Author Archives: noriza rahman

About noriza rahman

mommavogue, noriza shaklee, shaklee malaysia, shaklee bandar baru bangi, shaklee kajang, shaklee putrajaya, shaklee semenyih, shaklee bangi, pengedar shaklee,blog shaklee, set bersalin, set breastfeeding, set sendi, masalah kolesterol, kolagen shaklee, jana pendapatan dari rumah, side income shaklee, work at home mom, kerja dari rumah, WAHM, buat duit, bisnes online, shaklee online.

Wah! Sukanya Parut Campak Sudah Hilang

Selalu dengar ramai yang berkongsi kalau nak cepat keluarkan campak dengan minum air kelapa muda. Mandi air semambu untuk kurangkan gatal-gatal dan jaga pantang masa demam campak agar parut campak cepat hilang.

Bila tak jaga pantang, parut memanglah sangat susah nak hilangkan terutama di bahagian muka. Muka mesti mau jaga, tempat lain orang tak berapa nampak.

Biasanya daun semambu digunakan dengan pelbagai cara untuk mengurangkan rasa gatal, mempercepatkan penyembuhan dan menghilangkan parut terutamanya parut demam campak.

Pokok Mambu dikenali sebagai Semambu (Azadirachta indica, sin. Melia azadirachta L., Antelaea azadirachta (L.) Adelb.) ialah sejenis tumbuhan dalam keluarga mahogani Meliaceae.

Petua orang zaman dahulu menyarankan supaya daun semambu diletakkan di atas tilam mereka yang dijangkiti dan daunnya juga direnyuk-renyukkan dan dicampur dengan air buat air mandian. Mereka mempercayai kaedah ini akan mengurangkan rasa gatal pada badan.

Selain itu daun semambu yang dikisar bersama sedikit beras dan kunyit hidup sesuai dijadikan bedak sejuk. Bedak sejuk ini diratakan di kawasan yang terdapat bintik ruam campak. Bedak sejuk ini mampu mengurangkan rasa gatal, membantu mengurangkan kesan parut dan mempercepatkan pemulihan gejala ruam campak.

Hilangkan Parut Campak dengan Skincare Nutriwhite

Jika anak-anak yang terkena demam campak tak risau sangat sebab kulit mereka masih muda dan boleh menghasilkan kulit baru yang lebih baik baik. Tapi, kalau orang dewasa yang terkena, memang sukar sikit nak hilangkan kesan tu.

Bila dah kering kesan demam campak tu tangan tak boleh gatal-gatal pergi kopek kuping-kuping tu. Bila kopek tu yang akan menyebabkan muka tinggal parut dan berlubang-lubang.

Selain guna kaedah tradisional, boleh juga menggunakan set penjagaan muka.

Bagaimana Gentle Action Make Up Remover Berfungsi?

Hilangkan Parut Campak

Produk ini adalah dari rangkaian penjagaan muka Nutriwhite dan ramuan utamanya ialah tunas pokok Bic. Ia berfungsi untuk menghilangkan sel kulit mati tanpa merosakkan kulit.

Ia juga ada mengandungi Aloe Vera yang membantu menegangkan dan menyegarkan kulit. Gentle Action Make Up Remover ini mencuci dengan lembut dan menjadikan kulit lebih berseri.

Yang menariknya ia membantu menyingkirkan sel mati dari kulit wajah dengan mudah.

“Kesan Demam Campak Hilang Tanpa Tinggalkan Parut yang Hodoh”

Testimoni Hilangkan Parut Campak

Ha….tengok testimoni dibawah, akak ni sangat berpuas hati dengan penggunaan makeup remover yang berkesan untuk menghilangkan keruping parut campak yang kering di kulit mukanya.

Lepas ni kalau ada orang yang tanya jangan segan silu nak berkongsi yang anda makan suplemen Shaklee sehingga parut demam campak tu hilang tau…

Struggling nak hilangkan parut campak di muka? Kurang keyakinan diri? Nak cantikkan kulit muka semula? Boleh mencuba set rangkaian lengkap Nutriwhite atau pun loose item dengan makeup remover sahaja di bawah ni.

