Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Manfaat Borage Seed Oil Untuk Mengatasi Masalah Jerawat

Manfaat Borage Seed Oil 

Manfaat Borage Seed Oil | Borage seed oil adalah minyak herba yang kurang dikenali tetapi mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan. Ia dihasilkan daripada biji benih borage starflower’s dari keturunan Borago Officinalist, yang merupakan tumbuhan yang ditemui di seluruh Eropah dan Amerika Syarikat.

Manfaat Borage Seed Oil

Menurut Dr. Bruce Miller, keseluruhan sel kulit akan silih berganti dalam masa 28 hari. So pemakanan yang baik dengan GLA adalah penting dalam proses penghasilan sel kulit yang sihat dan glowing.

Manfaat Borage Seed Oil Untuk Mengatasi Masalah Jerawat

Manfaat Borage Seed Oil

1. Merangsang Pertumbuhan Kulit

Borage seed oil penuh dengan gamma linolenic acid (GLA) yang merupakan kunci kepada manfaat kesihatan minyak borageMinyak dengan kebaikan Omega-6 ini dipercayai membantu mengekalkan kesihatan tulang, mengawal metabolisme, mengekalkan sistem pembiakan, dan merangsang pertumbuhan kulit.

2. Mengurangkan Keradangan

Borage Seed Oil juga mengandungi sejumlah besar kandungan dihomo-y-linolenic acid (DGLA) yang dikelaskan sebagai asid lemak omega-6 yang membantu dalam menghasilkan mediator kimia (seperti prostaglandin E1) untuk mengurangkan bengkak dan keradangan pada tisu. Bila inflammation kurang maka senang la nak hapuskan punca jerawat.

3. Menggalakkan Aliran Darah

Kajian telah menunjukkan bahawa suplemen GLA membantu menggalakkan pengaliran darah. Darah membawa oksigen dan nutrien kepada semua sel-sel di dalam badan, termasuk sel-sel kulit. Pengaliran darah yang baik adalah penting untuk menyuburkan sel-sel kulit dan mengeluarkan toksin dalaman dari badan. Bila toksin penuh dalam badan, ia akan dipaksa keluar melalui kulit. Apa yang berlaku liang pori tersekat dan terjadinya jerawat.

4. Mengekalkan keseimbangan hormon

Kajian telah mendapati bahawa orang yang mengalami gangguan hormon sering kekurangan Omega-6 dan GLA. Seringkali juga bila fasa PMS dan haid, keseimbangan hormon dalam badan terganggu dan borage seed oil boleh membantu menstabilkan hormon serta mencegah jerawat.

5. Membantu Melawan Tekanan

Stress adalah ‘culprit’ punca berlakunya banyak masalah kesihatan. Jerawat juga ada kaitan dengan stressStress akan menghasilkan minyak sebum yang berlebihan, yang apabila ia bercampur dengan bakteria dan sel kulit mati akan menyumbatkan folikel rambut. Sebab itu Borage dikenali dengan ‘herbs of gladness’. Ia boleh membantu mengawal tekanan darah dan juga kadar jantung badan kita.

credit : simplepurebeauty & Allegiance

Manfaat Borage Seed Oil

Tahukah anda, kandungan GLA dalam borage seed oil adalah 2 kali ganda dari Evening Primrose Oil (EPO)? . Borage juga 3x lebih dari segi bioavailabiliti dan 3x lebih berkesan berbanding EPO.

Sebab itu Shaklee memilih borage seed oil untuk produk GLA Complex. Ianya juga mempunyai manfaat mengurangkan simptom menopause di kalangan wanita.

GLA Complex

Manfaat Borage Seed Oil

GLA (asid gamma linolenik) sering menjadi pilihan wanita untuk membantu mengekalkan kesihatan sepanjang kitaran haid bulanan. GLA ialah asid lemak omega-6 yang digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan prostaglandin – bahan yang berperanan untuk mengawal atur pelbagai proses dalaman tubuh. Selain minyak biji bunga matahari sebagai sumber asid lemak Omega-6, produk ini juga diperkaya dengan vitamin E bagi menyokong dan menguatkan sistem imun serta mengekalkan keutuhan sel.

  • Menggalakkan kesihatan secara menyeluruh
  • Menyokong sistem imun
  • Minyak boraj mengandungi pati GLA semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

sumber : Shaklee

BERKAITANManfaat GLA daripada minyak biji borage

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Peluang Percutian PERCUMA ke Bangkok 2016!

Percutian PERCUMA ke Bangkok

Percutian PERCUMA ke Bangkok | Bulan September ni penuh dengan kejutan dari Shaklee. Mau terkejut juga bila MV dapat SMS hari tu. Kejutan kali ni best sangat, sebab ia terbuka bukan sahaja untuk AHLI yang dah lama mendaftar tetapi juga terbuka kepada ahli yang baru mendaftar sebagai ahli Shaklee pada Jan 2015 hingga Jan 2016. Tempoh kelayakan ini bermula dari September 2015 sehingga April 2016.

