Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Atasi Masalah Perut Sebu, Kurang Selesa dan Berangin

Perut Sebu, Kurang Selesa dan Berangin

Perut Sebu, Kurang Selesa dan Berangin | Adoi sakit perut, nak kata kenyang tak makan apa pun, tapi perut sebu, kurang selesa dan berangin, rasa tidak selesa sangat. Pantang silap makan sikit. Makan pedas pun boleh rasa pedih berangin ja perut ni.

MV ni dulu memang jenis makan berpantang je. Kacang buncis, pulut, nangka antara yang memang MV pantang. Bukan pantang tengok tau tapi pantang termakan. Kadang bukan apa. Teringin la juga. Tapi lepas tu Allah aja yang tahu maha azab sakit tu. Kadang tu kena muntah semua baru rasa lega.

Mula la pergi dapur cari halia. Tumbuk dan bancuh dengan air suam. Sebab halia ni sangat terkenal membantu masalah penghadaman, angin dalam badan, gastrik dan loya.

Kalau nak resipi ringkas air teh peppermint-ginger, try ikut cara Andrew Odejar buat Fresh Ginger Mint Tea ni.

Perut Sebu, Kurang Selesa dan Berangin

Tapi kalau halia dah habis kat rumah apa nak buat? Ha, ni la MV nak cerita, ada satu produk shaklee yang memang membantu sangat untuk atasi masalah perut sebu, kurang selesa dan berangin ni. Alternatif yang mudah iaitu Peppermint-Ginger Plus.

Apa yang best sangat dengan Peppermint-Ginger Plus ini ianya bertindak melegakan dan menenangkan perut dengan khasiat semula jadi pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis. Tablet boleh dihancurkan dan dicampurkan ke dalam air mendidih untuk dijadikan minuman herba asli.

Ada Pelbagai Cara untuk Makan Peppermint-Ginger Plus ini

  1. Pertama, MV campurkan dengan air teh o panas. Rasanya sungguh nyaman dan melegakan.
  2. Kedua, MV amalkan dengan mencampurkan dengan alfalfa complex bagi tujuan mencuci usus, kiranya detox la ni.
  3. Ketiga, kalau selepas makan tu terasa perut sebu, MV amalkan 3 biji terus untuk buang angin.
  4. Keempat, masa datang haid juga MV amalkan untuk meredakan sakit-sakit macam menyucuk tu dan melegakan perut sebu juga.
  5. Kelima, kalau MV demam atau batuk, MV larutkan dalam air suam dan minum terus. Kalau ada madu lagi bagusla campurkan sekali.

Bagi anda yang memang mudah alah dengan makanan berangin, Peppermint-Ginger Plus memang wajib ada sebagai perisai masalah angin dalam badan. Angin ni bukan sahaja buatkan perutkita tidak selesa, malahan tiada mood dan letih nak buat sebarang kerja.

Bukan MV sahaja yang berpuas hati dengan Peppermint-Ginger Plus yang berharga murah ni. Tetapi ramai lagi di luar sana yang sangat berpuas hati. MV rasa setiap rumah wajib ada pil halia berperisa pudina ni.  Satu famili boleh kongsi makan bila perlu kan.

Jom layan beberapa testimoni #shakleeeffects yang lain.

Perut Sebu, Kurang Selesa dan Berangin

Tiada angin langsung..biasa selalu pagi tengahari seksa sakit angin senak perut susah nak bernafas. Setelah mencuba Peppermint-Ginger Plus 3 biji petang dan 3 biji malam, bangun pagi terasa segar.

Perut Sebu, Kurang Selesa dan Berangin

Sebelum ni perut kembung macam bunyi gendang, badan pun rasa letih selalu. Selepas amalkan Peppermint-Ginger Plus dan OsteMatrix perut kembali normal. Badan rasa ringan dan 80% rasa macam dah sembuh.

Perut Sebu, Kurang Selesa dan Berangin

Selepas seminggu amalkan Peppermint-Ginger Plus, Alhamdulillah gastrik didalam perut dah hilang.

Jom hilangkan perut sebu, kurang selesa dan berangin dalam badan dengan Peppermint-Ginger Plus, memang L.E.G.A pastu 🙂

Jika anda sering sakit gastrik, ambil Peppermint-Ginger Plus dengan Energizing Soy Protein (ESP) dan OsteMatrix untuk legakan sakit dan hindar sakit gastrik daripada menyerang kembali.

