Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Manfaat Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA

Manfaat asid lemak Omega 3 EPA dan DHA kepada kesihatan manusia ni sangat banyak.

Omega-3 ni sangat penting bukan sahaja kerana peranan mereka penting dalam mengekalkan metabolisme normal badan, tetapi juga untuk mengekalkan fungsi otak yang betul dan membolehkan pertumbuhan dan perkembangan yang normal berlaku.

manfaat-asid-lemak-omega-3-epa-dan-dha

Asid lemak Omega-3 EPA dan DHA dijumpai dalam ikan air sejuk seperti salmon, mackerel, halibut, sardin, tuna, dan ikan hering. ALA terdapat dalam flaxseeds, kacang soya, biji labu, minyak canola dan walnut.

Sebahagian besar manfaat kesihatan yang berkaitan dengan asid lemak omega-3 kebanyakannya dari sumber EPA dan DHA.

manfaat-asid-lemak-omega-3-epa-dan-dha

Faedah dan Manfaat Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA

Berikut adalah beberapa manfaat yang telah dibuat kajian setakat ini.

manfaat-asid-lemak-omega-3-epa-dan-dha

A. Omega 3 Menggalakkan Hati yang sihat dan Kesihatan Jantung

Menurut American Heart Association, jumlah asid lemak Omega-3 yang cukup boleh menurunkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan fatty plaques di dalam dinding arteri. Ia juga boleh mengurangkan risiko aritmia (degupan jantung yang tidak normal), mencegah penyakit jantung dan strok.

B. Mengurangkan Paras Kolesterol LDL

Salah satu sebab asid lemak omega 3 memberi manfaat kepada kesihatan jantung ialah dengan membantu menurunkan paras LDL (kolestrol jahat) dan trigliserida (lemak di dalam darah).

Orang yang menikmati diet yang kaya dengan Omega-3 asid lemak cenderung untuk mempunyai tahap kolesterol HDL yang lebih tinggi, dan bantu turunkan kolesterol LDL dengan mudah dan cepat bagi menggalakkan kesihatan jantung.

C. Melawan Diabetes

Mereka yang mengalami diabetes mempunyai tahap kolesterol HDL yang rendah dan paras trigliserida yang tinggi. Kedua-duanya boleh diatasi dengan meningkatkan jumlah omega-3 asid lemak dalam diet untuk menurunkan apoproteins (penanda diabetes).

Kesan negatif komplikasi diabetes jangka masa panjang boleh mengakibatkan penyakit kardiovaskular, kerosakan ginjal, penyakit saraf dan buta.

D. Kehamilan

Kajian telah menunjukkan kaitan pengambilan asid lemak omega-3 yang tidak cukup semasa hamil telah meningkatkan risiko kelahiran pra-matang, peningkatan risiko pre-eclampsia, dan berat kelahiran yang rendah.

manfaat-asid-lemak-omega-3-epa-dan-dha

Pengambilan suplemen EPA dan DHA semasa kehamilan juga banyak memberi manfaat kepada pembangunan visual dan kognitif bayi, di samping mengurangkan risiko alahan pada bayi.

E. Omega 3 Menggalakkan Kesihatan Sendi dan Artritis Reumatoid (RA)

Omega-3 juga diperlukan untuk mengekalkan tulang rawan yang sihat, yang merupakan bahan salutan tulang licin pada sendi untuk memudahkan pergerakan.

Peningkatan penggunaan asid lemak omega-3 mengurangkan gejala artritis reumatoid (RA), termasuk kekejangan dan sakit sendi.

F. Omega-3 memerangi gangguan mental dan meningkatkan kesejahteraan mental

Omega-3 diketahui secara semula jadi meningkatkan kesihatan mental dan mood. Ia membantu melawan pelbagai isu-isu kesihatan mental termasuk kemurungan, kebimbangan, gangguan bipolar, ADHD, dan skizofrenia.

