Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Jom Detox The Shaklee Way

Jom Detox The Shaklee Way | Jom Detox Cara Shaklee adalah sebuah program bertujuan untuk mengetahui bagaimana konsep detoks Shaklee dapat membantu untuk meningkatkan tenaga, memiliki kulit yang lebih cantik, badan cergas dan sihat serta melawaskan sistem penghadaman dan pencernaan.

Jom Detox The Shaklee Way

Adakah Badan Kita Perlu Detoks?

Jawapan ringkasnya adalah “YA”. Fikirkan semua pencemaran yang terdedah kepada kita setiap hari. Ada yang seperti bernafas dalam wasap berbahaya sambil duduk dalam trafik jam, tergesa-gesa, sedut asap petrol apabila mengisi minyak, keracunan dari ubat-ubatan preskripsi, dan racun perosak daripada makanan yang kita makan, bahan pencuci, kosmetik dan pelbagai lagi.

Dan, bahan toksin ni bila dah masuk ke dalam bukan tinggal didalam usus sahaja malahan boleh ada kat dalam paru-paru, hati, buah pinggang dan seluruh badan.

Jom Detox The Shaklee Way

Bagaimana Badan Kita ‘Membersihkan’ Diri?

Setiap bahan kimia yang memasuki aliran darah kita akan dihantar melalui hati atau ginjal dan akan ditapis keluar ke sistem limfa untuk dihapuskan secara semula jadi. Tetapi apabila terlalu banyak tekanan, penyakit, poor nutrition, pendedahan berlebihan kepada toksin, atau kecederaan, sistem imun kita menjadi terbeban dan mewujudkan tindak balas keradangan.

Program Jom Detox The Shaklee Way ini menekankan 3 Organ utama yang terlibat dalam menapis toksin keluar

Jom Detox The Shaklee Way

Paru-paru

Paru-paru ni membantu oksigen yang kita sedut dari udara luar memasuki sel-sel merah dalam darah. Sel darah merah ni la yang membawa oksigen ke seluruh tubuh kita dan akan digunakan dalam sel-sel yang terdapat didalam badan kita. Bila dah sedut oksigen, paru-paru akan menyingkirkan gas CO2 apabila kita menghembus nafas.

Jom Detox The Shaklee Way

Paru-paru menukar pH darah dengan menambah atau mengurangkan jumlah CO2 dalam badan kita. Selain itu, ia juga menyingkirkan buih atau gas dari saluran darah.

Jom Detox The Shaklee Way

Buah pinggang

Buah pinggang ni sangat kecil dan bersaiz sebesar kacang, lebih kurang segenggam tangan kita. Ia adalah sophisticated trash collector. Setiap hari ia memproses kira-kira 200 liter darah untuk menapis keluar 2 liter bahan buangan dan air berlebihan. Hebat kan?

Buah pinggang mengeluarkan bahan buangan dan air berlebihan daripada darah untuk membentuk air kencing.

Jom Detox The Shaklee Way

Hati

Hati adalah organ pepejal terbesar dalam badan dan memainkan peranan yang amat penting dalam proses penghadaman.

Hati juga merupakan organ utama untuk detoksifikasi bersama-sama dengan buah pinggang.

Tugasnya menapis darah yang datang dari saluran pencernaan sebelum disalurkan ke seluruh badan.

Ia menghapuskan dan membuang bahan yang dihasilkan semasa metabolisme nutrien dan yang masuk ke dalam badan dalam bentuk ubat, asap rokok, toksin alam sekitar, dan lain-lain.

Jom sertai #LiveAmazing #HidupHebat dengan Set Detox Shaklee.

Jom Detox The Shaklee Way

Bulan ni Shaklee memperkenalkan kempen Jom Detox Shaklee Way iaitu set detoks bagi memastikan kita semua sentiasa dalam keadaan sihat.

