Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Protein, Protein, Kita Perlu Lebih Protein!

Kita Perlu Lebih Protein | Protein adalah sebahagian daripada setiap sel, tisu dan organ dalam badan kita. Protein merupakan makronutrien penting yang digunakan oleh badan untuk membina, membaiki dan mengekalkan tisu.

Protein membantu membina otot, memberikan kita rambut yang berkilat dan kuku yang kuat. Siapa yang tak mahu semua ni kan?

Daripada 20 asid amino yang kita perlu untuk berfungsi dengan baik, 11 boleh dihasilkan oleh badan kita dan 9 yang lain adalah ‘essential’, yang bermaksud kita perlu mendapatkannya dari diet harian.

Kita Perlu Lebih Protein

Daging, ikan, susu dan telur adalah contoh sumber protein lengkap. Makanan lain seperti quinoa, buckwheat, hemp seeds, chia seeds, soya dan spirulina adalah dianggap protein lengkap. Sumber ini mempunyai semua 9 asid amino penting dalam kuantiti yang besar.

Kenapa Kita Perlu Lebih Protein, Apa Peranan Protein dalam Badan?

Sebagai nutrien, protein melaksanakan banyak fungsi dalam badan. Pengambilan pemakanan protein yang mencukupi adalah penting untuk membina, menyelenggara dan membaik pulih tisu badan; komponen struktur badan, seperti kulit, otot, tulang dan organ-organ yang sebahagian besarnya terdiri dari protein.

Banyak hormon dan enzim yang berfungsi untuk mengawal proses badan dan tindak balas kimia juga diperbuat daripada protein.

Protein juga digunakan untuk membuat antibodi untuk melawan penyakit.

Kita Perlu Lebih Protein, Tetapi Berapa Banyak Protein yang Diperlukan Setiap Hari?

Kita Perlu Lebih Protein

The Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine mengesyorkan bahawa orang dewasa yang sihat sepatutnya mengambil sekurang-kurangnya 0.8~1 gram protein bagi setiap kilogram berat badan setiap hari. Ini adalah sama dengan kira-kira 8 gram protein bagi setiap 20 paun berat badan.

Sebagai contoh, jika berat kita 55kg.

Kita darabkan berat dalam kilogram dengan 0.8, 55kg x 0.8 = 44 gram protein setiap hari.

Protein mempunyai banyak peranan penting dalam badan kita dan merupakan sebahagian daripada setiap tisu, termasuk organ-organ kita, otot, dan kulit. Kita perlu memastikan kita makan cukup protein berkualiti tinggi di dalam makanan kita, terutamanya apabila kita semakin tua supaya badan kita mempunyai asid amino yang diperlukan untuk berfungsi dengan betul.

Dapatkan Asid Amino Perlu daripada Plant based protein powder

Kita Perlu Lebih Protein

MV memilih sumber protein tumbuhan daripada soya ESP – Soy Protein Isolate Powder kerana ianya:

  • Sumber terbaik daripada kacang soya
  • Mengandungi protein lengkap
  • Vegetable source – soy
  • Kolesterol “zero” serta rendah lemak
  • PER (Protein Efficiency Ratio) yang tinggi – 2:5
  • Mengenyangkan dn sangat sesuai untuk seisi keluarga

Kita Perlu Lebih Protein

ESP – Soy Protein Isolate Powder ni juga sesuai untuk diambil selepas kita bersenam, ambil bersama makanan ataupun sebagai ‘snack’.

“ESP Shaklee Memang Terlajak Laris Bulan Mac 2016”

Kita Perlu Lebih Protein

Bulan ini anda boleh dapatkan penjimatan 5% diskaun semasa membuat pembelian kombo ESP – Soy Protein Isolate Powder. Special Offer for March “Women’s Month”

Kalau nak beli direct secara online, boleh klik sahaja image eSell dan hubungi MV untuk cara pengambilannya.

esell-shaklee-logo-500x351

Pilihan Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih

Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih | Boleh ke kita hidup sehari TANPA gula? Atau sememangnya kita ni jenis Sweet Tooth yang sukar nak singkirkan gula dari kehidupan seharian?

