28
- April
2017
Posted By : noriza rahman
Comments Off on Apa Yang Saya Boleh Makan Sekiranya Menjalani Dialisis Buah Pinggang?
Apa Yang Saya Boleh Makan Sekiranya Menjalani Dialisis Buah Pinggang?

Bagi pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang menjalani rawatan dialisis, makan makanan yang betul adalah satu bahagian penting dalam rawatan mereka.

diet yang tidak betul bukan sahaja menjadi lebih teruk keadaan buah pinggang mereka, tetapi juga membawa masalah yang tidak perlu untuk dialisis biasa mereka.

Atas sebab ini, mengetahui apa yang perlu makan adalah sangat penting.

Baiklah, apa yang pesakit dialisis boleh makan dan makanan yang perlu dielakkan?

Makanan dengan protein berkualiti tinggi: bagi pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang yang menjalani rawatan dialisis, mereka mengalami kekurangan protein yang mudah, kerana protein boleh ditapis keluar semasa dialisis.

Makanan protein berkualiti tinggi seperti telur putih dan ikan boleh ditambah ke dalam diet harian oleh pesakit dialisis.

Kawal pengambilan kalium dan fosforus : Bagi pesakit dialisis, mereka perlu mengelakkan pengambilan makanan yang tinggi kalium termasuk susu, yogurt, avokado, pisang dan buah-buahan lain dan sayur-sayuran, kacang, biji dan kacang. Makanan yang tinggi fosforus termasuk minuman soft drinks, produk tenusu, kekacang, hati dan sayur kacang.

Makanan yang tinggi kandungan mineral kalium dan fosforus ini boleh terkumpul di dalam darah apabila buah pinggang tidak berfungsi dengan baik.

Mengapa pesakit buah pinggang perlu memantau pengambilan kalium?

Apabila buah pinggang gagal mereka tidak lagi boleh mengeluarkan kalium berlebihan, jadi ia kekal di dalam badan. Kalium yang tinggi dalam darah dipanggil hyperkalemia yang boleh menyebabkan:

  • kelemahan otot
  • degupan jantung yang tidak teratur
  • nadi yang perlahan
  • serangan jantung
  • kematian

Mengapa pesakit buah pinggang perlu memantau pengambilan Fosforus?

Buah pinggang yang normal boleh mengeluarkan fosforus tambahan di dalam darah. Apabila fungsi buah pinggang terjejas mereka tidak lagi mengeluarkan fosforus yang berlebihan. Tahap fosforus yang tinggi boleh menarik kalsium daripada tulang dan menjadikan mereka lemah. Ini membawa kepada deposit kalsium yang berbahaya dalam saluran darah, paru-paru, mata, dan hati.

Nisbah kalsium dan fosforus di dalam tulang adalah 2: 1. Pesakit dengan masalah buah pinggang mungkin mempunyai hyperphosphatemia. Apabila fosforus adalah lebih tinggi daripada tahap normal, kalsium akan berkurangan, dan kemudian osteoporosis dan osteomalacia akan berlaku. Oleh itu, pesakit perlu menghadkan pengambilan fosforus, dan meningkatkan pengambilan kalsium.

Hadkan pengambilan garam : Garam kaya dengan natrium dan pengambilan garam yang tinggi bukan sahaja menaikkan tekanan darah, tetapi juga menyebabkan pembendungan cecair (fluid retention). Oleh itu, adalah sangat bermanfaat untuk pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang untuk mengelakkan makanan yang diproses, makanan jeruk dan menambah kurang garam semasa memasak.

Mengapa pesakit buah pinggang perlu memantau pengambilan garam?

Terlalu banyak garam boleh membahayakan bagi orang-orang yang mempunyai penyakit buah pinggang kerana buah pinggang mereka tidak dapat menyingkirkan garam dan cecair yang berlebihan dari badan. Garam dan cecair terkumpul di dalam tisu dan aliran darah ia boleh menyebabkan:

  • mengundang rasa dahaga
  • Edema: bengkak di kaki, tangan dan muka
  • Tekanan darah tinggi
  • Kegagalan jantung: cecair berlebihan dalam aliran darah boleh menambah bebanan fungsi jantung  dan menjadikannya lemah
  • Sesak nafas: cecair boleh terkumpul di dalam paru-paru, sehingga sukar untuk bernafas

Hadkan pengambilan cecair. Pesakit perlu mengurangkan pengambilan cecair kerana mereka mungkin akan mengalami edema. Jumlah pengambilan sehari dalam purata 500~700 ml sahaja.

Pesakit yang berlainan mungkin mempunyai diet pemakanan yang berbeza. Oleh itu, ia adalah penting untuk meminta nasihat pakar diet buah pinggang yang disesuaikan dengan keperluan pesakit.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.