Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Meningkatkan Mood dan Tenaga Secara Semulajadi

Meningkatkan Mood dan Tenaga Secara Semulajadi | Dengan arus kemodenan yang mengejar masa, kita selalu merasakan bahawa 24 jam sehari itu tidak mencukupi untuk menguruskan segala urusan disamping merehatkan badan yang terus-menerus dikerah untuk menyelesaikan tugas, betul kan?

Bagaimana nak atasi masalah badan letih dan lesu ni?

Apakah cara terbaik untuk kita meningkatkan mood dan tenaga secara semulajadi agar kekal cergas sepanjang hari dan fokus dalam tugas seharian?

Hari ini MV nak kongsikan 6 tips untuk kekalkan kita bertenaga dan sentiasa ceria sepanjang hari.

1. Makan makanan yang seimbang

Mempunyai diet yang seimbang yang termasuk protein berkualiti, sumber karbohidrat yang baik, dan lemak yang sihat adalah kunci untuk mendapatkan tenaga.

2. Dapatkan tidur yang berkualiti

Tidur yang berkualiti sekurang-kurangnya 6-8 jam sehari. Ia penting untuk memastikan tubuh kita cukup rehat. Bila tubuh cukup rehat, ia akan lebih segar dan bertenaga di keesokan hari nya.

3. Rehat apabila ada masa

mengambil 10-20 powernaps minit bila-bila masa anda berpeluang untuk berehat.

4. Minum air kosong banyak

Tubuh kita lemah sebab sel badan kering, tak cukup hidrasi. Dehidrasi boleh menyebabkan keletihan dan minda yang kurang fokus. Jadi penyelesaian yang mudah adalah untuk minum lebih banyak air!

5. Tingkatkan pengambilan magnesium

Magnesium adalah makanan tambahan yang menakjubkan yang diperlukan untuk lebih daripada 300 fungsi enzim tindakbalas biokimia dalam badan termasuklah penukaran glukosa kepada tenaga. Kadang-kadang gejala tenaga yang rendah dan mood boleh disebabkan oleh kekurangan magnesium.

6. Pengambilan makanan sumber vitamin B

Salah satu peranan utama vitamin B adalah untuk menjana pengeluaran tenaga. Baik sumber protein berkualiti dan makanan yang sihat akan membantu menyediakan vitamin B.

credit : Mercola & GoodFoodforMood

Amalkan tips–tips di atas, insyaAllah anda akan tampak ceria cergas bertenaga walaupun tengah malam kena bangun dengan kerap untuk menyusukan anak macam MV.

Bagaimana Pengambilan Suplemen Mampu Meningkatkan Mood dan Tenaga Secara Semulajadi?

Zaman milenia ni semuanya perlu pantas sehingga tidak sempat untuk merehatkan badan, apatah lagi memikirkan keperluan nutrien dalam badan. Dengan adanya suplemen, ia menjadikan hari kita lebih mudah.

Ostematrix mengandungi magnesium yang membantu kita mendapatkan tidur yang berkualiti. Maksud tidur yang berkualiti adalah tidur yang betul-betul membantu tubuh kita rehat, bukan tidur-tidur ayam.

Meningkatkan Mood dan Tenaga Secara Semulajadi

Vita-Lea® Iron Formula mengandungi zat besi yang sangat penting untuk mengangkut oksigen dalam darah kita. Bila darah cukup oksigen, peredaran darah dalam tubuh akan jadi lebih lancar dan bertenaga.

Meningkatkan Mood dan Tenaga Secara Semulajadi

B complex membantu dalam pembebasan tenaga, metabolisma karbohidrat,lemak dan protein.

Ketahui Kepentingan Komponen B-complex

Meningkatkan Mood dan Tenaga Secara Semulajadi

Apa tunggu lagi? Dapatkan segera vitamin Shaklee bagi memastikan anda kekal sihat dan proaktif sepanjang hari.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Antioksidan Berfungsi Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun | Jika anda percaya menunggu sehingga jatuh sakit baru bertindak adalah satu cara berhadapan dengan panyakit, maka biaya kesihatan anda akan semakin MAHAL.

Tubuh manusia terdapat sejumlah bakteria, virus dan juga sel ganas yang tidak akan menjadi ancaman jika sistem imun kita bekerja dengan baik dalam melaksanakan fungsinya.

