Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Bapa Anak 2 Bebas dari Penyakit Penapis Buah Pinggang Bocor tanpa Melakukan Ujian Biopsi

Kisah lelaki ini bebas dari penyakit penapis buah pinggang bocor tanpa melakukan ujian bopsi.

Dulu beliau pernah didiagnos penapis buah pinggangnya bocor. Ianya sesuatu yang sangat mengejutkan.

Beliau perasan bila kencing, air kencingnya berbuih.

Kenapa air kencing berbuih? Normal atau tanda penyakit?

Apakah usaha yang telah dibuat olehnya?

Ikuti kisah benar ini dan pengakuan eksklusif dari Encik Muhamad Rusdi Ismail.

Assalamualaikum, ini kisah bagaimana kami telah jatuh cinta dengan Vivix Shaklee.

Nama saya Muhamad Rosdi Ismail, 38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing.

Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??

Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini.

Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal.

Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan dan membuat pemeriksaan air kencing 24jam, juga pemeriksaan darah.

Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi “sebeban” ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan.

Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid.

Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi.

Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid.

Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30-an ini. Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.

bebas-dari-penyakit-penapis-buah-pinggang-bocor

Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah 3 botol vivix, bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan!

Mahu berikhtiar dengan vivix untuk mengatasi masalah anda?

Whatsapps MV : 0122050258

Jeng Jeng Jeng! Filem Terbaru Upin dan Ipin

Hasrat nak bawa anak-anak menonton Upin Ipin Jeng Jeng Jeng tercapai juga bila pihak Denaihati sudi memberikan 4 tiket movie treat. Kami menonton di GSC, IOI Mall Putrajaya pada hari Rabu, 23 November 2016.

Jeng-jeng-jeng-upin-ipin

Sampai seawal pukul 7:30 malam, kami terus mendaftar dulu untuk dapatkan tiket serta door gift. Door gift tu anak-anak la yang paling seronok sebab ada pensil warna, kipas, sticker dan juga poster.

Jeng jeng jeng upin ipin

Anak-anak memang peminat animasi Upin Ipin ni. Kalau boleh dari baju, buku, pinggan, cawan semuanya nak ada gambar Upin Ipin.

Jeng-jeng-jeng-upin-ipin

Menteri Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia iaitu YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek turut hadir pada malam itu sebagai tetamu kehormat.

Sinopsis Jeng Jeng Jeng, Upin dan Ipin

Ia menceritakan kisah anak yatim Aqish di Rumah Yatim Darul Makmur (dilakonkan oleh Puteri Balqis), yang membayangkan kembar Upin dan Ipin untuk menjelma menjadi nyata.

Suatu hari, seorang lelaki bernama Zaman telah datang ke Rumah Yatim Darul Makmur tempat tinggal Aqish. Dia terdengar perbualan Zaman (lakonan Gambit) dengan Nor (lakonan Sara Ali) bahawa Rumah Anak Yatim tersebut hendak diambil alih kembali oleh Zaman yang merupakan anak kepada pemilik tanah tersebut.

Aqish mula berbincang dengan rakan-rakannya untuk menyelamatkan Rumah Anak Yatim tersebut. Dia telah meminta bantuan daripada Upin dan Ipin. Tanpa disangka Upin dan Ipin benar-benar wujud di hadapannya. Namun, kawan-kawannya tidak dapat melihat kelibat si kembar Upin dan Ipin.

Jeng Jeng Jeng.

Pada masa yang sama, Awie penyanyi rock terkenal suatu ketika dahulu turut mengalami masalah kewangan. Dia sedang mencari peluang untuk menghasilkan album terbarunya bagi mendapatkan pendapatan.

Kebetulan selepas dihalau dari rumah sewa, Awie dengan pembantunya Bo terserempak dengan Aqish yang sedih dan kecewa atas keputusan Nor.

Apa yang jadi seterusnya? Jeng Jeng Jeng.

Agak ambil masa juga sebelum munculnya Upin dan Ipin ni. Anak-anak pula asyik tanya mana lah upin ipin ni. Tak ada pun.

Jeng-jeng-jeng-upin-ipin

Masa nampak upin ipin ni bersembang dengan Aqish baru diorang suka melompat-lompat. Nampak sangat happy sebab mereka datang semata-mata nak tonton budak kembar yang sangat aktif ni.

Jeng-jeng-jeng-upin-ipin

Prestasi bertenaga oleh pemenang anugerah pelakon kanak-kanak Puteri Balqis tanpa ragu lagi sangat meyakinkan, realistik dan menghiburkan, dan dia juga sangat bagus dalam adegan yang menyentuh hati.

