Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan | Mata berselaput memang sangat mengganggu penglihatan. Ia kelihatan seperti lemak putih. Masalah selaput mata atau ‘pterigium’ disebabkan oleh pertumbuhan fibriosis yang membentuk selaput nipis dari bahagian putih mata yang berbentuk segitiga dan membesar ke arah kornea.

Masalah selaput mata ni pernah dialami oleh mak mertua MV tahun lepas. Ia menyebabkan penglihatannya semakin kabur dan terpaksa membuang selaput pada mata menerusi pembedahan.

Selepas selamat menjalani pembedahan, MV memberikan sebotol CarotoMax kepada mak untuk mempercepatkan penyembuhan pembedahan tu. Tak sangka pula selepas seminggu, bila buat susulan di klinik, Doktor sahkan saraf mata mak dah kembali ok.

Bagaimana penyakit selaput mata @ Katarak ini Memberi Kesan Kepada Penglihatan?

Protein berkumpul di lensa mata menyebabkan penglihatan kabur kerana cahaya minima yang masuk ke dalam. Pada awalya mungkin tidak disedari kerana ia berlaku secara perlahan.Tapi lama kelamaan ia makin besar dan semakin mengganggu penglihatan.

Sumber : National eye institute

Penyakit katarak atau selaput mata merupakan masalah penglihatan yang paling kerap dihadapi oleh warga emas di seluruh dunia. Proses peningkatan usia dikenal pasti punca penyakit tersebut.

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan

Kanta mata asal yang jernih bertukar secara perlahan-lahan menjadi keruh menyebabkan pandangan menjadi kabur.

Menurut statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penyakit ‘usia emas’ itu menyumbang kepada 48 peratus atau 18 juta penduduk dunia.

Senario yang sama juga turut berlaku di negara ini. Ramai warga emas mendapatkan rawatan di hospital kerajaan atau swasta kerana masalah katarak.

Rata-rata pesakit katarak berusia melebihi 60 tahun. Penyakit ini berlaku secara perlahan-lahan dan biasanya melibatkan kedua-dua belah mata tanpa mengira jantina lelaki atau wanita.

Antara faktor yang menyebabkan penyakit ini adalah kencing manis, pendedahan kepada sinaran cahaya ultraviolet, merokok dan pengambilan alkohol.

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan

Happy sangat Bila Boleh beri kesihatan pada mak..

Mak mengalami masalah katarak mata kedua belah menyebabkan penglihatan mak kurang jelas.. Takut Nak menjalini katarak mata saya belikan mak Vivix Shaklee pada 08.02.16

Alhamdulillah mak baru Minum 1/2 botol Vivix, nampak perubahan mata mak terutama sebelah kiri yang bebas dari katarak tersebut.

Bukan Itu Sahaja, mak juga mengalami masalah lutut, Kini lutut mak semakin ok Dan mak tak perlu Kan painkiller untuk hilangkan sakit lutut mak..

Happy sangat, InshaAllah berbakti pada orang tua adalah satu nikmat yang sangat membahagiakan seorang Anak..

Testimoni ke-2

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan

Mak mengalami masalah katarak dan susah untuk berjalan walaupun bertongkat 4, sendi lutut mak yang sakit menyukarkan pergerakan mak.

Syukur Alhamdulillah, kini mak dah boleh berjalan tanpa menggunakan tongkat dan boleh solat macam dulu.

Selain set sendi, dah tentulah suplemen terbaik Shaklee iaitu VIVIX

Testimoni ke-3

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan

“Mak rasa mata makin terang selepas mencuba vivix..macam tak rasa pakai spec pun”

Amalkan karotenoid bagus untuk kesihatan mata kita. Paling mudah amalkan pengambilan CarotoMax, 2 biji sehari.

Carotomax mengandungi 6 jenis karotenoid yang diekstrak dari rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat antioksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, marigold dan lain-lain.

