Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

5 Langkah Untuk Mencuci Muka dengan Betul Sebelum Tidur

Adakah anda mencuci muka sebelum tidur? Adakah anda tahu bahawa bahagian ini adalah yang paling penting dalam regimen penjagaan kulit kita?

Ia adalah salah satu perkara yang kebanyakan orang suka ambil mudah! Jadual sibuk dan terlalu banyak kerja pada waktu pagi akan menyebabkan keletihan dan kita cenderung untuk skip membasuh muka kita pada waktu malam. Walaupun ada yang melakukan rutin membasuh muka mereka setiap hari tetapi mereka melakukannya dengan cara yang salah!

Cuba semak kerana anda mungkin salah seorang yang sehingga kini tidak mencuci muka dengan betul sebelum masuk tidur.

Jika anda mencuci muka anda dengan tidak betul, ia boleh membawa kepada pelbagai masalah seperti tisu kulit rosak, keradangan dan kemerahan, jerawat dan kekeringan.

Kulit di muka adalah berbeza daripada kulit yang lain di seluruh badan anda, jadi ia memerlukan rawatan yang berbeza.

Jadi, jom ikuti 5 langkah dan tips mencuci muka yang betul yang MV kongsikan ini untuk anda mendapatkan kulit bersih dan memastikan ia sentiasa sihat.

Langkah 1: Cuci tangan

Tangan yang kotor boleh memindahkan minyak, bakteria dan kotoran ke muka anda, jadi mula membersihkan tangan dengan sabun anti-bakteria. Dan jika anda mengenakan solekan, bersihkan dahulu menggunakan makeup remover.

Anda mungkin tidak mampu untuk membersihkan ke dalam liang-liang pori anda jika solekan masih ada.

Langkah 2: Percikkan air suam di muka

Air suam membuka liang-liang roma dan membantu membersihkan lebih mendalam, jadi jika boleh elakkan daripada menggunakan air sejuk.

Jika air terlalu sejuk, liang-liang roma akan sempit dan anda tidak membersihkan kotoran. Sebaliknya, jika air terlalu panas, kulit anda akan menjadi kering. Jadi, air suam adalah yang terbaik untuk digunakan bila mencuci.

Langkah 3: Guna pembersih muka mengikut jenis kulit

Menggunakan Pembersih Muka Semulajadi atau organik adalah lebih baik. Usap ke seluruh muka perlahan-lahan dalam gerakan membulat, terutamanya jika anda mempunyai jerawat.

Regimen Penjagaan Kulit Wajah Sebelum Tidur

Tekan muka sedikit apabila anda mencuci untuk merangsang aliran darah, tetapi jangan menekan terlalu kuat. Menyental kuat akan memburukkan keadaan atau meninggalkan parut.

Langkah 4: Gosok kulit muka perlahan-lahan

Gunakan tuala lembut atau soniclear secara perlahan-lahan mengurut kulit anda dalam gerakan membulat. Mula di dahi dan kemudian bergerak ke bawah hidung hingga ke dagu, dan kemudian gosok setiap pipi.

Langkah 5: Bilas dengan sempurna

Basahkan muka dengan sedikit air sejuk, kemudian gosok perlahan-lahan. Jangan lupa tepi muka dan kawasan di sekitar hidung dan telinga anda.
Ramai orang cenderung untuk terlepas tepi muka mereka hingga meninggalkan sisa sabun yang boleh menyebabkan jerawat.

Selesai! Sekarang bahagian muka yang mana perlu dibasuh dahulu?

Pastikan mula mencuci muka di dahi, kemudian hidung dan ke luar pipi yang akhirnya turun ke muka dan leher.

Adakah anda mempunyai rutin mencuci muka sebelum tidur setiap hari?

Berkongsi dengan kami dalam komen di bawah.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Sentiasa Cukup Walaupun Sedikit. Itulah Rezeki yang Berkat

Aku nak berkongsi 7 tanda rezeki kita BERKAT.

Sentiasa Cukup Walaupun Sedikit

1. Pernah tak rasa, duit tu tak banyak tapi MENCUKUPI untuk keperluan belanja sebulan dan boleh sampai tahap cukup buat simpanan? Haa, itu tandanya rezeki berkat.

2. Then, lihat pada KELUARGA kita. Bahagia tak? Bila bercampur harta halal dan haram seperti rasuah maka wang tersebut sentiasa rasa tak cukup. Kaya tetapi keluarga porak peranda.

3. Bila rezeki berkat, MUDAH MENJAGA SOLAT dan amalan lain. Rezeki yang diperolehi sampai boleh melakukan ibadah umrah atau haji.

4. Rakan dan sanak saudara SUKA DAN SENANG dengan kehadiran kita. Kehadiran kita memberi manfaat kepada orang lain dan tidak menyusahkan.