Kalau nak beli direct secara online, boleh klik sahaja image eSell dan hubungi MV untuk cara pengambilannya.

esell-shaklee-logo-500x351

SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch Jam Heart Rate Monitor

SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch

SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch | Jam “Heart Rate Monitor” amat diperlukan untuk orang yang aktif bersukan bagi mengira heart rate semasa melakukan aktiviti sukan atau senaman.

Sebelum ni tak pernah dengar pun jam yang boleh kesan kadar jantung dan boleh kira kalori semasa kita bersenam.

Tapi bila suami MV agak aktif bersenam untuk menurunkan berat badan, dia sangat tertarik dengan jam tangan ini yang berkeupayaan untuk merekodkan segala denyutan jantung sewaktu bersenam dan jumlah kalori yang dibakar sewaktu bersenam.

SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch

Inilah SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch pilihan suami MV.

Ia jadi pilihan suami MV kerana ia tidaklah kelihatan seperti jam sports yang lain dan memang suami MV memakainya setiap hari.

Pertama kali mendengar jenama Suunto, sungguh MV tak pernah dengar. Kelakar pun ada bila suami beritahu nama jam ni.

Tentu anda pernah lihat atau terbaca ulasan mengenai jam tangan yang dinamakan Heart Rate Monitor. Jenama Polar, Suunto, Garmin, Timex, Sigma adalah antara jenama yang popular di Malaysia.

Kevin Zahri pun pakai jam HRM jenama Suunto ni juga tapi jenis Suunto Ambit RM2,249

SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch

Apakah Kepentingan dan Kelebihan Menggunakan Jam “Heart Rate Monitor” ?

Heart Rate Monitor (HRM) adalah alat pengurusan kecergasan yang penting dan kunci bagi seseorang untuk mengejar pencapaian terbaik.

HRM membolehkan kita mengumpul sebanyak mungkin informasi mengenai keadaan jantung semasa latihan.

Setiap maklumat disimpan secara digital yang menjadi rujukan penting untuk analisis dalam program mengurangkan berat badan.

Jam ini juga dapat menyimpan data kita bersenam, jangka masa bersenam, tarikh, jumlah kalori, denyutan jantung maksima, minimum, average dan berapa lama kita berada dalam zon cardiprotective.

SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch

Ini data yang disimpan semasa suami MV join HomeRun di Setia Alam 5 Disember yang lepas. Memang semua data ada dalam tu. Bagus kan?

SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch ini bukan sahaja memberikan fungsi heart rate monitor tetapi juga ada built-in GPS yang membolehkan kita track kelajuan, jarak senaman.

SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch juga adalah heart rate monitor high-end yang khusus lebih sesusai untuk outdoor trekking, mounting climbing dan lain-lain.

Pada pendapat MV, sangat berbaloi beli SUUNTO Ambit Multisport GPS Watch ini untuk yang serius bersenam dan buat workout. Tetapi, kalau setakat nak bersenam biasa-biasa saja better don’t buy. Nanti bazirkan duit saja tau.

Menariknya, ada keluaran terbaru Suunto Ambit3 Vertical Black – with HR – Multisport GPS Watch. Kalau berkenan boleh la tinjau kot-kot ada special diskaun kan. Boleh juga cuci mata kat facebook Suunto

Akhir kata, semua jenama jam tangan heart rate monitor ada kelebihan dan reputasi yang tersendiri. Buat pilihan berdasarkan objektif, citarasa dan budget kita yang unik.

Pernah Dengar Penapis Buah Pinggang Bocor?

Penapis Buah Pinggang Bocor? Sejujurnya kalau bercerita pasal penyakit buah pinggang ni MV teringat akan arwah mama. Sekitar tahun 2008, arwah telah didiagnos menghidap buah pinggang bocor. Namun, masa tu MV memang tak buat research langsung pasal penyakit ni sebab ingatkan penyakit ni sama seperti kegagalan buah pinggang (Renal Failure).

Seingat MV masa tu memang muka dan kaki arwah mama bengkak, serta mama beritahu bila kencing ada buih yang banyak dan berbau kuat.

Selama setahun juga arwah mendapatkan rawatan penyakit ini sebelum disahkan mengalami kegagalan buah pinggang pada tahun 2009 akibat komplikasi dan terpaksa menjalani dialisis. Namun, Allah lebih menyayangi arwah mama. Mama dijemput menghadap Ilahi pada 29/3/2013 setelah hampir 5 tahun bertarung dengan penyakitnya.

Masalah Penapis Buah Pinggang Bocor

Penapis Buah Pinggang Bocor

Buah pinggang yang sihat berfungsi membersihkan darah kita dengan mengeluarkan cecair berlebihan, mineral, dan bahan buangan.

