Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Ketahui Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung Kepada Kesihatan.

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung | Jagung bakar dan jagung rebus merupakan dua cara masakan yang paling digemari ramai. Namun, disamping rasanya yang manis, jagung sebenarnya menyimpan pelbagai manfaat tersembunyi bagi kesihatan tubuh badan. Jagung sangat berkhasiat dan penuh dengan serat, yang membantu dalam penghadaman, ditambah folat, thiamin, fosforus, vitamin C, dan magnesium.

KELEBIHAN JAGUNG

Manfaat Kesihatan Ekstrak Jagung

  • Meningkatkan Kesihatan Organ Pencernaan. Kandungan serat yang cukup tinggi dalam jagung dapat membantu proses pencernaan makanan lebih lancar. Oleh sebab itu, masalah atau gangguan pencernaan seperti sembelit tidak akan menyiksa tubuh lagi.
  • Memperkuatkan Tulang. Jagung mengandungi nutrisi seperti magnesium, zat besi, tembaga serta fosforus. Kepelbagaian nutrisi ini dapat membantu tulang agar lebih kuat dan tidak mudah rapuh.
  • Meningkatkan Kesihatan Organ Jantung. Jagung menyimpan nutrisi seperti vitamin C, karotenoid serta bioflavonoid yang berperanan dalam mengawal kadar kolesterol didalam darah serta meningkatkan peredaran darah dalam tubuh.

Vitamin C Merendahkan Risiko Penyakit Jantung

  • Menyihatkan Organ Penglihatan. Jagung juga kaya dengan Vitamin A yang mana asas kepada kulit dan penglihatan yang lebih sihat.
  • Menjadikan Kulit Lebih Awet Muda. Antioksidan didalam jagung dapat membantu menutrisi seluruh jaringan kulit di tubuh. Jadi, bagi siapa pun yang ingin nampak segar dan lebih muda dari usia yang sebenarnya, jagung adalah salah satu kuncinya.

Vitamin C untuk Mencerahkan Kulit” & “KeperluanVitamin Untuk Meningkatkan Keanjalan Kulit

  • Menangkis Gejala Kurang Darah Atau Anemia. Pening kepala merupakan salah satu petunjuk bahawa seseorang terkena anemia. Jagung memiliki kandungan vitamin B serta asid folik yang berfungsi mencegah anemia dengan cukup efektif.
  • Pencegah Diabetes yang Cukup Efektif. Kandungan fitokimia yang terdapat dalam biji jagung akan mengatur penyerapan serta pelepasan hormon insulin didalam tubuh. Jagung mempunyai ‘Phenolic Phytochemicals’ yang berfungsi untuk merendahkan paras gula dalam darah dan sangat membantu dalam mengatasi diabetes.

*Credit : AuthorityNutrition, Livestrong

Kenapa Sustained Release Vita-C Plus™ dari sumber ekstrak jagung dan bukan buahan sitrus?

Manfaat Ekstrak Jagung Kepada Kesihatan

Jagung dipilih kerana Vitamin C dari sumber vitamin dalam jagung ini tidak akan hilang atau berkurangan walaupun dimasak, direbus, dibakar berbanding vitamin didalam buah-buahan lain.

Sumber vitamin C kebiasaannya banyak terdapat pada buah-buahan sitrus yang mana tinggi dengan kandungan asid, dan jika diambil secara berlebihan, memberikan possibility untuk mendapat cirit-birit.

Penyelidik Shaklee sudah menjalankan penyelidikan dari awal lagi supaya sakit perut, cirit-birit dan gastrik dapat dielakkan dengan menggunakan ekstrak jagung instead of buah-buahan sitrus berbanding dengan kebanyakan Vitamin C dipasaran yang lain.

