Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

HUJAN RAHMAT DI PAGI JUMAAT

Sebelum azan subuh pagi tadi, bumi telah memaksa sang awan menangis. Titisan mutiara terus menyirami bumi dengan nyanyiannya yang gemersik sehingga kini. Harmonisasi yang sangat merdu digegendang telinga.

Hujan rahmat di pagi jumaat

Dari Sahal bin Saad katanya, Rasulullah S.A.W. bersabda: “Ada dua macam doa yang tidak ditolak iaitu ketika azan dan ketika turun hujan.”

Dan Rasulullah S.A.W. juga bersabda “Pada hari Jumaat terdapat suatu saat, apabila bertepatan seorang Muslim dengan saat itu dan dia sedang solat (berdoa) meminta kebajikan kepada Allah nescaya Allah akan memperkenankannya.” [Riwayat Bukhari & Muslim]

Alhamdulillah rahmat buat seluruh alam. Rahmat buat orang-orang yang sentiasa mengingati pencipta-Nya, yang tahu memanfaatkan waktu-waktu seperti ini.

Hari Jumaat dikala waktu hujan, merupakan antara waktu-waktu mustajab berdoa. Alhamdulillah, kedua-dua waktu tersebut digabungkan pada pagi mulia ini.

Rasulullah S.A.W. mengajar kita untuk membaca doa yang sunat dibaca ketika hujan turun iaitu:

Hujan rahmat di pagi jumaat

Dari Ummul Mukminin, ’Aisyah radhiyallahu ’anha,

إِنَّ النَّبِىَّ -صلى الله عليه وسلم- كَانَ إِذَا رَأَى الْمَطَرَ قَالَ اللَّهُمَّ صَيِّباً نَافِعاً
“Nabi s.a.w ketika melihat turunnya hujan, beliau mengucapkan, ”Allahumma shoyyiban nafi’an” [Ya Allah turunkanlah pada kami hujan yang bermanfaat]”. (HR. Bukhari)

Semoga Dia mempermudahkan segala urusan MV dan juga anda semua hari ini.

Hotel in Kuala Lumpur yang Unik dan Menjadi Tarikan Pelancong.

Ibu negara Malaysia Kuala Lumpur penuh dengan tarikan pelancongan. Dari kejauhan sudah kelihatan Menara Berkembar Petronas dan Menara Kuala Lumpur yang mendominasi pemandangan Pusat bandar kota metropolitan ini.

Selain perkembangan arus kemodenannya, Kuala Lumpur masih menyimpan sejarah dan binaan pentadbiran British seperti Bangunan Sultan Abdul Samad dan Stesen Keretapi Kuala Lumpur.

B E R C U T I, siapa yang tidak suka kan?

Memandangkan nilai mata wang negara kita masih tak naik-naik, eloklah bercuti di dalam negara saja kan? Apakata kali ini anda fokus bercuti di Kuala Lumpur pula.

Apa yang lebih penting, masa bersama keluarga. Mencipta momen yang akan menjadi rakaman terindah sepanjang hayat. Itu yang paling utama kan?

MV akur, bila sebut nak bercuti di Kuala Lumpur ni mesti tergambar diminda semua hotelnya bertaraf 5 bintang kan!. Kalau nak dikira bajet yang ala kadar mana mampu menginap di hotel sebegitu rupa. Chill dulu. Traveloka kan ada.

Dengan adanya Traveloka, memang sangat mudah dan pantas untuk membuat pilihan yang bijak. Anda hanya perlu memilih mengikut bajet anda dan harga yang ditawarkan sangat murah dan berbaloi-baloi.

“Traveloka ~ laman sesawang tempahan tiket penerbangan dan hotel murah. Boleh dipercayai, diyakini selamat untuk digunakan. Perkhidmatan 24 jam secara atas talian”

Anda boleh menikmati pelbagai penjimatan hebat dengan promosi yang dijalankan. Jangan khuatir, tiada caj tersembunyi dikenakan keatas anda. Harga yang dipaparkan sudah termasuk cukai GST semua. Jadi itulah bayaran yang perlu anda jelaskan.