Jangan lepaskan peluang untuk menonton filem Jeng Jeng Jeng Upin Dan Ipin di pawagam berdekatan dengan anda bermula pada 24 November 2016 yang lalu.

Secara peribadi, MV berikan 4 bintang kerana kisah ini bukan semata-mata hiburan, namun penuh dengan sikap nilai murni untuk anak-anak pelajari.

Jangan mudah percaya dengan cakap negatif mengenai filem ini sebelum tonton sendiri filem ini. Anda tonton dan anda nilai sendiri kualiti filem ini. Enjoy! Jeng Jeng Jeng, filem terbaru Upin dan Ipin. Betul betul betul.

Apakah Soy Lecithin dan Manfaatnya Kepada Kesihatan

Jika anda selalu membeli barangan dapur, pastinya anda selalu membaca label pemakanan dan senarai bahan, dan mungkin anda pernah terbaca “soy lecithin” lebih daripada beberapa kali juga.

Anda tahu tak sebenarnya soy lecithin berfungsi sebagai pengemulsi dan antara 10 bahan-bahan yang paling banyak digunakan dalam makanan yang diproses. Tetapi apa sebenarnya soya lesitin ni?

Apakah Soy Lecithin?

apakah-soy-lecithin

Lecithin adalah campuran fosfolipid dan minyak yang diperolehi daripada kuning telur, biji sesawi, susu, dan soya. Soya mengandungi anti-nutrien dikenali sebagai asid phytic yang mengikat dengan mineral seperti zat besi, zink, dan magnesium dan mengganggu penyerapan mereka oleh tubuh manusia.

Soy lecithin mempunyai ciri-ciri pengemulsian.

Sesetengah orang menggunakan lesitin sebagai makanan tambahan kerana kandungan kolina yang tinggi. Kolina adalah mikro nutrien yang baik untuk kesihatan jantung dan perkembangan otak.

“Manfaat Lecithin Soya”

Lecithin adalah lemak yang “penting” kepada sel-sel dalam badan kita, dan juga digunakan sebagai ubat serta bahan tambahan biasa dalam banyak ubat-ubatan hari ini.

“Manfaat Lecithin kepada Kesihatan Keseluruhan”

Lecithin telah digunakan selama bertahun-tahun untuk merawat beberapa penyakit termasuk:

  • Penyakit Alzheimer
  • Kebimbangan
  • Dementia
  • Kemurungan
  • Ekzema
  • Gangguan Pundi hempedu
  • Hypercholesterolemia ( kolesterol tinggi )
  • Gangguan fungsi hati

Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak risiko daripada manfaat jika anda memilih jenis yang salah – dan terdapat dua kunci untuk mencari dalam memilih soya lesitin yang betul.

# 1: GMO vs Non-GMO

Topik yang hangat diperkatakan mendapat banyak perhatian pada hari ini adalah GMO (organisma diubahsuai secara genetik) vs non-GMO (organisma yang tidak diubahsuai secara genetik ).

apakah-soy-lecithin

Makanan yang diubahsuai secara genetik telah diubah oleh bioteknologi untuk menjadi lebih tahan kepada racun rumpai dan serangga.

Masalah dengan makanan GMO ialah kesannya ke atas kesihatan manusia atau alam sekitar.

# 2: Fermented vs. Unfermented

Dari perspektif penghadaman, kacang soya, seperti kekacang lain, terdiri daripada protein dan kanji, menjadikan mereka sukar untuk dihadamkan, terutamanya apabila asid perut rendah.

apakah-soy-lecithin

Penapaian soya boleh mengurangkan kesan-kesan buruknya.

Soya yang ditapai ialah soya yang telah melalui proses penapaian yang panjang yang menjadikan ia digestion-friendly. Produk soya ditapai adalah makanan protein yang sihat.

Ketiga-tiga makanan soya yang ditapai adalah:

  1. Natto – kacang soya yang ditapai yang menjadi melekit dan rasa melekit yang kuat.
  2. Tempeh – kacang soya yang ditapai dengan tekstur keras dan pedas, rasa seperti cendawan .
  3. Miso – kacang soya yang ditapai dengan rasa masin, tekstur bermentega yang yang biasa digunakan dalam membuat sup miso.

Siapa yang patut mengelakkan soy lecithin?

  1. Mereka yang mempunyai alahan soya yang teruk (who want to play it safe)
  2. Mereka yang mengelakkan minyak bertapis (refined oils) – lesitin soya diperbuat daripada minyak soya, yang biasanya dibuat melalui proses kimia menggunakan heksana.
  3. Mereka yang mengambil berat tentang GMOs.

Lecithin dan Penyusuan : Adakah Berkesan untuk Masalah Bengkak Susu?

