16
- November
2016
Posted By : noriza rahman
Apakah Soy Lecithin dan Manfaatnya Kepada Kesihatan

Jika anda selalu membeli barangan dapur, pastinya anda selalu membaca label pemakanan dan senarai bahan, dan mungkin anda pernah terbaca “soy lecithin” lebih daripada beberapa kali juga.

Anda tahu tak sebenarnya soy lecithin berfungsi sebagai pengemulsi dan antara 10 bahan-bahan yang paling banyak digunakan dalam makanan yang diproses. Tetapi apa sebenarnya soya lesitin ni?

Apakah Soy Lecithin?

apakah-soy-lecithin

Lecithin adalah campuran fosfolipid dan minyak yang diperolehi daripada kuning telur, biji sesawi, susu, dan soya. Soya mengandungi anti-nutrien dikenali sebagai asid phytic yang mengikat dengan mineral seperti zat besi, zink, dan magnesium dan mengganggu penyerapan mereka oleh tubuh manusia.

Soy lecithin mempunyai ciri-ciri pengemulsian.

Sesetengah orang menggunakan lesitin sebagai makanan tambahan kerana kandungan kolina yang tinggi. Kolina adalah mikro nutrien yang baik untuk kesihatan jantung dan perkembangan otak.

“Manfaat Lecithin Soya”

Lecithin adalah lemak yang “penting” kepada sel-sel dalam badan kita, dan juga digunakan sebagai ubat serta bahan tambahan biasa dalam banyak ubat-ubatan hari ini.

“Manfaat Lecithin kepada Kesihatan Keseluruhan”

Lecithin telah digunakan selama bertahun-tahun untuk merawat beberapa penyakit termasuk:

 • Penyakit Alzheimer
 • Kebimbangan
 • Dementia
 • Kemurungan
 • Ekzema
 • Gangguan Pundi hempedu
 • Hypercholesterolemia ( kolesterol tinggi )
 • Gangguan fungsi hati

Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak risiko daripada manfaat jika anda memilih jenis yang salah – dan terdapat dua kunci untuk mencari dalam memilih soya lesitin yang betul.

# 1: GMO vs Non-GMO

Topik yang hangat diperkatakan mendapat banyak perhatian pada hari ini adalah GMO (organisma diubahsuai secara genetik) vs non-GMO (organisma yang tidak diubahsuai secara genetik ).

apakah-soy-lecithin

Makanan yang diubahsuai secara genetik telah diubah oleh bioteknologi untuk menjadi lebih tahan kepada racun rumpai dan serangga.

Masalah dengan makanan GMO ialah kesannya ke atas kesihatan manusia atau alam sekitar.

# 2: Fermented vs. Unfermented

Dari perspektif penghadaman, kacang soya, seperti kekacang lain, terdiri daripada protein dan kanji, menjadikan mereka sukar untuk dihadamkan, terutamanya apabila asid perut rendah.

apakah-soy-lecithin

Penapaian soya boleh mengurangkan kesan-kesan buruknya.

Soya yang ditapai ialah soya yang telah melalui proses penapaian yang panjang yang menjadikan ia digestion-friendly. Produk soya ditapai adalah makanan protein yang sihat.

Ketiga-tiga makanan soya yang ditapai adalah:

 1. Natto – kacang soya yang ditapai yang menjadi melekit dan rasa melekit yang kuat.
 2. Tempeh – kacang soya yang ditapai dengan tekstur keras dan pedas, rasa seperti cendawan .
 3. Miso – kacang soya yang ditapai dengan rasa masin, tekstur bermentega yang yang biasa digunakan dalam membuat sup miso.

Siapa yang patut mengelakkan soy lecithin?

 1. Mereka yang mempunyai alahan soya yang teruk (who want to play it safe)
 2. Mereka yang mengelakkan minyak bertapis (refined oils) – lesitin soya diperbuat daripada minyak soya, yang biasanya dibuat melalui proses kimia menggunakan heksana.
 3. Mereka yang mengambil berat tentang GMOs.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.