Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Bengkel Faham Al-Quran tanpa Asas Bahasa Arab

Alhamdulillah, dipermudahkan urusan ke Bengkel Teknik Faham Alquran tanpa Asas Bahasa Arab di USIM, Nilai.

Niat dihati aku ni ingin menajamkan kemahiran dan mengasah akal kemahiran bahasa Arab yang sudah lama ditinggalkan lebih 20 tahun yang lalu.

Ya Allah permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan, Ya Tuhan akhiri dengan kebaikan.

Jarak rumahku dan USIM hanya sejangkal 3.4km. Tapi, selepas sediakan makan minum anak-anak, jam dah menunjukkan pukul 8.50 pagi, sedangkan majlis bermula seawal 0900. Memang agak kelam kelibut lah.

Aku meluncur laju membelah awal pagi menuju ke sana. Yang aku tahu perlu mencari Perpustakaan USIM. Aku tak tahu dimana, tapi aku mohon pertolongan dariNya supaya menunjukkan jalan padaku. MasyaAllah, memang mudah sangat perjalananku ke sana, tak perlu mencari signboard pun. Pemanduanku seolah-olah dipandu arah oleh malaikat-malaikatNya. Aku sampai tepat pukul 0900 pagi. Aku mengambil tempat di bahagian hadapan sekali.

Puan Cahaya menyampaikan sepatah dua kata sebagai pengenalan kepada bengkel ini. Dan, beliau memohon kepada semua peserta supaya berniat kerana Allah untuk datang ke majlis ini dan mohon Dia datangkan ‘rasa’ ketika mengalunkan kalamNya.

Maha Suci Allah yang memilihku ke majlis ilmu ini. Semoga sayap-sayap Malaikat sentiasa memayungiku hingga ke langit dunia.

Bengkel Faham Al-Quran

Aku berniat “Ya Allah, aku datang mencari RahmatMu, Kau datangkanlah rasa bila aku membaca ayat-ayatMu”

Rahmat Allah turun dengan cara yang sangat misterius.

Getaran dalam jantungku dupdapdupdap laju bila Allah datangkan rasa ke dalam jiwa untuk ‘connection’ denganNya. MasyaAllah, getaran yang sukar digambarkan olehku.

Bengkel Faham Al-Quran

Air mata meluncur laju, suaraku bergetar menahan sebak tatkala perkataan Yassin disebut. Setiap ayat-ayat yang kufahami maknanya, getaran suaraku semakin kuat kedengaran. Puan Cahaya Sulaiman pantas menghentikan bacaanku kerana dia memahami apa yang kurasai.

Ya Allah Maha Tinggi KalamMu. Indahnya maknanya dan semoga aku terus istiqamah dalam memahami ayat-ayatMu.

Memang ramai juga peserta bengkel sepertiku. Bila mengalunkan ayat-ayat suci, terdengar esakan, sebak dan sedu sedan dari suara mereka. Ta’ajub kan dengan kebesaranNya. Aku ni setiap hari membaca Yassin, tetapi setiap patah ayatNya tidak pernah kuambil kisah. Disebaliknya ada penceritaann yang sangat hebat. Lagi hebat dari novel dan cerita yang dihidangkan untuk tontonan kita.

Dalam pukul 12.00 tengahari, kami menamatkan bengkel ini. Sebelum pulang tu sempat juga Tuan Naib Canselor mohon kami bergambar beramai-ramai. Sebagai kenangan kata beliau.

Bengkel Faham Al-Quran

InsyaAllah, aku bermohon agar aku dipilih lagi untuk menghadiri bengkel ini dimasa akan datang. Terasa seronoknya bila berada dekat denganNya.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

HUJAN RAHMAT DI PAGI JUMAAT

Sebelum azan subuh pagi tadi, bumi telah memaksa sang awan menangis. Titisan mutiara terus menyirami bumi dengan nyanyiannya yang gemersik sehingga kini. Harmonisasi yang sangat merdu digegendang telinga.

Hujan rahmat di pagi jumaat

Dari Sahal bin Saad katanya, Rasulullah S.A.W. bersabda: “Ada dua macam doa yang tidak ditolak iaitu ketika azan dan ketika turun hujan.”

Dan Rasulullah S.A.W. juga bersabda “Pada hari Jumaat terdapat suatu saat, apabila bertepatan seorang Muslim dengan saat itu dan dia sedang solat (berdoa) meminta kebajikan kepada Allah nescaya Allah akan memperkenankannya.” [Riwayat Bukhari & Muslim]

Alhamdulillah rahmat buat seluruh alam. Rahmat buat orang-orang yang sentiasa mengingati pencipta-Nya, yang tahu memanfaatkan waktu-waktu seperti ini.