Tetapi jika buah pinggang rosak, ianya tidak berfungsi dengan baik. Sisa berbahaya boleh terkumpul di dalam badan kita dan tekanan darah kemungkinan akan meningkat.

Di dalam buah pinggang ada penapis halus yang dinamakan “Glomeruli”. Ia berfungsi untuk menghalang albumin (sejenis protein) daripada masuk ke dalam air kencing.

Penapis Buah Pinggang Bocor

Apabila glomeruli ini bocor atau rosak, lebih  lebih daripada 3 gram protein akan terkeluar melalui air kencing dalam tempoh 24 jam (dikenali sebagai PROTEINURIA). Ia menyebabkan badan akan kehilangan banyak protein.

Masalah ini dikenali sebagai buah pinggang bocor atau Nephrotic Syndrome (NS)

Gejala Penapis Buah Pinggang Bocor

Nephrotic syndrome menyebabkan penghidapnya menjadi lemah dan tidak bermaya. Setiap kali mereka kencing air kencing mereka menjadi berbuih-buih dan berbau kuat.

Mata dan muka mereka akan kelihatan bengkak pada waktu pagi setelah bangun dari tidur dan kaki kelihatan bengkak pada waktu petang akibat berdiri.

Perut kembung, sakit perut dan cirit-birit juga boleh berlaku.

Sumber : NationalKidneyFoundation, MedlinePlus, niddknh

Adakah ada suplemen yang boleh membantu dalam masalah Penapis Buah Pinggang Bocor ni?

Antara ikhtiar yang diambil ialah dengan mencadangkan pengambilan vivix.

Ini merupakan perkongsian dari pengguna yang mengalami masalah buah pinggang bocor

Penapis Buah Pinggang Bocor

Amalkan baru 1 botol Vivix, masalah penapis buah pinggang bocor bertambah baik dan paling best, dah tak perlu berulang alik ke hospital lagi. Sekarang memang akan konsisten amalkan vivix.

Ini pula pengalama En.Muhammad Rosdi Ismail yang pernah menghidap buah pinggang bocor. Pengalaman beliau telah dikongsikan di facebook page Supermom Shaklee Story

Assalamualaikum, ini kisah bagaimana kami telah jatuh cinta cinta dengan Vivix Shaklee. Nama saya Muhamad Rosdi Ismail,38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??

Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan dan membuat pemeriksaan air kencing 24jam, juga pemeriksaan darah. Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi “sebeban” ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid.

Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid. Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30an ini. Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.

Penapis Buah Pinggang Bocor

Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. Dan setelah 3botol Vivix iaitu lebih kurang 3bulan saya ada temujanji dengan Doktor pakar di Selayang. Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT BIOPSI.

Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, tiada gantinya.

Terima kasih Allah. Terima kasih Shaklee.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapi penyakit ini atau yang berkaitan ataupun penyakit kronik lain seperti diabetis, strok, darah tinggi dan kanser. Ikhtiarlah dengan VIVIX. Saya percaya Allah tak turunkan penyakit tanpa penawarnya. Tugas kita untuk berikhtiar, selebihnya berdoalah dan bertawakal lah kepada Allah.

Sesungguhnya Dia Yang Maha Berkuasa Menyembuhkan.

Dan, ini testimoni ketiga untuk masalah Penapis Buah Pinggang Bocor.

Penapis Buah Pinggang Bocor

Subhanallah, Alhamdulillah, selepas berjumpa doktor, resluts ok, protein dah negatif dan fungsi buah pinggang juga baik. Malahan ubat dari hospital juga dah diberhentian pengambilannya.

Sayangilah buah pinggang kita. Sudah lama dia ‘berkhidmat’ untuk tubuh badan kita. Andai anda diluar sana juga mempunyai masalah yang sama dan tengah berikhtiar mencari kesembuhan, boleh la mencuba dengan suplemen Shaklee.

Alhamdulillah setakat ini banyak feedback positif yang diterima daripada mereka yang menggunakan produk ini. Ini secara tidak langsung membuktikan produk Shaklee juga membantu menyelesaikan masalah kesihatan selain bergantung kepada ubat.

Kalau nak beli direct secara online, boleh klik sahaja image eSell dan hubungi MV untuk cara pengambilannya.

esell-shaklee-logo-500x351

Nak Berurut Tetapi Kulit Sensitif dengan Minyak Panas?

