la apalagi. Pagi 19 Mei 2011, MV dipanggil sekali lagi oleh doktor untuk check ‘bukaan jalan’. Dia kata kalau masih tak buka 3 cm MV kena induce. Dalam hati MV memang takut yang amat dan berdoa supaya dipermudahkan dan akhirnya ada berita gembira dah buka 3 cm. Alhamdulillah syukur.

Malam tu, MV disorong ke labor room sebab doktor cakap nak pecah air ketuban. Pukul 10 masuk labor room, then bila dah pecah air ketuban tu tunggu la sampai pukul 11.30pm. Bila doktor check balik dia cakap MV memang tiada tanda nak bersalin dan CTG pun display jantung baby berdegup pantas. So, kena tolak masuk O.T. segera.

Kalau orang bersalin normal, EPIDURAL adalah pilihan. Tetapi kalau kategori caesarean, janganlah sesekali cakap jangan, kalau cakap jangan, tahniah kerana anda sanggup dibelah perut tanpa bius. Orang bersalin normal nak meneran pun sakit, ini nak ‘potong’ perut kot?

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat 1

Bayangkan perut kita yang berlapis-lapis macam ni nak kena ‘potong’

Dalam pada nervous nak kena belah perut tu, sempat lagi midwife cheer-up kan MV. Siap kata,

“Jangan risau ye puan, jangan panik, kejap je ni,”

Dalam tempoh tu, MV kena tandatangan surat pengesahan untuk bersalin secara pembedahan. Tanda tangan pun herot petot dah masa tu.

First time masuk O.T. bila tengok lampu yang macam kat tv tu terus dup dap dup dap jantung laju berbunyi. Semasa MV dalam bilik pembedahan tu, kena suntik EPIDURAL kat belakang, bius separuh badan. Jadi MV masih boleh mendengar & merasa sikit-sikit.

Kain tirai diangkat dari paras dada bagi menghalang MV nampak apa berlaku disebalik kain tu. Part yang paling MV tak boleh lupa bila perut ditoreh. MV ingat lagi MV terjerit cakap “Ya Allah, sakitnya” dan hanya Allah yang tahu betapa sakitnya time tu. Masa tu yang diingatkan hanya Allah, suami dan mama ayah.

Masa baby nak dikeluarkan memang terasa bahagian perut MV ditekan sekuat-kuatnya walaupun tak rasa sakit, tapi rasa ditekan tu macam orang tengah kopak buah durian. Ha macam tu lah rasanya. Masa jahit tu pon rasa perut digoyang-goyang. Bayangkan kalau dijahit di perut tanpa bius? Pergh, sadis bila ingat semula..hoho..

Tepat 12.30 pagi, 20 Mei 2011, lahirlah anak MV melalui kaedah pembedahan.

Bersalin Secara Caesarean Tak Hebat 1

*Abaikan date tu sebab adik lupa nak ejas* Ini dengan arwah mama MV,sanggup datang naik bas dari Kedah nak tengok cucu.

MV nampak baby dibawa keluar dan dibersihkan. Alhamdulillah masa nurse tunjuk jantina tu, syukur semuanya cukup sifat. Baby girl. Alhamdulillah, janji anak selamat dilahirkan dan gugurlah dosa ibu yang melahirkan bayi ibarat seperti daun kering yang gugur.

Lepas setengah jam direhatkan di bilik khas, MV ditempatkan di wad ibu bersalin, dan MV ternampak suami tengah menunggu kami di sana. Masa tu baru suami berpeluang nak mengazankan baby.

Habis operation dalam 1.00 pagi camtu, di wad baru nurse pakaikan beg kencing, lepas 1 hari baru tanggal. Pukul 6 petang esoknya baru boleh bangun, itu pun atas desakan nurse. Perut kena pegang, rasa bergoyang-goyang. Nak bergerak pun risau inikan pula nak angkat badan. Posisi menyusukan bayi pun kena mengiring ja. Nak pangku tak berani, nanti terletak kat perut yang baru lepas kena lapah tu, memang naya la. Serius ngeri takut ‘gam’ terbuka.

Kalau ibu bersalin normal takut jahitan episiotomy terbuka! Macam kes MV ni nak meneran buang air besar takut jahitan dalam rahim terbuka. Cuba bayangkan!

Mungkin ada yang tak tahu proses bersalin caesarean kan? Nah, MV kongsikan videonya.

