Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Ibu Menyusukan Bayi Risau Tidak Datang Haid ?

Ibu Menyusukan Bayi Risau Tidak Datang Haid

Risau Tidak Datang Haid | Selepas melahirkan bayi, dan bersih dari darah nifas, kitaran haid selalunya tidak normal. Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak dengan susu formula, biasanya tiada masalah. Haid akan datang dalam masa terdekat dan akan lebih mudah stabil.

Namun, berbeza bagi ibu menyusu. Tiada satu waktu yang khusus untuk dianggarkan bila kitaran haid ibu menyusu akan stabil, terutama bagi ibu yang menyusu secara eksklusif 6 bulan pertama, dan seterusnya penyusuan penuh sehingga 2 tahun.

Risau Tidak Datang Haid, Tapi Normal ke bagi Ibu Menyusu?

Ada yang mula didatangi haid selepas beberapa minggu, beberapa bulan, dan ada juga selepas setahun. Ada yang mula period apabila bayi mula makan, ataupun tidur lebih lama di waktu malam. Malah, ada sesetengahnya yang hanya didatangi period selepas bayi telah berhenti menyusu sepenuhnya. Tetapi semua situasi ini dikategorikan sebagai normal!

Pengalaman MVDatang Haid Selepas 2 Tahun 4 Bulan

Selepas melahirkan bayi, haid perrtama bergantung kepada:

  1. kekerapan menyusui bayi secara terus dari payudara
  2. kekerapan bayi disusukan menggunakan botol susu (susu perahan).
  3. bayi menggunakan gunakan pacifier
  4. berapa lama bayi tidur di waktu malam.
  5. bayi sudah mula mengambil makanan pejal.
  6. tindak balas hormon dalaman si ibu – di antara hormon kewanitaan (estrogen) dan hormon penyusuan (hormon prolaktin), di mana keduanya ini berlawanan. Bila satu hormon tinggi, satu hormon lagi adalah sebaliknya.

Apabila didatangi haid bukanlah bermakna ibu harus menghentikan penyusuan. Malah, susu ibu juga tidaklah berubah rasa menjadi masam atau tidak baik. Tetapi kandungan nutrisi di dalam susu ibu adalah sama samaada si ibu didatangi haid ataupun tidak.

Sumber: Breastfeeding & Momjunction

Mungkin ada ibu yang mendapati penghasilan susu berkurangan untuk hari pertama haid. Ini adalah disebabkan perubahan hormon, dan kandungan kalsium di dalam darah yang berkurangan.

Itu adalah simptom biasa semasa ibu menyusu datang haid. Jadi anda digalakkan mengambil kombinasi suplemen 1500 kalsium/400 magnesium sehari.

Produk kalsium-magnesium Shaklee dikenali dengan nama OsteMatrix™. 4 biji OsteMatrix™ membekalkan 1000mg Ca/400 Mg yang diperlukan oleh ibu menyusu. Setelah haid tamat, penghasilan susu badan si ibu akan kembali seperti biasa.

BERKAITANKepentingan Kalsium

Namun jika ibu menyusu risau tidak datang haid setelah sekian lama, anda boleh mencuba GLA Complex untuk menstabilkan kitaran haid.

Manfaat GLA daripada Minyak Biji Borage

BERKAITAN : Manfaat GLA daripada minyak biji borage

Berikut merupakan testimoni salah seorang pengguna GLA Complex yang datang haid selepas mengamalkan GLA Complex dengan konsisten.

Risau Tidak Datang Haid

“Semenjak lahirkan anak pada bulan November 2011 saya tak didatangi period sampai sekarang lebih 17 bulan walaupun anak tidak fully breastfeed… saya try consume GLA Complex dengan tujuan untuk betulkan hormon. Amazingly hari ketiga consume keluar keputihan yang banyak, dan hari kelima darah period saya keluar. Alhamdulillah, saya bertambah cinta dengan Shaklee..”, Puan Azila Aris.

Berminat untuk mencuba GLA Complex dan OsteMatrix™, teman baik wanita ni?

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Apa itu galactagogue ? Adakah ibu menyusu memerlukannya?

Apa itu galactagogue ?

Apa itu galactagogue | MV pasti sebahagian daripada anda mungkin bertanya, WHAT ON EARTH IS A GALACTAGOGUE?! MV pun seperti anda juga sering bertanya perkara yang sama dulu.

Galactagogue ialah satu bahan yang meningkatkan bekalan susu ibu. Ramai ibu menyusu menggunakan galagtagogues jika bekalan susu mereka merudum.