“Antioksidan Berfungsi Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun”

Pakar nutrisi juga mencadangkan kita mengambil 5-9 hidangan sayuran dan buahan bagi mengekalkan kepekatan beta karotena di dalam darah, seterusnya memelihara kesihatan mata, kulit dan mencegah kanser.

Siapa yang belum kenal dengan Vivix Shaklee ni, sila angkat keyboard  😎

Ramuan yang digunakan untuk menghasilkan 1390mg pati botanikal dalam sebotol vivix ni memang mempunyai kuasa antioksidan yang kuat.

Walaupun hanya 150ml sebotol, vivix dapat memberi bekalan antioksidan untuk 1-2 bulan lamanya. Ia hanya memerlukan sesudu kecil sahaj setiap hari.

MV syorkan Vivix ini untuk dihadiahkan kepada mereka yang tersayang terutamanya kedua ibubapa kita.

Tak rugi kita mencuba kaedah alternatif yang bersifat semulajadi kan? Kalau buat pembedahan pun paling murah RM4000 sebelah mata. Kalau beli sebotol vivix baru RM475.

Promosi hebat vivix bulan ini anda akan mendapat:

Masalah Selaput Mata Sembuh Tanpa Pembedahan

Jika hendak mendaftar sebagai ahli, boleh hubungi MV. Jom sama-sama rebut peluang sementara promosi masih ada ni. Tetapi kalau nak beli terus melalui shaklee, anda boleh klik eSell ya  😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Alhamdulillah, Akhirnya Perokok Tegar Berhenti Merokok

Perokok Tegar Berhenti Merokok | Sudah bermacam iklan di tv memberikan kesan negatif tentang bahaya nikotin dan rokok ni. Namun, berapa ramai yang ambil kisah dan berapa ramai pula yang tak endah langsung?

MV kurang pasti akan kewujudan ubat untuk berhenti merokok. Tetapi, jika mencari penawar untuk mengurangkan ketagihan kepada menghisap rokok ini memang ada. Dari kurang ketagih sehingga akhirnya terus nak berhenti dari jadi perokok tegar.

Akhirnya Perokok Tegar Berhenti Merokok

Seperti abah kawan kita ni yang ambik Vivix sebagai ihtiar. Akhirnya dapat juga berhenti menghisap rokok. .

Alhamdulillah ….tak sangka abah perokok tegar akhirnya tak nak hisap rokok lagi…..bayangkan dari umur 5 tahun dah merokok…akhirnya dapat juga penawar nya.

“Jangan biarkan Rokok Merosakkan Kesihatan”

perokok tegar akhirnya berhenti merokok

Ini adalah kenyataan. Tetapi mengapa vivix? Apa benda didalam sebotol vivix ni?

perokok tegar berhenti merokok

Vivix ialah resveratrol yang kaya dengan polifenol dan mengandungi 4 ekstrat botani yang utama

  • Ekstrak Anggur Muscadine
  • Ekstrak Lobak Ungu
  • Ekstrak Elderberry Eroppah
  • Ekstrak Polygonum Cuspidatum

Bagaimana vivix membantu perokok tegar berhenti merokok?

Banyak kajian yang dijalankan untuk mengetahui kaitan resveratrol dan nikotin ni. Kajian ini dijilidkan dan boleh didapati menerusi US National Library of Medicine National Institue of Health.

studies have confirmed that resveratrol can modulate multiple pathways involved in cell growth, apoptosis, and inflammation. Its anti-carcinogenic effects appear to be closely associated with its antioxidant activity, and thus the use of resveratrol in human cancer chemoprevention, provide a rationale in support of its use.

