Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress yang Menyebabkan Sakit Kepala dan Migrain

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress | Apabila seseorang berhadapan dengan punca stress, tubuh akan mengeluarkan hormon stress yang terhasil untuk menstabilkan tekanan darah, fungsi imun dan sebagai anti-radang. Mengekalkan diet yang sihat adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk melawan stress.

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress

Stress boleh memberi kesan kepada kesihatan. Stress menyebabkan perembesan hormone cortisol apabila kelenjar pituitari di otak merangsang kalenjar adrenal di ginjal untuk perembesannya. Semakin tinggi tekanan yang dialami individu itu, semakin banyak hormone cortisol yang dirembeskan.

Semakin lama individu mengalami stress, vitamin antioksidan didalam badan akan semakin berkurang.

Vitamin C dan kawalan hormon stress

Cortisol adalah hormon steroid, juga dikenali sebagai glucocorticoid yang dihasilkan oleh kalenjar adrenal. Cortisol dikeluarkan sebagai tindak balas kepada tekanan dan tahap glukosa darah yang rendah. Fungsi utamanya kepada tubuh adalah:

  • meningkatkan gula dalam darah melalui gluconeogenesis
  • mengawal tekanan darah
  • membantu metabolisma lemak, protein dan karbohidrat
  • menekan sistem immuniti
  • tindak balas keradangan dan mengurangkan pembentukan tulang

Vitamin C will elevate your mood by reducing stress and anxiety. Cortisol wreaks havoc on your hormones. Vitamin C protects you from the harmful effects of cortisol.

Pelepasan hormone cortisol berlebihan akan mengakibatkan terjadinya perubahan proses metabolisme tubuh dan juga paras gula dalam darah menjadi tidak stabil.

Vitamin C Kurangkan Hormon Cortisol

Lebihan hormon ini juga menyebabkan berlakunya pereputan tulang atau osteoporosis. Sistem imun manusia juga akan terganggu dan inilah yang akhirnya seseorang itu mudah untuk mendapat penyakit.

Stress juga menyebabkan berat seseorang itu mudah naik yang akhirnya menyebabkan obesiti.

Vitamin antioksidan membantu individu untuk kembali tenang dan relaks. Stress menyebabkan penghasilan radikal bebas dan memusnahkan sel badan. Vitamin antioksidan penting untuk melindungi tubuh dari kerosakan radikal bebas.

*Credit : DrWhitaker, YourHormones & Health

Tangani Stress dengan Makanan Yang Mengandungi Vitamin C.

Vitamin C Kurangkan Hormon Cortisol

Pelbagai cara dan usaha boleh dilakukan untuk mengurus dan mengurangkan stress.

Pemakanan harian juga membantu mengurangkan stress. Pemakanan yang sihat dan berkhasiat membantu mewujudkan emosi yang sihat. Tambahkan makanan yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C seperti oren, buah-buahan sitrus, brokoli, ubi kentang, tomato dan lain-lain yang anda rasa berkhasiat dan mampu untuk menurunkan stress.

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress

Vitamin C kurangkan hormon stress dengan mengurangkan “hormone cortisol” yang menyebabkan stress. Ia juga membantu mengurangkan sakit kepala dan migrain.

As an antioxidant, vitamin C is superb at fighting free-radicals—one of the main contributors to endothelial dysfunction and LDL cholesterol oxidation. In addition, Vitamin C also helps reduce stress and the production of hormones associated with stress reduction.

Apa yang Shaklee tawarkan?

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress

Sustained Release Vita-C Plus™ merupakan produk pertama yang menawarkan vitamin C dengan kawalan pelepasan secara semula jadi yang menggunakan proprietary dengan sistem penyaluran semula jadi yang melepaskan vitamin C 100gm sejam dalam masa lima jam.

Selain Vitamin C, anda juga boleh mengambil B-Complex sebagai vitamin anti stress dan berperanan memperbaiki fungsi saraf anda.

Anda boleh dapatkan penjimatan dengan pembelian Sustained Release Vita-C Plus™. Promosi Buy 6 get 7 dan juga Buy 2 get 5% off sepanjang bulan November ini.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin diambil Serentak?