Hari Jumaat dikala waktu hujan, merupakan antara waktu-waktu mustajab berdoa. Alhamdulillah, kedua-dua waktu tersebut digabungkan pada pagi mulia ini.

Rasulullah S.A.W. mengajar kita untuk membaca doa yang sunat dibaca ketika hujan turun iaitu:

Hujan rahmat di pagi jumaat

Dari Ummul Mukminin, ’Aisyah radhiyallahu ’anha,

إِنَّ النَّبِىَّ -صلى الله عليه وسلم- كَانَ إِذَا رَأَى الْمَطَرَ قَالَ اللَّهُمَّ صَيِّباً نَافِعاً
“Nabi s.a.w ketika melihat turunnya hujan, beliau mengucapkan, ”Allahumma shoyyiban nafi’an” [Ya Allah turunkanlah pada kami hujan yang bermanfaat]”. (HR. Bukhari)

Semoga Dia mempermudahkan segala urusan MV dan juga anda semua hari ini.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

DOA dan RESTU, PRA-SYARAT SEBUAH KEJAYAAN

Jika ditanya kepada setiap orang.. “Adakah anda berminat untuk memulakan perniagaan?”. Sudah pastinya ramai yang akan berkata dengan kuat “YA!”. 

Jika nak memulakan perniagaan, MV cadangkan anda mula dengan satu (1) produk dahulu. Ya, hanya SATU.

Ada MV rungkaikan panjang lebar tentang memulakan bisnes tu disini.

7 Perkara yang perlu untuk memulakan bisnes dan gerenti berjaya jika diamalkan

❗ KEIZINAN suami. Bila dah berumahtangga, redho isteri terletak pada suami. So, nak mulakan apa-apa bisnes sekalipun, bincang dan minta pendapat suami. Kalau suami dah bagi lampu hijau, itu maknanya dia redho isterinya nak berbisnes.

❗ SMARTPHONE. Zaman 2💜17 ni, semuanya dah tak pakai nokia 3210 kan? So, apa gunanya ada smartphone yang canggih kalau tak mampu menjana pendapatan. Dengan smartphone hebat tu anda mampu menarik bisnes melebihi harga yang anda bayar untuk beli smartphone tu.

❗ INTERNET. Dah ada smartphone mahal langganlah data internet paling laju. Kuasa internet sangat meluas. Bisnes dihujung jari ni perlu melayari internet 24 jam. Senang anda nak bina rangkaian dengan prospek.

❗ KEINGINAN. Keinginan adalah titik permulaan, apabila Keinginan berganding dengan kepercayaan, bergaul dengan berterusan dan diekspresi melalui tindakan, ianya menjadi satu kombinasi yang begitu hebat.

❗ Buat kerana MINAT! Lakukan perniagaan kerana minat. Minat terhadap produk yang ingin dijual, minat terhadap perkhidmatan yang ingin diniagakan dan juga minat pada prospek menjalankan perniagaan untuk tahun-tahun yang akan datang tanpa jemu!

❗ USAHA. Yang ni memang senang kalau anda bukan jenis yang menyalahkan orang lain, mencipta 1001 alasan dan merungut tak henti-henti. Apa yang paling penting usaha yang jitu dan berterusan.

❗ Fokus, Fokus, dan FOKUS! Jangan cepat berubah hati. Situasi ini selalu terjadi kepada kita semua sebenarnya, lebih-lebih lagi apabila perniagaan kita agak lembab dan tidak berhasil. Anda hanya perlu fokus dan teruskan usaha anda. Usaha dengan lebih gigih sehingga berjaya.

Sentiasa meletakkan fokus yang mendalam dan dalam 1 bulan mesti dapatkan jualan sepantas mungkin untuk dapatkan semula modal yang kita dah leburkan.

Mohon restu dari isteri atau suami. Pohon juga doa dari mereka. Jika masih punya ‘keramat hidup’ iaitu ibubapa, hubungi mereka selalu dan dengan rendah hati minta mereka titipkan supaya perniagaan kita berjaya.

Doa ibubapa sangat mustajab. Restu mereka azimat kejayaan kita.

“ Tiga bentuk doa yang dimustajabkan Allah, doa ibubapa terhadap anak, doa orang yang berpuasa dan doa orang bermusafir .” (HR Al-Baihaqi)

Oleh itu, selalu berpesan kepada kedua ibu bapa kita supaya mendoakan kejayaan kita, dan lebih baik jika spesifik ketika menadah tangan berdoa.