Jom bercuti bersama Traveloka dengan 6 pilihan hotel yang menarik

1. Reinforest Bed & Breakfast

Reinforest Bed & Breakfast ialah hotel butik yang menyediakan konsep hutan klasik dan taman yang menghijau. Hotel ini seakan-akan jauh dari bandar sedangkan hakikatnya ia terletak di tengah-tengah ‘Segitiga Emas’ bandaraya Kuala Lumpur. Hotel ini mengingatkan tetamunya kepada kampung halaman kerana seni bina yang berkonsepkan kayu serta corak ukiran yang cukup klasik.

rainforest-bed-and-breakfast

image credit to Rainforest bnb hotel

Ianya adalah sebuah bangunan mercu tanda dan satu kemestian bagi mereka yang menggemari seni fotografi.

Kawasannya yang sangat ‘happening’. Dengan berjalan kaki, anda boleh sampai ke tarikan utama di pusat bandar yang hanya beberapa meter sahaja dari hotel ini.

2. Container Hotel

container hotel kuala lumpur

Image credit to Traveloka

Anda mesti tidak menyangka Container Hotel ini mengambil inspirasi seni bina lestari dalam reka bentuknya. Ianya dihasilkan dari gabungan unik daya tarikan kontemporari dan inovatif dengan ciri ciri berwarna warni penuh dengan daya imaginasi.

Ianya terletak di Jalan Delima dan terlindung dari kesibukan kota metropolitan Kuala Lumpur. Destinasi penginapan yang cukup sempurna bagi mereka yang inginkan sesuatu yang berbeza.

Hotel ini amat sesuai bagi mereka yang gemar backpacking dan ingin merehatkan badan seketika cuma.

Apa yang menarik tentang hotel ini ialah terdapat gerai Chatime untuk anda menikmati minuman sejuk kegemaran anda. Jadinya tak perlu bersusah payah nak melepak di kedai mamak atau restoran 24 jam. Keluar sahaja dah boleh lepak minum di situ. Selain itu, situasinya yang strategik memudahkan anda untuk berjalan kaki ke tempat tumpuan pelancong iaitu Bukit Bintang Kuala Lumpur.

3. Manhattan Business Hotel

Manhattan Business Hotel yang terletak di Damansara Perdana amat sesuai bagi anda yang teringin untuk merasai kemodenan kota metropolitan. Hotel ini memberikan pengalaman eksklusif kepada tetamunya dan mempunyai tarikan yang tersendiri. 

Lokasinya sangat strategik dan menjadi tarikan pelancong kerana mudah dan cepat untuk sampai ke sana.

Dengan lokasi berhampiran dengan pusat membeli belah The Curve, IPC dan IKEA, hotel ini memberikan anda untuk peluang merasai suasana membeli-belah yang berbeza. Anak-anak boleh merasai pengalaman bermain sambil belajar di Kidzania.

Hotel ini dihias dengan gaya moden dan kemudahan yang disediakan sangat excellent! Jika anda terasa lapar atau ingin minum-minum bersama rakan dan keluarga, jangan risau, anda boleh turun ke kafe ditingkat bawah hotel.

Jadi, tunggu apa lagi, ‘grab your bag’ dan datanglah ke sini.


4. Hotel UFO Capsule, Kuala Lumpur

Inginkan hotel yang mudah untuk suri anda membeli belah? Inilah pilihan yang patut anda pertimbangkan.

Terletak di belakang Berjaya Times Square dan 5 minit berjalan di sekitar ‘Golden Triangle’ Kuala Lumpur, anda boleh merasai suasana kehidupan kota yang tidak pernah tidur.

ufo capsule

Image credit to Traveloka

Apa yang menarik adalah hotel ini menyediakan kemudahan tempat tidur berbentuk kotak yang dilengkapi pelbagai kemudahan asas untuk keselesaan tetamunya seperti cermin, meja kecil dan plug. Hotel ini juga dilengkapi Wi-fi percuma yang memudahkan anda untuk mengakses internet.