Siapakah yang boleh mengambil panggalak susu ini dan dalam keadaaan apakah si ibu perlu ambil?

  • ibu yang menghadapi kemerosotan susu
  • ibu yang ingin melakukan relaktasi
  • ibu yang ingin mengadakan susu badannya sendiri walaupun belum pernah mengandung kerana ingin mengambil anak angkat

sumber : KellyMom

Galactagogue ialah best friend ibu menyusu 

Galactagogue ialah best friend ibu menyusu yang terbaik kerana mereka boleh ditemui dalam herba biasa, makanan dan rempah yang mudah untuk dimasukkan ke dalam diet harian, dan mereka boleh membantu menyokong pengeluaran susu ibu.

Antara herba galactagogues yang paling biasa digunakan adalah Fenugreek, Blessed thistle dan alfalfa. Ini adalah galagtagogues paling biasa dan selamat untuk dimakan oleh ibu menyusu.

Apa itu galactagogue

Fenugreek ialah herba yang paling popular untuk meningkatkan pengeluaran susu. Fenugreek adalah sangat kuat dan apabila diambil dalam jumlah yang sangat besar, ia membantu menurunkan paras gula dalam darah.

Apa itu galactagogue

Blessed Thistle ialah galactagogue yang disyorkan untuk digunakan bersama-sama dengan fenugreek. Selain meningkatkan pengeluaran susu ibu, ia juga boleh mengurangkan kemurungan selepas bersalin.

Apa itu galactagogue

Alfalfa ialah satu herba yang sangat baik untuk meningkatkan pengeluaran susu badan di samping menyediakan tubuh dengan banyak vitamin dan mineral. Alfalfa kaya dengan sumber vitamin E, B1, B6, A, C dan K serta mineral seperti fosforus, magnesium, kalsium, zink, zat besi dan potasium. Ia penuh dengan antioksidan, protein dan juga fiber.

SUMBER ALFALFA SHAKLEE ADALAH DAUN!!

Alfalfa Complex merupakan salah satu Formula Unik Shaklee yang mula dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950-an.

Apa itu galactagogue

Daun Alfalfa yang matang kaya dengan KLOROFIL. Ia dikeringkan dengan udara secara SEMULAJADI bagi mengekalkan nutrisinya yang kemudiannya dibiarkan menjadi serbuk sebelum dimampatkan menjadi tablet. Setiap tablet mengandungi 300mg Alfalfa.

Tablet boleh dihancurkan dan dicampurkan ke dalam air mendidih untuk dijadikan minuman herba asli.

Apa itu galactagogue

Alhamdulillah ini testimoni MV sendiri sejak mengamalkan Set Penyusuan Shaklee (3M) yang hadir bersama Alfalfa Complex.

Apa itu galactagogue

Anda pernah consume alfalfa semasa menyusukan bayi? Atau anda pernah mengambil makanan untuk meningkatkan pengeluaran susu? Jom kongsikan tips dan pengalaman anda bersama MV.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Inginkan Kulit Sentiasa Sihat dan Bebas Jerawat?

Kulit Sentiasa Sihat dan Bebas Jerawat

Kulit Sentiasa Sihat dan Bebas Jerawat | Cemburu kan bila melihat kulit artis halus, cerah, sempurna, berseri dan bebas jerawat. Kalau bukan artis pun cuba lihat rakan-rakan kita pula. MV percaya mesti ramai yang fikir idea macam mana nak dapatkan kulit yang cantik macam mereka ni kan?

Penting bagi kita untuk menjaga kesihatan kulit dari dalam kerana setiap apa yang dilihat selalunya bermula dari dalaman. Secara amnya, keadaan persekitaran adalah penyebab utama kepada kerosakan kulit selain daripada faktor umur, pemakanan, dan juga alahan sehingga menyebabkan kulit mempunyai pelbagai masalah seperti jerawat, kulit kusam dan kering, pigmentasi dan banyak lagi.

Selain mengamalkan diet seimbang yang merangkumi tiga khasiat penting, iaitu protein, vitamin dan mineral, pengambilan suplemen sangat-sangat digalakkan. Jika anda kekurangan salah satu daripada keperluan ini, tidak mustahil kulit akan kehilangan sifat semulajadinya.

Tips untuk Kulit Sentiasa Sihat dan Bebas Jerawat

1. Cara pemakanan sihat penting untuk membantu kulit supaya sentiasa sihat dan bebas masalah jerawat. Elakkan makanan berminyak dan amalkan makanan ‘gluten free’.