Hilangkan Parut Campak

Info lanjut sila whatsapp ke +60122050258 (MeqZa)

 

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Landmark Study Suplemen Shaklee Bukan Kajian Mengarut dan Provokasi

Istanbul merupakan kota utama dan terbesar di negara Turki. Antara landmark terkenal di kota ini ialah Sultan Ahmed Mosque (Blue Mosque), Hagia Sophia dan Masjid Suleymaniye. Pastinya jika ke Turki tempat seperti ini paling mendapat kunjungan ramai dari pelancong.

Itu landmark tempat, tapi kalau landmark untuk suplemen pula, apa ya?

Ha, bagi suplemen Shaklee, ‘Landmark Study’ ialah penanda aras yang penting buat penggunanya. Ia dibuat untuk mengkaji manfaat dan risiko pengambilan pelbagai suplemen dalam tempoh waktu yang panjang. Sama ada kajian yang dijalankan itu signifikan atau tidak, ianya akan menjadi penanda aras dalam bidang pemakanan dan nutrisi.

Untuk mereka yang mementingkan facts and figures, landmark study ialah bukti yang suplemen Shaklee memang perlu menjadi budaya individu zaman sekarang.

Anda tahu?

Syarikat Shaklee ialah satu-satunya syarikat suplemen yang berani mengambil risiko menjalankan kajian terhadap produknya oleh pihak ketiga bagi memastikan keberkesanan produknya berbanding jenama lain.

Kajian klinikal bebas (dipanggil Landmark Study) telah dijalankan dengan kerjasama University of California Berkeley School of Public Health by Gladys Block, Ph.D. Beliau merupakan Profesor Epidemiologi dan Pemakanan Kesihatan Awam.

Kajian Landmark Study suplemen Shaklee mensasarkan 3 golongan ini:

1. Kajian ke atas mereka yang mengamalkan vitamin Shaklee selama 20 tahun

2. Kajian ke atas mereka yang mengamalkan vitamin jenama lain

3. Kajian ke atas mereka yang tidak mengamalkan pengambilan suplemen langsung

Purata umur semua 3 kumpulan ini adalah lingkungan 50-an dan 60-an dengan kumpulan Shaklee adalah yang tertua! Jadi tidak ada manfaat kepada Shaklee di sana.

Inilah hasil kajian yang dijalankan.

1. Hasil kajian menunjukkan pengguna shaklee mempunyai paras nutrisi dalam darah yang lebih baik.

Salah satu sebab Shaklee berbeza dengan vitamin lain adalah ‘bio-avilability’ mereka (keupayaan untuk badan menyerap nutrien yang diperlukan, bila dan di mana ia perlu).

Jadi, vitamin yang diambil tidak akan akan disimpan di dalam usus, hati dan buah pinggang (sistem pencernaan) manusia. Oleh sebab itu, lebih baik tak makan suplemen daripada amalkan suplemen selain Shaklee.

2. Pengamal suplemen Shaklee mempunyai biomarkers of disease risk yang lebih baik dan mengurangkan risiko penyakit kronik.

3. Pengguna Shaklee juga menunjukkan kadar penyakit yang lebih rendah, membuktikan penggunaan suplemen Shaklee boleh menaiktaraf kesihatan individu.

Landmark Study menunjukkan bahawa individu yang mengambil suplemen Shaklee mempunyai kesihatan keseluruhan yang lebih baik daripada mereka yang mengambil makanan tambahan lain atau tidak mengambil suplemen sama sekali.

Roger Barnett Belanja Berbilion Dolar Untuk Jalankan Landmark Study ke atas suplemen Shaklee. Kenapa Landmark study suplemen Shaklee paling komprehensif?

  1. Shaklee satu-satunya syarikat pengeluar vitamin yang berani mengambil risiko menjalankan kajian ke atas produknya
  2. Membandingkan pengamal suplemen shaklee selama 2o tahun dengan mereka yang mengambil multivitamin jenama lain dan juga mereka yang langsung tidak mengambil vitamin
  3. Kajian dijalankan oleh Dr. Gladys Block, Ph.D. Epidemiology, (Johns Hopkins), Senior Scientist, professor of Public Health Nutrition and Epidemiology at the University of California, Berkeley (one of the top scientist in the world in field of nutritional assessment)
  4. Keputusan tetap akan diterbitkan untuk bacaan orang awam walaupun kajian tidak menyebelahi pihak syarikat Shaklee
  5. Saintis luar mengesahkan kajian landmark study dan diterbitkan dalam Nutrition Journal 2007, 6:30doi:10.1186/1475-2891-6-30

Roger Barnett telah mempatentkan banyak formula, dan juga marketing plan shaklee infinity yang tidak boleh diciplak oleh syarikat MLM yang lain.

