Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

AWAS! Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause

Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause

Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause | Kita memang ketahui bahawa wanita yang berumur 45 tahun ke atas akan mengalami menopause. Pernah dengar lelaki menopause? Lelaki terdedah dengan perubahan hormon apabila mencecah usia 50 tahun ke atas. Mereka akan mula melihat perubahan pada diri dan juga emosi. Perubahan yang mereka alami ini dikenali sebagai andropause.

Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause

Hormon utama dalam badan seorang lelaki ialah testosteron. Tahap testosteron menurun 1-5 peratus setahun, dan pada umur 70-an seorang lelaki hanya mempunyai kira-kira 30% hormon ini dibandingkan dengan ketika umurnya 20-an.

Testosteron membantu tubuh lelaki dalam sintesis protein dan sangat penting untuk dorongan seksual normal dan stamina, dan dalam memproduksi ereksi. Testosteron juga memberi sumbangan untuk beberapa fungsi metabolisme termasuk pembentukan tulang, fungsi hati, pertumbuhan kelenjar prostat dan produksi sel darah di sumsum tulang.

Gejala Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause 

Gejala andropause pada lelaki adalah agak serupa dengan premenopause dan menopause di kalangan wanita yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon terutamanya testosteron. Walaupun hakikatnya, lelaki tidak melalui tempoh haid (1-10 tahun) seperti wanita yang mengalami menopause. Bagi lelaki masalah penurunan testosteron berlaku kesan dari penuaan atau penyakit seperti kencing manis.

Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause

Gejala Fizikal, Seksual dan Psikologi kesan dari Hormon Testosteron yang Rendah

Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause

  1. Masalah seksual (ED)
  2. Keguguran rambut
  3. Kurang daya tahan untuk aktiviti fizikal
  4. Penambahan berat badan
  5. Kesukaran tidur
  6. Cepat marah
  7. Kesukaran menumpukan perhatian
  8. Nafsu seksyang rendah
  9. Kemurungan
  10. Kehilangan jisim otot
  11. Risiko jisim atau kepadatan tulang meningkat (osteoporosis)
  12. Risiko serangan jantung
  13. Bilangan sperma berkurangan dan nafsu seks menurun
  14. Kolesterol tinggi terutamanya LDL nisbah HDL

credit : HealthNewsLibrary , liveto110renewman & menshormonalhealth

Jika secara kebetulan anda membaca blog ini, matlamat MV adalah untuk memberikan anda tip yang akan membantu anda menangani gejala ini dengan lebih mudah. Jika wanita yang membacanya, MV berharap perkara ini akan dikongsikan dengan pasangan anda dan galakkan pasangan untuk mengamalkan suplemen yang sepatutnya.

Anda mungkin tidak akan mendapat cukup nutrien dari pemakanan harian. Keperluan semua orang adalah berbeza dari segi kuantiti dan apa yang mereka perlu. Oleh yang demikian anda patut mulakan pengambilan vitamin sebagai pemakanan tambahan untuk meningkatkan hormon testosteron anda.

  • Vitamin A membantu sel-sel untuk membezakan bahagian yang penting dalam pembiakan sel.
  • B-complex menggalakkan kesihatan jantung dan otak, menyokong fungsi sistem saraf dan imun, menjadikan kulit dan rambut yang sihat, dan membantu tubuh untuk menghadapi tekanan
  • Vitamin C menyokong fungsi sistem imun, dan pengeluaran kolagen. Ia juga membantu membentuk sel-sel darah merah, yang dikehendaki oleh neurotransmitter tertentu, terlibat dalam metabolisme protein, dan memberikan perlindungan antioksidan terhadap radikal bebas.
  • Vitamin D adalah hormon yang penting untuk penyerapan kalsium dalam badan dan penting untuk kesihatan tulang dan berfungsi dengan sistem saraf. Ia juga meningkatkan sistem imun, menggalakkan kesihatan kardiovaskular, dan mempunyai ciri-ciri anti-radang.
  • Vitamin E membantu mencegah kerosakan radikal bebas. Ia juga melindungi vitamin larut lemak daripada pengoksidaan, menyokong aliran darah, dan terlibat dalam fungsi imun.

Sekiranya pilihan anda hanya Multi-vitamin, anda mesti pastikan multivitamin tersebut mengandungi mineral dan vitamin yang lengkap. Mineral yang penting termasuk kalsium, magnesium dan selenium.