5. ANAK-ANAK CEMERLANG dalam pelajarannya. Sebab itu pentingnya mencari rezeki yang halal dan diberkati sebab duit yang kita guna buat beli makanan dan barang-barang untuk anak-anak sebenarnya sangat besar impak kepada mereka.

6. Rumah SELALU DIZIARAHI, itu maknanya rezeki kita ada keberkatan. Kedatangan tetamu membawa rezeki dan keberkatan di dalam rumahtangga kita.

7. Dan yang terakhir sekali bila DOA DIMAKBULKAN. Sebab Nabi SAW pernah bersabda doa yang tak dimakbulkan antara sebabnya adalah kerana makan dari rezeki yang haram.

Kehidupan yang berkat itu sebenarnya akan sentiasa mencukupkan dan kecukupan itu membolehkan keberkatan didalam kehidupan seharian kita.

Apabila selalu sangat merungut dan mempersoalkan banyak atau sedikitnya rezeki, bermaksud manusia itu tidak pernah puas sehinggakan tidak tahu bersyukur, sebab itu tiada keberkatan dari Allah didalam kehidupan.

Rezeki berkat sentiasa cukup walaupun sedikit.

Moga kita sentiasa menjadi hamba yang BERSYUKUR dan REDHA dengan REZEKI yang Allah kurniakan kepada kita.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Malu Bertemu Teman Sekuliah Gara-gara Muka Berjerawat dan Berparut Hitam

20 Disember 2016

“Kak, saya ni ada masalah resdung. Muka saya pun teruk sangat sampai malu nak jumpa kengkawan kalau ke kelas”

“Eh eh, kalau setakat resdung je kenapa pulak nak malu, bukan orang tau pun. Ke muka naik jerawat bernanah sampai bengkak muka?” Sengaja soalan tu aku ajukan, mana tahu mengena umpan aku.

“Aah la kak. Muka saya ni dah lah berjerawat merah bernanah tu pastu siap berparut sana sini, berbekas hitam parutnya. Cukup pakej kak”

Ohmaigod, gerabak kenangan kembali menerjah mindaku. Sama seperti masalah yang aku alami dulu.

Jadi tanpa segan silu, aku nasihatkan adik manis ni supaya follow #tips yang aku amalkan :

  1. Hindari daripada memelihara haiwan berbulu.
  2. Elakkan guna sarung bantal, cadar dan selimut yang berasaskan bulu binatang.
  3. Pakai penutup hidung semasa berkemas rumah.
  4. Minum air dalam kuantiti banyak sama ada air suam atau mineral.
  5. Lap muka dengan tuala basah dan air suam dengan kerap.
  6. Hindarkan dari makanan laut seperti udang, kerang dan sotong.

At last, dia mohon aku cadangkan suplemen yang sesuai dengan bajet yang dia ada. Almaklumlah seorang pelajar pun perlukan suplemen juga selain dari beli buku kan.

Aku cadangkan sustained released vita-c plus dan Garlic complex. Selain untuk masalah resdung, gabungan vitamin ni sangat elok untuk kecantikan kulit wajah juga.

Garlic complex ni best sebabnya ia gabungan bawang putih dan rosemary. Bawang putih penyembuh semulajadi jerawat kerna sifat anti radang dan anti septiknya yang menjadi musuh jerawat.

Herba ni mempunyai sifat antibiotik yang kuat, yang boleh membantu untuk merawat keadaan jerawat dan kulit berminyak. Tak risau lagi akan bintik-bintik hitam sebab ia membantu mencerahkan kesannya serta parut pada kulit.

Vitamin C ramai yang dah tahu keberkesanannya pada kesihatan dan juga kecantikan kulit. Jadi, aku cuma terangkan mengapa vitamin C sesuai untuk melawan jangkitan resdungnya.

Vitamin C bertindak sebagai antihistamin dan ianya mengurangkan rasa tidak selesa yang mengiringi gejala resdung dengan ‘blocked’ sel penerimaan histamin. Jadi, kurang lah rasa gatal gatal nak menggaru hidung tu.

Ia juga membantu dalam pengeluaran sel-sel darah putih yang akan menguatkan sistem imun.

Sifat antioksidan dalam vitamin c yang kuat tu membantu menyingkir keluar serangan radikal bebas dan patogen yang cenderung untuk melemahkan sel-sel. Ia juga mengembalikan konsistensi air hidung kembali semula kepada keadaan biasa.

Bila adik manis ni dah faham penerangan secara terperinci, dia dengan pantasnya tanya berapa harga dan nombor akaun untuk masukkan duit. Wahhh, teruja betul agaknya nak mencuba. Aku pun tumpang seronok bila customer faham dan setuju dengan cadangan aku.