5. V Garden Hotel

Jika anda penggemar konsep taman, datanglah ke V Garden Hotel! Hotel ini sangat menenangkan dan mendamaikan dan baik untuk korang berehat sebagai terapi diri. Hotel ini terdapat halaman tengah di Courtyard Cafe yang ditumbuhi pokok-pokok dan rumput yang menghijau.

v garden

Credit Image to V Garden

Anda pasti terpegun dengan suasana hotel yang terang benderang kerana hotel ini mempraktikkan konsep cahaya semulajadi dengan menyediakan panel kaca di atas bangunan bagi menerangi seluruh kawasan hotel.

Terdapat 5 jenis bilik berbeza yang boleh anda pilih bersesuaian dengan bajet dan keperluan anda!

6. Sarang Mas – Sarang Vacation Homes

Jika anda ingin merasai pengalaman klasik, anda mesti memilih lokasi ini. Ia telah dianugerahkan Winner 2010, Choice Awards “TripAdvisor’s No.1 Bed & Breakfast” di Asia.

Sarang Mas – Sarang Vacation Homes di Bukit Bintang yang moden dan pesat membangun, hotel ini masih mengekalkan gaya klasik dengan binaan dibangunan lama yang dibina sekitar tahun 1920an.

Jika anda ke sini, jangan terkejut melihat suasana dan ambiencenya yang masih mengekalkan gaya dan nilai sejarah pada zaman dahulu.

Terdapat tiga pilihan bilik untuk anda yang berharga sekitar RM 120-RM 200 satu malam!

Semoga membantu anda mencari idea untuk memilih hotel di Kuala Lumpur nanti. Dah ada banyak pilihan menarik kat Traveloka yang dalam bajet ni kan?.

Rancang percutian dari sekarang dan buat pilihan yang bijak.

Layarilah laman sesawang rasmi Traveloka sekarang untuk dapatkan promosi. Buat carian dan terus book manamana hotel in Kuala Lumpur yang menambat hati anda sekeluarga.

Jom bercuti di Kuala Lumpur bersama Traveloka.

Herba, Sumber Alternatif Untuk Mencegah Kegagalan Buah Pinggang

Kebanyakan doktor akan memberitahu anda tidak ada rawatan alternatif untuk masalah buah pinggang selain dialisis mahal atau pemindahan buah pinggang kan? Namun, tak salah untuk berusaha dengan rawatan alternatif lain.

Apa yang menyebabkan buah pinggang gagal berfungsi?

Tekanan darah tinggi adalah punca yang paling biasa kegagalan buah pinggang.

Dan itu bukan satu-satunya faktor risiko untuk penyakit buah pinggang kronik.

Terdapat juga kolesterol tinggi, kencing manis, merokok, obesiti dan mereka yang sudah menginjak usia 65 tahun.

Herba Untuk Kesihatan Buah Pinggang

Herba semulajadi boleh membantu toksin keluar daripada aliran darah anda, memulihkan fungsi hati dan membantu membersihkan buah pinggang anda.

Berikut adalah senarai herba yang berfungsi dengan baik untuk buah pinggang:

milk thistle

Milk thistle adalah herba berbunga yang telah digunakan dalam bidang perubatan selama beribu-ribu tahun. Ia mengandungii silymarin iaitu bahan aktif pembersihan hati. Ia berkesan dalam merawat pelbagai penyakit seperti masalah hati, kadar kolesterol tinggi, beberapa jenis kanser dan kegagalan buah pinggang.

Milk thistle mempunyai nilai perubatan yang besar dan ia memberi manfaat kepada individu pesakit Chronic kidney Disease tahap 4 kerana fungsi antioksida itu. Antioksidan bukan sahaja membantu fungsi buah pinggang yang lebih baik, tetapi juga melindungi buah pinggang daripada kerosakan akibat pelbagai komplikasi kesihatan.

dandelion

Dandelion – akar ini merangsang hempedu dan bertindak sebagai diuretik untuk air yang berlebihan. Ia digunakan untuk merawat hepatitis, demam kuning, bengkak hati, dan kekurangan rembesan hempedu.

alfalfa

Alfalfa ialah herba yang dikenali sebagai “father of all foods” . Orang menggunakan daun, pucuk dan benih untuk membuat ubat. Ia digunakan untuk masalah kesihatan buah pinggang, keadaan pundi kencing dan prostat, dan untuk meningkatkan aliran air kencing. Ia juga digunakan untuk tahap kolesterol, asma, osthma, osteoartritis, artritis reumatoid, kencing manis, sakit perut dan gangguan pendarahan. Individu juga mengambil alfalfa sebagai sumber vitamin A, C, E dan K4 dan ia juga merupakan sumber kalsium, kalium, fosforus, dan zat besi.