Roger Barnett membelanjakan berbilion ringgit, hanya semata-mata ingin membuktikan Shaklee adalah pilihan yang tepat bagi mereka yang inginkan kesihatan yang terbaik. Perniagaan Shaklee juga adalah pilihan yang terbaik bagi mereka yang percaya kepada analisisis dan kajian, bukan jual produk laku keras tapi bahaya.

Fuhhhh! lega rasanya bila mengetahui produk yang diamalkan selama ini dihasilkan dengan penuh ketelitian dan benar-benar selamat untuk penggunanya.

Sebagai pengedar shaklee, MV tentunya sangat teruja dan kagum bila mendapati vitamin yang diamalkan selama ini melalui penyelidikan yang bertahun-tahun oleh saintis yang berkaliber.

Landmark Study ini sangat membantu meyakinkan penggunanya yang shaklee memang mengeluarkan produk bertaraf dunia. Bukan hanya insan biasa yang mengamalkannya tetapi juga para atlet bertaraf Olimpik dan juga angkasawan NASA.

Anda masih tidak bersetuju dengan Landmark Study Suplemen Shaklee? Cuba fikir ini dan renungkan!

Kenapa angkasawan, juruterbang dan wira Amerika kembar Kapten Mark Kelly dan Kapten Scott Kelly tetap menggunakan produk Shaklee sampai ke angkasa lepas kalau mereka tidak yakin dengan produk ini?

Kenapa NASA memohon pertolongan pihak Shaklee memformulakan makanan angkasawan supaya mereka tetap kekal terhidrasi sejak 1993, jika bukan shaklee terbukti paling bagus?

Kenapa saban tahun makin ramai atlet Olimpik menggunakan shaklee sekiranya ia memang terbukti membantu meningkatkan prestasi mereka?

Mungkin lain kali MV akan berkongsi kajian Landmark Study II pula, insyaallah. Sangat menarik dan teruja kerana ianya melibatkan pengamal Vivix dan Telomere, satu pelindung cap pada kromosom manusia.

Rujukan Fakta:

http://www.shaklee.com.my/ms/landmark-study/index.html

http://www.landmarkstudy.com/

http://sph.berkeley.edu/gladys-block

http://leanseekers.com/Articles/Supplementation/Nutritional-Supplementation

Pendaftaran keahlian Shaklee boleh dibuat dengan pembayaran RM68.90 ataupun secara automatik KEAHLIAN PERCUMA dengan pembelian mana-mana vitamin minimum 200uv.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Tanda-tanda Amaran Kanser Ovari yang Wanita Tidak Tahu!

Pada 28 Februari yang lepas, dunia hiburan tanah air kita dikejutkan dengan perkhabaran sedih apabila pelakon dan personaliti TV, Ary Malik disahkan meninggal dunia setelah setahun menderita kanser ovari tahap 4.

Kanser ovari dikenali sebagai “Silent Killer“. Sama seperti penyakit kanser yang lain, kanser ovari juga antara salah satu penyakit yang tidak menunjukkan sebarang gejala atau tanda pada peringkat awal. Gejala ini hanya cenderung di peringkat akhir. Dan apabila sudah mencapai peringkat akhir, waktu itu sel kanser sudah merebak ke arah anggota badan lain dan rawatan amat terhad.

Kanser ovari ialah yang keempat paling kerap menyerang wanita di Malaysia. Ovari ialah organ yang berfungsi mengeluarkan benih dan hormon bagi wanita. Ia biasanya berlaku di kalangan wanita yang berumur 40 tahun ke atas.

Tanda Amaran Awal Kanser Ovari

Walaupun kanser ovari jarang berlaku, dengan kira-kira 1 dalam 72 wanita yang didiagnosis dalam hidup mereka, ia adalah yang paling dahsyat daripada semua kanser pembiakan wanita.

Faktor-faktor berikut boleh meningkatkan risiko menghidap kanser ovari termasuk:

  1. kehamilan lewat
  2. haid yang bermula awal
  3. menopause lewat
  4. Tidak mempunyai anak-anak
  5. Sejarah kanser payudara
  6. kecenderungan genetik
  7. Endometriosis, di mana tisu yang biasanya melapisi bahagian dalam rahim tumbuh di luar dan bukannya

Walaupun tidak ada cara untuk mencegah kanser ovari, terdapat beberapa faktor risiko yang anda perlu tahu untuk mengurangkan risiko kanser menyerang anda.