Nak Berurut Tetapi Kulit Sensitif dengan Minyak Panas

Nak Berurut Tetapi Kulit Sensitif dengan Minyak Panas | Selalunya kalau berurut mesti guna minyak panas kan? Baru lah terasa badan tu panas ja. Namun, ada sesetengah orang sensitif dengan minyak panas ni, tambahan pula ibu yang tengah berpantang. So, apa alternatif yang ada?

Ha, ini lah MV nak cerita. Adik manis shaklee, Puan Nur tengah berpantang anak kedua sekarang ni. Kulit beliau memang sensitif sangat dengan minyak panas. So, apa lagi krim Herbal Blend® Multi-Purpose Cream la yang menjadi penyelematnya.

Nak Berurut Tetapi Kulit Sensitif dengan Minyak Panas

Ramai pengguna lebih mengenali krim Herbal Blend® Multi-Purpose Cream sebagai krim menghilangkan ruam anak dan mengurangkan kesan parut chicken pox.

Sebenarnya krim ni bukan khas untuk ruam atau chicken pox sahaja, tetapi ianya adalah krim herba pelbagai guna yang dirumus dari herba semulajadi untuk membantu menyelesaikan masalah kesihatan kita.

Antara kegunaan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream yang MV dah rasai kebaikan dan khasiatnya:

1) Tidur lena tanpa gangguan nyamuk

Dulu masa mula-mula nak try sebab ni la..kesian tengok anak-anak kena gigitan nyamuk dan gelisah ja bila tidur. Memang berbintik-bintik la kalau dah kena gigit tu, pastu bila garu kuat-kuat mula la berdarah, last part tinggal parut kat bekas gigitan. Tu yang beli krim ni…Alhamdulillah, setiap malam sebelum tidur memang sapu dulu seluruh tangan dan kaki. So, nyamuk pun tak berani nak mengganggu lagi. Tak perlu kan lagi semburan shieldtox atau lingkaran Fumakilla untuk menghalau nyamuk  😛

2) Melicinkan tumit kaki

Kulit kaki MV ni sentiasa kering. So, memang ada masalah tumit merekah. Dulu sebelum tidur selalu la sapu lotion kat kaki. Kononnya nak bagi licin la, padahal bangun pagi tu masih ada lagi kesan macam berminyak. Tapi hasil tak da la cun sangat. Namun, dengan penggunaan herbal blend ni memang best, sebab tumit kaki lembut dan sentiasa lembap. Kaki pun tak berminyak

3) Mengurangkan kesan luka dan melecur

Selalu bila time memasak tu, mesti ada terpercik minyak juga kan? So, macam tu juga MV, kalau goreng ayam atau ikan mesti ada yg meletup-letup sampai terkena minyak panas kat tangan. Apa lagi, yang teringat memang nak sapu krim ni saja la. Kalau dulu jenuh nak cari kicap atau ubat gigi sapu kat area yang kena melecur tu. Memang cepat ja terasa kesan krim ni meresap ke dalam kulit.

4) Menghilangkan kesan ruam anak

Bab ni MV paling suka sebab anak MV memang alah dengan krim steroid. Kalau bubuh krim steroid di tempat area ruam terutamanya di celah paha memang kulit anak akan jadi tak cantik..macam bertompok-tompok gitu. Tapi dengan krim herbal blend, tak jadi macam tu. Tona kulit tetap sama dan anak pun sangat selesa bila disapu krim ni pada kawasan celah paha tu.

5) Membantu pulihkan luka di sekitar puting

Kalau dah menyusukan anak tu confirm sedikit sebanyak anak kita akan gigit juga kan. So, kawasan puting tu memang melecet dan sakitnya memang sukar nak digambarkan. Jangan risau nak sapu kat area puting tu sebab ianya semulajadi dan takkan menjejaskan penyusuan anak kita. MV dah pernah cuba. Memula tu macam takut juga kan, tapi bila dah try, luka pun cepat healed, so tak risau la. Anak pun menyusu macam biasa ja.

Kenapa MV Memilih untuk Menggunakan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream ni?

Bila tengok kehebatan krim ni, MV amat yakin untuk beli dan simpan stok untuk kegunaan keluarga.

Ramuan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream yang selamat kerana ia dihasilkan dari ekstrak herba semulajadi, iaitu sage, horse chestnut yarrow dan rosemarry

1) Sage

Sage adalah herba yang terkenal yang digunakan sebagai rempah dalam masakan dan dalm industri kosmetik, ia banyak digunakan sebagai pewangi kosmetik secara semulajadi.

