Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Sukar Memujuk Anak Makan Sajian Buah dan Sayuran?

Sebenarnya tidak sukar memujuk anak makan sajian sayur dan buah-buahan, namun MV juga tidak menyangkal banyak ibu bapa yang pening kepala kerana anak-anak kecil mereka tidak menyukai kedua-dua jenis makanan ini.

Yang penting ibubapa TIDAK putus asa!. Apa yang perlu dilakukan hanyalah satu iaitu Be Creative.

Berita baik adalah tidak mustahil. Tetapi berita buruk ianya memerlukan konsisten dan persistance daripada ibu bapa, dan ia tidak akan mudah.

MV akan berkongsi dengan anda 15 Tips bagaimana untuk menyemai minat kanak-kanak makan sayur dan buah.

15 Tips Terbukti Berkesan yang Boleh Dipraktikkan Oleh Ibubapa yang Sukar Memujuk Anak Makan Buah dan Sayuran

1. Kreatif menggubah agar penyediaan nampak lebih menarik

sukar-memujuk-anak-makan

Mungkin anda boleh memotong sayur dan susun di atas pinggan menjadi bentuk-bentuk kartun atau haiwan.

Cara hidangan ini adalah mainan psikologi yang boleh merangsang selera anak untuk menikmatinya.

Bila anak melihat beraneka warna dan bentuk makanan, sudah pastinya mereka akan seronok untuk menikmatinya.

2. Melibatkan anak-anak semasa penyediaan

sukar-memujuk-anak-makan

Pujilah anak anda dengan pujian yang ikhlas dengan mengatakan buahan-buahan dan sayuran yang mereka potong ini lebih manis dan lebih sedap kerana dipotong oleh mereka.

3. Bawa anak membeli sayur dan buah

sukar-memujuk-anak-makan

Pastikan anak-anak terlibat apabila membeli makanan untuk isi rumah.

Sesekali bawa mereka ke bahagian buah dan sayur. Minta anak senaraikan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mereka gemari.

Buat senarai beli-belah mengikut kumpulan makanan supaya mereka mudah melihat buah-buahan dan sayur-sayuran dalam senarai.

4. Bawa anak ke tempat yang boleh memetik buah

sukar-memujuk-anak-makan

Jika bercuti ke Cameron Higland atau tempat yang boleh memetik buah dan sayur, biarkan mereka mencuba petik sendiri.

Peluang ini membolehkan mereka mengenali buah dan sayur dengan lebih dekat.

5. Buah-buahan dijadikan aiskrim

sukar-memujuk-anak-makan

Kanak-kanak lebih suka benda-benda yang manis dan berwarna warni. Bercakap tentang manis, anda boleh hidangkan buah-buahan yang telah dicelup bersama coklat atau madu dan dijadikan aiskrim.

Pastinya dapat memikat hati anak-anak anda.

6. Didik anak berkebun

sukar-memujuk-anak-makan

Ini adalah salah satu cara yang paling mudah untuk menarik minat anak-anak untuk mencuba buah-buahan dan sayur-sayuran. Mulakan dengan benih atau anak benih dan biarkan mereka tanam sendiri.

7. Sajikan dengan buahan yang bermusim

sukar-memujuk-anak-makan

Dengan itu ibu bapa boleh mendidik anak-anak untuk menyediakan hidangan mereka sendiri di dapur.

8. Libatkan anak dalam penyediaan masakan

sukar-memujuk-anak-makan

Tujuannya bukan untuk melatih mereka pandai memasak tetapi mengajar mereka supaya mengenal jenis-jenis makanan yang biasa anda masak untuk keluarga.

Anak-anak seawal usia 2 tahun boleh membantu mengukur, kacau dan menambah bahan-bahan. anak-anak yang lebih tua boleh membantu memotong dan memasak makanan

Jika mereka mula melihat makanan yang dihidang, mereka mungkin berminat untuk merasa kerana mereka ingin tahu bagaimana rasa makanan yang mereka lihat dan bantu anda memasak tadi.

9. Pamerkan hidangan buah di tempat yang mudah dilihat

sukar-memujuk-anak-makan

Letakkan buah-buahan di tempat yang sering menjadi laluan mereka. Apabila mereka berkeinginan untuk mengunyah makanan, biasanya apa sahaja yang mudah dicapai mereka akan makan. Secara tidak langsung mereka akan makan makanan berkhasiat.

10. ‘Eat a rainbow’.

sukar-memujuk-anak-makan

Buah-buahan adalah sumber yang kaya dengan vitamin, mineral, antioksidan dan serat, yang membantu mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung, obesiti kanak-kanak dan diabetes jenis 2.