5 Kelebihan Sustained Release Vita-C Plus™ yang Perlu Diketahui!

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung

  1. Diformulasi dalam bentuk sustained release’ (PELEPASAN MASA). Dengan sistem proprietari, pembebasan vitamin C dibuat secara perlahan-lahan selama 5 jam. Maknanya ia akan melepaskan 100mg untuk setiap jam. Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya dibuang melalui perkumuhan.
  2. Penambahan 120mg bioflavonoid kompleks dan 25% bioflavonoid ini diekstrak daripada kulit buah. Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C dalam tubuh badan kita serta bertindak sebagai anti-radang, anti-alergi, anti-virus dan juga anti-kanser.
  3. Membekalkan khasiat yang sama seperti memakan 7 biji buah oren beserta dengan kulitnya.
  4. Sustained Release Vita-C Plus™ berbeza dengan vitamin C dipasaran kerana ianya merupakan vitamin semulajadi.
  5. Tiada pewarna, perasa atau pemanis tiruan.

Ini pengalaman Puan Suhaila, selepas mengamalkan pengambilan Sustained Release Vita-C Plus™ untuk mengatasi masalah jerawat teruk yang dialaminya. Selepas pengambilan selama dua (2) bulan, ia menampakkan perubahan yang sangat positif.

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung

Selain menghilangkan jerawat, ramai juga pengguna yang memberikan feedback kulit makin cerah dan lembut. Sistem imun badan pun semakin baik.

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Kelebihan Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak | Boleh ka vitamin E dan C diambil serentak?. Walaupun kedua-dua nutrien mempunyai beberapa fungsi fisiologi berasingan dalam badan, namun kedua-dua nutrien ini bertindak dengan lebih effisien sekiranya diambil secara serentak kerana mereka mempunyai peranan yang sama dan saling melengkapi dalam badan.

Tetapi ramai orang tidak sedar bahawa apabila pengambilan diambil secara serentak, mereka akan memberi perlindungan yang kuat terhadap pelbagai penyakit.

“Gabungan Vitamin untuk Penyerapan Optimum”

Sebagai contoh : vitamin C adalah alat bantuan dalam komunikasi otak manakala vitamin e pula membantu mengawal penyempitan saluran darah.

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Kenapa Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak lebih Optimum?

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

  1. Melindungi arteri dengan mencegah pengoksidaan yang merosakkan kolesterol LDL dan membantu untuk menghalang pembentukan itu.
  2. Antioksidan yang memainkan peranan penting dalam menghadkan kerosakan kepada sel-sel termasuk protein selular, DNA anda lemak yang membentuk membran sel.
  3. Manfaat untuk kulit. Kedua-dua nutrien memainkan peranan dalam melindungi sel-sel kulit dari kerosakan matahari kerana keupayaannya meneutralkan radikal bebas yang dihasilkan semasa terdedah kepada sinaran matahari. Vitamin C membantu sintesis kolagen yang diperlukan untuk kulit yang sihat, manakala vitamin E pula untuk mengekalkan “cross-linked” yang sihat diantara gentian kolagen.
  4. Sistem Imun Badan. Vitamin C membantu merangsang fungsi imun dengan menggalakkan pertumbuhan sel imun dan merangsang pelepasan interferon. Vitamin E mengekalkan kesihatan sistem imun. Kedua-duanya berfungsi untuk mengawal fungsi imun tubuh.
  5. Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Satu kajian yang melibatkan hampir 5,000 peserta melihat kesan gabungan vitamin E dan antioksidan lain. Para penyelidik mendapati bahawa setiap peserta yang mengambil 1000 IU vitamin E dan 500-1,000 mg vitamin C mempunyai 64-78 peratus lebih rendah risiko Alzheimer daripada kumpulan plasebo.
  6. Membantu untuk melindungi daripada kanser. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa dos vitamin C yang tinggi dikaitkan dengan penurunan risiko kanser, dan boleh membantu untuk melawan kanser. Di samping itu, beberapa kajian epidemiologi yang besar juga menunjukkan bahawa tahap vitamin E yang tinggi di dalam darah membantu melindungi daripada kanser.