  1. Vivix menyingkirkan nikotin dari dalam darah, organ dan seluruh badan kita. Apabila kandungan nikotin semakin berkurangan dan tiada didalam darah, maka ketagihan merokok pun akan hilang.
  2. Selain sebagai agen detoks, Vivix juga mengurangkan peningkatan dopamin didalam otak. Dikatakan mereka yang mempunyai masalah ketagihan dengan bahan terlarang seperti nikotin, tahap dopamin dalam neuron otak akan meningkat. Vivix sangat bagus untuk melenyapkan ketagihan merokok dengan mudah.
  3. Vivix juga mengurangkan simptom ‘withdrawal’ bila berhenti merokok. Simptom ni boleh jadi teruk mengikut keadaan badan perokok tu. Sebab tu, bila perokok tegar ni cuba nak berhenti, dia kena macam-macam penyakit, senang cerita badan ‘shocked’ dengan keadaan yang dia tak biasa (tiada sumber nikotin). InsyaAllah, vivix boleh meredakan kejutan badan perokok tu.

“Rokok Terasa Pahit Setelah Mencuba Vivix”

Tidak mustahil perokok tegar akhirnya berhenti merokok sekiranya:

  • Niat dengan disusuli perbuatan
  • Berikhtiar untuk berhenti dengan bersungguh-sungguh
  • Berdoa dengan penuh kesabaran
  • Tidak mudah putus asa
  • Sokongan dan semangat dari ahli keluarga

Jika anda di luar sana gusar bagaimana nak menghentikan tabiat merokok suami atau ayah, anda boleh mulakan dengan mencuba vivix.

Kali ini anda berbelanja untuk HIDUP, bukan berbelanja untuk MATI!

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Ambil Lebih Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata | Zaman moden sekarang ni, banyak teknologi yang mengeluarkan cahaya seperti telefon bimbit, tablet, televisyen, komputer/laptop, dan macam-macam lagi menjadi tatapan harian mata kita.

Tapi kita sedar tak apabila zaman semakin canggih dengan teknologi, kita sebenarnya telah mendedahkan beban yang sangat berat kepada mata kita. Hampir 1 daripada 3 orang dewasa mesti ada handphone kan?. Selain penting untuk berhubung, ianya juga digunakan untuk urusan perniagaan, mencari maklumat, bersosial, menonton cerita, beriadah dan juga bermain game.

Agak-agak kalau kita dapat berenggang dengan handphone selama sejam sahaja, gelisah tak jadinya?

Ambil Lebih Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Apakah karotenoid? Ianya adalah nutrien larut lemak, yang bermaksud kita menyerap sumber ini dengan baik apabila kita makan sumber ini bersama-sama dengan sumber lemak, seperti minyak zaitun, kacang, atau avocado.

Mengapa kita memerlukan karotenoid? Mereka ialah fitonutrien yang membantu melawan kerosakan radikal bebas dan memberikan antioksidan penting untuk menghindari penyakit dan mengurangkan keradangan.

Apakah penyakit yang berkaitan dengan mata?

  1. Age-related Macular Degenartion (AMD)
    Kerosakan yang kronik pada saraf retina mata yang memberikan kesan pada kawasan tengah penglihatan. Selaunya berlaku pada mereka yang berusia lingkungan 60-an dan ke atas.
  2. Katarak
    Katarak adalah kanta yang kabur yang memberi kesan kepada penglihatan. Kebanyakannya berkait rapat dengan penuaan. Penyakit ini berkait dengan ketidakseimbangan protein dan cecair yang merosakkan kanta mata. Biasanya usia 40-50an ke atas akan mengalami masalah penglihatan ini.
  3. Diabetic retinopati
    Keadaan ini berlaku disebabkan kesan negatif komplikasi diabetes yang memberi kesan pada salur darah pada retina.
  4. Glaukoma
    Glaukoma menyebabkan kerosakan keadaan saraf optik mata yang menjadi semakin teruk dari hari ke hari. Ianya terjadi disebabkan pendedahan kepada sinar UV secara langsung kepada mata dan lama kelamaan mata boleh menjadi buta.

Makanan yang kaya dengan Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Beta-carotene (β-carotene) and A-carotene (α-Carotene) merupakan antioksidan dan pigmen semula jadi yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Sumber Beta-carotene didapati dalam makanan seperti squash, bayam, keledek dan lobak merah.

Beta-carotene dianggap antioksidan dan juga merupakan pelopor kepada vitamin A yang membantu mengekalkan kulit yang sihat dan memainkan peranan penting dalam kesihatan mata.

