Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Awet Muda dan Sihat di Usia Emas

Awet Muda dan Sihat di Usia Emas

Awet Muda dan Sihat di Usia Emas | Awet muda ertinya mempunyai paras hormon yang tinggi sebagai mana kita di usia muda. Bagi mereka yang tampak muda meskipun berusia dan awet muda secara semula jadi, itu bermakna kelenjar hormon mereka adalah lebih aktif dan mungkin bersaiz lebih besar daripada orang lain.

Penuaan merupakan masalah kesihatan utama bagi wanita berumur 40-an. Ia sering dikaitkan dengan menopaus. Gejala-gejala ini perlu dititik beratkan kerana jangka hayat bagi seorang wanita boleh mencecah hingga 80 tahun. Ia lebih panjang daripada jangka hayat sebelum ini.

Fenomena Wanita Berusia

Apabila wanita menjangkau umur 50-an, mereka akan sentiasa risau. Idea penuaan mula membelenggu diri. Namun, sudah menjadi tradisi dan realiti bahawa setiap manusia tidak mampu lari daripada kitaran tersebut. Sekiranya bijak, kita mampu melambatkan proses tersebut.

Berat badan meningkat, kulit kering, muka sembap, rambut rapuh dan gugur, kerap letih, mengantuk, pergerakan dan tindak balas menjadi perlahan. Simptom-simptom ini sering dianggap sebagai perkara semula jadi dalam proses penuaan, terutama bagi wanita yang menjangkau usia 40-an.

Boleh dikatakan hampir semua orang turut mengalami gejala sama, tetapi pada tahap berbeza. Namun, hakikatnya ia bukan sebahagian daripada proses semula jadi penuaan kerana ada orang masih mampu bergiat aktif, nampak awet muda, cergas dan tajam fikirannya, walaupun usia melebihi separuh abad.

Diet sihat dan Gaya Hidup Aktif

Pemakanan yang mengikut konsep piramid makanan hakikatnya memenuhi keperluan diet sihat manusia. Pada masa yang sama, ia mengelakkan kekurangan atau pengambilan zat berlebihan yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit,

Sayur-sayuran bertindak sebagai antioksida dan merupakan zat penting yang dapat mengurangkan kesan negatif radikal bebas. Radikal bebas itu bertindak sebagai bahan reaktif yang berupaya memusnahkan sel membran, tisu dan organ.

Selain itu, pengambilan multivitamin boleh membantu kita menjalani kehidupan dengan lebih yakin.

Bagi memastikan tubuh menjalankan fungsinya dengan betul, kita digalakkan mengambil suplemen dalam bentuk multivitamin. Apabila umur menjangkau 40 tahun, pengambilan nutrisi perlu selaras dengan gaya hidup.

Perubahan gaya hidup turut mempengaruhi motivasi seseorang untuk bersenam. Meskipun begitu, masih belum terlambat bagi mereka yang berumur lebih 40 tahun untuk mengekalkan kecergasan mereka dengan melakukan aktiviti yang sesuai dengan usia mereka.

Pada peringkat permulaan, aktiviti berjalan kaki dan melakukan aerobik di antara 10 hingga 15 minit sudah memadai.

Awet Muda dan Sihat di Usia Emas Dengan Vivix®!

Awet Muda dan Sihat di Usia Emas

Vivix® adalah minuman pekat yang berwarna merah yang mengandungi bahan-bahan asli anggur muskat, elderberi, lobak ungu dan polygonum cuspidatum yang Kaya Resveratrol yang bersifat anti-oksida, melambatkan proses penuaan (anti-penuaan), anti-inflamasi dan anti kanser. Ketahui manfaat Vivix® untuk kesihatan yang premium!

Resveratrol adalah kumpulan tumbuhan yang mengandungi polyphenols. Resveratrol mempunyai antioksida, memelihara badan melawan sebarang kerosakan yang berkaitan dengan kanser dan penyakit jantung.

Kuasa Lobak Ungu Untuk Kesihatan dan Kecantikan

Vivix® merupakan supplemen anti penuaan terbaik dunia yang dibangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee.

Bagaimana Vivix® membantu melawan penuaan?

Antioksida dalam reseveratrol Vivix® melambatkan kitaran dan kematian sel, melambatkan proses penuaan dan membantu meningkatkan ketahanan antioksidan untuk kulit yang lebih sihat.