Adakah anda mengamalkan pemakanan yang kaya dengan sumber omega-3 ataupun mengambil suplemen Omega-3 setiap hari?

Apa itu Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA?

Bila bicara tentang lemak, pastinya ramai yang salah anggap kan? Ramai beranggapan istilah lemak ini akan menambahkan ukur lilit pinggang dan menghodohkan pandangan.

Tapi, sebenarnya tak semua lemak bersifat macam tu. Lainlah jika setiap hari kita makan burger keju dan kek cawan, sampai terpaksa beli seluar baru!.

Namun dari sudut positif, tidak semua lemak itu JAHAT. Ada lemak yang sihat yang diperlukan oleh tubuh badan untuk berfungsi dengan baik.

Apakah Asid Lemak Omega 3?

Omega 3 asid lemak adalah salah satu asid lemak poli tak tepu (PUFA’s) yang diperlukan oleh badan untuk mengekalkan metabolisme normal.

Apakah Perbezaan Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA?

Terdapat tiga jenis asid lemak yang diperlukan oleh badan manusia, asid iaitu alfa-linolenik, asid eicosapentaenoic dan asid docosahexaenoic.

Pengambilan setiap satunya adalah penting untuk gaya hidup yang sihat dan bebas penyakit.

Jom kita lihat secara terperinci.

asid-lemak-omega-3-epa-dan-dha

ALA – Alpha Linolenic Acid

Alpha Asid Linolenik boleh dipecahkan kepada 2 kategori.

  1. Sebagai sumber tenaga, 85% ALA digunakan khusus untuk menjana tenaga kepada sel-sel dan proses yang berbeza.
  2. Sebagai blok bangunan pembentukan dalaman asid lemak eicosapentaenoic acid (EPA) dan docosahexaenoic acid (DHA).

EPA – Eicosapentaenoic Acid

Asid eicosapentaenoic adalah asid lemak omega 3 yang kedua penting. EPA adalah ejen anti-radang.

DHA – Docosahexanoic acid

DHA juga dikenali sebagai asid cervonic dan merupakan komponen penting bagi fungsi otak yang betul. Ia paling banyak di dalam otak dan retina.

Pendek kata, setiap Omega 3 mempunyai fungsi yang unik dan penting.

Apakah Sumber Asid lemak Omega 3?

ALA, EPA dan DHA semuanya boleh diperolehi daripada sumber makanan semula jadi.

asid-lemak-omega-3-epa-dan-dha

Kebanyakan sumber ALA terdapat di dalam minyak benih seperti minyak kacang soya dan minyak canola.

Beberapa kacang seperti kacang tanah, badam dan walnut juga adalah sumber tumbuhan yang baik

Ikan berminyak seperti ikan kod, herring, mackerel, salmon dan sardin merupakan sumber haiwan utama EPA.

Lemak ikan, minyak ikan dan mikroalga juga kaya dengan DHA. Ayam dan telur juga kaya dengan DHA, begitu juga dengan susu ibu.

Apa pentingnya Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA ni?

EPA boleh membantu untuk memodulasi tingkah laku dan mood.

DHA pula membantu kesihatan sebelum dan selepas bersalin bagi kedua-dua ibu dan anak, khususnya dalam perkembangan otak dan imuniti keseluruhan kedua-duanya.

Berapa Dos Asid Lemak Omega 3 EPA dan DHA yang diperlukan?

Tiada jawapan spesifik untuk soalan ini kerana keperluan omega 3 bergantung kepada saiz badan, umur, tahap kesihatan, jenis omega 3 dan banyak lagi.

asid-lemak-omega-3-epa-dan-dha

Namun, kebanyakan pakar mengesyorkan dos standard 250-500 miligram EPA dan DHA setiap hari untuk orang dewasa sihat.