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin | Ramai yang tidak pasti bolehkah pengambilan vitamin E, zink dan multivitamin dimbil serentak. Menurut HARVARD School of Public Health, multivitamin ialah “great nutrition insurance policy“.

Mengapa Perlu Mengambil Multivitamin bersama-sama dengan vitamin lain?

Bagi mereka yang mengamalkan diet pemakanan yang sihat, multivitamin mungkin memberikan sedikit manfaat atau langsung tidak memberikan kesan.

Diet yang baik termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, pakej protein yang baik, dan lemak sihat yang perlu untuk memenuhi keperluan badan supaya mendapat kesihatan yang baik.

Memang betul diet sihat sepatutnya memenuhi keperluan nutrien yang diperlukan badan. Tetapi ramai dikalangan kita tidak mengamalkan pemakanan yang sihat. Oleh sebab itu, multivitamin boleh membantu memenuhi “gap” dan menambah baik kesihatan badan.

“A multivitamin-multimineral supplement can fill inmicronutrient gaps in your diet.”

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin

Vitamin E

Sebagai antioksidan yang larut lemak, tugas utama vitamin E adalah untuk meneutralkan radikal bebas sebelum ia merosakkan lemak penting di seluruh badan. Vitamin E mengekalkan sistem imun kita dengan melindungi kita daripada patogen seperti bakteria dan virus yang boleh membuat kita sakit.

Vitamin E melindungi lemak yang membina dinding sel dan membentuk lipoprotein yang membawa kolesterol melalui aliran darah.

Lelaki dan wanita dewasa perlu mengambil 15 miligram atau 22.4 IU vitamin E setiap hari.

Zink

Badan memerlukan zink untuk proses metabolisme karbohidrat, protein dan lemak.

Ia juga menyokong sistem imun anda, dan ia adalah penting untuk pengeluaran DNA dan protein. Wanita perlu mengambil 8 mg zink, manakala lelaki perlu mendapat 11 mg setiap hari.

Biasanya dos zink yang disarankan memang rendah, tetapi dengan mengambil multivitamin, serta makan makanan yang sihat, seharusnya dapat memberikan kuantiti zink yang diperlukan oleh tubuh.

Zink dan Vitamin E sememangnya boleh digabungkan kerana kedua-duanya ada fungsi antioksidan. Perlu juga untuk mengetahui gabungan vitamin untuk penyerapan optimum, supaya badan boleh menerima zat dari nutrien yang diambil.

Bolehkah Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin Secara Serentak?

Kebanyakan multivitamin dipasaran sudah mengandungi nutrien zink dan vitamin E, jadi adalah penting untuk memeriksa label untuk melihat berapa banyak setiap nutrien dalam multivitamin yang di ambil.

Ia adalah selamat untuk diambil bersama-sama selagi jumlah dos kedua-dua nutrien tidak melebihi tolerable upper intake. Jangan melebihi daripada 40 mg zink setiap hari, dan hadkan vitamin E untuk 1,000 mg atau 1,500 IU setiap hari.

Sudah tentu, dos yang tinggi daripada makanan tambahan mempunyai potensi untuk menyebabkan kemudaratan.

*Credit : HealthyEating, OfficeofDietarySupplements,

Mengambil suplemen Vitamin E, Zink dan Multivitamin yang mengandungi nutrien kedua-duanya serta nutrien lain yang penting amat baik untuk kesihatan organ reproduksi lelaki dan juga membantu meningkatkan hormon Testosteron untuk kaum lelaki.

Gabungan Vita-E Complex™, Zinc Complex dan Vita-Lea® Iron Formula Shaklee memberikan manfaat kepada kesihatan lelaki

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin

  1. Zinc Complex ~ meningkatkan bilangan, motiliti dan ciri-ciri fizikal sperma dan mengurangkan masalah mati pucuk, sangat penting bagi proses pembentukan hormon testosteron, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosteron yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma (zinc untuk penghasilan sperma sihat).
  2. Vita-E Complex™ ~ meningkatkan mobiliti sperma, mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki.
  3. Vita-Lea® Iron Formula ~ Menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh, menguatkan tulang dan sistem imun serta melindungi tubuh daripada radikal bebas.