Ia juga membantu dalam melambatkan proses degenerasi makular (AMD) akibat penuaan. Ia melindungi mata kita daripada dua penyakit – sindrom mata kering dan rabun malam.

Lutein dan Zeaxanthin adalah dua antioksidan yang membantu dalam mencegah penyakit mata seperti degenerasi makula dan katarak. Sumber terbaik karotenoid ini adalah sayuran berdaun hijau gelap dan sayur-sayuran cruciferous  (bayam, kale, turnip greens, tauge, dan lain-lain).

“Manfaat Lutein untuk Penglihatan”

Astaxanthin ialah kumpulan karotenoid yang hanya terdiri dari oksigen dan ia adalah dalam kumpulan xanthophylls. Sumber karotenoid ini ialah halia, black beans, broccoli dan pisang

“Keistimewaan Astaxanthin”

Lycopene mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit seperti kanser prostat. Sumber ini boleh ditemui didalam buah tomato.

Kebanyakan kita ni sangat memilih nak makan sayur dan buah-buahan kan? So, penyelesaian mudah rajinkan diri ambil suplemen untuk kesihatan mata kita.

Tahukah anda sebelum Vivix dicipta, CarotoMax® merupakan vitamin yang sangat popular dalam mencegah dan merawat kanser. Sifat antioksidan yang sangat tinggi dalam CarotoMax® ini berupaya memelihara kesihatan penglihatan, kesihatan kulit dan mencegah kanser.

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

CarotoMax® ni memang fungsi utamanya ialah untuk kesihatan mata. tetapi ianya juga membantu menghalang penyakit kanser kerana ianya tiggi sumber antioksidan. Ianya mengandungi 6 KAROTENOID TERBAIK untuk kesihatan mata yang OPTIMUM.

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Vivix merupakan campuran botani yang kaya dengan resveratrol, phytonutrien dan polifenol. Vivix membantu memperbaiki saraf mata dan otak serta menjadikannya sihat dan mampu menghalang terjadinya glaukoma.

Testimoni pengguna yang mempunyai masalah Eye Floater@Tompok Hitam tak perlu buat pembedahan selepas mencuba Vivix dan CarotoMax.

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Alhamdulillah selepas rutin mengambil 2 suplemen di atas ibu kawan Puan Nusaybah yang mempunyai masalah eye floaters bertambah pulih. Paling seronok ialah beliau tidak perlu membuat pembedahan mata. Kesihatannya juga bertambah baik dimana badan semakin bertenaga.

Harga sebotol vivix hanyalah RM475 dan sebotol carotomax pula berharga RM74. Rasanya jauh lebih murah jika dibandingkan dengan kos pembedahan yang menelan belanja ribuan ringgit dan kesan sampingannya.

Walau apapun kita diminta berusaha yang terbaik dan selepas itu serahkan segala urusan kepada DIA yang MAHA PENYEMBUH. InsyaAllah semoga beroleh kebaikan dan kesihatan yang baik dengan izinNYA.

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Sekiranya anda mengalami masalah mata seperti rabun, katarak, galukoma, boleh la berikhtiar dengan 2 suplemen tu. Vivix masih ada promosi twinpack, setiap pembelian 2 botol akan mendapat diskaun 5%, keahlian percuma dan cash back bernilai RM38 pada bulan berikutnya.

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Cara Bersedia Untuk Hamil dan Tingkatkan Kesuburan

Bersedia Untuk Hamil dan Tingkatkan Kesuburan | Tidak mengandung? Tetapi haid saya dah lima hari lewat. Mesti si isteri pernah alami situasi macam ni kan?. Padahal kalau lewat haid tu dah satu tanda dari awal kehamilan. Macam mana isteri tak hamil pula?

10 Tanda Kehamilan Yang Perlu Diketahui

Hamil tidak semudah yang disangka. Keputusan negatif yang sering diterima selepas berkali-kali mencuba tidak semestinya bermaksud si isteri tidak subur.