“Saluran susu yang tersumbat” sangat menyakitkan dan ia boleh membawa kepada jangkitan atau mastitis. Apakah kaitan lecithin dan penyusuan?

Lecithin dan Penyusuan : Adakah Berkesan untuk Masalah Bengkak Susu?

Apakah Bengkak Susu?

Bengkak susu adalah masalah biasa yang timbul semasa penyusuan berlaku. Ianya berlaku apabila susu tidak dialirkan sepenuhnya daripada payudara ataupun terdapat banyak tekanan dalam payudara. Susu menjadi pekat dan tidak mengalir dengan betul.

Payudara akan mula terluka dan berasa panas. Keadaan ini sangat tidak selesa bagi mereka yang baru bergelar ibu kerana ianya sangat menyakitkan.

lecithin-dan-penyusuan

Bengkak susu atau saluran susu tersumbat adalah disebabkan oleh:

  1. Kegagalan untuk mengosongkan payudara semasa menyusu bayi
  2. Bayi tidak menghisap dengan baik atau mempunyai masalah ketika menyusu
  3. Skipped menyusu atau menunggu terlalu lama diantara waktu penyusuan’
  4. Menghasilkan susu terlalu banyak
  5. Breast pump tidak berkesan
  6. Tidur diatas perut
  7. Coli ketat

Apa itu Lecithin?

Jika anda pernah mendapat bengkak susu atau saluran susu tersumbat secara kerap (recurrent plugged ducts), doktor pastinya akan mengesyorkan untuk meningkatkan pengambilan bahan yang dipanggil lecithin.

lecithin-dan-penyusuan

Lecithin adalah campuran choline, choline, choline esters, fatty acids, glycerol, glycolipids, triglycerides, phosphoric acid, dan phospholipids, seperti phosphatidylcholine komponen normal susu manusia.

Ia adalah bahan yang membantu menyimpan lemak dan pengemulsi lemak. Lecithin adalah phospholipid, yang mempunyai kedua-dua unsur hydrophobic (pertalian untuk lemak dan minyak) dan hidrophilic (pertalian untuk air).

“Lecithin Meredakan Bengkak Susu”

Lecithin adalah bahan semulajadi yang ditemui pada kuning telur. Ianya juga boleh ditemui di dalam:

  • kacang soya
  • bijirin
  • kacang tanah
  • daging
  • susu

Ia dianggap membantu mengatasi bengkak susu dengan meningkatkan asid lemak poli tak tepu dalam susu dan mengurangkan kelekitan itu.

Berapa Banyak Lecithin yang Perlu diambil?

Menurut Canadian Breast-Feeding Foundation, pengambilan 1200 miligram, empat kali sehari dicadangkan untuk membantu mencegah saluran susu tersumba .

Apakah Manfaat Pengambilan Lecithin Semasa penyusuan?

Lecithin adalah salah satu cara untuk membantu mencegah saluran susu tersumbat dan apa-apa komplikasi yang terhasil.

Saluran susu tersumbat boleh menyakitkan dan tidak selesa untuk kedua-dua ibu dan bayi. Bayi anda mungkin menjadi cerewet jika susu yang keluar lebih perlahan daripada biasa.

Kebanyakan masalah susu tersumbat ni akan reda sendiri dalam masa satu atau dua hari. Walau bagaimanapun, sekiranya seorang wanita mempunyai masalah saluran susu tersumbat, dia berisiko mendapat jangkitan payudara (mastitis).

Jika anda mempunyai gejala-gejala seperti demam selesema dan menggigil dan ketulan payudara yang panas dan merah, sila berjumpa doktor dengan kadar segera.

Anda mungkin diberikan antibiotik untuk menghilangkan jangkitan. Jika tidak dirawat, mastitis boleh membawa kepada  breast abscess. Payudara bernanah lebih menyakitkan dan perlu dibuang segera oleh doktor.

Pakar laktasi juga memberikan tips untuk mencegah saluran susu tersumbat termasuk:

  • membolehkan bayi menghabiskan sepenuhnya penyusuan sebelah payudara sebelum beralih ke payudara yang satu lagi
  • memastikan bayi anda melekap dengan betul semasa penyusuan
  • berubah posisi setiap kali penyusuan
  • amalkan diet rendah lemak tepu
  • pengambilan air yang cukup
  • memakai coli yang sesuai

Adakah anda pernah mengalami saluran susu tersumbat?

Bagaimana anda merawatnya? Berkongsi dengan kami dalam komen di bawah supaya kami boleh membantu ibu-ibu lain yang menghadapi masalah saluran tersumbat atau mastitis.

Apakah Tanda-tanda Kekurangan Asid Lemak Omega-3?