  • Mereka yang pernah melahirkan anak walaupun sekali,
  • mereka yang pernah menyusu badan,
  • yang mengambil pil perancang keluarga dan
  • mereka yang melalui pembedahan Gynaekologi.

Menyedari Tanda Amaran Awal Kanser Ovari adalah Penting Bagi Pengesanan Awal.

image : Google

1. Hormon yang tidak seimbang dan Haid yang tidak teratur

Ini adalah salah satu tanda awal. Contohnya, kerengsaan serviks ini mungkin terjadi disebabkan oleh penyebaran kanser pangkal rahim. Pendarahan yang berat dan perlu sering menukar tuala wanita dengan lebih kerap dalam tempoh 2 jam.

2. Sistem penghadaman yang terganggu

Kanser ovari akan menyebabkan gangguan kepada sistem penghadaman kerana posisinya yang agak dekat. Setengah wanita akan mudah terasa loya, muntah dan sembelit.

3. Bengkak perut dan ketidakselesaan perut

Terasa seperti perut kembung dan penuh dengan gas. Kemungkinan kita terasa pakaian yang dipakai lebih rasa ketat di bahagian pinggang dan pinggul.

4. Sakit Perut

Selain sakit perut seperti kembung, sakit disekitar pelvis yang seakan-akan senggugut juga adalah tanda kanser ovari. Sakit ini mungkin seperti senggugut atau lebih teruk sehingga perlu mengambil ubat tahan sakit.

5. Sakit Bahagian Belakang

Wanita yang mengalami kanser ini sering mengalami sakit di belakang mereka yang membawa hingga ke bahagian pelvis. Kesakitan cenderung meningkat dalam intensiti dengan masa, menjadikan ia sukar untuk menjalankan aktiviti-aktiviti sehari-hari.

Pertumbuhan tumor pada ovari yang mengenakan tekanan menyebabkan sakit di bahagian yang berlainan di badan, termasuk bahagian belakang yang lebih rendah.

6. Masalah makan atau rasa kenyang dengan cepat

Jika anda adalah seorang yang suka makan dan tiba-tiba kehilangan selera makan atau perut cepat penuh selepas makan dengan hanya satu gigitan, ini bukan petanda yang baik.

Ia boleh menunjukkan masalah kesihatan yang lebih besar, termasuk kanser ovari. Tambahan pula, kehilangan selera makan akan menyebabkan penurunan berat badan dan keletihan yang berterusan.

7. Kerap membuang air kecil dan tidak terkawal

Jika tiba-tiba anda mula terasa ingin membuang air kecil dengan kerap dan anda hampir tidak boleh mengawalnya, ada kemungkinan bahawa sesuatu yang tidak betul mungkin berlaku. Biasanya perubahan ini disertai dengan sakit atau pedih ngilu semasa kencing dan kerap membuang air kecil pada jangka masa yang pendek.

Gejala-gejala ini mungkin menunjukkan kelemahan otot lantai pelvis, atau juga boleh menjadi tanda-tanda jelas daripada jangkitan saluran kencing.

Perubahan kencing berkemungkinan berpunca akibat tekanan dari tumor atau dari cecair dalam abdomen yang didorong oleh kehadiran tumor.

Bagi kebanyakan wanita, perubahan ini juga boleh menjadi tanda otot lantai pelvik yang lemah atau jangkitan saluran kencing.

Jika gejala-gejala ini adalah luar biasa dan berterusan selama lebih daripada beberapa minggu, terutamanya jika anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser, aturkan temujanji dengan doktor seberapa segera yang boleh.

Kanser ovari, bila dikesan, mungkin sudah pun terlambat. Oleh itu, anda dinasihatkan supaya berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan lanjutan memandangkan tidak ada ujian saringan khas untuk kanser ini.

Terdapat beberapa ujian yang berbeza yang boleh dilakukan oleh doktor termasuk melalui ultrasound, tomografi (CT), pengimejan resonans magnetik (MRI) dan ujian darah yang dikenali sebagai CA-125.