Percutian PERCUMA ke Bangkok

Shaklee akan membawa pengedarnya yang LAYAK ke Bangkok trip 4 hari 3 Malam. Ini adalah julung kali dibuat oleh Shaklee kepada Supervisor dan Senior Supervisor yang layak TANPA berdasarkan merit point. That’s why I LOVE this business, tiada paksaan tetapi kalau nak berjaya wajib PUSH diri sendiri untuk capai target yang telah kita tetapkan.

Impian Melancong ke Bangkok

Percutian PERCUMA ke Bangkok

Sebelum ini MV pernah menetap di Jejawi, Perlis tapi tak pernah melepasi sempadan Malaysia-Thailand di Padang Besar. Walaupun berjiran tapi MV tak pernah menjejakkan kaki ke Thailand. Nak tahu kenapa? Sebabnya masa tu tak biasa lagi keluar-keluar negara ni, pasport pun tak ada.  😛

Itu cerita dahulu kala. Namun, peluang untuk melancong ke Bangkok yang ditaja sepenuhnya dari segi penerbangan, tempat tinggal serta makan minum oleh Shaklee ini tak boleh MV lepaskan begitu saja.

Jom Ke BANGKOK!

Mari kita ambil mood Bangkok. Yeah!!!..

So, macam mana? Teruja kan nak ke Bangkok dengan pakej yang ditawarkan oleh Shaklee?

It is time for you to start our own business, get extra income and FREE travel with 5 star treatment.

Siapa nak sertai trip ke Bangkok ini bolehlah hubungi MV. Bertindak SEKARANG untuk ‘JOIN MEMBER’ dan semestinya anda berpeluang menikmati tawaran hebat dari Shaklee ini. Anda boleh juga dapatkan keahlian PERCUMA dengan pembelian melalui Promosi Sempena Bulan Kemerdekaan Sehati Sejiwa Lets join us!

BERKAITANJom Jadi AHLI SHAKLEE Sempena Program YES

Bak kata pepatah “Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan”. Jangan malu dan segan nak kata ‘NAK’ sebab anda sahaja yang dengar kata hati anda itu.  😉

Mempercepatkan Penyembuhan Luka Selepas Bersalin

Penyembuhan Luka Selepas Bersalin

Penyembuhan Luka Selepas Bersalin | MV nak share penyembuhan luka selepas bersalin yang lambat sangat nak baik. Adui..siapa yang pernah rasa, pastinya terasa ngeri tu! Jahitan tu yang buat rasa tak selesa sikit. Dah la sebelum ni tak pernah dijahit seumur hidup, sekali dapat jahitan dekat tempat yang paling mengerikan. MV dapat rasakan betapa sangat tidak selesa bila luka pada “mahkota kita” tu belum pulih selepas bersalin.

Petua Cepat Sembuhkan Luka Selepas Bersalin 

Penyembuhan Luka Selepas Bersalin

  1. Rebus segenggam daun jambu batu muda sehingga mendidih. Apabila suam, gunakan air ini untuk mencuci di bahagian sulit. Lakukan dua atau tiga kali sehari hingga luka sembuh.
  2. Ikan haruan dipotong dan dicuci bersih. Rebus bersama halia, beberapa biji lada hitam dan sedikit garam. Makan bersama nasi atau dibuat sup.
  3. Rebus gamat dengan air yang banyak hingga mendidih. Sejukkan dan minum airnya atau sapukan di tempat yang luka.
  4. Campurkan biji manjakani, halia, akar kayu dengan air. Rebus kesemua bahan tadi sehingga mendidih. Dalam keadaan masih panas (suam), minum air rebusan tersebut. Amalkan setiap hari.
  5. Minum air rebusan daun pegaga setiap hari. Selain daripada direbus, daun pegaga juga boleh dibuat ulam. Makanlah bersama garam dan lada hitam yang ditumbuk halus.

credit : PaMa

Tapi, MV ada cara moden untuk luka bersalin cepat sembuh selain berikhtiar dengan petua di atas.

Penyembuhan Luka Selepas Bersalin

Nak tahu? MV amalkan Set Healthy Postnatal untuk pengalaman berpantang tanpa jamu sepanjang tempoh berpantang secara moden semasa bersalin anak kedua dua tahun yang lepas. Suplemen ini MV diambil sejurus selepas bersalin. Ia merangkumi suplemen yang dapat membantu untuk menambahkan tenaga, mempercepatkan proses untuk sembuhkan luka bersalin, serta membantu menambahkan susu badan.