Cara terbaik untuk mendapatkan sejumlah besar nutrien adalah untuk menikmati pelbagai jenis buah-buahan.

11. Pujian buat anak

sukar-memujuk-anak-makan

Kita sukar memujuk anak makan buah dan sayuran kerana kita jarang memuji dan memberikan kata-kata semangat kepada anak-anak kecil.

Ianya merupakan motivasi kepada anak-anak kecil untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Pujukan manis dapat memberi keyakinan dan meningkatkan minat kanak-kanak untuk menikmati sayur dan buah. Percayalah kanak-kanak tidak suka jika mereka dipaksa.

12. Hidangan smoothies untuk sarapan pagi yang berkhasiat

sukar-memujuk-anak-makan

13. Snack dengan ‘dip’ yang berkhasiat

sukar-memujuk-anak-makan

14. Adakan rutin ‘fruit break’

sukar-memujuk-anak-makan

15. Terangkan manfaat mengambil buah dan sayur

sukar-memujuk-anak-makan

Wujudkan perbualan positif mengenai tabiat makan yang sihat, dan jenis makanan yang dimakan semasa makan.

Anda juga perlu memberikan informasi berguna tentang sayur dan buah. Katakan kepada anak-anak bahawa banyak khasiat makan buah-buahan dan sayuran ini.

Salah satunya beritahu mereka yang sayur dan buah mengandungi serat yang banyak dan elok untuk penghadaman, serta dapat menjadikan mereka lebih sihat. Katakan juga vitamin yang terkandung dalam sayur-sayuran dan buah-buahan dapat menjadikan kulit mereka cantik.

Tidak Sukar Memujuk Anak Makan Buah dan Sayuran, bukan?

Anda hanya perlu kreatif dari segi penyediaannya sehinggalah cara ia dihidangkan. Cara hidangan dan potongan juga boleh menarik minat anak untuk menikmati sajian sayur dan buah-buahan.

Tips yang dikongsikan ini boleh membantu para ibubapa untuk menyediakan sajian yang lebih enak dan berkhasiat tanpa jemu. Jangan putus asa kerana anak-anak sememangnya memerlukan lebih perhatian dan cara yang lebih unik, walaupun dalam soal makan.

Semoga anda mendapat inspirasi bagaimana untuk menggalakkan anak anda suka makan buah dan sayur. Selamat mencuba.

Keunikan Anggur Muscadine dan Manfaatnya

Siapa suka makan buah anggur, sila angkat keyboard ya. Ramai kan penggemar buah anggur termasuklah MV sekeluarga. Memang banyak jenis anggur di dunia. Salah satunya ialah anggur muscadine.

Anggur Muscadine! Sebenarnya ramai yang tak tahu dan mungkin juga tak pernah dengar langsung pasal anggur ni. MV pun cuma tengok kat encik google dan paper sahaja.

Anggur ni dikatakan anggur paling istimewa. Mengapa?

Muscadine Anggur (Vitis rotundifolia) berasal dari Amerika Syarikat tenggara dan merupakan spesies anggur asli pertama yang ditanam di Amerika Utara. Ia mempunyai warna deep reddish-purple yang menarik bila sudah matang.

Anggur ni dikenali sebagai ‘supergrapes’ kerana saiznya yang boleh mencecah hingga 5cm diameter dan boleh membesar sehingga sebesar BOLA GOLF.

anggur-muscadine

Ia sangat lasak kerana tumbuh semulajadi secara meliar ditempat yang panas dan lembab, jika dibandingkan dengan anggur lain yang memerlukan tempat sejuk dan dingin.

Anggur Muscadine adalah sangat unik! 

Pertama, perbezaan yang paling ketara adalah kulitnya yang keras dan tebal. Kulit tebalnya memberikan ketahanan semulajadi terhadap serangan penyakit, kulat, dan serangga.

Kedua, anggur ini mempunyai satu set kromosom tambahan yang mengandungi gen yang membolehkan mereka untuk menghasilkan keseimbangan fitonutrien yang unik yang hampir tidak ada dalam anggur lain.

anggur-muscadine

Ketiga, anggur muscadine mempunyai kuasa antioksidan yang lebih daripada buah-buahan lain berdasarkan pengukuran standard ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity).

anggur-muscadine

Keempat, aspek yang paling menarik ialah hanya muscadine SAHAJA yang mengandungi asid ellagic. Fitonutrien ini telah dikaji sebagai antioksidan dengan ciri-ciri anti-kanser dan anti-radang yang kuat.