Kesan daripada amalan detoks ini, badan kita akan merasa perubahan:

  • lebih bertenaga
  • kulit yang lebih cantik berseri
  • lebih fokus
  • lebih sihat dn mantap
  • penghadaman yang lebih baik
  • lega dari masalah kembung perut dan pedih ulu hati

Jom Detox The Shaklee Way

Kita tidak boleh menghalang pembentukan toksin berbahaya dalam badan kita, tetapi dengan cara mudah dan semula jadi, ianya boleh membantu menyingkirkan toksin sebelum mereka merosakkan kesihatan kita.

“Singkirkan toksin dari badan”

Testimoni pengedar shaklee Puan Ebby MohFat yang menyahut cabaran Jom Detox The Shaklee Way

Puan Ebby berjaya menurunkan berat badan dan tiada lagi craving makanan dan minuman manis.

“2009 tu masa kawen umur nak masuk 20tahun berat masa tu 120kg tinggi 170cm masa ni karada x de..so x tau la brp body age..

2012 anak 2 berat 140kg umur 23tahun..masa ni dah kenal shaklee (2011)..beli repacking shaklee (alfalfa, herblax dan lecithin) dr seorang kawan FB..bukan dr group ini..GBS ke apa nama group tu..set nyusu n kurus..sbb b tandem nursing..tp b x konsisten..so ignore..2012 masa kenduri kawen anak Sariza saiz b d paksa rela kot oleh upline masuk shaklee..kikiki,,tp b x buat belian juga..belian pertama b alfalfa je..pastu herblax..pastu lecithin..ebby FTWW..so paham2 la..nak membeli kalo x de duit dr suami ss la kan..hehehe..tp sbb shaklee ni set dia banyak so beli sikit2 bulan depanbeli lg n lg…

So jangan tya set apa b makan sbb b x blh jawab..sbb b x amik set..tp blh senarai apa yg b ambik…

Alfalfa, herblax, omega, carotomax, esp, ostematrix, lecithin, vita C, vitalea dan PD

Now, b buat detoks parasit untuk kesihatan..tp hasil dia..da x de craving ni..x mkn nasi sehari pon no hal lahh…pejam mata ja..kekadang paksa makan…dlu nsi lemak time lapar 2bungkus skali hadap..skrg beli sbungkus pon kadang tgh makan burpp kenyang..g kedai pikir2 nak makan apa…sbb selera xde last2 order je apa2…air da xde minat ngan air manis ni

so, sapa yg ada customer yg nak diet..b suggest buat detoks parasit dulu sebab bila detoks automatik kita tak rasa craving dah

buat 5 hari pun dah boleh nampak hasil…”

Jom Detox The Shaklee Way

Jom Detox The Shaklee Way

Jom Detox The Shaklee Way

Ok, nanti MV update lagi perkembangan terkini cabaran 21 hari detoks bersama Shaklee dan Clean Eating ya. Since program ni sangat bermanfaat so WHY NOT kita sharing untuk membantu orang lain kan?#LiveAmazing #HidupHebat

Nak tahu pasal detoks? Jom, hubungi MV sekarang dan kalau nak order sendiri set ni boleh ke imej esell ya

esell-shaklee-logo-500x351

Cara Berkesan Singkirkan Toksin dari Badan

Singkirkan Toksin dari Badan | Bayangkan dalam masa seminggu atau sebulan, berapa kali kita beriadah melakukan senaman yang secara tidak langsung menyingkirkan toksin melalui perpeluhan. Atau kita selalu beri alasan penat untuk langsung tidak pernah bersenam? Inilah sebahagian punca yang menjadikan banyaknya toksin terkumpul dalam badan kita.

Mana datangnya sumber toksin ni?

Singkirkan Toksin dari Badan

Toksin ini menyerap masuk ke dalam badan kita melalui pemakanan, bahan pencuci, bahan kosmetik, udara, air dan juga cara hidup kita.