Dengan kesedaran awal akan tanda-tanda amaran, anda boleh membantu meningkatkan kadar survival kanser dan meningkatkan kesedaran untuk pengesanan awal.

Resveratrol Membunuh Sel Kanser Ovari

Kajian yang dijalankan menunjukkan resveratrol menghalang pertumbuhan sel kanser dalam beberapa bahagian sel kanser ovari yang biasanya dirangsang oleh insulin. Baru-baru ini resveratrol telah ditunjukkan untuk menghentikan pertumbuhan sel dan menyebabkan kematian bahagian sel karsinoma ovari dengan menggalakkan degradasi diri struktur-sel kanser proses yang dipanggil autophagocytosis.

Sumber rujukan:

(1) Resveratrol Suppresses Growth of Human Ovarian Cancer Cells in Culture and in a Murine Xenograft Model: Eukaryotic Elongation Factor 1A2 as a Potential Target. Mee-Hyun, Lee, et al., et al. [ed.] Frank J. Rauscher III. 18, Philadelphia: American Association for Cancer Research, September 15, 2009, Cancer Research, Vol. 69, pp. 7449-7458. DOI: 10.1158/0008-5472.CAN-09-1266; http://cancerres.aacrjournals.org/content/69/18/7449. ISSN: 0008-5472.

(2) Resveratrol-induced Autophagocytosis in Ovarian Cancer Cells. Opipari, A.W. Jr., et al., et al. [ed.] Frank J. Rauscher III. 2, Philadelphia: American Association for Cancer Research, January 15, 2004, Cancer Research, Vol. 64, pp. 696-703. DOI: 10.1158/0008-5472.CAN-03-2404; http://cancerres.aacrjournals.org/content/64/2/696.long. ISSN: 1940-6207.

Lindungi Sel dari Tanda Amaran Awal Kanser dengan Vivix

Tanda Amaran Awal Kanser Ovari

Vivix merupakan resveratrol yang dibangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh pihak Shaklee. Vivix membantu untuk menghentikan proses kanser dengan beberapa cara:

1. Menyekat penyerapan estrogen dan androgen (tidak kiralah sel kanser positif ataupun negatif)

2. Melindungi sel-sel sihat dan pada masa yang sama membunuh sel-sel kanser.

3. Mengaktifkan sel-sel penumpas tumor dan juga sel penyahtoksik bahan kimia → membantu untuk melawan dan menghapuskan tumor yang membesar dan juga menyingkirkan bahan kimia bahaya dari badan pesakit kanser.

4. Menyekat sel-sel kanser dari berhubung dan tersebar.

5. Menyekat kemampuan sel kanser untuk metasis ke tulang.

6. Polifenol didalam vivix turut melindungi DNA sel, menghalang radiasi yang menjadi penyebab kanser, serta melawan radikal bebas dan inflamasi.

Tanda Amaran Awal Kanser Ovari

Dengan setiap pembelian 1 set di atas ni, PERCUMA 2 Creating Healthier Lives paper bag.

Mug comel tu hanya untuk Purchase with Purchase set Energy for Life yang ada 2 botol Vivix tu. Bukan itu saja, eksklusif untuk set ni anda layak untuk dapat:

🚛PERCUMA penghantaran (rm10.60)⠀
🍃PERCUMA keahlian (rm68.90)⠀
💰BONUS tunai (rm38.00)⠀

Anda atau keluarga anda mungkin salah seorang cancer survivor. Jadi, sebarkanlah informasi ini.

Produk yang eksklusif adalah untuk pengguna yang eksklusif, termasuk anda semua yang sedang membaca entry MV ini, because you’re worth it!

Bertindak sekarang dan hubungi MV +60122050258 untuk tempahan vivix.

atau klik eSell di bawah..

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Memperlahankan Proses Penuaan dengan Telomere yang Sihat? Mudah Aje Caranya…

Setiap benda yang diciptakan pasti akan melalui proses penuaan kan? Tak kisah lah manusia, haiwan ataupun tumbuhan. Proses ni memang tak boleh nak dielakkan TAPI ianya boleh diperlahankan! Tak percaya ke? Jom kita selidik.

Perlahankan Proses Penuaan dengan Telomere yang Sihat

Kita selalu dengar ucapan “Semoga panjang umur, murah rezeki” kan?