Didalam kajian makmal, ramuan Vivix® telah menunjukkan ia memberi impak kepada empat mekanisme penuaan iaitu dengan cara :

1. Melindungi dan membaiki sellular DNA
2. Memberi impak positif kepada proses pengawalan genetik
3. Menggalakkan biogenesis ( pembentukan baru ) mitochondria
4. Melambatkan pembentukkan protin AGE ( Advanced Glycation End products )

Cuba teka berapa umur untie Azizah ni??? Anda rasa sampai tak 60-an??? Nampak awet muda kan?

Awet Muda dan Sihat di Usia Emas

Puan Azizah dah mengamalkan suplemen Shaklee selama 20 tahun dengan konsisten dan paling digemarinya ialah Vivix®.

Harga Vivix® RM475 sebotol..Eh tunggu dulu! Anda boleh beli dengan promosi set Healthy Living Package YES! Beli twin pack, dapat F.R.E.E keahlian.

Awet Muda dan Sihat di Usia Emas

Pemakanan Anti Penuaan Untuk Kekal Awet Muda

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Kesan Luka Cepat Pulih dan Kering Dalam Masa 2 Minggu

Kesan Luka Cepat Pulih dan Kering

Kesan Luka Cepat Pulih dan Kering | Hari ni MV nak berkongsi kisah suami MV. 3 minggu lepas, suami MV ni beria la nak jadi ‘chef’, kononnya nak masak daging burger. Daging burger ni tau ja la kan, bila bawa keluar dari fridge, kan keras, susah nak dipisahkan. So, nak dijadikan cerita encik suami ni guna la pisau yang tajam, tapi suami tak menjangka kot pisau tu nak ‘membelah’ tangan dia.

MV yang duduk kat ruang tamu ni terdengar la jeritan suami “Yang, tolong abang, tangan terbelah ni”???. MV yang dengar mau lari lintang pukang ke dapur. Tengok la suami tengah basuh tangan dia dengan darah keluar agak banyak juga.

MV tengok luka tu agak dalam dan memang darah non-stop. Alhamdulillah ‘first aid’ ada kat rumah. MV suruh suami pegang tangan dan MV potong 2 biji kapsul vitamin e letak kat tangan suami tu. Bila darah dah stop, MV tumbuk zinc complex untuk letak kat luka.

Kesan Luka Cepat Pulih dan Kering

Kalau tengok gambar sebelah kiri, tu tangan suami selepas 4 hari tau..masa mula kena tu MV mana sempat nak snap gambar bagai???. So, setiap hari la buat ‘dressing’ untuk tangan suami tu sepanjang 2 minggu. Memang setiap hari,pagi tu letak zinc, malamnya pula letak vitamin e. Untuk kuatkan sistem imun dan juga antibodi dalam badan suami pula MV bagi makan Garlic Complex, Zinc Complex dan juga Vitamin E.

Dan alhamdulillah, dalam masa 2 minggu, proses penyembuhan luka nampak berlaku dengan cepat. Luka yang terbelah tu semakin mengecil, dan daging pun dah mula tumbuh.

Hebatkan? Alhamdulillah dengan izin dari Allah kesan luka cepat pulih dan kering  dan almost tiada kesan parut langsung kawasan luka terbelah tu. MV memang yakin dengan suplemen Shakleeni, bukan setakat untuk makan sahaja, tapi untuk luaran pun boleh juga. Bukan tak nak pergi ke klinik, MV dah contact kawan, paling best pun doktor akan buh gam untuk tutup luka dan bagi antibiotik.

Kesan Luka Cepat Pulih dan Kering dengan Vitamin Shaklee

Penutupan luka, sama ada disebabkan oleh kecederaan akibat kemalangan atau pembedahan, adalah satu proses yang kompleks yang melibatkan sel-sel darah dan imun, tisu dan sebatian yang dipanggil cytokines, dan faktor-faktor pertumbuhan.

Nutrien diperlukan untuk aktiviti metabolik yang meningkat apabila berlaku penyembuhan tubuh, dan kekurangan vitamin tertentu boleh menjejaskan masa penyembuhan luka dan hasil yang lama.

Luka kecil pada kulit biasanya boleh dirawat di rumah. Walau bagaimanapun, jika luka adalah lebih besar daripada setengah inci panjang, atau jika otot atau tulang boleh dilihat melaluinya, rawatan perubatan diperlukan.