Singkirkan Toksin dari Badan

Sesetengah orang mengalami kemurungan dan lesu, letih dan sengal-sengal badan, berat badan naik, jerawat naik macam cendawan tumbuh selepas hujan, dan alami masalah sembelit sampai 5 hari tak ‘membuang’.

So, kalau yang tak perasan, inilah sebenarnya tanda yang badan kita perlu singkirkan toksin dari badan dengan segera.

Bagaimana nak singkirkan toksin dari badan?

Senang saja nak singkirkan toksin dari badan secara semulajadi, amalkan seperti cara yang MV buat sekarang ini.

  1. PUASA – dapat merehatkan sistem badan dan membantu proses penyingkiran toksin ini.
  2. DETOX hati – kurangkan pengambilan caffein, alkohol, garam, gula, processed food dan makanan berawet.
  3. DETOX Sistem Penghadaman – amalkan makanan yang tinggi serat seperti sayuran dan buahan segar, gandum, oat, jus limau dan buahan berries.
  4. DETOX melalui kulit – lakukan senaman 2-3 kali seminggu secara teratur bagi menggalakkan pengeluaran peluh.
  5. Makan Ikut Piramid Pemakanan – kawal pemakanan kita dengan mengikut piramid pemakanan yang sihat.

5 Makanan Hebat untuk Singkirkan Toksin dari Badan 

Singkirkan Toksin dari Badan

  1. Alfalfa (Alfalfa Complex) ~ Herba yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan digelar ‘Raja Segla Tumbuhan’. Membantu proses detox hati, darah dan usus. Beralkali tinggi dan membantu meneutralkan keasidan badan, membantu menyingkirkan lemak dan kolesterol, membantu merawat masalah penghadaman dan banyak lagi.
  2. Milk Thistle (DTX Complex) ~ milk thistle membantu mengekalkan aliran hempedu, membina semula sel-sel hati, meningkatkan penghasilan enzim untuk proses detox hati, melindungi hati dari toksin dan merawat masalah hati.
  3. Daun Senna (Herb-lax) ~ herba ini membantu mengatasi masalah penghadaman dan pencernaan serta melegakan sembelit.
  4. Peppermint & Ginger (Peppermint-ginger Plus) ~ Halia mengandungi bahan gingerol yang membantu merangsang penyingkiran toksin dan bahan tidak berguna dari badan. Ianya turut membantu meningkatkan tahap metabolisma badan. Pudina juga membantu mengatasi rasa loya semasa hamil.
  5. Polyphenol (VIVIX) ~ POLYPHENOLS merupakan sebatian tumbuhan yang mempunyai khasiat antioksida tertinggi terhadap kesan penuaan sel. Salah satu polifenol yang kuat adalah RESVERATROL, di mana ia terbukti dapat melambatkan proses penuaan di peringkat sel. Polifenol-polifenol ini ini banyak terdapat di dalam polygonum cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberry Eropah dan Lobak Ungu.

21 Hari Cabaran Detoks Shaklee

Singkirkan Toksin dari Badan

Set Singkirkan Toksin dari Badan dengan Detox Shaklee mengandungi:

1x #Vivix
1x #Herblax
1x #DTXcomplex
1x #PeppermintGinger
1x #AlfalfaComplex
✅ Free Membership (save rm69).
✅ Free Postage (save rm10).
✅ Free Detox Guide Book (Jadual Makan).
✅ Free “Live Amazing” Paper Bag.
✅ Cash Rebate 5% next month.

Tambahkan juga kuantiti pengambilan air, bagi melancarkan lagi proses pembuangan toksin daripada badan dengan lebih sempurna! Jom amal sekarang!

esell-shaklee-logo-500x351

5 Hari Terindah Lalui Cabaran Detoks dan Clean Eating

5 Hari Terindah Lalui Cabaran Detoks dan Clean Eating | Alhamdulillah, berjaya juga MV mengharungi 5 hari cabaran detoks bersama #gengJDECanggun dan #jomdetoxshakleeways. Mula-mula nak start tu memang macam-macam alasan ada, takut tak sempatla, takut nanti makanan tak sedap la..