Jadi, jika anda rasa ringan mulut nak kata bersalin operation adalah senang macam potong kek birthday dan tidak sakit, fikir dulu berulang kali. MV lebih rela bersalin normal kot.

Doa Melembutkan Hati Anak dan Membentuk Peribadi Mulia

Doa Melembutkan Hati Anak

Doa Melembutkan Hati Anak | InsyaAllah entry hari ni MV nak berkongsi dengan anda semua doa melembutkan hati anak yang sangat mudah untuk diamalkan. MV terpanggil nak tulis macam ni selepas membaca perkongsian rakan MV, Oja Samid mengenai 10 Bahasa Dosa Penyebab Anak Degil dan Bermasalah, enam hari yang lepas. Perkongsian yang sangat menyentuh jiwa MV sebagai ibu.

Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita sebagai ibubapa selalu menunjukkan sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka. Kita suka mengherdik mereka dengan perkataan bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka. Inilah sebenarnya punca yang menyebabkan anak degil dan bermasalah dengan kita.

doa melembutkan hati anak

Bukan salah anak kalau dia degil dan bermasalah tetapi letakkan kesalahan itu kepada diri kita dahulu. Imbas kembali adakah kita sebagai anak pernah menyebabkan ibubapa kita berdukacita dengan sikap kita? Adakah kita pernah melanggar suruhan Allah s.w.t? Renungkan ini dahulu.

MV pernah mendengar ceramah Ustaz Azhar Idrus, beliau menerangkan jika kita pernah langgar perintah Allah di dunia ini, maka ada ketikanya Allah ‘bayar’ tunai dengan memberikan anak yang bermasalah. Nauzubillah.

Doa Melembutkan hati anak yang degil

Kita ni termasuk diri MV sendiri cepat menghukum anak walaupun untuk keasalahan yang kecil dan remeh.

Sedangkan Nabi s.aw. pun cukup hormat dan sayang kepada anak-anak apabila bertemu dengan mereka kerana mereka ini tidak berdosa. Inikan pula kita ibubapa yang banyak compang campingnya.

Ada pelbagai lagi cara dan pendekatan yang lemah lembut untuk mendidik anak-anak selain merotan dan mengherdik. Antaranya ialah dengan berdoa.

Inilah doa yang MV amalkan setiap malam ketika anak tidur. InsyaAllah MV yakin amalan doa ini boleh melembutkan hati anak-anak dan membentuk peribadi mereka. MV pasti anda juga mampu amalkan doa ini.

#1. Membaca surah Thaha ayat 1-5

doa melembutkan hati anak

#2. Membaca Surah Al-Insyirah

doa melembutkan hati anak

#3. Doa Nabi Daud 

doa melembutkan hati anak 2

#4. Ayat 19 Surah As-Syura

doa melembutkan hati anak

#5. Selepas solat lima waktu, amalkan ayat 40 daripada Surah Ibrahim
doa melembutkan hati anak

Ketika memasak, sentiasa membaca zikir ‘Ya Hayyu, Ya Qayyum, Ya Latiff dan Ya Rahman’ berulang-ulang sehingga makanan masak.

Mungkin ada banyak lagi doa yang boleh kita amalkan untuk melembutkan hati anak-anak dan juga kita sebagai ibubapa. MV berharap perkongsian ini sedikit sebanyak akan memberikan manfaat kepada anda semua.

Untuk peringatan MV dan juga semua, dengarkan lah pesanan dari Ustaz Zul Ramli ini. Betapa pentingnya kita menghormati ibubapa agar hidup tenang sentiasa.

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri Menyebabkan Strok dan Serangan Jantung!

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri | Anda pernah dengar seseorang diserang strok secara tiba-tiba? walhal umur muda lagi kot. Bila diperiksa mereka ni sebenarnya mempunyai kolesterol tinggi dalam badan. Sebab tu MV cukup beringat la bila nak makan benda berlemak dan high cholesterol ni, ye la umur dah melepasi model BMW 3 series kan!  😕

Ingat tak artis Faizal Yusof, Shamrin Fotograf dan Hani Mohsin? Mereka ni antara artis yang aktif bersukan juga tetapi ajal tak mengenal usia kan? Mereka meninggal di usia muda akibat serangan jantung. Masa tu anak-anak semua masih kecil, MV turut bersimpati dengan keluarga mereka.

Bahaya Plak kolesterol Di dalam Arteri dan Aterosklerosis

Plak kolesterol terbentuk dari proses atherosclerosis atau ‘hardening of the arteries’. Plak kolesterol ini terhasil dari” LDL or “bad cholesterol”. Proses ini tidak menyakitkan dan progresively membentuk plak kolesterol secara senyap dan perlahan.