Selain itu anda juga mungkin perlukan asid lemak Omega-3 dan Alpha Lipoic Acid. Kedua-duanya membantu untuk kesihatan otak dan jantung. ALA adalah unik kerana Ia menyahtoksin, membantu badan untuk menghapuskan logam berat, dan menggalakkan pengeluaran glutation, raja segala antioksidan.

BERKAITAN : Kesihatan Organ Reproduksi Lelaki 

Set Kesihatan Lelaki Membantu Meningkatkan Hormon Testosteron Secara Semulajadi

  1. Zinc Complex ~ sangat penting bagi proses pembentukan hormon testosteron, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosteron yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma (zinc untuk penghasilan sperma sihat)
  2. Vita-E Complex™ ~ mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki
  3. OmegaGuard™ ~ memberi kelebihan kepada jantung, aliran darah, sistem imunisasi dan mengurangkan risiko kanser prostat.

Jom kita tengok apa yang SPECIAL Shaklee nak bagi sepanjang bulan OKTOBER ni. Bulan ni dah la bulan kelahiran MV..Memang terasa bulan CINTA gitu.. Sila excited sama macam MV ye 😳

Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause

Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause

Anda juga berpeluang memiliki sebotol VITA-LEA secara P.E.R.C.U.M.A sekiranya mendaftar keahlian semasa membuat pembelian produk shaklee.

Penurunan Hormon Testosteron Tanda Lelaki Menopause

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉
esell-shaklee-logo-500x351

Makanan Mengandungi Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak ?

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak | Apa rahsia untuk mendapatkan tidur 7 – 8 jam yang nyenyak? Cuba pergi ke dapur dan nikmati makanan seperti pisang, susu, madu, teh chamomile, oatmeal, kacang almond, roti gandum, flaxseed, ubi kentang dan daging turkey. Pastinya makanan ini akan merehatkan otot anda yang tegang, menenangkan fikiran dan membantu anda tidur nyenyak.

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak

Hormon serotonin dihasilkan di saluran pencernaan. Hormon ini dikenali sebagai “feel-good hormone agent” dan berfungsi mengawal mood atau perasaan , nafsu, makan dan tidur.

Hormon melatonin dihasilkan di kelenjar pineal dan berfungsi sebagai antioksidan dan mengawal tidur. Hormon melatonin di sebut juga hormon awet muda karena fungsinya sebagai anti oksidan dapat meneutral radikal bebas dan mencegah penuaan.

sumber : dairynutrition, University of Maryland & nosleeplessnight

Apa fungsi asid amino?

Asid amino merupakan komponen utama dalam pelbagai metabolisma. Asid amino bergantung kepada jenisnya, unsur-unsur mineral, karbohidrat dan asid lemak dan mempunyai kesan tidak langsung yang dimanifestasikan dalam pelbagai metabolisma.

Jika badan tidak mendapat kuantiti asid amino yang cukup dalam diet harian, kesihatan akan terjejas. Kekurangan asid amino dikaitkan dengan gejala keresahan, kurang penumpuan, keletihan, kemurungan dan ketidakstabilan hormon.

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak

Asid amino terbahagi kepada dua iaitu asid amino “essential” dan asid amino “non-essential” . Asid amino “essential” tidak dapat dihasilkan oleh badan dan perlu diambil melakui pemakanan harian.

Ada 9 jenis asid amino “essential” iaitu Histidine, methionine, valine, tryptophan, isoleucine, leucine, lysine, threonine dan phenylalanine.

sumber : sproutliving

Tryptophan adalah asid amino yang menggalakkan tidur dan ditemui dalam jumlah yang kecil didalam semua makanan protein. Tryptophan diperlukan untuk sleep-inducing sintesis neurotransmitter serotonin, dan melatonin (hormon yang juga bertindak sebagai neurotransmitter). Kandungan asid amino tryptophan akan meningkatkan kadar serotonin ke dalam otak dan membantu untuk tidur nyenyak.

Apakah Sumber Makanan Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak?

Anda boleh mendapatkan tidur yang lebih baik jika anda makan makanan dengan kandunga asid amino tryptophan yang tinggi.

Patutlah bila tengok cerita hindustan atau Tamil, mesti sebelum tidur mereka akan minum secawan susu. Rupa-rupanya susu ini membantu untuk merehatkan segala otot dan membuatkan mereka tidur nyenyak.