Faedah dan Manfaat Kesihatan Anggur Muscadine

Anggur Muscadine adalah sumber yang kaya dengan polifenol dan nutrien lain.

Gallic acid, catechin dan epicatechin adalah fenolik utama dalam biji, manakala ellagic acid, myricetin, quercetin, kaempferol, dan trans-resveratrol adalah fenolik utama dalam kulit.

fb_img_1476926392458

Dalam kajian, resveratrol menunjukkan keupayaan untuk meningkatkan pengembangan salur darah, yang boleh membenarkan darah mengalir dengan lebih mudah melalui saluran darah.

Anggur Muscadine

Ia juga telah terbukti untuk merehatkan dinding saluran darah, menjadikannya diameter lebih besar, dengan itu menurunkan tekanan darah,dan membenarkan jumlah darah yang mengalir lebih tinggi melalui semua bahagian-bahagian badan, meningkatkan peredaran oksigen dan nutrien kepada sel-sel badan.

fb_img_1476926387112

Anggur Muscadine sarat dengan serat. Kulit berserabut anggur ini adalah sumber serat tidak larut. Serat tidak larut ini menyingkirkan bahan buangan dari badan dan melegakan sembelit.

Serat larut memperlahankan penghadaman, ia membantu membuat perut kenyang lebih lama dan mengekalkan kestabilan gula dalam darah dengan memastikan badan menyerap gula dengan cepat.

fb_img_1476926395044

Menurut American Institute of Kanser Research, asid Elagik mampu untuk menyekat penghasilan sel kanser. Ia mempunyai peranan dalam menghentikan bahan kimia penyebab kanser, anti-virus dan juda anti-bakteria.

fb_img_1476926379112

fb_img_1476926389706

Dan, terakhir kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol didalam anggur ini membantu meningkatkan gen dan jangka hayat.

fb_img_1476926381807

TAHUKAH ANDA?

Sebiji anggur muscadine boleh mencecah sehingga RM100. Jadi sangat tidak menghairankan sebotol vivix bernilai RM503.50

Shaklee menggunakan keseluruhan buah anggur; dari kulit sehingga ke bijinya kerana keistimewaan :-

  • Anti-oksida dan fitonutrien yang tinggi dalam kulit anggur
  • Kandungan Resveratrol yang tinggi di dalam biji anggur
  • Isinya yang penuh dengan nutrien utama

Ternyata anggur ini sangat unik dan istimewa. Begitu juga kesannya terhadap kesihatan kita.

Khasiat Chia Seed Dalam Diet Harian

Ch-ch-ch-chia! Bila terbaca perkongsian khasiat chia seed dari kak Jue di facebook hari tu, baru teringat yang MV pun ada beli organic chia seed kat tesco.

Then, since seminggu ni memang MV mulakan hari dengan minuman dan sarapan yang sihat dengan chia seed.

Chia seed telah menjadi salah satu superfoods yang paling popular dalam komuniti masyarakat Malaysia sekarang. Bila dah jadi trend, mesti ramai yang dah tahu khasiat chia seed ni kan? Jadi, cukuplah MV berkongsi point yang penting sahaja.

Profil Pemakanan Chia Seed.

Chia seed begitu bermanfaat adalah disebabkan oleh mereka kaya dengan serat, lemak omega-3, protein, vitamin dan mineral seperti :

  • Serat (11g – 42% nilai harian disyorkan)
  • Protein (4.4g – 9% RDV)
  • asid lemak Omega-3 (4915 mg)
  • asid lemak omega-6 (1620 mg)
  • Kalsium (77 mg – 18% RDV)
  • Copper (0.1 mg – 3% RDV)
  • Fosforus (265 mg – 27% RDV)
  • Kalium (44.8 mg – 1% RDV)
  • Zink (1.0 mg – 7% RDV)

Chia seed juga mengandungi asid lemak perlu alpha-linolenik dan asid linoleik, mucin, strontium, Vitamin A, B, E, dan D, dan mineral termasuk sulfur, besi, iodin, magnesium, mangan, niasin, tiamin, dan mereka adalah sumber yang kaya anti-oksida.

khasiat-chia-seed

Khasiat Chia Seed: 9 Sebab Untuk Tambah Chia Seed ke dalam Diet Harian

Penyelidikan telah membuktikan bahawa makanan superfoods yang kaya dengan pelbagai nutrien utama ini jika diamalkan secara berterusan boleh membantu meningkatkan kesihatan.