Rangsang Sistem Imun anda

Sistem imun manusia adalah penting kerana ia menjadi sistem pertahanan semula jadi yang melindungi tubuh daripada serangan penceroboh seperti bakteria dan virus. Tanpanya, agen-agen berbahaya ini boleh berleluasa dalam tubuh kita dan menjejaskan kesihatan dan kesejahteraan kita.

Semua orang mempunyai sistem imun, bezanya ialah sama ada ia lemah atau kuat. Jika pertahanan imun kita KALAH, maka risiko penyakit akan menunjukkan ‘dirinya’.

Sistem imun terdiri daripada satu rangkaian sel-sel, tisu-tisu dan organ-organ yang bekerja di badan anda untuk melindungi anda daripada pelbagai organisma berbahaya, seperti bakteria dan virus. Penyelenggaraan sistem imun yang sihat melibatkan tabiat penjagaan diri dan diet seimbang yang kaya dengan nutrien, seperti vitamin. Vitamin bekerja bersama-sama untuk memastikan kita sihat, dan vitamin dengan aktiviti antioksida memainkan peranan yang penting dalam mengukuhkan sistem imun anda.

Antioksidan Berfungsi Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Antioksidan mempunyai keupayaan untuk menderma elektron kepada molekul radikal bebas yang tidak stabil supaya ia kembali stabil.

Antioksidan bertindak melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Apabila badan memproses makanan ke bawah, pengoksigenan – atau oksigen memasuki sel-sel anda – berlaku, dan proses semula jadi ini membentuk hasil sampingan sebatian yang berkeliaran dengan bebas kepada sel-sel yang berbeza dan organ-organ. Radikal bebas menyebabkan kemudaratan sel dan keradangan jika badan tidak mempunyai cukup antioksidan untuk meneutralkan dan mengelakkan kerosakan. Vitamin A, C dan E berfungsi sebagai antioksidan untuk melindungi sel dan menguatkan sistem imun anda.

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Vitamin E, beta karotena dan vitamin C adalah 3 antioksidan yang paling berkuasa, semua dengan keupayaan untuk menderma elektron. Vitamin E dan beta karotena antioksidan yang melindungi membran sel dan pengangkut lemak dan membantu menghentikan tindak balas rantai dalam sel-sel. Vitamin C membantu melindungi tisu badan yang lain seperti kulit, cecair darah dari pencemaran udara dan asap rokok.

sumber : WebMDGoodFoodEating & NutritionJournal

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun daripada sumber makanan atau suplemen?

Buah-buahan segar dan sayur-sayuran menyediakan sumber terbaik antioksidan, dilengkapi dengan vitamin, mineral, dan lain-lain nutrien. Malangnya ramai orang tidak mampu makan buah-buahan segar dan sayur-sayuran yang cukup. Jika badan tidak mendapat cukup antioksidan, badan boleh berada di bawah serangan radikal bebas.

Jika anda tidak makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran serta makan makanan diet yang sihat secara keseluruhan, maka suplemen boleh menjadi cara yang baik untuk anda mendapatkan antioksidan yang diperlukan.

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Rangkaian antioksidan CarotoMax, Vita-C Plus dan Vita-E Complex™ membantu anda melengkapkan keperluan antioksidan di dalam tubuh badan anda.

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Jom rebut promosi penghabisan stok Vitamin E dan peluang anda untuk mendapatkan Vita-Lea® with Iron Formula secara percuma masih lagi terbuka sehingga 30 Oktober 2015 ini jika anda terus mendaftar keahlian Shaklee.

Miliki MultiVitamin TERTUA didunia secara P.E.R.C.U.M.A!

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Kepentingan omega-3 DHA untuk Pertumbuhan Janin dan Bayi

Kepentingan omega-3 DHA

Kepentingan omega-3 DHA | Pemakanan ibu sebelum, semasa dan selepas kehamilan memainkan peranan yang penting dalam perkembangan janin dan bayi. Semasa mengandung, DHA menyokong otak bayi yang optimum, mata dan pembangunan sistem saraf.

Ia sukar diperolehi daripada sumber makanan kerana tidak semua makanan mempunyai asid lemak omega-3. Omega-3 DHA menyokong otak, mata dan sistem saraf pusat sebab ibu hamil sangat digalakkan mengamalkan pengambilannya sepanjang kehamilan.