Keadaan kesihatan tertentu juga menunjukkan peningkatan keperluan omega-3 lemak. Antaranya ialah:

  • Untuk kesihatan jantung, The American Heart Association mengesyorkan pesakit jantung koronari mengambil 1,000 mg EPA dan DHA setiap hari manakala mereka yang mempunyai trigliserida tinggi mungkin memerlukan 2,000 hingga 3,000 mg sehari.
  • Kemurungan: dos yang lebih tinggi omega-3, dari 200 mg ke 2500 mg setiap hari, boleh membantu mengurangkan gejala kemurungan dan kebimbangan.
  • Memori: Orang dewasa yang mengalami defisit memori disarankan mengambil 900 mg DHA setiap hari.

Bagaimana Cara untuk Kurangkan Visceral Fat

Entry sebelum ni MV sentuh pasal bahaya visceral fat berlebihan dan cara pengukuran visceral fat yang praktikal. Hari ni MV ingin berkongsi pula bagaimana cara untuk kurangkan visceral fat dalam badan.

Lemak visceral dikenali juga dengan nama Belly fat.

Lemak perut ini bukan sahaja hodoh tetapi pada masa yang sama ia menimbulkan ketidakselesaan kepada empunya diri.

Apabila lemak disimpan berhampiran dengan organ-organ penting, lebih mudah untuk lemak ini untuk masuk ke dalam aliran darah dan beredar ke seluruh badan.

Inilah yang membawa kepada masalah seperti arteri tersumbat, tekanan darah tinggi, dan juga masalah dengan fungsi metabolik dalam badan.

Kurangkan Visceral Fat dalam 3 Langkah Mudah

Sering kali orang kurus (seperti MV) secara automatik fikir mereka mesti sihat kerana – well we’re skinny. Kebenarannya adalah, kita tahu risiko lemak di bahagian abdomen, dan it’s not pretty. Kurus sahaja tidak cukup.

Jadi adakah mungkin untuk kurangkan visceral fat?

Ada beberapa perkara yang praktikal yang anda boleh lakukan. Sekiranya anda mengamalkan 3 perkara ini ke dalam kehidupan dan diet harian anda, ia akan membawa anda ke landasan yang betul dalam perjuangan anda untuk kurangkan visceral fat ini.

Kurangkan Visceral Fat Dengan Senaman Kardiovaskular

Senaman kardiovaskular ialah senaman yang meningkatkan kadar jantung. Peningkatan kadar jantung dan pernafasan akan mengangkut oksigen ke simpanan lemak dimana ia akan digunakan untuk memecahkan lemak.

kurangkan-visceral-fat

Tips ~ jika anda ingin meningkatkan intensiti senaman kardiovaskular maka anda perlu menggunakan ‘interval training’ yang melibatkan berlari, berjoging dan berjalan. Ini akan meningkatkan aktiviti kardiovaskular dan meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan yang seterusnya membakar lebih banyak lemak dan meningkatkan metabolisma badan.

Makanan untuk Kurangkan Visceral Fat

Sayur-sayuran dan buah-buahan segar bukan sahaja akan membantu menghilangkan lemak visceral yang tidak diingini tetapi juga memberi badan anda nutrien penting yang diperlukan untuk berfungsi dengan betul.

Lebihkan juga makanan yang tinggi serat seperti beans, legumes, pelbagai buah-buahan, whole grains dan oat.

kurangkan-visceral-fat

Satu lagi makanan boleh meningkatkan metabolisme ialah Cayenne pepper! Lada panas ini akan meningkatkan kadar jantung anda, membuat anda berpeluh, dan pada masa yang sama meningkatkan metabolisme anda.