Bagi MV la, kalau tak mencuba takkan tahu apa keputusannya, dan juga takkan tahu apa kebaikan detoks ni kepada badan MV sendiri. Sebelum ni memang la amalkan makan vitamin suplemen Shaklee ni setiap hari, namun cara pemakanan tu sangat TIDAK menepati cara yang betul. Asal boleh masuk anak tekak ja MV makan.

Tapi setelah di guide oleh kak cun Tuty Rahiza, memang terasa oh bagusnya makan macam ni, masak cara macam ni, dan makan pula tu sampai 6 kali sehari. Penat tau MV sebab nak kena makan sampai 6 kali ni. hehe

Tak Sangka 5 Hari Terindah Lalui Cabaran Detoks dan Clean Eating

Hari pertama tu memang kami wajib timbang berat badan masing-masing dengan ukur lilit semua. Sebab, kita nak tahu apa kesan setelah kita selepas mengharungi cabaran 21 hari cabaran detoks Shaklee dan Clean Eating ni.

Senamancircuit training setiap Isnin, Rabu dan Jumaat wajib dihabiskan. Kalau siapa yang nak mengelat tu memang rugi la kan. Coach memang tak rugi apa pun. MV buat memang sampai kejang kejung habis betis dan paha ni. Mau taknya urat dah keras dan bersipul-simpul kot..

Selama seminggu ni pula, MV menjalani ibadah puasa sunat sempena bulan Rejab. So, sesambil kita detoks dengan vitamin dan makanan eat clean ni puasa pun bagus juga untuk metabolisma badan kan?

5 Hari Terindah Lalui Cabaran Detoks dan Clean Eating

MV hanya amalkan vitamin detoks DTX Complex, Alfalfa Complex dan Herb-lax sepanjang 21 hari ni. Wajib selfie tau, jadi MV pun terpaksa la ambik juga gambar. Nampak tak betapa tembamnya wajahku walaupun berat badan adalah dalam range BMI yang normal. So, kita kuruskan bahagian muka saja la yea 😎

5 Hari Terindah Lalui Cabaran Detoks dan Clean Eating

Inilah rupa 3 vitamin detoks yang MV amalkan

Nak tengok tak apa yang MV makan sepanjang minggu ni? Walaupun berpuasa tapi bes sangat sebab bersahur dan berbuka makanan semua sedap. Yang penting NO garam, NO gula, NO msg dalam masakan. Yeah!

5 Hari Terindah Lalui Cabaran Detoks dan Clean Eating

Ini hidangan yang MV makan selama 5 hari eat clean

 Memang sepanjang ikut program clean eating ni perut diajar untuk bagi ‘saka’ makan. So, lepas saka tu dah dapat makan makanya MV takkan merapu lagi nak makan jajan atau apa-apa makanan yang tak menyumbang ke arah kesihatan badan MV. Best kan?

5 Hari Terindah Lalui Cabaran Detoks dan Clean Eating

Jom nyahkan toksin dan singkirkan semua toksin dengan mulakan detoks hari ini dan beralih kepada cara memasak yang lebih sihat. Bila kita start berpuasa nanti pun badan dah ready dan senang melakukan ibadan sebab badan dah sihat dan ringan.

esell-shaklee-logo-500x351

21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating

21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating | Hari ni bermula la cabaran MV bersama group Jom detoks Eat Clean bergurukan kak Cun Tuty Rahiza.

3 perkara ditekankan dalam 21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating ni:

  1. Detoks dengan suplemen Shaklee
  2. Makan sedap-sedap sebanyak 6 kali sehari dengan menu Eat Clean.
  3. Bersenam setiap hari.

Sebenarnya kak cun Tuty ni adalah anak didik dari program Eat Clean Cikgu Yun. Kalau nak tahu siapa beliau sila terjah IG @heyitsyunyun ya.