Asid lemak Omega-3 adalah lemak yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan ia memerlukan pengambilan secara kerap di dalam diet harian.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan tekanan darah, meningkatkan fungsi otak dan mempunyai ciri-ciri anti-radang.

kekurangan-asid-lemak-omega-3

“Kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 mengurangkan keradangan dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung, kanser, dan artritis. Asid lemak Omega-3  yang tertumpu di dalam otak dan deria penglihatan penting bagi kognitif (memori otak dan prestasi) dan fungsi tingkah laku. “–  Pusat Perubatan Universiti Maryland

Asid lemak Omega-3 EPA dan DHA boleh ditemui dalam ikan seperti salmon, bilis, herring dan tuna, serta kacang dan bijian seperti walnut dan flaxseeds.

Kekurangan Omega-3 boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

Dengan manfaat asid lemak omega 3 EPA dan DHA yang begitu banyak, ia adalah sukar untuk membayangkan diet yang sihat tanpa lemak ini.

Apakah Gejala-gejala Tanda Anda Kekurangan Asid Lemak Omega-3?

Omega-3 memainkan peranan yang penting dalam memastikan badan kita sihat tetapi ramai di antara kita tidak mendapatkan jumlah asid lemak yang cukup dalam diet harian.

Berikut adalah tanda-tanda kekurangan asid lemak omega-3 untuk perhatian kita semua.

1. Keupayaan Pembelajaran

DHA adalah merupakan komponen penting dalam otak manusia dan menyumbang kepada fungsi normal neuron. 60% daripada otak itu dibuat daripada asid lemak omega-3.

Apabila asid lemak omega-3 ini rendah, bahan kimia yang mengelilingi sel-sel otak dan saraf tidak mencukupi, jadi menghalang fungsi neuron dan boleh membawa kepada kesukaran pembelajaran dan mengekalkan maklumat baru.

Kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai masalah pembelajaran tertentu, seperti ADHD, boleh dibantu dengan memastikan asid lemak omega-3 adalah mencukupi dalam diet mereka.

kekurangan-asid-lemak-omega-3

2. Kemurungan

Omega-3 adalah sangat tertumpu di otak dan menormalkan aktiviti neural otak.

Ia adalah komponen penting dalam neurotransmitter serotonin (bahan kimia “mood stabilizer” otak) untuk meningkatkan mood.

3. Keradangan dan Arthritis

Asid lemak Omega-3 boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan.

kekurangan-asid-lemak-omega-3

Artritis adalah keradangan sendi antara dua tulang. Suplemen omega-3 boleh mengurangkan kesakitan pada sendi dan mengurangkan kekejangan.

4. Ekzema

Satu kajian kecil daripada British Journal of Dermatology mendapati bahawa ekzema, juga dikenali sebagai dermatitis atopik, boleh ditingkatkan sebanyak 23% sepanjang lapan minggu dengan suplemen asid lemak omega-3 DHA.

Ekzema adalah berkaitan dengan tindak balas alahan dan keradangan, dan omega 3 telah terbukti untuk mengurangkan keradangan ini.

5. Obesiti

Omega-3 telah terbukti untuk meningkatkan aktiviti metabolik dalam sel-sel.

Kekurangan omega-3 dalam diet boleh menurunkan metabolisme dan menyebabkan pertambahan berat badan.

6. Penyakit Jantung

Satu kajian daripada Harvard School of Public Health, disiarkan dalam online journal PLOS medicine, 40% daripada kematian akibat penyakit jantung adalah disebabkan oleh kolesterol LDL yang tinggi.

Omega-3 membantu untuk mengurangkan keradangan seluruh badan, tekanan darah, dan mengurangkan pembekuan darah – tiga faktor yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit berkaitan jantung, termasuk penyakit jantung.

Sumber Asid Lemak Omega 3

Terdapat tiga jenis omega-3 asid alfa-linoleik, asid docosahexaenoic, dan asid eicosapentaenoic. Asid lemak Omega-3 EPA dan DHA adalah sumber yang paling tinggi memberikan manfaat kesihatan.

kekurangan-asid-lemak-omega-3

Kebanyakan sumber ini didapati dalam makanan laut, seperti salmon, tuna, ikan todak, ikan bilis, sardin dan ikan hering. Ia juga didapati dalam sumber laut vegan dalam alga.

ALA adalah sumber omega-3 yang ditemui dalam sumber tumbuhan termasuk flaxseeds, sayur-sayuran berdaun, kacang dan kubis.

Mengambil jumlah yang disyorkan setiap hari bukan sahaja akan memastikan fungsi fizikal dan mental yang optimum, tetapi juga akan membantu melawan penyakit jantung.