Vitamin C untuk Mencerahkan Kulit – Lebih Baik dari Glutathione?

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

You can make your RealAge (physiologic age) one year younger by taking 600 milligram (mg) or more (up to 2,000 mg) of vitamin C a day as supplements (in divided doses of no more than 500 mg in any six hours) and 400 international unit (IU) of vitamin E a day, in addition to eating a balanced diet with lots of fresh fruits and vegetables.

*Credit : Livestrong, DrWhitaker

Set Asas Kecantikan Kulit Shaklee

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Antara produk terhangat di pasaran dan mendapat testimoni berkesan yang paling banyak ialah Set Asas Kecantikan Shaklee. Nak cantik bukan hanya pakai krim sampai tebal 40 inci tetapi ia perlu diperbaiki dari dalam. Patutla ramai yang suka dengan gabungan vitamin e dan vitamin c dalam Set Kecantikan Kulit ni. Rupanya bila digabungkan memang akan memberikan hasil yang sangat mengagumkan. (Dengan izin Allah)

Apakah yang terdapat di dalam Set Asas Kecantikan Shaklee? 

Set ini mengandungi kombinasi Vita-E Complex™, Sustained Release Vita-C Plus™ dan B Complex. Hasilnya akan menampakkan:

♥ Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
♥ Mencegah penuaan
♥ Menjadikan kulit lebih kenyal
♥ Mencerahkan kulit
♥ Menjaga kulit dari sinaran UV
♥ Mengurangkan parut jerawat
♥ Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
♥ Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
♥ Menjadikan wajah lebih berseri

Rahsia Kulit Kembali Cantik Selepas Tersalah Guna Produk

Baru-baru ni group kami di’gemparkan’ dengan testimoni Puan Farhana. Bila tengok gambar SEBELUM dan SELEPAS tu memang nampak sangat perbezaannya! Tak sangka dulu beliau mengalami masalah kulit yang sangat teruk.

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Testimoni sebenar Puan Farhana
—————————————-

“Silap betul dulu masa zaman kulit muka rosak tak da ambk gambar banyak-banyak…
kalau tak, banyakkk boleh tnjuk. betapa teruknya kulit saya dulu hanya Allah saja yang tahu.

Dulu saya maluuu sangat sebab kulit muka saya rosak teruk akibat tersalah guna produk kulit tempatan.. Tak tahu pulak skincare tu ada merkuri, parabens & segala bagai kimia merbahaya.. Nak cantik punya pasal kan, last-last muka jd mak lampir ????

Then sorang pakar pemakanan syorkan saya cuba vitamin & skincare shaklee yg mmg terbukti 100% bebas sbrg kimia bahaya. Alhamdulillah. Tak nyesal pun mencuba. Kini kulit saya dh kembali cantik & saya akan terus konsisten dgn produk shaklee sampai bila-bila.. Buat pe nk tukar produk lain lagi, jangan cari pasal beb…”

Teruja kan tengok perubahan yang macam ni? Beliau konsisten dengan pengambilan Vivix®, Collagen Powder, B-Complex, ESP – Soy Protein Isolate Powder,  Vita-E Complex™, Sustained Release Vita-C Plus™, Alfalfa Complex, Herb-lax dan Skincare NutriWhite selama 2 tahun.

Adakah anda juga ingin menikmati manfaat daripada pengambilan vitamin C dan E?

Anda boleh dapatkan penjimatan dengan pembelian Set Kecantikan Kulit Shaklee bersama Sustained Release Vita-C Plus™ . Promosi Buy 6 get 7 dan juga Buy 2 get 5% off sepanjang bulan November ini.