Tambahan Omega 3 adalah Lemak Bagus untuk ‘membakar’ dan kurangkan visceral fat

kurangkan-visceral-fat

Omega-3 “membakar lemak badan dalam 3 cara yang berbeza”

  • Pertama, omega-3 membenarkan badan untuk membakar lemak dalam situasi dimana pembakaran lemak dimatikan, seperti ketika pengambilan makanan high-carb atau selepas senaman intensiti tinggi (high-intensity)
  • Kedua, jumlah omega-3 yang tinggi meningkatkan sensitiviti insulin. Jika badan sensitif kepada insulin, kurang insulin yang dihasilkan selepas bermaksud kurang lemak disimpan. Begitu kuga jika badan sensitif kepada insulin, dan hormon diuruskan dengan baik maka lebihan lemak yang disimpan akan dibakar setiap hari.
  • Ketiga, omega-3 meningkatkan haba selular iaitu ‘fumaces’ yang dikenali sebagai mitokondria dan peroxisomes. Omega-3 merangsang organel ini membakar dan menghasilkan lebih banyak tenaga, sekaligus menjadikan badan kita sebagai mesin ‘fat-burning’.

Sumber semulajadi Omega-3  paling biasa ditemui didalam ikan, telur, biji, daging lembu, dan sayur-sayuran hijau, terutama yang hijau gelap.

kurangkan-visceral-fat

Terdapat tiga jenis omega 3 utama:

  1. Asid eicosapentaenoic (EPA): EPA didapati terutamanya dalam ikan (ikan yang lebih besar) dan minyak ikan.
  2. Asid Docosahexanoic (DHA): DHA adalah sangat penting untuk badan anda, dan juga terdapat terutamanya dalam ikan (ikan yang lebih kecil) dan minyak ikan.
  3. Asid Alpha-Linolenik (ALA): ALA didapati kebanyakannya dalam biji, minyak sayur-sayuran dan sayur-sayuran berdaun hijau. Ia kemudiannya ditukarkan kepada EPA dan DHA didalam badan anda.

Bunyinya tidak sukar untuk menyingkirkan dan membakar lemak visceral ni kan?

Ikut strategi mudah ini dan perut buncit anda akan hilang perlahan-lahan untuk kebaikan masa depan dalam jangka masa panjang.

Pengukuran Visceral Fat Yang Lebih Praktikal

Semua orang tahu bahawa lemak adalah salah satu perkara yang paling sukar untuk disingkirkan.

Lemak visceral adalah jauh lebih sukar untuk dikurangkan dan berbeza daripada lemak subkutaneus. Ia juga merupakan satu faktor yang diketahui yang menyebabkan banyak masalah kesihatan yang serius kerana visceral fat berlebihan adalah tidak sihat.

Oleh kerana lemak ini mengelilingi organ-organ dan terletak di abdomen, cara yang paling berkesan untuk mendapatkan ukuran lemak visceral yang tepat di dalam badan anda adalah dengan menggunakan mesin pengimejan.

Sudah tentu, ini sering dilakukan oleh doktor dan sering disyorkan untuk orang yang mengalami paras kolesterol tinggi dan kencing manis.

Teknik Pengukuran Visceral Fat yang Praktikal dan Mudah

Walaupun anda kurus, anda juga mempunyai lemak visceral di sekeliling perut. “Skinny” tidak bermakna anda sihat.

Pengukuran lemak visceral adalah mudah dan praktikal.

Kaedah pengukuran lemak visceral lain yang ada hari ini termasuk imbasan CT, ukur lilit pinggang dan pinggang ke pinggul.

Mengukur Visceral lemak dengan CT Scan

pengukuran-visceral-fat

CT scan menawarkan ukuran yang paling tepat mengenai jumlah lemak visceral dalam badan. Walau bagaimanapun, CT scan tidak praktikal kerana kosnya yang agak mahal. Selain itu, pesakit juga terdedah kepada radiasi dan dengan itu menimbulkan risiko yang tidak perlu kepada kesihatan.

Ukur lilit pinggang (WC)

pengukuran-visceral-fat

Ambil 2-3 ukuran dan dapatkan purata. Lelaki perlu mempunyai WC kurang daripada 40 inci (102 cm) dan wanita perlu mempunyai WC kurang daripada 35 inci (88 cm).