Dalam pada itu, ada beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk menurunkan faktor risiko dan mencegah penyakit buah pinggang kronik.

  1. Kerap memeriksa air kencing untuk penyakit buah pinggang.
  2. Mengekalkan tekanan darah anda pada tahap yang stabil. Sasaran tekanan darah adalah kurang daripada 140/90 mm Hg.
  3. Jika anda mempunyai diabetes, kawal tahap glukosa darah anda dan menyesuaikan diet anda jika perlu.
  4. Makan banyak protein dan makanan yang diperkaya dengan kalsium. Ini termasuk ayam tanpa lemak dan daging yang diberi makan rumput, buah-buahan organik dan sayur-sayuran dan produk tenusu organik.
  5. Jika anda merokok, berhenti. Merokok boleh membuat kerosakan buah pinggang semakin teruk.
  6. Lakukan senaman dan turunkan berat badan jika anda mempunyai berat badan berlebihan.

Jadi, sebelum anda mengambil apa-apa makanan tambahan dan suplemen herba, kami mencadangkan:

  1. Memeriksa dengan doktor anda, pakar pemakanan, ahli farmasi atau pengeluar produk mengenai keselamatan, dos, tempoh penggunaan, interaksi dengan ubat-ubatan preskripsi, dan lain-lain
  2. Gunakan hanya ekstrak herba standard yang dibuat oleh syarikat-syarikat ternama.
  3. Jangan sekali-kali mengambil lebih daripada dos yang disyorkan, atau lebih lama daripada yang disyorkan.
  4. Jangan gunakan ubat-ubat herba untuk penyakit yang serius.

INGAT! semula jadi tidak bermakna selamat, terutama bagi pesakit buah pinggang kronik. Berfikir dengan bijak dan bertanya soalan sebelum menggunakan apa-apa produk herba.

5 Langkah Untuk Mencuci Muka dengan Betul Sebelum Tidur

Adakah anda mencuci muka sebelum tidur? Adakah anda tahu bahawa bahagian ini adalah yang paling penting dalam regimen penjagaan kulit kita?

Ia adalah salah satu perkara yang kebanyakan orang suka ambil mudah! Jadual sibuk dan terlalu banyak kerja pada waktu pagi akan menyebabkan keletihan dan kita cenderung untuk skip membasuh muka kita pada waktu malam. Walaupun ada yang melakukan rutin membasuh muka mereka setiap hari tetapi mereka melakukannya dengan cara yang salah!

Cuba semak kerana anda mungkin salah seorang yang sehingga kini tidak mencuci muka dengan betul sebelum masuk tidur.

Jika anda mencuci muka anda dengan tidak betul, ia boleh membawa kepada pelbagai masalah seperti tisu kulit rosak, keradangan dan kemerahan, jerawat dan kekeringan.

Kulit di muka adalah berbeza daripada kulit yang lain di seluruh badan anda, jadi ia memerlukan rawatan yang berbeza.

Jadi, jom ikuti 5 langkah dan tips mencuci muka yang betul yang MV kongsikan ini untuk anda mendapatkan kulit bersih dan memastikan ia sentiasa sihat.

Langkah 1: Cuci tangan

Tangan yang kotor boleh memindahkan minyak, bakteria dan kotoran ke muka anda, jadi mula membersihkan tangan dengan sabun anti-bakteria. Dan jika anda mengenakan solekan, bersihkan dahulu menggunakan makeup remover.

Anda mungkin tidak mampu untuk membersihkan ke dalam liang-liang pori anda jika solekan masih ada.

Langkah 2: Percikkan air suam di muka

Air suam membuka liang-liang roma dan membantu membersihkan lebih mendalam, jadi jika boleh elakkan daripada menggunakan air sejuk.