Vitamin C Merendahkan Risiko Penyakit Jantung

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Sumber Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok | Strok adalah punca kematian ketiga terbesr di Malaysia. Hanya penyakit jantung dan kanser mengatasinya. Ia dianggap sebab utama kehilangan upaya yang teruk, dan setiap tahun, dianggarkan 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok. Sesiapa sahaja boleh mengalami strok, termasuk kanak-kanak. Namun, kebanyakan kes menimpa orang dewasa.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Terdapat dua jenis strok utama: iskemia dan pendarahan. Strok iskemia adalah yang paling biasa, iaitu kira-kira 85-90% daripada semua angin ahmar. Tetapi kebanyakan faktor-faktor risiko untuk strok boleh dikawal. Insiden strok juga sangat sensitif terhadap isu-isu pemakanan dan gaya hidup.

Inilah 4 Makanan yang Berkhasiat Mencegah Penyakit Jantung dan Stroke

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Asid folik

Asid folik adalah vitamin larut air yang terdapat dalam sayur-sayuran berdaun hijau dan bijirin penuh.

Folate adalah sangat penting untuk mencegah strok kerana ia membantu memetabolismekan bahan kimia yang dihasilkan oleh badan secara semulajadi.

Homocysteine ​​adalah bahan kimia yang dihasilkan daripada metabolisme asid amino yang biasanya ditukarkan oleh enzim ke dalam asid amino methionine. Asid folik membantu mencegah homocysteine, iaitu faktor risiko yang diketahui untuk strok. Pengambilan 1-4 mg asid folik setiap hari membantu menghalang berlakunya strok.

“Kepentingan Asid Folik”

• Ekstrak Biji Anggur

Ekstrak biji anggur mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai Proanthocyanins yang bertindak melindungi tisu otak dari serangan radikal bebas. Antioksidan ini juga menurunkan tahap keradangan dalam dinding arteri dan menghalang “bad” molekul lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) daripada disimpan di bahagian dalam dinding arteri. Proses ini adalah asas berlakunya aterosklerosis. Pengambilan ekstrak biji anggur sebanyak 200 mg  dicadangkan setiap hari untuk menghalang berlakunya strok.

“Gabungan Selenium, Ekstrak Biji Anggur dan Vitamin E”

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Magnesium

Magnesium adalah mineral yang disyorkan untuk kesihatan vaskular kerana ia boleh menurunkan tekanan darah di dalam arteri dan mengurangkan jumlah keradangan yang tinggi serta pembentukan plak arteri. Magnesium juga boleh meningkatkan sensitiviti insulin yang mengurangkan keradangan. Pakar kesihatan mencadangkan makanan tambahan ini untuk pencegahan strok. Ambil 400-600 mg magnesium sitrat atau orotate diambil setiap hari.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Minyak ikan

Minyak ikan diperolehi daripada salmon, herring, kril, atau seal yang mengandungi jumlah asid lemak Omega-3 yang tinggi. Asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan tekanan darah, keradangan, kolesterol LDL, dan pembekuan darah, dan meningkatkan fungsi endothelial. Satu kajian dari Southampton University telah menemui bahawa minyak Omega 3 yang terdapat pada ikan seperti tuna dan salmon dapat menghentikan pembentukan lemak dalam arteri. Asid lemak ini menghalang oksidasi kolesterol dan kejadian darah tersumbat. Dos yang disyorkan ialah satu gram tiga kali sehari untuk sokongan kepada pencegahan strok.

“Bahaya Plak Kolesterol di dalam Arteri”

*credit : doctorshealthpress, WebMed

Rangkaian Vitamin Shaklee Untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Omega-3 yang terkandung dalam OmegaGuard™ merupakan nutrien utama untuk mencegah masalah pembuluh darah, mengurangkan kolestrol dan dan mencegah kolestrol daripada mengeras di bahagian organ dan pembuluh darah. Kandungan EPA dan DHA dalam OmegaGuard™  juga penting untuk mencegah penyakit jantung koronori.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vita-E Complex™ berfungsi mencairkan darah yang beredar di dalam dan melancarkan perjalanan darah supaya tidak berlaku pengumpulan fluk di dinding pembuluh arteri. Pengumpulan fluk di pembuluh arteri dan aliran darah yang tidak lancar akan meningkatkan risiko diserang penyakit jantung dan strok.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Manfaat Halia yang Menakjubkan untuk Kesihatan

