Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

5 Bulan Konsisten Untuk Atasi Masalah Resdung dan Kulit Muka Berjerawat

Konsisten Untuk Atasi Masalah Resdung dan Kulit Muka Berjerawat

Konsisten Untuk Atasi Masalah Resdung dan Kulit Muka Berjerawat | Jerawat bukanlah sejenis penyakit yang membahayakan nyawa seseorang. Namun dengan kehadiran walau sebiji jerawat pun, pastinya rasa resah gelisah sepanjang hari, rasa rendah diri dan sebagainya..Betul tak?? Tambah lagi kalau jerawat batu yang besar dan bernanah. Nak keluar rumah pun rasa malu, berjumpa kawan memang dielakkan la, serba serbi tak kena.

Masalah jerawat berlaku kerana berlakunya radang pada tisu di bahagian dalam kelenjar minyak kulit. Jika seseorang itu menghadapi masalah jerawat pada kulit, ia dikaitkan dengan masalah ketidakseimbangan hormon, pemakanan, persekitaran, penyakit keturunan, psikologi, pra-haid atau jangkitan bakteria.

Sebenarnya ramai di kalangan kita yang tersalah anggap bahawa jerawat juga berpunca daripada penyakit resdung. Sebenarnya, tiada kaitan langsung jerawat dan resdung ni. Resdung adalah sejenis alahan yang kebanyakannya dihidapi secara turun temurun. Simptom penyakit resdung ini menyebabkan hidung, mata dan kulit muka mengalami kegatalan yang teramat.

Bagaimana rangkaian produk shaklee boleh membantu mengatasi masalah resdung dan kulit berjerawat dengan berkesan tanpa kesan sampingan yang tidak diingini?

Konsisten Untuk Atasi Masalah Resdung dan Kulit Muka Berjerawat

5 Bulan Konsisten Untuk Atasi Masalah Resdung dan Kulit Muka Berjerawat dengan Produk Shaklee

Ini Puan Siti Suhaila yang mengalami masalah jerawat kronik akibat menggunakan skincare berbahaya dan alahan resdung. Alhmdulillah setelah konsisten selama 5 bulan dengan produk Shaklee, sekarang kulit beliau kembali sihat. Alhamdulillah, derita yang ditanggung bertahun-tahun kini telah selesai. Siapa tak gembira kan kulit dah cantik, halus mulus, gebu gebas kan? MV pun jelous tengok muka puan ni…hohoi

Konsisten Untuk Atasi Masalah Resdung dan Kulit Muka Berjerawat

Inilah apa yang dikongsikan oleh Puan Suhaila..

MATI HIDUP SEMULA !!

AKIBAT TERGUNA SKINCARE BERBAHAYA + ALLERGY RESDUNG

Dulu rasa mcm dah mati,xmau jumpa sesapa,sedih ,kecewa,malu ,Sgt2 lh down …

Tapi sekarang dah jadi RATU SET KULIT CANTIK!!!

Alhamdulillah.. syukur

Tak sampai 6 bulan konsisten dengan SHAKLEE PRODUCT, akhirnyaaaa IMPROVEMENT terlalu banyak yang sy dapat.

Dulu kemain JERAWAT NANAH, JERAWAT BATU, PARUT semua ada. Dek kerana tersalah memakai satu produk yang tinggi bahan kimia. SERAM nengok uiiiii. Tambahan pula ada resdung yang teruk.

Antara SET CANTIK yang kak bell konsisten sampai LICIN, GEBU, ANJAL :

? ESP
? ALFALFA
? GARLIC
? VITAMIN C
? VITAMIN E
? B COMPLEX
? SET NUTRIWHITE
? VITALEA

Set resdung yang selalu diamalkan ialah B complex, Vitamin C dan Alfalfa. Anda perlu tahu mengapa vitamin C sesuai untuk melawan resdung ni. Untuk Set Kecantikan Basic pula, elok amalkan B complex, Vitamin C dan Vitamin E. Ramai bagi feedback yang bagus bila mengamalkan triple vitamin ni terutamanya bila pengambilan vitamin C dan E diambil secara serentak.