Pengukuran Nisbah Pinggang ke Pinggul

Pinggang ke pinggul adalah salah satu kaedah yang paling mudah pengukuran lemak visceral. Walaupun hasilnya tidak setepat imbasan CT atau galangan bio-elektrik, bagaimanapun ia merupakan salah satu pendekatan yang paling praktikal untuk mengukur lemak visceral.

Pinggang ke pinggul berfungsi dengan mengukur lilitan pinggang dan kemudian membahagikan dengan lilitan pinggul. Dengan mendapatkan nisbah ukuran ini, kita boleh menganggarkan jumlah lemak visceral yang ada didalam badan.

pengukuran-visceral-fat

Secara umumnya, lelaki perlu mempunyai WHR kurang daripada 1.0 manakala wanita harus mempunyai WHR kurang daripada 0.85.

Epal dan Pir

Anda mungkin tertanya-tanya, “Apakah kaitan buah-buahan dengan lemak visceral ini?” Kedua-dua buah-buahan ini memberikan visual cepat di mana kebanyakan lemak yang disimpan pada badan anda.

pengukuran-visceral-fat

Pir cenderung untuk menyimpan lemak yang lebih rendah di sekitar pinggul, paha, dan punggung sebagai lemak subkutaneus manakala epal cenderung untuk menyimpan lemak di bahagian perut dan dada sebagai lemak visceral.

Sejarah Kesihatan Keluarga

Jika ibu bapa atau adik-beradik anda mempunyai rintangan insulin, penyakit jantung atau hati berlemak, anda mungkin mempunyai risiko yang lebih besar untuk menyimpan lemak visceral berlebihan.

Cara pengukuran visceral fat ini akan menjadi titik mula yang terbaik untuk anda mengambil tindakan sekarang sebelum terlambat kerana lemak visceral yang berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan hati untuk melepaskan kolesterol kesan dari pembentukan plak disekitar arteri.

Jika anda termasuk dalam julat normal untuk WC dan WHR, TAHNIAH!. Kekalkan momentum dan matlamat berat badan anda yang sepatutnya. Jika tidak, jangan berputus asa.

Perkara terbaik yang anda perlu lakukan ialah untuk pemilihan gaya hidup yang lebih sihat, amalkan senaman selama 30-60 minit setiap hari, makan makanan yang seimbang, tidur yang cukup setiap hari dan kurangkan stress.

INGAT! Ini bukan hanya untuk kesihatan anda tetapi lebih kepada kebahagiaan anda untuk sepanjang hayat.

Visceral Fat Berlebihan Adalah Tidak Sihat

Ramainya yang tak pernah ambil tahu bahawa beberapa jenis lemak berlebihan yang disimpan di sekitar organ-organ boleh menyumbang kepada penyakit jantung, demensia, kanser, kemurungan dan pelbagai penyakit lain.

Visceral Fat Berlebihan

Apa itu Visceral Fat?

Visceral fat ialah pengumpulan tisu intra-abdominal berlebihan di bawah otot perut anda dan sekitar organ-organ utama seperti hati, pankreas dan usus. Dalam erti kata mudah, ia dikenali sebagai lemak “deep” yang disimpan dibawah kulit melebihi lemak “subcutaneous” perut.

Jika anda mempunyai perut yang buncit dan ukuran pinggang besar, itu adalah satu tanda yang jelas anda menyimpan visceral fat berlebihan.

Visceral fat berlebihan berbahaya kerana, seperti yang anda ketahui, sel-sel lemak bukan sahaja membalut organ dan menyebabkan seluar anda berasa ketat tetapi sel-sel lemak ini juga mengubah cara badan anda beroperasi.

Bahaya Visceral Fat Berlebihan

Disebabkan visceral fat terkumpul jauh di dalam perut, dan mengelilingi organ-organ seperti hati dan pankreas yang menjana insulin, ia boleh menimbulkan bahaya kepada kesihatan.