Vitamin E & Penutupan Luka

Vitamin E adalah nutrien antioksidan yang utama dalam kulit dan dikaitkan dengan penyembuhan yang lebih baik dan mengurangkan parut pada kulit.

Vita-E Complex™ terdiri daripada d-alpha-tocopherol concentrate lengkap dengan Selenium [as selenium yeast]. Pengambilan Vitamin E perlu lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Sebab itu Vita-E Complex™ adalah gabungan Selenium, ekstrak biji anggur dan vitamin E yang mantap. Ia bertindak melindungi sel dan menguatkan sistem imun badan.

Zink untuk Meningkatkan Penyembuhan Luka

Kesan Luka Cepat Pulih dan Kering

Zinc Complex berfungsi seperti ikan haruan dan sangat penting dalam proses pemulihan. Dari segi penyembuhan luka, ia memberi manfaat kepada badan dengan membantu untuk mengekalkan integriti struktur tisu kulit dan membran mukosa. Selain itu, ia memainkan peranan yang besar dalam fungsi imun. Sistem imun yang lebih kuat adalah penting untuk melawan unsur-unsur yang berbahaya dan, paling penting, mengelakkan berlakunya jangkitan pada luka.

Ia juga sangat sesuai bagi mereka yang mengalami penyakit seperti kencing manis dan mempercepatkan penyembuhan luka selepas bersalin. Sama ada bersalin secara pembedahan mahupun normal. MV sendiri mengamalkan zinc sepanjang tempoh berpantang. Luka episiotomi memang cepat kering, rambut pun kurang gugur selepas habis berpantang.

Bawang putih boleh membantu dalam penyembuhan luka dan Antibiotik Semulajadi

Bawang putih mengandungi hampir 80 sebatian sulfur. Sulfur organik terkenal dengan keupayaan melawan jangkitan dan penyembuhan. Ia juga berfungsi sebagai antioksida, anti-radang, analgesik, antiseptik, antibakteria, yang diperlukan untuk penyembuhan luka yang lebih cepat.

Garlic complex adalah pilihan yang bagus untuk sokongan sistem imun badan.

*Credit : AdvancedTissue, LiveStrong, Macedoniaonline & findhomeremedy

Tak sanggup nak melihat luka di tubuh anda? Seksa berpantang bila luka lambat sembuh?

Dapatkan Garlic Complex, Zinc Complex dan Vita-E Complex™ sekarang juga!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee, hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Mudahnya Hilangkan Sel Kulit Mati Dari Wajah dan Badan

Mudahnya Hilangkan Sel Kulit Mati

Mudahnya Hilangkan Sel Kulit Mati | Untuk kulit yang berseri-seri, berser-seri dan lebih muda, wajah dan anggota badan kita perlu dibersihkan dari sel-sel kulit mati. Tidak kira kulit jenis berminyak, sensitif atau normal, pengelupasan adalah sama penting dengan pembersihan dan pelembapan. Ia bukan sahaja membantu untuk menghilangkan sel-sel kulit mati, tetapi juga meningkatkan peredaran darah, memberikan kulit lebih berseri dan nampak muda.

Mandi sahaja tidak cukup untuk membersihkan lapisan kulit yang mati dari kulit, maka pengelupasan diperlukan seminggu sekali untuk membuang sel-sel mati. Pengumpulan kotoran ini menyebabkan kulit kita menjadi kasar dan gelap.

Bagaimana Membuang Sel Kulit Mati Dari Wajah dan Badan Secara semulajadi?

Sememangnya ‘home scrub’ paling mudah seperti beras, tepung, lemon, minyak zaitun dan lidah buaya adalah sangat berkesan dalam membuang sel-sel kulit mati untuk mengekalkan kecantikan dan keserian kulit.

Membuang Sel Kulit Mati Dari Wajah, Tangan dan Kaki

Selalu kalau pergi spa atau facial muka, langkah pertama untuk membuang sel-sel kulit mati bermula dengan ‘steaming’. Wap muka menjadikan sel-sel kulit mati, minyak dan kotoran menjadi lembut dan membuka liang-liang kulit. Ini menjadikan scrub mudah untuk  untuk membuang sel-sel mati dan menjadikan wajah bersih dan cerah.