Bagi MV pula sumber asid amino yang paling mudah ialah dengan minum secawan ESP Soy Protein Isolate Powder sebelum tidur. Tak sangka pula asid amino “essential” didalam ESP ni membantu tidur nyenyak. Macam tidur ‘mati’ tau..mimpi indah sangat.  😀

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak

Kesemua asid amino perlu ini boleh diperolehi dari ESP Shaklee, jadi kenapa anda perlu risau untuk mendapatkannya. Selain itu ESP juga adalah Low Glycaemic Index (GI). Makanan low GI ni membantu menstabilkan gula dalam darah kita. Jadi, memang sangat nyenyak la bila tidur malamESP adalah bersumberkan soya Non-GMO dan semulajadi. ESP juga mengandungi keperluan kalsium dan rangkaian vitamin B-complex yang cukup untuk membantu tidur nyenyak.

Jika anda memang mengalami masalah tidur yang kurang nyenyak, MV sarankan cuba ESP kerana ia adalah pilihan protein untuk seisi keluarga dan mengekalkan diet seimbang. ESP shaklee memang terkenal dan TERBUKTI berkesan membantu ramai pengguna mendapatkan kesihatan yang baik.

Promosi ESP September Sempena Bulan Kemerdekaan 

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Antioksidan Bertindak Mencegah Anti Penuaan Kulit Pramatang?

Mencegah Anti Penuaan Kulit Pramatang

Mencegah Anti Penuaan Kulit Pramatang | Penuaan adalah proses normal yang akan dialami oleh setiap individu. Tapi penuaan adalah antara perkara yang ditakuti oleh kebanyakan wanita! Apatah lagi penuaan pramatang yang menyebabkan kita lebih cepat tua berbanding sepatutnya.

Kita memang tak dapat elakkan penuaan. Tapi kita boleh melambatkan penuaan terutamanya penuaan pramatang. Bayangkanlah umur baru 30 tahun tapi orang kata macam umur 40 tahun. Mesti sedih kan?!

MV pun dah mencecah pertengahan umur 30-an. Sebab tu juga MV memang ambil kisah dan fokus lebih kepada vitamin yang bersifat antipenuaan.

Faktor Penuaan Pramatang

Penuaan pramatang adalah proses penuaan yang berlaku lebih cepat sebelum waktu yang sepatutnya. Penuaan adalah proses semulajadi sel-sel badan. Tapi disebabkan beberapa faktor, kulit boleh mengalami tanda penuaan lebih cepat.

Kulit yang mengalami tanda-tanda penuaan

Mencegah Anti Penuaan Kulit Pramatang

  • Kedutan – Terjadi perubahan fizikal pada kulit. Kulit makin kendur dan layut. Mengakibatkan garis halus mula terbentuk.
  • Jeragat – Kulit menjadi gelap dan warna kulit menjadi tidak sekata. Keadaan ini susah untuk dirawat.

Antara Punca kepada penuaan kulit pramatang :

Mencegah Anti Penuaan Kulit Pramatang

  1. Pendedahan kepada cahaya matahari
  2. Merokok
  3. Diet rendah protein tetapi kaya dengan karbohidrat ringkas
  4. Diet yang rendah dalam buah-buahan dan sayur-sayuran
  5. Genetik
  6. Tekanan
  7. Kurang tidur
  8. Pengambilan alkohol
  9. Kemurungan

Credit : HealthyandNaturalWorld

Rangkaian Antioksidan Terbaik Mencegah Anti Penuaan Kulit Pramatang

Antioksidan semulajadi bahan yang boleh memberi perlindungan daripada kesan merosakkan radikal bebas pada sel-sel di dalam badan anda, termasuk kulit

Antioksidan seperti lycopene, lutein, beta-karotena dan antioksidan lain yang dijumpai dalam buah-buahan dan sayur-sayuran sampai ke lapisan kulit (dermis) dan sebahagiannya meneutralkan kerosakan oksidatif yang berkaitan dengan pendedahan yang berpanjangan kepada cahaya matahari.

Lycopene ialah karotenoid yang terdapat dalam buah-buahan merah dan sayur-sayuran. memperbaiki tekstur kulit kerana ia menggalakkan pengeluaran kolagen dan mengurangkan kerosakan DNA yang membawa kepada kedutan.

Vitamin C (L-ascorbic acid) berfungsi dalam dua cara: sebagai antioksidan, dan juga sebagai penggalak pembentukan kolagen.

Vitamin E (tocopherol) adalah antioksidan membantu kulit kelihatan lebih muda dengan meningkatkan pengeluaran kolagen dan seterusnya mengurangkan penampilan garis-garis halus, kedutan dan tompok penuaan.