Sebenarnya kaitan ‘panjang umur’ dengan sel badan kita berkait rapat dengan kromosom sel atau nama saintifik dia Telomere. Sebut betul-betul Tell-oh-meers.

Apa benda pulak ni? Mesti agak pening nak faham, kan? Alah, kita santai je nak faham benda ni.

Didalam badan kita ada sel. Setiap sel ni pula dihuni oleh nukleus. Dan didalam nukleus ini terdapat kromosom. Dihujung kromosom inilah letaknya telomere.

perlahankan penuaan

Tentu sekali kita pernah tengok tali kasut kan? Cuba bayangkan telomeres tu seperti hujung tali kasut yang dilindungi oleh plastik. Tali kasut pula sebagai setiap DNA dengan kromosom. Plastik pada hujung tali kasut tu nak mengelakkan dari tali kasut tu berbulu dan cepat rosak begitu juga dengan telomere yang menjaga kromosom dari rosak. Telomere yang berfungsi dengan baik akan menjaga kromosom dengan baik dan membolehkan mereka untuk menghasilkan semula sel-sel. Boleh faham tak?

Setiap kali sel-sel kita membahagi, sedikit cap telomere akan hilang dan telomeres kita akan memendek. Selama tempoh mana kita hidup, telomere kita akan perlahan-lahan mengecut dan ianya bukan sahaja mempengaruhi berapa lama kita hidup tetapi juga bagaimana cara kita hidup.

“Kajian Telomere dan kaitannya dengan Usia Manusia”

perlahankan penuaan

Telomere ni sangat sensitif kepada tekanan oksidatif, yang bermaksud mereka akan memendek bila terdedah kepada keradangan, kesakitan, tembakau dan juga alkohol.

Pemendekan telomere ini bukan sepenuhnya pasif. Sama seperti gaya hidup kita (a.k.a diet, senaman dan suplemen nutrien) yang mempunyai kesan ke atas gen.

Banyak kajian juga menyatakan mereka yang selalu berada dalam keadaan tertekan (stress) mempunyai telomere yang lebih pendek dan telomere cepat rosak. Dan kemudiannya telomere tidak boleh menghasilkan semula sel-sel lagi. Apabila tidak boleh menghasilkan semula sel, kita semakin tua dan lemah.

Telomeres pendek juga meningkatkan risiko penyakit yang serius. Mereka telah dikaitkan dengan kadar 300% peningkatan kematian akibat penyakit jantung dan 800% lebih tinggi peningkatan daripada penyakit berjangkit.

Kita perlu menghadkan pendedahan diri kita kepada tekanan oksidatif. Kita boleh melakukannya dengan cara:

  1. Kehidupan yang bebas tekanan. Cari masa untuk relaks dan dan tenangkan fikiran.
  2. Nutrisi seperti ikan, buah-buahan dan sayuran kaya dengan antioksidan meningkatkan sistem imunisasi dan membantu badan melawan kesan negatif stress.
  3. Senaman membantu melambatkan kadar pemendekan telomere
  4. Gaya hidup yang sihat seperti tidak merokok
  5. Berpuasa ialah cara yang paling bagus untuk mengurangkan tekanan dan juga menurunkan berat badan.

Tidak kira apa yang anda makan dan minum, anda perlu melatih minda supaya mengalami penuaan yang indah.

Siapa yang mahu hidup sehingga usia 100 tahun tetapi malangnya tidak ingat cinta pertama atau nama anak cucu cicit. Badan yang kuat adalah penting tetapi fikiran yang tajam merupakan kunci utama kepada penuaan yang sihat.

Mesti persoalan bagaimana nak memanjangkan Telomere untuk perlahankan proses penuaan berlegar-legar di minda anda kan?.

Anda boleh menarik nafas lega kerana telomere boleh dipanjangkan dengan pengambilan polifenol. Anda pastinya dapat menjalani kehidupan yang lebih bertenaga.

Polifenol mempunyai kesan langsung kepada pengeluaran telomerase badan kita, enzim yang “rebuilds” telomeres kita. Dan kajian ketara membuktikan yang resveratrol boleh meningkatkan aktiviti telomerase.

Polifenol dari anggur terutama Muscadine Grape menyediakan perlindungan tambahan bagi DNA dan telomeres daripada tekanan oksidatif.