Protein ESP Shaklee memang terkenal dan TERBUKTI berkesan. Jadi, memang pilihan ramai pengguna la untuk dapatkan kulit cantik.

Garlic Complex pula sebagai sokongan sistem imun badan melawan jangkitan jerawat tu.

Set Nutriwhite pula ialah rangkaian produk kecantikan wajah semulajadi dari gabungan 16 ramuan botani yang mujarab. Pilihan ini adalah berkesan untuk kulit wajah licin berseri tanpa jerawat dan rutin langkah penjagaan kulit untuk lebih sempurna.

So apa tunggu lagi? Pilihlah yang terbaik untuk kesihatan dalaman dan kecantikan luaran anda. Sudah semestinya Shaklee pilihan MV.

Untuk pembelian produk tanpa promosi menggunakan kad DEBIT/CREDIT anda, sila klik eSELL dan dapatkan secara terus  😉

esell-shaklee-logo-500x351

Ubat Sendi Mengandungi Steroid Mengakibatkan Reput Tulang

Steroid Mengakibatkan Reput Tulang

Steroid Mengakibatkan Reput Tulang | Isu rampasan ubat mahupun bahan kesihatan lain bukan masalah baru negara kita. Pelbagai lambakan produk di pasaran sekarang ni yang melibatkan ubatan tiruan mahupun bahan yang digunakan tidak mendapat kelulusan KKM.

Demi mengaut keuntungan, ada pengusaha yang sanggup menggadaikan kesihatan pengguna dengan memasarkan ubatan yang tidak menepati piawaian kesihatan. Golongan macam ni la yang menipu dengan meletakkan label bahan herba terpilih dan menidakkan kandungan bahan kimia didalam produk keluaran mereka.

Walaupun banyak rampasan dan tangkapan yang dibuat oleh pihak berkuasa namun masih ramai lagi pengusaha yang degil dan berani menipu untuk mengaut keuntungan yang besar.

Gempar suatu ketika dulu dengan rampasan yang melibatkan ubat penawar sendi tulang milik seorang kanak-kanak genius.

Berdasarkan ujian makmal oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi, mereka mengesahkan pil tersebut mengandungi bahan kimia Dexamethasone iaitu sejenis dadah steroid yang boleh membahayakan kesihatan pengguna. Kandungan rempah ratus seperti halia dan madu yang terdapat pada label juga diragui.

Steroid Mengakibatkan Reput Tulang dan Berbahaya

Dexamethasone adalah sejenis dadah steroid yang paling kuat. Ia berpotensi menyebabkan kesan sampingan dalam jangka masa cukup singkat. Dexamethasone boleh melemahkan sistem imun dan menjadikan badan lebih mudah untuk mendapat jangkitan atau semakin teruk jangkitan yang dah sedia ada.

Bahan ini selalu digunakan untuk mengecutkan tumor dalam otak, mengecutkan tulang belakang dan sebaliknya. Namun, penggunaanya harus dikawal dan hanya doktor yang boleh memberikan preskripsinya.

Dr Zubaidi juga menekankan supaya berhati-hati dengan penjualan ubat di jalanan yang ada steroid.

Dexamethasone boleh meresap ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu.

Pengambilan ubat steroid dalam jangka masa panjang juga akan menyebabkan tulang rapuh yang seterusnya mengakibatkan osteoporosis. Pengambilan yang berlebihan juga akan menyebabkan kesan pada keseluruhan anggota termasuklah gangguan sistem saraf.

Berdasarkan kesan sampingan ini, maka kita sebagai pengguna seharusnya berhati-hati dalam memilih sebarang ubat-ubatan yang dijual di pasaran. Tidak semua yang dijual itu mengandungi herba 100% dan mendapat pengesahan dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sumber : Drugs

Bagaimana untuk mengatasi arthritis secara semulajadi?