12 Januari 2017

Aku contact kembali adik manis ni. Sengaja nak buat ‘after sales service’. Itu pentingnya berniaga. Bukan setakat tahu menjual tapi tak reti nak ambil tahu masalah pelanggan. Mudah-mudahan dia ulangkali beli dengan aku. Amin.

Memula dia cakap muka dia naik bengkak kemerahan. Dah macam kena sengat lebah. Dia ingat makin teruk selepas makan suplemen. Tapi, aku explained tu hanya ‘healing crisis’ dan mohon dia teruskan juga. Bila dia faham selok belok pasal krisis pemulihan ni, dia akur dengan nasihat aku. Chewahhh 😉

Dia mohon aku titipkan doa semoga wajahnya kembali cantik seperti sediakala dan bebas jerawat. InsyaAllah, semoga dengan izin-Nya dan konsisten makan suplemen, dia beroleh apa yang dihajatkan.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

REBUT SYURGA DIDEPAN MATAMU DAN SYURGA HAKIKI AKAN MEMBURUMU.

“Ayah ayah, ibu ibu, tau dak syurga terbesar berada didalam rumah kita?”

Terkesima aku mendengar kata kata ustaz ni.

(Syurga Allah punyalah susah nak masuk, macam mana pula boleh ada dalam rumah kita. Mana mungkin segampang itu)

Ayah ayah ibu ibu, sebenarnya ibubapa yang ada didalam rumah kita, itulah syurga terbesar untuk kita. Nabi bersabda ” Seandainya kamu ingin umur yang panjang, rezeki yang murah, berbuat baiklah kepada kedua ibubapa kamu”

Tambah ustaz lagi” Ibubapa kita ni ibarat pintu syurga tengah tengah. Selagi permintaan mereka tidak melanggar syariat ugama, tunaikanlah. Gembirakanlah mereka. Laksanakan tanggungjawab kita terhadap mereka. Syurga sudah pastinya dijamin Allah untuk kita.”

Ohhh tersentak hatiku mendengarnya. Ya Allah, seandainya aku pernah menggembirakan hati orang tuaku walau sesaat, Kau jaminlah tempatku dalam syurgaMu.

******

Saya teringat masa mula kerja dulu. Masa tu tengah ekonomi gawat gilerrr. Ramai yang tanam anggur tapi tak berbuah buah. Namun, saya bersyukur ditawarkan kerja walaupun gajinya cukup sekadar makan dan bayar sewa rumah flat sahaja.

Tak banyak mana tapi tak juga sampai terpaksa ikat perut. Boleh dianggap cukup makan sebulan dan siap ada peruntukkan sedikit untuk mama ayah di kampung.

Mama cakap berpahit pahit dahulu manisnya kemudian. Cukup 4 tahun, saya ditawarkan kerja yang lebih baik, Dan mampu membeli seunit apartment dan sebuah kereta. Masa ni masih bujang trang tang tang. Saya yakin rezeki ini dari berkatnya doa mama ayah.

Dengan adanya kereta ni memang mudah untuk saya pulang ke kampung. Kereta itu pernah menabur bakti ulang alik bawa mama ke hospital, terutamanya saat mama disahkan perlu menjalani dialisis.

Saya sanggup memandu seorang diri sejauh 400km semata mata untuk berjumpa mama ayah. Masa ni memang cuti tahunan abis di’utilizekan’ hanya untuk pulang ke kampung. Memang tak pernah langsung menghabiskan cuti dengan melancong ke mana mana.

(Saya yakin ramai lagi anak yang taat kepada ibubapanya diluar sana, yang sanggup berkorban lebih dari apa yang saya lakukan)

Saya pasti seandainya kita diberi peluang pastinya kita memilih untuk membahagiakan mereka sepanjang hayat mereka kan. Siapa tau entah esok lusa kita yang lebih dulu dipanggil Ilahi bertemuNya.

Syurga seorang lelaki dibawah telapak kaki seorang wanita iaitu ibunya. Walau apa saja pangkat dan gelaran yang kau ada, sayangilah bidadari syurga itu.

Syurga seorang wanita pula terletak pada seorang lelaki. Jika suamimu dipilih untuk menjaga ibubapanya, maka yakinlah nikmat Allah akan melimpah sehingga tak terhitung banyaknya.

Sempat saya menyalin nota ceramah ustaz ni:

1. Jika sudah bergelar suami, jangan pertahankan isteri depan ibu. Hatinya pasti terguris luka.

2. Jika isteri merungut tentang ibu kita, sabarkan dia. Jangan menjatuhkan maruah ibu dan menjadikan isteri kita keras hati.

3. Jangan kata lebih kurang pada ibubapa kerana kita akan di cop anak derhaka.

4. Balasan dosa anak durhaka kepada ibubapa tidak ditangguh sehingga akhirat.

REBUT SYURGA DIDEPAN MATAMU DAN SYURGA HAKIKI AKAN MEMBURUMU.