Kulit Sentiasa Sihat dan Bebas Jerawat

2. Minum 2-3 liter air setiap hari. Kekal terhidrat membantu badan menyingkirkan toksin yang merosakkan kulit.

BERKAITANManfaat Minum Air Putih

3. Bersenam – Dengan bersenam badan akan menjadi lebih segar dan peredaran darah akan menjadi lancar. Wajah akan menjadi lebih berseri-seri.

4. Cuci muka sebelum tidur – Jika seharian pakai make up tak kan tidur pun nak bermake up juga kan. Cuci muka supaya segala kotoran dibuang dan membolehkan kulit bernafas dengan selesa.

BERKAITAN : Tips mencuci muka yang betul

5. Tidur juga dikenali dengan “beauty rest” atas sebab-sebab tertentu. Tidur sebelum tengah malam untuk 7-8 jam.

6. Melegakan tekanan; Badan akan melepaskan “stress toxins” dalam keadaam kita stress. Bersantailah dengan menarik nafas panjang, berjalan atau membaca untuk melegakan stress.

Anda juga boleh mengamalkan suplemen untuk kesihatan kulit dari dalam. Pengambilan suplemen Shaklee secara konsisten mampu menjadikan kulit sentiasa sihat, bebas jerawat dan berseri-seri. Bukan MV mahu overclaim, tapi lihat saja testimoni di bawah ini.

Kulit Sentiasa Sihat dan Bebas Jerawat

Kulit Sentiasa Sihat dan Bebas Jerawat

“Masalah paling ketara..banyak jerawat merah-merah di dahi. Jerawat tak berhenti naik dan meninggalkan kesan yang menakutkan bagi semua perempuan. Adik selalu rasa sedih dn merendah diri.
Selepas erna dapat kesan best dari pengambilan vitamin shaklee secara konsisten,erna sarankan adik makan vitamin e dan b-complex. Sebab dah terlalu banyak adik pakai produk kecantikan semuanya menghampakan.
Alhamdulillah selepas hampir 2 bulan adik konsisten makan vitamin shaklee mengikut tips eksklusif yang erna berikan,ramai yang tegur perubahan pada wajah adik. Jerawat segan nak naik. Kalau naik,cepat je kecut dan parut semakin pudar. Kulit muka adik mula glowing berseri-seri. Boleh lihat sendiri testimoni ini dan ini adalah ori. Tak ada edit ye..”

Jom rasai kehebatan produk Shaklee dan aura positinya! Kulit cantik, bebas jerawat dan berseri-seri. Siapa yang tak mahu kan?  😉

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Anda Mencari Pengedar SHAKLEE Bandar Baru Bangi?

Pengedar SHAKLEE Bandar Baru Bangi

Pengedar SHAKLEE Bandar Baru Bangi | Anda mencari pengedar vitamin Shaklee yang berdekatan dengan anda? Tak suka nak pos? Inginkan vitamin Shaklee secara COD (Cash on Delivery)? MV sentiasa bersedia berkhidmat buat anda.

MV ialah pengedar Shaklee bandar baru bangi yang SAH di bawah jaringan GenkiMomma bizteam. Mungkin ramai yang tak tahu MV dah hampir dua (2) tahun berpindah dari Perlis ke Bandar Baru Bangi. Baru-baru ni ada yang menghubungi MV untuk penghantaran COD di kawasan Utara. So, terpaksa MV buat announcement kat sini la.  😉

pengedar shaklee bandar baru bangi

Caj penghantaran untuk perkhidmatan Cash-On-Delivery (COD) akan dikenakan mengikut kawasan. Sila buat temujanji dahulu sebelum anda berminat mendapatkan perkhidmatan daripada MV. Selalunya area yang MV cover:

  • UKM
  • Bandar Baru Bangi
  • Sg. Ramal
  • Sg. Merab
  • Kajang
  • Desa Pinggiran Putra
  • Bukit Mahkota
  • Bandar Seri Putra
  • Cyberjaya
  • Putrajaya

pengedar shaklee bandar baru bangi

Tiada lagi pengedar Shaklee di kawasan anda?. Berminat untuk menyertai team kami di MommaVogue? Ingin menjana pendapatan partime atau fulltime? Jangan segan untuk menghubungi MV atau anda boleh masukkan data anda di laman rasmi Shaklee seperti gambar di atas.

pengedar shaklee bandar baru bangi

MV sangat berbesar hati jika dapat membantu anda menambahkan pendapatan isi rumah anda. Selain anda mendaftar menjadi ahli dan makan sendiri, anda juga boleh menjadikan Shaklee ini sebagai bisnes anda. Sekiranya layak, anda bakal menikmati peluang percutian PERCUMA ke Bangkok 2016 nanti.