21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating

MV sangat kagum dengan semangat beliau yang dahulunya 120 kg, kini turun berat sebanyak 40 kg dalam masa setahun setengah. Dan beliau masih lagi terus bersemangat menurunkan berat badan beliau sebanyak 20 kg. Hebat!!!

21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating

Ini la coach MV, kak cun Tuty yang pada asalnya 82kg berat selepas bersalin dan beliau bermula pada 78kg untuk batch 8 (bulan Disember) dan berakhir pada 73kg ( Januari) untuk batch 9. Now, dah mencecah ke nombor 69kg dengan mengikuti program Eat Clean ni. Best kan dapat turunkan berat badan dengan clean eating ni?

Siapa cakap nak KURUS terpaksa BERLAPAR?  😎

Portion pinggan 21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating ni macam mana ya?

Sepanjang 21 hari cabaran ni, MV perlu mengisi pinggan secara sihat dengan ;

21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating

  • 1/2 Sayuran bukan berkanji
    Separuh pinggan kita diisi dengan sayur-sayuran nonstarchy, seperti brokoli, kubis, lobak merah, kubis bunga, kacang hijau, salad, dan zucchini.
  • 1/4 Makanan bijirin
    Satu perempat daripada pinggan kita pula diisi dengan gandum atau makanan bijirin, seperti beras perang, kacang hijau, kentang manis, dan roti gandum.
  • 1/4 Protein Lean
    Baki satu perempat daripada pinggan kita pula dengan makanan protein tanpa lemak, seperti ikan, ayam, telur, dan daging tanpa lemak atau produk soya seperti tauhu.
  • Buah-buahan dan / atau Minuman tenusu
    Hidangan buah-buahan, seperti epal kecil, atau satu hidangan tenusu rendah lemak, seperti yogurt tanpa lemak, atau kedua-duanya sebagai pelan sampingan dibolehkan dalam program ni.
  • Lemak sihat
    Kalau nak memasak, disarankan menggunakan lemak sihat seperti minyak zaitun dalam kuantiti 2 sudu besar sahaja.
  • Air sebanyak 3 liter sehari amat digalakkan. Dan, kalau nak sedap minum air disarankan sediakan air teh hijau atau air infused lemon. Di Shaklee ada cinch tea mix, so lebih senang la nak lengkapkan air 3 liter sehari tu.

Selain Makan Dengan Menu Yang Ditetapkan selama 21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating ni, Perlu Ke Suplemen?

21 Hari Cabaran Detoks Shaklee dan Clean Eating

Agen detoks Shaklee yang terkenal ialah Alfalfa Complex, DTX Complex, Herb-lax, Peppermint-Ginger Plus dan Vivix. Semua produk ini sangat membantu menyingkirkan toksin daripada salur darah, usus dan hati kita.

Paling minimum suplemen apa yang diperlukan?

Sepanjang cabaran ni, MV diwajibkan ada sekurang-kurangnya 3 item dari produk detoks Shaklee. Sebab itu group ini dinamakan #gengJDECanggun singakatan Jom Detox Eat Clean The Shaklee Ways.

MV ambil yang paling minimun iaitu Herb-Lax , DTX Complex dan Alfalfa

37 tahun dah MV hidup, jadi MV menyahut seruan DETOX inni supaya hidup lebih sihat untuk 30 tahun akan datang, insyaAllah.

esell-shaklee-logo-500x351

Cara Mudah Hilangkan Demam dan Selsema TANPA Ubat

Hilangkan Demam dan Selsema TANPA Ubat | Dulu masa MV tak mengenali Shaklee kalau demam dan selsema pasti mencari paracetamol seperti panadol actifastpanadol soluble ataupun Vitamin C soluble kat farmasi.

Paracetamol ni sebenarnya mengurangkan penghasilan tentera-tentera baik dalam badan kita. Kalau tentera pun tiada maka tiada la peperangan kan?