Gula ni memang komponen yang penting dalam diet harian kita, sama ada nak minum teh atau kopi ataupun sebagai bahan tambahan nak baking, buat desserts dan sebagainya. Tanpa gula, pastinya tak cukup lengkap kan?

Namun, kita tidak menyedari bahawa selama ini GULA PUTIH yang menjadi pemanis minuman dan makanan kita sebenarnya tinggi dengan kandungan kalori dan nilai glisemik. Ianya mempunyai kesan negatif ke atas badan dan penyumbang utama kepada penyakit kencing manis, darah tinggi, jantung, obesiti dan lebih 60 penyakit kronik merbahaya lain yang boleh membawa kepada kematian! Ngeri kan?

Menurut American Heart Association, maksimum amaun pengambilan gula hanya 150 calories per day (37.5 grams or 9 teaspoons) untuk lelaki dan 100 calories per day (25 grams or 6 teaspoons) untuk wanita.

Masalahnya ialah semua perasa yang digunakan di dapur juga ada gula. Ini yang menyebabkan kita sukar untuk mengawal pengambilan gula.

Alternatif yang sihat ialah pemanis semulajadi yang boleh digunakan di dalam apa saja masakan dan minuman tetapi yang paling penting tidak memudaratkan kesihatan kita.

Apabila kita mencari alternatif pemanis semulajadi menggantikan gula putih, terdapat beberapa perkara penting untuk difikirkan.

Kita bukan saja dapat pemanis yang sihat, tapi selamat yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

  1. Pemanis yang boleh menggantikan gula putih.
  2. Pemanis yang boleh dinikmati oleh pesakit kencing manis sepuasnya.
  3. Pemanis yang tidak membahayakan pesakit jantung dan darah tinggi.
  4. Pemanis yang boleh membantu menurunkan berat badan.
  5. Pemanis yang boleh dinikmati 24 jam sehari dan boleh dicampurkan ke dalam apa saja masakan, makanan dan minuman!

Pilihan Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih

  • Madu

Madu dianggap sebagai pengganti yang paling sihat dan popular. Madu mentah atau yang belum diproses, terutamanya yang berwarna gelap, kaya dengan antioksidan dan nutrien seperti vitamin C yang mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan anti radang.

Ia juga membantu untuk menggalakkan jantung, penghadaman dan pernafasan, meningkatkan imuniti, merendahkan kolesterol dan juga menyembuhkan kanser.

Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih

  • Black Strap Molasses

Amat berkhasiat dan kaya dengan nutrien penting seperti kalsium, zat besi, magnesium, kalium dan vitamin B6 Indeks glisemik yang sederhana, menjadikannya alternatif yang lebih baik daripada gula putih untuk pesakit kencing manis.

Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih

  • Date Sugar

Kurma adalah buah-buahan yang boleh dimakan secara semula jadi gula dari pokok kurma. Kurma mengandungi vitamin B6, vitamin A, kalium dan kalsium.

Antioksidan yang kuat membantu untuk meningkatkan pencernaan dan kesihatan kardiovaskular, melegakan sembelit dan masalah usus.

Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih

  • Maple syrup

Maple syrup ialah pemanis semula jadi yang diperkaya dengan antioksidan yang kuat seperti riboflavin yang membantu untuk meningkatkan stamina dan tenaga. Ia juga mengandungi kesan kecil kalsium dan manfaat zink. Biasanya digunakan dalam bubur, penkek, wafel, roti bakar Perancis dan oatmeal.

Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih

  • Stevia

Stevia adalah pemanis semula jadi yang diperolehi daripada daun Stevia Rebaudiana dan 300 kali lebih manis daripada gula biasa. Stevia Natural Sweetener juga dikenali sebagai daun manis (sweetleaf), daun gula (sugarleaf) dan juga herba manis (sweet herb).