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin

Kepelbagaian khasiat didalam Vita-Lea® Iron Formula, salah satu suplemen paling seimbang dengan khasiat yang lengkap, dirumus khas untuk membekalkan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Anda tidak peru risau dengan gabungan tiga jenis ini kerana pengambilannya secara serentak masih lagi didalam lingkungan tolerable upper intake yang dibenarkan. Multivitamin membekalkan zinc 15mg dan vitamin E 60IU. Zinc complex mengandungi 15mg dan Vita-E Complex membekalkan 400IU lengkap dengan mineral selenium dan ekstrak biji anggur.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Ketahui Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung Kepada Kesihatan.

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung | Jagung bakar dan jagung rebus merupakan dua cara masakan yang paling digemari ramai. Namun, disamping rasanya yang manis, jagung sebenarnya menyimpan pelbagai manfaat tersembunyi bagi kesihatan tubuh badan. Jagung sangat berkhasiat dan penuh dengan serat, yang membantu dalam penghadaman, ditambah folat, thiamin, fosforus, vitamin C, dan magnesium.

KELEBIHAN JAGUNG

Manfaat Kesihatan Ekstrak Jagung

  • Meningkatkan Kesihatan Organ Pencernaan. Kandungan serat yang cukup tinggi dalam jagung dapat membantu proses pencernaan makanan lebih lancar. Oleh sebab itu, masalah atau gangguan pencernaan seperti sembelit tidak akan menyiksa tubuh lagi.
  • Memperkuatkan Tulang. Jagung mengandungi nutrisi seperti magnesium, zat besi, tembaga serta fosforus. Kepelbagaian nutrisi ini dapat membantu tulang agar lebih kuat dan tidak mudah rapuh.
  • Meningkatkan Kesihatan Organ Jantung. Jagung menyimpan nutrisi seperti vitamin C, karotenoid serta bioflavonoid yang berperanan dalam mengawal kadar kolesterol didalam darah serta meningkatkan peredaran darah dalam tubuh.

Vitamin C Merendahkan Risiko Penyakit Jantung

  • Menyihatkan Organ Penglihatan. Jagung juga kaya dengan Vitamin A yang mana asas kepada kulit dan penglihatan yang lebih sihat.
  • Menjadikan Kulit Lebih Awet Muda. Antioksidan didalam jagung dapat membantu menutrisi seluruh jaringan kulit di tubuh. Jadi, bagi siapa pun yang ingin nampak segar dan lebih muda dari usia yang sebenarnya, jagung adalah salah satu kuncinya.

Vitamin C untuk Mencerahkan Kulit” & “KeperluanVitamin Untuk Meningkatkan Keanjalan Kulit

  • Menangkis Gejala Kurang Darah Atau Anemia. Pening kepala merupakan salah satu petunjuk bahawa seseorang terkena anemia. Jagung memiliki kandungan vitamin B serta asid folik yang berfungsi mencegah anemia dengan cukup efektif.
  • Pencegah Diabetes yang Cukup Efektif. Kandungan fitokimia yang terdapat dalam biji jagung akan mengatur penyerapan serta pelepasan hormon insulin didalam tubuh. Jagung mempunyai ‘Phenolic Phytochemicals’ yang berfungsi untuk merendahkan paras gula dalam darah dan sangat membantu dalam mengatasi diabetes.

*Credit : AuthorityNutrition, Livestrong

Kenapa Sustained Release Vita-C Plus™ dari sumber ekstrak jagung dan bukan buahan sitrus?

Manfaat Ekstrak Jagung Kepada Kesihatan

Jagung dipilih kerana Vitamin C dari sumber vitamin dalam jagung ini tidak akan hilang atau berkurangan walaupun dimasak, direbus, dibakar berbanding vitamin didalam buah-buahan lain.

Sumber vitamin C kebiasaannya banyak terdapat pada buah-buahan sitrus yang mana tinggi dengan kandungan asid, dan jika diambil secara berlebihan, memberikan possibility untuk mendapat cirit-birit.