‘Mak, tolong doakan saya “

Sila tukar kepada

“Mak tolong doakan saya berjaya mencapai target jualan vivix 30 botol bulan Februari ini”

Atau “Ayah tolong panjatkan doa saya capai pangkat Master Coordinator bulan Oktober ya”

Amalkan selalu skrip ni, insyaAllah kita dapat apa yang kita hajatkan. Kita jangan terlalu fikir Allah nak bagi ke tak. Itu bukan urusan kita. Kita hanya perlu Doa, Usaha, Ikhtiar dan Tawakal sungguh-sungguh.

Betulkan semula niat ” Ya Allah datangkan kepadaku lebih ramai pelanggan supaya mereka mendapat manfaat dari produk yang aku jual, datangkan kepadaku anak didik yang baru supaya aku dapat bantu mengubah nasib kehidupan mereka “

Buat. Buat. Buat. Jangan asyik membina tembok alasan.

So, kalau anda rasa kriteria dan asas-asas diatas tu dapat dicapai dan ada dalam diri, BERTINDAK sekarang!

Jom Bina Bisnes Bersama MommaVogue Group

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Hotel in Kuala Lumpur yang Unik dan Menjadi Tarikan Pelancong.

Ibu negara Malaysia Kuala Lumpur penuh dengan tarikan pelancongan. Dari kejauhan sudah kelihatan Menara Berkembar Petronas dan Menara Kuala Lumpur yang mendominasi pemandangan Pusat bandar kota metropolitan ini.

Selain perkembangan arus kemodenannya, Kuala Lumpur masih menyimpan sejarah dan binaan pentadbiran British seperti Bangunan Sultan Abdul Samad dan Stesen Keretapi Kuala Lumpur.

B E R C U T I, siapa yang tidak suka kan?

Memandangkan nilai mata wang negara kita masih tak naik-naik, eloklah bercuti di dalam negara saja kan? Apakata kali ini anda fokus bercuti di Kuala Lumpur pula.

Apa yang lebih penting, masa bersama keluarga. Mencipta momen yang akan menjadi rakaman terindah sepanjang hayat. Itu yang paling utama kan?

MV akur, bila sebut nak bercuti di Kuala Lumpur ni mesti tergambar diminda semua hotelnya bertaraf 5 bintang kan!. Kalau nak dikira bajet yang ala kadar mana mampu menginap di hotel sebegitu rupa. Chill dulu. Traveloka kan ada.

Dengan adanya Traveloka, memang sangat mudah dan pantas untuk membuat pilihan yang bijak. Anda hanya perlu memilih mengikut bajet anda dan harga yang ditawarkan sangat murah dan berbaloi-baloi.

“Traveloka ~ laman sesawang tempahan tiket penerbangan dan hotel murah. Boleh dipercayai, diyakini selamat untuk digunakan. Perkhidmatan 24 jam secara atas talian”

Anda boleh menikmati pelbagai penjimatan hebat dengan promosi yang dijalankan. Jangan khuatir, tiada caj tersembunyi dikenakan keatas anda. Harga yang dipaparkan sudah termasuk cukai GST semua. Jadi itulah bayaran yang perlu anda jelaskan.

Jom bercuti bersama Traveloka dengan 6 pilihan hotel yang menarik

1. Reinforest Bed & Breakfast

Reinforest Bed & Breakfast ialah hotel butik yang menyediakan konsep hutan klasik dan taman yang menghijau. Hotel ini seakan-akan jauh dari bandar sedangkan hakikatnya ia terletak di tengah-tengah ‘Segitiga Emas’ bandaraya Kuala Lumpur. Hotel ini mengingatkan tetamunya kepada kampung halaman kerana seni bina yang berkonsepkan kayu serta corak ukiran yang cukup klasik.

rainforest-bed-and-breakfast

image credit to Rainforest bnb hotel

Ianya adalah sebuah bangunan mercu tanda dan satu kemestian bagi mereka yang menggemari seni fotografi.

Kawasannya yang sangat ‘happening’. Dengan berjalan kaki, anda boleh sampai ke tarikan utama di pusat bandar yang hanya beberapa meter sahaja dari hotel ini.

2. Container Hotel

container hotel kuala lumpur

Image credit to Traveloka

Anda mesti tidak menyangka Container Hotel ini mengambil inspirasi seni bina lestari dalam reka bentuknya. Ianya dihasilkan dari gabungan unik daya tarikan kontemporari dan inovatif dengan ciri ciri berwarna warni penuh dengan daya imaginasi.