Sekiranya anda sedang hamil dan sedang mencari set bersalin yang sesuai, anda boleh cuba Set Healthy Postnatal Shaklee. Setiap pembelian pek ini anda bakal menerima 2 botol Vita-Lea® Iron Formula (sebotol FREE keahlian & sebotol COMPLIMENTARY). Anda juga layak menerima 5% diskaun dari harga biasa.

Penyembuhan Luka Selepas Bersalin

Testimoni Puan Farah yang telah pun menggunakan Set Berpantang Shaklee.

Penyembuhan Luka Selepas Bersalin

“Alhamdulillah..berpantang dgn set shaklee..sgt2 membantu..luka luar cpt kering..cpt sembuh..walaupun mula2 sakit tp berkat amalkan dgn konsisten skrng byk perbezaan..”

Apakah tips anda untuk penyembuhan selepas bersalin?

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga Mengekalkan Diet Seimbang

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga | Makan secara sihat dan mengekalkan diet seimbang adalah beberapa perkara yang kita lakukan setiap hari untuk menjadikan kita sihat dan cergas. Diet seimbang dari segi nutrien bererti memberikan tubuh kita jumlah protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan mineral yang cukup demi mengekalkan kesihatan yang baik dan juga berat badan yang ideal.

Sekali lagi protein merupakan keperluan dalam mencapai kesihatan optimum dan pengurusan berat badan yang betul.

Anda mungkin tertanya-tanya, apa kaitan protein dengan berat badan? Pertama, anda perlu tahu bahawa pengurusan berat badan yang betul memerlukan tiga komponen: makan secara sihat, bersenam, dan suplemen yang betul untuk tubuh mendapatkan nutrien yang diperlukannya.

Seterusnya memahami faedah protein kepada tubuh badan yang boleh menyumbang kepada pencapaian matlamat berat badan yang diinginkan. Ini adalah kerana protein yang cukup boleh melengkapkan pengambilan nutrisi anda, dan membantu mencapai penurunan berat badan yang selamat di samping mengekalkan tubuh yang sihat.

Semua orang memerlukan protein dalam diet, tetapi ramai orang mengambil protein kurang daripada jumlah yang diperlukan oleh tubuh pada setiap hari.

Setiap individu keperluannya berbeza. Keperluan protein setiap orang bergantung kepada faktor usia, saiz, tahap aktiviti.

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Keperluan protein untuk atlit

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Keperluan protein untuk dewasa

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Keperluan protein untuk kanak-kanak

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Keperluan protein untuk kesuburan dan kehamilan

Sumber Protein

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Daging biasanya dirujuk sebagai protein kerana ia mempunyai kandungan protein yang tinggi berbanding dengan makanan lain.

Secara umum, kebanyakan daging dan ikan mengandungi protein kira-kira 20%. Kacang, bijirin dan kekacang juga mengandungi kira-kira 20-25% protein.

Perbezaan di antara protein yang berasal dari sumber haiwan dan protein yang berasal dari sumber tumbuhan adalah kandungan asid amino di dalamnya.

Sembilan daripada asid amino dalam protein dipanggil essential amino acid’ dan badan kita tidak boleh menghasilkannya. Sumber ini perlu diperolehi dari makanan.

Bagaimana mengira keperluan protein harian?

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Peruntukan dietari yang disyorkan (RDA) untuk protein ialah 0.8 gram setiap kilogram berat tubuh dewasa. Jika anda mempunyai berat 80 kg, maka anda perlu mengambil 64 g protein setiap hari (80 kg x 0.8 g).

Kenapa ESP menjadi Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga?

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

ESP ialah suplemen yang membekalkan alternatif lengkap berkhasiat dan sesuai untuk mereka yang inginkan sumber protein tanpa lemak dalam diet. ESP dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia dan ia diproses semula jadi melalui soya Non-GMO. .

ESP membantu memperlahankan pelepasan gula ke dalam aliran darah anda dan ia membantu untuk menstabilkan gula dalam darah tahap. Ia juga membantu anda untuk berasa lebih kenyang untuk lebih lama dan mencegah ketagihan antara waktu makan.

Setiap hidangan ESP membekalkan 50% daripada Nilai Harian Kalsium untuk menyokong tulang yang kuat. Ia juga rendah lemak, kolesterol dan tanpa laktosa. Dengan mengambil jumlah disyorkan iaitu 14gram protein soya sehari, ESP membantu mengurangkan kolesterol dan menjadikan badan lebih sihat.

Ia juga meningkatkan jisim otot tanpa lemak dan kadar metabolik – dua aspek yang boleh membantu mengekalkan berat badan sihat, dan dalam jangka panjang pula menjadikan anda semakin cergas. Protein ESP Shaklee memang terkenal dan terbukti berkesan.