Penyelidik Shaklee sudah menjalankan penyelidikan dari awal lagi supaya sakit perut, cirit-birit dan gastrik dapat dielakkan dengan menggunakan ekstrak jagung instead of buah-buahan sitrus berbanding dengan kebanyakan Vitamin C dipasaran yang lain.

5 Kelebihan Sustained Release Vita-C Plus™ yang Perlu Diketahui!

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung

  1. Diformulasi dalam bentuk sustained release’ (PELEPASAN MASA). Dengan sistem proprietari, pembebasan vitamin C dibuat secara perlahan-lahan selama 5 jam. Maknanya ia akan melepaskan 100mg untuk setiap jam. Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya dibuang melalui perkumuhan.
  2. Penambahan 120mg bioflavonoid kompleks dan 25% bioflavonoid ini diekstrak daripada kulit buah. Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C dalam tubuh badan kita serta bertindak sebagai anti-radang, anti-alergi, anti-virus dan juga anti-kanser.
  3. Membekalkan khasiat yang sama seperti memakan 7 biji buah oren beserta dengan kulitnya.
  4. Sustained Release Vita-C Plus™ berbeza dengan vitamin C dipasaran kerana ianya merupakan vitamin semulajadi.
  5. Tiada pewarna, perasa atau pemanis tiruan.

Ini pengalaman Puan Suhaila, selepas mengamalkan pengambilan Sustained Release Vita-C Plus™ untuk mengatasi masalah jerawat teruk yang dialaminya. Selepas pengambilan selama dua (2) bulan, ia menampakkan perubahan yang sangat positif.

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung

Selain menghilangkan jerawat, ramai juga pengguna yang memberikan feedback kulit makin cerah dan lembut. Sistem imun badan pun semakin baik.

Manfaat Vitamin C dari Ekstrak Jagung

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Kelebihan Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak | Boleh ka vitamin E dan C diambil serentak?. Walaupun kedua-dua nutrien mempunyai beberapa fungsi fisiologi berasingan dalam badan, namun kedua-dua nutrien ini bertindak dengan lebih effisien sekiranya diambil secara serentak kerana mereka mempunyai peranan yang sama dan saling melengkapi dalam badan.

Tetapi ramai orang tidak sedar bahawa apabila pengambilan diambil secara serentak, mereka akan memberi perlindungan yang kuat terhadap pelbagai penyakit.

“Gabungan Vitamin untuk Penyerapan Optimum”

Sebagai contoh : vitamin C adalah alat bantuan dalam komunikasi otak manakala vitamin e pula membantu mengawal penyempitan saluran darah.

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Kenapa Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak lebih Optimum?

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

  1. Melindungi arteri dengan mencegah pengoksidaan yang merosakkan kolesterol LDL dan membantu untuk menghalang pembentukan itu.
  2. Antioksidan yang memainkan peranan penting dalam menghadkan kerosakan kepada sel-sel termasuk protein selular, DNA anda lemak yang membentuk membran sel.
  3. Manfaat untuk kulit. Kedua-dua nutrien memainkan peranan dalam melindungi sel-sel kulit dari kerosakan matahari kerana keupayaannya meneutralkan radikal bebas yang dihasilkan semasa terdedah kepada sinaran matahari. Vitamin C membantu sintesis kolagen yang diperlukan untuk kulit yang sihat, manakala vitamin E pula untuk mengekalkan “cross-linked” yang sihat diantara gentian kolagen.
  4. Sistem Imun Badan. Vitamin C membantu merangsang fungsi imun dengan menggalakkan pertumbuhan sel imun dan merangsang pelepasan interferon. Vitamin E mengekalkan kesihatan sistem imun. Kedua-duanya berfungsi untuk mengawal fungsi imun tubuh.
  5. Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Satu kajian yang melibatkan hampir 5,000 peserta melihat kesan gabungan vitamin E dan antioksidan lain. Para penyelidik mendapati bahawa setiap peserta yang mengambil 1000 IU vitamin E dan 500-1,000 mg vitamin C mempunyai 64-78 peratus lebih rendah risiko Alzheimer daripada kumpulan plasebo.
  6. Membantu untuk melindungi daripada kanser. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa dos vitamin C yang tinggi dikaitkan dengan penurunan risiko kanser, dan boleh membantu untuk melawan kanser. Di samping itu, beberapa kajian epidemiologi yang besar juga menunjukkan bahawa tahap vitamin E yang tinggi di dalam darah membantu melindungi daripada kanser.