Ianya terletak di Jalan Delima dan terlindung dari kesibukan kota metropolitan Kuala Lumpur. Destinasi penginapan yang cukup sempurna bagi mereka yang inginkan sesuatu yang berbeza.

Hotel ini amat sesuai bagi mereka yang gemar backpacking dan ingin merehatkan badan seketika cuma.

Apa yang menarik tentang hotel ini ialah terdapat gerai Chatime untuk anda menikmati minuman sejuk kegemaran anda. Jadinya tak perlu bersusah payah nak melepak di kedai mamak atau restoran 24 jam. Keluar sahaja dah boleh lepak minum di situ. Selain itu, situasinya yang strategik memudahkan anda untuk berjalan kaki ke tempat tumpuan pelancong iaitu Bukit Bintang Kuala Lumpur.

3. Manhattan Business Hotel

Manhattan Business Hotel yang terletak di Damansara Perdana amat sesuai bagi anda yang teringin untuk merasai kemodenan kota metropolitan. Hotel ini memberikan pengalaman eksklusif kepada tetamunya dan mempunyai tarikan yang tersendiri. 

Lokasinya sangat strategik dan menjadi tarikan pelancong kerana mudah dan cepat untuk sampai ke sana.

Dengan lokasi berhampiran dengan pusat membeli belah The Curve, IPC dan IKEA, hotel ini memberikan anda untuk peluang merasai suasana membeli-belah yang berbeza. Anak-anak boleh merasai pengalaman bermain sambil belajar di Kidzania.

Hotel ini dihias dengan gaya moden dan kemudahan yang disediakan sangat excellent! Jika anda terasa lapar atau ingin minum-minum bersama rakan dan keluarga, jangan risau, anda boleh turun ke kafe ditingkat bawah hotel.

Jadi, tunggu apa lagi, ‘grab your bag’ dan datanglah ke sini.


4. Hotel UFO Capsule, Kuala Lumpur

Inginkan hotel yang mudah untuk suri anda membeli belah? Inilah pilihan yang patut anda pertimbangkan.

Terletak di belakang Berjaya Times Square dan 5 minit berjalan di sekitar ‘Golden Triangle’ Kuala Lumpur, anda boleh merasai suasana kehidupan kota yang tidak pernah tidur.

ufo capsule

Image credit to Traveloka

Apa yang menarik adalah hotel ini menyediakan kemudahan tempat tidur berbentuk kotak yang dilengkapi pelbagai kemudahan asas untuk keselesaan tetamunya seperti cermin, meja kecil dan plug. Hotel ini juga dilengkapi Wi-fi percuma yang memudahkan anda untuk mengakses internet.

5. V Garden Hotel

Jika anda penggemar konsep taman, datanglah ke V Garden Hotel! Hotel ini sangat menenangkan dan mendamaikan dan baik untuk korang berehat sebagai terapi diri. Hotel ini terdapat halaman tengah di Courtyard Cafe yang ditumbuhi pokok-pokok dan rumput yang menghijau.

v garden

Credit Image to V Garden

Anda pasti terpegun dengan suasana hotel yang terang benderang kerana hotel ini mempraktikkan konsep cahaya semulajadi dengan menyediakan panel kaca di atas bangunan bagi menerangi seluruh kawasan hotel.

Terdapat 5 jenis bilik berbeza yang boleh anda pilih bersesuaian dengan bajet dan keperluan anda!

6. Sarang Mas – Sarang Vacation Homes

Jika anda ingin merasai pengalaman klasik, anda mesti memilih lokasi ini. Ia telah dianugerahkan Winner 2010, Choice Awards “TripAdvisor’s No.1 Bed & Breakfast” di Asia.

Sarang Mas – Sarang Vacation Homes di Bukit Bintang yang moden dan pesat membangun, hotel ini masih mengekalkan gaya klasik dengan binaan dibangunan lama yang dibina sekitar tahun 1920an.

Jika anda ke sini, jangan terkejut melihat suasana dan ambiencenya yang masih mengekalkan gaya dan nilai sejarah pada zaman dahulu.

Terdapat tiga pilihan bilik untuk anda yang berharga sekitar RM 120-RM 200 satu malam!

Semoga membantu anda mencari idea untuk memilih hotel di Kuala Lumpur nanti. Dah ada banyak pilihan menarik kat Traveloka yang dalam bajet ni kan?.

Rancang percutian dari sekarang dan buat pilihan yang bijak.

Layarilah laman sesawang rasmi Traveloka sekarang untuk dapatkan promosi. Buat carian dan terus book manamana hotel in Kuala Lumpur yang menambat hati anda sekeluarga.