1. Untuk Kulit dan Penuaan

Chia seed mempunyai jumlah kepekatan fenolik semulajadi (antioksidan) yang tinggi dan ianya mampu menghentikan sehingga 70% daripada aktiviti radikal bebas.

Antioksidan mempercepatkan sistem pembaikan kulit, dan mencegah kerosakan yang lebih teruk. Sebab itu, ia boleh mencegah penuaan kulit pra-matang yang disebabkan oleh radikal bebas.

2. Sistem Penghadaman dan Pencernaan yang sihat

Chia seed mempunyai kandungan serat yang tinggi dan lemak yang sihat. Oleh sebab itu, ia amat membantu menggalakkan kekerapan membuang air besar dan najis yang sihat.

Serat ini juga melambatkan pencernaan dan membolehkan kita sentiasa berasa kenyang lebih lama.

3. Kesihatan Jantung

Chia seed amat bermanfaat untuk kesihatan jantung kerana ia berupaya untuk menentang keradangan, mengawal kolesterol dan menurunkan tekanan darah.

4. Bantuan Merawat Diabetes

Kajian dari penyelidik dari University of Litoral di Argentina menentukan bahawa chia seed yang kaya dengan asid alfa-linolenik dan serat boleh membantu mencegah gangguan metabolik seperti dyslipidemia (lemak yang berlebihan dalam darah) dan rintangan insulin.

5. Tingkatkan Tenaga & Metabolisme

Kajian yang diterbitkan didalam Journal of Strength and Conditioning membuat kesimpulan bahawa pengambilan chia seed untuk senaman yang berlangsung 90 minit dipertingkatkan metabolismanya dengan cara yang sama sugar-laden sports drink lakukan TETAPI tanpa gula.

6. Menguatkan Tulang

Kalsium adalah asas dalam kesihatan tulang dan membantu mengekalkan kekuatan tulang dan jisim. Chia seed juga mengandungi boron yang merupakan satu lagi nutrien penting untuk kesihatan tulang.

Boron membantu memetabolismekan kalsium, magnesium, mangan, dan fosforus untuk pertumbuhan tulang dan otot yang sihat.

7. Membina Otot dan Mengurangkan Berat Badan

Chia seed ialah sumber protein yang berasaskan tumbuhan. Ia menyediakan 9 asid amino penting untuk badan membina otot.

Ia membendung kelaparan dan menyekat selera makan dengan mengawal hormon leptin, yang juga boleh membawa kepada penurunan berat badan dan mengurangkan ketagihan gula.

8. Melawan Kanser Serviks dan Payudara

Chia seed kaya dengan asid alpha lineic (ALA) yang menghadkan pertumbuhan sel-sel kanser dalam kedua-dua kanser payudara dan kanser serviks.

9. Kesihatan Gigi

Chia seed penuh dengan kalsium, fosforus, Vitamin A dan zink yang penting untuk kesihatan gigi dan mulut yang sihat.

Cara Menyediakan Chia Seed ke dalam Diet Harian

Penyediaannya mudah sahaja, sangat versatil. Ikut kreativiti kita lah nak makan chia seed ni macam mana pun. Janji sedap!

Amalkan organic chia seed

MV biasanya rendam dengan air panas sebelum tidur. Bila bangun pagi, portion chia seed yang mengembang bak juara tu dibahagi sama banyak. Satu masukkan dalam overnight vivix mix rolled oat dan satu lagi masukkan dalam air masak 2 liter untuk bekalan sepanjang hari.

khasiat-chia-seed

Kalau terlebih rajin, dalam cinch tea pun MV masukkan juga chia seed ni, yang penting tak lebih dari 1 sudu pengambilan sahaja setiap hari.

Chia seed ni boleh dipelbagaikan dalam menu makanan harian kita juga.

  • Puding chia seed
  • On-the-go-snack
  • Tabur atas sajian salad atau makanan kegemaran
  • Sebagai bahan tambahan dalam minuman atau smoothies
  • Masuk kan dalam resepi seperti biskut, muffin atau kek
  • Sebagai bahan tambahan di dalam masakan stew untuk memekatkannya.
  • Chia Spread
  • Boleh juga digunakan sebagai scrub badan

Terdapat banyak sebab musabab untuk kita amalkan chia seed ni dalam diet harian dan bertindak SEKARANG untuk kehidupan yang lebih sihat!

Jadi dah tiada alasan terlepas makan makanan BERKHASIAT setiap hari.