Manfaat Borage Seed Oil Untuk Mengatasi Masalah Jerawat

Manfaat Borage Seed Oil 

Manfaat Borage Seed Oil | Borage seed oil adalah minyak herba yang kurang dikenali tetapi mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan. Ia dihasilkan daripada biji benih borage starflower’s dari keturunan Borago Officinalist, yang merupakan tumbuhan yang ditemui di seluruh Eropah dan Amerika Syarikat.

Manfaat Borage Seed Oil

Menurut Dr. Bruce Miller, keseluruhan sel kulit akan silih berganti dalam masa 28 hari. So pemakanan yang baik dengan GLA adalah penting dalam proses penghasilan sel kulit yang sihat dan glowing.

Manfaat Borage Seed Oil Untuk Mengatasi Masalah Jerawat

Manfaat Borage Seed Oil

1. Merangsang Pertumbuhan Kulit

Borage seed oil penuh dengan gamma linolenic acid (GLA) yang merupakan kunci kepada manfaat kesihatan minyak borageMinyak dengan kebaikan Omega-6 ini dipercayai membantu mengekalkan kesihatan tulang, mengawal metabolisme, mengekalkan sistem pembiakan, dan merangsang pertumbuhan kulit.

2. Mengurangkan Keradangan

Borage Seed Oil juga mengandungi sejumlah besar kandungan dihomo-y-linolenic acid (DGLA) yang dikelaskan sebagai asid lemak omega-6 yang membantu dalam menghasilkan mediator kimia (seperti prostaglandin E1) untuk mengurangkan bengkak dan keradangan pada tisu. Bila inflammation kurang maka senang la nak hapuskan punca jerawat.

3. Menggalakkan Aliran Darah

Kajian telah menunjukkan bahawa suplemen GLA membantu menggalakkan pengaliran darah. Darah membawa oksigen dan nutrien kepada semua sel-sel di dalam badan, termasuk sel-sel kulit. Pengaliran darah yang baik adalah penting untuk menyuburkan sel-sel kulit dan mengeluarkan toksin dalaman dari badan. Bila toksin penuh dalam badan, ia akan dipaksa keluar melalui kulit. Apa yang berlaku liang pori tersekat dan terjadinya jerawat.

4. Mengekalkan keseimbangan hormon

Kajian telah mendapati bahawa orang yang mengalami gangguan hormon sering kekurangan Omega-6 dan GLA. Seringkali juga bila fasa PMS dan haid, keseimbangan hormon dalam badan terganggu dan borage seed oil boleh membantu menstabilkan hormon serta mencegah jerawat.

5. Membantu Melawan Tekanan

Stress adalah ‘culprit’ punca berlakunya banyak masalah kesihatan. Jerawat juga ada kaitan dengan stressStress akan menghasilkan minyak sebum yang berlebihan, yang apabila ia bercampur dengan bakteria dan sel kulit mati akan menyumbatkan folikel rambut. Sebab itu Borage dikenali dengan ‘herbs of gladness’. Ia boleh membantu mengawal tekanan darah dan juga kadar jantung badan kita.

credit : simplepurebeauty & Allegiance

Manfaat Borage Seed Oil

Tahukah anda, kandungan GLA dalam borage seed oil adalah 2 kali ganda dari Evening Primrose Oil (EPO)? . Borage juga 3x lebih dari segi bioavailabiliti dan 3x lebih berkesan berbanding EPO.

Sebab itu Shaklee memilih borage seed oil untuk produk GLA Complex. Ianya juga mempunyai manfaat mengurangkan simptom menopause di kalangan wanita.

GLA Complex

Manfaat Borage Seed Oil

GLA (asid gamma linolenik) sering menjadi pilihan wanita untuk membantu mengekalkan kesihatan sepanjang kitaran haid bulanan. GLA ialah asid lemak omega-6 yang digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan prostaglandin – bahan yang berperanan untuk mengawal atur pelbagai proses dalaman tubuh. Selain minyak biji bunga matahari sebagai sumber asid lemak Omega-6, produk ini juga diperkaya dengan vitamin E bagi menyokong dan menguatkan sistem imun serta mengekalkan keutuhan sel.

  • Menggalakkan kesihatan secara menyeluruh
  • Menyokong sistem imun
  • Minyak boraj mengandungi pati GLA semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

sumber : Shaklee

BERKAITANManfaat GLA daripada minyak biji borage

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351