BERKAITAN : Turunkan Bacaan Tahap Kolesterol Ke Paras Normal

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Mendapan kolestrol ini akan menghalang pengaliran darah sebab saluran darah dah menjadi semakin sempit, dan akhirnya tersumbat. Sumbatan ini menyempitkan salur darah atau arteri dan mengelakkan aliran darah ke seluruh badan menjadi lancar.

Akhirnya plak kolesterol ini akan menyekat aliran darah dan meningkatkan risiko serangan jantung atau strok.

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri

Serangan Jantung Dan Strok

Bahaya Plak Kolesterol Di dalam Arteri 2

Serangan jantung dan strok berlaku apabila salur darah kita tersumbat akibat plak terjadi pada dinding arteri. Cuba lihat salur darah yang tak sihat, ia akan memberi tekanan pada aliran darah. Ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Jika keadaan ini sentiasa berlaku pada jantung, ia boleh membebankan jantung dan mengakibat serangan jantung yang tidak disangka-sangka.

Selain itu, aliran darah juga menjadi lebih deras akibat daripada tekanan darah yang tinggi. Jika ia berlaku di bahagian otak, ia boleh mengakibatkan saluran darah pecah dan berlakunya strok.

sumber : WebMB

BERKAITANKepentingan Asid Folik Menurunkan Risiko Strok

Anda nampak tak selama ini kita hanya ambil mudah dan tidak ambil peduli tentang soal pemakanan harian kita?

So, mulai hari ini, sila kawal pemakanan anda, seperti pepatah ini “What you eat today walks and talks tomorrow”

Mencari Penyelesaian Untuk Masalah Kolesterol?

Kolestrol tinggi dalam darah perlu dikawal. MV sarankan anda mencuba Set Singkir Kolesterol Shaklee. Mudah-mudah membantu menyelesaikan masalah anda.

Turunkan Bacaan Tahap Kolesterol ke Paras Normal

OmegaGuard – menurunkan kadar kolesterol ‘jahat’ LDL, disamping memelihara tekanan darah dan paras trigliserida dan kolesterol yang normal.

Phytocol-ST pula mengandungi phytosterol yang mampu bersaing dan mengalahkan kolesterol daripada menyerap ke dalam usus.

Garlic – Selain untuk menguatkan antibodi badan, bawang putih juga telah digunakan sejak turun-temurun untuk menurunkan kadar kolesterol.

Manfaat Lecithin Kepada Kesihatan

Lecithin bertindak dengan mengemulsi dan metabolisma lemak, kolesterol dan trigliserida dalam tubuh.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Bila Masa Sesuai Untuk ‘Me-Time’ Nak Hilangkan Stress?

Bila Masa Sesuai Untuk ‘Me-Time’

Bila Masa Sesuai Untuk ‘Me-Time’ | Setiap hari kita keluar bekerja kan? Kalau yang surirumah bekerjaya macam MV ni lagi la 24/7 kot kerja  😛 . Kesian MV tengok mereka yang awal pagi dah keluar rumah, lewat malam baru sampai rumah. Bila balik anak isteri dah tidur. Bila masa nak luangkan ‘free time’ dengan family kan?. Ceritanya berulang setiap hari hingga la ke hujung  minggu. Tak penat ka?

Tinggal di bandaraya ni semuanya stress kan? Kerja memang tak pernah habis. Kalau kerja dah selesai, ada pula new task yang boss bagi kan? Kalau kita mampu habiskan semua kerja, pastu nak buat apa? BERHENTI KERJA? huhu..pitam la  🙄

As for MV, kalau nak hilangkan stress tak perlu nak keluarkan duit yang banyak. Dengan keadaan semasa negara kita sekarang ni memang semuanya kena berjimat cermat. Tapi, kalau anda ada duit berkepuk kat dalam kocek tu, MV cadangkan pergi la bercuti. Tak semestinya kena pergi oversea, di dalam negara kita pun banyak tempat yang boleh bercuti. Cari tempat yang memang khas untuk hilangkan penat dan layan perasaan bersama anak-anak. Yang penting anda dan keluarga anda happy!

Di sini ada tanda-tanda amaran yang anda perlu tahu Bila Masa Sesuai Untuk ‘Me-Time’!