“Sumber Semulajadi Omega-3”

Kepentingan omega-3 DHA dan Kehamilan

Sebelum dan sepanjang kehamilan, pemakanan memainkan peranan penting bukan sahaja untuk kesihatan ibu mengandung, tetapi juga untuk kesihatan bayi dalam kandungan. Menyedari kepentingan pengambilan omega-3 DHA kepada ibu hamil, National Institutes of Health and International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (NIH/ISSFAL) mencadangkan pengambilan omega-3 DHA sebanyak 300mg / hari

DHA adalah makanan otak sementara kalsium pula untuk tulang. Pembangunan otak bayi dan fungsi mata yang optimum bergantung kepada DHA.

“Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-Kanak”

Pertumbuhan otak berlaku semasa trimester kedua kehamilan – dan sepanjang dua tahun pertama kehidupan – jadi ini adalah keperluan terbesar DHA.

Kajian telah menunjukkan bahawa EPA dan DHA adalah penting untuk perkembangan janin dengan baik, termasuk neuron, retina, dan fungsi imun.

Semasa mengandung, plasenta memindahkan nutrien, termasuk DHA, daripada ibu kepada janin. Jumlah omega-3 asid lemak pada janin berkait rapat dengan jumlah yang dimakan oleh ibu, jadi ia adalah penting untuk ibu mendapatkan nutrisi yang mencukupi.

“Vitamin Prenatal Buat Ibu Mengandung”

kepentingan omega-3 DHA

Semasa trimester ketiga, sejumlah besar DHA berkumpul dalam tisu janin. Kepentingan omega-3 DHA adalah untuk mengoptimakan fungsi otak (keupayaan mental untuk memahami sesuatu) dan keupayaan retina (mengoptimakan penglihatan untuk proses melihat).

Satu kajian didalam The American Journal of CLINICAL NUTRITION mendapati kanak-kanak yang ibunya mengambil suplemen DHA semasa hamil mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah jauh lebih baik berbanding mereka yang ibunya tidak mengambil suplemen DHA semasa hamil.

Sumber : AmericanPregnancybrainstrongdhaAdvancesinNutrition & ajcn.nutrition

Jika anda ibu yang sangat prihatin dan mendambakan bayi yang sihat dan bijak, masih ada masa untuk anda memastikan mereka mendapat zat omega-3 DHA dari minyak ikan. Bertindak lah sekarang!.

Jom dapatkan sumber minyak ikan omega-3 yang paling tulen iaitu OmegaGuard™, Minyak Ikan Terbaik Didunia, sumber omega-3 DHA yang sangat tulen dan berkepekatan tinggi.

1 kapsul OmegaGuard™ membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA.

kepentingan omega-3 DHA

Bulan Oktober, promosi OmegaGuard™ untuk dapatkan harga dengan lebih murah dan pemberian Vita-Lea® with Iron Formula secara percuma jika mendaftar keahlian Shaklee. Sah sehingga 31 Oktober 2015 sahaja!.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Prenatal Vitamin Bantu Mengurangkan Keletihan Semasa Hamil

Mengurangkan Keletihan Semasa Hamil

Mengurangkan Keletihan Semasa Hamil | Ibu-ibu mengandung amat digalakkan mengambil set pemakanan yang penuh dengan khasiat seimbang agar mereka mampu memperoleh kesihatan yang baik, mengurangkan keletihan semasa hamil di samping anak yang dikandung juga membesar dalam keadaan yang sihat.

Apa yang dimaksudkan dengan set pemakanan yang sihat ialah set makanan yang penuh dengan nutrisi-nutrisi seperti kalsium, probiotik, asid folic, kalori, protien, zat besi, dan juga DHA.

credit : webmd & mayoclinic

Pada masa yang sama, seperti individu lain, ibu-ibu mengandung juga digalakkan minum air 10 gelas sehari ataupun 2.5 liter sehari.

Ini adalah bertujuan untuk mengelakkan badan daripada kekurangan air dan juga untuk mengelakkan ibu-ibu mengandung ini daripada penyakit buasir.

Keletihan merupakan perkara biasa yang dialami oleh kebanyakan ibu yang sedang hamil. Ini kerana sewaktu hamil, seorang ibu menanggung berat bayi untuk dibawa bersama. Dan ini boleh menyebabkan keletihan kepada ibu hamil.

SET KEHAMILAN SHAKLEE membantu mengurangkan keletihan semasa hamil?

Mengurangkan Keletihan Semasa Hamil

MV syorkan anda consume Set Healthy Prenatal salah satu daripada Y.E.S Wellness Pack yang telah MV war-warkan sebelum ini. Ianya lengkap untuk menyokong kesihatan ibu dan bayi didalam kandungan.

Set Kehamilan Shaklee boleh membantu ibu hamil untuk lebih bertenaga dan mengurangkan keletihan sepanjang tempoh kehamilan anda.