BERKAITAN : Promosi Sempena Bulan Kemerdekaan Sehati Sejiwa

Dapatkan kebaikan semula jadi protein ESP Shaklee sekarang!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Apakah Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung?

Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung

Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung | Sedang enak dibuai mimpi tiba-tiba terjaga dan ARGHHH!!! Kejang Kaki!! Perit sangat kan?

MV memanggilnya tarik mengkarung. Ada juga yang panggil simpul biawak. Tentu ramai dikalangan ibu hamil yang pernah mengalaminya kan?, MV pun tak terkecuali juga.

Mengalami kekejangan kaki semasa hamil adalah perkara yang normal. Biasanya ia kerap berlaku ketika trimester kedua dan ketiga kehamilan.

Kejang kaki berlaku akibat daripada pengumpulan asid dalam serat otot yang menyebabkan otot menjadi kejang terutamanya di bahagian betis.

Selain dari itu kekejangan otot juga boleh berlaku akibat daripada kekurangan kalsium di dalam aliran darah. Kejang kaki semasa hamil tidak boleh dipandang remeh kerana ianya boleh mengakibatkan kematian mengejut kepada baby di dalam kandungan.

BERKAITAN : Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Hamil

Apakah Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung?

Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung

Punca-punca kekejangan otot boleh berlaku daripada salah satu daripada sebab atau gabungan sebab kemungkinan.

  1. Perubahan hormon ketika hamil. Penambahan hormon progesterone memberi kesan kepada otot semasa hamil
  2. Bebanan berat dan perkembangan kandungan. Bebanan berat yang semakin meningkat dan perut yang semakin membesar ketika hamil membuatkan otot kaki lebih cepat letih.
  3. Pembesaran uterus. Rahim yang semakin mengembang sejajar dengan perkembangan janin memberikan tekanan kepada salur darah besar pada kaki.
  4. Diet yang mengandungi lebihan fosforus tetapi kurang kandungan kalsium dan magnesium. Kekurangan nutrien seperti kalsium dan magnesium dalam darah akan berlaku apabila bayi mengambil nutrisi yang diperlukan daripada simpanan badan si ibu.

Tips Berkesan Untuk Menghindarkan Kejang Kaki Semasa Hamil

Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung

  1. Berdiri menghadap dinding pada jarak 75 sentimeter (30 inci). Pastikan kaki rata pada lantai, gerakkan tubuh ke depan sambil tangan menahan dinding. Bengkokkan kaki perlahan-lahan.
  2. Regangkan kaki setakat mana yang selesa. Tahan posisi regangan itu selama 30 saat dan biarkan kaki seperti biasa. Ulang dua kali atau hingga rasa sakit mula surut.
  3. Minum susu 2 gelas sehari untuk membekalkan keperluan kalsium badan.
  4. Pengambilan Suplemen kalsium, magnesium dan vitamin D juga digalakkan
  5. Alaskan kaki semasa tidur. Pastikan kaki lebih tinggi daripada badan.

Credit : Mylegcare & momjunction

Sebagai langkah mengatasi kejang kaki ketika hamil, MV mengamalkan OsteMatrix™ sebagai suplemen kalsium selain minum susu. Sepanjang pengalaman hamil dengan consume Ostematrix, tarik mengkarung semakin berkurangan dan hampir tiada semasa hamil anak kedua. Sampai sekarang pun MV amalkannya.

Apakah Kebaikan OsteMatrix™ kepada ibu hamil?

Ibu hamil memerlukan 1000-1200mg kalsium sehari. Kelebihan OsteMatrix™ ni ia mengandungi kalsium, magnesium dan Vitamin D. Selain Boron dan Mangan di tambahkan dengan ke dalamnya. Magnesium membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya. Vitamin D pula merangsang penyerapan kalsium.

BERKAITAN : Manfaat Boron untuk Kesihatan Tulang

Testimoni OsteMatrix™ membantu ibu hamil mengatasi kaki kejang

Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung

“Sje nk share produk ostematrik..sy nie pregnant 7 bulan..Mmg kerap la, malam2 kne cramp dekat betis n perut yg berulang2 setiap hari..Baru 3 hari amalkn ostematrik 4 bji..mcm x precaya lak..mlm tadi xkena langsung..Walhal hujan lebat n cuace sjuk sangt…”

MV syorkan anda consume Set Healthy Prenatal salah satu daripada YES Wellness Pack yang telah MV war-warkan sebelum ini. Ianya lengkap untuk menyokong kesihatan ibu dan bayi didalam kandungan.

Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung

Anda masih lagi berpeluang mendaftar sebagai AHLI seumur hidup dengan setiap pembelian Set Healthy Prenatal dan menikmati diskaun serta:

  • Mendapat 1 botol Vita-lea for FREE!
  • 1 botol COMPLIMENTARY vita-lea
  • Layak mendapat CASH BACK RM20++

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351