  1. Bersenam untuk otot berfungsi dengan baik dan sempurna
  2. Mengamalkan diet yang seimbang
  3. Kurangkan stress
  4. Pengambilan suplemen kesihatan

Vivix® Membantu Masalah Sendi Rheumatoid Arthritis

Adakah anda tergolong di dalam kalangan individu yang mempunyai masalah Sendi? Mengalami sengal-sengal di bahagian sendi. Sukar untuk berjalan dan kerap rasa letih? Kesakitan di bahagian sendi seperti tangan, lutut, sendi jari kaki, bahu dan sebagainya. Tidak boleh melakukan kerja terlalu banyak dan terlalu lama? Tahukah anda, ia merupakan antara tanda-tanda anda memiliki masalah sendi Arthritis? Adakah masalah sendi ini tidak boleh di atasi? Apakah punya jalan penyelesaian untuk mengatasi masalah sendi Arthritis ini?

Testimoni Vivix® ~ Kurangkan Sakit Arthritis dan Muka Nampak Fresh

MV nak share tentang perkembangan seorang pelanggan upline MV, Puan Arnie yang mengalami masalah Arthritis dan mengamalkan pengambilan Vivix® Shaklee dalam dua bulan.

Steroid Mengakibatkan Reput Tulang

Alhamdulillah, nikmat yang MV tidak dapat gambarkan apabila mendengar insan lain sihat dan aktif setelah mencuba produk Shaklee. Dan, lebih membahagiakan lagi mampu membuka mata saudara lain untuk mencuba juga.

Bagaimana Vivix® membantu mengurangkan sakit sendi?

Steroid Mengakibatkan Reput Tulang

Vivix® dirumus daripada 4 bahan utama iaitu Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu. Bayangkan, dari 4 bahan utama, 3 daripadanya mempunyai sifat anti radang yang sangat kuat. Jadi tak hairanlah kalau dengan pengambilan selama 2 bulan sahaja mampu mengurangkan sakit sendi dan arthritis kan?

Steroid Mengakibatkan Reput Tulang

Ramai orang mengadu Vivix® ni MAHAL!. Adakah mungkin mahal bagi anda? Atau mungkin murah dan berbaloi bagi anda berbanding anda terpaksa melalui dan menahan kesakitan akibat masalah Sendi dan Arthritis ini? Pilihan anda di mana? Pengguna lain sudah memilih dan telah melihat, merasai dan mengakui hasilnya sendiri.. Anda bagaimana? Tunggu dan lihat? Atau ingin bertindak sekarang?

Ingin rebut tawaran hebat ni? JOM!

Untuk mendapatkan promosi JANUARI 2016 boleh hubungi MV ye.

Untuk pembelian Vivix® tanpa promosi menggunakan kad DEBIT/CREDIT anda, anda boleh klik eSELL dan dapatkan secara terus:D

esell-shaklee-logo-500x351

Benarkah Cacing Punca Anak Kurang Zat?

Cacing Punca Anak Kurang Zat

Cacing Punca Anak Kurang Zat | Rasanya last kita makan ubat cacing masa kecil dulu kan? Agak-agak dah dewasa ni ada ambil lagi ke tak? MV pun tak pernah ambil dah since dewasa ni. Since, ramai yang share tentang ‘parasit’ dan cacing, so MV pun nak berkongsi maklumat juga la. Kalau ada haiwan pelihraan di rumah macam kucing pastinya mereka lagi kerap makan ubat cacing berbanding kita kan?  😛

Lazimnya kanak-kanak lebih kerap mendapat jangkitan cacing berbanding orang dewasa, kenapa ya?. Cuba kita lihat, kanak-kanak mudah dijangkiti cacing kerana tabiat suka menghisap jari, suka mengutip, kadang-kadang makan tanah, suka bermain lumpur dan kotoran, tidak pakai kasut keluar rumah dan adakalanya kurang menjaga kebersihan tangan selepas keluar tandas.