Sebenarnya tubuh kita dah mengirimkan signal kepada badan bahawa kita sudah stress. Disebabkan terlalu sibuk, kita tidak menghiraukan segala tanda-tanda yang telah diberikan oleh tubuh. Tindakan kita yang tidak mempedulikan tanda stress boleh meninggalkan kesan buruk pada sistem penghadaman, bahkan penyakit kardiovaskular dan strok.

Ini adalah tanda-tanda amaran anda STRESS!

1. Badan Sentiasa Lesu

Bila Masa Sesuai Untuk 'Me-Time'

Biasanya selepas 7-8 jam tidur, badan kita akan segar. Kalau selepas bangun dari tidur kita merasa lemah lesu maknanya badan kita tidak cukup rehat dan tidur. Bagi anda yang bekerja, harus pastikan ‘mencuri’ waktu rehat ditempat kerja untuk tidur sebentar.

2. Sentiasa Sakit

Selalu tak rasa sakit di bahagian otot-otot di bahu, belakang badan dan kaki?. Ini tanda bahawa badan anda overstressing dan memerlukan rehat.

3. Hilang Fokus

Bila Masa Sesuai Untuk 'Me-Time'

Bila fikiran sentiasa hanyut dan berasa mengantuk, kita tidak dapat menumpukan perhatian di tempat kerja dan juga di rumah. Kedua-duanya adalah tanda-tanda bahawa badan anda tidak mendapat rehat yang secukupnya.

4. Sentiasa Marah?

Adakah anda cepat marah walaupun melibatkan perkara yang paling kecil? Tanda ini menunjukkan bahawa tubuh anda memerlukan rehat yang lebih dari sebelumnya.

5. Tiada Tenaga

Anda tidak mempunyai tenaga selepas pulang bekerja walaupun hanya meluangkan masa melayan kerenah anak-anak.

6. Kerap Jatuh Sakit?

Bila Masa Sesuai Untuk 'Me-Time'

Kerap jatuh sakit? Ini bermakna bahawa sesuatu yang tidak kena di dalam badan anda. Badan tidak mendapat peluang untuk pulih, yang seterusnya memberi kesan kepada tahap imuniti anda secara keseluruhan juga.

7. Gangguan Sistem Penghadaman @ Sakit Perut

Terlalu banyak berfikir kerana stress juga membuatkan sistem penghadaman di dalam tubuh tidak bekerja secara normal. Ini bermakna bahawa anda tidak mendapat rehat yang secukupnya.

8. Berat Badan Tidak Stabil 

Bila Masa Sesuai Untuk 'Me-Time'

Sesetengah orang yang mengalami stress akan makan banyak sehingga mengalami obes. Namun, ada juga yang hilang nafsu makan sehingga hilang berat badan. Berat badan yang tidak stabil dan cenderung naik turun merupakan salah satu pengaruh dari perasaan stress.

Bila Masa Sesuai Untuk 'Me-Time'

Tengok muka baby ni, dia pun stress bila anda stress tau. So, jangan abaikan tanda amaran yang MV kongsikan. Pergi la bercuti dan rehatkan badan sepuas-puasnya.

Nutrien Penting Untuk Kulit Cantik Berseri

Nutrien Penting Untuk Kulit Cantik Berseri

Nutrien Penting Untuk Kulit Cantik Berseri | Sebenarnya, kesihatan dan kecantikan kulit kita bukan sahaja bergantung kepada apa yang kita apply pada kulit, tetapi juga apa yang kita bekalkan ke dalam badan kita.

Kulit kita adalah sangat halus dan mudah rosak oleh faktor-faktor luaran seperti sinaran UV, pencemaran dan kekotoran. Kulit memerlukan diet yang seimbang yang merangkumi semua nutrien penting, vitamin dan mineral. Diet yang terdiri daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin perlu dikekalkan setiap hari.

“What you eat today walks and talks tomorrow”

Selain penggunaan produk kecantikan dan penjagaan tubuh yang konsiten, pemilihan nutrien penting untuk kulit cantik berseri sepanjang masa. Anda boleh amalkan 6 jenis super skin food ini. Hasilnya pasti menakjubkan.