Manfaat Halia yang Menakjubkan

Manfaat Halia yang Menakjubkan | Kebanyakan rumah kita semua ada halia kan. Tak lengkap rasanya kalau tiada halia di rumah, kan? Ianya bukan sahaja sedap digunakan didalam masakan tetapi juga sebagai penyembuh semulajadi penyakit.

Pakar Sakit Puan, Dr Hamid Arshat juga ada berkongsi tentang manfaat halia yang menakjubkan ini di facebook beliau.

Manfaat Halia yang Menakjubkan

Jadi mengapa halia begitu baik untuk kita?

Menguatkan imuniti. Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang lemak melekat pada arteri. Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut, dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.

Mengurangkan “morning sickness”. Halia berjaya mengatasi kes morning sickness dan ketidakselesaan perut sebanyak 75 peratus.

BERKAITAN: Pudina Atasi Rasa Loya Semasa Hamil

Melegakan kembung perut dan ketidakselesaan perut. Halia sangat sesua membantu penghadaman kerana ia bertindak sebagai karminatif (mencegah kembung perut) dan spasmolytic usus (yang bermaksud bahawa ia melegakan saluran usus).

Rawatan anti-kanser dan Pencegahan Kanser Kolon. Kajian mencadangkan bahawa gingerols, phyto-nutrien aktif dalam halia bermanfaat terhadap sel-sel kanser.

Manfaat Halia yang Menakjubkan

Anti-radang. Gingerols adalah agen anti-radang aktif yang utama dalam halia dan dikatakan mempunyai kesan yang sangat kuat untuk gangguan keradangan dan penyakit seperti osteoartritis atau artritis reumatoid.

Mengatasi Masalah Pernafasan yang Biasa. Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk, halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.

Menggalakkan aliran darah. Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu untuk meningkatkan aliran darah.

Membantu memanaskan badan dan  mencegah selsema. Halia merangsang mekanisma pembakaran lemak dalam badan.

Bantuan detoksifikasi yang berkesan. Halia baik untuk menggalakkan perpeluhan, yang menggalakkan pembebasan toksin.

*Credit : OpenHandWeb & LifeHack

Manfaat Halia yang Menakjubkan

Bagaimana MV menggunakan halia dalam kehidupan seharian ialah dengan mengamalkan Peppermint-Ginger Plus.

Cara kegemaran MV untuk menikmati minuman lemon dan Peppermint-Ginger Plus ialah dengan mencampurkan 2 biji tablet peppermint-ginger plus, tambahkan 2 hirisan lemon, kacau hingga sebati dan nikmati dengan lazatnya. Kalau nak ada rasa manis, tambahkan sesudu teh madu. Mudah kan 🙂

“Khasiat Teh Halia yang Melegakan”

Manfaat Halia yang Menakjubkan

Apa hebatnya Peppermint-Ginger Plus ni? Ia mengandungi rumusan 4 jenis herba dari barat dan timur iaitu Pudina, Halia, Poko Adas (fennal) dan Cekur Manis (anise).

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Ketahui Pilihan Gabungan Vitamin Untuk Penyerapan Optimum !

Gabungan Vitamin Untuk Penyerapan Optimum

Gabungan Vitamin Untuk Penyerapan Optimum | Adakah anda tahu bahawa beberapa vitamin bergantung kepada satu sama lain untuk penyerapan maksimum oleh badan? Pernah tak anda makan suplemen atau apa-apa vitamin tapi tidak mendatangkan hasil? Maksud MV tidak memberi kesan yang anda inginkan?