Cacing yang paling kerap menyerang manusia ialah cacing benang, cacing gelang dan cacing kerawit.

Benarkah cacing punca anak kurang zat?

Cacing benang – telur cacing yang terlekat pada minuman, makanan dan tangan akan masuk ke dalam badan. Kemudian ia akan menetas di usus kecil. Lavanya akan hidup dibahagian usus bawah rektum hingga menjadi cacing dewasa. Pada waktu malam, cacing betina akan keluar melalui dubur. Di situlah ia bertelur dengan banyak dan kemudian mati.

Seringkali kita melihat anak-anak mengalami kegatalan di bahagian dubur di waktu malam kan? Kanak-kanak perempuan juga akan mengalami ketagalan pada kemaluannya.

Cacing ini berjangkit apabila anak kita menggaru duburnya dan melekat kepada kuku yang seterusnya disebarkan melalui udara kepada kawan-kawan sekitarnya.

Cacing gelang – masuk ke dalam badan kanak-kanak melalui sayuran atau buah-buahan yang ditanam. Biasanya telur cacing melekat disitu.

Apabila kanak-kanak makan sayuran atau buahan yang tidak dicuci dengan sempurna makan ia akan ikut sekali masuk ke dalam usus. Disitu telur menetas dan menjadi larva. Kemudian, cacing dewasa betina boleh hidup selama setahun atau lebih dan akan bertelur di usus kecil. Telur itu akan dikembalikan melalui najis manusia.

Sukar untuk melihat tanda awal diserang oleh cacing gelang ini. Apabila keadaan sudah menjadi kronik, ia akan mengakibatkan sesak nafas, batuk kering, muntah, loya dan sakit perut.

Cacing kerawit – Telurnya disebar melalui najis kanak-kanak yang diserang cacing kerawit. Kemudian telur itu akan bertukar menjadi larva dan masuk ke dalam badan anak melalui kulit.

Apabila sudah masuk melalui kulit, ia akan mengikut aliran darah hingga ke paru-paru. Apabila terbatuk atau menelan kahak, larva terus masuk ek usus. Disitu, ia akan melekat pada dinding usus sehingga dewasa. Cacing kerawit betina akan bertelur dan dikeluarkan semula melalui najis untuk membiak di dalam badan orang lain pula.

Dalam masa dua minggu, cacing kerawit akan sampai ke usus dan menyebabkan hilang selera makan, cirit birit dan sakit perut.

Apa Langkah Berwaspada yang perlu diambil?

  • Jumpa doktor untuk mengambil ubat cacing.
  • Semua ahli keluarga juga harus memakan ubat cacing ini termasuk ibu dan ayah.
  • Potong kuku pendek.
  • Basuh sayur-sayuran bersih, masak betul-betul terutama daging.
  • Pakai kasut atau selipar ketika keluar rumah.
  • Sekiranya ada haiwan peliharaan seperti kucing, periksa juga tapak kaki dan badan mereka.
  • Amalkan membasuh tangan (anda dan anak anda), sebelum dan selepas makan.
  • Juga cuci tangan dengan sebersih-bersihnya selepas membuang air besar.
  • Kerapkan membersih badan dan mencuci dubur untuk menghilangkan telur cacing yang ada

Perlukah Ubat Cacing untuk Kanak-Kanak?

Menurut Dr Zubaidi, ubat cacing perlu diberikan kepada dalam jarak antara enam bulan hingga setahun sekali. Deworming secara berkala juga akan membantu mengeluarkan cacing dari susu kanak-kanak yang dijangkiti.

Ubat cacing boleh diberi enam bulan sekali dengan sukatan dos 200 miligram untuk kanak-kanak bawah dua tahun, manakala 400 miligram untuk kanak-kanak berusia dua tahun ke atas.