Ketahui 5 Manfaat Resveratrol

Sekarang ni dah ramai yang beralih arah kepada rawatan alternatif selain ubat kan. Salah satunya ialah Resveratrol. Kalau buat pencarian dengan encik google banyak sangat manfaatnya. Tapi, MV hanya rajin nak kongsikan 5 Manfaat Resveratrol sahaja.

Apa itu resveratrol?

Dari pembacaan yang MV faham, resveratrol ni ialah stilbenoid, iaitu sejenis fenol semulajadi dan sejenis antioksidan yang dipanggil phytoalexin. Ia disintesis dalam tumbuh-tumbuhan sebagai pertahanan terhadap serangan kulat dan bakteria.

Resveratrol ni boleh ditemui daripada tumbuhan knotweed polyganum cuspidatum, kulit anggur, jus anggur ungu serta sumber-sumber lain termasuk kacang dan beri.

Dalam banyak-banyak spesies buah anggur, buah anggur jenis muscadine adalah anggur yang mempunyai tahap resveratrol paling tinggi.

Bagaimana Resveratrol Bertindak balas dengan Sistem Badan?

Pertama sekali, mengikut kajian klinikal, resveratrol sangat penting untuk memelihara DNA sel yang rosak akibat radikal bebas.

Radikal bebas merupakan atom yang tidak stabil yang terhasil dari proses pencemaran, cahaya matahari dan pembakaran lemak dalam badan. Ianya boleh menyebabkan pelbagai komplikasi termasuk kanser dan sakit jantung.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa faedah resveratrol juga termasuk menggalakkan replikasi sel normal .

Resveratrol juga menggalakkan tindak balas keradangan yang sihat dalam badan termasuk membantu untuk mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan yang boleh membawa kepada penuaan pramatang.

Kajian yang dijalankan juga menunjukkan resveratrol boleh membantu untuk melindungi dinding saluran darah terhadap pengoksidaan dan menggalakkan kesihatan kardiovaskular yang lebih baik.

Jom kita ketahui apa 5 manfaat resveratrol ni.

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

Bagaimana Kita Boleh Mendapat Manfaat dari Resveratrol?

Salah satu cara untuk mendapat manfaat daripada resveratrol adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi jumlah antioksidan yang tinggi seperti purple carrotpurple grapes, grape juice, peanuts dan juga cranberries

Kelas Sarapan Minda Bersama Blogger Eizil

Hari ni anak-anak bangun dengan gembiranya sebab nak pergi main kat playground shakeli (baca shaklee ye). Diorang tak tahu yang ibunya ni lebih excited sebab nak sarapan minda bersama blogger Eizil.

sarapan-minda-bersama-blogger

MV pernah jumpa blogger Eizil ni dalam majlis berbuka puasa anjuran Casa Ombak tahun ni tapi segan nak bertegur sapa. Ye lah, beliau blogger ‘tua’ yang banyak pengalaman kalau nak dibandingkan dengan MV yang baru nak tumbuh tunas gitu. Memang simpan aje lah niat nak bertegur sapa tu kan..

Eh,melalut pula MV ni.

Okey, kami gerak dari rumah pukul 9 pagi. Tapi, silap percaturan ada saja hal anak-anak syurga ni, kami sampai lewat 15 minit. Rugi dah ilmu yang ketinggalan tu.

Mana yang sempat MV kaut ilmu sajelah. Ngam-ngam ho time MV masuk tu cikgu tengah tanya soklan untuk tajuk artikel. Memang NO idea la. Kita duk kelam kelibut nak pasang laptop dengan connect sistem wifi Shaklee. Sampai kesudah la cikgu tak tanya soklan kat MV. Hahaha

Sarapan minda bersama blogger eizil

Sarapan Minda Bersama Blogger Eizil, Pakar WordPress

Sebenarnya banyak sangat TIPS dan ILMU berharga yang cikgu kongsikan bersama. Rupa-rupanya dalam masa tak sampai 60 saat pun pakcik gugel dah boleh index artikel dalam blog kita. Itupun kalau dipublishkan lah. Dan kena dengan strategi ya. Kalau kau buat pekasam artikel kau tu dalam draft memang sampai ke sudah la pakcik gugel tak baca.

Whoaaa banyaknya sarapan minda pagi ni. Memang kenyang dan sengkak dibuatnya. Itu baru BASIC belum masuk ilmu ADVANCE tau. InsyaAllah lepas ni boleh follow up dengan cikgu dalam group Whatsapp. Bestnya, siapa yang join sarapan minda hari ni.

Lepas ni kena praktik dan buat je. Cikgu pesan JANGAN percaya, TAPI buat sahaja!