(Kenangan terpahat di hati walau jasadmu telah tiada)

#FOLLOW saya untuk Sentuhan Qalbu Keluarga

SHARE jika anda dapat manfaat dari post ini..

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Ajaibnya Doa Sehingga Mampu mengubah Takdir. Maka Berdoalah!

Aku ni ada penyakit ‘lupa’ tapi jauh sekali jika nak disamakan dengan nyanyuk atau nama glemernya Alzheimer.

Kisah awal tahun ni. Aku LUPA TUTUP SUIS IRON

Setiap kali aku iron baju, tabiat yang sukar nak dibuang ialah aku lupa nak switch off suis. Mesti ada benda yang disibukkan hingga aku lupa nak tutup suis tu. At last, terbiar macam tu ja.

Hari permulaan anak sekolah selepas bercuti panjang hujung tahun turut mengheret hidup ibubapanya menjadi tunggang langgang (Ini spesifiknya aku lah). Pagi nak ke sekolah pagi tu lah baru nak iron baju sekolah.

Bukan tak nak uruskan awal. Namun, selepas kematian ayah suamiku 4 hari sebelumnya menjadikan hidup kami agak ‘out of contol’. Menguruskan hal kematian dan dalam masa yang sama uruskan hal hal defect rumah yang baru diduduki 19 hari yang lepas.

Memang pengurusan masa tu dah ke laut mati.

Usai si kakak dah selesai makan sarapannya, aku keluar pukul 7.10 pagi dan pulang semula ke rumah 8.30 pagi. Jarak dari rumah ke sekolah agak jauh juga. Kalau sekolah lama dulu berjalan kaki 5 minit dah sampai. Kali ni, kalau berjalan kaki mau mandi peluh keringat tulang empat kerat aku ni.

Bila dah sampai ke rumah tu, aku setlekan dulu hal kemas rumah, mendobi dan lain lain rutin surirumah berkerjaya ni.

Selepas sejam dua baru aku tergerak hati nak tengok plug iron. Arghhhh! Rupanya aku terlupa nak OFF suis iron masa gosok baju sebelum hantar anak ke sekolah.

Tak tahu nak cakap macam mana. Tergamam! Terpaku! Tersentak! Menggelabah! semuanya bercampur baur. Denyutan jantung yang tadinya perlahan kini berdenyut laju sepantas kereta F1. Habis seluruh anggota badan aku jadi menggeletar seolah olah di serang penyakit parkinson.

Marahnya kat diri sendiri! Kalau diikut akal logik manusia, mau terbakar satu rumah. Nauzubillah!

Namun, Allah Maha Pelindung. Iron tu TAK PANAS langsung, suam suam kuku saja. Aku mengucap syukur kerna tiada kemudaratan yang berlaku. Bersyukur sangat!

Aku mengadu pada suami perihal keterlupaan aku. Suamiku cuma mampu menggelengkan kepala berkali kali.

Omegaguard dan lecithin dah banyak sangat makan nih. Tapi penyakit lupa masih tak surut-surut. Mungkin kena topup dengan vivix lepas ni kot.

Kecuaian dan kelalaian yang boleh memudaratkan diri sendiri dan orang lain.

Tapi bila difikirkan kembali ada sebab musababnya berlaku kejadian ni. Dan, mungkin juga hikmah disebalik doa yang selalu aku amalkan setiap hari :

بِسْمِ اللهِ الَّذِىْ لاَيَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْئٌ فِى اْلاَرِضِ وَلاَ فِى السَّمَآءِ وَهُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ

“Artinya: Dengan menyebut nama Allah yang bersama nama-Nya sesuatu itu tidak berbahaya di bumi dan di langit. Dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Aku amalkan membacanya 3x selepas solat subuh dan solat asar. Paling mudah amalkan saja bacaan mathurat setiap pagi dan petang.

Aku konsisten amalkan ini selepas mendengar ceramah Dr. MAZA. Beliau berkata takdir kemudaratan yang dinamakan Qada’ Muaalaq iaitu ketentuan Allah yang boleh berubah dengan kita berusaha melalui berdoa kepadaNya akan berlaku dengan izinNya.
.
Takdir mudarat yang membawa maksud seperti dibawah ini dapat dihindarkan dengan izin Allah:

  1.  Tidak beruntung atau jualan merugikan
  2. Tidak selamat atau membahayakan
  3. Melarat

TAKDIR BOLEH BERUBAH DENGAN DOA

Berdoalah! Kerana hidup ini sungguh ajaib dengan berdoa.

SHARE sebanyak mungkin, sebab aku taknak benda ni berlaku pada orang lain.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.