Biji anggur kaya dengan proanthocyanidins iaitu antioksidan yang kuat memerangkap aktiviti radikal bebas.

credit : healthyoptions

Anda boleh dapatkan kombinasi antioksidan CarotoMax®, Sustained Release Vita-C Plus™ dan Vita-E Complex™ untuk kulit cantik berseri dan mengelakkan penuaan pramatang.

Untuk lebih yakin mengenai rangkaian vitamin antioksidan Shaklee, testimoni pengguna kami memberikan jawapannya.  😉

Mencegah Anti Penuaan Kulit Pramatang

Mencegah Anti Penuaan Kulit Pramatang

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Gunakan Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun Badan

Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun

Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun | Sejak dahulu lagi bawang putih sangat terkenal kerana kelebihannya untuk merawat pelbagai penyakit. Bawang putih (Allium sativum) adalah salah satu herba yang tertua, dan paling banyak dipercayai menyokong kesihatan sistem imun badan.

Bawang putih boleh dimakan secara mentah sebagai ulam. Tapi harus diingat, ada yang kata boleh menyebabkan bau badan “stinking rose” kalau terlebih dos. 😉

Bawang putih juga sering digunakan oleh ibu-ibu sebagai natural remedy untuk merawat bayi atau kanak-kanak yang menghidap batuk dan selsema. Dan ada juga yang mengatakan bawang putih boleh meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Satu ulas bawang putih mengandungi 5 mg kalsium, 12 mg kalium, dan lebih daripada 100 sebatian sulfurik – cukup kuat untuk menghapuskan bakteria dan jangkitan.

KELEBIHAN BAWANG PUTIH YANG BUKAN SEKADAR PENYEDAP MASAKAN

Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun

1. Menyokong Sistem Pernafasan

Kandungan sulfur dan mineral lain dalam bawang putih menghasilkan keupayaan semulajadi untuk menyokong sistem pernafasan kita.

Khasiat bawang putih ni sangat sesuai untuk mereka yang menghidap asma, bronchitis, batuk dan jangkitan pada saluran pernafasan.

2. Menyokong sistem imun badan yang sangat berkesan

Sebatian semulajadi yang ditemui dalam bawang putih telah digunakan berabad lamanya sebagai sokongan sistem imun badan. Bawang putih membantu mengekalkan dan menguatkan sistem imun badan kerana ia mengandungi allicin yang merupakan antibiotik semulajadi.

Unsur ini membantu meningkatkan lagi tahap imunisasi badan secara semulajadi. Mereka yang menghidap masalah alahan seperti kerap selsema amat digalakkan mengamalkan bawang putih.

3. Agen Detoks yang berkesan.

Bawang putih juga sangat sinonim dengan detoksifikasi badan. Kandungan sulfida dalam bawang putih menjadi agen detoks yang baik untuk badan.

4. Bersifat Antioksidan

Bawang putih memberikan keupayaan antioksidan yang berganda dan membantu melindungi sel badan dari serangan radikal bebas.

5. Menyokong Tahap Kolestrol Sihat dan Tekanan Darah Tinggi.

Dalam banyak kajian telah membuktikan bahawa bawang putih dapat membantu menyokong tahap kolestrol yang sihat kerana mengandungi sebatian allicin dan sulfur. Allicin dan sulfur ini membantu mengurangkan kandungan kolestrol jahat (LDL) dan meningkatkan kandungan kolestrol baik (HDL).

6. Menyokong Kesihatan Otak dan Hati

Bawang putih juga memberikan kesan positif terhadap kesihatan otak dan fungsi hati jika kita mengamalkan suplemen yang berasaskan bawang putih.

7. Perlindungan Berkesan dari Radikal Bebas

Melalui sokongan sistem imun, bawang putih telah terbukti dapat meneutralkan radikal bebas dalam darah, yang jika dibiarkan akan merosakkan sel-sel sihat dalam badan kita.

Garlic Complex: Ekstrak Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun Terbaik!

Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun

  • Dibuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik.
  • Formulasi Shaklee yang unik bagi mengekalkan kompenan semula jadi bawang putih segar, termasuk sebatian pembentuk allicin.
  • Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100 allicin aktif
  • Dwi teknologi digunakan untuk mengawal bau garlic. Kajian menunjukkan perisa herbanya terhasil daripada kombinasi 2 ekstrak herba iaitu Rosemary dan Spearmint.
  • Garlic Complex menggabungkan faedah kesihatan bawang putih dengan faedah antioksidan spearmint dan rosemary.
  • Setiap tablet membekalkan 1000 mg ekstrak bawang putih tulen yang menyamai dengan 2 ulas bawang putih segar.