Indeks glisemik yang rendah, bebas lemak dan kolesterol serta nilai kalori sifar menjadikan ia pilihan yang ideal bagi pemanis untuk pesakit kencing manis dan menjaga berat badan.

Manfaat Stevia dan Xylitol kepada Kesihatan

Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih

KALAU KITA INGIN MENIKMATI HIDUP SIHAT TANPA GULA, INILAH MASANYA!

Jom tukar kepada Pemanis Semulajadi Menggantikan Gula Putih hari ini juga!

Menang Saguhati Cabutan Bertuah MSMW 2016 Blog Denaihati

Menang Saguhati Cabutan Bertuah | Alhamdulillah, pagi ni bila menjengah ke blog Denaihati ada pengumuman Cabutan Bertuah sempena MSMW 2016. Tak sangka BERTUAH juga MV ni dikalangan 20 orang yang terpilih untuk menang hadiah saguhati.

Pengundian dijalankan melalui sistem digital dimana seramai 119 orang telah mendaftar sebagai pengundi denaihati.com sebagai Best Blog of The Year.

Menang Saguhati Cabutan Bertuah

Pemenang saguhati Cabutan Bertuah Blog Denaihati

  1. Jane Chua
  2. Encik Titan
  3. Nor Syaiful Nazlan Norsham
  4. Wan Muhammad Nukhari
  5. Syazni Afiza Mohamad Daud
  6. Faizal Nizam bin Mohd Mokhlis
  7. Amir Zahari
  8. Mohd Amri bin Heroni
  9. Roslina binti Mohd Sobri
  10. Noriza Abdul Rahman
  11. Wan Norazlina Wan Abdullah
  12. Nurul Haniza Mohmad
  13. Mohd Kizwani bin Musa
  14. Mohamad Nasir bin Ismail
  15. Nurzaleha binti Mohd Nawi
  16. Farahanim binti Razid
  17. Hasfaliza binti Hj Yusop
  18. Nurliza Nis Naim
  19. Norfarhana Abdul Wahid
  20. Rosni Emilinda Mat Yamin

Walaupun blog Denaihati tak menang kategori yang dicalonkan namun Tuan Amir tetap tunaikan janji.

Sebelum ini MV dah pernah menang Top Comentator untuk Blog DH dan menerima jemputan makan malam bersama team Denaihati. Lepas ni tak tahu nak dapat hadiah apa pula… 😆

Hadiahnya MV tak tahu apa lagi sebab belum dapat official email dari Denaihati. Kita tunggu dan lihat saja surprise dari pihak team Denaihati.

Cara ni sebenarnya bagus juga untuk mempromosikan blog sendiri. Secara tak langsung blogger lain pun singgah di blog MV juga. So, bolehla meramaikan kawang blogger ni.

Kalau ada contest lain lagi lepas ni boleh la join lagi. Mungkin boleh menang hadiah utama pula. Siapa tahu kan?

Tahniah kepada saudara Norfanil, pemenang utama mini Ipad untuk cabutan bertuah blog Denaihati.

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes Jangka Masa Panjang

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes | Akhbar KOSMO 18 Januari 2014 melaporkan, 46,000 pesakit diabetes dipotong kaki, tangan. Kos potong anggota badan pesakit diabetes pula mencecah ribuan ringgit. Kalau 3.6 juta rakyat Malaysia dianggarkan bakal menghidap diabetes ini, pastinya angka ini sangat membimbangkan kita kan?

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Itu yang dilaporkan, yang tidak melapor? yang tidak pergi klinik? Yang berubat sendiri?. Kita pun sudah maklum Obesiti dan diabetes penyakit utama rakyat Malaysia. Pastinya jumlah melebihi 3.6 juta kan?.

Sejumlah 34,442 kematian pula dilaporkan pada 2014 melibatkan pesakit diabetes. Bagaimana pula keluarga kita? Orang yang disekeliling kita?