Ada 2 jenis ubat cacing

Cacing Punca Anak Kurang Zat

  1. Albendazole/mebendazole. Ubat ini tidak diserap di dalam badan, jadi ia tinggal di dalam usus besar dan kecil . Ia menghalang sistem kemasukan glukosa yang di perlukan untuk tenaga oleh cacing. Oleh itu, cacing tidak dapat bergerak aktif dan kemudiannya mati.
  2. Pirantel Pamoate. Ubat ini juga tidak larut di dalam air. ubat ini akan melumpuhkan otot cacing dan menyebabkan cacing-cacing tertanggal dari dinding usus dan dikeluarkan bersama-sama dengan najis.

Tidak semua jangkitan cacing itu merbahaya tetapi rawatan serta pencegahan awal harus dipertimbangkan demi kesihatan dan kualiti hidup.

Perlu diingatkan, ubat cacing bukan sahaja perlu diberi kepada kanak-kanak sahaja tetapi ibu bapa juga perlu mengambilnya, malah jika ada membela haiwan peliharaan seperti kucing, haiwan tersebut perlu sentiasa dalam keadaan bersih terutama di bahagian tapak kaki dan badan serta turut diberi ubat cacing.

Kemandulan Dilabelkan Kepada Isteri Tetapi Suburkah Suami?

Kemandulan Dilabelkan Kepada Isteri Tetapi Suburkah Suami

Kemandulan Dilabelkan Kepada Isteri Tetapi Suburkah Suami | Apabila berbicara soal kesuburan, seringkali wanita yang diperSALAHkan. Istilah kemandulan dahulunya dilabelkan kepada isteri apabila tidak hamil selepas berkahwin, malah dijadikan alasan untuk berpisah atau mencari pengganti teman hidup.

 Namun, menarik apabila menyedari masalah sebenar kesuburan adalah berpunca dari kedua-dua lelaki dan perempuan dalam peratusan yang hampir sama.

Apabila diselidiki punca masalah kesuburan, berikut adalah pecahan penyebab :

  1. 30% kes berpunca daripada pihak lelaki
  2. 30% kes berpunca daripada pihak wanita
  3. 30% berpunca daripada kedua-dua pihak
  4. 10% kes tidak dapat dikesan punca pada kedua-dua pihak

Membincangkan persoalan kemandulan lelaki lebih sukar daripada membincangkan kemandulan wanita. Ramai yang menyangka jika lelaki berupaya mengalami ketegangan zakar, pancutan air mani, maka kelelakiannya terbukti. Namun, tidak semestinya begitu. Anda perlu ketahui kesihatan organ reproduksi lelaki.

Jenis-jenis dan punca masalah kesuburan lelaki adalah seperti :

  • kurang bilangan sperma (oligozoospermia)
  • pergerakan sperma lemah (asthenozoospermia)
  • bentuk sperma tidak normal (teratozoospremia)
  • ketiadaan sperma (azoospermia)
  • masalah berkaitan zakar yang tidak dapat bertahan ketegangan (impotens)
  • ketidakupayaan ejakulasi (impotens)

Apabila pasangan berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan kesuburan, lazimnya pihak lelaki akan diminta menjalani ujian air mani. Air mani bukan sahaja diperiksa dari segi zahirnya (warna, pencairan, isipadu dll) tetapi juga diperiksa di bawah mikroskop untuk menentukan bilangan sperma.

Kemandulan Dilabelkan Kepada Isteri Tetapi Suburkah Suami

Diagnosis dan Ujian

Analisis air mani menilai ciri-ciri tertentu air mani lelaki dan sperma yang terkandung di dalamnya. Ciri-ciri yang diukur dengan analisis air mani hanya beberapa faktor kualiti air mani. Dianggarkan kira-kira 30% lelaki dengan analisis air mani normal sebenarnya mempunyai fungsi sperma tidak normal.