Vitamin C untuk Mencerahkan Kulit – Lebih Baik dari Glutathione?

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

You can make your RealAge (physiologic age) one year younger by taking 600 milligram (mg) or more (up to 2,000 mg) of vitamin C a day as supplements (in divided doses of no more than 500 mg in any six hours) and 400 international unit (IU) of vitamin E a day, in addition to eating a balanced diet with lots of fresh fruits and vegetables.

*Credit : Livestrong, DrWhitaker

Set Asas Kecantikan Kulit Shaklee

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Antara produk terhangat di pasaran dan mendapat testimoni berkesan yang paling banyak ialah Set Asas Kecantikan Shaklee. Nak cantik bukan hanya pakai krim sampai tebal 40 inci tetapi ia perlu diperbaiki dari dalam. Patutla ramai yang suka dengan gabungan vitamin e dan vitamin c dalam Set Kecantikan Kulit ni. Rupanya bila digabungkan memang akan memberikan hasil yang sangat mengagumkan. (Dengan izin Allah)

Apakah yang terdapat di dalam Set Asas Kecantikan Shaklee? 

Set ini mengandungi kombinasi Vita-E Complex™, Sustained Release Vita-C Plus™ dan B Complex. Hasilnya akan menampakkan:

♥ Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
♥ Mencegah penuaan
♥ Menjadikan kulit lebih kenyal
♥ Mencerahkan kulit
♥ Menjaga kulit dari sinaran UV
♥ Mengurangkan parut jerawat
♥ Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
♥ Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
♥ Menjadikan wajah lebih berseri

Rahsia Kulit Kembali Cantik Selepas Tersalah Guna Produk

Baru-baru ni group kami di’gemparkan’ dengan testimoni Puan Farhana. Bila tengok gambar SEBELUM dan SELEPAS tu memang nampak sangat perbezaannya! Tak sangka dulu beliau mengalami masalah kulit yang sangat teruk.

Pengambilan Vitamin C dan E Secara Serentak

Testimoni sebenar Puan Farhana
—————————————-

“Silap betul dulu masa zaman kulit muka rosak tak da ambk gambar banyak-banyak…
kalau tak, banyakkk boleh tnjuk. betapa teruknya kulit saya dulu hanya Allah saja yang tahu.

Dulu saya maluuu sangat sebab kulit muka saya rosak teruk akibat tersalah guna produk kulit tempatan.. Tak tahu pulak skincare tu ada merkuri, parabens & segala bagai kimia merbahaya.. Nak cantik punya pasal kan, last-last muka jd mak lampir ????

Then sorang pakar pemakanan syorkan saya cuba vitamin & skincare shaklee yg mmg terbukti 100% bebas sbrg kimia bahaya. Alhamdulillah. Tak nyesal pun mencuba. Kini kulit saya dh kembali cantik & saya akan terus konsisten dgn produk shaklee sampai bila-bila.. Buat pe nk tukar produk lain lagi, jangan cari pasal beb…”

Teruja kan tengok perubahan yang macam ni? Beliau konsisten dengan pengambilan Vivix®, Collagen Powder, B-Complex, ESP – Soy Protein Isolate Powder,  Vita-E Complex™, Sustained Release Vita-C Plus™, Alfalfa Complex, Herb-lax dan Skincare NutriWhite selama 2 tahun.

Adakah anda juga ingin menikmati manfaat daripada pengambilan vitamin C dan E?

Anda boleh dapatkan penjimatan dengan pembelian Set Kecantikan Kulit Shaklee bersama Sustained Release Vita-C Plus™ . Promosi Buy 6 get 7 dan juga Buy 2 get 5% off sepanjang bulan November ini.