Jika air terlalu sejuk, liang-liang roma akan sempit dan anda tidak membersihkan kotoran. Sebaliknya, jika air terlalu panas, kulit anda akan menjadi kering. Jadi, air suam adalah yang terbaik untuk digunakan bila mencuci.

Langkah 3: Guna pembersih muka mengikut jenis kulit

Menggunakan Pembersih Muka Semulajadi atau organik adalah lebih baik. Usap ke seluruh muka perlahan-lahan dalam gerakan membulat, terutamanya jika anda mempunyai jerawat.

Regimen Penjagaan Kulit Wajah Sebelum Tidur

Tekan muka sedikit apabila anda mencuci untuk merangsang aliran darah, tetapi jangan menekan terlalu kuat. Menyental kuat akan memburukkan keadaan atau meninggalkan parut.

Langkah 4: Gosok kulit muka perlahan-lahan

Gunakan tuala lembut atau soniclear secara perlahan-lahan mengurut kulit anda dalam gerakan membulat. Mula di dahi dan kemudian bergerak ke bawah hidung hingga ke dagu, dan kemudian gosok setiap pipi.

Langkah 5: Bilas dengan sempurna

Basahkan muka dengan sedikit air sejuk, kemudian gosok perlahan-lahan. Jangan lupa tepi muka dan kawasan di sekitar hidung dan telinga anda.
Ramai orang cenderung untuk terlepas tepi muka mereka hingga meninggalkan sisa sabun yang boleh menyebabkan jerawat.

Selesai! Sekarang bahagian muka yang mana perlu dibasuh dahulu?

Pastikan mula mencuci muka di dahi, kemudian hidung dan ke luar pipi yang akhirnya turun ke muka dan leher.

Adakah anda mempunyai rutin mencuci muka sebelum tidur setiap hari?

Berkongsi dengan kami dalam komen di bawah.

Sentiasa Cukup Walaupun Sedikit. Itulah Rezeki yang Berkat

Aku nak berkongsi 7 tanda rezeki kita BERKAT.

Sentiasa Cukup Walaupun Sedikit

1. Pernah tak rasa, duit tu tak banyak tapi MENCUKUPI untuk keperluan belanja sebulan dan boleh sampai tahap cukup buat simpanan? Haa, itu tandanya rezeki berkat.

2. Then, lihat pada KELUARGA kita. Bahagia tak? Bila bercampur harta halal dan haram seperti rasuah maka wang tersebut sentiasa rasa tak cukup. Kaya tetapi keluarga porak peranda.

3. Bila rezeki berkat, MUDAH MENJAGA SOLAT dan amalan lain. Rezeki yang diperolehi sampai boleh melakukan ibadah umrah atau haji.

4. Rakan dan sanak saudara SUKA DAN SENANG dengan kehadiran kita. Kehadiran kita memberi manfaat kepada orang lain dan tidak menyusahkan.

5. ANAK-ANAK CEMERLANG dalam pelajarannya. Sebab itu pentingnya mencari rezeki yang halal dan diberkati sebab duit yang kita guna buat beli makanan dan barang-barang untuk anak-anak sebenarnya sangat besar impak kepada mereka.

6. Rumah SELALU DIZIARAHI, itu maknanya rezeki kita ada keberkatan. Kedatangan tetamu membawa rezeki dan keberkatan di dalam rumahtangga kita.

7. Dan yang terakhir sekali bila DOA DIMAKBULKAN. Sebab Nabi SAW pernah bersabda doa yang tak dimakbulkan antara sebabnya adalah kerana makan dari rezeki yang haram.

Kehidupan yang berkat itu sebenarnya akan sentiasa mencukupkan dan kecukupan itu membolehkan keberkatan didalam kehidupan seharian kita.

Apabila selalu sangat merungut dan mempersoalkan banyak atau sedikitnya rezeki, bermaksud manusia itu tidak pernah puas sehinggakan tidak tahu bersyukur, sebab itu tiada keberkatan dari Allah didalam kehidupan.

Rezeki berkat sentiasa cukup walaupun sedikit.

Moga kita sentiasa menjadi hamba yang BERSYUKUR dan REDHA dengan REZEKI yang Allah kurniakan kepada kita.