Kemandulan Dilabelkan Kepada Isteri Tetapi Suburkah Suami

Empat perkara utama yang diberikan perhatian semasa analisis air mani ialah :

  1. isipadu air mani
  2. bilangan sperma di dalam air mani
  3. peratusan sperma mengikut kelas pergerakan
  4. peratusan sperma berbentuk normal

Tips untuk Meningkatkan Bilangan Sperma dan Kesuburan Lelaki

Salah satu perkara yang paling penting yang boleh membantu meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma ialah dengan mengekalkan diet yang sihat. Pastikan makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran serta bijirin penuh dan mengelakkan perkara-perkara yang tidak baik seperti tembakau, kopi, alkohol, dan bahan tambahan tiruan lain yang diletakkan di dalam banyak jenis makanan.

Terdapat juga beberapa suplemen yang boleh diambil untuk membantu meningkatkan jumlah sperma lelaki. Tiga yang paling popular yang telah dikenali untuk meningkatkan kesuburan lelaki adalah vitamin C, E dan zink. Ini membantu mengelakkan sperma untuk melekat bersama-sama dan meningkatkan jumlah pergerakan sperma. Ia juga boleh meningkatkan tahap testosteron dan meningkatkan jumlah sperma dan motilitas sperma.

“Zinc untuk penghasilan sperma sihat”

Ikhtiar untuk Subur dan Hamil dengan Suplemen Shaklee

Anda sudah lama berikhtiar untuk mendapatkan zuriat namun belum berjaya hamil? Apakat anda mencuba dengan suplemen Shaklee pula. Mungkin dengan asbab musababnya Allah mengurniakan zuriat yang anda nanti-nantikan selama ini.

Ramai pengguna yang dah berjaya hamil dengan Set Kesuburan Shaklee. Pengguna-pengguna di bawah adalah antara yang telah berusaha dan Alhamdulillah berjaya hamil dengan izinNya juga.

Testimoni #1

Kemandulan Dilabelkan Kepada Isteri Tetapi Suburkah Suami

Testimoni #2

Kemandulan Dilabelkan Kepada Isteri Tetapi Suburkah Suami

Kalau anda perasan, setiap pelanggan di atas tidak mengambil suplemen yang sama untuk kesuburan. Sebenarnya ia bergantung kepada masalah sebenar kesukaran untuk hamil individu tersebut. MV akan cuba sesuaikan suplemen dengan masalah individu tersebut. Namun ada baiknya juga sekiranya dapat mengambil set penuh kesuburan kerana ada kemungkinan perkara-perkara lain yang menjadi punca tanpa kita mengetahuinya.

Anda ada kekangan bajet? Jangan risau MV akan bantu ada dengan set bajet kesuburan.

Jangan lupa terus berdoa.

Yes, I Want To Order Right Now!

It’s Easy To Order…

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Terapi Jalan Dapat Hindarkan 6 Jenis Penyakit Kronik

Terapi Jalan Dapat Hindarkan 6 Jenis Penyakit Kronik

Terapi Jalan Dapat Hindarkan 6 Jenis Penyakit Kronik | Tahu tak amalan berjalan kaki selama 30 minit tanpa henti sebanyak 3 kali seminggu dapat membantu menghindari penyakit kronik?

Banyak fakta kesihatan tentang terapi jalan ditemui oleh pakar kesihatan. Antaranya pakar kesihatan seuruh dunia menyatakan bahawa berjalan cepat selama satu jam mampu membakar 300 kalori pada setiap sesi aktiviti. Ada juga fakta menjelaskan terapi jalan ini baik untuk kesihatan paru-paru, saluran darah dan mengurangkan risiko serangan jantung termasuk untuk golongan perokok.

Malah pakar perubatan dan kesihatan turut menjelaskan aktiviti berjalan yang dilakukan secara konsisten ini mampu  memulihkan dan memperbaiki sistem tubuh manusia.

