Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun | Jika anda percaya menunggu sehingga jatuh sakit baru bertindak adalah satu cara berhadapan dengan panyakit, maka biaya kesihatan anda akan semakin MAHAL.

Tubuh manusia terdapat sejumlah bakteria, virus dan juga sel ganas yang tidak akan menjadi ancaman jika sistem imun kita bekerja dengan baik dalam melaksanakan fungsinya.

Rangsang Sistem Imun anda

Sistem imun manusia adalah penting kerana ia menjadi sistem pertahanan semula jadi yang melindungi tubuh daripada serangan penceroboh seperti bakteria dan virus. Tanpanya, agen-agen berbahaya ini boleh berleluasa dalam tubuh kita dan menjejaskan kesihatan dan kesejahteraan kita.

Semua orang mempunyai sistem imun, bezanya ialah sama ada ia lemah atau kuat. Jika pertahanan imun kita KALAH, maka risiko penyakit akan menunjukkan ‘dirinya’.

Sistem imun terdiri daripada satu rangkaian sel-sel, tisu-tisu dan organ-organ yang bekerja di badan anda untuk melindungi anda daripada pelbagai organisma berbahaya, seperti bakteria dan virus. Penyelenggaraan sistem imun yang sihat melibatkan tabiat penjagaan diri dan diet seimbang yang kaya dengan nutrien, seperti vitamin. Vitamin bekerja bersama-sama untuk memastikan kita sihat, dan vitamin dengan aktiviti antioksida memainkan peranan yang penting dalam mengukuhkan sistem imun anda.

Antioksidan Berfungsi Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Antioksidan mempunyai keupayaan untuk menderma elektron kepada molekul radikal bebas yang tidak stabil supaya ia kembali stabil.

Antioksidan bertindak melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Apabila badan memproses makanan ke bawah, pengoksigenan – atau oksigen memasuki sel-sel anda – berlaku, dan proses semula jadi ini membentuk hasil sampingan sebatian yang berkeliaran dengan bebas kepada sel-sel yang berbeza dan organ-organ. Radikal bebas menyebabkan kemudaratan sel dan keradangan jika badan tidak mempunyai cukup antioksidan untuk meneutralkan dan mengelakkan kerosakan. Vitamin A, C dan E berfungsi sebagai antioksidan untuk melindungi sel dan menguatkan sistem imun anda.

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Vitamin E, beta karotena dan vitamin C adalah 3 antioksidan yang paling berkuasa, semua dengan keupayaan untuk menderma elektron. Vitamin E dan beta karotena antioksidan yang melindungi membran sel dan pengangkut lemak dan membantu menghentikan tindak balas rantai dalam sel-sel. Vitamin C membantu melindungi tisu badan yang lain seperti kulit, cecair darah dari pencemaran udara dan asap rokok.

sumber : WebMDGoodFoodEating & NutritionJournal

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun daripada sumber makanan atau suplemen?

Buah-buahan segar dan sayur-sayuran menyediakan sumber terbaik antioksidan, dilengkapi dengan vitamin, mineral, dan lain-lain nutrien. Malangnya ramai orang tidak mampu makan buah-buahan segar dan sayur-sayuran yang cukup. Jika badan tidak mendapat cukup antioksidan, badan boleh berada di bawah serangan radikal bebas.

Jika anda tidak makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran serta makan makanan diet yang sihat secara keseluruhan, maka suplemen boleh menjadi cara yang baik untuk anda mendapatkan antioksidan yang diperlukan.

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Rangkaian antioksidan CarotoMax, Vita-C Plus dan Vita-E Complex™ membantu anda melengkapkan keperluan antioksidan di dalam tubuh badan anda.

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Jom rebut promosi penghabisan stok Vitamin E dan peluang anda untuk mendapatkan Vita-Lea® with Iron Formula secara percuma masih lagi terbuka sehingga 30 Oktober 2015 ini jika anda terus mendaftar keahlian Shaklee.

Miliki MultiVitamin TERTUA didunia secara P.E.R.C.U.M.A!

Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Antioksidan Berfungsi Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

6 thoughts on “Antioksidan Berfungsi Melindungi Sel dan Menguatkan Sistem Imun

Comments are closed.