Vitamin C Merendahkan Risiko Penyakit Jantung

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Sumber Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok | Strok adalah punca kematian ketiga terbesr di Malaysia. Hanya penyakit jantung dan kanser mengatasinya. Ia dianggap sebab utama kehilangan upaya yang teruk, dan setiap tahun, dianggarkan 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok. Sesiapa sahaja boleh mengalami strok, termasuk kanak-kanak. Namun, kebanyakan kes menimpa orang dewasa.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Terdapat dua jenis strok utama: iskemia dan pendarahan. Strok iskemia adalah yang paling biasa, iaitu kira-kira 85-90% daripada semua angin ahmar. Tetapi kebanyakan faktor-faktor risiko untuk strok boleh dikawal. Insiden strok juga sangat sensitif terhadap isu-isu pemakanan dan gaya hidup.

Inilah 4 Makanan yang Berkhasiat Mencegah Penyakit Jantung dan Stroke

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Asid folik

Asid folik adalah vitamin larut air yang terdapat dalam sayur-sayuran berdaun hijau dan bijirin penuh.

Folate adalah sangat penting untuk mencegah strok kerana ia membantu memetabolismekan bahan kimia yang dihasilkan oleh badan secara semulajadi.

Homocysteine ​​adalah bahan kimia yang dihasilkan daripada metabolisme asid amino yang biasanya ditukarkan oleh enzim ke dalam asid amino methionine. Asid folik membantu mencegah homocysteine, iaitu faktor risiko yang diketahui untuk strok. Pengambilan 1-4 mg asid folik setiap hari membantu menghalang berlakunya strok.

“Kepentingan Asid Folik”

• Ekstrak Biji Anggur

Ekstrak biji anggur mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai Proanthocyanins yang bertindak melindungi tisu otak dari serangan radikal bebas. Antioksidan ini juga menurunkan tahap keradangan dalam dinding arteri dan menghalang “bad” molekul lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) daripada disimpan di bahagian dalam dinding arteri. Proses ini adalah asas berlakunya aterosklerosis. Pengambilan ekstrak biji anggur sebanyak 200 mg  dicadangkan setiap hari untuk menghalang berlakunya strok.

“Gabungan Selenium, Ekstrak Biji Anggur dan Vitamin E”

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Magnesium

Magnesium adalah mineral yang disyorkan untuk kesihatan vaskular kerana ia boleh menurunkan tekanan darah di dalam arteri dan mengurangkan jumlah keradangan yang tinggi serta pembentukan plak arteri. Magnesium juga boleh meningkatkan sensitiviti insulin yang mengurangkan keradangan. Pakar kesihatan mencadangkan makanan tambahan ini untuk pencegahan strok. Ambil 400-600 mg magnesium sitrat atau orotate diambil setiap hari.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Minyak ikan

Minyak ikan diperolehi daripada salmon, herring, kril, atau seal yang mengandungi jumlah asid lemak Omega-3 yang tinggi. Asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan tekanan darah, keradangan, kolesterol LDL, dan pembekuan darah, dan meningkatkan fungsi endothelial. Satu kajian dari Southampton University telah menemui bahawa minyak Omega 3 yang terdapat pada ikan seperti tuna dan salmon dapat menghentikan pembentukan lemak dalam arteri. Asid lemak ini menghalang oksidasi kolesterol dan kejadian darah tersumbat. Dos yang disyorkan ialah satu gram tiga kali sehari untuk sokongan kepada pencegahan strok.

“Bahaya Plak Kolesterol di dalam Arteri”

*credit : doctorshealthpress, WebMed

Rangkaian Vitamin Shaklee Untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Omega-3 yang terkandung dalam OmegaGuard™ merupakan nutrien utama untuk mencegah masalah pembuluh darah, mengurangkan kolestrol dan dan mencegah kolestrol daripada mengeras di bahagian organ dan pembuluh darah. Kandungan EPA dan DHA dalam OmegaGuard™  juga penting untuk mencegah penyakit jantung koronori.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vita-E Complex™ berfungsi mencairkan darah yang beredar di dalam dan melancarkan perjalanan darah supaya tidak berlaku pengumpulan fluk di dinding pembuluh arteri. Pengumpulan fluk di pembuluh arteri dan aliran darah yang tidak lancar akan meningkatkan risiko diserang penyakit jantung dan strok.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351