Apakah kebaikan yang akan dirasai oleh IBU HAMIL?
❥ membantu meningkatkan bekalan darah
❥ mengurangkan risiko kecacatan neural tube
❥ mengelakkan anemia
❥ membantu mengurangkan masalah Hb rendah
❥ membantu memberikan tenaga sepanjang hari
❥ mengurangkan rasa lenguh-lenguh kaki

“Punca Kaki kejang Semasa Mengandung”

Apakah kebaikan untuk JANIN?
❂ menyokong perkembangan janin
❂ menggalakkan pertumbuhan tulang dan tunas gigi
❂ menyokong perkembangan otak (minda) janin

Ini testimoni pengguna Set Kehamilan Shaklee yang mengurangkan keletihan semasa hamil

“…Badan dah x letih, bgun pagi rasa fresh. Slalu sush nk bngun..”

Mengurangkan Keletihan Semasa Hamil

“Promosi Y.E.S. Prenatal Health Sehingga Oktober 2015!”

Anda masih lagi berpeluang mendaftar sebagai AHLI seumur hidup dengan setiap pembelian Set Healthy Prenatal dan menikmati diskaun serta mendapat 1 botol Vita-lea for FREE, multivitamin TERTUA didunia!

 

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Perlukan Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak ?

Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak

Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak | Ramai yang bertanya apakah vitamin minda untuk anak yang terbaik? Perlukah makanan tambahan buat minda kanak-kanak? Memang betul anak adalah harta kita paling bernilai! Semestinya yang terbaik kita usahakan untuk mereka. Betul tak?

“Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak

Asid lemak Omega-3Bagus untuk Perkembangan Minda

Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak

Asid lemak omega-3 yang terhasil daripada minyak ikan mengandungi EPA dan DHA yang membekalkan nutrisi khas buat perkembangan otak dan juga sistem imunisasi kanak-kanak.

Asid lemak omega-3 juga meningkatkan penghasilan dua signal saraf iaitu Dopamine dan Serotonin.

Dopamine berfungsi membina keupayaan otak kanak-kanak untuk sentiasa fokus kepada setiap aktiviti dan tugasan serta mengawal tekanan dengan lebih berkesan

Serotonin pula bertindak mengawal pemikiran si manja agar lebih kreatif dan kritis.

Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak

Menurut kajian yang dilakukan selama lebih 30 tahun oleh Dr. Bruce Holub iaitu Professor Emeritus of Nutritional Science of University of Guelph, Canada, DHA dan EPA sangat penting untuk mengoptimakan fungsi saraf otak dan mata untuk kebolehan berfikir, melihat dan mendengar dengan jelas. Pengambilan DHA dan EPA yang mencukupi dapat mengelak dan mengawal penyakit jantung dan penyakit yang berhubung kait dengan jantung.

Anda sukar nak temui sumber semulajadi omega-3?

OmegaGuard™ adalah Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak yang TERBAIK!

Anda boleh mula memberikan OmegaGuard™ kepada anak-anak seawal usia mereka setahun dengan dos minimum, iaitu sebiji sehari, dan tidak perlu pun setiap hari.

OmegaGuard™ Omega guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghalang pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya. Memang ketat piawaian shaklee ini.

TESTIMONI OmegaGuard™ sebagai makanan tambahan buat minda kanak-kanak

Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak

Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak

OmegaGuard™ memang sangat bagus untuk minda kanak-kanak dan bagi ibubapa yang mahukan anak, mereka lebih fokus semasa pembelajaran dan tidak mengantuk sewaktu belajar. OmegaGuard™ memang sangat bagus untuk minda kanak-kanak dan bagi ibubapa yang mahukan anak ,mereka lebih fokus semasa pembelajaran dan tidak mengantuk sewaktu belajar.

“Anak Makan Minyak Ikan TANPA Paksaan

Laburkan sedikit wang untuk kesihatan, keceriaan dan kecerdasan anak-anak. Jika kita mampu membeli perhiasan rumah, hand bag, modify kereta dan lain-lain apa kata kita selitkan sedikit peruntukan untuk “long term investment” kepada anak-anak kita? Tepuk dada tanya iman!

Harga sebotol OmegaGuard™ ni RM136  dengan kandungan 90 biji softgel yang halal. Boleh tahan 3 bulan untuk seorang anak.

Yang menariknya, bulan Oktober ada promosi pula OmegaGuard™ ni…

Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-kanak

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351