Kemandulan Dilabelkan kepada Isteri, Tetapi Suburkah Suami?

Cara Bersedia Untuk Hamil dan Tingkatkan Kesuburan yang MV amalkan

1. Makan Makanan yang Kaya Nutrien

Pemakanan adalah satu bahagian penting dalam meningkatkan kesuburan dan memberi bayi kita permulaan yang terbaik. Diet yang baik boleh meningkatkan kemungkinan kita untuk hamil dan membantu badan kita secara keseluruhan.

Nutrien yang MV suka untuk memberi tumpuan kepada apabila bersedia untuk hamil dan tingkatkan kesuburan ialah vitamin A, C, D, E, dan K2, iodin, dan lemak omega-3.

Bersedia Untuk Hamil dan Tingkatkan Kesuburan

MV juga amalkan sesetangah makanan superfood yang dikaitkan dengan kesuburan:

  • Beras perang
  • Sayur-sayuran berdaun hijau
  • Buah-buahan sitrus
  • Pisang
  • Ubi keledek
  • Bawang putih

2. Hadkan pengambilan Gula dan Kafein

MV ialah seorang penggemar kafein! So, bila bersedia untuk hamil dan tingkatkan kesuburan, MV perlu kurangkan pengambilan minuman jenis ini. Jika dahulu minum sehingga tiga cawan sehari atau lebih, kini hanya satu cawan seminggu. Kafein berlebihan akan menyukarkan MV untuk hamil.

Bersedia Untuk Hamil dan Tingkatkan Kesuburan

Selain itu, penyerapan vitamin dan zat besi sukar diserap sehingga boleh meningkatkan risiko MV menghidap anemia jika berjaya hamil kelak.

Dah ada pengalaman masa kehamilan anak sulung dulu, memang zat besi kurang dalam badan sebab suka sangat dengan minuman berkafein.

Selain mengehadkan minuman berkafein, MV juga menghadkan jumlah gula didalam minuman. Selalu kalau memasak, MV lebih suka gunakan gula kabung dari gula pasir biasa.

“Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih”

Dengan menghadkan pengambilan gula dan kafein, atau meninggalkan terus kedua-duanya, badan MV boleh ‘berfungsi’ untuk mengimbangi hormon dan meningkatkan peluang untuk hamil.

3. Senaman Secara Konsisten

Bersedia Untuk Hamil dan Tingkatkan Kesuburan

MV melakukan senaman plank sekurang-kurangnya 30 minit sehari, tiga hingga empat kali seminggu. Senaman ni bukan sahaja menyihatkan badan, tetapi juga menyediakan badan MV untuk mengandung serta memulihkan ketidakseimbangan hormon dalam badan.

4. Minum Japanese Detox Ginger Tea

Detox adalah cara yang baik untuk menyingkirkan toksin dari badan kita.

Secara peribadi, MV mengamalkan minuman ni dua hingga tiga kali seminggu untuk membantu menyingkirkan toksin keluar dari badan dan meningkatkan penyerapan nutrien supaya mudah hamil.

5. Relaks

Sama ada tertekan atau mengalami kemurungan, kedua-duanya menyukarkan kehamilan.

So, kalau ada masalah MV cuba berlapang dada dan mengosongkan fikiran dari memikirkan masalah tu.

6. Sperma yang Sihat

Untuk mendapatkan sperma yang sihat, MV dan suami sama-sama berganding bahu mewujudkan persekitaran mesra sperma.

“Zinc Untuk Penghasilan Sperma yang Sihat”

7. Amalkan Makanan Tambahan

Selain amalkan teh detoks dan diet yang sihat, MV juga mengamalkan suplemen Shaklee khusus untuk meningkatkan kesuburan dan menyumbang kepada kesihatan MV dan suami.

Suplemen tambahan yang kami amalkan bersama ialah Vita-Lea® Iron Formula, Vita-C Plus, ESP, OsteMatrix, B Complex, OmegaGuard dan Vivix.