Nutrien Penting Untuk Kulit Cantik Berseri

Pemilihan nutrien penting untuk kulit cantik

  1. Avocado kaya dengan vitamin B3 (Niacin) yang bertindak sebagai agen anti-radang dan boleh membantu melicinkan kulit.
  2. Walnut kaya dengan lemak omega-3 dan vitamin B yang menguatkan sel-sel kulit untuk mengekalkan kelembapan, melindungi kulit dari kerosakan dan penuaan pra-matang
  3. Yogurt memainkan peranan penting dalam menjaga keseimbangan mikrob baik dalam badan dan mengurangkan blemishes
  4. Raspberry mengandungi kepekatan antioksidan yang tinggi, tinggi kandungan vitamin C, anthocyanins dan quercetin yang bantu mengurangkan inflamasi dan mengekalkan tona kulit sekata.
  5. Telur mengandungi protein asid amino yang membantu membina san membaiki sel-sel, otot dan tisu kulit dan kolagen di bawah kulit serta melembapkan kulit secara semulajadi
  6. Buah-buahan sitrus tinggi kandungan vitamin C yang diperlukan untuk mengekalkan dan membaiki sel kulit.

Vitamin Untuk Penjagaan Kulit: Tips Penjagaan Kecantikan

Vitamin dan mineral dalam semua bentuk memainkan peranan penting dalam kesihatan dan kecantikan kulit , sama ada dari sumber makanan atau suplemen.

Vitamin A untuk Kedutan

Tahukah anda Vitamin A juga merupakan vitamin untuk kulit cantik. Jika kulit anda bersisik,kering atau berjerawat,ini bermakna anda kekurangan Vitamin A. Ia membantu untuk melawan tanda-tanda pra-penuaan, mengurangkan kedutan dan mengekalkan kulit yang muda dan sihat. Vitamin A baik untuk merawat kulit berjerawat dan kulit kasar. Vitamin A mempunyai kapasiti untuk membina semula tisu rosak.

BERKAITANKawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

B-Complex untuk glowing.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui Vitamin B-Complex sebagai vitamin untuk kulit cantik. Kesan paling ketara yang dapat dilihat adalah kulit yang ‘glowing’.

Vitamin B1 dan B3 mempunyai kesan yang baik pada kualiti tekstur kulit. Vitamin B1 meningkatkan peredaran darah manakala vitamin B3 mengurangkan jerawat dan memberi nafas baru pada kulit.

BERKAITANRahsia Jerawat Cepat Kering dan Parut Cepat Hilang

Vitamin E untuk kelembapan

Vitamin E adalah antioksidan yang sangat penting untuk menghapuskan radikal bebas dari kulit. Vitamin E juga mengurangkan tompok kering, melembapkan kulit, bintik hitam dan garis kedutan daripada kulit.

BERKAITANKulit Wajah Licin dan Berseri TANPA Jerawat

Vitamin C untuk awet muda

Vitamin C juga antioksidan seperti vitamin E. Ia membantu mencegah tanda pra-penuaan dan kerosakan kulit akibat pencemaran, merokok dan cahaya matahari.

Selain itu, ia juga meningkatkan pengeluaran kolagen dalam kulit. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu,jika kolegen dalam kulit anda berkurangan,ia akan menimbulkan kedutan pada kulit.

BERKAITANHilangkan Bekas Parut Jerawat Berlubang

sumber : boldskylukbeautifood dan top10homeremedies

Anda boleh dapatkan kombinasi sumber vitamin ini daripada B-Complex, Sustained Release Vita-C Plus™, Vita-E Complex™ dan CarotoMax®. Jom kongsikan keterujaan pengguna ni.

Nutrien Penting Untuk Kulit Cantik Berseri

Testimoni Puan Adah “..Belek2 gambar dalam dropbox jumpa gambar thn 2014. Rasa memang banyak beza sangat kulit ni.
Masa 2014 tu tgh pregnant n mabuk2.muka memang serabai.hihi. Hormon pun masa tu tak betul.muka naik jerawat sekitar zone T.

Gambar 2015 ni masa dalam pantang. Beza kan?walaupun hormon pun tak berapa betul lg (lepas bersalin) kulit sangat2 lah nampak beza. I looikee.??
Taknada jerawat kat kawasan T tu dan nmpk lg sekata kulit.kan?

apa yg saya guna dan makan? masa pantang tu konsisten ambil #setpantang shaklee. Alhamdulilah walaupun nama je #setpantang ia juga set kulit saya.#esp #bcomplex #vitaminc memang saya tak miss makan.Saya tambah lg #carotomax dan #vtaminE utk lengkapkan set kulit saya..”

Anda pun nak kulit cantik juga? Jangan lupa untuk minum 8 hingga 10 gelas air bersih setiap hari untuk mengekalkan kulit yang lembut dan berseri.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee