07
- November
2016
Posted By : noriza rahman
Apakah Tanda-tanda Kekurangan Asid Lemak Omega-3?

Asid lemak Omega-3 adalah lemak yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan ia memerlukan pengambilan secara kerap di dalam diet harian.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan tekanan darah, meningkatkan fungsi otak dan mempunyai ciri-ciri anti-radang.

kekurangan-asid-lemak-omega-3

“Kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 mengurangkan keradangan dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung, kanser, dan artritis. Asid lemak Omega-3  yang tertumpu di dalam otak dan deria penglihatan penting bagi kognitif (memori otak dan prestasi) dan fungsi tingkah laku. “–  Pusat Perubatan Universiti Maryland

Asid lemak Omega-3 EPA dan DHA boleh ditemui dalam ikan seperti salmon, bilis, herring dan tuna, serta kacang dan bijian seperti walnut dan flaxseeds.

Kekurangan Omega-3 boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

Dengan manfaat asid lemak omega 3 EPA dan DHA yang begitu banyak, ia adalah sukar untuk membayangkan diet yang sihat tanpa lemak ini.

Apakah Gejala-gejala Tanda Anda Kekurangan Asid Lemak Omega-3?

Omega-3 memainkan peranan yang penting dalam memastikan badan kita sihat tetapi ramai di antara kita tidak mendapatkan jumlah asid lemak yang cukup dalam diet harian.

Berikut adalah tanda-tanda kekurangan asid lemak omega-3 untuk perhatian kita semua.

1. Keupayaan Pembelajaran

DHA adalah merupakan komponen penting dalam otak manusia dan menyumbang kepada fungsi normal neuron. 60% daripada otak itu dibuat daripada asid lemak omega-3.

Apabila asid lemak omega-3 ini rendah, bahan kimia yang mengelilingi sel-sel otak dan saraf tidak mencukupi, jadi menghalang fungsi neuron dan boleh membawa kepada kesukaran pembelajaran dan mengekalkan maklumat baru.

Kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai masalah pembelajaran tertentu, seperti ADHD, boleh dibantu dengan memastikan asid lemak omega-3 adalah mencukupi dalam diet mereka.

kekurangan-asid-lemak-omega-3

2. Kemurungan

Omega-3 adalah sangat tertumpu di otak dan menormalkan aktiviti neural otak.

Ia adalah komponen penting dalam neurotransmitter serotonin (bahan kimia “mood stabilizer” otak) untuk meningkatkan mood.

3. Keradangan dan Arthritis

Asid lemak Omega-3 boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan.

kekurangan-asid-lemak-omega-3

Artritis adalah keradangan sendi antara dua tulang. Suplemen omega-3 boleh mengurangkan kesakitan pada sendi dan mengurangkan kekejangan.

4. Ekzema

Satu kajian kecil daripada British Journal of Dermatology mendapati bahawa ekzema, juga dikenali sebagai dermatitis atopik, boleh ditingkatkan sebanyak 23% sepanjang lapan minggu dengan suplemen asid lemak omega-3 DHA.

Ekzema adalah berkaitan dengan tindak balas alahan dan keradangan, dan omega 3 telah terbukti untuk mengurangkan keradangan ini.

5. Obesiti

Omega-3 telah terbukti untuk meningkatkan aktiviti metabolik dalam sel-sel.

Kekurangan omega-3 dalam diet boleh menurunkan metabolisme dan menyebabkan pertambahan berat badan.

6. Penyakit Jantung

Satu kajian daripada Harvard School of Public Health, disiarkan dalam online journal PLOS medicine, 40% daripada kematian akibat penyakit jantung adalah disebabkan oleh kolesterol LDL yang tinggi.

Omega-3 membantu untuk mengurangkan keradangan seluruh badan, tekanan darah, dan mengurangkan pembekuan darah – tiga faktor yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit berkaitan jantung, termasuk penyakit jantung.

Sumber Asid Lemak Omega 3

Terdapat tiga jenis omega-3 asid alfa-linoleik, asid docosahexaenoic, dan asid eicosapentaenoic. Asid lemak Omega-3 EPA dan DHA adalah sumber yang paling tinggi memberikan manfaat kesihatan.

kekurangan-asid-lemak-omega-3

Kebanyakan sumber ini didapati dalam makanan laut, seperti salmon, tuna, ikan todak, ikan bilis, sardin dan ikan hering. Ia juga didapati dalam sumber laut vegan dalam alga.

ALA adalah sumber omega-3 yang ditemui dalam sumber tumbuhan termasuk flaxseeds, sayur-sayuran berdaun, kacang dan kubis.

Mengambil jumlah yang disyorkan setiap hari bukan sahaja akan memastikan fungsi fizikal dan mental yang optimum, tetapi juga akan membantu melawan penyakit jantung.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.