Manfaat polifenol bukan hanya pada teorinya. Ia telah terbukti dalam kajian Telomere yang dijalankan oleh saintis Shaklee yang membandingkan pengguna yang mengamalkan suplemen Shaklee, termasuk vivix selama 5 tahun dengan mereka yang sihat (Tidak merokok). Kajian ini dengan jelas menunjukkan bahawa pengguna Shaklee mempunyai telomere yang lebih panjang.

Landmark Study II hasil kajian Dr Elizabeth Blackburn (penerima ANUGERAH NOBEL 2009) membuktikan pengambilan suplemen vivix secara konsisten dapat mengurangkan kadar pemendekan telomere sebanyak 40%!. Telomere pengguna suplemen Shaklee juga 11% lebih panjang berbanding mereka yang bukan pengguna Shaklee. Wah! Bagus kan?

perlahankan penuaan

(1) Epel ES, Blackburn EH, Lin J, et al. Accelerated telomere shortening in response to life stree. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2004;101(49):17312-17315. doi:10.1073/pnas.0407162101.

(2) Harley CB, Chan J, Blauwkamp M, Lau FC, McManus JF, Watson D, Hytopoulos E, Daggy BP. Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 years of Age: Effects of Dietary Supplementation. 2014.

perlahankan penuaan

Nampak tak kat kotak Vivix® yang baru tu tulis apa?

Vivix® berfungsi untuk memastikan ‘cap’ atau telomere ini sentiasa panjang dan sel serta DNA terlindung daripada kerosakan radikal bebas.

Belum terlambat jika anda pun ingin memanjangkan telomere supaya membantu perlahankan penuaan.

Tempahlah Vivix® anda sekarang! Terus whatsapp ke +60122050258 atau lebih mudah klik saja ke link eSell ya  😉

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Apa Yang Lelaki Ini Buat Sehingga ‘Famous’ di Hospital Memang Awesome!

Untuk hilangkan jerawat bukan perkara yang senang, tambah lagi yang jenis memang sudah tiba masa tumbesaran umur yang memang sudah tiba masanya jerawat akan timbul.

Ada yang kata, biar kan sahaja, “memang umur kamu tengah naik, nanti hilang lah”.

Tapi kalau yang jenis bertahun tahun tu macam mana pula?

Proses detoksifikasi ni memakan masa untuk mencuci bahagian dalaman kita khusunya hati dan usus. Jadi, jangan terlalu teruja untuk mencuba mana-mana produk kecantikan yang menawarkan hasil dalam masa singkat untuk mendapatkan kulit cantik licin bak pauh dilayang kalau kita tidak faham konsep detoks ni.

MV berkongsi kegembiraan suami Pn. Cuiya Razak yang semakin pulih dari masalah jerawat dan kesan sepanjang proses detoks yang dilakukannya.

Jerawat bernanah sudah kecut dan kering

Hasben balik mengadu dia dah femes kat sepital.

Dia baru nak low profile dah ada orang kenal. 😆

Ramai nurse & doktor duk like testimoni muka dia berjerawat teruk tu.

Duk puji pun ada.

Eh, betul ke kau ni?? uiii dah hensem sekarang.

 

Jerawat bernanah sudah kecut dan kering

Ini gambar awal kulit muka hasben cuiya selepas detoks dtx complex & vivix selama sebulan. 

Tak banyak perubahan.

Tapi kalau perasan jerawat bernanah sudah kecut dan kering.

Sebulan ye.

Jerawat Bernanah Sudah Kecut dan Kering

Sejak dah amalkan vivix ni, jerawat bernanah, pus dah lama takde. Tak muncul dah.

Cuiya rasa sel sel kulit muka hasben cuiya semakin sihat.
Hehe.

It takes time untuk sembuh sepenuhnya.

For now, kulit lebih licin dan nampak sihat.

Lagi 5 bulan telan vivix boleh flawless.

Cuiya kene share jugak untuk bantu orang lain yang ada masalah yang sama.

Jerawat bernanah sudah kecut dan kering

Jika anda serius untuk hilangkan jerawat ada perkara yang anda mesti faham.

Tak banyak, hanya dua sahaja.

  1. Pastikan anda beli produk lengkap untuk membaik pulih kerosakan muka anda
  2. Ubah lifestyle anda.

Anda ingin mencuba vivix Shaklee?

Jerawat bernanah sudah kecut dan kering

Hubungi kami segera. WhatApps ke 012-2050258.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.