Untuk pengelupasan tangan dan kaki, cara terbaik adalah untuk merendam kaki dan tangan ke dalam air sabun suam sekurang-kurangnya setengah jam dan kemudian digosok. Rendaman ini akan membantu untuk membuat kulit lembut dan mudah scrub untuk membuang sel-sel kulit mati.

*Credit : CompleteHealthCare & FashionLady

Mudahnya Hilangkan Sel Kulit Mati dengan Nutriwhite Makeup Remover

Satu cara yang cepat untuk membuang dan menghapuskan sel-sel mati dari kulit muka, tangan dan kaki adalah dengan menggunakan produk pembersihan kulit.

Gentle Action Makeup Remover

  • Melicinkan, melembutkan dan menyerikan kulit anda
  • Tunas Pokok Bic bertindak lembut untuk menyingkirkan sel kulit mati dengan menyeluruh tanpa merosakkan kulit
  • Aloe menyegarkan dan menegangkan kulit
  • Rumusan ringan, tidak berminyak dengan aroma yang menyegarkan

Ramuan dalam makeup remover bukan sahaja membantu dalam membuang kulit mati tetapi juga mencuci kekotoran kulit yang mendalam seperti bintik hitam dan whiteheads.

JOm berkongsi kegembiraan seorang ibu yang teruja dengan keberkesanan makeup remover ni menghilangkan sel kulit mati di tangan anaknya.   🙂

Mudahnya Hilangkan Sel Kulit Mati

Credit Puan Marhiyah

Kalau orang yang pernah patah tangan ke kaki ke yang perlu disimen atau dibalut untuk berminggu bahkan berbulan lamanya mesti tahu.

Diorang mesti tahu perasaannya melihat tangan atau kaki yang hitam legam akibat daki yang menebal sebab tak dapat dibersihkan sepanjang tempoh anggota tu bersimen/berbalut.

Samalah kes cam tangan anak saya ni. Sampai berbau cam bau stokin tu. Dan disebabkan saya ni “OCD” memang saya geram sangat-sangat tengok keadaan ni. Ahaha. Rasa cam nak ambil berus besi gosok je.

Tapi dah doktor kata tak leh kena air, tak leh basah, pening juga saya fikir camna nak buat bagi bersih.

Dan sedang saya di bilik air pada suatu hari, ternampak lah Nutriwhite Gentle Make-up Remover saya. Terus dapat idea, nak cubalah tenyeh dengan tu tengok menjadi ke tak nak hilangkan daki.

Hah, biar gambar yang berbicara. Tengoklah sendiri hasilnya.

Mungkin tak berapa ketara perbezaannya dalam gambar ni sebab ni kali ketiga saya tenyeh dengan make-up remover tu.

Kali pertama lupa ambil gambar sebab teruja sangat nak tenyeh.

Yang pasti, memang putih melepak lah tangan anakanda lepas tenyeh dengan benda tu. Ahaha.

Bau pun hilang. Anakanda pun seronok siap kata, “Ummi, lembab lah kulit ni. Lembut!”

Yang paling best, tak perlu guna air banyak. Tenyeh dulu remover kat tangan yang kering, lepas tu lap-lap je dengan span lembab.

Jika anda ada masalah hidung menggerutu dan penuh daki serta tak tahu bagaimana nak singkirkan whitehead dan blackhead dengan mudah PASTINYA Gentle Action Makeup Remover pilihan yang paling TEPAT!

“Hilangkan Blackhead dan Whitehead Degil”

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee, hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Makanan Terbaik Untuk Tingkatkan Kecerdasan Otak

Makanan Terbaik Untuk Tingkatkan Kecerdasan Otak

Makanan Terbaik Untuk Tingkatkan Kecerdasan Otak | Makanan terbaik untuk tingkatkan kecerdasan otak bukan sahaja sangat baik untuk otak, tetapi juga sangat baik untuk badan. Jika seseorang mempunyai otak yang sihat,pemikirannya akan sentiasa positif, gembira, lebih bijak dan akan membuat sesuatu keputusan dengan bijak.

Otak manusia adalah mesin organik kompleks dan berkuasa yang memerlukan lebih banyak tenaga dan memerlukan nutrien untuk berfungsi dengan baik, sama seperti organ lain.

10  jenis  Makanan Terbaik Untuk Tingkatkan Kecerdasan Otak!