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Sebab itu penting untuk kita dan memahami apa itu diabetes, cara kawalan, pilihan rawatan dan juga kesan negatif komplikasi diabetes terhadap kesihatan dan kehidupan seharian.

Yang lebih mengerikan, diabetes tidak berhenti setakat itu sahaja. Ia meninggalkan kesan negatif komplikasi diabetes kepada serangan jantung, stroke, mati pucuk bagi lelaki, kegagalan buah pinggang, katarak, buta dan amputasi serta banyak penyakit kronik yang lain.

4 Kesan Negatif Komplikasi Diabetes yang Paling Utama

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

  1. Penyakit kardiovaskular ~ memberi kesan kepada jantung dan saluran darah dan boleh menyebabkan komplikasi yang membawa maut seperti penyakit koronari arteri (yang membawa kepada serangan jantung) dan angin ahmar.
  2. Penyakit buah pinggang (nefropati diabetes)  ~ disebabkan oleh kerosakan kepada saluran darah kecil di dalam buah pinggang yang membawa kepada buah pinggang menjadi kurang cekap atau rosak.
  3. Penyakit saraf (neuropati diabetes) ~ diabetes boleh menyebabkan kerosakan pada saraf di seluruh badan apabila tekanan darah dan paras glukosa didalam darah terlalu tinggi. Antara kawasan yang biasa dihidapi adalah kaki. Pesakit diabetes mempunyai risiko amputasi yang mungkin lebih daripada 25 kali lebih besar daripada orang tanpa diabetes.
  4. Penyakit mata (retinopati diabetes) ~ kebanyakan pesakit diabetes akan mengalami pelbagai jenis penyakit mata (retinopati) yang menyebabkan mereka kurang penglihatan atau buta.

Sumber : International Diabetes Federation

Kepada pesakit diabetes, perlu diingatkan bahawa:

  1. Kemungkinan menjadi buta adalah 25 kali ganda daripada orang sihat
  2. Walaupun dapat melihat dengan jelas, tidak bererti tiada kerosakan pada retina mata
  3. Kerosakan retina mungkin bererti kerosakan buah pinggang yang boleh dikesan awal dengan ujian air kencing
  4. Kerosakan awal buah pinggang dapat dirawat dan ini turut mencegah berlakunya kegagalan buah pinggang tegar yang memerlukan dialisis yang juga memerlukan belanja besar dan mengganggu kualiti hidup

Vivix® Shaklee Membantu Mengurangkan Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Sebenarnya, diabetes ini boleh dielakkan dengan mengamalkan cara hidup yang lebih sihat.

MV ingin kongsikan pengalaman mereka yang mengidap diabetes yang mengamalkan pengambilan Vivix®, dan paras gula mereka turun, mampu mengawal diabetes tanpa suntikan insulin dan boleh menikmati kehidupan dengan lebih bermakna.

  1. Kulit gebu macam Emma Maembong, itupun kawan yang tegur. Bacaan gula dalam darah cuma 6++

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

2.  Bacaan gula dalam darah menurun dari 10.5 menjadi 6.3 setelah 2 minggu consume vivix.

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

3. Bacaan gula dalam darah dan koletserol tinggi. Selepas habis sebotol vivix, ada penurunan dan bacaan kembali normal.

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

4. Ayah menghidap kencing manis hampir 20 tahun dan organ dalaman sudah berada di stage 4 yang perlu melakukan dialisis. Selepas consume vivix, bacaan gula kembali normal dan tak perlu buat dialisis.

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Anda pula bagaimana? Adakah orang yang anda sayangi menderita diabetes?

Dengan pembelian combo Vivix®, anda layak menerima cash bonus, F.R.E.E. Membership dan juga penghantaran. Siap ada less 5% lagi tau. banyak KEUNTUNGAN yang anda perolehi.