Rosemary Tingkatkan Daya Ingatan

Testimoni : Sakit Kayap Kering Selepas Seminggu

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Membuat Persediaan Untuk Hamil Dengan Multivitamin?

Persediaan Untuk Hamil Dengan Multivitamin

Persediaan Untuk Hamil Dengan Multivitamin | Pemakanan memainkan peranan yang besar untuk kesuburan dan kehamilan yang sihat.

Kekurangan nutrien dalam pemakanan telah dikaitkan dengan isu-isu ovulasi, ketidakseimbangan hormon, kesihatan telur yang rendah, bilangan sperma rendah dan banyak lagi.

Jika ini sedang terjejas kerana pemakanan yang tidak sihat dan penghadaman yang terganggu kesan sampingan boleh menjejaskan kesuburan.

Nutrien Penting di dalam Multivitamin untuk Kesuburan

Persediaan Untuk Hamil Dengan Multivitamin

#1. Vitamin D perlu untuk membantu badan mewujudkan hormon seks yang seterusnya memberi kesan ovulasi dan keseimbangan hormon.

#2. Vitamin E membantu untuk meningkatkan kesihatan sperma dan motilitas pada lelaki. Kajian telah menunjukkan kekurangan pemakanan dalam Vitamin E menjadi punca ketidaksuburan.

#3. Vitamin C meningkatkan tahap hormon dan meningkatkan kesuburan di kalangan wanita. Bagi lelaki, vitamin C telah terbukti untuk meningkatkan kualiti sperma dan melindungi sperma daripada kerosakan DNA.

#4. Vitamin B6 boleh digunakan sebagai pengawal selia hormon.

#5. Vitamin B12 telah terbukti meningkatkan kualiti dan pengeluaran sperma. Ia juga boleh membantu untuk meningkatkan lapisan endometrium dalam persenyawaan telur, mengurangkan keguguran.

#6. Asid Folik ialah vitamin yang paling terkenal yang diperlukan untuk subur dan hamil. Vitamin ini membantu mencegah kecacatan tiub neural dan juga kecacatan jantung kongenital, bibir rekah, kecacatan anggota badan, dan anomali saluran kencing pada perkembangan fetus.

#7. Zat Besi untuk kesihatan ovum dan mengurangkan masalah kekurangan ovulasi pada wanita.

#8. Selenium ialah antioksidan yang membantu untuk melindungi telur dan sperma dari radikal bebas. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan kromosom yang diketahui sebagai penyebab keguguran dan kecacatan kelahiran. Selenium juga diperlukan untuk pembentukan sperma.

#9. Zink bekerja dengan lebih daripada 300 enzim yang berbeza dalam badan untuk membolehkan sel dalam badan berfungsi dengan baik.

Credit : Natural Fertility Info

Kelebihan dan Kebaikan Vita-Lea® Iron Formula sebagai Persediaan Untuk Hamil Dengan Multivitamin

MV mengenali Vita-Lea® Iron Formula semasa menggunakan Set Penyusuan Asas Shaklee. Vita-Lea® Iron Formulabadalah multivitamin dan multimineral yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutan kepada “Vita-min” dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee.

Tablet Vita-Lea® Iron Formula ini disaluti dengan serbuk nutrisi – spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah “Explo-tab”. Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Vita-Lea® Iron Formula telah dipilih untuk Center for Science di Amerika Syarikat sebagai The Best MultiVitamin di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Kenapa Vita-Lea® Iron Formula Pilihan Multivitamin Terbaik?

Vita-Lea® merupakan multivitamin terbaik yang terkemuka dan lebih komprehensif kerana mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal dalam jumlah yang seimbang untuk memantapkan kesejahteraan kesihatan kolon, hati, mata dan sistem imun dalam jangka masa panjang.

Persediaan Untuk Hamil Dengan Multivitamin

Multivitamin ini juga anda boleh perolehi dengan P.E.R.C.U.M.A sekiranya anda membuat pesanan Set Healthy Prenatal untuk bulan September. Anda juga layak menerima sebotol lagi secara percuma jika terus mendaftar sebagai A.H.L.I. Maknanya anda bakal terima 3 botol Vita-Lea® terus. WOW!

PROMOSI YES Wellness Pack Sehingga Oktober 2015

Jom Jadi Ahli Shaklee Sempena Program YES!

Miliki Multivitamin Tertua di dunia

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351