Terapi Jalan Dapat Hindarkan 6 Jenis Penyakit Kronik Rakyat Malaysia

Terapi Jalan Dapat Hindarkan 6 Jenis Penyakit Kronik

  1. Strok ~ Kajian yang dilakukan oleh Harvard School of Public Health terhadap 70,000 responden yang mengamalkan aktiviti berjalan kaki selama 20 jam seminggu didapati kurang berisiko untuk mendapat serangan strok.
  2. Jantung ~ Terapi jalan membantu fungsi otot jantung mengepam darah untuk keperluan ke seluruh tubuh selain memastikan peredaran darah berjalan dengan sempurna. Selain itu, terapi jalan juga  berupaya untuk meningkatkan kolesterol HDL yang bertindak sebagai span penyerap kolesterol LDL yang secara tidak langsung membantu mengurangkan risiko terkena serangan jantung sehingga 50%. Bahaya plak kolesterol di dalam arteri menyebabkan strok dan serangan jantung.
  3. Osteoporosis ~ Terapi jalan bukan hanya membantu menjaga fungsi urat saraf, otot tubuh dan sistem peredaran darah didalam tubuh tetapi juga mengurangkan risiko kerapuhan tulang akibat kekurangan kalsium di dalam tubuh.
  4. Kencing Manis ~Laporan penelitian Natinal Institute of Diabetes and Gigesive & Kidney Disease menyatakan risiko terkena penyakit diabetes jenis 2 dapat dikurangkan dengan melakukan terapi jalan sejauh 6 kilometer sejam dalam tempoh 50 minit. Amalan secara rutin akan mengurangkan pergantungan penderita diabetes kepada ubat. SO, kita boleh kawal diabetes tanpa suntikan insulin.
  5. Kanser ~ Terapi jalan sangat istimewa kerana ia membantu mengurangkan kemunculan sel kanser terutamanya kanser usus besar. Risiko sel kanser dapat dikurangkan kerana sewaktu melakukan aktiviti berjalan kaki, tubuh akan turut bergerak dan melancarkan peristaltik usus sehingga dapat melawaskan pembuangan air besar yang tertahan didalam usus individu.
  6. Obesiti ~ Tompokan lemak di bawah kulit akan terbakar dengan cepat ketika berjalan kaki selama sejam secara rutin di bawah sinaran matahari. Apabila lemak terbakar maka ia dapat menurunkan berat badan dan menjadikanna lebih stabil. Kajian juga membuktikan bahawa berjalan laju dapat membakar sehingga lima kalori dalam masa seminit. Obesiti dan diabetes adalah penyakit utama rakyat Malaysia.

credit : CDC, NIH

Tips membuat aktiviti Terapi Jalan untuk mencapai 10,000 langkah secara berkesan

Terapi Jalan Dapat Hindarkan 6 Jenis Penyakit Kronik

Anda boleh memulakan terapi jalan secara perlahan-lahan dengan melakukan aktiviti berjalan setempat. Terapi berjalan yang dimulakan dengan berjalan setempat membantu meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan.

Selepas dah biasa, baru mula dengan berjalan perlahan-lahan. Mulakan dalam tempoh 20 minit sehari selama 5 hari dan tambah mada berjalan sebanyak 10 minit pada setiap minggu hingga anda mampu melakukan aktivit berjalan kaki selama 1 jam sehari.

Terapi berjalan perlu dilakukan selama setengah jam dalam seminggu bagi memastikan keadaan kesihatan berada di tahap yang memuaskan. Anda boleh dapatkan pedometer sebagai alat untuk mengukur berapa langkah yang sudah anda lakukan setiap kali melakukan terapi jalan ini.

Pastikan juga kasut yang digunakan bersesuaian dan selesa serta menyerap peluh.

Jadikan aktiviti ini sebagai satu rutin harian, berdisiplin, komitmen dan berusaha untuk melakukannya secara konsisten.