“Persediaan Untuk Hamil dengan Multivitamin”

“Kepentingan Pengambilan Asid Folik”

“Punca Kaki Kejang Semasa Mengandung”

“Kepentingan Omega-3 DHA”

Jika ada yang ingin mencuba Set Kesuburan dan Kehamilan Shaklee untuk persediaan kehamilan yang seterusnya boleh la dapatkan sekarang!

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Pemilihan Jantina Bayi Lelaki : Teknologi Sains atau Takdir?

Pemilihan Jantina Anak Lelaki | Biasanya kalau pasangan yang sudah dikurniakan anak sulung perempuan atau dah ada beberapa orang anak perempuan, pasti teringin nak hamil anak lelaki, betul tak?

Hari ni MV nak berkongsi tips pemilihan jantina bayi lelaki, supaya kita boleh menambah more color untuk keluarga kita. Sudah tentu, perkara yang paling penting bukan jantina bayi kita, tetapi kesihatan dan kebahagiaan keluarga kan?

Teknologi Sains dalam Pemilihan Jantina Bayi Lelaki : kromosom X dan Y

Terdapat dua jenis kromosom didalam sperma iaitu Y dan X. Hanya satu kromosom akan menyuburkan ovum; jika ia adalah kromosom Y, maka jantina bayi ialah lelaki; jika ia adalah kromosom X, jantina itu akan menentukan bayi perempuan.

Tips Pemilihan Jantina Bayi Lelaki yang Boleh Diamalkan

Tips ini mungkin dapat membantu kita terutama yang teringin sangat nak dapat anak lelaki tu.

  • Diet

Diet seorang wanita adalah sangat penting dalam perancangan bayi kerana ia akan membantu sperma Y yang bergerak lebih pantas dan hidup lebih lama. Kromosom Y memerlukan persekitaran yang lebih alkali; dalam erti kata lain, tahap PH pelepasan serviks tubuh wanita perlu menjadi kurang berasid.

Pemilihan Jantina Bayi Lelaki

10 jenis makanan yang bersifat alkali yang boleh diamalkan jika inginkan anak lelaki

Isteri boleh amalkan makan sayur sayuran hijau seperti brokoli, bayam. Amalkan pemakanan probiotik, gunakan garam laut semasa memasak dan minum teh seperti teh hijau yang lebih sihat. Buah-buahan seperti tembikai, aprikot dan pisang yang bersifat alkali juga boleh diamalkan selalu.

Jikalau mampu, lebihkan diet yang tinggi dengan natrium dan kalium.

Makanan Beralkali dan Berasid

Kesederhanaan dan keseimbangan adalah dua kata kunci yang perlu dalam mengawal sebarang diet, kerana jika berlebihan ianya boleh menjadi sangat berbahaya untuk kesihatan kita.

  • Tempoh Ovulasi (Waktu Subur)

Ketahui tempoh dan masa ovulasi supaya kita boleh tahu bila masa yang sesuai untuk melakukan hubungan intim dengan pasangan. Secara amnya, tempoh ovulasi berlaku lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.

Pemilihan Jantina Bayi Lelaki

Tak faham? Macam ni. Katalah tempoh period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari – 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari – 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Sekiranya period isteri tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subunya. Sekiranya period berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.

Pemilihan Jantina Bayi Lelaki

Untuk lebih tepat pengiraan waktu subur, pasangan boleh membeli ovulation kit yang membantu isteri menentukan bila masa yang terbaik untuk melakukan hubungan intim.

  • Posisi Semasa Hubungan Kelamin

Semasa hubungan kelamin, pastikan kedudukan yang membolehkan penembusan yang mendalam supaya kromosom Y mampu untuk sampai ke ovum dengan pantas.

Kesihatan Organ Reproduksi Lelaki

Semua ini adalah sekadar tips sahaja. Yang memberi rezeki anak dan yang paling tahu apa kita perlukan adalah Allah sahaja. Jadi banyakkan berdoa, semoga Allah mempermudahkan perancangan kita semua.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.