Makanan ini boleh membantu untuk melindungi otak daripada kemerosotan, menyuburkan neuron dan juga meningkatkan pengeluaran neurotransmitter.

Makanan Terbaik Untuk Tingkatkan Kecerdasan Otak

  1. Ikan kaya dengan protein dan mengandungi asid lemak omega-3, yang boleh meningkatkan daya ingatan, tumpuan dan kepekaan.
  2. Bijirin penuh. Bijirin penuh seperti oat, roti gandum, dan beras perang berfungsi sebagai bahan bakar dan melepaskan glukosa secara perlahan-lahan ke dalam aliran darah.
  3. Get Nutty. Walnut, badam, gajus, bijan, dan ‘chia seed’ adalah alternatif yang kaya dengan asid lemak Omega-3, vitamin B kompleks, vitamin E, zat besi, zink, dan magnesium. Sumber ini penting untuk meningkatkan keupayaan otak, memori dan mood.
  4. Go Green. Sayuran berdaun hijau seperti bayam dan brokoli merupakan sumber terbaik vitamin B6, B12, asid folik serta vitamin K. Sumber ini penting untuk membantu meningkatkan fungsi kognitif, meningkatkan pembelajaran serta meningkatkan kuasa otak.
  5. Berry Booster. Antioksidan dan fitokimia lain dalam blueberry telah dikaitkan dengan peningkatan dalam pembelajaran, pemikiran dan ingatan, bersama-sama dengan pengurangan tekanan oksidatif neurodegenerative.
  6. Go Bananas. Pisang mengandungi kandungan kalium yang tinggi untuk meningkatkan motivasi otak, meningkatkan kecergasan dan penerimaan otak kepada pembelajaran.
  7. Daging Merah – Daging merah seperti daging lembu diberi makan rumput adalah sumber terbaik vitamin B12, yang penting untuk fungsi otak yang sihat.
  8. Be (Eggs) emplary. Kuning telur adalah antara sumber semula jadi yang paling kaya dengan sumer choline. Choline adalah penting untuk sistem saraf dan fungsi otak yang sihat.
  9. Black ‘Currancy. Blackcurrants mempunyai tiga kali lebih banyak vitamin C daripada oren. Vitamin C memainkan peranan utama dalam menggalakkan kesejahteraan dan kesihatan am.
  10. Avocado. Avokado yang kaya dengan lemak monounsaturated atau lemak baik yang menyumbang kepada aliran darah yang sihat untuk otak. Mereka juga kaya dengan kalium dan vitamin K untuk kesejahteraan mental.

*Credit : Actualyse, DrWeil

Tingkatkan Kecerdasan Otak dengan OmegaGuard, Lecithin dan B-Complex

Makanan Terbaik Untuk Tingkatkan Kecerdasan Otak

Selain pemakanan yang sihat, 3 gabungan vitamin ini juga sesuai untuk mengekalkan kesihatan dan meningkatkan kecerdasan otak.

B-Complex membantu mengatasi tekanan dan menstabilkan sistem saraf serta memperbaiki proses pemikiran.

Ketahui Kepentingan Komponen B-Complex

Lecithin pula membekalkan kolina yang merupakan satu komponen neuron penghantar asetilkolina, yang terlibat di dalam penghantaran mesej dalam otak dan sistem-sistem saraf.

“Manfaat Lecithin Kepada Kesihatan Keseluruhan”

Sukar nak temui sumber semulajadi Omega-3 tetapi dengan OmegaGuard™ ia membekalkan DHA dan EPA yang mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-Kanak

Jom kita berkogsi testimoni pengguna yang mengamalkan Set Minda Shaklee ini.

#1. Tingkatkan daya ingatan dengan pengambilan lecithin.

Makanan Terbaik Untuk Tingkatkan Kecerdasan Otak

#2. Nampak perubahan dari malas dan khayal setelah mengamalkan OmegaGuard™.

Makanan Terbaik Untuk Tingkatkan Kecerdasan Otak

Tanpa diet yang sihat, ia adalah sukar untuk menumpukan perhatian, memberi perhatian, mengingati dan belajar. Ini terutamanya penting bagi kejayaan kanak-kanak di sekolah, dan musim kembali ke sekolah adalah masa yang tepat untuk membuat beberapa perubahan yang sihat untuk diet keseluruhan keluarga anda dan pastikan bahawa semua orang mendapat makanan terbaik untuk tigkatkan kecerdasan otak!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Adakah Vitamin C Bantu Kurangkan Lemak Perut?