Sebab tu badan kita bila makan paracetamol cepat lega demam. Padahal apa yang terjadi, kalau kuman tu jenis virus biasa saja dia akan singgah berehat di mana-mana nod limfa. Kalau yang jenis ganas, dia akan menyerang organ dalaman kita. Maka, jadilah pneumonia, bronkitis, meningitis dan asma.

Petua hilangkan demam dan selsema TANPA ubat dengan cepat

Kalau anak-anak dan MV demam, kami memang amalkan minum air kosong ni dalam 1-3 liter sehari. Ini bertujuan untuk membersihkan sistem tubuh badan dari kuman. Selain tu, ia juga berfungsi untuk mengelakkan dehidrasi akibat pengeluaran hingus dan kahak yang berlebihan.

Bila dah ada demam ni, batuk dan selsema tu bonus la kan. So, MV suka buat minuman teh halia madu dengan hirisan lemon ke dalamnya untuk memberi kelegaan pada batuk dan sakit tekak.

Anak-anak pula memang digalakkan makan Chewable Vita-C dan juga OmegaGuard.

  • Antibiotik semulajadi Bawang putih

Hilangkan Demam dan Selsema TANPA Ubat

Kalau dah ada batuk tu mesti akan berkahak kan? Anak MV yang kedua ni memang risau sikit kalau dia demam. Jadi MV selalu lah sediakan minyak bawang putih untuk urut dia setiap malam supaya senang dia nak bernafas.

Tidur malam tu, mesti sapu minyak kat tapak kaki dan pakaikan stokin untuk dia.

Style MV pula, memang ambil 2 biji Garlic Complex untuk hilangkan kahak semasa demam dengan cepat. Kalau nak makan mentah memang tak tertelan la sebab bau bawang putih ni sangat kuat.

  • Air asam jawa

MV memang ada stok asam jawa yang banyak kat rumah ni. Selain masakan, inilah gunanya untuk menghilangkan demam dengan cepat. Air asam jawa ni MV gunakan untuk lumur kepala dan badan anak-anak. Sifatnya yang menyejukkan tu membantu menurunkan suhu badan yang panas dengan cepat.

  • Air Kelapa Muda

Air ni favourite la kalau family MV demam. Selain menyejukkan badan, air kelapa ni pun sebenarnya antibiotik semulajadi untuk melawan virus demam dalam badan kita tu.

Tambahkan Immune Booster Shaklee untuk hilangkan demam dan selsema tanpa ubat dengan cepat

Sejak mengenali Shaklee selama 5 tahun ni, MV dan suami mengamalkan Garlic, Vitamin C dan Zinc untuk meningkatkan sistem imun badan. Anak-anak pula Chewable Vita-C dan OmegaGuard memang menjadi suplemen kegemaran mereka berdua .

“Sistem Imun Anak Lebih Kebal TANPA Ubat”

Dan, kalau demam kami up kan dos dari biasa. Bukan tak percayakan ubat tetapi kalau boleh berikhtiar dengan cara yang semulajadi pastinya itu pilihan utama kami. Sekurang-kurangnya kalau demam, badan kami tak la seteruk seperti orang yang tak ambil vitamin langsung.

Bulan ni pula, mungkin secara kebetulan kita masih lagi dalam cuaca panas yang terik dan pastinya ramai yang kurang sihat kan?

Hilangkan Demam dan Selsema TANPA Ubat

So, MV dengan rasa suka hati mengumumkan promosi BUY 6 at 7 dan juga BUY 2, 5% LESS untuk pembelian Vita-C Plus dan OmegaGuard ni.

Hilangkan Demam dan Selsema TANPA Ubat

Kita boleh jadikan sebagai First Aid kit di rumah sekiranya keluarga kita demam dan selsema ni sebelum dapatkan rawatan selanjutnya dari pakar kesihatan.

Jom dapatkan HARI INI juga untuk kesihatan diri dan keluarga kita!

esell-shaklee-logo-500x351