Semua benda yang kita buat, perlukan ilmu. Nak memasak perlu ada ilmu, nak bercucuk tanam perlu ada ilmu, nak shopping online pun perlu ada ilmu. Eh nak shopping perlu ada ilmu?? Eh sudah tentu la, perlulah google juga tentang peniaga tu, mana tahu peniaga tu “atas angin” je kan?

So macam tu juga bila nak makan vitamin, kena ada ilmu juga, bukan main ‘laggar’ ja makan semua serentak. 😆

Ketahui Pilihan Gabungan Vitamin Untuk Penyerapan Optimum

Terdapat dua jenis vitamin, vitamin larut air dan vitamin larut lemak. Vitamin larut air termasuk vitamin A, D, E dan K manakala vitamin larut air merangkumi semua vitamin B dan asid askorbik.

Gabungan Vitamin Untuk Penyerapan Optimum

Kalsium dan Vitamin D

Penyerapan kalsium dipertingkatkan dengan vitamin D, yang membantu mencegah osteoporosis dan mengekalkan tulang yang kuat. Kalsium adalah mineral yang membantu membina tulang dan gigi yang kuat dan membantu mengawal pengecutan otot. Banyak kajian telah mendapati bahawa kombinasi kalsium dan vitamin D sangat berkesan dalam mengurangkan insiden keretakan non-vertebra dan tulang pinggul.

Asid Folik dan Vitamin C

Asid folik adalah vitamin larut air yang merupakan sebahagian daripada vitamin B kompleks. AAsid folik membantu sel-sel darah merah untuk mewujudkan DNA, dan membantu mencegah kecacatan kelahiran seperti spina bifida. Asid folik juga boleh membina semula sel-sel darah merah supaya kepekatan sel darah merah boleh meningkatk dan seterusnya  menaikkan tahap hemoglobin. Vitamin C adalah vitamin larut air yang membantu dalam keupayaan badan untuk menyerap asid folikmenguatkan sistem imun dan membantu dalam proses penyembuhan.

Zat Besi dan Vitamin C

Zat Besi diperlukan untuk membawa oksigen dan karbon dioksida dalam badan, dan ianya paling mudah diserap oleh badan apabila digabungkan dengan vitamin C. Vitamin C membantu menjaga gusi, jantung, kulit yang sihat serta sistem imun badan!

Zink dan Vitamin A

Vitamin A ialah nutien larut lemak yang biasanya bergabung dengan lemak dan minyak untuk meningkatkan penyerapan. Setiap sel di dalam badan memerlukan vitamin A. Nutrien ini mengawal pertumbuhan dan pembahagian sel-sel serta membantu badan untuk menghasilkan sel-sel darah putih. Zink adalah penting untuk fungsi optimum sistem imun. Vitamin A lebih cekap diserap dan digunakan oleh badan apabila bergabung dengan zink. Zink membantu meningkatkan sistem imun yang seterusnya melindungi badan daripada penyakit serta mempercepatkan penyembuhan luka. Vitamin A adalah antioksidan penting yang menyokong kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.

*Credit : Livestrong, NaturalSociety, LiveLoveFruit & NationalLibraryofMedicine

Gabungan Vitamin Untuk Penyerapan Optimum

Sesetengah makanan tambahan berlawanan fungsi terhadap satu sama lain – seperti kalsium dan zat besi, Kalsium menjadikan badan lebih sukar untuk menyerap zat besi, jadi suplemen ini perlu diambil secara berasingan. Vitamin B dan E perlu diambil pada awal hari kerana mereka boleh meningkatkan tenaga. Suplemen kalsium perlu diambil pada waktu malam kerana badan membina semula tulang anda semasa tidur.

So, lepas ni jangan suka-suka makan vitamin ikut ‘mix’ sendiri ya. Kalau makan vitamin dengan ada ilmu baru la hasilnya pun akan mantap.