Ia boleh menyebabkan pengeluaran hormon yang boleh membawa kepada gangguan sistem badan dipanggil renin–angiotensin–aldosterone system (RAAS).

Walaupun lelaki lebih cenderung menghadapi risiko berbanding wanita untuk mendapat penyakit tertentu, kedua-duanya perlu sedar akan risiko peningkatan keadaan kesihatan yang berikut:

  1. Penyakit jantung koronari
  2. Disfungsi seksual
  3. Gangguan tidur seperti sleep apnea
  4. Kanser
  5. Stroke
  6. Dementia
  7. Diabetes
  8. Kemurungan
  9. Arthritis
  10. Obesiti

visceral-fat-berlebihan

Sesetengah visceral fat adalah perlu seperti jello yang memisahkan kepingan buah-buahan, organ kita perlu untuk dipisahkan, kita memerlukan visceral fat sebagai buffer zone atau kusyen untuk perlindungan.

Organ yang mengalami tekanan berlebihan cenderung mengalami kenaikan tekanan darah yang seterusnya meningkatkan risiko serangan jantung dan angin ahmar.

Visceral fat berlebihan juga mengganggu hormon Adiponectin yang dikenali sebagai hormon lemak yang mengawal selia metabolisma badan kita.

Lebih banyak lemak visceral kita kumpul maka lebih banyak ia menghalang hormon Adiponetin. Signal yang salah ini menyebabkan badan kita mengumpul lebih banyak lemak.

Satu lagi masalah besar ialah lemak visceral memberi kesan sensitiviti insulin badan. Lebih banyak lemak visceral disimpan, maka lebih besar kemungkinan untuk mendapat penyakit diabetes type 2 di kemudian hari.

Visceral Fat Dalam Lelaki dan Wanita

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Circulation Journal of the American Heart Association, visceral fat mempunyai kesan yang lebih besar ke atas kesihatan kardiovaskular wanita yang lebih usia berbanding obesiti.

visceral-fat-berlebihan

Penyelidik Denmark pula mendapati  bahawa wanita yang mempunyai lemak perut berlebihan mempunyai risiko aterosklerosis yang lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai lemak di bahagian pinggul, paha dan punggung.

Ujian untuk Mengetahui Tahap Visceral Fat

National Institutes of Health (NIH) telah menetapkan cutoff points berikut untuk mengenal pasti orang yang berisiko tinggi menghidap penyakit yang berkaitan dengan obesiti ini.

visceral-fat-berlebihan

Wanita yang mempunyai lilitan pinggang yang lebih daripada 35 inci dan lelaki dengan lilitan pinggang lebih daripada 40 inci mempunyai risiko yang tinggi untuk pelbagai penyakit.

Mengurangkan Visceral Fat Berlebihan

Tidak sukar nak menyingkirkan lemak ni sekiranya kita sanggup untuk mengubah gaya hidup termasuk soal pemakanan dan senaman.

Untuk setiap 10% daripada berat badan yang anda hilang, anda akan mengurangkan lemak visceral anda sebanyak 30%

Bagaimana anda mahu mengurangkan visceral fat? Ia adalah cara yang sama anda mengurangkan lemak di tempat lain di badan anda. Lebih mudah jika anda amalkan menggunakan lima rukun pengurangan lemak.

  1. Makan secara clean diet.
  2. Bersenam secara berkala.
  3. Staying properly hydrated.
  4. Pastikan tidur yang cukup setiap malam.
  5. Mengurangkan stress.

PERINGATAN! Orang lelaki muda belia berumur 30-an di Malaysia ni adalah golongan yang paling kritikal diserang penyakit jantung, strok dan tekanan darah tinggi.

Walaupun anda rasa berat badan anda tidak obes, itu tidak bermakna lemak visceral dalam badan anda adalah dalm julat norma;.

Jika HARI INI anda tidak berbuat sesuatu, kemungkinan besar anda adalah the next person to check out..