Jom bercuti di Kuala Lumpur bersama Traveloka.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Herba, Sumber Alternatif Untuk Mencegah Kegagalan Buah Pinggang

Kebanyakan doktor akan memberitahu anda tidak ada rawatan alternatif untuk masalah buah pinggang selain dialisis mahal atau pemindahan buah pinggang kan? Namun, tak salah untuk berusaha dengan rawatan alternatif lain.

Apa yang menyebabkan buah pinggang gagal berfungsi?

Tekanan darah tinggi adalah punca yang paling biasa kegagalan buah pinggang.

Dan itu bukan satu-satunya faktor risiko untuk penyakit buah pinggang kronik.

Terdapat juga kolesterol tinggi, kencing manis, merokok, obesiti dan mereka yang sudah menginjak usia 65 tahun.

Herba Untuk Kesihatan Buah Pinggang

Herba semulajadi boleh membantu toksin keluar daripada aliran darah anda, memulihkan fungsi hati dan membantu membersihkan buah pinggang anda.

Berikut adalah senarai herba yang berfungsi dengan baik untuk buah pinggang:

milk thistle

Milk thistle adalah herba berbunga yang telah digunakan dalam bidang perubatan selama beribu-ribu tahun. Ia mengandungii silymarin iaitu bahan aktif pembersihan hati. Ia berkesan dalam merawat pelbagai penyakit seperti masalah hati, kadar kolesterol tinggi, beberapa jenis kanser dan kegagalan buah pinggang.

Milk thistle mempunyai nilai perubatan yang besar dan ia memberi manfaat kepada individu pesakit Chronic kidney Disease tahap 4 kerana fungsi antioksida itu. Antioksidan bukan sahaja membantu fungsi buah pinggang yang lebih baik, tetapi juga melindungi buah pinggang daripada kerosakan akibat pelbagai komplikasi kesihatan.

dandelion

Dandelion – akar ini merangsang hempedu dan bertindak sebagai diuretik untuk air yang berlebihan. Ia digunakan untuk merawat hepatitis, demam kuning, bengkak hati, dan kekurangan rembesan hempedu.

alfalfa

Alfalfa ialah herba yang dikenali sebagai “father of all foods” . Orang menggunakan daun, pucuk dan benih untuk membuat ubat. Ia digunakan untuk masalah kesihatan buah pinggang, keadaan pundi kencing dan prostat, dan untuk meningkatkan aliran air kencing. Ia juga digunakan untuk tahap kolesterol, asma, osthma, osteoartritis, artritis reumatoid, kencing manis, sakit perut dan gangguan pendarahan. Individu juga mengambil alfalfa sebagai sumber vitamin A, C, E dan K4 dan ia juga merupakan sumber kalsium, kalium, fosforus, dan zat besi.

Dalam pada itu, ada beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk menurunkan faktor risiko dan mencegah penyakit buah pinggang kronik.

  1. Kerap memeriksa air kencing untuk penyakit buah pinggang.
  2. Mengekalkan tekanan darah anda pada tahap yang stabil. Sasaran tekanan darah adalah kurang daripada 140/90 mm Hg.
  3. Jika anda mempunyai diabetes, kawal tahap glukosa darah anda dan menyesuaikan diet anda jika perlu.
  4. Makan banyak protein dan makanan yang diperkaya dengan kalsium. Ini termasuk ayam tanpa lemak dan daging yang diberi makan rumput, buah-buahan organik dan sayur-sayuran dan produk tenusu organik.
  5. Jika anda merokok, berhenti. Merokok boleh membuat kerosakan buah pinggang semakin teruk.
  6. Lakukan senaman dan turunkan berat badan jika anda mempunyai berat badan berlebihan.

Jadi, sebelum anda mengambil apa-apa makanan tambahan dan suplemen herba, kami mencadangkan:

  1. Memeriksa dengan doktor anda, pakar pemakanan, ahli farmasi atau pengeluar produk mengenai keselamatan, dos, tempoh penggunaan, interaksi dengan ubat-ubatan preskripsi, dan lain-lain
  2. Gunakan hanya ekstrak herba standard yang dibuat oleh syarikat-syarikat ternama.
  3. Jangan sekali-kali mengambil lebih daripada dos yang disyorkan, atau lebih lama daripada yang disyorkan.
  4. Jangan gunakan ubat-ubat herba untuk penyakit yang serius.

INGAT! semula jadi tidak bermakna selamat, terutama bagi pesakit buah pinggang kronik. Berfikir dengan bijak dan bertanya soalan sebelum menggunakan apa-apa produk herba.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.