2) Horse Chestnut

Horse Chestnut banyak digunakan di dalam krim untuk masalah ulcer kulit

3) Yarrow

Yarrow, digunakan pada zaman dahulu sebagai ubat luka di kalangan askar-askar perang purba. Ia dapat menyembuhkan luka, mengandungi antimikrob dan berupaya mengurangkan kesakitan.

4) Rosemary

Rosemarry dipilih sebagai ramuan utama krim ini kerana ia berfungsi melembapkan kulit, menyokong pembentukan kolagen yang sihat kerana ia menentang radikal bebas pada kulit. Ia juga berfungsi sebagai wangian semulajadi kepada krim Herbal Blend ini

Jadi, setelah melihat kepada ramuan dan fungsi-fungsi herba yang terpilih, tidak syak lagi bahawa krim kulit Herbal Blend® Multi-Purpose Cream ini berkualiti dan berkesan dalam pemulihan kulit yang tidak sihat.

Jangan risau, kerana ianya memang selamat digunakan seawal dari usia bayi sehingga orang dewasa.

Pernah sapukan krim Herbal Blend® Multi-Purpose Cream ini pada kulit anda?

Jika belum pernah, pastikan anda mencubanya! Best!

Yes, I Want To Order Right Now!

It’s Easy To Order…

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Cara Membuat Simpanan Tambahan Emas Public Gold

Simpanan Tambahan Emas Public Gold

Simpanan Tambahan Emas Public Gold | Ramai yang dah mula membuat pelaburan emas sekarang ni kan? Pelaburan emas ni kena check dulu syarikat yang berkenaan, mana tahu tiba-tiba kena sontot kan? Ada juga orang yang suka membeli emas dengan membuka akaun simpanan emas. Tapi bagi MV lebih suka memilih simpanan emas fizikal melalui Public Gold.

Simpanan emas fizikal ni nampak lebih telus sebab kita simpan sendiri emas tu. Kalau yang hobinya memang mengumpul emas, mereka jadikan emas ni sebagai satu bentuk saving. Simpanan emas ni pula boleh digunakan ketika kecemasan ataupun sebagai alat pelaburan jangka masa panjang.

Simpanan Tambahan Emas Public Gold

Selain Public Gold, GOLDCREST PAVILION (GCP), PowerGold, Harimau Mint Gold dan banyak lagi turut menawarkan jual beli emas. Semua ni memerlukan yuran keahlian. Tetapi dengan pembelian emas di Public Gold tak perlu pun yuran keahlian.

MV pun baru sahaja menambah simpanan emas Public Gold bulan Januari yang lepas. MV mula menyimpan dulu sebab nak selamatkan duit raya anak-anak kepada pelaburan emas. So dapatlah harga masa tu RM147/g..Hari ni pula bila MV check dah meningkat naik ke RM176/g..warghhhhhh!

Simpanan Tambahan Emas Public Gold

MV menyimpan melalui program Gold Accumulation Program. Bila kita membuat simpanan melalui program ni harga agak murah la sikit dari pasaran. Pembeli boleh mengeluarkan emas yang telah dikumpulkan didalam akaun GAP ke dalam bentuk emas fizikal dimana-mana cawangan Public Gold di seluruh negara.

Mudah tau nak buat Simpanan Tambahan Emas Public Gold ni..hanya login ke laman web Public Gold sahaja. Tapi, MV baru first time nak login kan. So, MV perlukan bantuan pihak Public Gold untuk aktifkan akaun tu dulu.

MV email ke gap@public.com.my dan nyatakan AC code : PGxxxxxx, no kad pengenalan, berapa amaun yang dah transfer ke akaun Public Gold dan sertakan bersama screenshot transaction bank tu.

Simpanan Tambahan Emas Public Gold

Then dia reply, MV dapat email macam ni..

Simpanan Tambahan Emas Public Gold

No PG0XXXXX ini mengesahkan yang MV adalah customer public gold. Nombor kod public gold ini adalah username untuk MV beli emas online setelah MV jadi pelanggan public gold. Nombor kod pg ini terdapat pada sales order yang dihantar ke emel MV masa mula-mula beli emas dulu.

So, dengan gumbiranya MV boleh login ke akaun selepas 48 jam tau, boleh la check dah berapa banyak simpanan emas dalam tu. Ni akaun MV setakat 18/2/2016. Baru sikit ja amaunnya.

Simpanan Tambahan Emas Public Gold

Mudah sahaja kan? Sekarang ni memang MV tak ambil lagi emas fizikal tu, biarkan duduk diam-diam kat sana. Lagi pun free ja kalau Public Gold yang simpan.. Wee~