Vitamin C Bantu Kurangkan Lemak Perut

Vitamin C Bantu Kurangkan Lemak Perut | Obesiti adalah salah satu penyakit yang agak sukar dibendung di negara kita. Berat badan berlebihan adalah berkaitan dengan masalah kesihatan yang serius termasuk penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kencing manis dan strok.

Vitamin C bukan sahaja untuk sistem imun badan, tetapi juga diperlukan untuk detoks, mengurangkan stress dan menghilangkan lemak perut.

Lemak Perut

vitamin c bantu kurangkan lemak perut

Lemak perut, atau lemak abdomen, adalah tisu lemak di sekitar atau di dalam rongga abdomen. Lemak perut diklasifikasikan kepada dua kategori. Yang pertama lemak di bawah kulit. Manakala lemak abdomen yang ditemui disekitar organ-organ dalam abdomen, termasuk usus dan hati, dipanggil “Visceral Fat”. Visceral fat berkait rapat dengan kesan-kesan kesihatan yang teruk seperti penyakit jantung, strok, kanser payudara dan kanser kolorektal. Lemak perut yang berlebihan boleh menyebabkan pengeluaran hormon lebihan yang boleh meningkatkan tekanan darah, mengubah paras kolesterol dan mengurangkan penggunaan insulin. Mengurangkan lemak perut boleh mengurangkan risiko penyakit kritikal ini.

Vitamin C, Senaman dan Kehilangan Lemak Perut

vitamin c bantu kurangkan lemak perut

Vitamin C yang rendah dikaitkan dengan berat badan meningkat dan ukuran pinggang yang lebih tinggi, EurekAlert melaporkan, pesakit dengan vitamin C yang rendah cenderung untuk mempunyai lebih banyak lemak perut walaupun berat badan menurun secara keseluruhan.

Vitamin C diperlukan untuk penghasilan molekul yang digunakan dalam pengoksidaan, atau metabolisme tisu lemak. Tanpa vitamin C yang mencukupi, badan tidak dapat menggunakan lemak yang tersimpan.

Menurut “Nutritional Metabolism”, kekurangan vitamin C membawa kepada penurunan penggunaan lemak semasa senaman. Malah semasa menjalani aktiviti yang berat, badan tidak mampu untuk memetabolismekan lemak tanpa vitamin C. Sebab itu ada sesetengah orang tidak dapat mengurangkan berat badan walaupun kerap melakukan senaman.

*Credit : Azcentral, Chicagonow, WomanTheNest

Bagaimana Vitamin C Bantu Kurangkan Lemak Perut?

vitamin c bantu kurangkan lemak perut

Vitamin C adalah vitamin larut air dalam kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Vitamin C tidak disimpan dalam badan dan lebihannya dibuang melalui air kencing.

Badan memerlukan vitamin C untuk membaiki tisu yang rosak dan menjana semula pertumbuhan kulit, tendon, tulang, gigi dan saluran darah. Vitamin C juga sumber yang kaya dengan antioksidan untuk mencegah penyakit kanser, penyakit jantung dan artritis.

Kita memerlukan vitamin C bukan hanya sebagai pertahanan sistem imun tetapi vitamin C juga membantu untuk mengurangkan tahap kortisol dalam badan. Kortisol adalah hormon stress yang dikeluarkan oleh kelenjar adrenal apabila seseorang “stress”. Apabila kita kurang stress, tahap kortisol menjadi lebih rendah. Apabila paras kortisol lebih rendah, badan kurang menyimpan belly fat! Oleh sebab itu, anda perlu mengamalkan makanan yang kaya dengan vitamin C dan boleh mengurangkan lemak perut dengan berkesan.

Vitamin C adalah salah satu makanan tambahan yang paling banyak digunakan hari ini dan antara yang paling MV gemari ialah Sustained Release Vita-C Plus™.

vitamin c bantu kurangkan lemak perut

Anda boleh dapatkan penjimatan dengan pembelian Sustained Release Vita-C Plus™. Promosi Buy 6 get 7 dan juga Buy 2 get 5% off sepanjang bulan November ini.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351