Kalau nak beli direct secara online, boleh klik sahaja image eSell dan hubungi MV untuk cara pengambilannya.

esell-shaklee-logo-500x351

Jom Menonton Boboiboy The Movie

Jom Menonton Boboiboy The Movie | Wajib TONTON, itu lah perkataan yang MV dapat simpulkan selepas menonton Boboiboy The Movie hari Sabtu (05032016) lepas. MV pergi kat GSC, Alamanda saja sebab dekat dengan rumah.

Sebenarnya MV dah lama berjanji nak bawa anak-anak menonton Boboiboy The Movie sebab depa dah tengok teaser kat TV setiap hari. So, wajib tunaikan janji la untuk gembirakan hati depa dua ni.

MV beli tiket online 5 hari sebelum sebab tak suka nak beratur lama dan berebut-rebut time nak beratur tu. So, masa nak masuk tu just scan ja QR code tu.

Peminat Cilik Menonton Boboiboy The Movie

Lihat la aksi anak-anak MV ni. Ni, masa tunggu kat bawah nak masuk panggung. Walaupun nampak muka ‘mamai’ baru bangun tidur tetapi tetap posing juga.

Muka eksaited nak tengok #boboboy movie… . . Jom kawan2…???

A photo posted by NORIZA ABDUL RAHMAN (@nord_mek_za) on

Yang ni sempat la bergambar dengan poster Boboiboy masa kat atas sebelum masuk panggung tu.

Peminat Cilik Menonton Boboiboy The Movie

Kalau yang tak tengok lagi teaser Boboiboy The Movie ni, anda boleh tengok yang ni.

SINOPSIS

Filem yang mengisahkan Boboiboy dan kawan-kawan yang cuba menyelamatkan Ochobot yang diculik oleh geng Tengkotak, untuk mengesan sfera kuasa. Ada adegan menyayat hati apabila Boboiboy hampir kehilangan Ochobot.

Kesimpulan Menonton Boboiboy The Movie

MV, suami dengan anak-anak memang enjoy la. Tambahan pula dengan watak Papazola dan Gopal yang sangat kelakar. Memang tak kering gusi la menonton. Papazola ni suka buat benda yang pelik. Dia ni suka selfie. Yang Si Gopal ni pula macam ala-ala badut. Adegan yang paling best, masa geng Boboiboy ni sampai ke Pulau Terapung mencari Ochobot.

Ada sesetengah lawak yang disampaikan dalam filem ini, membuatkan panggung wayang tu bergema dengan gelak ketawa ibubapa. Best sangat!

5 Sebab Wajib Menonton Boboiboy The Movie

  1. Sesuai untuk ditonton tidak mengira usia
  2. Mempunyai jalan cerita yang menarik!
  3. Memperkenalkan watak-watak baru seperti KlamKabot, Bora Ra, Gaganaz, YoYoOo dan Kikita
  4. Mempunyai nilai-nilai murni, nasihat dan pengajaran seperti nilai persahabatan, pengorbanan dan kasih sayang serta cinta.
  5. Dihasilkan 100 peratus ‘Made in Malaysia’ oleh Animonsta Studios

Berapa Bintang?

MV bagi 5/5 bintang untuk keseluruhan filem ini. Wajib menonton Boboiboy The Movie ini sebab filem ini awesome penuh aksi kelakar. Jalan cerita yang sangat menarik dan tidak langsung membosankan anak-anak. Setiap scene akan buat kita tergelak kecuali ending yang sangat touching my heart.

Filem animasi Boboiboy The Movie ini digarap cukup sempurna oleh pengarahnya. Kualiti, storyline dan emosi bergerak secara seimbang.

BoBoiBoy The Movie telah berjaya memecah rekod kutipan filem tempatan, dengan jumlah RM3.2 JUTA dalam 4 HARI PERTAMA! TERBAIK!

Tunggu apa lagi? Bawa satu keluarga pergi menonton Boboiboy The Movie di pawagam berdekatan rumah anda. Support filem ni sebab filem ni memang TERBAIK!